How to Meet WCAG 2.0

Lead translating organization: Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) - Institute of Computer Science
N. Plastira 100, Vassilika Vouton, GR-700 13 Heraklion, Crete, Hellas (Greece), http://www.ics.forth.gr

Εξουσιοδοτημένη Μετάφραση στα Ελληνικά

23 Απριλίου 2010

Παρούσα Έκδοση:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20_meet.html
Πρωτότυπη Έκδοση:
http://www.w3.org/WAI/WCAG20/quickref/
Πίνακας διορθώσεων:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20_errata.html
Υπεύθυνος Φορέας:
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Ινστιτούτο Πληροφορικής
N. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, 700 13 Ηράκλειο, Κρήτη, http://www.ics.forth.gr
I. Μπασδέκης, Σ. Ντοά, M. Antona, Μ. Παπαδοπούλου, Ι.Κληρονόμος (αντικαταστήστε at με @)
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στη διαδικασία μετάφρασης:
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), http://www.esaea.gr
Ελληνικό Γραφείο W3C, http://www.w3c.gr
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στo σχολιασμό:
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), http://www.pst.gr
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - ΕΚΠΑ, Γ. Κουρουπέτρογλου http://www.di.uoa.gr/
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), Ε. Ευθυμίου http://www.ilsp.gr/
Σύνοψη της διαδικασίας:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wai_review_summary.html

Αυτή είναι μια εξουσιοδοτημένη μετάφραση ενός εγγράφου του W3C. Για την κατασκευή και δημοσίευση της παρούσας επίσημης μετάφρασης ακολουθήθηκε η διαδικασία που περιγράφεται στο έγγραφο Policy for W3C Authorized Translations. Στην περίπτωση διαφωνιών, η έγκυρη έκδοση του εγγράφου είναι το πρωτότυπο έγγραφο στα αγγλικά.

W3C

Πώς ικανοποιείται το WCAG 2.0

Μια ρυθμιζόμενη γρήγορη αναφορά για τις απαιτήσεις (κριτήρια επιτυχίας) και τις τεχνικές των Οδηγιών Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Ιστού 2.0

Εισαγωγή

Στο παρόν έγγραφο συγκεντρώνονται όλες οι απαιτήσεις (που ονομάζονται «κριτήρια επιτυχίας») των Οδηγιών Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού (WCAG) 2.0. Επίσης περιλαμβάνει τεχνικές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις, κάτι που συνδέεται με περισσότερες λεπτομέρειες. Οι σύνδεσμοι «Κατανόηση» οδηγούν σε περιγραφές, παραδείγματα και πόρους.

Βλέπε το κείμενο Επισκόπηση των Οδηγιών Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Ιστού (WCAG) για μια εισαγωγή στο WCAG και στα έγγραφα τεκμηρίωσης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το παρόν έγγραφο.

Σχετικά με τις Τεχνικές

Σημειώστε ότι όλες οι τεχνικές είναι πληροφοριακού χαρακτήρα - δεν χρειάζεται να τις ακολουθήσετε. Οι «επαρκείς τεχνικές» που αναφέρονται παρακάτω θεωρούνται επαρκείς για να ικανοποιούν τα κριτήρια επιτυχίας. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αυτές τις συγκεκριμένες τεχνικές. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει νέες τεχνικές (submit new techniques) οποιαδήποτε στιγμή. Αν οι τεχνικές χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από αυτό που αναφέρει η Ομάδα Εργασίας, τότε χρειάζεται άλλη μέθοδος για την κατοχύρωση ότι η τεχνική έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τα κριτήρια επιτυχίας.

Εκτός από τις «επαρκείς τεχνικές», υπάρχουν επίσης συμβουλευτικές τεχνικές που ξεπερνούν τις απαιτήσεις του WCAG 2.0. Οι συντάκτες προτρέπονται να εφαρμόσουν όλα τις τεχνικές που τους είναι εφικτό, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλευτικών τεχνικών, έτσι ώστε να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όσο γίνεται περισσότερων χρηστών.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμα και περιεχόμενο που συμμορφώνεται με το υψηλότερο επίπεδο (ΑΑΑ) δεν θα είναι προσβάσιμο σε όλα τα άτομα με διάφορους τύπους, βαθμούς ή συνδυασμούς αναπηρίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση νοητικών, γλωσσικών και μαθησιακών προβλημάτων. Οι συντάκτες προτρέπονται να αναζητούν σχετικές συμβουλές για την τρέχουσα βέλτιστη πρακτική ώστε να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο Ιστού είναι όσο το δυνατόν προσβάσιμο στη συγκεκριμένη κοινότητα.

Βλέπε επίσης Επαρκείς και Συμβουλευτικές Τεχνικές (Sufficient and Advisory Techniques).

Περιεχόμενα

Λίστα Γρήγορης Αναφοράς WCAG 2.0

Η Γρήγορη Αναφορά έχει προσαρμοστεί για να περιλαμβάνει:

Εναλλακτικά Κειμένου:

Οδηγία 1.1 (Guideline 1.1) Παρέχει εναλλακτικά κειμένου για οποιοδήποτε μη κειμενικό περιεχόμενο έτσι ώστε να μπορεί να αλλάξει σε μορφές που χρειάζονται οι χρήστες, όπως μεγάλες εκτυπώσεις, σύστημα Μπράιγ, ομιλία, σύμβολα ή πιο απλή γλώσσα. Κατανόηση Οδηγίας 1.1 (Understanding Guideline 1.1)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για την Οδηγία 1.1

Μη κειμενικό Περιεχόμενο:

1.1.1 Όλα τα μη κειμενικά περιεχόμενα (non-text content) που παρουσιάζονται στο χρήστη έχουν εναλλακτικό κειμένου (text alternative) που εξυπηρετεί ισοδύναμο σκοπό, εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.1.1 (Understanding Success Criterion 1.1.1)

  • Στοιχεία ελέγχου, Είσοδος: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο είναι κάποιο στοιχείο ελέγχου ή αποδέχεται τα δεδομένα εισόδου χρήστη τότε έχει ένα όνομα (name) που περιγράφει το σκοπό του. (Ανατρέξτε στην Οδηγία 4.1 (Guideline 4.1) για πρόσθετες απαιτήσεις σχετικά με τα στοιχεία ελέγχου και με το περιεχόμενο που αποδέχεται δεδομένα εισόδου χρήστη.)

  • Μέσα που βασίζονται στο χρόνο: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο είναι μέσα που βασίζονται στο χρόνο, τότε τα εναλλακτικά κειμένου τουλάχιστον παρέχουν περιγραφική αναγνώριση του μη κειμενικού περιεχομένου. (Ανατρέξτε στην Οδηγία 1.2 (Guideline 1.2) για πρόσθετες απαιτήσεις σχετικά με τα μέσα.)

  • Εξέταση: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο είναι κάποια εξέταση ή άσκηση που ακυρώνεται αν παρουσιαστεί σε κείμενο (text), τότε τα εναλλακτικά κειμένου τουλάχιστον παρέχουν περιγραφική αναγνώριση του μη κειμενικού περιεχομένου.

  • Αισθητικό: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο προορίζεται κυρίως για να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη αισθητική εμπειρία (specific sensory experience), τότε τα εναλλακτικά κειμένου τουλάχιστον παρέχουν περιγραφική αναγνώριση του μη κειμενικού περιεχομένου.

  • CAPTCHA: Αν σκοπός του μη κειμενικού περιεχομένου είναι να επιβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο είναι προσβάσιμο από άτομα και όχι από υπολογιστές, τότε παρέχονται εναλλακτικά κειμένου που αναγνωρίζουν και περιγράφουν το σκοπό του μη κειμενικού περιεχομένου, καθώς και εναλλακτικές μορφές CAPTCHA που χρησιμοποιούν τρόπους λειτουργίας εξόδου για διαφορετικούς τύπους αισθητικής αντίληψης έτσι ώστε να εξυπηρετούνται διάφορες αναπηρίες.

  • Διακόσμηση, Μορφοποίηση, Αόρατο: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο είναι απλή διακόσμηση (pure decoration), χρησιμοποιείται μόνο για οπτική μορφοποίηση ή δεν παρουσιάζεται στους χρήστες, τότε εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αγνοηθεί από την υποστηρικτική τεχνολογία (assistive technology).

Επαρκείς Τεχνικές 1.1.1 - Μη κειμενικό Περιεχόμενο
Κατάσταση Α: Αν μια σύντομη περιγραφή μπορεί να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό και παρουσιάζει τις ίδιες πληροφορίες με το μη κειμενικό περιεχόμενο:
  1. G94: Παροχή σύντομου εναλλακτικού κειμένου για μη κειμενικό περιεχόμενο που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό και παρουσιάζει τις ίδιες πληροφορίες με το μη κειμενικό περιεχόμενο (Providing short text alternative for non-text content that serves the same purpose and presents the same information as the non-text content) χρησιμοποιώντας τεχνική σύντομου εναλλακτικού κειμένου που παρουσιάζεται παρακάτω

Κατάσταση Β: Αν μια σύντομη περιγραφή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό και παρουσιάζει τις ίδιες πληροφορίες με το μη κειμενικό περιεχόμενο (π.χ. ένα γράφημα ή διάγραμμα):
  1. G95: Παροχή σύντομων εναλλακτικών κειμένου που παρέχουν μια σύντομη περιγραφή του μη κειμενικού περιεχομένου (Providing short text alternatives that provide a brief description of the non-text content) χρησιμοποιώντας τεχνική σύντομου εναλλακτικού κειμένου που παρουσιάζεται παρακάτω ΚΑΙ μία από τις ακόλουθες τεχνικές για εκτεταμένη περιγραφή:

Κατάσταση Γ: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο είναι κάποιο στοιχείο ελέγχου ή αποδέχεται τα δεδομένα εισόδου χρήστη:
  1. G82: Παροχή εναλλακτικού κειμένου που αναγνωρίζει το σκοπό του μη κειμενικού περιεχομένου (Providing a text alternative that identifies the purpose of the non-text content) χρησιμοποιώντας τεχνική σύντομου εναλλακτικού κειμένου που παρουσιάζεται παρακάτω

  2. H44: Χρήση στοιχείων ετικετών για σύνδεση ετικετών κειμένου με στοιχεία ελέγχου φόρμας (Using label elements to associate text labels with form controls) (HTML)

  3. H65: Χρήση της παραμέτρου τίτλου για την αναγνώριση ελέγχων φόρμας όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το στοιχείο ετικέτας (Using the title attribute to identify form controls when the label element cannot be used) (HTML)

Κατάσταση Δ: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο είναι μέσα που βασίζονται στο χρόνο (συμπεριλαμβανομένου του ζωντανού βίντεο μόνο και του ζωντανού ήχου μόνο), μια εξέταση ή άσκηση που ακυρώνεται αν παρουσιαστεί σε κείμενο ή προορίζεται κυρίως για να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη αισθητική εμπειρία:
  1. Παροχή περιγραφικής ετικέτας με τη χρήση τεχνικής σύντομου εναλλακτικού κειμένου που παρουσιάζεται παρακάτω

  2. G68: Παροχή περιγραφικής ετικέτας που περιγράφει το σκοπό του περιεχομένου μόνο ζωντανού ήχου και μόνο ζωντανού βίντεο (Providing a descriptive label that describes the purpose of live audio-only and live video-only content) χρησιμοποιώντας τεχνική σύντομου εναλλακτικού κειμένου που παρουσιάζεται παρακάτω

  3. G100: Παροχή του αποδεκτού ονόματος ή ενός περιγραφικού ονόματος του μη κειμενικού περιεχομένου (Providing the accepted name or a descriptive name of the non-text content) χρησιμοποιώντας μια τεχνική σύντομου εναλλακτικού κειμένου που παρουσιάζεται παρακάτω

Κατάσταση Ε: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο είναι CAPTCHA:
  1. G143: Παροχή εναλλακτικού κειμένου που περιγράφει το σκοπό του CAPTCHA (Providing a text alternative that describes the purpose of the CAPTCHA) ΚΑΙ G144: Διασφαλίζει ότι η Ιστοσελίδα περιέχει άλλο CAPTCHA που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιώντας διαφορετική μορφή (Ensuring that the Web Page contains another CAPTCHA serving the same purpose using a different modality)

Κατάσταση ΣΤ: Αν το μη κειμενικό περιεχόμενο θα πρέπει να αγνοηθεί από την υποστηρικτική τεχνολογία:
  1. Εφαρμογή ή σήμανση του μη κειμενικού περιεχομένου έτσι ώστε να αγνοείται από την υποστηρικτική τεχνολογία χρησιμοποιώντας μία από τις τεχνικές συγκεκριμένης τεχνολογίας και παρουσιάζονται παρακάτω

Τεχνικές σύντομου εναλλακτικού κειμένου για χρήση σε επαρκείς τεχνικές παραπάνω
  1. H36: Χρήση παραμέτρων alt σε εικόνες που χρησιμοποιούνται ως κουμπιά υποβολής (Using alt attributes on images used as submit buttons) (HTML)

  2. H2: Συνδυασμός παρακείμενων συνδέσμων εικόνας και κειμένου για τον ίδιο πόρο (Combining adjacent image and text links for the same resource) (HTML)

  3. H37: Χρήση παραμέτρων alt σε στοιχεία img (Using alt attributes on img elements) (HTML)

  4. H35: Παροχή εναλλακτικών κειμένου σε στοιχεία applet (Providing text alternatives on applet elements) (HTML)

  5. H53: Χρήση του σώματος του στοιχείου αντικειμένου (Using the body of the object element) (HTML)

  6. H24: Παροχή εναλλακτικών κειμένου για τα στοιχεία περιοχής των χαρτών εικόνας (Providing text alternatives for the area elements of image maps) (HTML)

  7. H86: Παροχή εναλλακτικών κειμένου για τέχνη ASCII, μιμικά σύμβολα (emoticon) και leetspeak (Providing text alternatives for ASCII art, emoticons, and leetspeak) (HTML)

  8. H30: Παροχή κειμένου συνδέσμου που περιγράφει τον σκοπό ενός συνδέσμου για στοιχεία άγκυρας (Providing link text that describes the purpose of a link for anchor elements) (HTML)

    Σημείωση: Βλέπε Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.4.4 Σκοπός Συνδέσμου (στο περιβάλλον) (Understanding Success Criterion 2.4.4 Link Purpose (In Context)).

  9. G196: Χρήση εναλλακτικού κειμένου σε ένα στοιχείο εντός μιας ομάδας εικόνων που περιγράφει όλα τα στοιχεία της ομάδας (Using a text alternative on one item within a group of images that describes all items in the group)

Τεχνικέςεκτεταμένου εναλλακτικού κειμένου για χρήση σε επαρκείς τεχνικές παραπάνω
  1. H45: Χρήση longdesc (Using longdesc) (HTML)

  2. H53: Χρήση του σώματος του στοιχείου αντικειμένου (Using the body of the object element) (HTML)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.1.1 - Μη κειμενικό περιεχόμενο
Γενικές Τεχνικές για Πληροφοριακό Μη Κειμενικό Περιεχόμενο (Συμβουλευτικό)
  • Αναγνώριση πληροφοριακού μη κειμενικού περιεχομένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Διατηρεί τις σύντομες περιγραφές σύντομες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Περιγραφή εικόνων που περιλαμβάνουν κείμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μιας εκτενέστερης περιγραφής του μη κειμενικού περιεχομένου όπου απαιτείται μόνο μια περιγραφική ετικέτα χρησιμοποιώντας μια τεχνική συγκεκριμένης τεχνολογίας (για τεχνολογία περιεχομένου με υποστήριξη προσβασιμότητας) για εκτενή περιγραφή που παρουσιάζεται παραπάνω (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή διαφορετικών μεγεθών για το μη κειμενικό περιεχόμενο όταν δεν μπορεί να έχει ισοδύναμο προσβάσιμο εναλλακτικό (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση αρχείων εντολών από την πλευρά του διακομιστή για αλλαγή μεγέθους των εικόνων του κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Γενικές Τεχνικές για Ζωντανό Μη Κειμενικό Περιεχόμενο (Συμβουλευτικό)
  • Σύνδεσμος με κειμενικές πληροφορίες που παρέχει παρεμφερείς πληροφορίες (π.χ. για μια διαδικτυακή κάμερα κυκλοφορίας οχημάτων, μια δημοτική αρχή θα μπορούσε να παρέχει ένα σύνδεσμο για το κείμενο αναφοράς σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων). (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Γενικές τεχνικές για την ελαχιστοποίηση των περιορισμών των CAPTCHA
  • Παροχή περισσότερων από δύο μορφών CAPTCHA (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παρέχει πρόσβαση σε έναν αντιπρόσωπο της εξυπηρέτησης πελατών που μπορεί να παρακάμψει το CAPTCHA (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Μη απαίτηση CAPTCHA για εξουσιοδοτημένους χρήστες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Τεχνικές HTML (Συμβουλευτικές)
Τεχνικές CSS (Συμβουλευτικές)
Τεχνικές ARIA (Συμβουλευτικές)
  • Η χρήση του ρόλου παρουσίασης ARIA για την υποδήλωση στοιχείων είναι απλή παρουσίαση (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Τεχνικές Μεταδεδομένων (Συμβουλευτικές)
  • Χρήση μεταδεδομένων για τη σύνδεση μεταγραφών κειμένου με ένα βίντεο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση μεταδεδομένων για τη σύνδεση μεταγραφών κειμένου με περιεχόμενο μόνο ήχου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

    • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Παροχή, σε μεταδεδομένα, URI που παραπέμπει σε μια ηχητική περιγραφή και σε μια μεταγραφή κειμένου σε βίντεο.

    • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Παροχή, σε μεταδεδομένα, URI που παραπέμπει σε διάφορες μεταγραφές κειμένου (αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά) ενός αρχείου ήχου.

