Web Content Accessibility Guidelines 2.0

Lead translating organization: Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) - Institute of Computer Science
N. Plastira 100, Vassilika Vouton, GR-700 13 Heraklion, Crete, Hellas (Greece), http://www.ics.forth.gr

Εξουσιοδοτημένη Μετάφραση στα Ελληνικά

23 Απριλίου 2010

Παρούσα Έκδοση:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20.html
Πρωτότυπη Έκδοση:
http://www.w3.org/TR/WCAG20/
Πίνακας διορθώσεων:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20_errata.html
Υπεύθυνος Φορέας:
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Ινστιτούτο Πληροφορικής
N. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, 700 13 Ηράκλειο, Κρήτη, http://www.ics.forth.gr
Iωάννης Μπασδέκης, Σταυρούλα Ντοά, Margherita Antona, Γιώργος Μαργέτης
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στη διαδικασία μετάφρασης:
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), http://www.esaea.gr
Ελληνικό Γραφείο W3C, http://www.w3c.gr
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στo σχολιασμό:
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), http://www.pst.gr
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - ΕΚΠΑ, Γ. Κουρουπέτρογλου http://www.di.uoa.gr/
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), Ε. Ευθυμίου http://www.ilsp.gr/
Σύνοψη της διαδικασίας:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wai_review_summary.html

Αυτή είναι μια εξουσιοδοτημένη μετάφραση ενός εγγράφου του W3C. Για την κατασκευή και δημοσίευση της παρούσας επίσημης μετάφρασης ακολουθήθηκε η διαδικασία που περιγράφεται στο έγγραφο Policy for W3C Authorized Translations. Στην περίπτωση διαφωνιών, η έγκυρη έκδοση του εγγράφου είναι το πρωτότυπο έγγραφο στα αγγλικά.

W3C

Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 2.0

Σύσταση του W3C, 11 Δεκεμβρίου 2008

Παρούσα πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/2008/REC-WCAG20-20081211/
Τελευταία πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/WCAG20/
Προηγούμενη πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/2008/PR-WCAG20-20081103/
Συντάκτες πρωτοτύπου:
Ben Caldwell, Trace R&D Center, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον
Michael Cooper, W3C
Loretta Guarino Reid, Google, Inc.
Gregg Vanderheiden, Trace R&D Center, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον
Προηγούμενοι Συντάκτες:
Wendy Chisholm, (έως τον Ιούλιο 2006, ως μέλος του W3C)
John Slatin, (έως τον Ιούνιο 2006, ως μέλος του Ινστιτούτου Προσβασιμότητας, Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν)
Jason White, (έως τον Ιούνιο 2005, ως μέλος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης)

Το πρωτότυπο του παρόντος εγγράφου διατίθεται επίσης και σε μη κανονιστικές μορφές (Alternate Versions of Web Content Accessibility Guidelines 2.0).


Περίληψη

Οι Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού Έκδοση 2.0 (WCAG 2.0) καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και συστάσεων για να καταστεί το περιεχόμενο του Ιστού πιο προσβάσιμο. Με τη βοήθεια αυτών των οδηγιών, το περιεχόμενο μπορεί να γίνει προσβάσιμο από ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων με αναπηρίες όπως τύφλωση και μειωμένη όραση, κώφωση και μειωμένη ακοή, μαθησιακές δυσκολίες, νοητικοί περιορισμοί, περιορισμένη δυνατότητα κίνησης, δυσκολιών στην ομιλία, φωτοευαισθησία και συνδυασμού αυτών. Επιπρόσθετα, η τήρηση αυτών των οδηγιών θα καταστήσει το περιεχόμενο του Ιστού πιο εύχρηστο γενικά για όλους τους χρήστες.

Τα κριτήρια επιτυχίας των οδηγιών WCAG 2.0 έχουν συνταχθεί ως ελέγξιμες δηλώσεις που δεν αφορούν συγκεκριμένα κάποια τεχνολογία. Καθοδήγηση σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιτυχίας για συγκεκριμένες τεχνολογίες, καθώς και γενικές πληροφορίες για την ερμηνεία των κριτηρίων αυτών παρέχονται σε ξεχωριστά έγγραφα. Επίσης είναι διαθέσιμη μια επισκόπηση των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview).

Οι οδηγίες WCAG 2.0 διαδέχονται την προηγούμενη έκδοση [WCAG 1.0], οι οποίες δημοσιεύθηκαν ως Σύσταση του W3C το Μάιο του 1999. Παρότι είναι εφικτή η συμμόρφωση είτε με τις WCAG 1.0 είτε με τις WCAG 2.0 (ή και με τις 2 ταυτόχρονα), το W3C συστήνει εφεξής τη χρήση των WCAG 2.0 για νέο και ενημερωμένο περιεχόμενο. Επιπλέον, το W3C συστήνει οι σχετικές με την προσβασιμότητα πολιτικές να αναφέρονται πλέον στο WCAG 2.0.

Κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου κατά την έκδοσή του. Άλλα έγγραφα ενδέχεται να υπερισχύουν αυτού του εγγράφου. Μια λίστα με τις τρέχουσες εκδόσεις του W3C και την πιο πρόσφατη αναθεώρηση της παρούσας τεχνικής έκθεσης παρέχεται στο ευρετήριο τεχνικών εκθέσεων του W3C (W3C technical reports index) στη διεύθυνση http://www.w3.org/TR/.

To παρόν κείμενο αφορά τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG) Έκδοση 2.0, που είναι πλέον Σύσταση του W3C (W3C Recommendation) και αποτελεί προϊόν της Ομάδας Εργασίας των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines Working Group).

Το πρωτότυπο του παρόντος έχει αναθεωρηθεί από μέλη του W3C, από μηχανικούς λογισμικού, καθώς και από άλλες ομάδες εργασίας και ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ έχει εγκριθεί από τον Διευθυντή του W3C ως Σύσταση του W3C. Αποτελεί σταθερή έκδοση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλα κείμενα ως υλικό αναφοράς και ως παραπομπή. Με την προώθησή του ως Σύσταση αναδεικνύεται η προσπάθεια του W3C να τραβήξει το ενδιαφέρον σε αυτές τις τεχνικές προδιαγραφές και να προωθήσει την ευρεία εφαρμογή τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η λειτουργικότητα και η διαλειτουργικότητα στον Παγκόσμιο Ιστό.

Η παρούσα δημοσίευση των οδηγιών WCAG 2.0 συνοδεύεται από τα τεχνικά έγγραφα “Κατανόηση των οδηγιών WCAG 2.0” και “Τεχνικές για τις οδηγίες WCAG 2.0”. Παρότι τα έγγραφα αυτά δεν έχουν τον επίσημο χαρακτήρα που έχουν οι οδηγίες WCAG 2.0, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση και την περαιτέρω αξιοποίηση των οδηγιών αυτών.

Η Ομάδα Εργασίας ενθαρρύνει ιδιαίτερα την αποστολή παρατηρήσεων επί της πρωτότυπης έκδοσης με τη χρήση της σχετικής για το λόγο αυτό φόρμας συμπλήρωσης σχολίων (online comment form). Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τα σχόλιά σας μπορούν να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διαθέσιμη για το σκοπό αυτό λίστα public-comments-wcag20 at w3.org (αντικαταστήστε το at με @). Τα περιεχόμενα των δημοσίων αυτών σχολίων θα είναι διαθέσιμα προς το κοινό. Ακόμα και στην περίπτωση όπου οι όποιες, σχετικές με τη Σύσταση του WCAG 2.0, παρατηρήσεις ληφθούν δεν θα επιφέρουν αλλαγές στην παρούσα έκδοση των οδηγιών, θα συμπεριληφθούν όμως στο πίνακα διορθώσεων (errata) και θα ληθφούν υπόψη σε μελλοντικές εκδόσεις του προτύπου WCAG. Η Ομάδα Εργασίας δεν πρόκειται να απαντήσει στις παρατηρήσεις αυτές. Τα αρχεία των συζητήσεων της σχετικής λίστας της ομάδας WCAG WG είναι διαθέσιμα προς όλους και τυχόν μελλοντική δουλειά της Ομάδας Εργασίας μπορεί να λάβει υπόψη τα σχόλιά σας για την παρούσα έκδοση.

Το πρωτότυπο έγγραφο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative - WAI). Οι επιδιώξεις της Ομάδας Εργασίας WCAG αναλύονται στο σχετικό καταστατικό (WCAG Working Group charter). Η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας αποτελεί μέρος της Τεχνικής Δραστηριότητας της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (WAI Technical Activity).

Το πρωτότυπο του  παρόντος εγγράφου είναι το αποτέλεσμα έργου ομάδας, η οποία εργάστηκε σύμφωνα με την πολιτική περί ευρεσιτεχνιών του W3C της 5ης Φεβρουαρίου 2004 (5 February 2004 W3C Patent Policy). Το W3C διατηρεί μια δημόσια λίστα γνωστοποίησης ευρεσιτεχνιών (public list of any patent disclosures) που έχουν γίνει σε συνδυασμό με τα παραδοτέα της ομάδας, παρέχοντας επίσης οδηγίες για τον τρόπο γνωστοποίησης ευρεσιτεχνιών.  Οποιοσδήποτε έχει πραγματική γνώση μιας ευρεσιτεχνίας, για την οποία πιστεύει ότι περιέχει ουσιαστικές αξιώσεις (Essential Claim(s)) οφείλει να γνωστοποιήσει τις πληροφορίες σύμφωνα με την ενότητα 6 της πολιτικής του W3C περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (section 6 of the W3C Patent Policy).


Πίνακας περιεχομένων

Παραρτήματα


Εισαγωγή

Η παρούσα ενότητα είναι πληροφοριακού χαρακτήρα.

Οι Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού, Έκδοση 2.0 (WCAG 2.0) καθορίζουν τον τρόπο για να καταστεί το περιεχόμενο του Ιστού προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Η προσβασιμότητα αφορά ένα μεγάλο εύρος αναπηριών, συμπεριλαμβανομένων οπτικών, ακουστικών, κινητικών, γνωστικών, μαθησιακών και νευρολογικών αναπηριών, καθώς και αναπηριών ομιλίας και γλώσσας. Παρότι οι οδηγίες αυτές καλύπτουν μεγάλο εύρος θεμάτων, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ΑμεΑ, για όλους τους τύπους ή βαθμούς αναπηρίας ή για συνδυασμούς αυτών. Επιπλέον, η τήρηση των οδηγιών αυτών θα καταστήσει το περιεχόμενο του Ιστού πιο εύχρηστο σε ακόμη περισσότερους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων ατόμων με μεταβαλλόμενες ικανότητες λόγω της γήρανσης.

Οι οδηγίες WCAG 2.0 αναπτύχθηκαν βάσει της διαδικασίας του W3C (W3C process) σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και οργανισμούς, με τελικό σκοπό τη δημιουργία ενός αποδεκτού από όλους προτύπου για την προσβασιμότητα στον Ιστό, το οποίο θα πληροί τις ανάγκες επαγγελματιών, οργανισμών και κυβερνήσεων διεθνώς. Οι οδηγίες WCAG 2.0 βασίστηκαν στην προηγούμενη έκδοση (WCAG 1.0) και σχεδιάστηκαν ώστε αφενός να είναι δυνατή η εφαρμογή τους στις υπάρχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες Ιστού, και αφετέρου να μπορούν ελεγχθούν με το συνδυασμό εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών και αξιολόγησης από ειδικούς εμπειρογνώμονες. Μία εισαγωγή στις οδηγίες WCAG είναι διαθέσιμη στην "Επισκόπηση των Οδηγιών Προσβασιμότητας του Περιεχομένου Ιστού" (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview).

Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα δεν εξαρτάται μόνο από την ύπαρξη προσβάσιμου περιεχομένου αλλά και από την ύπαρξη προσβάσιμων στη χρήση πλοηγών (Web browsers) και άλλων πρακτόρων χρήστη. Επιπλέον, σημαντικός για την προσβασιμότητα του Ιστού είναι και ο ρόλος των εργαλείων συγγραφής ιστοσελίδων (Authoring tools). Μία επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν αυτά τα συστατικά στοιχεία ανάπτυξης περιεχομένου και εφαρμογών για τον Ιστό, είναι διαθέσιμη στα παρακάτω:

Επίπεδα αναφοράς στις οδηγίες WCAG 2.0

Το εύρος των επαγγελματιών και των οργανισμών που χρησιμοποιούν τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού είναι αρκετά μεγάλο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχεδιαστές και κατασκευαστές ιστοσελίδων, υπεύθυνους χάραξης πολιτικών, αντιπροσώπους αγορών, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Προκειμένου οι οδηγίες να ανταποκριθούν στις αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις αυτού του ακροατηρίου, παρέχονται διάφορα επίπεδα αναφοράς τα οποία περιλαμβάνουν γενικές αρχές, γενικές οδηγίες, ελέγξιμα κριτήρια επιτυχίας καθώς και μία πλήρη συλλογή από επαρκείς και συμβουλευτικές τεχνικές και τεκμηριωμένα κακές πρακτικές με παραδείγματα, σχετικού πόρους και κώδικα.

  • Αρχές - Στο πρωταρχικό επίπεδο υπάρχουν τέσσερις αρχές, οι οποίες οριοθετούν την έννοια της προσβασιμότητας στον Ιστό: αντιληψιμότητα, λειτουργικότητα, κατανοησιμότητα και ευρωστία περιεχομένου. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στην ενότητα "Κατανόηση των τεσσάρων αρχών της προσβασιμότητας".

  • Οδηγίες - Στο επόμενο επίπεδο υπάρχουν οι οδηγίες. Οι δώδεκα οδηγίες παρέχουν τους βασικούς στόχους που πρέπει να έχουν οι συγγραφείς περιεχομένου, προκειμένου να καταστήσουν το περιεχόμενο προσβάσιμο από άτομα με διαφορετικές αναπηρίες. Οι οδηγίες αυτές δεν είναι ελέγξιμες, παρέχουν ωστόσο το γενικότερο πλαίσιο και τους συνολικούς αντικειμενικούς στόχους προς βοήθεια στους συγγραφείς περιεχομένου, προκειμένου να κατανοήσουν τα κριτήρια επιτυχίας και να υλοποιήσουν με βέλτιστο τρόπο τις τεχνικές.

  • Κριτήρια Επιτυχίας - Για κάθε οδηγία παρέχονται ελέγξιμα κριτήρια επιτυχίας, επιτρέποντας έτσι τη χρησιμοποίηση των WCAG 2.0 σε περιπτώσεις όπου ο έλεγχος απαιτήσεων και συμμόρφωσης είναι επιβεβλημένος, όπως για παράδειγμα στο σχεδιασμό προδιαγραφών, στον έλεγχο της αγοράς, σε ρυθμιστικούς κανονισμούς και σε δεσμευτικές συμφωνίες. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διαφορετικών ομάδων χρηστών σε διαφορετικά πλαίσια χρήσης, έχουν καθοριστεί τρία Επίπεδα Συμμόρφωσης: A (κατώτερο), AA και AAA (μέγιστο). Επιπλέον πληροφορία σχετικά με τα επίπεδα συμμόρφωσης παρέχεται στην ενότητα "Κατανόηση των επιπέδων συμμόρφωσης".

  • Επαρκείς και Συμβουλευτικές Τεχνικές - Για κάθε μία από τις οδηγίες και τα κριτήρια επιτυχίας που περιέχονται στις WCAG 2.0 η ομάδα εργασίας έχει επιπλέον καταγράψει πληθώρα σχετικών τεχνικών. Οι τεχνικές αυτές είναι πληροφοριακού τύπου και κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνες που είναι επαρκείς για την επίτευξη των κριτηρίων επιτυχίας και σε εκείνες που είναι συμβουλευτικές. Οι συμβουλευτικές τεχνικές καλύπτουν μεγαλύτερο φάσμα από τις απαιτήσεις για την επίτευξη των κριτηρίων επιτυχίας και επιτρέπουν στους συγγραφείς περιεχομένου να εφαρμόσουν καλύτερα τις οδηγίες. Κάποιες από τις συμβουλευτικές τεχνικές αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προσβασιμότητα που δεν καλύπτονται από τα ελέγξιμα κριτήρια επιτυχίας. Επιπλέον προσφέρεται σχετική τεκμηρίωση για τα συνήθη, κατά την υλοποίηση, τεχνικά σφάλματα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ενότητα "Επαρκείς και συμβουλευτικές τεχνικές για την Κατανόηση του WCAG 2.0".

Όλα τα παραπάνω επίπεδα αναφοράς (αρχές, οδηγίες, κριτήρια επιτυχίας και επαρκείς και συμβουλευτικές τεχνικές) συνδυάζονται προκειμένου να παρέχουν καθοδήγηση για τον τρόπο δημιουργίας προσβάσιμου περιεχομένου. Οι συγγραφείς περιεχομένου προτρέπονται να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν όσα περισσότερα από τα επίπεδα αυτά μπορούν, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλευτικών τεχνικών, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους τελικών χρηστών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και στην περίπτωση όπου το περιεχόμενο συμμορφώνεται με το μέγιστο επίπεδο (AAA) θα παραμένει μη προσβάσιμο από άτομα με όλα τα είδη ή βαθμούς αναπηρίας ή συνδυασμούς αυτών, και ιδιαιτέρα στις περιπτώσεις νοητικής και μαθησιακής αναπηρίας. Για το λόγο αυτό προτρέπονται οι συγγραφείς περιεχομένου αφενός να λάβουν υπόψη όλο το εύρος των τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλευτικών τεχνικών και αφετέρου να αναζήσουν σχετικές συμβουλές αναφορικά με βέλτιστες πρακτικές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο θα είναι προσβάσιμο, όσο αυτό είναι εφικτό, σε αυτή την κοινότητα χρηστών. Τα "μεταδεδομένα" (Metadata) μπορεί να βοηθήσουν τους χρήστες στον εντοπισμό περιεχομένου κατάλληλου για τις ανάγκες τους.

Συμπληρωματικά έγγραφα στις οδηγίες WCAG 2.0

Το έγγραφο των οδηγιών WCAG 2.0 έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες εκείνων που επιζητούν ένα σταθερό τεχνικό πρότυπο που αποτελεί σημείο αναφοράς. Άλλα έγγραφα («συμπληρωματικά έγγραφα») βασίζονται στο έγγραφο WCAG 2.0 και καλύπτουν άλλες σημαντικές επιδιώξεις όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα ενημέρωσης για τον τρόπο εφαρμογής των οδηγιών WCAG σε νέες τεχνολογίες που θα προκύψουν στο μέλλον. Τα συμπληρωματικά έγγραφα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. "Πώς ικανοποιείται το WCAG 2.0"- Είναι ένας προσαρμοζόμενος οδηγός για τις οδηγίες WCAG 2.0 που περιλαμβάνει όλες τις οδηγίες, τα κριτήρια επιτυχίας και τις τεχνικές για τους συγγραφείς περιεχομένου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης και αξιολόγησης περιεχομένου του Ιστού.
  2. "Κατανόηση του WCAG 2.0" - Πρόκειται για έναν οδηγό που αφορά στην κατανόηση και την εφαρμογή των WCAG 2.0. Για κάθε οδηγία και κριτήριο επιτυχίας που περιέχεται στις WCAG 2.0 υπάρχει σύντομο επεξηγηματικό κείμενο, καθώς και επεξηγηματικές αναφορές.
  3. "Τεχνικές για το WCAG 2.0" - Είναι μία συλλογή από τεχνικές και αναφορές σε τεχνικά σφάλματα, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει περιγραφή, παραδείγματα χρήσης, κώδικα και δοκιμές.
  4. "Επισκόπηση των εγγράφων των οδηγιών WCAG 2.0" (The WCAG 2.0 Documents) - Κείμενο που παρέχει σύντομη επισκόπηση και περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα τεχνικά έγγραφα συσχετίζονται και συνδέονται.

Στο έγγραφο "Επισκόπηση των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 2.0" (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview) παρέχεται μία περιγραφή των βοηθητικών εγγράφων για το WCAG 2.0, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό. Επιπλέον υλικό που καλύπτει θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής για την προσβασιμότητα στον Ιστό, σχεδιασμού ιστοτόπων με γνώμονα την επαύξηση της προσβασιμότητας και πολιτικών για την επίτευξη προσβασιμότητας, περιλαμβάνονται στη λίστα "Έγγραφα πρωτοβουλίας WAI" (WAI Resources).

Σημαντικοί όροι στις οδηγίες WCAG 2.0

Στις οδηγίες WCAG 2.0 περιλαμβάνονται τρεις σημαντικοί όροι, ο ορισμός των οποίων είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με εκείνον που περιλαμβάνεται στην προηγούμενη έκδοση (WCAG 1.0). Καθένας από αυτούς παρατίθεται σε συντομία παρακάτω, ενώ στο γλωσσάρι όρων περιέχεται ο πλήρης ορισμός τους.

Ιστοσελίδα (Web Page)

Τονίζεται ότι σε αυτό το πρότυπο με τον όρο "ιστοσελίδα" ("Web page") δεν χαρακτηρίζονται μόνο στατικές HTML ιστοσελίδες. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται πλέον και στην περίπτωση δυναμικών ιστοσελίδων οι οποίες υπάρχουν στον Ιστό, συμπεριλαμβανομένων «ιστοσελίδων» που περιλαμβάνουν πλήρες περιβάλλον ηλεκτρονικών κοινοτήτων. Για παράδειγμα, ο όρος "ιστοσελίδα" χρησιμοποιείται για μία διαδραστική εμπειρία που μοιάζει με ταινία και βρίσκεται σε ένα μοναδικό URI. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα "Κατανόηση όρου Ιστοσελίδας".

Προγραμματιστικά καθορισμένο (Programmatically Determined)

Αρκετά κριτήρια επιτυχίας θέτουν ως προϋπόθεση το περιεχόμενο (ή μέρος αυτού) να μπορεί να καθοριστεί προγραμματιστικά ("programmatically determined"). Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο μπορεί να αποδοθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι πράκτορες χρήστη (user agents), συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών (assistive technologies), να μπορούν να εξάγουν και να παρουσιάσουν την πληροφορία στους χρήστες με διαφορετικούς τρόπους. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα "Κατανόηση του προγραμματιστικά καθορισμένου".

