Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview

Lead translating organization: Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) - Institute of Computer Science
N. Plastira 100, Vassilika Vouton, GR-700 13 Heraklion, Crete, Hellas (Greece), http://www.ics.forth.gr

Εξουσιοδοτημένη Μετάφραση στα Ελληνικά

17 Ιανουαρίου 2009

Παρούσα Έκδοση:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcagoverview.html
Πρωτότυπη Έκδοση:
http://www.w3.org/WAI/intro/wcag
Πίνακας διορθώσεων:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag10_errata.html
Συντονιστικός φορέας για τη μετάφραση:
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Ινστιτούτο Πληροφορικής
N. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, 700 13 Ηράκλειο, Κρήτη, http://www.ics.forth.gr
Συμμετέχοντες στη διαδικασία μετάφρασης:
Iωάννης Μπασδέκης, Σταυρούλα Ντοά, Margherita Antona, Γιώργος Μαργέτης
Σύνοψη των δημόσιων σχολίων για τις υποψήφιες εξουσιοδοτημένες μεταφράσεις:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wai_review_summary.html

Αυτή είναι μια εξουσιοδοτημένη μετάφραση ενός εγγράφου του W3C . Η δημοσίευση της παρούσας μετάφρασης ακολούθησε τη διαδικασία που περιγράφεται στο έγγραφο Policy for W3C Authorized Translations. Στην περίπτωση διαφωνιών, η έγκυρη έκδοση του εγγράφου είναι το πρωτότυπο έγγραφο στα αγγλικά.

Επισκόπηση των Οδηγιών Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Ιστού (WCAG)

Γρήγοροι σύνδεσμοι: Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 1.0, Επισκόπηση των εγγράφων WCAG 2.0 (Overview of WCAG 2.0 Documents)

Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG)

Στις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG) παρέχεται μια επεξήγηση του τρόπου με τον οποίον το περιεχόμενο του Ιστού θα γίνει προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία. Με τον όρο "περιεχόμενο" του Ιστού αναφερόμαστε γενικά στις πληροφορίες μιας ιστοσελίδας ή μιας εφαρμογής του Ιστού, συμπεριλαμβανομένου κειμένου, εικόνων, φορμών συμπλήρωσης στοιχείων, ήχων κτλ. (Ειδικότεροι ορισμοί περιέχονται στα έγγραφα των οδηγιών WCAG).

Οι οδηγίες WCAG αποτελούν μέρος μιας σειράς τεχνικών κειμένων για την προσβασιμότητα, η οποία περιλαμβάνει τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα των Εργαλείων Συγγραφής (ATAG) και τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα των Πρακτόρων Χρήστη (UAAG). Στα "Βασικά συστατικά της προσβασιμότητας του Ιστού" (Essential Components of Web Accessibility) εξηγείται η σχέση μεταξύ των διαφόρων οδηγιών.

Για ποιους προορίζονται οι οδηγίες WCAG

Οι οδηγίες WCAG προορίζονται κυρίως για:

Οι οδηγίες WCAG και οι σχετικοί πόροι προορίζονται επίσης για ικανοποίηση των αναγκών πολλών διαφορετικών κατηγοριών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με περιορισμένη εμπειρία σε σχέση με την προσβασιμότητα του Ιστού, υπεύθυνους χάραξης πολιτικών, διευθυντές κ.ά.

Τι περιλαμβάνουν οι οδηγίες WCAG 1.0

Οι WCAG 1.0 περιλαμβάνουν 14 οδηγίες, οι οποίες αποτελούν γενικές αρχές του σχεδιασμού για την προσβασιμότητα. Κάθε οδηγία έχει ένα ή περισσότερα σημεία ελέγχου, τα οποία εξηγούν πως εφαρμόζεται η κάθε οδηγία σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Η ενότητα του WCAG 1.0 "Οργάνωση των οδηγιών" (How the Guidelines are Organized) αναφέρει τη μορφή των οδηγιών και των σημείων ελέγχου.

Σε κάθε σημείο ελέγχου αντιστοιχίζεται μια προτεραιότητα, η οποία εξηγείται στην ενότητα "Προτεραιότητες" (Priorities) των οδηγιών WCAG 1.0.

Κάθε σημείο ελέγχου περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο "Τεχνικές" (Techniques), ο οποίος παραπέμπει στην ενότητα μέσα στο έγγραφο της πύλης "Τεχνικές για τις οδηγίες WCAG 1.0" (Techniques for WCAG 1.0), η οποία συνδέει με τις σχετικές τεχνικές στα εξής:

Στις βασικές τεχνικές, στις τεχνικές CSS και στις τεχνικές HTML παρέχεται καθοδήγηση σχετικά με την υλοποίηση, με επεξηγήσεις, στρατηγικές και αναλυτικά παραδείγματα συγγραφής. Τα έγγραφα για τις τεχνικές είναι οργανωμένα κατά θέμα. Για παράδειγμα οι τεχνικές HTML περιλαμβάνουν ενότητες για φόρμες, εικόνες, λίστες, πίνακες κτλ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα εξής:

Το W3C WAI προτείνει εφεξής τη χρήση της έκδοσης WCAG 2.0, αντί του WCAG 1.0.