Αστοχίες γιαSC 1.1.1 - Μη κειμενικό περιεχόμενο

Μέσα που βασίζονται στο χρόνο:

Οδηγία 1.2 (Guideline 1.2) Παρέχει εναλλακτικές για μέσα που βασίζονται στο χρόνο. Κατανόηση Οδηγίας 1.2 (Understanding Guideline 1.2)

Μόνο ήχος και μόνο βίντεο (Προ-εγγεγραμμένο):

1.2.1 Για προ-εγγεγραμμένα μέσα (prerecorded) μόνο ήχου (audio-only) και προ-εγγεγραμμένα μέσα μόνο βίντεο (video-only) ισχύουν τα ακόλουθα, εκτός εάν ο ήχος ή το βίντεο είναι εναλλακτικά μέσα για κείμενο (media alternative for text) και φέρουν σαφή ετικέτα για αυτό: (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.1 (Understanding Success Criterion 1.2.1)

  • Προ-εγγεγραμμένος ήχος μόνο: Παρέχεται μια εναλλακτική για μέσα που βασίζονται στο χρόνο (alternative for time-based media) που παρουσιάζει ισοδύναμες πληροφορίες για προ-εγγεγραμμένο περιεχόμενο ήχου μόνο.

  • Προ-εγγεγραμμένο βίντεο μόνο: Παρέχεται είτε μια εναλλακτική για μέσο που βασίζεται στο χρόνο είτε ένα ηχητικό κομμάτι που παρουσιάζει ισοδύναμες πληροφορίες για προ-εγγεγραμμένο περιεχόμενο βίντεο μόνο.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.1 - Μόνο ήχος και μόνο βίντεο (Προ-εγγεγραμμένο)
  • Παροχή μιας μεταγραφής της παρουσίασης ζωντανού ήχου μόνο μετά το γεγονός (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Σύνδεσμος με κειμενικές πληροφορίες που παρέχει παρεμφερείς πληροφορίες (π.χ. για διαδικτυακή κάμερα κυκλοφορίας οχημάτων, μια δημοτική αρχή θα μπορούσε να παρέχει ένα σύνδεσμο για το κείμενο αναφοράς σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων). (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Λεζάντες (Προ-εγγεγραμμένο):

1.2.2 Παρέχονται λεζάντες (Captions) για όλα τα περιεχόμενα προ-εγγεγραμμένου (prerecorded) ήχου (audio) σε συγχρονισμένα μέσα (synchronized media), εκτός εάν το μέσο είναι εναλλακτικό μέσο για κείμενο (media alternative for text) και φέρει σαφή ετικέτα για αυτό. (Επίπεδο A) Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.2 (Understanding Success Criterion 1.2.2)

Επαρκείς Τεχνικές 1.2.2 - Λεζάντες (Προ-εγγεγραμμένο)
  1. G93: Παροχή ανοιχτών (πάντα ορατών) λεζάντων Providing open (always visible) captions

  2. G87: Παροχή κλειστών λεζάντων (Providing closed captions) χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε εύκολα διαθέσιμη μορφή μέσου που έχει πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο που υποστηρίζει τις κλειστές λεζάντες

  3. G87: Παροχή κλειστών λεζάντων (Providing closed captions) χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις παρακάτω τεχνικές συγκεκριμένης τεχνολογίας

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.2 - Λεζάντες (Προ-εγγεγραμμένο)
  • Παροχή μιας σημείωσης που λέει «Δεν χρησιμοποιείται ήχος σε αυτό το απόσπασμα» για αποσπάσματα βίντεο μόνο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση SMIL 1.0 για την παροχή λεζάντων σε όλες τις γλώσσες για τις οποίες υπάρχουν ηχητικά κομμάτια (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση SMIL 2.0 για την παροχή λεζάντων σε όλες τις γλώσσες για τις οποίες υπάρχουν ηχητικά κομμάτια (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Ηχητική Περιγραφή ή Εναλλακτική Μέσου (Προ-εγγεγραμμένο):

1.2.3 Παρέχεται μια εναλλακτική για μέσο που βασίζεται στο χρόνο (alternative for time-based media) ή ηχητική περιγραφή (audio description) του προ-εγγεγραμμένου (prerecorded) βίντεο (video) για συγχρονισμένο μέσο (synchronized media), εκτός εάν το μέσο είναι εναλλακτική μέσου για κείμενο (media alternative for text) και φέρει σαφή ετικέτα για αυτό. (Επίπεδο A) Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.3 (Understanding Success Criterion 1.2.3)

Επαρκείς Τεχνικές 1.2.3 - Ηχητική Περιγραφή ή Εναλλακτική Μέσου (Προ-εγγεγραμμένο)
  1. G69: Παροχή μιας εναλλακτικής για μέσο που βασίζεται στο χρόνο (Providing an alternative for time based media) χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές

  2. G78: Παροχή ενός δεύτερου, που μπορεί να επιλεγεί από το χρήστη, ηχητικού κομματιού που περιλαμβάνει ηχητικές περιγραφές (Providing a second, user-selectable, audio track that includes audio descriptions)

  3. G173: Παροχή της έκδοσης μιας ταινίας με ηχητικές περιγραφές (Providing a version of a movie with audio descriptions) χρησιμοποιώντας ένα από τα ακόλουθα:

  4. G8: Παροχή μιας ταινίας με εκτεταμένες ηχητικές περιγραφές (Providing a movie with extended audio descriptions) χρησιμοποιώντας ένα από τα ακόλουθα:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.3 - Ηχητική Περιγραφή ή Εναλλακτική Μέσου (Προ-εγγεγραμμένο)
  • Παροχή ηχητικής περιγραφής σε πολλές γλώσσες σε SMIL 1.0 (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ηχητικής περιγραφής σε πολλές γλώσσες σε SMIL 2.0 (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Λεζάντες (Ζωντανό):

1.2.4 Παρέχονται λεζάντες (Captions) για όλα τα ζωντανά (live) ηχητικά (audio) περιεχόμενα σε συγχρονισμένο μέσο (synchronized media). (Επίπεδο AΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.4 (Understanding Success Criterion 1.2.4)

Επαρκείς Τεχνικές 1.2.4 - Λεζάντες (Ζωντανό)
  1. G9: Δημιουργία λεζάντων για ζωντανά συγχρονισμένα μέσα (Creating captions for live synchronized media) ΚΑΙ G93: Παροχή ανοιχτών (πάντα ορατών) λεζάντων (Providing open (always visible) captions)

  2. G9: Δημιουργία λεζάντων για ζωντανά συγχρονισμένα μέσα (Creating captions for live synchronized media) ΚΑΙ G87: Παροχή κλειστών λεζάντων (Providing closed captions) χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε εύκολα διαθέσιμη μορφή μέσου που έχει πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο που υποστηρίζει τις κλειστές λεζάντες

  3. G9: Δημιουργία λεζάντων για ζωντανά συγχρονισμένα μέσα (Creating captions for live synchronized media) ΚΑΙ G87: Παροχή κλειστών λεζάντων (Providing closed captions) χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Σημείωση: Οι λεζάντες μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας την υπηρεσία μετάφρασης κειμένου σε πραγματικό χρόνο.

Ηχητική Περιγραφή (Προ-εγγεγραμμένο):

1.2.5 Παρέχεται ηχητική περιγραφή (Audio description) για όλα τα προ-εγγεγραμμένα (prerecorded) περιεχόμενα βίντεο (video) σε συγχρονισμένο μέσο (synchronized media). (Επίπεδο AΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.5 (Understanding Success Criterion 1.2.5)

Επαρκείς Τεχνικές 1.2.5 - Ηχητική Περιγραφή (Προ-εγγεγραμμένο)
  1. G78: Παροχή ενός δεύτερου, που μπορεί να επιλεγεί από το χρήστη, ηχητικού κομματιού που περιλαμβάνει ηχητικές περιγραφές (Providing a second, user-selectable, audio track that includes audio descriptions)

  2. G173: Παροχή της έκδοσης μιας ταινίας με ηχητικές περιγραφές (Providing a version of a movie with audio descriptions) χρησιμοποιώντας ένα από τα ακόλουθα:

  3. G8: Παροχή μιας ταινίας με εκτεταμένες ηχητικές περιγραφές (Providing a movie with extended audio descriptions) χρησιμοποιώντας ένα από τα ακόλουθα:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.5 - Ηχητική Περιγραφή (Προ-εγγεγραμμένο)
  • Παροχή ηχητικής περιγραφής σε πολλές γλώσσες σε SMIL 1.0 (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ηχητικής περιγραφής σε πολλές γλώσσες στο SMIL 2.0 (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ηχητικής περιγραφής για ζωντανό συγχρονισμένο μέσο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Νοηματική Γλώσσα (Προ-εγγεγραμμένο):

1.2.6 Παρέχεται διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα (Sign language interpretation) για όλα τα προ-εγγεγραμμένα (prerecorded) περιεχόμενα ήχου (audio) σε συγχρονισμένο μέσο (synchronized media). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.6. (Understanding Success Criterion 1.2.6)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.6 - Νοηματική Γλώσσα (Προ-εγγεγραμμένο)
Τεχνικές Μεταδεδομένων
  • Χρήση μεταδεδομένων σε συνδυασμό με εναλλακτικές νοηματικής γλώσσας σε βίντεο με τη δυνατότητα επιλογής νοηματικής γλώσσας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

    • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Παροχή, σε μεταδεδομένα, URI που παραπέμπει σε διάφορες μεταφράσεις της αγγλικής νοηματικής γλώσσας (νοηματική γλώσσα Αμερικής, Νότιας Αφρικής, Βρετανίας, Αυστραλίας, Ιρλανδίας, Νέας Ζηλανδίας) μιας Ιστοσελίδας.

Εκτεταμένη Ηχητική Περιγραφή (Προ-εγγεγραμμένο):

1.2.7 Όταν οι παύσεις στον ήχο του προσκηνίου δεν είναι επαρκείς ώστε να επιτρέπονται οι ηχητικές περιγραφές (audio descriptions) για τη μεταφορά του νοήματος του βίντεο, τότε παρέχεται εκτεταμένη ηχητική περιγραφή (extended audio description) για όλα τα προ-εγγεγραμμένα (prerecorded) περιεχόμενα βίντεο (video) σε συγχρονισμένο μέσο (synchronized media). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.7. (Understanding Success Criterion 1.2.7)

Επαρκείς Τεχνικές 1.2.7 - Εκτεταμένη Ηχητική Περιγραφή (Προ-εγγεγραμμένο)
  1. G8: Παροχή μιας ταινίας με εκτεταμένες ηχητικές περιγραφές (Providing a movie with extended audio descriptions) χρησιμοποιώντας ένα από τα ακόλουθα:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.7 - Εκτεταμένη Ηχητική Περιγραφή (Προ-εγγεγραμμένο)
  • Προσθήκη εκτεταμένης ηχητικής περιγραφής σε πολλές γλώσσες σε SMIL 1.0 (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Προσθήκη εκτεταμένης ηχητικής περιγραφής σε πολλές γλώσσες σε SMIL 2.0 (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Εναλλακτική Μέσου (Προ-εγγεγραμμένο):

1.2.8 Παρέχεται μια εναλλακτική για μέσο που βασίζεται στο χρόνο (alternative for time-based media) για όλα τα προ-εγγεγραμμένα (prerecorded) συγχρονισμένα μέσα (synchronized media) και για όλα τα προ-εγγεγραμμένα μέσα βίντεο μόνο (video-only). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.8. (Understanding Success Criterion 1.2.8)

Επαρκείς Τεχνικές 1.2.8 - Εναλλακτική Μέσου (Προ-εγγεγραμμένο)
Κατάσταση Α: Αν το περιεχόμενο είναι προ-εγγεγραμμένο συγχρονισμένο μέσο:
  1. G69: Παροχή μιας εναλλακτικής για μέσο που βασίζεται στο χρόνο (Providing an alternative for time based media) χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές

Κατάσταση Β: Αν το περιεχόμενο είναι προ-εγγεγραμμένο βίντεο μόνο:
  1. G159: Παροχή μιας εναλλακτικής για μέσο που βασίζεται στο χρόνο για περιεχόμενο βίντεο μόνο (Providing an alternative for time-based media for video-only content)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.8 - Εναλλακτική Μέσου (Προ-εγγεγραμμένο)

Ήχος μόνο (Ζωντανό):

1.2.9 Παρέχεται μια εναλλακτική για μέσα που βασίζονται στο χρόνο (alternative for time-based media) που παρουσιάζει ισοδύναμες πληροφορίες για ζωντανό (live) περιεχόμενο ήχου μόνο (audio-only). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.2.9. (Understanding Success Criterion 1.2.9)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.2.9 - Ήχος μόνο (Ζωντανό)
  • Χρήση μεταδεδομένων για τη σύνδεση μεταγραφών κειμένου με περιεχόμενο μόνο ήχου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

    Παράδειγμα: Παροχή, σε μεταδεδομένα, URI που παραπέμπει σε διάφορες μεταγραφές κειμένου (αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά) ενός αρχείου ήχου.

Προσαρμόσιμο:

Οδηγία 1.3 (Guideline 1.3) Δημιουργεί περιεχόμενο που μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους (για παράδειγμα με πιο απλή διάταξη) χωρίς να υπάρχει απώλεια πληροφοριών ή δομής. Κατανόηση Οδηγίας 1.3 (Understanding Guideline 1.3)

Πληροφορίες και Σχέσεις:

1.3.1 Πληροφορίες, δομή (structure) και σχέσεις (relationships) που μεταφέρονται μέσω παρουσίασης (presentation) μπορούν να καθοριστούν μέσω προγραμματισμού (programmatically determined) ή είναι διαθέσιμα στο κείμενο. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.3.1. (Understanding Success Criterion 1.3.1)

Επαρκείς Τεχνικές για 1.3.1 - Πληροφορίες και Σχέσεις
Κατάσταση Α: Η τεχνολογία παρέχει σημασιολογική δομή για τη μεταφορά πληροφοριών και σχέσεων μέσω παρουσίασης που μπορεί να καθοριστεί μέσω προγραμματισμού:
  1. G115: Χρήση σημασιολογικών στοιχείων για την επισημείωση δομής (Using semantic elements to mark up structure) ΚΑΙ H49: Χρήση σημασιολογικής επισημείωσης για επισημείωση ειδικού κειμένου ή κειμένου με έμφαση (Using semantic markup to mark emphasized or special text) (HTML)

  2. G117: Χρήση κειμένου για τη μεταφορά πληροφοριών που μεταφέρονται μέσω παραλλαγών σε παρουσίαση κειμένου (Using text to convey information that is conveyed by variations in presentation of text)

  3. G140: Διαχωρισμός πληροφοριών και δομής από την παρουσίαση για να υπάρχει δυνατότητα διαφορετικών παρουσιάσεων (Separating information and structure from presentation to enable different presentations)

  4. Καθιστά δυνατή τη μεταφορά πληροφοριών και σχέσεων μέσω παρουσίασης που μπορεί να καθοριστεί μέσω προγραμματισμού χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες τεχνικές:

Κατάσταση Β: Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται ΔΕΝ παρέχει σημασιολογική δομή για τη μεταφορά πληροφοριών και σχέσεων μέσω παρουσίασης που μπορεί να καθοριστεί μέσω προγραμματισμού:
  1. G117: Χρήση κειμένου για τη μεταφορά πληροφοριών που μεταφέρονται μέσω παραλλαγών σε παρουσίαση κειμένου (Using text to convey information that is conveyed by variations in presentation of text)

  2. Καθιστά δυνατή τη μεταφορά πληροφοριών και σχέσεων μέσω παρουσίασης που μπορεί να καθοριστεί μέσω προγραμματισμού ή διατίθενται σε κείμενο χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες τεχνικές:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.3.1 - Πληροφορίες και Σχέσεις
Αστοχίες γιαSC 1.3.1 - Πληροφορίες και Σχέσεις

Ακολουθία με Νόημα:

1.3.2 Όταν η ακολουθία στην οποία παρουσιάζεται το περιεχόμενο επηρεάζει το νόημά του, μπορεί μια σωστή ακολουθία ανάγνωσης (correct reading sequence) να καθοριστεί μέσω προγραμματισμού (programmatically determined). (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.3.2. (Understanding Success Criterion 1.3.2)

Επαρκείς Τεχνικές για 1.3.2 - Ακολουθία με Νόημα
  1. G57: Διάταξη του περιεχομένου σε μια ακολουθία που έχει νόημα (Ordering the content in a meaningful sequence) για όλα τα περιεχόμενα στην Ιστοσελίδα

  2. Σήμανση σε ακολουθίες μέσα στο περιεχόμενο ως έχουσες νόημα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές ΚΑΙ G57: Ταξινόμηση του περιεχομένου σε ακολουθία με νόημα (Ordering the content in a meaningful sequence) για αυτές τις ακολουθίες

  3. C27: Κάνει τη σειρά DOM να ταιριάζει με την οπτική σειρά (Making the DOM order match the visual order) (CSS)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.3.2 - Ακολουθία με Νόημα
  • Χρήση κειμένου στοιχισμένου αριστερά για γλώσσες που γράφονται από αριστερά προς τα δεξιά και χρήση κειμένου στοιχισμένου δεξιά για γλώσσες που γράφονται από δεξιά προς τα αριστερά (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ενός συνδέσμου για γραμμικοποιημένη απόδοση (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή προγράμματος αλλαγής στυλ μεταξύ φύλλων στυλ που επηρεάζει τη σειρά παρουσίασης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αστοχίες γιαSC 1.3.2 - Ακολουθία με Νόημα

Αισθητικά Χαρακτηριστικά:

1.3.3 Οι οδηγίες που παρέχονται για την κατανόηση και το χειρισμό περιεχομένου δεν βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αισθητικά χαρακτηριστικά των στοιχείων όπως το σχήμα, το μέγεθος, την οπτική θέση, τον προσανατολισμό ή τον ήχο. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.3.3 (Understanding Success Criterion 1.3.3)

Σημείωση: Για απαιτήσεις σχετικά με το χρώμα, ανατρέξτε στην Οδηγία 1.4 (Guideline 1.4).