Υποστήριξη προσβασιμότητας (Accessibility Supported)

Η χρήση μίας τεχνολογίας με τρόπο που να υποστηρίζεται η προσβασιμότητα σημαίνει ότι η τεχνολογία συνεργάζεται επιτυχώς με υποστηρικτικές τεχνολογίες, καθώς και με τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας των διαφόρων λειτουργικών συστημάτων, των πλοηγών και των άλλων πρακτόρων χρήστη. Η συμμόρφωση με τα κριτήρια επιτυχίας των WCAG 2.0 μπορεί να βασιστεί στα χαρακτηριστικά μιας τεχνολογίας μόνο όταν αυτά χρησιμοποιούνται με τρόπο που να «υποστηρίζεται η προσβασιμότητα». Χαρακτηριστικά τεχνολογιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπους που δεν «υποστηρίζεται η προσβασιμότητα» (π.χ. δεν συνεργάζονται με υποστηρικτική τεχνολογία), δεδομένου όμως ότι η όποια συμμόρφωση με κριτήριο επιτυχίας δεν βασίζεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά (δηλ., η ίδια πληροφορία ή λειτουργικότητα προσφέρεται και με εναλλακτικό τρόπο).

Ο ορισμός της "υποστήριξη προσβασιμότητας" περιέχεται στο Παράρτημα Α: Γλωσσάρι των οδηγιών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα "Κατανόηση της υποστήριξης προσβασιμότητας".

Οι Οδηγίες WCAG 2.0

Η παρούσα ενότητα είναι κανονιστικού χαρακτήρα.

Αρχή 1: Αντιληπτό περιεχόμενο - Το περιεχόμενο και τα στοιχεία της διεπαφής πρέπει να παρουσιάζονται κατά τρόπο εύκολα αντιληπτό στους χρήστες.

Οδηγία 1.1 Εναλλακτικό κειμένου: Παρέχετε εναλλακτικά κείμενα για κάθε περιεχόμενο που δεν διατίθεται σε μορφή κειμένου.

1.1.1 Περιεχόμενο χωρίς κείμενο: Κάθε περιεχόμενο χωρίς κείμενο που παρουσιάζεται στο χρήστη έχει εναλλακτικό κειμένου το οποίο εξυπηρετεί ισοδύναμο σκοπό, εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις. (Επίπεδο A)

  • Χειριστήρια διεπαφής, είσοδος: εάν το περιεχόμενο είναι ένα χειριστήριο διεπαφής ή δέχεται δεδομένα από το χρήστη, τότε έχει όνομα που περιγράφει το σκοπό του. (Για περισσότερες απαιτήσεις για τα χειριστήρια διεπαφής και το περιεχόμενο που δέχεται δεδομένα από το χρήστη ανατρέξτε στην Οδηγία 4.1)

  • Πολυμέσα εξαρτώμενα από το χρόνο: εάν το περιεχόμενο έχει τη μορφή πολυμέσων εξαρτομένων από το χρόνο, τότε τα εναλλακτικά κειμένου παρέχουν τουλάχιστον περιγραφικό προσδιορισμό του μη κειμενικού περιεχομένου. (Για περισσότερες απαιτήσεις για τα πολυμέσα ανατρέξτε στην Οδηγία 1.2.)

  • Έλεγχος: εάν το περιεχόμενο έχει τη μορφή ελέγχου ή άσκησης που δεν θα ήταν έγκυρη εάν παρουσιαζόταν σε μορφή κειμένου, τότε τα εναλλακτικά κειμένου τουλάχιστον παρέχουν περιγραφικό προσδιορισμό του μη κειμενικού περιεχομένου.

  • Αισθητηριακή εμπειρία: εάν το περιεχόμενο έχει ως κύριο σκοπό τη δημιουργία συγκεκριμένης αισθητηριακής εμπειρίας, τότε τα εναλλακτικά κειμένου παρέχουν τουλάχιστον περιγραφικό προσδιορισμό  του μη κειμενικού περιεχομένου.

  • Χειρισμός περιεχομένου (CAPTCHA): εάν ο σκοπός του περιεχομένου είναι να επιβεβαιώσει ότι ο χειρισμός του περιεχομένου γίνεται από ένα άτομο και όχι από υπολογιστή, τότε παρέχονται εναλλακτικά κειμένου που προσδιορίζουν και περιγράφουν το σκοπό του μη κειμενικού περιεχομένου καθώς και εναλλακτικές μορφές του CAPTCHA, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους εξόδου έτσι ώστε να εξυπηρετούνται χρήστες με διαφορετικά είδη αναπηρίας.

  • Διακόσμηση, μορφοποίηση, αθέατη μορφή: εάν το περιεχόμενο είναι απλή διακόσμηση, ή χρησιμοποιείται μόνο για οπτική μορφοποίηση ή δεν παρουσιάζεται στους χρήστες, τότε υλοποιείται έτσι ώστε να μπορεί να παραβλέπεται από την υποστηρικτική τεχνολογία.

Οδηγία 1.2 Μέσα εξαρτώμενα από το χρόνο: Παρέχετε εναλλακτικές λύσεις για πολυμέσα που εξαρτώνται από το χρόνο.

1.2.1 Ήχος και βίντεο (προεγγεγραμμένα): για προηχογραφημένο ήχο μόνο και προεγγεγραμμένο βίντεο μόνο, ισχύουν τα παρακάτω εκτός της περίπτωσης όπου ο ήχος ή το βίντεο αποτελεί εναλλακτική παρουσίαση κειμένου με τη χρήση πολυμέσων και έχει επισημανθεί σχετικά: (Επίπεδο A)

  • Προηχογραφημένος ήχος μόνο: παρέχεται εναλλακτική λύση για μέσα εξαρτώμενα από το χρόνο, η οποία παρουσιάζει ισοδύναμη πληροφορία με το προηχογραφημένο ηχητικό περιεχόμενο.

  • Προεγγεγραμμένο βίντεο μόνο: παρέχεται είτε εναλλακτική λύση για μέσα εξαρτώμενα από το χρόνο είτε μια ηχητική περιγραφή που παρουσιάζει ισοδύναμη πληροφορία με το προεγγεγραμμένο περιεχόμενο του βίντεο.

1.2.2 Λεζάντες (προεγγεγραμμένες): Παρέχονται λεζάντες για όλα τα προεγγεγραμμένα ηχητικά περιεχόμενα συγχρονισμένων μέσων, εκτός αν τα μέσα αποτελούν εναλλακτική αναπαράσταση κειμένου και έχει επισημανθεί σχετικά. (Επίπεδο A)

1.2.3 Ηχητικές περιγραφές ή εναλλακτικές εκδόσεις μέσων (προεγγεγραμμένα): Για συγχρονισμένα μέσα, παρέχεται μια εναλλακτική για συγχρονισμένα μέσα ή μία ηχητική περιγραφή του προεγγεγραμμένου βίντεο, εκτός αν τα μέσα αυτά αποτελούν εναλλακτική αναπαράσταση κειμένου, και αυτή έχει επισημανθεί σχετικά. (Επίπεδο Α)

1.2.5 Ηχητική περιγραφή (προηχογραφημένη): Για κάθε περιεχόμενο προεγγεγραμμένου video σε συγχρονισμένα μέσα παρέχεται ηχητική περιγραφή. (Επίπεδο AA)

1.2.7 Εκτεταμένες ηχητικές περιγραφές (προηχογραφημένες): στις περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα των παύσεων μεταξύ των διαλόγων είναι ανεπαρκές ώστε να παρεμβληθούν ηχητικές περιγραφές για να αποδώσουν την αίσθηση ενός video, παρέχονται εκτεταμένες ηχητικές περιγραφές για κάθε προεγγεγραμμένο video σε συγχρονισμένα μέσα. (Επίπεδο AAA)

1.2.8 Εναλλακτικό Μέσο (Προ-εγγεγραμμένο): Παρέχεται μια εναλλακτική μορφή για τα μέσα εξαρτώμενα από το χρόνο για όλα τα προ-εγγεγραμμένα συγχρονισμένα μέσα και για όλα τα προ-εγγεγραμμένα μέσα βίντεο μόνο. (Επίπεδο AAA)

1.2.9 Ήχος μόνο (Ζωντανό): Παρέχεται μια εναλλακτική μορφή για τα μέσα που εξαρτώνται από το χρόνο που παρουσιάζει ισοδύναμη πληροφορία για ζωντανό περιεχόμενο ήχου μόνο. (Επίπεδο AAA)

Οδηγία 1.3 Προσαρμόσιμο: Δημιουργείτε περιεχόμενο που μπορεί να αποδοθεί με διαφορετικούς τρόπους (για παράδειγμα με απλούστερη διάταξη), χωρίς απώλεια πληροφοριών ή δομής.

1.3.1 Πληροφορίες και Σχέσεις: Πληροφορία, δομές και σχέσεις που αποδίδονται μέσω παρουσίασης μπορούν να καθοριστούν προγραμματιστικά ή να είναι διαθέσιμες σε μορφή κειμένου. (Επίπεδο A)

1.3.2 Αλληλουχία με νόημα: Όταν η σειρά με την οποία παρουσιάζεται το περιεχόμενο επηρεάζει το νόημά του, τότε μια σωστή αλληλουχία ανάγνωσης μπορεί καθοριστεί προγραμματιστικά. (Επίπεδο A)

1.3.3 Αισθητηριακά Χαρακτηριστικά: Οι οδηγίες που παρέχονται για την κατανόηση και το χειρισμό περιεχομένου δεν βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αισθητηριακά αντιληπτά χαρακτηριστικά των στοιχείων όπως το σχήμα, το μέγεθος, την οπτική θέση, τον προσανατολισμό ή τον ήχο. (Επίπεδο A)

Σημείωση: Για απαιτήσεις σχετικά με το χρώμα, ανατρέξτε στην Οδηγία 1.4.

Οδηγία 1.4 Διακριτό: Διευκολύνετε την οπτική και ηχητική αντίληψη του περιεχομένου από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης των πληροφοριών προσκηνίου από το παρασκήνιο.

1.4.1 Χρήση Χρώματος: Το χρώμα δεν χρησιμοποιείται ως το μόνο οπτικό μέσο για τη μετάδοση πληροφορίας, την υπόδειξη μιας ενέργειας, την προτροπή μιας απάντησης ή τον διαχωρισμό ενός οπτικού στοιχείου. (Επίπεδο A)

Σημείωση: Αυτό το κριτήριο επιτυχίας αφορά αποκλειστικά την αντίληψη του χρώματος. Άλλες μορφές αντίληψης καλύπτονται στην Οδηγία 1.3 συμπεριλαμβανομένης της προγραμματικής πρόσβασης στο χρώμα καθώς και άλλες κωδικοποιήσεις οπτικών παρουσιάσεων.

1.4.2 Έλεγχος Ήχου: Αν σε κάποια ιστοσελίδα αναπαράγεται ήχος αυτόματα για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, τότε είτε υπάρχει ένας μηχανισμός για την παύση ή το σταμάτημα του ήχου, είτε υπάρχει ένας μηχανισμός για τον έλεγχο της έντασης του ήχου ανεξάρτητα από το συνολικό επίπεδο έντασης ήχου του συστήματος. (Επίπεδο A)

Σημείωση: Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο που δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη την ιστοσελίδα, όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Ανατρέξτε στην Απαίτηση Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή.