Για τους περισσότερους ιστοχώρους οι οποίοι συμμορφώνονται με το πρότυπο WCAG 1.0, δεν απαιτούνται σημαντικές αλλαγές προκειμένου να συμμορφώνονται και με το WCAG 2.0, ενώ για κάποιους ίσως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή. Για την μετάβαση από στην έκδοση του WCAG 2.0, το WAI αναπτύσει τα παρακάτω τεχνικά κείμενα:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως αυτά τα κείμενα συσχετίζονται μεταξύ τους, ανατρέξτε στην "Επισκόπηση Εγγράφων του WCAG 2.0" ("The WCAG 2.0 Documents").

Τέλος, ένα καλό σημείο εκκίνησης για το WCAG 2.0 αποτελεί το έγγραφο "Γνωριμία με το WCAG 2.0" How to Meet WCAG 2.0 (Quick Reference).

Επιπλέον Υποστηρικτικό Υλικό

Σύνδεσμοι προς επιπλέον υλικό σχετικό με το WCAG 2.0, βρίσκονται στην περιοχή πλοήγησης της ιστοσελίδας. Η πρωτοβουλία WAI σχεδιάζει την έκδοση επιπλέον υποστηρικτικού υλικού για χρήση από κατασκευαστές ιστοσελίδων οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις περί προσβασιμότητας, ώστε να είναι σε θέση να κατασκευάζουν περιεχόμενου Ιστού που θα συμμορφώνεται με το WCAG 2.0. Στα πλαίσια αυτά, θα εκδοθεί το "Τεχνικές Επισημάνσεις για Εφαρμογές" ("Application Notes" working title), στο οποίο θα παρέχονται διευκρινήσεις για συγκεκριμένες θεματικές περιοχές όπως εικόνες, σύνδεσμοι, ή πίνακες δεδομένων. Για παράδειγμα, οι σχετικές με φόρμες στοιχείων επισημάνσεις θα περιλαμβάνουν αρχικά απλά παραδείγματα καθώς και το πως ικανοποιούνται τα κριτληρια επιτυχίας του WCAG 2.0, και τέλος τεχνικές και στρατηγικές για την κατασκευή προσβάσιμων φορμών.

Η WAI αναθεωρεί συχνά τις εκδόσεις των εγγράφων "Κατανοώντας το WCAG 2.0" ("Understanding WCAG 2.0") και του "Τεχνικές για τις οδηγίες WCAG 2.0" ("Techniques for WCAG 2.0"). Γι ατο λόγο αυτό, καλοσωρίζει σχόλια και παρατηρήσεις γι αυποβολή νέων τεχνικών.

Τεχνικές Προδιαγραφές Συγγραφής Οδηγιών

Η συγγραφή των WCAG ακολουθεί τη μορφή του W3C για τις τεχνικές προδιαγραφές, η οποία περιλαμβάνει πολλές ενότητες στην αρχή: συνδέσμους προς διαφορετικές εκδόσεις, συντάκτες, πνευματικά δικαιώματα, περίληψη και κατάσταση με έναν σύνδεσμο για τα σφάλματα καθώς και ηλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια. Οι περισσότερες προδιαγραφές του WAI έχουν έναν σύνδεσμο πάνω από τα περιεχόμενα.

Ποιος αναπτύσσει τις οδηγίες WCAG

Τα τεχνικά έγγραφα WCAG αναπτύσσονται από την Ομάδα Εργασίας των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG WG),η οποία είναι μέρος της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (WAI) της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού (W3C). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα εργασίας, ανατρέξτε στη σελίδα της Ομάδας Εργασίας των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Παγκόσμιου Ιστού (WCAG WG page).

Το έγγραφο "Πώς η WAI αναπτύσσει τις οδηγίες για την προσβασιμότητα μέσω της διαδικασίας του W3C: Ορόσημα και ευκαιρίες να συνεισφέρετε" (How WAI Develops Accessibility Guidelines through the W3C Process: Milestones and Opportunities to Contribute" περιγράφει τις επίσημες περιόδους για αναθεώρηση από το κοινό. Οι ευκαιρίες για αναθεώρηση και σχολιασμό των εγγράφων της πρωτοβουλίας WAI ανακοινώνονται στην αρχική σελίδα της WAI (WAI home page) και στη λίστα αλληλογραφίας της Ομάδας Ενδιαφέροντος WAI (WAI Interest Group mailing list). Η ηλεκτρονική διεύθυνση για αποστολή σχολίων αναφέρεται στην ενότητα "Κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου". Για να προστεθείτε στη λίστα ενός αναθεωρητή των οδηγιών WCAG με τα άτομα, τα οποία επιθυμούν να λαμβάνουν άμεσες ειδοποιήσεις σχετικά με τα έγγραφα WCAG προς αναθεώρηση, επικοινωνήστε με τον/την αρμόδιο/α της ομάδας WCAG WG (WCAG WG Team Contact).

Οι ευκαιρίες για να συνεισφέρετε στις οδηγίες WCAG και σε άλλες εργασίες της πρωτοβουλίας WAI παρουσιάζονται στην ενότητα "Συμμετοχή στην πρωτοβουλία WAI" (Participating in WAI).