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.3.3 - Αισθητικά Χαρακτηριστικά
  • Χρήση μιας εικόνας με ένα εναλλακτικό κειμένου για γραφικά σύμβολα αντί για μια γλυφή γραμματοσειράς Unicode με την επιθυμητή γραφική εμφάνιση αλλά με διαφορετικό νόημα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Ευδιάκριτο:

Οδηγία 1.4 (Guideline 1.4) Διευκολύνει τους χρήστες να δουν και να ακούσουν περιεχόμενο συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού μεταξύ προσκηνίου και παρασκηνίου. Κατανόηση Οδηγίας 1.4 (Understanding Guideline 4.1)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για την Οδηγία 1.4

Χρήση του Χρώματος:

1.4.1 Το χρώμα δεν χρησιμοποιείται ως το μόνο οπτικό μέσο μεταφοράς πληροφοριών, ένδειξης μιας ενέργειας, προτροπής μιας απάντησης ή αναγνώρισης ενός οπτικού στοιχείου. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.1 (Understanding Success Criterion 1.4.1)

Σημείωση: Αυτό το κριτήριο επιτυχίας χρησιμοποιεί αποκλειστικά την αντίληψη του χρώματος. Άλλες μορφές αντίληψης καλύπτονται στην Οδηγία 1.3 (Guideline 1.3) συμπεριλαμβανομένων της προγραμματικής πρόσβασης στο χρώμα, καθώς και άλλων κωδικοποιήσεων οπτικών παρουσιάσεων.

Επαρκείς Τεχνικές για 1.4.1 - Χρήση του Χρώματος
Κατάσταση Α: Αν το χρώμα συγκεκριμένων λέξεων, φόντων ή άλλου περιεχομένου χρησιμοποιείται για να υποδείξει πληροφορίες:
  1. G14: Διασφάλιση ότι πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω διαφοράς χρώματος είναι επίσης διαθέσιμες σε κείμενο (Ensuring that information conveyed by color differences is also available in text)

  2. G122: Συμπερίληψη ενός στοιχείου κειμένου όποτε χρησιμοποιούνται στοιχεία χρώματος (Including a text cue whenever color cues are used)

  3. G182: Διασφάλιση ότι πρόσθετα οπτικά στοιχεία είναι διαθέσιμα όταν χρησιμοποιούνται διαφορές χρώματος κειμένου για τη μεταφορά πληροφοριών (Ensuring that additional visual cues are available when text color differences are used to convey information)

  4. G183: Χρήση αναλογίας αντίθεσης 3:1 στο γύρω κείμενο και παροχή πρόσθετων οπτικών στοιχείων στην εστίαση για συνδέσμους ή στοιχεία ελέγχου όποτε χρησιμοποιείται μόνο χρώμα για τον προσδιορισμό τους (Using a contrast ratio of 3:1 with surrounding text and providing additional visual cues on focus for links or controls where color alone is used to identify them)

Κατάσταση Β: Αν το χρώμα χρησιμοποιείται εντός μιας εικόνας για τη μεταφορά πληροφοριών:
  1. G111: Χρήση χρώματος και προτύπου (Using color and pattern)

  2. G14: Διασφάλιση ότι πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω διαφοράς χρώματος είναι επίσης διαθέσιμες σε κείμενο

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.1 - Χρήση του Χρώματος

Έλεγχος Ήχου:

1.4.2 Αν σε κάποια Ιστοσελίδα αναπαράγεται ήχος αυτόματα για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, τότε είτε παρέχεται ένας μηχανισμός (mechanism) που πραγματοποιεί παύση ή σταματάει τον ήχο είτε υπάρχει ένας μηχανισμός που ελέγχει την ένταση του ήχου ανεξάρτητα από το συνολικό επίπεδο έντασης του συστήματος. (Επίπεδο A)Κατανόηση του Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.2 (Understanding Success Criterion 1.4.2)

Σημείωση: Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να παρεμβληθεί με τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα, όλο το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Βλέπε Απαιτήσεις Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή (Conformance Requirement 5: Non-Interference).

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.2 - Έλεγχος Ήχου
  • Παροχή μιας προτίμησης σε όλο το εύρος της τοποθεσίας που απενεργοποιεί τον ήχο συμπληρωματικά με την παροχή ενός στοιχείου ελέγχου κοντά στην κορυφή της Ιστοσελίδας που απενεργοποιεί τους ήχους που αναπαράγονται αυτόματα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αντίθεση (Ελάχιστη):

1.4.3 Η οπτική παρουσίαση κειμένου (text) και εικόνων κειμένου (images of text) έχει αναλογία αντίθεσης (contrast ratio) τουλάχιστον 4,5:1, εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις: (Επίπεδο ΑA)Κατανόηση Κριητρίου Επιτυχίας 1.4.3 (Understanding Success Criterion 1.4.3)

  • Μεγάλο Κείμενο: Μεγάλης κλίμακας (Large-scale) κείμενο και εικόνες μεγάλης κλίμακας κειμένου έχουν αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 3:1,

  • Δευτερεύον: Κείμενο ή εικόνες κειμένου που είναι μέρος ενός ανενεργού στοιχείου διεπαφής χρήστη (user interface component) που είναι απλή διακόσμηση (pure decoration), που δεν είναι ορατά σε όλους ή που είναι μέρος μιας εικόνας που περιέχει άλλο σημαντικό οπτικό περιεχόμενο, δεν έχουν απαιτήσεις σε σχέση με την αντίθεση.

  • Λογότυπα: Κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή μάρκας δεν έχει απαιτήσεις ελάχιστης αντίθεσης.

Επαρκείς Τεχνικές για 1.4.3 - Αντίθεση (Ελάχιστη)
Κατάσταση Α: το κείμενο έχει γραμματοσειρά μικρότερη από 18 αν δεν είναι bold και μικρότερη από 14 αν είναι bold
  1. G18: Διασφάλιση ότι υπάρχει αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 4,5:1 μεταξύ κειμένου (και εικόνων κειμένου) και φόντου πίσω από το κείμενο (Ensuring that a contrast ratio of at least 4.5:1 exists between text (and images of text) and background behind the text)

  2. G148: Μη προσδιορισμός χρώματος φόντου, μη προσδιορισμός χρώματος κειμένου και μη χρήση χαρακτηριστικών τεχνολογίας που αλλάζουν αυτές τις προεπιλογές (Not specifying background color, not specifying text color, and not using technology features that change those defaults)

  3. G174: Παροχή ενός στοιχείου ελέγχου με επαρκή αναλογία αντίθεσης που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν σε μια παρουσίαση που χρησιμοποιεί επαρκή αντίθεση (Providing a control with a sufficient contrast ratio that allows users to switch to a presentation that uses sufficient contrast)

Κατάσταση Β: το κείμενο έχει γραμματοσειρά τουλάχιστον μεγέθους 18 αν δεν είναι bold και τουλάχιστον μεγέθους 14 αν είναι bold
  1. G145: Διασφάλιση ότι υπάρχει αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 3:1 μεταξύ κειμένου (και εικόνων κειμένου) και φόντου πίσω από το κείμενο (Ensuring that a contrast ratio of at least 3:1 exists between text (and images of text) and background behind the text)

  2. G148: Μη προσδιορισμός χρώματος φόντου, μη προσδιορισμός χρώματος κειμένου και μη χρήση χαρακτηριστικών τεχνολογίας που αλλάζουν αυτές τις προεπιλογές (Not specifying background color, not specifying text color, and not using technology features that change those defaults)

  3. G174: Παροχή ενός στοιχείου ελέγχου με επαρκή αναλογία αντίθεσης που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν σε μια παρουσίαση που χρησιμοποιεί επαρκή αντίθεση (Providing a control with a sufficient contrast ratio that allows users to switch to a presentation that uses sufficient contrast)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.3 - Αντίθεση (Ελάχιστη)
  • G156: Χρήση τεχνολογίας που έχει κοινώς διαθέσιμους πράκτορες χρήστη που μπορούν να αλλάξουν το προσκήνιο και το φόντο των μπλοκ κειμένου (Using a technology that has commonly-available user agents that can change the foreground and background of blocks of text)

  • Χρήση υψηλότερης τιμής αντίθεσης για κείμενο που είναι πάνω από μορφοποιημένο φόντο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση κειμένου Unicode και φύλλων στυλ αντί για εικόνες κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση υψηλότερων τιμών αντίθεσης για γραμμές σε διαγράμματα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση μεγαλύτερου επιπέδου αντίθεσης για συνδυασμούς κόκκινου-μαύρου κειμένου/φόντου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση χρωμάτων που συντίθενται κυρίως από στοιχεία μεσαίου φάσματος για τις φωτεινές αποχρώσεις και ακραίου φάσματος (μπλε και κόκκινο μήκος κύματος) για τις σκοτεινές αποχρώσεις

  • Χρήση φωτεινού παστέλ φόντου αντί για λευκό φόντο πίσω από μαύρο κείμενο ώστε να δημιουργηθεί επαρκής αλλά όχι υπερβολική αντίθεση (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Δημιουργία εικονιδίων χρησιμοποιώντας σχέδια απλών γραμμών που ικανοποιούν τους όρους αντίθεσης του κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή επαρκούς αντίθεσης χρώματος σε γραφήματα και διαγράμματα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση αναλογίας αντίθεσης 3:1 ή υψηλότερης ως προεπιλεγμένη παρουσίαση (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή επαρκούς αντίθεσης χρώματος για κενά πεδία κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αλλαγή μεγέθους κειμένου:

1.4.4 Εκτός από τις λεζάντες (captions) και τις εικόνες κειμένου (images of text), το κείμενο (text) μπορεί να αλλάξει μέγεθος χωρίς υποστηρικτική τεχνολογία (assistive technology) έως και 200 τοις εκατό χωρίς απώλεια περιεχομένου ή λειτουργικότητας. (Επίπεδο ΑA)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.4 (Understanding Success Criterion 1.4.4)

Επαρκείς Τεχνικές για 1.4.4 - Αλλαγή μεγέθους κειμένου
  1. G142: Χρήση τεχνολογίας που έχει κοινώς διαθέσιμους πράκτορες χρήστη που υποστηρίζουν τη λειτουργία zoom (Using a technology that has commonly-available user agents that support zoom)

  2. Διασφάλιση ότι αλλάζει το μέγεθος των αποδεκτών κειμένου όταν αλλάζει το μέγεθος κειμένου ΚΑΙ χρήση μετρήσεων που έχουν σχέση με άλλες μετρήσεις στο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τεχνικές:

  3. G178: Παροχή στοιχείων ελέγχου στην Ιστοσελίδα που επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάξουν βηματικά το μέγεθος όλων των κειμένων στη σελίδα έως και 200 τοις εκατό

  4. G179: Διασφάλιση ότι δεν υπάρχει απώλεια περιεχομένου ή λειτουργικότητας όταν αλλάζει το μέγεθος κειμένου και δεν αλλάζει το μέγεθος αποδεκτών κειμένου (Ensuring that there is no loss of content or functionality when the text resizes and text containers do not resize)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.4 - Αλλαγή μεγέθους κειμένου

Εικόνες Κειμένου:

1.4.5 Αν οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται μπορούν να επιτύχουν οπτική παρουσίαση, τότε χρησιμοποιείται καλύτερα κείμενο (text) για τη μεταφορά πληροφοριών αντί για εικόνες κειμένου (images of text) εκτός από τις εξής περιπτώσεις: (Επίπεδο ΑA)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.5 (Understanding Success Criterion 1.4.5)

  • Προσαρμόσιμο: Η εικόνα του κειμένου μπορεί να προσαρμοστεί οπτικά (visually customized) στις απαιτήσεις του χρήστη;

  • Βασικό στοιχείο: Η συγκεκριμένη παρουσίαση του κειμένου είναι βασικό στοιχείο (essential) για τις πληροφορίες που θα μεταφερθούν.

Σημείωση: Τα λογότυπα (κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή μάρκας) θεωρούνται βασικά στοιχεία.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.5 - Εικόνες Κειμένου
Γενικές τεχνικές για μη κειμενικό περιεχόμενο
  1. Αναγνώριση πληροφοριακού μη κειμενικού περιεχομένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Τεχνικές CSS
  1. C12: Χρήση εκατοστιαίας αναλογίας για τα μεγέθη γραμματοσειράς (Using percent for font sizes) (CSS)

  2. C13: Χρήση γνωστών μεγεθών γραμματοσειράς (Using named font sizes) (CSS)

  3. C14: Χρήση μονάδων em για τα μεγέθη γραμματοσειράς (Using em units for font sizes) (CSS)

  4. C8: Χρήση διαστήματος γραμμάτων CSS για έλεγχο της απόστασης χαρακτήρων εντός λέξης (Using CSS letter-spacing to control spacing within a word) (CSS)

  5. C6: Τοποθέτηση περιεχομένου με βάση τη δομική επισημείωση (Positioning content based on structural markup) (CSS)

  6. Αποφυγή εφαρμογής στυλ κειμένου σε χαρακτήρες κειμένου εντός μιας λέξης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αντίθεση (Ενισχυμένη):

1.4.6 Η οπτική παρουσίαση κειμένου (text) και εικόνων κειμένου (images of text) έχει αναλογία αντίθεσης (contrast ratio) τουλάχιστον 7:1, εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις: (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.6 (Understanding Success Criterion 1.4.6)

  • Μεγάλο Κείμενο: Μεγάλης κλίμακας (Large-scale) κείμενο και εικόνες μεγάλης κλίμακας κειμένου έχουν αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 4,5:1,

  • Δευτερεύον: Κείμενο ή εικόνες κειμένου που είναι μέρος ενός ανενεργού στοιχείου διεπαφής χρήστη (user interface component) που είναι απλή διακόσμηση (pure decoration), που δεν είναι ορατά σε όλους ή που είναι μέρος μιας εικόνας που περιέχει άλλο σημαντικό οπτικό περιεχόμενο, δεν έχουν απαιτήσεις σε σχέση με την αντίθεση.

  • Λογότυπα: Κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή μάρκας δεν έχει απαιτήσεις ελάχιστης αντίθεσης.

Επαρκείς Τεχνικές για 1.4.6 - Αντίθεση (Ενισχυμένη)
Κατάσταση Α: το κείμενο έχει γραμματοσειρά μικρότερη από 18 αν δεν είναι bold και μικρότερη από 14 αν είναι bold
  1. G17: Διασφάλιση ότι υπάρχει αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 7:1 μεταξύ κειμένου (και εικόνων κειμένου) και φόντου πίσω από το κείμενο (Ensuring that a contrast ratio of at least 7:1 exists between text (and images of text) and background behind the text)

  2. G148: Μη προσδιορισμός χρώματος φόντου, μη προσδιορισμός χρώματος κειμένου και μη χρήση χαρακτηριστικών τεχνολογίας που αλλάζουν αυτές τις προεπιλογές (Not specifying background color, not specifying text color, and not using technology features that change those defaults)

  3. G174: Παροχή ενός στοιχείου ελέγχου με επαρκή αναλογία αντίθεσης που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν σε μια παρουσίαση που χρησιμοποιεί επαρκή αντίθεση (Providing a control with a sufficient contrast ratio that allows users to switch to a presentation that uses sufficient contrast)

Κατάσταση Β: το κείμενο έχει γραμματοσειρά τουλάχιστον μεγέθους 18 αν δεν είναι bold και τουλάχιστον μεγέθους 14 αν είναι bold
  1. G18: Διασφάλιση ότι υπάρχει αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 4,5:1 μεταξύ κειμένου (και εικόνων κειμένου) και φόντου πίσω από το κείμενο (Ensuring that a contrast ratio of at least 4.5:1 exists between text (and images of text) and background behind the text)

  2. G148: Μη προσδιορισμός χρώματος φόντου, μη προσδιορισμός χρώματος κειμένου και μη χρήση χαρακτηριστικών τεχνολογίας που αλλάζουν αυτές τις προεπιλογές (Not specifying background color, not specifying text color, and not using technology features that change those defaults)

  3. G174: Παροχή ενός στοιχείου ελέγχου με επαρκή αναλογία αντίθεσης που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν σε μια παρουσίαση που χρησιμοποιεί επαρκή αντίθεση (Providing a control with a sufficient contrast ratio that allows users to switch to a presentation that uses sufficient contrast)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.6 - Αντίθεση (Ενισχυμένη)
  • G156: Χρήση τεχνολογίας που έχει κοινώς διαθέσιμους πράκτορες χρήστη που μπορούν να αλλάξουν το προσκήνιο και το φόντο των μπλοκ κειμένου (Using a technology that has commonly-available user agents that can change the foreground and background of blocks of text)

  • Χρήση υψηλότερης τιμής αντίθεσης για κείμενο που είναι πάνω από μορφοποιημένο φόντο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση κειμένου Unicode και φύλλων στυλ αντί για εικόνες κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση υψηλότερων τιμών αντίθεσης για γραμμές σε διαγράμματα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση μεγαλύτερου επιπέδου αντίθεσης για συνδυασμούς κόκκινου-μαύρου κειμένου/φόντου

  • Χρήση χρωμάτων που συντίθενται κυρίως από στοιχεία μεσαίου φάσματος για τις φωτεινές αποχρώσεις και ακραίου φάσματος (μπλε και κόκκινο μήκος κύματος) για τις σκοτεινές αποχρώσεις

  • Χρήση φωτεινού παστέλ φόντου αντί για λευκού φόντου πίσω από μαύρο κείμενο ώστε να δημιουργηθεί επαρκής αλλά όχι υπερβολική αντίθεση (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Δημιουργία εικονιδίων χρησιμοποιώντας σχέδια απλών γραμμών που ικανοποιούν τους όρους αντίθεσης του κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή επαρκούς αντίθεσης χρώματος σε γραφήματα και διαγράμματα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση αναλογίας αντίθεσης 3:1 ή υψηλότερης ως προεπιλεγμένη παρουσίαση (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή επαρκούς αντίθεσης χρώματος για κενά πεδία κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Χαμηλός ή Καθόλου Ήχος Παρασκηνίου:

1.4.7 Για προ-εγγεγραμμένο (prerecorded) περιεχόμενο ήχου μόνο (audio-only) που (1) περιλαμβάνει κυρίως ομιλία στο προσκήνιο, (2) δεν είναι ηχητικό CAPTCHA ή ηχητικό λογότυπο και (3) δεν είναι φωνητικά για μουσική κυρίως έκφραση όπως το τραγούδι ή η ραπ μουσική, τότε ισχύει τουλάχιστον ένα από τα εξής: (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.7 (Understanding Success Criterion 1.4.7)

  • Χωρίς Παρασκήνιο: Ο ήχος δεν περιλαμβάνει ήχους παρασκηνίου.