1.4.3 Αντίθεση (Ελάχιστη): Η οπτική παρουσίαση του κειμένου και των εικόνων κειμένου έχει αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 4,5:1, εκτός από τις εξής περιπτώσεις: (Επίπεδο AA)

  • Μεγάλο Κείμενο: Μεγάλης κλίμακας κείμενο και εικόνες μεγάλης κλίμακας κειμένου έχουν αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 3:1.

  • Δευτερεύον: Κείμενο ή εικόνες κειμένου που είναι μέρος ενός ανενεργού στοιχείου διεπαφής, που είναι απλή διακόσμηση, που δεν είναι ορατό ή που είναι μέρος μιας εικόνας που περιέχει άλλο σημαντικό οπτικό περιεχόμενο, δεν έχουν απαιτήσεις σε σχέση με την αντίθεση.

  • Λογότυπα: Κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή εμπορικής επωνυμίας προϊόντος, δεν έχει απαιτήσεις ελάχιστης αντίθεσης.

1.4.4 Αλλαγή μεγέθους Κειμένου: Εκτός από λεζάντες και εικόνες κειμένου, το μέγεθος κειμένου  μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς τη χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας μέχρι και 200 τοις εκατό, χωρίς απώλεια περιεχομένου ή λειτουργικότητας. (Επίπεδο AA)

1.4.5 Εικόνες Κειμένου: Αν οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται μπορούν να επιτύχουν την οπτική παρουσίαση, τότε για τη μετάδοση πληροφορίας χρησιμοποιείται κυρίως κείμενο και όχι εικόνες κειμένου, εκτός από τις εξής περιπτώσεις: (Επίπεδο AA)

  • Εξατομικευμένο: Η εικόνα κειμένου μπορεί να προσαρμοστεί οπτικά στις απαιτήσεις του χρήστη.

  • Βασικό στοιχείο: Μια συγκεκριμένη παρουσίαση κειμένου αποτελεί βασικό στοιχείο για την πληροφορία που μεταδίδεται.

Σημείωση: Τα λογότυπα (κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή μάρκας) θεωρούνται βασικά στοιχεία.

1.4.6 Αντίθεση (Ενισχυμένη): Η οπτική παρουσίαση του κειμένου (text) και οι εικόνες του κειμένου (images of text) έχουν μια αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 7:1, εκτός από τις εξής περιπτώσεις: (Επίπεδο AAA)

  • Μεγάλο Κείμενο: Μεγάλης κλίμακας (κείμενο) και εικόνες μεγάλης κλίμακας κειμένου έχουν αναλογία αντίθεσης τουλάχιστον 4,5:1;

  • Δευτερεύον: Κείμενο ή εικόνες κειμένου που είναι μέρος ενός ανενεργού στοιχείου διεπαφής χρήστη που είναι απλή διακόσμηση και που δεν είναι ορατά ή που είναι μέρος μιας εικόνας που περιέχει άλλο σημαντικό οπτικό περιεχόμενο, δεν έχουν απαιτήσεις σε σχέση με την αντίθεση.

  • Λογότυπα: Κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή μάρκας δεν έχει απαιτήσεις ελάχιστης αντίθεσης.

1.4.7 Χαμηλός ή Καθόλου Ήχος Παρασκηνίου: Για προ-εγγεγραμμένο ήχο μόνο που 1) περιλαμβάνει κυρίως ομιλία στο προσκήνιο, που 2) δεν είναι ηχητικό CAPTCHA (CAPTCHA) ή ηχητικό λογότυπο και που 3) δεν έχει ως στόχο να αποτελέσει ηχητική εκφορά όπως το τραγούδι ή φωνητική αναπαραγωγή, τότε ισχύει τουλάχιστον ένα από τα εξής: (Επίπεδο AAA)

  • Χωρίς Παρασκήνιο: Ο ήχος δεν περιλαμβάνει ήχους παρασκηνίου.

  • Απενεργοποίηση: Οι ήχοι παρασκηνίου μπορούν να απενεργοποιηθούν.

  • 20 dB: Οι ήχοι παρασκηνίου είναι τουλάχιστον κατά 20 ντεσιμπέλ χαμηλότεροι σε σχέση με το περιεχόμενο ομιλίας στο προσκήνιο, με εξαίρεση περιστασιακούς ήχους που διαρκούν μόνο για ένα ή δύο δευτερόλεπτα.

    Σημείωση: Σύμφωνα με τον ορισμό του "ντεσιμπέλ", ο ήχος παρασκηνίου που ικανοποιεί αυτή την απαίτηση θα είναι περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερος σε σχέση με το περιεχόμενο ομιλίας στο προσκήνιο.

1.4.8 Οπτική Παρουσίαση: Για την οπτική παρουσίαση μπλοκ κειμένου, υπάρχει μηχανισμός έτσι ώστε να επιτυγχάνονται τα εξής: (Επίπεδο AAA)

  1. Τα χρώματα παρασκηνίου και προσκηνίου μπορούν να επιλεγούν από το χρήστη.

  2. Το πλάτος δεν είναι μεγαλύτερο από 80 χαρακτήρες ή γλυφές - τύπος συμβόλου - (40 αν είναι CJK).

  3. Το κείμενο δεν είναι στοιχισμένο (δεν είναι ευθυγραμμισμένο στο δεξί και στο αριστερό περιθώριο ταυτόχρονα).

  4. Το διάστιχο είναι τουλάχιστον ενάμισι διάστημα εντός των παραγράφων και το διάκενο μεταξύ παραγράφων είναι τουλάχιστον 1,5 φορά μεγαλύτερο από το διάστιχο.

  5. Το μέγεθος του κειμένου μπορεί να μεταβληθεί χωρίς τη χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας έως και 200 τοις εκατό, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται από το χρήστη να πραγματοποιήσει οριζόντια κύλιση για να διαβάσει μια γραμμή του κειμένου σε παράθυρο πλήρους οθόνης.

1.4.9 Εικόνες Κειμένου (Χωρίς Εξαίρεση): Εικόνες κειμένου χρησιμοποιούνται μόνο για απλή διακόσμηση ή όταν μια συγκεκριμένη παρουσίαση κειμένου αποτελεί βασικό στοιχείο για την πληροφορία που μεταδίδεται. (Επίπεδο AAA)

Σημείωση: Τα λογότυπα (κείμενο που είναι μέρος λογότυπου ή μάρκας) θεωρούνται βασικά στοιχεία.

Αρχή 2: Λειτουργικό περιεχόμενο.

Οδηγία 2.1 Προσβάσιμο μέσω πληκτρολογίου: Καταστήστε δυνατή τη χρήση όλων των λειτουργιών μέσω πληκτρολογίου.

2.1.1 Πληκτρολόγιο: H λειτουργικότητα του περιεχομένου είναι συνολικά δυνατή μέσω μιας διεπαφής πληκτρολογίου, χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένος συγχρονισμός στην επιλογή των μεμονωμένων πλήκτρων, εκτός αν η υποκείμενη λειτουργία απαιτεί είσοδο που εξαρτάται από τη διαδρομή της κίνησης του χρήστη και όχι μόνο από τα τελικά σημεία. (Επίπεδο A)

Σημείωση 1:Αυτή η εξαίρεση έχει σχέση με την υποκείμενη λειτουργία και όχι με την τεχνική εισόδου. Για παράδειγμα, αν το κείμενο εισάγεται μέσω γραφής, η τεχνική εισόδου  δεδομένων (γραφή) απαιτεί είσοδο που εξαρτάται από τη διαδρομή, ενώ η υποκείμενη λειτουργία (εισαγωγή κειμένου) όχι.

Σημείωση 2:Αυτό δεν απαγορεύει και δεν πρέπει να αποθαρρύνει την υποστήριξη εισόδου μέσω ποντικιού ή άλλων μεθόδων επιπλέον της λειτουργίας του πληκτρολογίου.

2.1.2 Χωρίς Πληκτρολόγιο: Αν η εστίαση (focus) μπορεί να μετακινηθεί σε ένα στοιχείο της ιστοσελίδας με τη χρήση μιας διεπαφής πληκτρολογίου, τότε να μπορεί η εστίαση αυτή να απομακρυνθεί από αυτό το στοιχείο με τη χρήση μόνο μιας διεπαφής πληκτρολογίου και στην περίπτωση που δεν αρκεί η απλή χρήση πλήκτρων βέλους ή του πλήκτρου tab ή άλλες τυπικές μέθοδοι εξόδου από το αντικείμενο, τότε ο χρήστης ενημερώνεται σχετικά με τη μέθοδο για να απομακρύνει την εστίαση. (Επίπεδο A)

Σημείωση: Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο που δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα, όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Ανατρέξτε στην Απαίτηση Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή.

2.1.3 Πληκτρολόγιο (Χωρίς Εξαίρεση): Η χρήση της λειτουργικότητας του περιεχομένου είναι συνολικά δυνατή μέσω μιας διεπαφής πληκτρολογίου, χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένος συγχρονισμός στην επιλογή μεμονωμένων πλήκτρων. (Επίπεδο AAA)

Οδηγία 2.2 Επαρκής Χρόνος: Παρέχετε στους χρήστες επαρκή χρόνο για την ανάγνωση και χρήση του περιεχομένου.

2.2.1 Ρυθμιζόμενος χρόνος απόκρισης: Για κάθε χρονικό όριο που έχει οριστεί από το περιεχόμενο, ισχύει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: (Επίπεδο A)

  • Απενεργοποίηση: Ο χρήστης μπορεί να απενεργοποιήσει το χρονικό όριο πριν αυτό εμφανιστεί ή

  • Ρύθμιση: Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το χρονικό όριο, πριν αυτό εμφανιστεί, σε ένα μεγάλο εύρος που είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο από την προεπιλεγμένη ρύθμιση ή

  • Επέκταση: Ο χρήστης προειδοποιείται πριν λήξει ο χρόνος και του δίνονται τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να επεκτείνει το χρονικό όριο με μια απλή ενεργεία (για παράδειγμα "πατήστε το πλήκτρο διαστήματος") και μπορεί να επεκτείνει το χρονικό όριο τουλάχιστον κατά δέκα φορές ή

  • Εξαίρεση πραγματικού χρόνου: Το χρονικό όριο είναι αναγκαίο μέρος ενός συμβάντος πραγματικού χρόνου (για παράδειγμα μιας δημοπρασίας) και δεν είναι εφικτή καμία αλλαγή στο χρονικό όριο ή

  • Εξαίρεση Βασικού Στοιχείου: Το χρονικό όριο είναι βασικό στοιχείο και η επέκτασή του θα ακυρώσει τη δραστηριότητα ή

  • Εξαίρεση 20 Ωρών: Το χρονικό όριο είναι μεγαλύτερο από 20 ώρες.

Σημείωση: Αυτό το κριτήριο επιτυχίας διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να ολοκληρώσουν εργασίες χωρίς αναπάντεχες αλλαγές στο περιεχόμενο ή στο πλαίσιο εφαρμογής ως αποτέλεσμα του χρονικού ορίου. Αυτό το κριτήριο επιτυχίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με το Κριτήριο Επιτυχίας 3.2.1, το οποίο θέτει όρια σε αλλαγές του περιεχομένου ή του πλαισίου εφαρμογής ως αποτέλεσμα της ενέργειας του χρήστη.