  • Απενεργοποίηση: Οι ήχοι παρασκηνίου μπορούν να απενεργοποιηθούν.

  • 20 dB: Οι ήχοι παρασκηνίου είναι τουλάχιστον κατά 20 ντεσιμπέλ χαμηλότεροι σε σχέση με το περιεχόμενο ομιλίας στο προσκήνιο, με εξαίρεση περιστασιακούς ήχους που διαρκούν μόνο για ένα ή δύο δευτερόλεπτα.

    Σημείωση: Σύμφωνα με τον ορισμό του «ντεσιμπέλ», ο ήχος παρασκηνίου που ικανοποιεί αυτή την απαίτηση θα είναι περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερος σε σχέση με το περιεχόμενο ομιλίας στο προσκήνιο.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.7 - Χαμηλός ή Καθόλου Ήχος Παρασκηνίου
  • Παροχή τρόπου με τον οποίο οι χρήστες ρυθμίζουν τα ηχητικά επίπεδα του ήχου προσκηνίου και παρασκηνίου ανεξάρτητα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Οπτική Παρουσίαση:

1.4.8 Για την οπτική παρουσίαση μπλοκ κειμένου (blocks of text) παρέχεται ένας μηχανισμός (mechanism) για να επιτευχθούν τα εξής: (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.8 (Understanding Success Criterion 1.4.8)

  1. τα χρώματα παρασκηνίου και προσκηνίου μπορούν να επιλεγούν από το χρήστη

  2. το πλάτος δεν είναι μεγαλύτερο από 80 χαρακτήρες ή γλυφές (40 αν είναι CJK).

  3. το κείμενο δεν είναι στοιχισμένο (δεν είναι ευθυγραμμισμένο στο δεξί και στο αριστερό περιθώριο)

  4. το διάστιχο είναι τουλάχιστον ενάμισι διάστημα εντός των παραγράφων και το διάκενο μεταξύ παραγράφων είναι τουλάχιστον 1,5 φορά μεγαλύτερο από το διάστιχο

  5. μπορεί να αλλάξει το μέγεθος του κειμένου χωρίς υποστηρικτική τεχνολογία έως και 200 τοις εκατό με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται από το χρήστη να κάνει κύλιση οριζόντια για να διαβάσει μια γραμμή του κειμένου σε παράθυρο πλήρους οθόνης (on a full-screen window)

Επαρκείς Τεχνικές για 1.4.8 - Οπτική Παρουσίαση

Οδηγίες: Επειδή αυτό είναι ένα κριτήριο επιτυχίας πολλαπλών μερών, θα πρέπει να ικανοποιείται ένα από τα στοιχεία που αριθμούνται για κάθε μία από τις ακόλουθες απαιτήσεις.

Πρώτη Απαίτηση: Τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι τα χρώματα παρασκηνίου και προσκηνίου μπορούν να επιλεγούν από το χρήστη
  1. C23: Καθορισμός κειμένου και χρωμάτων φόντου δευτερεύοντος περιεχομένου όπως banners, χαρακτηριστικά και πλοήγηση στο CSS ενώ δεν γίνεται καθορισμός κειμένου και χρωμάτων φόντου του κύριου περιεχομένου (Specifying text and background colors of secondary content such as banners, features and navigation in CSS while not specifying text and background colors of the main content) (CSS) ή

  2. C25: Καθορισμός περιγραμμάτων και διάταξης στο CSS για την περιγραφή περιοχών της Ιστοσελίδας ενώ δεν γίνεται καθορισμός κειμένου και χρωμάτων φόντου κειμένου (Specifying borders and layout in CSS to delineate areas of a Web page while not specifying text and text-background colors) (CSS) ή

  3. G156: Χρήση τεχνολογίας που έχει κοινώς διαθέσιμους πράκτορες χρήστη που μπορούν να αλλάξουν το προσκήνιο και το φόντο των μπλοκ κειμένου (Using a technology that has commonly-available user agents that can change the foreground and background of blocks of text) ή

  4. G148: Μη προσδιορισμός χρώματος φόντου, μη προσδιορισμός χρώματος κειμένου και μη χρήση χαρακτηριστικών τεχνολογίας που αλλάζουν αυτές τις προεπιλογές (Not specifying background color, not specifying text color, and not using technology features that change those defaults) Ή

  5. G175: Παροχή εργαλείου επιλογής πολλαπλών χρωμάτων στη σελίδα για τα χρώματα προσκηνίου και φόντου (Providing a multi color selection tool on the page for foreground and background colors)

Δεύτερη Απαίτηση: Τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι το πλάτος δεν είναι μεγαλύτερο από 80 χαρακτήρες ή γλυφές (40 αν είναι CJK)
  1. H87: Μη παρεμβολή με την εκ νέου διαμόρφωση της ροής κειμένου από τον πράκτορα χρήστη καθώς στενεύει το παράθυρο προβολής (Not interfering with the user agent's reflow of text as the viewing window is narrowed) (HTML) Ή

  2. C20: Χρήση σχετικών μετρήσεων για τη ρύθμιση του πλάτους στηλών έτσι ώστε οι γραμμές να μπορούν να έχουν κατά μέσο όρο 80 χαρακτήρες ή λιγότερο όταν αλλάζει το μέγεθος του περιηγητή (Using relative measurements to set column widths so that lines can average 80 characters or less when the browser is resized) (CSS)

Τρίτη Απαίτηση: Τεχνικές που διασφαλίζουν ότι το κείμενο δεν είναι στοιχισμένο (δεν είναι ευθυγραμμισμένο στο δεξί και στο αριστερό περιθώριο)
  1. C19: Καθορισμός στοίχισης είτε προς τα αριστερά ΕΙΤΕ προς τα δεξιά στο CSS (Specifying alignment either to the left OR right in CSS) (CSS) Ή

  2. G172: Παροχή ενός μηχανισμού για την αφαίρεση της πλήρους στοίχισης του κειμένου (Providing a mechanism to remove full justification of text) Ή

  3. G169: Στοίχιση κειμένου μόνο στη μία πλευρά (Aligning text on only one side)

Τέταρτη Απαίτηση: Τεχνικές που διασφαλίζουν ότι το διάστιχο είναι τουλάχιστον ενάμισι διάστημα εντός των παραγράφων και το διάκενο μεταξύ παραγράφων είναι τουλάχιστον 1,5 φορά μεγαλύτερο από το διάστιχο
  1. G188: Παροχή ενός κουμπιού στη σελίδα που μειώνει το διάστιχο και τα διάκενα μεταξύ παραγράφων (Providing a button on the page to increase line spaces and paragraph spaces) Ή

  2. C21: Καθορισμός διάστιχου στο CSS (Specifying line spacing in CSS) (CSS)

Πέμπτη Απαίτηση: Τεχνικές που διασφαλίζουν ότι μπορεί να αλλάξει το μέγεθος του κειμένου χωρίς υποστηρικτική τεχνολογία έως και 200 τοις εκατό με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται από το χρήστη να κάνει κύλιση οριζόντια για να διαβάσει μια γραμμή του κειμένου σε παράθυρο πλήρους οθόνης
  1. Μη παρεμβολή με την εκ νέου διαμόρφωση της ροής κειμένου από τον πράκτορα χρήστη καθώς στενεύει το παράθυρο προβολής (Γενικά, Θα προστεθεί σύνδεσμος) Ή

  2. G146: Χρήση ρευστής διάταξης (Using liquid layout) ΚΑΙ χρήση μετρήσεων που έχουν σχέση με άλλες μετρήσεις στο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τεχνικές:

  3. C26: Παροχή επιλογών εντός του περιεχομένου για την εναλλαγή σε μια διάταξη που δεν απαιτεί από το χρήστη να κάνει κύλιση οριζόντια για να διαβάσει μια γραμμή του κειμένου (Providing options within the content to switch to a layout that does not require the user to scroll horizontally to read a line of text) (CSS)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.8 - Οπτική Παρουσίαση
  • Χρήση ενός εφέ αιώρησης για την επισήμανση παραγράφου, στοιχείων λίστας ή κελιών πίνακα (HTML, CSS) (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παρουσίαση κειμένου με γραμματοσειρά sans serif ή παροχή ενός μηχανισμού για να επιτευχθεί αυτό (CSS) (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση κάθετων λιστών (με κουκίδες ή με αρίθμηση) αντί για εμβόλιμες λίστες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση κεφαλαίων ή πεζών ανάλογα με τους κανόνες ορθογραφίας της γλώσσας κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μεγάλων γραμματοσειρών από προεπιλογή (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή χρήσης κειμένου σε πλεγματικές εικόνες (raster) (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή αλλαγής κλίμακας μεγέθους γραμματοσειράς μικρότερης από την προεπιλογή του πράκτορα χρήστη (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή επαρκούς διαστήματος μεταξύ των στηλών (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή κεντρικά στοιχισμένου κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή τμημάτων κειμένου με πλάγια γραφή (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή υπερβολικής χρήσης διαφορετικών στυλ σε επιμέρους σελίδες και σε τοποθεσίες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Καθιστά τους συνδέσμους οπτικά διακριτούς (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή κουκίδων με δυνατότητα επέκτασης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Εμφάνιση/απόκρυψη κουκίδων (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Τοποθέτηση ενός διαστήματος em ή δύο διαστημάτων μετά από προτάσεις (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Εικόνες Κειμένου (Χωρίς Εξαίρεση):

1.4.9 Εικόνες κειμένου (Images of text) χρησιμοποιούνται μόνο για απλή διακόσμηση (pure decoration) ή όπου μια συγκεκριμένη παρουσίαση κειμένου (text) είναι βασικό στοιχείο (essential) για την πληροφορία που μεταφέρεται. (Επίπεδο AΑΑ) Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.9 (Understanding Success Criterion 1.4.9)

Σημείωση: Τα λογότυπα (κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή μάρκας) θεωρούνται βασικά στοιχεία.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 1.4.9 - Εικόνες Κειμένου (Χωρίς Εξαίρεση)
Γενικές Τεχνικές για Μη Διακοσμητικό Περιεχόμενο
  • Χρήση αρχείων εντολών από την πλευρά του διακομιστή για αλλαγή μεγέθους των εικόνων του κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Τεχνικές CSS

Προσβάσιμο μέσω Πληκτρολογίου:

Οδηγία 2.1 (Guideline 2.1) Παρέχει όλες τις λειτουργίες από το πληκτρολόγιο. Κατανόηση Οδηγίας 2.1 (Understanding Guideline 2.1)

Πληκτρολόγιο:

2.1.1 Ο χειρισμός όλων των λειτουργιών (functionality) του περιεχομένου μπορεί να γίνει μέσω της διασύνδεσης πληκτρολογίου (keyboard interface) χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένος συγχρονισμός για ξεχωριστές πληκτρολογήσεις, εκτός αν η υποκείμενη λειτουργία απαιτεί εισαγωγή δεδομένων που εξαρτώνται από τη διαδρομή της κίνησης του χρήστη και όχι μόνο από τα τελικά σημεία. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.1.1 (Understanding Success Criterion 2.1.1)

Σημείωση 1:Αυτή η εξαίρεση έχει σχέση με την υποκείμενη λειτουργία και όχι με την τεχνική εισαγωγής δεδομένων. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε τη γραφή για να εισάγετε κείμενο, η τεχνική εισαγωγής δεδομένων (γραφή) απαιτεί εισαγωγή δεδομένων που εξαρτώνται από τη διαδρομή ενώ η υποκείμενη λειτουργία (εισαγωγή κειμένου) όχι.

Σημείωση 2:Αυτό δεν απαγορεύει και δεν πρέπει να εμποδίζει την εισαγωγή δεδομένων με το ποντίκι ή με άλλες μεθόδους μαζί με τη λειτουργία του πληκτρολογίου.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 2.1.1 - Πληκτρολόγιο
  • Χρήση παραμέτρων ρόλου XHTML, δήλωσης και τιμής αν υπάρχει αλλαγή του σκοπού στατικών στοιχείων ως διαδραστικά στοιχεία διεπαφής χρήστη (θα προστεθεί σύνδεσμος) ΚΑΙ SCR29: Προσθήκη ενεργειών προσβάσιμων από το πληκτρολόγιο στα στατικά στοιχεία HTML (Adding keyboard-accessible actions to static HTML elements) (Αρχείο εντολών)

  • Παροχή συντομεύσεων πληκτρολογίου σε σημαντικούς συνδέσμους και στοιχεία ελέγχου μορφής (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση μοναδικών συνδυασμών γραμμάτων για την έναρξη κάθε στοιχείου μιας λίστας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Επιλογή του πιο αφηρημένου χειριστή συμβάντος (θα προστεθεί σύνδεσμος) (Αρχείο εντολών)

  • Χρήση του συμβάντος onactivate (θα προστεθεί σύνδεσμος) (Αρχείο εντολών)

  • Αποφυγή χρήσης κοινών εντολών πληκτρολογίου πράκτορα χρήστη για άλλους σκοπούς (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Παγίδα Χωρίς Πληκτρολόγιο:

2.1.2 Αν η εστίαση πληκτρολογίου μπορεί να μετακινηθεί σε ένα στοιχείο της σελίδας χρησιμοποιώντας μια διασύνδεση πληκτρολογίου (keyboard interface), τότε μπορεί η εστίαση να απομακρυνθεί από αυτό το στοιχείο μόνο με τη χρήση μιας διασύνδεσης πληκτρολογίου και αν δεν απαιτούνται μόνο μη τροποποιημένα πλήκτρα βέλη ή πλήκτρα tab ή άλλες τυπικές μέθοδοι εξόδου, συνιστάται τότε στο χρήστη η μέθοδος για να απομακρύνει την εστίαση. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.1.2 (Understanding Success Criterion 2.1.2)

Σημείωση: Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να παρεμβληθεί με τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα, όλο το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Βλέπε Απαίτηση Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή (Conformance Requirement 5: Non-Interference).

Πληκτρολόγιο (Χωρίς Εξαίρεση):

2.1.3 Ο χειρισμός όλων των λειτουργιών (functionality) του περιεχομένου γίνεται μέσω μιας διασύνδεσης χρήστη (keyboard interface) χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένος συγχρονισμός για ξεχωριστές πληκτρολογήσεις. (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.1.3 (Understanding Success Criterion 2.1.3)

Επαρκείς Τεχνικές για 2.1.3 - Πληκτρολόγιο (Χωρίς Εξαίρεση)
  1. Δεν υπάρχουν πρόσθετες τεχνικές για αυτό το Κριτήριο Επιτυχίας. Ακολουθήστε τις τεχνικές για το Κριτήριο Επιτυχίας 2.1.1 (techniques for Success Criterion 2.1.1). Αν αυτό δεν είναι εφικτό διότι υπάρχει μια απαίτηση για αναλογικά δεδομένα εισόδου που εξαρτώνται από το χρόνο, τότε δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί το Κριτήριο Επιτυχίας Επιπέδου ΑΑΑ.

Επαρκής Χρόνος:

Οδηγία 2.2 (Guideline 2.2) Παρέχει αρκετό χρόνο στους χρήστες για να διαβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο. Κατανόηση Οδηγίας 2.2 (Understanding Guideline 2.2)

Ρυθμιζόμενος Συγχρονισμός:

2.2.1 Για κάθε χρονικό όριο που έχει ρυθμιστεί από το περιεχόμενο, ισχύει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.2.1 (Understanding Success Criterion 2.2.1)

  • Απενεργοποίηση: Ο χρήστης μπορεί να απενεργοποιήσει το χρονικό όριο πριν αυτό εμφανιστεί ή

  • Ρύθμιση: Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το χρονικό όριο, πριν αυτό εμφανιστεί, σε ένα μεγάλο εύρος που είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο από την προεπιλεγμένη ρύθμιση ή

  • Επέκταση: Ο χρήστης προειδοποιείται πριν λήξει ο χρόνος και του δίνονται τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να επεκτείνει το χρονικό όριο με μια απλή ενέργεια (για παράδειγμα «πατήστε το πλήκτρο διαστήματος») και μπορεί να επεκτείνει το χρονικό όριο τουλάχιστον κατά δέκα φορές ή

  • Εξαίρεση πραγματικού χρόνου: Το χρονικό όριο είναι αναγκαίο μέρος ενός συμβάντος πραγματικού χρόνου (για παράδειγμα μιας δημοπρασίας) και δεν είναι εφικτή καμία εναλλακτική στο χρονικό όριο ή

  • Εξαίρεση Βασικού Στοιχείου: Το χρονικό όριο είναι βασικό στοιχείο (essential) και η επέκτασή του θα ακύρωνε τη δραστηριότητα ή

  • Εξαίρεση 20 Ωρών: Το χρονικό όριο είναι μεγαλύτερο από 20 ώρες.

Σημείωση: Αυτό το κριτήριο επιτυχίας βοηθάει να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες μπορούν να ολοκληρώσουν εργασίες χωρίς αναπάντεχες αλλαγές στο περιεχόμενο ή στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα του χρονικού ορίου. Αυτό το κριτήριο επιτυχίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με το Κριτήριο Επιτυχίας 3.2.1 (Success Criterion 3.2.1), το οποίο θέτει όρια σε αλλαγές του περιεχομένου ή του περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα της ενέργειας του χρήστη.

Επαρκείς Τεχνικές για 2.2.1 - Ρυθμιζόμενος Συγχρονισμός
Κατάσταση Α: Αν υπάρχουν χρονικά όρια περιόδου:
  1. G133: Παροχή ενός πλαισίου ελέγχου στην πρώτη σελίδα μιας φόρμας πολλαπλών τμημάτων που επιτρέπει στους χρήστες να ζητούν παράταση ή απενεργοποίηση του χρονικού ορίου περιόδου (Providing a checkbox on the first page of a multipart form that allows users to ask for longer session time limit or no session time limit)

  2. G198: Παροχή τρόπου που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να απενεργοποιεί το χρονικό όριο (Providing a way for the user to turn the time limit off)

Κατάσταση Β: Αν το χρονικό όριο ελέγχεται από ένα αρχείο εντολών στη σελίδα:
  1. G198: Παροχή τρόπου που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να απενεργοποιεί το χρονικό όριο (Providing a way for the user to turn the time limit off)

  2. G180: Παροχή μέσων στο χρήστη για τη ρύθμιση του χρονικού ορίου στις 10 φορές του προεπιλεγμένου χρονικού ορίου (Providing the user with a means to set the time limit to 10 times the default time limit)

  3. SCR16: Παροχή αρχείου εντολών που προειδοποιεί το χρήστη ότι το χρονικό όριο πρόκειται να λήξει (Providing a script that warns the user a time limit is about to expire) (Αρχείο εντολών) ΚΑΙ SCR1: Παροχή δυνατότητας στο χρήστη να επεκτείνει το προεπιλεγμένο χρονικό όριο (Allowing the user to extend the default time limit) (Αρχείο εντολών)

Κατάσταση Γ: Αν υπάρχουν χρονικά όρια στην ανάγνωση:
  1. G4: Παροχή δυνατότητας παύσης και επανεκκίνησης του περιεχομένου από το σημείο παύσης του (Allowing the content to be paused and restarted from where it was paused)

  2. G198: Παροχή τρόπου που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να απενεργοποιεί το χρονικό όριο (Providing a way for the user to turn the time limit off)

  3. SCR33: Χρήση αρχείου εντολών για την κύλιση περιεχομένου και παροχή ενός μηχανισμού για την παύση του (Using script to scroll content, and providing a mechanism to pause it) (Αρχείο εντολών)

  4. SCR36: Παροχή ενός μηχανισμού που επιτρέπει στους χρήστες να εμφανίζουν κινούμενο, κυλιόμενο ή αυτόματα ενημερωμένο κείμενο σε στατικό παράθυρο ή περιοχή (Providing a mechanism to allow users to display moving, scrolling, or auto-updating text in a static window or area) (Αρχείο εντολών)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 2.2.1 - Ρυθμιζόμενος Συγχρονισμός
  • Χρήση ενός αρχείου εντολών που προσκαλεί το διακομιστή και ειδοποιεί το χρήστη αν υπάρχει χρονικό όριο (θα προστεθεί σύνδεσμος) (Αρχείο εντολών)

Αστοχίες γιαSC 2.2.1 - Ρυθμιζόμενος Συγχρονισμός

Παύση, Διακοπή, Απόκρυψη:

2.2.2 Για τη μετακίνηση, το αναβόσβημα (blinking), την κύλιση και για τις πληροφορίες αυτόματης ενημέρωσης ισχύουν τα εξής: (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.2.2 (Understanding Success Criterion 2.2.2)

  • Μετακίνηση, αναβόσβημα, κύλιση: Για οποιαδήποτε μετακίνηση, αναβόσβημα ή κύλιση σε πληροφορίες που (1) ξεκινάει αυτόματα, (2) διαρκεί περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα και (3) παρουσιάζεται παράλληλα με άλλο περιεχόμενο, υπάρχει ένας μηχανισμός με τον οποίο ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει παύση (pause), να το διακόψει ή να το αποκρύψει εκτός εάν η μετακίνηση, το αναβόσβημα ή η κύλιση είναι μέρος μιας δραστηριότητας ως βασικό στοιχείο (essential) και

  • Αυτόματη ενημέρωση: Για οποιεσδήποτε πληροφορίες αυτόματης ενημέρωσης που (1) ξεκινάει αυτόματα και (2) παρουσιάζεται παράλληλα με άλλο περιεχόμενο, υπάρχει ένας μηχανισμός με τον οποίο ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει παύση, να διακόψει ή να αποκρύψει την ενημέρωση ή να ελέγξει τη συχνότητα της ενημέρωσης εκτός εάν η αυτόματη ενημέρωση είναι βασικό στοιχείο μιας δραστηριότητας.

Σημείωση 1:Για απαιτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο που εμφανίζεται με αναλαμπές ή με φλας, ανατρέξτε στην Οδηγία 2.3 (Guideline 2.3).

Σημείωση 2:Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να παρεμβληθεί με τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα, όλο το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Βλέπε Απαίτηση Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή (Conformance Requirement 5: Non-Interference).

Σημείωση 3:Περιεχόμενο που ενημερώνεται περιοδικά από λογισμικό ή που ρέει στον πράκτορα χρήστη δεν απαιτείται να διατηρεί ή να παρουσιάζει πληροφορίες που δημιουργούνται ή λαμβάνονται μεταξύ της έναρξης της παύσης και της επανεκκίνησης της παρουσίασης καθώς αυτό μπορεί να μην είναι τεχνικά εφικτό και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι παραπλανητικό να γίνει.

Σημείωση 4:Μια κινούμενη εικόνα που αποτελεί τμήμα μιας φάσης που έχει φορτωθεί εκ των προτέρων ή μιας παρόμοιας κατάστασης μπορεί να θεωρηθεί βασικό στοιχείο αν η διάδραση δεν μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης για όλους τους χρήστες και αν κάποια μη δηλωμένη εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες ή να τους κάνει να σκεφτούν ότι το περιεχόμενο είχε «παγώσει» ή δεν υπάρχει πια.

Επαρκείς Τεχνικές 2.2.2 - Παύση, Διακοπή, Απόκρυψη
  1. G4: Δυνατότητα παύσης και επανεκκίνησης του περιεχομένου από το σημείο παύσης του (Allowing the content to be paused and restarted from where it was paused)

  2. SCR33: Χρήση αρχείου εντολών για την κύλιση περιεχομένου και παροχή ενός μηχανισμού για την παύση του (Using script to scroll content, and providing a mechanism to pause it) (Αρχείο εντολών)

  3. G11: Δημιουργία περιεχομένου που αναβοσβήνει για λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα (Creating content that blinks for less than 5 seconds)

  4. G187: Χρήση μιας τεχνολογίας που περιλαμβάνει περιεχόμενο που αναβοσβήνει το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσω του πράκτορα χρήστη (Using a technology to include blinking content that can be turned off via the user agent)

  5. G152: Ρύθμιση κινούμενων εικόνων gif για τη διακοπή του αναβοσβήματος μετά από n κύκλους (εντός 5 δευτερολέπτων) (Setting animated gif images to stop blinking after n cycles (within 5 seconds))

  6. SCR22: Χρήση αρχείων εντολών για έλεγχο και διακοπή του αναβοσβήματος εντός πέντε δευτερολέπτων ή λιγότερο (Using scripts to control blinking and stop it in five seconds or less) (Αρχείο εντολών)

  7. G186: Χρήση ενός στοιχείου ελέγχου στην Ιστοσελίδα που διακόπτει τη μετακίνηση, το αναβόσβημα ή την αυτόματη ενημέρωση περιεχομένου (Using a control in the Web page that stops moving, blinking, or auto-updating content)

  8. G191: Παροχή ενός συνδέσμου, κουμπιού ή άλλου μηχανισμού που επαναφορτώνει τη σελίδα χωρίς περιεχόμενο που αναβοσβήνει (Providing a link, button, or other mechanism that reloads the page without any blinking content)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 2.2.2 - Παύση, Διακοπή, Απόκρυψη
  • Παροχή ενός μηχανισμού για τη διακοπή όλων των περιεχομένων που αναβοσβήνουν εντός της Ιστοσελίδας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μέσων στο χρήστη για να διακόψει το κινούμενο περιεχόμενο ακόμα και αν αυτό διακοπεί αυτόματα εντός 5 δευτερολέπτων (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αστοχίες γιαSC 2.2.2 - Παύση, Διακοπή, Απόκρυψη

Χωρίς Συγχρονισμό:

2.2.3 Ο συγχρονισμός δεν είναι βασικό στοιχείο (essential) του συμβάντος ή της δραστηριότητας που παρουσιάζεται από το περιεχόμενο, εκτός από τα μη διαδραστικά συγχρονισμένα μέσα (synchronized media) και τα συμβάντα πραγματικού χρόνου ( real-time events). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.2.3 (Understanding Success Criterion 2.2.3)

Διακοπές:

2.2.4 Οι διακοπές μπορούν να αναβληθούν ή να αποσιωπηθούν από το χρήστη, εκτός αν είναι επείγουσες (emergency). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.2.4 (Understanding Success Criterion 2.2.4)

Επαναπιστοποίηση:

2.2.5 Όταν μια πιστοποιημένη περίοδος λήξει, ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα χωρίς απώλεια δεδομένων αφού κάνει επαναπιστοποίηση. (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.2.5 (Understanding Success Criterion 2.2.5)

Επαρκείς Τεχνικές για 2.2.5 - Επαναπιστοποίηση
  1. Παροχή επιλογών για τη συνέχιση χωρίς απώλεια δεδομένων χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Σημείωση: Ανατρέξτε στις Τεχνικές για τον Καθορισμό του Κριτηρίου Επιτυχίας 2.2.1 (Techniques for Addressing Success Criterion 2.2.1) για τεχνικές που σχετίζονται με την παροχή ειδοποιήσεων για τα χρονικά όρια.

Κρίσεις:

Οδηγία 2.3 (Guideline 2.3) Δεν σχεδιάζει το περιεχόμενο με τρόπο που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κρίσεις. Κατανόηση Οδηγίας 2.3 (Understanding Guideline 2.3)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για την Οδηγία 2.3

Τρία Φλας ή Κατώτερο Όριο:

2.3.1 Οι Ιστοσελίδες (Web pages) δεν περιέχουν κάτι που να αναβοσβήνει περισσότερες από τρεις φορές σε οποιαδήποτε περίοδο ενός δευτερολέπτου ή το φλας (flash) είναι κάτω από τα όρια γενικού φλας και κόκκινου φλας (general flash and red flash thresholds). (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.3.1 (Understanding Success Criterion 2.3.1)

Σημείωση: Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να παρεμβληθεί με τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα, όλο το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Βλέπε Απαίτηση Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή (Conformance Requirement 5: Non-Interference).

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 2.3.1 - Τρία Φλας ή Κατώτερο Όριο
  • Μείωση αντίθεσης για οποιοδήποτε περιεχόμενο που αναβοσβήνει (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή πλήρως κορεσμένου κόκκινου για οποιοδήποτε περιεχόμενο αναβοσβήνει (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Μείωση του αριθμού των φλας ακόμα και αν δεν παραβιάζουν τα όρια (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ενός μηχανισμού για την ακύρωση οποιουδήποτε περιεχομένου αναβοσβήνει πριν αυτό ξεκινήσει (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Επιβράδυνση ζωντανού υλικού για την αποφυγή γρήγορων φλας (όπως τα φλας φωτογραφικών μηχανών) (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Πάγωμα της εικόνας στιγμιαία αν ανιχνευθούν 3 φλας εντός ενός δευτερολέπτου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Μείωση της αναλογίας αντίθεσης αν ανιχνευθούν 3 φλας εντός ενός δευτερολέπτου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Τρία Φλας:

2.3.2 Οι Ιστοσελίδες (Web pages) δεν περιέχουν κάτι που αναβοσβήνει (flashes) περισσότερες από τρεις φορές σε περίοδο ενός δευτερολέπτου. (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 2.3.2 (Understanding Success Criterion 2.3.2)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 2.3.2 - Τρία Φλας
  • Μείωση αντίθεσης για οποιοδήποτε περιεχόμενο αναβοσβήνει (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή πλήρως κορεσμένου κόκκινου για οποιοδήποτε περιεχόμενο αναβοσβήνει (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Μείωση του αριθμού των φλας ακόμα και αν δεν παραβιάζουν τα όρια (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Επιβράδυνση ζωντανού υλικού για την αποφυγή γρήγορων φλας (όπως τα φλας φωτογραφικών μηχανών) (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Πάγωμα της εικόνας στιγμιαία αν ανιχνευθούν 3 φλας εντός ενός δευτερολέπτου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Μείωση της αναλογίας αντίθεσης αν ανιχνευθούν 3 φλας εντός ενός δευτερολέπτου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Οδηγία 2.4 (Guideline 2.4) Παρέχει βοήθεια στους χρήστες για την πλοήγηση, την εύρεση περιεχομένου και τον προσδιορισμό της τρέχουσας θέσης τους. Κατανόηση Οδηγίας 2.4 (Understanding Guideline 2.4)

  1. Δημιουργία συνδέσμων για την παράκαμψη μπλοκ επαναλαμβανόμενου υλικού χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  2. Ομαδοποίηση μπλοκ επαναλαμβανόμενου περιεχομένου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να γίνει παράκαμψη χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  • Παροχή πρόσβασης πληκτρολογίου σε σημαντικούς συνδέσμους και στοιχεία ελέγχου μορφής (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή συνδέσμων παράκαμψης για την ενίσχυση της πλοήγησης σελίδας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή πλήκτρων πρόσβασης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση τεχνολογιών με υποστήριξη προσβασιμότητας που επιτρέπουν δομημένη πλοήγηση από πράκτορες χρήστη και υποστηρικτικές τεχνολογίες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • C6: Τοποθέτηση περιεχομένου με βάση τη δομική επισημείωση (Positioning content based on structural markup) (CSS)

  1. G88: Παροχή περιγραφικών τίτλων για Ιστοσελίδες (Providing descriptive titles for Web pages) ΚΑΙ συσχετισμός ενός τίτλου με μια Ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  1. G59: Τοποθέτηση των διαδραστικών στοιχείων σε σειρά που συμφωνεί με ακολουθίες και σχέσεις εντός του περιεχομένου (Placing the interactive elements in an order that follows sequences and relationships within the content)

  2. Παροχή εστίασης σε στοιχεία σε σειρά που συμφωνεί με ακολουθίες και σχέσεις εντός του περιεχομένου χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  3. Δυναμική αλλαγή μιας Ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  • Παροχή μηχανισμού επισήμανσης υψηλής ορατότητας για συνδέσμους ή στοιχεία ελέγχου όταν αυτά λαμβάνουν εστίαση πληκτρολογίου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Δημιουργία εναλλακτικών σειρών παρουσίασης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  1. G91: Παροχή κειμένου συνδέσμου που περιγράφει τον σκοπό του συνδέσμου (Providing link text that describes the purpose of a link)

  2. Δυνατότητα του χρήστη να επιλέγει σύντομο ή εκτενές κείμενο συνδέσμου χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω τεχνικές συγκεκριμένης τεχνολογίας:

  3. G53: Προσδιορισμός του σκοπού ενός συνδέσμου χρησιμοποιώντας κείμενο συνδέσμου σε συνδυασμό με το κείμενο της εσώκλειστης πρότασης (Identifying the purpose of a link using link text combined with the text of the enclosing sentence)

  4. Παροχή συμπληρωματικής περιγραφής του σκοπού ενός συνδέσμου χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  5. Προσδιορισμός του σκοπού ενός συνδέσμου με τη χρήση κειμένου συνδέσμου σε συνδυασμό με περιεχόμενο συνδέσμου που καθορίζεται μέσω προγραμματισμού χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Σημείωση: Λόγω των εκτεταμένων περιορισμών του πράκτορα χρήστη για την υποστήριξη της πρόσβασης στην παράμετρο τίτλου (title), οι συντάκτες θα πρέπει να είναι προσεχτικοί κατά την εφαρμογή αυτής της τεχνικής. Για αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν οι συντάκτες την τεχνική C7: Χρήση CSS για την απόκρυψη τμήματος του κειμένου συνδέσμου (Using CSS to hide a portion of the link text) (CSS) ή H30: Παροχή κειμένου συνδέσμου που περιγράφει τον σκοπό ενός συνδέσμου για στοιχεία άγκυρας (Providing link text that describes the purpose of a link for anchor elements) (HTML) .

  1. G130: Παροχή περιγραφικών επικεφαλίδων (Providing descriptive headings)

  2. G131: Παροχή περιγραφικών ετικετών (Providing descriptive labels)

Σημείωση: Οι επικεφαλίδες και οι ετικέτες πρέπει να καθορίζονται μέσω προγραμματισμού ανά Κριτήριο Επιτυχίας 1.3.1 (Success Criterion 1.3.1).