2.2.2 Παύση, Διακοπή, Απόκρυψη: Για μετακίνηση, εναλλαγή φωτεινότητας, κύλιση ή για πληροφορία που ανανεώνεται αυτόματα, ισχύουν τα παρακάτω αθροιστικά: (Επίπεδο A)

  • Μετακίνηση, εναλλαγή φωτεινότητας, κύλιση: Για οποιαδήποτε μετακίνηση, εναλλαγή φωτεινότητας ή κύλιση πληροφορίας που 1) ξεκινά αυτόματα, 2) διαρκεί περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα και 3) παρουσιάζεται παράλληλα με άλλο περιεχόμενο, υπάρχει μηχανισμός με τον οποίο ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει παύση, διακοπή ή απόκρυψη εκτός εάν η μετακίνηση, η εναλλαγή φωτεινότητας ή η κύλιση είναι μέρος μιας δραστηριότητας ως βασικό της στοιχείο και

  • Αυτόματη ενημέρωση: Για πληροφορία που ανανεώνεται αυτόματα και που 1) ξεκινά αυτόματα και 2) παρουσιάζεται παράλληλα με άλλο περιεχόμενο, υπάρχει μηχανισμός με τον οποίο ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει παύση, διακοπή ή απόκρυψη της πληροφορίας ή να ελέγξει τη συχνότητα ανανέωσης, εκτός εάν η αυτόματη ανανέωση είναι μέρος μιας δραστηριότητας ως βασικό της στοιχείο.

Σημείωση 1: Για απαιτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο που εμφανίζεται με εναλλαγές φωτεινότητας ή με φλας, ανατρέξτε στην Οδηγία 2.3.

Σημείωση 2: Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο που δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα, όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Βλ. / Ανατρέξτε στην Απαίτηση Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή.

Σημείωση 3: Περιεχόμενο που ανανεώνεται περιοδικά από λογισμικό ή που αναμεταδίδεται στον πράκτορα χρήστη, δεν απαιτείται να διατηρεί ή να παρουσιάζει πληροφορία που δημιουργείται ή λαμβάνεται μεταξύ της έναρξης παύσης και της επανεκκίνησης της παρουσίασης, καθώς αυτό μπορεί να μην είναι τεχνικά εφικτό και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι παραπλανητικό.

Σημείωση 4: Μια κινούμενη εικόνα που αποτελεί τμήμα μιας φάσης προ-φόρτωσης περιεχομένου ή παρόμοιας κατάστασης, μπορεί να θεωρηθεί βασικό στοιχείο αν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αλληλεπίδραση για κανένα χρήστη και αν η απουσία ένδειξης προόδου θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες ή να τους οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο έχει "παγώσει" ή έχει χαθεί.

2.2.3 Χωρίς Συγχρονισμό: Ο συγχρονισμός δεν είναι βασικό στοιχείο του συμβάντος ή της δραστηριότητας που παρουσιάζεται από το περιεχόμενο, εκτός από τα μη αλληλεπδραστικά συγχρονισμένα μέσα και τα συμβάντα πραγματικού χρόνου. (Επίπεδο AAA)

2.2.4 Διακοπές: Οι διακοπές μπορούν να αναβληθούν ή να ακυρωθούν από το χρήστη, εκτός αν αφορούν έκτακτη ανάγκη. (Επίπεδο AAA)

2.2.5 Επαναπιστοποίηση: Όταν μια πιστοποιημένη σύνδεση λήξει, ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα χωρίς απώλεια δεδομένων αφού κάνει επαναπιστοποίηση. (Επίπεδο AAA)

Οδηγία 2.3 Πρόληψη κρίσεων επιληψίας: Μην σχεδιάζετε περιεχόμενο με τρόπο που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιληπτικές κρίσεις λόγω φωτοευαισθησίας.

2.3.1 Τρία φλας ή κατώτερο όριο: Οι ιστοσελίδες (Web pages) δεν περιέχουν οτιδήποτε που να αναβοσβήνει περισσότερες από τρεις φορές σε περίοδο ενός δευτερολέπτου ή το φλας είναι κάτω από τα γενικά όρια για τα φλας και τα κόκκινα φλας. (Επίπεδο A)

Σημείωση: Επειδή οποιοδήποτε περιεχόμενο που δεν ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας μπορεί να επηρεάζει τη δυνατότητα του χρήστη να χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα, όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας (ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι για να ικανοποιεί άλλα κριτήρια επιτυχίας) θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο επιτυχίας. Ανατρέξτε στην Απαίτηση Συμμόρφωσης 5: Μη παρεμβολή.

2.3.2 Τρία Φλας: Οι ιστοσελίδες (Web pages) δεν περιλαμβάνουν τίποτα που να αναβοσβήνει περισσότερες από τρεις φορές σε περίοδο ενός δευτερολέπτου. (Επίπεδο AAA)

Οδηγία 2.4 Δυνατότητα πλοήγησης: Παρέχετε μηχανισμούς που βοηθούν τους χρήστες να εντοπίζουν περιεχόμενο, να προσανατολίζονται και να περιηγούνται σε αυτό.

Αρχή 3: Κατανοητό περιεχόμενο - Η πληροφορία και η λειτουργία της διεπαφής πρέπει να είναι απολύτως κατανοητές.

Οδηγία 3.1 Ευανάγνωστο περιεχόμενο: Το περιεχόμενο με τη μορφή κειμένου πρέπει να είναι αναγνώσιμο και κατανοητό.

3.1.1 Γλώσσα της Σελίδας: Η προεπιλεγμένη ανθρώπινη γλώσσα κάθε ιστοσελίδας (Web page) μπορεί να είναι προγραμματιστικά καθοριζόμενη. (Επίπεδο A)

3.1.2 Γλώσσα Τμημάτων: Η ανθρώπινη γλώσσα κάθε αποσπάσματος ή φράσης στο περιεχόμενο μπορεί είναι προγραμματιστικά καθοριζόμενη εκτός από κύρια ονόματα, τεχνικούς όρους, λέξεις απροσδιόριστης γλώσσας, καθώς και λέξεις ή φράσεις που σε συνδυασμό με το άμεσα περιστοιχιζόμενο κείμενο αποτελούν ιδιωματισμό. (Επίπεδο AA)

3.1.3 Ασυνήθιστες Λέξεις: Παρέχεται μηχανισμός για την αναγνώριση συγκεκριμένων εννοιών λέξεων ή φράσεων που χρησιμοποιούνται με (ασυνήθιστο ή περιορισμένο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωματισμών και της τεχνικής γλώσσας. (Επίπεδο AAA)

3.1.4 Συντμήσεις: Παρέχεται μηχανισμός για τον προσδιορισμό της αναπτυγμένης μορφής ή της σημασίας των συντμήσεων. (Επίπεδο AAA)

3.1.5 Επίπεδο Ανάγνωσης: Όταν ένα κείμενο απαιτεί ικανότητα ανάγνωσης μεγαλύτερη από το επίπεδο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού αφαιρεθούν τα κύρια ονόματα και οι τίτλοι διατίθεται συμπληρωματικό περιεχόμενο ή μια έκδοση που δεν απαιτεί ικανότητα ανάγνωσης μεγαλύτερη από το επίπεδο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Επίπεδο AAA)

3.1.6 Προφορά: Παρέχεται μηχανισμός για τον προσδιορισμό συγκεκριμένης προφοράς λέξεων όταν η σημασία των λέξεων, μέσα στα συμφραζόμενα, είναι αμφίσημη αν δεν είναι γνωστή η προφορά τους. (Επίπεδο AAA)

Οδηγία 3.2 Προβλέψιμο περιεχόμενο: Δημιουργείτε ιστοσελίδες με προβλέψιμη διάταξη και λειτουργία.

3.2.1 Στην εστίαση: Όταν κάποιο στοιχείο λαμβάνει εστίαση, δεν ενεργοποιείται κάποια αλλαγή που να τροποποιεί το πλαίσιο που ανήκει. (Επίπεδο A)

3.2.2 Στην εισαγωγή δεδομένων: Αλλαγή της ρύθμισης κάποιου στοιχείου της διεπαφής δεν προκαλεί αυτόματα αλλαγή πλαισίου, εκτός εάν ο χρήστης είχε ενημερωθεί για αυτή τη συμπεριφορά πριν χρησιμοποιήσει το στοιχείο. (Επίπεδο A)

3.2.3 Σταθερή και Συνεπής Πλοήγηση: Οι μηχανισμοί πλοήγησης που επαναλαμβάνονται σε πολλαπλές ιστοσελίδες ενός συνόλου ιστοσελίδων, συναντιούνται με την ίδια σχετική σειρά κάθε φορά που επαναλαμβάνονται, εκτός αν γίνει κάποια αλλαγή από τον χρήστη. (Επίπεδο AA)

3.2.4 Συνεπής προσδιορισμός: Στοιχεία που έχουν την ίδια λειτουργικότητα σε ένα σύνολο ιστοσελίδων, προσδιορίζονται με συνεπή τρόπο. (Επίπεδο AA)

3.2.5 Αλλαγή κατά Απαίτηση: Οι αλλαγές πλαισίου ενεργοποιούνται μόνο μετά από απαίτηση του χρήστη ή παρέχεται μηχανισμός για την απενεργοποίηση τέτοιου είδους αλλαγών. (Επίπεδο AAA)

Οδηγία 3.3 Βοήθεια στην εισαγωγή δεδομένων: Βοηθάτε τους χρήστες στο να αποφεύγουν και να διορθώνουν τυχόν λάθη τους.

3.3.1 Προσδιορισμός Σφάλματος: Αν ανιχνευθεί αυτόματα κάποιο σφάλμα εισαγωγής δεδομένων, τότε το στοιχείο που έχει σφάλμα προσδιορίζεται και το σφάλμα περιγράφεται στο χρήστη μέσω κειμένου. (Επίπεδο A)

3.3.2 Ετικέτες ή Οδηγίες: Παρέχονται ετικέτες ή οδηγίες όταν το περιεχόμενο απαιτεί εισαγωγή δεδομένων από το χρήστη. (Επίπεδο A)

3.3.3 Πρόταση Διόρθωσης Σφάλματος: Αν ανιχνευθεί αυτόματα κάποιο σφάλμα εισαγωγής δεδομένων και υπάρχουν γνωστές προτάσεις για τη διόρθωση του, τότε οι προτάσεις αυτές παρέχονται στο χρήστη, εκτός εάν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή το σκοπό του περιεχομένου. (Επίπεδο AA)

3.3.4 Πρόληψη Σφάλματος (Νομικά, Χρηματοοικονομικά, Δεδομένα): Για ιστοσελίδες που απαιτούν νομικές δεσμεύσεις ή χρηματοοικονομικές συναλλαγές για το χρήστη, που τροποποιούν ή διαγράφουν δεδομένα που ελέγχονται από το χρήστη σε συστήματα αποθήκευσης δεδομένων ή που υποβάλλουν απαντήσεις ελέγχου χρήστη, ισχύει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: (Επίπεδο AA)

  1. Αντιστρεψιμότητα: Οι ενέργειες είναι αντιστρέψιμες.

  2. Ελεγμένο: Τα δεδομένα που εισάγονται από τον χρήστη έχουν ελεγχθεί για σφάλματα εισαγωγής και παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα να τα διορθώσει.

  3. Επιβεβαιωμένο: Παρέχεται μηχανισμός για την αναθεώρηση, την επιβεβαίωση και τη διόρθωση της πληροφορίας, πριν οριστικοποιηθεί η υποβολή.

3.3.5 Βοήθεια: Παρέχεται βοήθεια ανάλογα με το πλαίσιο χρήσης. (Επίπεδο AAA)

3.3.6 Αποτροπή Σφάλματος (Όλα): Για ιστοσελίδες στις οποίες απαιτείται η υποβολή πληροφορίας από τον χρήστη, ισχύει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: (Επίπεδο AAA)

  1. Αντιστρεψιμότητα: Οι υποβολές είναι αντιστρέψιμες.

  2. Ελεγμένο: Τα δεδομένα που εισάγονται από το χρήστη έχουν ελεγχθεί για σφάλματα εισαγωγής και παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα να τα διορθώσει.

  3. Επιβεβαιωμένο: Παρέχεται μηχανισμός για την αναθεώρηση, την επιβεβαίωση και τη διόρθωση της πληροφορίας πριν οριστικοποιηθεί η υποβολή.

Αρχή 4: Εύρωστο περιεχόμενο - Το περιεχόμενο πρέπει να είναι επαρκώς εύρωστο έτσι ώστε να μπορεί να ερμηνευτεί αξιόπιστα από ένα μεγάλο εύρος πρακτόρων χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών.

Οδηγία 4.1 Συμβατό: Υποστηρίζετε τη συμβατότητα με τρέχοντες και μελλοντικούς πράκτορες χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών.

4.1.1 Συντακτική Ανάλυση: Σε περιεχόμενο που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση γλώσσας επισημείωσης, τα στοιχεία έχουν πλήρεις ετικέτες έναρξης και λήξης, εμφωλεύονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, δεν περιέχουν διπλές δηλώσεις παραμέτρων και όλα τα ID είναι μοναδικά, εκτός εάν οι προδιαγραφές επιτρέπουν αυτά τα χαρακτηριστικά. (Επίπεδο A)

Σημείωση: Ετικέτες έναρξης και λήξης από τη σύνταξη των οποίων λείπει κάποιος σημαντικός χαρακτήρας, όπως μια αγκύλη κλεισίματος ή εισαγωγικά που δεν κλείνουν σωστά στην τιμή μιας παραμέτρου, δεν είναι πλήρεις.

4.1.2 Όνομα, Ρόλος, Τιμή: Για όλα τα στοιχεία διεπαφής χρήστη (τα οποία περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στα στοιχεία φόρμας, σύνδεσμοι και στοιχεία που δημιουργούνται από ενσωματωμένα προγράμματα εντολών), το όνομα και ο ρόλος μπορούν να είναι προγραμματιστικά καθοριζόμενα. Καταστάσεις, ιδιότητες και τιμές που μπορούν να καθοριστούν από το χρήστη μπορούν να οριστούν προγραμματιστικά. Ειδοποιήσεις για τις αλλαγές σε αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμες στους πράκτορες χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών. (Επίπεδο A)

Σημείωση: Αυτό το κριτήριο επιτυχίας αφορά κυρίως συντάκτες περιεχομένου του ιστού που αναπτύσσουν ή δημιουργούν προγράμματα εντολών για τα δικά τους στοιχεία διεπαφής. Για παράδειγμα, τα  πρότυπα HTML χειριστήρια ήδη ικανοποιούν αυτό το κριτήριο επιτυχίας όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές..

Συμμόρφωση

Η παρούσα ενότητα είναι κανονιστική (normative).

Στην παρούσα ενότητα υπάρχει μια λίστα απαιτήσεων για την συμμόρφωση με το WCAG 2.0. Δίνονται επίσης πληροφορίες για τον τρόπο δημιουργίας αξιώσεων συμμόρφωσης οι οποίες είναι προαιρετικές. Τέλος, περιγράφεται η σημασία της υποστήριξης προσβασιμότητας, αφού μόνο τρόποι χρήσης τεχνολογιών που έχουν υποστήριξη προσβασιμότητας είναι αξιόπιστοι για τη συμμόρφωση. Η ενότητα "Κατανόηση της Συμμόρφωσης" περιλαμβάνει περισσότερες επεξηγήσεις για την έννοια της υποστήριξης προσβασιμότητας.

Απαιτήσεις Συμμόρφωσης

Για να συμμορφώνεται μια ιστοσελίδα με τις οδηγίες WCAG 2.0, θα πρέπει να ικανοποιούνται όλες οι ακόλουθες απαιτήσεις συμμόρφωσης:

1. Επίπεδο Συμμόρφωσης: Ένα από τα ακόλουθα επίπεδα συμμόρφωσης ικανοποιείται πλήρως.

  • Επίπεδο A: Για το Επίπεδο συμμόρφωσης Α (το μικρότερο επίπεδο συμμόρφωσης), η ιστοσελίδα (Web page) ικανοποιεί όλα τα Κριτήρια Επιτυχίας Επιπέδου Α ή παρέχεται μια εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης Επιπέδου Α.

  • Επίπεδο ΑA: Για το Επίπεδο συμμόρφωσης ΑΑ, η ιστοσελίδα ικανοποιεί όλα τα Κριτήρια Επιτυχίας Επιπέδου Α και Επιπέδου ΑΑ ή παρέχεται μια εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης Επιπέδου ΑΑ.

  • Επίπεδο ΑΑA: Για το Επίπεδο συμμόρφωσης ΑΑΑ, η ιστοσελίδα ικανοποιεί όλα τα Κριτήρια Επιτυχίας Επιπέδου Α, Επιπέδου ΑΑ και Επιπέδου ΑΑΑ ή παρέχεται μια εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης Επιπέδου ΑΑΑ.

Σημείωση 1: Παρόλο που η συμμόρφωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα καθορισμένα επίπεδα, οι συγγραφείς περιεχομένου προτρέπονται να αναφέρουν (με δική τους αξίωση) οποιαδήποτε πρόοδο προς την ικανοποίηση κριτηρίων επιτυχίας από όλα τα επίπεδα πέρα από το επίπεδο συμμόρφωσης που έχει επιτευχθεί.

Σημείωση 2: Προτείνεται να μην απαιτείται η συμμόρφωση Επιπέδου ΑΑΑ ως γενική πολιτική για ολόκληρες σελίδες, διότι κάποια περιεχόμενα δεν είναι εφικτό να ικανοποιήσουν όλα τα Κριτήρια Επιτυχίας Επιπέδου ΑΑΑ.

2. Πλήρεις σελίδες: Η συμμόρφωση (και το επίπεδο συμμόρφωσης) αφορά μόνο πλήρεις ιστοσελίδες (Web page(s)) και δεν μπορεί να επιτευχθεί αν μέρος της ιστοσελίδας εξαιρείται.

Σημείωση 1: Για λόγους καθορισμού της συμμόρφωσης, το εναλλακτικό περιεχόμενο ενός μέρους του περιεχομένου μίας ιστοσελίδας θεωρείται μέρος της σελίδας όταν το περιεχόμενο αυτό μπορεί να ληφθεί κατευθείαν από τη σελίδα, π.χ. μια μεγάλη περιγραφή ή μια εναλλακτική παρουσίαση ενός βίντεο.

Σημείωση 2: Οι συγγραφείς περιεχομένου το οποίο δεν συμορφώνεται στις οδηγίες λόγω ύπαρξης περιεχομένου που βρίσκεται εκτός του ελέγχου τους, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μιας Δήλωσης Μερικής Συμμόρφωσης (Statement of Partial Conformance).

3. Ολοκληρωμένες διαδικασίες: Όταν μια ιστοσελίδα (Web page) ανήκει σε μια σειρά ιστοσελίδων που παρουσιάζει μία διαδικασία (δηλ. μια σειρά βημάτων που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να επιτευχθεί μια δραστηριότητα), όλες οι ιστοσελίδες της διαδικασίας συμμορφώνονται στο συγκεκριμένο επίπεδο ή σε κάποιο ανώτερο επίπεδο. (Η συμμόρφωση σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο δεν είναι εφικτή αν κάποια σελίδα της διαδικασίας δεν συμμορφώνεται σε αυτό το επίπεδο ή σε κάποιο ανώτερο επίπεδο).

Παράδειγμα: Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει μια σειρά σελίδων που χρησιμοποιούνται για την επιλογή και την αγορά προϊόντων. Για να θεωρηθεί ότι οποιαδήποτε σελίδα που είναι μέρος της διαδικασίας συμμορφώνεται, θα πρέπει κάθε μία από τις σελίδες που συμμετέχουν στη διαδικασία, από την έναρξη έως την ολοκλήρωση (checkout) της αγοράς, να συμμορφώνεται.

4. Χρήση τεχνολογιών μόνο με τρόπους που υποστηρίζεται η προσβασιμότητα: Αξιόπιστοι για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιτυχίας θεωρούνται μόνο τρόποι χρήσης τεχνολογιών με υποστήριξη προσβασιμότητας. Κάθε πληροφορία ή λειτουργικότητα που παρέχεται με τρόπο που δεν έχει υποστήριξη προσβασιμότητας, διατίθεται επίσης και με τρόπο που έχει υποστήριξη προσβασιμότητας. Ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση της υποστήριξης προσβασιμότητας.

5. Μη παρεμβολή: Αν οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται με τρόπο που δεν έχει υποστήριξη προσβασιμότητας ή αν χρησιμοποιούνται με μη συμμορφούμενο τρόπο, τότε δεν εμποδίζεται η δυνατότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση στα υπόλοιπα μέρη της ιστοσελίδας. Επιπλέον, η ιστοσελίδα (Web page) συνολικά συνεχίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις συμμόρφωσης υπό κάθε μία από τις ακόλουθες συνθήκες:

  1. όταν κάποια τεχνολογία που δεν είναι αξιόπιστη ενεργοποιείται σε κάποιον πράκτορα χρήστη,

  2. όταν κάποια τεχνολογία που δεν είναι αξιόπιστη απενεργοποιείται σε κάποιον πράκτορα χρήστη και

  3. όταν κάποια τεχνολογία που δεν είναι αξιόπιστη δεν υποστηρίζεται από κάποιον πράκτορα χρήστη

Επιπλέον, τα ακόλουθα κριτήρια επιτυχίας εφαρμόζονται σε ολόκληρο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένου και του περιεχομένου που μόνο ο έλεγχος με βάση αυτά τα κριτήρια μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα για την ικανοποίηση της συμμόρφωσης, καθώς η αποτυχία ικανοποίησης των κριτηρίων αυτών μπορεί να παρεμβάλλεται σε κάθε χρήση της ιστοσελίδας:

  • 1.4.2 - Έλεγχος Ήχου,

  • 2.1.2 - Χωρίς Πληκτρολόγιο,

  • 2.3.1 - Τρία Φλας ή Κατότερο Όριο και

  • 2.2.2 - Παύση, Διακοπή, Απόκρυψη.