  • Χρήση μοναδικών επικεφαλίδων ενότητας σε μια Ιστοσελίδα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Επικεφαλίδες εκκίνησης ενότητας με μοναδικές πληροφορίες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Επισήμανση ενός συνδέσμου ή στοιχείου ελέγχου όταν το ποντίκι αιωρείται από πάνω του (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μηχανισμού επισήμανσης υψηλής ορατότητας για συνδέσμους ή στοιχεία ελέγχου όταν αυτά λαμβάνουν εστίαση πληκτρολογίου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ενός συνδέσμου στην αρχική σελίδα ή στην κύρια σελίδα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μιας εύκολης στην ανάγνωση έκδοση πληροφοριών σχετικά με την οργάνωση μιας ομάδας Ιστοσελίδων (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μιας έκδοσης πληροφοριών σε νοηματική γλώσσα σχετικά με την οργάνωση μιας ομάδας Ιστοσελίδων (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μιας εύκολης στην ανάγνωση σύνοψης στην αρχή κάθε ενότητας περιεχομένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  1. G91: Παροχή κειμένου συνδέσμου που περιγράφει το σκοπό ενός συνδέσμου (Providing link text that describes the purpose of a link) χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  2. Δυνατότητα του χρήστη να επιλέγει σύντομο ή εκτενές κείμενο συνδέσμου χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω τεχνικές συγκεκριμένης τεχνολογίας:

  3. Παροχή συμπληρωματικής περιγραφής του σκοπού ενός συνδέσμου χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  1. G141: Οργάνωση σελίδας με τη χρήση επικεφαλίδων (Organizing a page using headings)

  • Χρήση της ιδιότητας 'live' για τη σήμανση ζωντανών περιοχών (θα προστεθεί σύνδεσμος) (ARIA)

  • Παροχή μηχανισμών για την πλοήγηση σε διαφορετικές ενότητες του περιεχομένου μιας Ιστοσελίδας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Ευανάγνωστο:

Οδηγία 3.1 (Guideline 3.1) Κάνει το κειμενικό περιεχόμενο ευανάγνωστο και κατανοητό. Κατανόηση Οδηγίας 3.1 (Understanding Guideline 3.1)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για την Οδηγία 3.1

Γλώσσα της Σελίδας:

3.1.1 Η προεπιλεγμένη ανθρώπινη γλώσσα (human language) κάθε Ιστοσελίδας (Web page) μπορεί να καθοριστεί μέσω προγραμματισμού (programmatically determined). (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.1.1 (Understanding Success Criterion 3.1.1)

Επαρκείς Τεχνικές 3.1.1 - Γλώσσα της Σελίδας
  1. Αναγνώριση της(των) προεπιλεγμένης(ων) ανθρώπινης(ων) γλώσσας(ών) χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.1.1 - Γλώσσα της Σελίδας
  • Καθορισμός της προεπιλεγμένης γλώσσας στην επικεφαλίδα HTTP (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • χρήση http ή meta tag Γλώσσας Περιεχομένου για μεταδεδομένα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Γλώσσα Τμημάτων:

3.1.2 Η ανθρώπινη γλώσσα (human language) κάθε αποσπάσματος ή φράσης στο περιεχόμενο μπορεί να καθοριστεί μέσω προγραμματισμού (programmatically determined) εκτός από γνήσια ονόματα, τεχνικούς όρους, λέξεις απροσδιόριστης γλώσσας, καθώς και λέξεις ή φράσεις που είναι μέρος τοπικής διαλέκτου του άμεσα περιβάλλοντος κειμένου. (Επίπεδο ΑA)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.1.2 (Understanding Success Criterion 3.1.2)

Επαρκείς Τεχνικές 3.1.2 - Γλώσσα Τμημάτων
  1. Αναγνώριση αλλαγών στις ανθρώπινες γλώσσες χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.1.2 - Γλώσσα Τμημάτων
  • Καθιστά το κείμενο που δεν είναι στην προεπιλεγμένη ανθρώπινη γλώσσα της Ιστοσελίδας οπτικά διακριτό (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή των ονομάτων όλων των γλωσσών που χρησιμοποιούνται σε ξένα αποσπάσματα ή φράσεις (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή επισημείωσης γλώσσας σε γνήσια ονόματα για να διευκολυνθεί η σωστή προφορά των προγραμμάτων ανάγνωσης οθόνης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Ασυνήθιστες Λέξεις:

3.1.3 Παρέχεται ένας μηχανισμός (mechanism) για την αναγνώριση συγκεκριμένων εννοιών λέξεων ή φράσεων που χρησιμοποιούνται με ασυνήθιστο ή περιορισμένο τρόπο (used in an unusual or restricted way), συμπεριλαμβανομένων των ιδιωματισμών (idioms) και της τεχνικής γλώσσας (jargon). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.1.3 (Understanding Success Criterion 3.1.3)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.1.3 - Ασυνήθιστες Λέξεις
Κατάσταση Α: Αν η λέξη ή η φράση έχει μοναδική σημασία εντός της Ιστοσελίδας:
  1. G101: Παροχή της ερμηνείας μιας λέξης ή φράσης που χρησιμοποιείται με ασυνήθιστο ή περιορισμένο τρόπο (Providing the definition of a word or phrase used in an unusual or restricted way) για την πρώτη εμφάνιση της λέξης ή της φράσης στην Ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  2. G101: Παροχή της ερμηνείας μιας λέξης ή φράσης που χρησιμοποιείται με ασυνήθιστο ή περιορισμένο τρόπο (Providing the definition of a word or phrase used in an unusual or restricted way) για κάθε εμφάνιση της λέξης ή της φράσης στην Ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Κατάσταση Β: Αν η λέξη ή η φράση έχει διάφορες σημασίες εντός της ίδιας Ιστοσελίδας:
  1. G101: Παροχή της ερμηνείας μιας λέξης ή φράσης που χρησιμοποιείται με ασυνήθιστο ή περιορισμένο τρόπο (Providing the definition of a word or phrase used in an unusual or restricted way) για κάθε εμφάνιση της λέξης ή της φράσης στην Ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.1.3 - Ασυνήθιστες Λέξεις
  • Χρήση επισημείωσης και οπτικής μορφοποίησης που βοηθάει τους χρήστες να αναγνωρίζουν λέξεις που έχουν ειδική σημασία (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή αναζήτησης λεξικού που ενεργοποιείται με τη φωνή ώστε οι χρήστες που έχουν δυσκολία με την πληκτρολόγηση ή με την ορθογραφία να μπορούν να πουν τη λέξη για την οποία χρειάζονται τη σημασία (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή λεξικού σε νοηματική γλώσσα που βοηθάει τους χρήστες με απώλεια ακοής να βρουν τους απαραίτητους ορισμούς (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ενός μηχανισμού εύρεσης ορισμών όλων των λέξεων στο κειμενικό περιεχόμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ενός μηχανισμού για τον καθορισμό της σημασίας κάθε λέξης ή φράσης στο κειμενικό περιεχόμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποφυγή ασυνήθιστων ξένων λέξεων (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση μιας σειράς λεξικών σε διαδοχική μορφή για την παροχή των σημασιών (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Συντμήσεις:

3.1.4 Παρέχεται ένας μηχανισμός (mechanism) που αναγνωρίζει την αναπτυγμένη μορφή ή τη σημασία των συντμήσεων (abbreviations). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.1.4 (Understanding Success Criterion 3.1.4)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.1.4 - Συντμήσεις
Κατάσταση Α: Αν η σύντμηση έχει μόνο μία σημασία εντός της Ιστοσελίδας:
  1. G102: Παροχή της αναπτυγμένης μορφής ή της σημασίας μιας σύντμησης (Providing the expansion or explanation of an abbreviation) για την πρώτη εμφάνιση της σύντμησης στην Ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

  2. G102: Παροχή της αναπτυγμένης μορφής ή της σημασίας μιας σύντμησης (Providing the expansion or explanation of an abbreviation) για κάθε εμφάνιση της σύντμησης στην Ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Κατάσταση Β: Αν η σύντμηση έχει διάφορες σημασίες εντός της ίδιας Ιστοσελίδας:
  1. G102: Παροχή της αναπτυγμένης μορφής ή της σημασίας μιας σύντμησης (Providing the expansion or explanation of an abbreviation) για κάθε εμφάνιση των συντμήσεων στην Ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.1.4 - Συντμήσεις
  • Χρήση μοναδικών συντμήσεων σε μια Ιστοσελίδα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση οπτικής μορφοποίησης που βοηθά τους χρήστες να αναγνωρίζουν τις συντμήσεις (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή πρόσβασης σε ομιλούν λεξικό για την υποστήριξη χρηστών που ενδέχεται να έχουν δυσκολία να αποκωδικοποιήσουν γραπτούς ορισμούς (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή αναζήτησης λεξικού που ενεργοποιείται με τη φωνή ώστε οι χρήστες που έχουν δυσκολία με την πληκτρολόγηση ή με την ορθογραφία να μπορούν να πουν τη λέξη για την οποία χρειάζονται τη σημασία (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Επίπεδο Ανάγνωσης:

3.1.5 Όταν ένα κείμενο απαιτεί ικανότητα ανάγνωσης μεγαλύτερη από το επίπεδο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (lower secondary education level) αφού αφαιρεθούν τα κύρια ονόματα και οι τίτλοι παρέχεται συμπληρωματικό περιεχόμενο (supplemental content) ή μια έκδοση που δεν απαιτεί ικανότητα ανάγνωσης μεγαλύτερη από το επίπεδο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.1.4 (Understanding Success Criterion 3.1.4)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.1.5 - Επίπεδο Ανάγνωσης
  1. G86: Παροχή περίληψης κειμένου που απαιτεί ικανότητα ανάγνωσης χαμηλότερη του επιπέδου ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Providing a text summary that requires reading ability less advanced than the upper secondary education level)

  2. G103: Παροχή οπτικών απεικονίσεων, εικόνων και συμβόλων που βοηθούν στην επεξήγηση ιδεών, συμβάντων και διαδικασιών (Providing visual illustrations, pictures, and symbols to help explain ideas, events, and processes)

  3. G79: Παροχή φωνητικής έκδοσης του κειμένου (Providing a spoken version of the text)

  4. G153: Κάνει το κείμενο πιο εύκολο για ανάγνωση (Making the text easier to read)

  5. G160: Παροχή σε νοηματική γλώσσα εκδόσεων πληροφοριών, ιδεών και διαδικασιών που πρέπει να γίνουν κατανοητά για να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο (Providing sign language versions of information, ideas, and processes that must be understood in order to use the content)

Σημείωση: Διαφορετικές τοποθεσίες μπορεί να εξετάζουν αυτό το Κριτήριο Επιτυχίας με διαφορετικούς τρόπους. Μια ηχητική έκδοση του περιεχομένου μπορεί να βοηθάει κάποιους χρήστες. Για κάποιους ανθρώπους με κώφωση, μια έκδοση σελίδας σε νοηματική γλώσσα μπορεί να είναι πιο κατανοητή από μια έκδοση σε γραπτή γλώσσα επειδή η νοηματική γλώσσα είναι η πρώτη τους γλώσσα. Κάποιες τοποθεσίες επιλέγουν να έχουν και τα δύο ή άλλους συνδυασμούς. Δεν υπάρχει τεχνική που να βοηθά όλους τους χρήστες που έχουν δυσκολίες. Έτσι, εδώ παρέχονται διάφορες τεχνικές ως επαρκείς τεχνικές ώστε οι συντάκτες να προσπαθήσουν να κάνουν τις τοποθεσίες τους πιο προσβάσιμες. Οποιαδήποτε από τις παραπάνω αριθμημένες τεχνικές ή συνδυασμός τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία και θεωρείται επαρκής από την Ομάδα Εργασίας.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.1.5 - Επίπεδο Ανάγνωσης
  • Παροχή κειμένου για σελίδες πλοήγησης και προορισμού που απαιτεί ικανότητα ανάγνωσης μικρότερης από το κατώτερο επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή κειμένου για εσωτερικές σελίδες που απαιτεί ικανότητα ανάγνωσης κατώτερου επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Συμπερίληψη περιλήψεων περιεχομένου σε μεταδεδομένα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση της σαφέστερης και πιο απλής γλώσσας που είναι κατάλληλη για το περιεχόμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση RDF για το συσχετισμό συμπληρωμάτων με το κύριο περιεχόμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή μιας σαφούς αντιπροσωπευτικής εικόνας στην αρχική σελίδα της τοποθεσίας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Σαφής σήμανση περιεχομένου, με χρήση κειμένου ή εικονιδίου, που έχει βελτιστοποιηθεί για εύκολη ανάγνωση (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση προτάσεων που δεν περιέχουν πλεονάζουσες λέξεις, δηλαδή λέξεις που δεν αλλάζουν τη σημασία της πρότασης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση προτάσεων που δεν περιέχουν περισσότερους από δύο συνδυασμούς (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση προτάσεων που δεν έχουν μεγαλύτερο μήκος από το τυπικά αποδεκτό μήκος για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Σημείωση: Στα Αγγλικά αυτό είναι 25 λέξεις) (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση προτάσεων που δεν περιέχουν σύνθετες λέξεις ή φράσεις που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από λέξεις πιο κοινής χρήσης χωρίς να αλλάξει η σημασία της πρότασης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή περιλήψεων για διάφορες ενότητες του κειμένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση μεταδεδομένων για το συσχετισμό εναλλακτικών σε διάφορα επίπεδα ανάγνωσης. (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση του στοιχείου προσβασιμότητας Dublin Core για το συσχετισμό κειμενικού περιεχομένου με συμπληρώματα κειμένου, γραφικών ή ομιλίας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση του στοιχείου προσβασιμότητας ISO AfA για το συσχετισμό κειμενικού περιεχομένου με συμπληρώματα κειμένου, γραφικών ή ομιλίας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση του στοιχείου προσβασιμότητας IMS για το συσχετισμό κειμενικού περιεχομένου με συμπληρώματα κειμένου, γραφικών ή ομιλίας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Δυνατότητα προβολής των μεταδεδομένων σε ανθρώπους (θα προστεθεί σύνδεσμος)

    • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Παροχή, σε μεταδεδομένα, URI που παραπέμπει σε μεταγραφή κειμένου προ-πρωτοβάθμιου επιπέδου ανάγνωσης και πρωτοβάθμιου επιπέδου ανάγνωσης ενός άρθρου προχωρημένου επιπέδου ανάγνωσης σχετικά με μια νέα επιστημονική ανακάλυψη.

Προφορά:

3.1.6 Παρέχεται ένας μηχανισμός (mechanism) που αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη προφορά λέξεων όταν η σημασία των λέξεων, μέσα στο κειμενικό περιβάλλον, είναι αμφίσημη αν δεν είναι γνωστή η προφορά τους. (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.1.6 (Understanding Success Criterion 3.1.6)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.1.6 - Προφορά
  1. G120: Παροχή της προφοράς αμέσως μετά τη λέξη (Providing the pronunciation immediately following the word)

  2. G121: Σύνδεση με τις προφορές (Linking to pronunciations)

  3. G62: Παροχή γλωσσάριου (Providing a glossary) που περιέχει πληροφορίες σχετικά με την προφορά λέξεων που έχουν μοναδική προφορά στο περιεχόμενο και η σημασία τους εξαρτάται από την προφορά

  4. Παροχή πληροφοριών σχετικά με την προφορά χρησιμοποιώντας μια τεχνική συγκεκριμένης τεχνολογίας που ακολουθεί

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.1.6 - Προφορά
  • Παροχή προφορών σε αρχείο ήχου έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να ακούσουν την προφορά της λέξης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ενός μηχανισμού εύρεσης προφορών όλων των ξένων λέξεων στο κειμενικό περιεχόμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή ενός μηχανισμού για τον καθορισμό της προφοράς κάθε λέξης ή φράσης στο κειμενικό περιεχόμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Προβλέψιμο:

Οδηγία 3.2 (Guideline 3.2) Κάνει τις σελίδες του Ιστού να εμφανίζονται και να λειτουργούν με προβλέψιμους τρόπους. Κατανόηση Οδηγίας 3.2 (Understanding Guideline 3.2)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για την Οδηγία 3.2

Εστίαση:

3.2.1 Όταν κάποιο στοιχείο λαμβάνει εστίαση, δεν ξεκινάει κάποια αλλαγή περιβάλλοντος (change of context). (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.2.1 (Understanding Success Criterion 3.2.1)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.2.1 - Εστίαση
  1. G107: Χρήση "activate" αντί για "focus" για ενεργοποίηση αλλαγών πλαισίου εφαρμογής (Using "activate" rather than "focus" as a trigger for changes of context)

Σημείωση: Αλλαγή περιεχομένου δεν σημαίνει πάντα αλλαγή περιβάλλοντος (change of context). Αυτό το κριτήριο επιτυχίας ικανοποιείται αυτόματα αν οι αλλαγές στο περιεχόμενο δεν αποτελούν επίσης αλλαγές στο περιβάλλον.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.2.1 - Εστίαση
  • Μη πρόκληση επίμονων αλλαγών δήλωσης ή τιμής όταν ένα στοιχείο λαμβάνει εστίαση ή παροχή ενός εναλλακτικού μέσου για την επαναφορά όλων των αλλαγών (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Άνοιγμα νέων παραθύρων μόνο όταν αυτό προάγει την προσβασιμότητα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή προς τους χρήστες προηγμένης προειδοποίησης όταν ανοίγει νέο παράθυρο. (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Εισαγωγή δεδομένων:

3.2.2 Αλλάζοντας τη ρύθμιση κάποιου στοιχείου διεπαφής χρήστη (user interface component) δεν προκαλείται αυτόματη αλλαγή περιβάλλοντος (change of context) εκτός εάν ο χρήστης έχει ενημερωθεί για αυτή τη συμπεριφορά πριν χρησιμοποιήσει το στοιχείο. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.2.2 (Understanding Success Criterion 3.2.2)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.2.2 - Εισαγωγή δεδομένων
  1. G80: Παροχή κουμπιού υποβολής για έναρξη μιας αλλαγής περιβάλλοντος (Providing a submit button to initiate a change of context) χρησιμοποιώντας μια τεχνική συγκεκριμένης τεχνολογίας που παρουσιάζεται παρακάτω

  2. G13: Περιγραφή του τι θα συμβεί πριν γίνει κάποια αλλαγή σε ένα στοιχείο ελέγχου φόρμας που θα προκαλέσει αλλαγή περιβάλλοντος (Describing what will happen before a change to a form control that causes a change of context to occur is made)

Σημείωση: Αλλαγή περιεχομένου δεν σημαίνει πάντα αλλαγή περιβάλλοντος (change of context. Αυτό το κριτήριο επιτυχίας ικανοποιείται αυτόματα αν οι αλλαγές στο περιεχόμενο δεν αποτελούν επίσης αλλαγές περιβάλλοντος.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.2.2 - Εισαγωγή δεδομένων
  • Παροχή προς τους χρήστες προηγμένης προειδοποίησης όταν ανοίγει νέο παράθυρο. (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αστοχίες γιαSC 3.2.2 - Εισαγωγή δεδομένων

Σταθερή Πλοήγηση:

3.2.3 Οι μηχανισμοί πλοήγησης που επαναλαμβάνονται σε πολλές Ιστοσελίδες (Web pages) εντός μιας ομάδας Ιστοσελίδων (set of Web pages) εμφανίζονται με την ίδια σχετική σειρά (same relative order) κάθε φορά που επαναλαμβάνονται, εκτός εάν έχει κάνει κάποια αλλαγή ο χρήστης. (Επίπεδο AΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.2.3 (Understanding Success Criterion 3.2.3)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.2.3 - Σταθερή Πλοήγηση
  • Χρήση προτύπων για τη διασφάλιση της συνέπειας μέσα στις πολλαπλές Ιστοσελίδες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Δημιουργία διάταξης, τοποθέτησης, επιπέδων και στοίχισης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Σταθερή Αναγνώριση:

3.2.4 Στοιχεία που έχουν την ίδια λειτουργικότητα (same functionality) εντός μιας ομάδας Ιστοσελίδων (Web pages) αναγνωρίζονται με συνέπεια. (Επίπεδο AΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.2.4 (Understanding Success Criterion 3.2.4)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.2.4 - Σταθερή Αναγνώριση
  1. G197: Σταθερή χρήση ετικετών, ονομάτων και εναλλακτικών κειμένου για περιεχόμενο που έχει την ίδια λειτουργικότητα (Using labels, names, and text alternatives consistently for content that has the same functionality) ΚΑΙ τήρηση των επαρκών τεχνικών για το Κριτήριο Επιτυχίας 1.1.1 (sufficient techniques for Success Criterion 1.1.1) και των επαρκών τεχνικών για το Κριτήριο Επιτυχίας 4.1.2 (sufficient techniques for Success Criterion 4.1.2) για την παροχή ετικετών, ονομάτων και εναλλακτικών κειμένου.