Σημείωση: Αν μια σελίδα δεν συμμορφώνεται (για παράδειγμα, μια σελίδα ελέγχου συμμόρφωσης ή μια σελίδα-παράδειγμα), τότε δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πεδίο συμμόρφωσης ή σε κάποια αξίωση συμμόρφωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα, ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση των απαιτήσεων συμμόρφωσης.

Αξιώσεις Συμμόρφωσης (Προαιρετικό)

Η συμμόρφωση ορίζεται μόνο για ιστοσελίδες (Web pages). Ωστόσο, μια αξίωση συμμόρφωσης μπορεί να δημιουργηθεί για να καλύπτει μία σελίδα, μια σειρά σελίδων ή πολλαπλές σχετιζόμενες ιστοσελίδες.

Απαιτούμενα Στοιχεία για μια Αξίωση Συμμόρφωσης

Οι αξιώσεις συμμόρφωσης δεν είναι απαιτούμενες. Οι συγγραφείς περιεχομένου μπορεί να συμμορφώνονται με τις οδηγίες WCAG 2.0 χωρίς να επικαλούνται κάποια αξίωση. Ωστόσο, αν πραγματοποιηθεί κάποια αίτημα για αξίωση συμμόρφωσης, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

  1. Ημερομηνία του αιτήματος

  2. Τίτλο οδηγιών, έκδοση και URI "Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 2.0 στη διεύθυνση http://www.w3.org/TR/2008/REC-WCAG20-20081211/"

  3. Επίπεδο συμμόρφωσης που έχει ικανοποιηθεί: (Επίπεδο A, AA ή AAA)

  4. Μια συνοπτική περιγραφή των ιστοσελίδων, όπως μια λίστα των URI για τα οποία διατυπώνεται η αξίωση, διευκρινίζοντας αν συμπεριλαμβάνονται πιθανοί επιμέρους τομείς.

    Σημείωση 1: Οι ιστοσελίδες μπορεί να περιγράφονται μέσω μιας λίστας ή μέσω μιας έκφρασης που περιγράφει όλα τα URI που περιέχονται στην αξίωση.

    Σημείωση 2: Προϊόντα του Ιστού που δεν έχουν URI πριν την εγκατάστασή τους στον ιστότοπο του πελάτη, μπορούν να έχουν μία δήλωση ότι το προϊόν θα συμμορφώνεται αφού εγκατασταθεί.

  5. Μια λίστα των τεχνολογιών περιεχομένου Ιστού που είναι αξιόπιστες.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιείται κάποιο λογότυπο συμμόρφωσης, τότε αυτό συνιστά αξίωση συμμόρφωσης και πρέπει να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα στοιχεία μιας αξίωσης συμμόρφωσης που αναφέρονται παραπάνω.

Προαιρετικά Στοιχεία για μια Αξίωση Συμμόρφωσης

Εκτός από τα παραπάνω απαιτούμενα στοιχεία για μια αξίωση συμμόρφωσης, είναι δυνατόν να παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες ως βοήθεια προς τους χρήστες. Οι προτεινόμενες πρόσθετες πληροφορίες περιλαμβάνουν:

  • Μια λίστα κριτηρίων επιτυχίας πέρα από το επίπεδο συμμόρφωσης που αξιώνεται ότι έχει ικανοποιηθεί. Αυτή η πληροφορία πρέπει να παρέχεται σε μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους χρήστες, και κατά προτίμηση, σε μορφή μεταδεδομένων η ανάγνωση των οποίων μπορεί να γίνει από υπολογιστή.

  • Μια λίστα συγκεκριμένων τεχνολογιών που "χρησιμοποιούνται αλλά δεν είναι αξιόπιστες."

  • Μια λίστα πρακτόρων χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο του περιεχομένου.

  • Πληροφορίες σχετικά με πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί, πέρα από τα κριτήρια επιτυχίας, για την ενίσχυση της προσβασιμότητας.

  • Μια έκδοση της λίστας συγκεκριμένων τεχνολογιών που είναι αξιόπιστες, σε μορφή μεταδεδομένων με δυνατότητα ανάγνωσης από υπολογιστή.

  • Μια έκδοση της αξίωσης συμμόρφωσης, σε μορφή μεταδεδομένων με δυνατότητα ανάγνωσης από υπολογιστή.

Σημείωση 1: Ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση αξιώσεων συμμόρφωσης για περισσότερες πληροφορίες και για παραδείγματα αξιώσεων συμμόρφωσης.

Σημείωση 2: Ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση Μεταδεδομένων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μεταδεδομένων στις αξιώσεις συμμόρφωσης.

Δήλωση Μερικής Συμμόρφωσης - Περιεχόμενο Τρίτων

Κάποιες φορές οι ιστοσελίδες κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε αργότερα να είναι δυνατό να προστεθεί κι άλλο σε αυτές περιεχόμενο. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα ιστολόγιο (blog), ένα άρθρο που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν σχόλια ή εφαρμογές που υποστηρίζουν περιεχόμενο που συνεισφέρεται από τους χρήστες. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια σελίδα, όπως μια δικτυακή πύλη ή ένας ειδησεογραφικός ιστοτόπος, που αποτελείται από περιεχόμενο το οποίο συγκεντρώνεται από πολλούς συνεργάτες ή ιστοτόπους που εισάγουν αυτόματα περιεχόμενο από άλλες πηγές με το πέρασμα το χρόνου, όπως όταν εισάγονται διαφημίσεις με δυναμικό τρόπο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι δυνατό κατά την ώρα της αρχικής δημοσίευσης να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το μη ελεγχόμενο περιεχόμενο των σελίδων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μη ελεγχόμενο περιεχόμενο μπορεί επίσης να επηρεάσει την προσβασιμότητα του ελεγχόμενου περιεχομένου. Υπάρχουν δύο επιλογές:

  1. Μπορεί να γίνει καθορισμός της συμμόρφωσης βάσει εμπειρίας. Αν μια σελίδα τέτοιου τύπου παρακολουθείται και διορθώνεται (το μη συμμορφούμενο περιεχόμενο αφαιρείται ή γίνεται συμμορφούμενο) εντός δύο εργάσιμων ημερών, τότε μπορεί να γίνει προσδιορισμός της συμμόρφωσης ή υποβολή αιτήματος αξίωσης συμμόρφωσης δεδομένου ότι η σελίδα συμμορφώνεται. Εξαιρούνται τα σφάλματα περιεχομένου που έχει ληφθεί εξωτερικά και τα οποία διορθώνονται ή αφαιρούνται όταν γίνονται αντιληπτά. Δεν μπορεί να γίνει υποβολή αξίωσης συμμόρφωσης αν δεν είναι εφικτή η παρακολούθηση ή η διόρθωση του μη συμμορφωμένου περιεχομένου.

    ή

  2. Μπορεί να γίνει "δήλωση μερικής συμμόρφωσης" ότι η σελίδα δεν συμμορφώνεται, αλλά θα μπορούσε να συμμορφωθεί αν αφαιρούνταν συγκεκριμένα τμήματά του. Η μορφή αυτής της δήλωσης μπορεί να είναι: "Αυτή η σελίδα δεν συμμορφώνεται, αλλά μπορεί να συμμορφωθεί με τις οδηγίες WCAG 2.0 στο επίπεδο Χ, αν αφαιρεθούν τα εξής τμήματα από τις μη ελεγχόμενες πηγές". Επιπλέον, για το μη ελεγχόμενο περιεχόμενο που περιγράφεται στη δήλωση μερικής συμμόρφωσης πρέπει να ισχύουν τα εξής:

    1. Είναι περιεχόμενο που δεν είναι υπό τον έλεγχο του συντάκτη.

    2. Περιγράφεται με τρόπο που μπορούν να αναγνωρίσουν οι χρήστες (π.χ. δεν μπορεί να περιγραφεί ως "όλα τα τμήματα περιεχομένου που δεν ελέγχουμε", εκτός εάν έχει τέτοια σαφή επισήμανση).

Δήλωση Μερικής Συμμόρφωσης - Γλώσσα

Μπορεί να γίνει "δήλωση μερικής συμμόρφωσης λόγω γλώσσας" όταν η σελίδα δεν συμμορφώνεται αλλά θα μπορούσε να συμμορφωθεί αν υπήρχε υποστήριξη προσβασιμότητας για κάθε γλώσσα που χρησιμοποιούνται στη σελίδα. Η μορφή αυτής της δήλωσης μπορεί να είναι: "Αυτή η σελίδα δεν συμμορφώνεται, αλλά θα μπορούσε να συμμορφωθεί με το WCAG 2.0 στο επίπεδο Χ αν υπήρχε υποστήριξη προσβασιμότητας για την (τις) εξής γλώσσα(ες):"

Παράρτημα A: Γλωσσάρι

Η παρούσα ενότητα είναι κανονιστική (normative).

CAPTCHA

αρκτικόλεξο για το "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" (Πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο τεστ Turing για να εξακριβωθεί αν η εισαγωγή δεδομένων έχει γίνει από υπολογιστή ή από άνθρωπο)

Σημείωση 1: Τα τεστ CAPTCHA συχνά ζητούν από το χρήστη να πληκτρολογήσει αυτό που φαίνεται στην οθόνη με τη μορφή ασαφούς εικόνας ή αρχείου ήχου.

Σημείωση 2: Τεστ Turing είναι οποιοδήποτε σύστημα τεστ έχει σχεδιαστεί για να διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τον υπολογιστή. Έχει πάρει το όνομά του από το διάσημο επιστήμονα Alan Turing. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. [CAPTCHA]

αλλαγές περιβάλλοντος

σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας (Web page) οι οποίες, αν γίνουν χωρίς την επίγνωση του χρήστη, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους χρήστες που δεν είναι σε θέση να δουν συγχρόνως ολόκληρη την σελίδα.

Οι αλλαγές στο περιβάλλον περιλαμβάνουν αλλαγές:

  1. του πράκτορα χρήστη (user agent),

  2. της θύρας προβολής (viewport),

  3. της εστίασης,

  4. στο περιεχόμενο (content) που αλλάζει τη σημασία της ιστοσελίδας (Web page).

Σημείωση: Αλλαγή περιεχομένου δεν σημαίνει πάντα αλλαγή περιβάλλοντος. Οι αλλαγές στο περιεχόμενο, όπως η επέκταση μιας σύνοψης, τα δυναμικά μενού ή ο έλεγχος μέσω του πλήκτρου tab δεν αλλάζουν απαραίτητα το περιβάλλον, εκτός εάν αλλάζουν και ένα από τα παραπάνω (π.χ. την εστίαση).

Παράδειγμα: Το άνοιγμα ενός νέου παραθύρου, η μετακίνηση της εστίασης σε κάποιο διαφορετικό στοιχείο, η μετάβαση σε μια νέα σελίδα (εδώ συμπεριλαμβάνεται και οτιδήποτε μπορεί να δίνει στους χρήστες την εντύπωση ότι έχουν μεταβεί σε μια νέα σελίδα) ή κάποια σημαντική αναδιάταξη του περιεχομένου μιας σελίδας αποτελούν παραδείγματα αλλαγής περιβάλλοντος.