Σημείωση 1:Οι εναλλακτικές κειμένου που είναι «σταθερές» δεν είναι πάντα «πανομοιότυπες». Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα γραφικό βέλος στο κάτω μέρος μιας Ιστοσελίδας που συνδέει με την επόμενη Ιστοσελίδα. Το εναλλακτικό κειμένου μπορεί να λέει «Μετάβαση στη σελίδα 4». Φυσικά, θα ήταν άστοχο να επαναληφθεί το συγκεκριμένο εναλλακτικό κειμένου στην επόμενη Ιστοσελίδα. Θα ήταν πιο κατάλληλο να ειπωθεί «Μετάβαση στη σελίδα 5». Αν και αυτά τα εναλλακτικά κειμένου δεν είναι πανομοιότυπα, θεωρούνται σταθερά και άρα ικανοποιούν αυτό το Κριτήριο Επιτυχίας.

Σημείωση 2: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απλό στοιχείο μη κειμενικού περιεχομένου για την εξυπηρέτηση διαφορετικών λειτουργιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία διαφορετικά εναλλακτικά κειμένου και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Μπορούν να βρεθούν κοινά παραδείγματα με τη χρήση εικονιδίων όπως σημεία ελέγχου, σημεία σταυρού και πινακίδες κυκλοφορίας. Οι λειτουργίες τους μπορεί να είναι διαφορετικές ανάλογα με το περιβάλλον της Ιστοσελίδας. Το εικονίδιο με το σημείο ελέγχου μπορεί να λειτουργεί ως «έγκριση», «ολοκλήρωση» ή «συμπερίληψη», ενδεικτικά, ανάλογα με την κατάσταση. Η χρήση του «σημείου ελέγχου» ως εναλλακτικό κειμένου σε όλες τις Ιστοσελίδες δεν βοηθάει τους χρήστες να κατανοήσουν τη λειτουργία του εικονιδίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά εναλλακτικά κειμένου όταν το ίδιο μη κειμενικό περιεχόμενο εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες.

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.2.4 - Σταθερή Αναγνώριση
  • Διασφάλιση ότι το εναλλακτικό κειμένου μεταφέρει τη λειτουργία του στοιχείου και διασφάλιση αυτού που θα συμβεί όταν ο χρήστης την ενεργοποιήσει (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση του ίδιου μη κειμενικού περιεχομένου για μια δοθείσα λειτουργία όποτε είναι δυνατόν (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αλλαγή κατά Απαίτηση:

3.2.5 Οι αλλαγές περιβάλλοντος (Changes of context) ενεργοποιούνται μόνο κατά απαίτηση του χρήστη ή παρέχεται μηχανισμός (mechanism) που απενεργοποιεί αυτές τις αλλαγές. (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.2.5 (Understanding Success Criterion 3.2.5)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.2.5 - Αλλαγή κατά Απαίτηση
Κατάσταση Α: Αν η Ιστοσελίδα επιτρέπει αυτόματες ενημερώσεις:
  1. G76: Παροχή μηχανισμού που θα επιτρέπει να ζητείται μια ενημέρωση του περιεχομένου αντί να ενημερώνεται αυτόματα (Providing a mechanism to request an update of the content instead of updating automatically)

Κατάσταση Β: Αν υπάρχει δυνατότητα αυτόματων ανακατευθύνσεων:
  1. SVR1: Υλοποίηση αυτόματων ανακατευθύνσεων από το διακομιστή αντί από τον πελάτη (Implementing automatic redirects on the server side instead of on the client side) (ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΣ)

  2. G110: Χρήση μιας άμεσης ανακατεύθυνσης πελάτη (Using an instant client-side redirect) χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Κατάσταση Γ: Αν η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί αναδυόμενα παράθυρα:
  1. Συμπερίληψη αναδυόμενων παραθύρων χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Κατάσταση Δ: Αν χρησιμοποιείται ένα συμβάν onchange σε κάποιο στοιχείο επιλογής:
  1. SCR19: Χρήση ενός συμβάντος onchange σε στοιχείο επιλογής χωρίς να προκαλείται αλλαγή περιβάλλοντος (Using an onchange event on a select element without causing a change of context) (Αρχείο εντολών)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.2.5 - Αλλαγή κατά Απαίτηση
  • Άνοιγμα νέων παραθύρων μέσω παροχής κανονικών υπερσυνδέσμων χωρίς παράμετρο target (θα προστεθεί σύνδεσμος), διότι πολλοί πράκτορες χρήστη επιτρέπουν στους χρήστες να ανοίγουν συνδέσμους σε άλλο παράθυρο ή καρτέλα.

  • Άνοιγμα νέων παραθύρων μόνο όταν αυτό προάγει την προσβασιμότητα (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αστοχίες γιαSC 3.2.5 - Αλλαγή κατά Απαίτηση

Βοήθεια Εισαγωγής Δεδομένων:

Οδηγία 3.3 (Guideline 3.3) Βοηθάει τους χρήστες να αποφεύγουν και να διορθώνουν λάθη. Κατανόηση Οδηγίας 3.3 (Understanding Guideline 3.3)

Αναγνώριση Σφάλματος:

3.3.1 Αν ένα σφάλμα εισαγωγής (input error) ανιχνευθεί αυτόματα, το στοιχείο που έχει σφάλμα αναγνωρίζεται και το σφάλμα περιγράφεται μέσω κειμένου στο χρήστη. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.3.1 (Understanding Success Criterion 3.3.1)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.3.1 - Αναγνώριση Σφάλματος
Κατάσταση Α: Αν μια φόρμα περιέχει πεδία για τα οποία είναι υποχρεωτικές οι πληροφορίες από το χρήστη.
  1. G83: Παροχή περιγραφών κειμένου για την αναγνώριση απαιτούμενων πεδίων που δεν έχουν συμπληρωθεί (Providing text descriptions to identify required fields that were not completed)

  2. SCR18: Παροχή επικύρωσης και ειδοποίησης από τον πελάτη (Providing client-side validation and alert) (Αρχείο εντολών)

Κατάσταση Β: Αν οι πληροφορίες που παρέχονται από το χρήστη απαιτείται να έχουν συγκεκριμένη μορφή δεδομένων ή συγκεκριμένες τιμές.
  1. G84: Παροχή περιγραφής κειμένου όταν ο χρήστης παρέχει πληροφορίες που δεν βρίσκονται στη λίστα των επιτρεπόμενων τιμών (Providing a text description when the user provides information that is not in the list of allowed values)

  2. G85: Παροχή περιγραφής κειμένου όταν τα δεδομένα εισόδου χρήστη δεν συμφωνούν με την απαιτούμενη μορφή ή τις απαιτούμενες τιμές (Providing a text description when user input falls outside the required format or values)

  3. SCR18: Παροχή επικύρωσης και ειδοποίησης από τον πελάτη (Providing client-side validation and alert) (Αρχείο εντολών)

  4. SCR32: Παροχή επικύρωσης από τον πελάτη και προσθήκη κειμένου σφάλματος μέσω DOM (Providing client-side validation and adding error text via the DOM) (Αρχείο εντολών)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.3.1 - Αναγνώριση Σφάλματος

Ετικέτες ή Οδηγίες:

3.3.2 Ετικέτες (Labels) ή οδηγίες παρέχονται όταν το περιεχόμενο απαιτεί δεδομένα εισόδου του χρήστη. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.3.2 (Understanding Success Criterion 3.3.2)

Επαρκείς Τεχνικές 3.3.2 - Ετικέτες ή Οδηγίες
  1. G131: Παροχή περιγραφικών ετικετών (Providing descriptive labels) ΚΑΙ ενός από τα ακόλουθα:

  2. H44: Χρήση στοιχείων ετικετών για σύνδεση ετικετών κειμένου με στοιχεία ελέγχου φόρμας (Using label elements to associate text labels with form controls) (HTML)

  3. H71: Παροχή περιγραφής για ομάδες στοιχείων ελέγχου φόρμας χρησιμοποιώντας στοιχεία fieldset και legend (Providing a description for groups of form controls using fieldset and legend elements) (HTML)

  4. H65: Χρήση της παραμέτρου τίτλου για την αναγνώριση στοιχείων ελέγχου φόρμας όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το στοιχείο ετικέτας (Using the title attribute to identify form controls when the label element cannot be used) (HTML)

  5. G167: Χρήση παρακείμενου κουμπιού για την αναγραφή του σκοπού ενός πεδίου (Using an adjacent button to label the purpose of a field)

Σημείωση: Οι τεχνικές στο τέλος της παραπάνω λίστας θα πρέπει να θεωρούνται «έσχατη λύση» και να χρησιμοποιούνται μόνο όταν οι άλλες τεχνικές δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη σελίδα. Οι αρχικές τεχνικές προτιμώνται διότι αυξάνουν την προσβασιμότητα σε μια πιο ευρεία ομάδα χρηστών.

Πρόταση Σφάλματος:

3.3.3 Αν ένα σφάλμα εισαγωγής (input error) ανιχνευθεί αυτόματα και είναι γνωστές κάποιες προτάσεις για διόρθωση, τότε οι προτάσεις παρέχονται στο χρήστη, εκτός εάν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή το σκοπό του περιεχομένου. (Επίπεδο ΑA)Κατανόηση του Κριτηρίου Επιτυχίας 3.3.3 (Understanding Success Criterion 3.3.3)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.3.3 - Πρόταση Σφάλματος
Κατάσταση Α: Αν κάποιο υποχρεωτικό πεδίο δεν περιέχει πληροφορίες:
  1. G83: Παροχή περιγραφών κειμένου για την αναγνώριση απαιτούμενων πεδίων που δεν έχουν συμπληρωθεί (Providing text descriptions to identify required fields that were not completed)

Κατάσταση Β: Αν οι πληροφορίες για κάποιο πεδίο απαιτείται να είναι σε συγκεκριμένη μορφή δεδομένων:
  1. G85: Παροχή περιγραφής κειμένου όταν τα δεδομένα εισόδου χρήστη δεν συμφωνούν με την απαιτούμενη μορφή ή τις απαιτούμενες τιμές (Providing a text description when user input falls outside the required format or values)

  2. G177: Παροχή προτεινομένου κειμένου διόρθωσης (Providing suggested correction text)

  3. SCR18: Παροχή επικύρωσης και ειδοποίησης από τον πελάτη (Providing client-side validation and alert) (Αρχείο εντολών)

  4. SCR32: Παροχή επικύρωσης από τον πελάτη και προσθήκη κειμένου σφάλματος μέσω DOM( Providing client-side validation and adding error text via the DOM) (Αρχείο εντολών)

Κατάσταση Γ: Οι πληροφορίες που παρέχονται από το χρήστη απαιτείται να είναι από μια περιορισμένη ομάδα τιμών:
  1. G84: Παροχή περιγραφής κειμένου όταν ο χρήστης παρέχει πληροφορίες που δεν βρίσκονται στη λίστα των επιτρεπόμενων τιμών (Providing a text description when the user provides information that is not in the list of allowed values)

  2. G177: Παροχή προτεινομένου κειμένου διόρθωσης (Providing suggested correction text)

  3. SCR18: Παροχή επικύρωσης και ειδοποίησης από τον πελάτη (Providing client-side validation and alert) (Αρχείο εντολών)

  4. SCR32: Παροχή επικύρωσης από τον πελάτη και προσθήκη κειμένου σφάλματος μέσω DOM (Providing client-side validation and adding error text via the DOM) (Αρχείο εντολών)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.3.3 - Πρόταση Σφάλματος
Τεχνικές για την παροχή προτάσεων στο χρήστη (Συμβουλευτικό)
  • Παροχή μιας περιγραφής κειμένου που περιέχει πληροφορίες σχετικά με έναν αριθμό σφαλμάτων εισαγωγής, προτάσεις για διορθώσεις κάθε στοιχείου και οδηγίες για τον τρόπο συνέχισης της διαδικασίας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή περιγραφής κειμένου που περιέχει προτάσεις για διόρθωση ως το πρώτο στοιχείο (ή ένα από τα πρώτα στοιχεία) του περιεχομένου ή υπογράμμιση αυτών των πληροφοριών στο περιεχόμενο (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Εμφάνιση σφαλμάτων και προτάσεων στο περιβάλλον της αρχικής φόρμας (για παράδειγμα, επανεμφάνιση μιας φόρμας όπου τα σφάλματα εισαγωγής και οι προτάσεις διόρθωσης επισημαίνονται και εμφανίζονται στο περιβάλλον της αρχικής μορφής) (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Τεχνικές HTML (Συμβουλευτικές)
  • Παροχή «σωστών παραδειγμάτων» για δεδομένα και μορφές δεδομένων ως αρχικό κείμενο στα υποχρεωτικά πεδία μορφής (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Παροχή συνδέσμων προς το κείμενο της προτεινόμενης διόρθωσης «κοντά στα» πεδία μορφής ή παροχή του ίδιου του κειμένου της προτεινόμενης διόρθωσης κατευθείαν στην Ιστοσελίδα «δίπλα στα» πεδία μορφής (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Τεχνικές Αρχείων Εντολών από τον Πελάτη (Συμβουλευτικό)
Τεχνικές ARIA (Συμβουλευτικές)

Αποτροπή Σφάλματος (Νομικά, Χρηματοοικονομικά, Δεδομένα):

3.3.4 Για Ιστοσελίδες (Web pages) που εγείρουν νομικές δεσμεύσεις (legal commitments) ή χρηματοοικονομικές συναλλαγές για το χρήστη, που τροποποιούν ή διαγράφουν δεδομένα που ελέγχονται από το χρήστη (user-controllable) σε συστήματα αποθήκευσης δεδομένων ή που υποβάλλουν απαντήσεις ελέγχου χρήστη, ισχύει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: (Επίπεδο ΑA)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.3.4 (Understanding Success Criterion 3.3.4)

  1. Δυνατότητα αντιστροφής: Οι υποβολές έχουν δυνατότητα αντιστροφής.

  2. Ελεγμένο: Τα δεδομένα που εισάγονται από το χρήστη έχουν ελεγχθεί για σφάλματα εισαγωγής (input errors) και παρέχεται στο χρήστη η δυνατότητα να τα διορθώσει.

  3. Επιβεβαιωμένο: Παρέχεται ένας μηχανισμός (mechanism) για την αναθεώρηση, την επιβεβαίωση και τη διόρθωση των πληροφοριών πριν οριστικοποιηθεί η υποβολή.

Επαρκείς Τεχνικές 3.3.4 - Αποτροπή Σφάλματος (Νομικά, Χρηματοοικονομικά, Δεδομένα)
Κατάσταση Α: Αν μια εφαρμογή εγείρει νομική συναλλαγή, όπως κάποια αγορά ή υποβολή φορολογικής δήλωσης:
  1. G164: Παροχή ορισμένης χρονικής περιόδου μετά την υποβολή της φόρμας κατά την οποία η παραγγελία μπορεί να ενημερωθεί ή να ακυρωθεί από το χρήστη (Providing a stated period of time after submission of the form when the order can be updated or canceled by the user)

  2. G98: Παροχή στον χρήστη της δυνατότητας αναθεώρησης και διόρθωσης απαντήσεων πριν την υποβολή (Providing the ability for the user to review and correct answers before submitting)

  3. G155: Παροχή ενός πλαισίου ελέγχου εκτός από το κουμπί υποβολής (Providing a checkbox in addition to a submit button)

Κατάσταση Β: Αν μια ενέργεια προκαλεί τη διαγραφή πληροφοριών:
  1. G99: Παροχή της δυνατότητας επαναφοράς πληροφοριών που διαγράφηκαν (Providing the ability to recover deleted information)

  2. G168: Απαίτηση επιβεβαίωσης για τη συνέχιση της επιλεγμένης ενέργειας (Requesting confirmation to continue with selected action)

  3. G155: Παροχή ενός πλαισίου ελέγχου εκτός από το κουμπί υποβολής (Providing a checkbox in addition to a submit button)

Κατάσταση Γ: Αν η Ιστοσελίδα περιλαμβάνει μια εφαρμογή εξέτασης:
  1. G98: Παροχή στον χρήστη της δυνατότητας αναθεώρησης και διόρθωσης απαντήσεων πριν την υποβολή (Providing the ability for the user to review and correct answers before submitting)

  2. G168: Απαίτηση επιβεβαίωσης για τη συνέχιση της επιλεγμένης ενέργειας (Requesting confirmation to continue with selected action)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.3.4 - Αποτροπή Σφάλματος (Νομικά, Χρηματοοικονομικά, Δεδομένα)

Βοήθεια:

3.3.5 Παρέχεται βοήθεια εξαρτώμενη από το περιβάλλον (Context-sensitive help). (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.3.5 (Understanding Success Criterion 3.3.5)

Επαρκείς Τεχνικές για 3.3.5 - Βοήθεια
Κατάσταση Α: Αν μια φόρμα απαιτεί την εισαγωγή κειμένου:
  1. G71: Παροχή συνδέσμου βοήθειας σε κάθε Ιστοσελίδα (Providing a help link on every Web page)

  2. G193: Παροχή βοήθειας από ένα εργαλείο βοήθειας στην Ιστοσελίδα (Providing help by an assistant in the Web page)

  3. G194: Παροχή ελέγχου ορθογραφίας και προτάσεων για την εισαγωγή κειμένου (Providing spell checking and suggestions for text input)

  4. G184: Παροχή οδηγιών κειμένου στην αρχή μιας φόρμας ή ομάδας πεδίων που περιγράφουν την απαραίτητη εισαγωγή δεδομένων (Providing text instructions at the beginning of a form or set of fields that describes the necessary input)

Κατάσταση Β: Αν μια φόρμα απαιτεί την εισαγωγή κειμένου σε αναμενόμενη μορφή δεδομένων:
  1. G89: Παροχή αναμενόμενης μορφής δεδομένων και παραδείγματος (Providing expected data format and example)

  2. G184: Παροχή οδηγιών κειμένου στην αρχή μιας φόρμας ή ομάδας πεδίων που περιγράφουν την απαραίτητη εισαγωγή δεδομένων (Providing text instructions at the beginning of a form or set of fields that describes the necessary input)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 3.3.5 - Βοήθεια

Αποτροπή Σφάλματος (Όλα):

3.3.6 Για Ιστοσελίδες ( Web pages) στις οποίες απαιτείται η υποβολή πληροφοριών από το χρήστη, ισχύει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: (Επίπεδο AΑΑ)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 3.3.6 (Understanding Success Criterion 3.3.6)

  1. Δυνατότητα αντιστροφής: Οι υποβολές έχουν δυνατότητα αντιστροφής.

  2. Ελεγμένο: Τα δεδομένα που εισάγονται από το χρήστη έχουν ελεγχθεί για σφάλματα εισαγωγής (input errors) και παρέχεται στο χρήστη η δυνατότητα να τα διορθώσει.

  3. Επιβεβαιωμένο: Παρέχεται ένας μηχανισμός (mechanism) για την αναθεώρηση, την επιβεβαίωση και τη διόρθωση των πληροφοριών πριν οριστικοποιηθεί η υποβολή.

Επαρκείς Τεχνικές για 3.3.6 - Αποτροπή Σφάλματος (Όλα)
  1. Τήρηση των επαρκών τεχνικών για το Κριτήριο Επιτυχίας 3.3.4 (sufficient techniques for Success Criterion 3.3.4) για όλες τις φόρμες που απαιτούν από το χρήστη την υποβολή πληροφοριών.

Συμβατό:

Οδηγία 4.1 (Guideline 4.1) Μεγιστοποιεί τη συμβατότητα με τρέχοντες και μελλοντικούς πράκτορες χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών. Κατανόηση Οδηγίας 4.1 (Understanding Guideline 4.1)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για την Οδηγία 4.1

Ανάλυση:

4.1.1 Σε περιεχόμενο που εφαρμόζεται με τη χρήση γλωσσών επισημείωσης, τα στοιχεία έχουν πλήρεις ετικέτες έναρξης και λήξης, τα στοιχεία είναι ένθετα σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, τα στοιχεία δεν περιέχουν διπλότυπες παραμέτρους και όλα τα ID είναι μοναδικά, εκτός εάν οι προδιαγραφές επιτρέπουν αυτά τα χαρακτηριστικά. (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 4.1.1 (Understanding Success Criterion 4.1.1)

Σημείωση: Ετικέτες έναρξης και λήξης στη μορφοποίηση των οποίων λείπει κάποιος πολύ σημαντικός χαρακτήρας, όπως μια αγκύλη, ή έχουν κάποια λανθασμένη σήμανση παραθέματος στην τιμή παραμέτρου δεν είναι πλήρεις.

Όνομα, Ρόλος, Τιμή:

4.1.2 Για όλα τα στοιχεία διεπαφής χρήστη (user interface components) (συμπεριλαμβανομένων αλλά χωρίς περιορισμό: των στοιχείων φόρμας, των συνδέσμων και των στοιχείων που ενεργοποιούνται από αρχεία εντολών), το όνομα (name) και ο ρόλος (role) μπορούν να καθοριστούν μέσω προγραμματισμού (programmatically determined). Δηλώσεις, ιδιότητες και τιμές που μπορούν να ρυθμιστούν από το χρήστη, μπορούν να ρυθμιστούν μέσω προγραμματισμού (programmatically set), ενώ οι ειδοποιήσεις για τις αλλαγές σε αυτά τα στοιχεία παρέχονται στους πράκτορες χρήστη (user agents) συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών (assistive technologies). (Επίπεδο A)Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 4.1.2 (Understanding Success Criterion 4.1.2)

Σημείωση: Αυτό το κριτήριο επιτυχίας αφορά κυρίως συντάκτες Ιστού που αναπτύσσουν ή δημιουργούν αρχεία εντολών για τα δικά τους στοιχεία διεπαφής χρήστη. Για παράδειγμα, τα τυπικά στοιχεία ελέγχου HTML ήδη ικανοποιούν αυτό το κριτήριο επιτυχίας όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Επαρκείς Τεχνικές για 4.1.2 - Όνομα, Ρόλος, Τιμή
Κατάσταση Α: Αν γίνεται χρήση ενός τυπικού στοιχείου διεπαφής χρήστη σε γλώσσα επισημείωσης (π.χ. HTML):
  1. G108: Χρήση χαρακτηριστικών επισημείωσης για την έκθεση του ονόματος και του ρόλου, δυνατότητα απευθείας ρύθμισης ιδιοτήτων που ρυθμίζονται από το χρήστη και παροχή ειδοποίησης για τις αλλαγές (Using markup features to expose the name and role, allow user-settable properties to be directly set, and provide notification of changes) χρησιμοποιώντας τις παρακάτω τεχνικές συγκεκριμένης τεχνολογίας:

Κατάσταση Β: Αν γίνεται χρήση αρχείου εντολών ή κώδικα για τον επαναπροσδιορισμό του σκοπού ενός τυπικού στοιχείου διεπαφής χρήστη σε γλώσσα επισημείωσης:
  1. Έκθεση ονομάτων και ρόλων, δυνατότητα απευθείας ρύθμισης ιδιοτήτων που ρυθμίζονται από το χρήστη και παροχή ειδοποίησης για τις αλλαγές χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Κατάσταση Γ: Αν γίνεται χρήση ενός τυπικού στοιχείου διεπαφής χρήστη σε τεχνολογία προγραμματισμού:
  1. G135: Χρήση των χαρακτηριστικών προσβασιμότητας ΑΡΙ μιας τεχνολογίας για έκθεση ονομάτων και ρόλων, δυνατότητα απευθείας ρύθμισης ιδιοτήτων που ορίζονται από τον χρήστη και παροχή ειδοποίησης για αλλαγές (Using the accessibility API features of a technology to expose names and roles, to allow user-settable properties to be directly set, and to provide notification of changes)

Κατάσταση Δ: Αν δημιουργείτε το δικό σας στοιχείο διεπαφής χρήστη σε γλώσσα προγραμματισμού:
  1. G10: Δημιουργία στοιχείων χρησιμοποιώντας τεχνολογία που υποστηρίζει χαρακτηριστικά προσβασιμότητας ΑΡΙ στις πλατφόρμες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι πράκτορες χρήστη για έκθεση ονομάτων και ρόλων, δυνατότητα απευθείας ρύθμισης ιδιοτήτων που ορίζονται από τον χρήστη και παροχή ειδοποίησης για αλλαγές (Creating components using a technology that supports the accessibility API features of the platforms on which the user agents will be run to expose the names and roles, allow user-settable properties to be directly set, and provide notification of changes)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για 4.1.2 - Όνομα, Ρόλος, Τιμή
  • Παροχή ετικετών για όλα τα στοιχεία ελέγχου φόρμας που δεν έχουν ρητές ετικέτες (θα προστεθεί σύνδεσμος)

Αστοχίες γιαSC 4.1.2 - Όνομα, Ρόλος, Τιμή

Απαιτήσεις συμμόρφωσης

[Απόκρυψη Απαιτήσεων Συμμόρφωσης] [Hide Conformance Requirements]

Για να συμμορφώνεται μια Ιστοσελίδα στο WCAG 2.0 θα πρέπει να ικανοποιούνται όλες οι ακόλουθες απαιτήσεις συμμόρφωσης:

1. Επίπεδο Συμμόρφωσης: Ένα από τα ακόλουθα επίπεδα συμμόρφωσης ικανοποιείται πλήρως.

Σημείωση 1:Παρόλο που η συμμόρφωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα καθορισμένα επίπεδα, οι συντάκτες προτρέπονται να αναφέρουν (με δική τους αξίωση) οποιαδήποτε πρόοδο προς την ικανοποίηση κριτηρίων επιτυχίας από όλα τα επίπεδα πέρα από το επίπεδο συμμόρφωσης που έχει επιτευχθεί.

Σημείωση 2:Προτείνεται να μην απαιτείται η συμμόρφωση Επιπέδου ΑΑΑ ως γενική πολιτική για ολόκληρες τοποθεσίες διότι κάποια περιεχόμενα δεν είναι εφικτό να ικανοποιήσουν όλα τα Κριτήρια Επιτυχίας Επιπέδου ΑΑΑ.

Επαρκείς Τεχνικές για την Απαίτηση Συμμόρφωσης 1 - Επίπεδο Συμμόρφωσης
  1. G136: Παροχή ενός συνδέσμου στην αρχή μιας μη συμμορφούμενης Ιστοσελίδας που παραπέμπει σε μια εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης (Providing a link at the beginning of a nonconforming Web page that points to a conforming alternate version)

  2. G190: Παροχή ενός συνδέσμου δίπλα ή σε σχέση με ένα μη συμμορφούμενο αντικείμενο που συνδέει με μια εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης (Providing a link adjacent to or associated with a non-conforming object that links to a conforming alternate version)

  3. C29: Χρήση ενός προγράμματος αλλαγής στυλ για την παροχή μιας εναλλακτικής έκδοσης συμμόρφωσης (Using a style switcher to provide a conforming alternate version) (CSS)

  4. SVR2: Χρήση .htaccess για να διασφαλιστεί ότι ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε μη συμμορφούμενο περιεχόμενο είναι από περιεχόμενο που ικανοποιεί τη συμμόρφωση (Using .htaccess to ensure that the only way to access non-conforming content is from conforming content) (ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΣ)

  5. SVR3: Χρήση HTTP referer για να διασφαλιστεί ότι ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε μη συμμορφούμενο περιεχόμενο είναι από περιεχόμενο που ικανοποιεί τη συμμόρφωση (Using HTTP referer to ensure that the only way to access non-conforming content is from conforming content) (ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΣ)

  6. SVR4: Δυνατότητα στους χρήστες να διαθέτουν προτιμήσεις για την εμφάνιση των εναλλακτικών εκδόσεων συμμόρφωσης (Allowing users to provide preferences for the display of conforming alternate versions) (ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΣ)

Συμβουλευτικές Τεχνικές για την Απαίτηση Συμμόρφωσης 1 - Επίπεδο Συμμόρφωσης
  • Παροχή αμοιβαίων συνδέσμων μεταξύ συμμορφούμενων και μη συμμορφούμενων εκδόσεων (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Αποκλεισμός μη συμμορφούμενου περιεχομένου από τα αποτελέσματα αναζήτησης (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση διαπραγμάτευσης περιεχομένου (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Μη εμφάνιση περιεχομένου που βασίζεται σε τεχνολογίες που δεν έχουν υποστήριξη προσβασιμότητας όταν η τεχνολογία απενεργοποιείται ή δεν υποστηρίζεται. (θα προστεθεί σύνδεσμος)

  • Χρήση μεταδεδομένων που επιτρέπουν τη θέση μιας εναλλακτικής έκδοσης συμμόρφωσης από το URI μιας μη συμμορφούμενης σελίδας (θα προστεθεί σύνδεσμος)

2. Πλήρεις σελίδες: Η συμμόρφωση (Conformance) (και το επίπεδο συμμόρφωσης) αφορά μόνο πλήρεις Ιστοσελίδες (Web page(s)) και δεν μπορεί να επιτευχθεί αν μέρος της Ιστοσελίδας εξαιρείται.

Σημείωση 1:Για λόγους καθορισμού της συμμόρφωσης, εναλλακτικές σε μέρη του περιεχομένου σελίδας θεωρούνται μέρος της σελίδας όταν οι εναλλακτικές μπορούν να ληφθούν κατευθείαν από τη σελίδα, π.χ. μια μεγάλη περιγραφή ή μια εναλλακτική παρουσίαση ενός βίντεο.

Σημείωση 2:Ιστοσελίδες που δεν ικανοποιούν τη συμμόρφωση λόγω περιεχομένου που βρίσκεται έξω από τον έλεγχο του συντάκτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας Δήλωσης μερικής συμμόρφωσης (Statement of partial conformance).

3. Ολοκληρωμένες διαδικασίες: Όταν μια ιστοσελίδα (Web page) ανήκει σε μια σειρά Ιστοσελίδων που παρουσιάζουν μια διαδικασία (process) (δηλ. μια σειρά βημάτων που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να επιτευχθεί μια δραστηριότητα), όλες οι Ιστοσελίδες της διαδικασίας συμμορφώνονται στο συγκεκριμένο επίπεδο ή σε κάποιο ανώτερο επίπεδο. (Η συμμόρφωση δεν είναι εφικτή σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο αν κάποια σελίδα της διαδικασίας δεν συμμορφώνεται σε αυτό το επίπεδο ή σε κάποιο ανώτερο επίπεδο).

Παράδειγμα: Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει μια σειρά σελίδων που χρησιμοποιούνται για την επιλογή και την αγορά προϊόντων. Όλες οι σελίδες στη σειρά από την έναρξη έως την ολοκλήρωση (checkout) συμμορφώνονται έτσι ώστε οποιαδήποτε σελίδα που είναι μέρος της διαδικασίας να συμμορφώνεται.

4. Μόνο Τρόποι με Υποστήριξη Προσβασιμότητας για τη Χρήση Τεχνολογιών: Μόνο οι τρόποι χρήσης τεχνολογιών (technologies) που διαθέτουν υποστήριξη προσβασιμότητας (accessibility supported) είναι αξιόπιστοι (relied upon) για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιτυχίας. Όλες οι πληροφορίες ή οι λειτουργίες που παρέχονται με τρόπο που δεν έχει υποστήριξη προσβασιμότητας διατίθενται επίσης και με υποστήριξη προσβασιμότητας. (Βλέπε Κατανόηση υποστήριξης προσβασιμότητας (Understanding accessibility support).)

5. Μη παρεμβολή: Αν οι τεχνολογίες (technologies) χρησιμοποιούνται με τρόπο που δεν έχει υποστήριξη προσβασιμότητας (accessibility supported) ή αν χρησιμοποιούνται με μη συμμορφούμενο τρόπο τότε δεν μπλοκάρεται η δυνατότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση στην υπόλοιπη σελίδα. Επιπλέον, η Ιστοσελίδα (Web page) εξ ολοκλήρου συνεχίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις συμμόρφωσης υπό κάθε μία από τις ακόλουθες συνθήκες:

  1. όταν κάποια τεχνολογία που δεν είναι αξιόπιστη (relied upon) απενεργοποιείται σε κάποιον πράκτορα χρήστη,

  2. όταν κάποια τεχνολογία που δεν είναι αξιόπιστη απενεργοποιείται σε κάποιον πράκτορα χρήστη και

  3. όταν κάποια τεχνολογία που δεν είναι αξιόπιστη δεν υποστηρίζεται από κάποιον πράκτορα χρήστη

Επιπλέον, τα ακόλουθα κριτήρια επιτυχίας εφαρμόζονται σε ολόκληρο το περιεχόμενο της σελίδας, συμπεριλαμβανομένου και του περιεχομένου που διαφορετικά δεν είναι αξιόπιστο για την ικανοποίηση της συμμόρφωσης, διότι η αποτυχία ικανοποίησης των κριτηρίων μπορεί να παρεμβάλλεται σε κάθε χρήση της σελίδας:

Σημείωση: Αν μια σελίδα δεν συμμορφώνεται (για παράδειγμα, μια σελίδα ελέγχου συμμόρφωσης ή μια σελίδα-παράδειγμα), δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πεδίο συμμόρφωσης ή σε κάποια αξίωση συμμόρφωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα, βλέπε Κατανόηση Απαιτήσεων Συμμόρφωσης (Understanding Conformance Requirements).