αμφίσημο στους χρήστες γενικά

ο σκοπός δεν μπορεί να καθοριστεί από το σύνδεσμο και από όλες τις πληροφορίες της ιστοσελίδας που παρουσιάζονται στο χρήστη ταυτόχρονα με το σύνδεσμο (δηλ. οι αναγνώστες χωρίς αναπηρία δεν θα γνώριζαν τι κάνει ένας σύνδεσμος μέχρι να τον ενεργοποιήσουν)

Παράδειγμα: Στην επόμενη πρόταση η λέξη γουάβα είναι σύνδεσμος: "Ένα από τα προϊόντα με μεγάλες εξαγωγές είναι η γουάβα". Ο σύνδεσμος μπορεί να οδηγεί στον ορισμό της γουάβα, σε ένα διάγραμμα με την ποσότητα γουάβα που εξάγεται ή σε μια φωτογραφία με ανθρώπους που μαζεύουν γουάβα. Μέχρι να ενεργοποιηθεί ο σύνδεσμος, κανένας αναγνώστης δεν ξέρει πού οδηγεί και το άτομο με αναπηρία δεν είναι σε μειονεκτική θέση.

αναλογία αντίθεσης

(L1 + 0,05) / (L2 + 0,05), όπου

  • L1 είναι η σχετική φωτεινότητα (relative luminance) των πιο ανοιχτών χρωμάτων και

  • L2 είναι η σχετική φωτεινότητα (relative luminance) των πιο σκοτεινών χρωμάτων.

Σημείωση 1: Οι αναλογίες αντίθεσης κυμαίνονται από 1 έως 21 (συνήθης γραφή 1:1 έως 21:1).

Σημείωση 2: Επειδή οι δημιουργοί περιεχομένου δεν έχουν τον έλεγχο των ρυθμίσεων χρήστη για το πώς αποδίδεται το κείμενο (για παράδειγμα εξομάλυνση γραμματοσειράς ή anti-aliasing), η αναλογία αντίθεσης για κείμενο μπορεί να αξιολογηθεί με απενεργοποιημένο το anti-aliasing.

Σημείωση 3: Για τους σκοπούς των Κριτηρίων Επιτυχίας 1.4.3 και 1.4.6, η μέτρηση της αντίθεσης γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο φόντο πάνω στο οποίο αποδίδεται το κείμενο σε κανονική χρήση. Αν δεν προσδιορίζεται το χρώμα φόντου, τότε θεωρείται ότι είναι λευκό.

Σημείωση 4: Το χρώμα φόντου είναι το συγκεκριμένο χρώμα του περιεχομένου πάνω στο οποίο αποδίδεται το κείμενο σε κανονική χρήση. Είναι σφάλμα το να μην προσδιορίζεται το χρώμα του φόντου όταν προσδιορίζεται το χρώμα του κειμένου, διότι το προεπιλεγμένο χρώμα φόντου του χρήστη είναι άγνωστο και δεν μπορεί να αξιολογηθεί για την επαρκή αντίθεση. Για τον ίδιο λόγο, είναι σφάλμα να μην προσδιορίζεται το χρώμα του κειμένου όταν προσδιορίζεται το χρώμα του φόντου.

Σημείωση 5: Όταν υπάρχει περίγραμμα γύρω από ένα γράμμα, τότε το περίγραμμα μπορεί να αυξήσει την αντίθεση και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στον υπολογισμό της αντίθεσης μεταξύ γράμματος και φόντου. Ένα λεπτό περίγραμμα γύρω από το γράμμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως το ίδιο το γράμμα για τον υπολογισμό. Ένα φαρδύ περίγραμμα γύρω από το γράμμα, το οποίο γεμίζει τις εσωτερικές λεπτομέρειες των γραμμάτων λειτουργεί ως φωτεινό περίγραμμα (halo) και πρέπει να θεωρείται φόντο.

Σημείωση 6: Η συμμόρφωση με τις οδηγίες WCAG θα πρέπει να αξιολογείται για ζεύγη χρωμάτων που καθορίζονται στο περιεχόμενο, για το οποίο ο δημιουργός αναμένει να εμφανίζονται συνήθως συνεχόμενα. Οι δημιουργοί περιεχομένου δεν χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη ασυνήθιστες παρουσιάσεις, όπως για παράδειγμα αλλαγές χρώματος που γίνονται από τον πράκτορα χρήστη, εκτός εάν οφείλονται στον ίδιο τον κώδικα του δημιουργού.

ανθρώπινη γλώσσα

γλώσσα ομιλίας, γραφής ή νοημάτων (με οπτικά μέσα ή μέσω αφής) για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους

Σημείωση: Δείτε επίσης και τον όρο νοηματική γλώσσα.

αξιόπιστες (τεχνολογίες που είναι)

το περιεχόμενο δεν θα συμμορφωνόταν αν αυτή η τεχνολογία απενεργοποιηθεί ή αν δεν υποστηρίζεται

βασικό στοιχείο

αν αφαιρεθεί, θα αλλάξουν με καίριο τρόπο οι πληροφορίες ή η λειτουργικότητα του περιεχομένου και η πληροφορία και η λειτουργικότητα δεν μπορούν να επιτευχθούν με διαφορετικό τρόπο που θα ικανοποιούσε τη συμμόρφωση

βίντεο

η τεχνολογία των κινούμενων εικόνων ή των εικόνων σε αλληλουχία

Σημείωση: Το βίντεο μπορεί να αποτελείται από κινούμενες ή φωτογραφικές εικόνες ή και από τα δύο.

(βοήθεια για το εκάστοτε) πλαίσιο χρήσης

κείμενο βοήθειας που παρέχει πληροφορία σχετικά με την τρέχουσα λειτουργία που εκτελείται

Σημείωση: Οι σαφείς ετικέτες μπορούν να λειτουργήσουν ως βοήθεια για το εκάστοτε πλαίσιο χρήσης.

γενικό φλας και όρια κόκκινου φλας

ένα φλας ή μια ακολουθία ταχύτατα εναλλασσόμενων εικόνων είναι κάτω από το όριο (δηλ. το περιεχόμενο εγκρίνεται) όταν ισχύει ένα από τα ακόλουθα:

  1. δεν υπάρχουν περισσότερα από τρία γενικά φλας και / ή δεν υπάρχουν περισσότερα από τρία κόκκινα φλας εντός μιας οποιασδήποτε περιόδου ενός δευτερολέπτου ή

  2. η συνδυασμένη περιοχή των φλας που εμφανίζεται κατά την ίδια χρονική στιγμή δεν καταλαμβάνει περισσότερα από συνολικά 0,006 στερακτίνια εντός οποιουδήποτε οπτικού πεδίου 10 βαθμών στην οθόνη (25% κάθε οπτικού πεδίου 10 βαθμών στην οθόνη) σε μια τυπική απόσταση εμφάνισης

όπου:

  • Ως γενικό φλας ορίζεται ένα ζευγάρι αντίθετων αλλαγών στη σχετική φωτεινότητα του 10% ή περισσότερο της μέγιστης σχετικής φωτεινότητας, όπου η σχετική φωτεινότητα της πιο σκοτεινής εικόνας είναι κάτω από 0,80, και όπου "ένα ζεύγος αντίθετων αλλαγών" είναι μια αύξηση που ακολουθείται από μια μείωση ή μια μείωση που ακολουθείται από μια αύξηση και

  • Ως κόκκινο φλας ορίζεται οποιοδήποτε ζευγάρι αντίθετων μεταβάσεων που περιλαμβάνουν κορεσμένο κόκκινο.

Εξαίρεση: Φλας που είναι ακριβή, ισορροπημένα, μορφής όπως ο λευκός θόρυβος ή μορφής μιας εναλλασσόμενης σκακιέρας με "τετράγωνα" μικρότερα από 0,1 βαθμό (του οπτικού πεδίου σε τυπική απόσταση εμφάνισης) σε μια πλευρά δεν παραβιάζουν τα όρια.

Σημείωση 1: Για γενικό λογισμικό ή περιεχόμενο Ιστού, η χρήση ενός ορθογωνίου 341 x 256 pixel οπουδήποτε στην εμφανιζόμενη περιοχή οθόνης όταν το περιεχόμενο εμφανίζεται στα 1024 x 768 pixel παρέχει μια καλή εκτίμηση ενός οπτικού πεδίου 10 βαθμών για τυπικά μεγέθη οθόνης και τυπικές αποστάσεις εμφάνισης (π.χ. οθόνη 15-17 ιντσών στις 22-26 ίντσες). (Οι οθόνες υψηλότερης ανάλυσης που εμφανίζουν την ίδια απόδοση του περιεχομένου αποδίδουν μικρότερες και πιο ασφαλείς εικόνες και κατά συνέπεια χρησιμοποιούνται οι χαμηλότερες αναλύσεις για τον καθορισμό των ορίων).

Σημείωση 2: Μετάβαση είναι η αλλαγή στη σχετική φωτεινότητα (ή σχετική φωτεινότητα/χρώμα για το κόκκινο φλας) μεταξύ παρακείμενων υψηλών και χαμηλών σημείων σε μια διάγραμμα μέτρησης σχετικής φωτεινότητας (ή σχετικής φωτεινότητας/χρώματος για το κόκκινο φλας) σε σχέση με το χρόνο. Ένα φλας αποτελείται από δύο αντίθετες μεταβάσεις.

Σημείωση 3: Ο τρέχων λειτουργικός ορισμός στο πεδίο για το "ζεύγος αντίθετων μεταβάσεων που περιλαμβάνουν κορεσμένο κόκκινο"είναι όπου, για τη μία ή και για τις δύο καταστάσεις που περιέχονται σε κάθε μετάβαση, R/(R+ G + B) >= 0,8 και η αλλαγή στην τιμή του (R-G-B)x320 είναι > 20 (οι αρνητικές τιμές του (R-G-B)x320 έχουν οριστεί στο μηδέν) και για τις δύο μεταβάσεις. Οι τιμές R, G, B κυμαίνονται από 0-1 όπως καθορίζεται στον ορισμό της σχετικής φωτεινότητας. [HARDING-BINNIE]

Σημείωση 4: Υπάρχουν εργαλεία που πραγματοποιούν ανάλυση από το στιγμιότυπο βίντεο της οθόνης . Ωστόσο, δεν χρειάζεται κάποιο εργαλείο για την αξιολόγηση αυτής της κατάστασης αν το φλας είναι μικρότερο ή ίσο με 3 φλας σε οποιαδήποτε περίοδο ενός δευτερολέπτου. Το περιεχόμενο εγκρίνεται αυτόματα (βλέπε παραπάνω #1 και #2).

διαδικασία

σειρά ενεργειών του χρήστη όπου κάθε ενέργεια απαιτείται για να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα

Παράδειγμα 1: Η επιτυχής χρήση μιας σειράς ιστοσελίδων σε ένα ιστοχώρο αγορών απαιτεί από τους χρήστες να δουν τα εναλλακτικά προϊόντα, τις τιμές και τις προσφορές, να επιλέξουν προϊόντα, να υποβάλουν μια παραγγελία, να δώσουν πληροφορίες αποστολής και πληρωμής.

Παράδειγμα 2: Μια σελίδα δημιουργίας λογαριασμού απαιτεί την επιτυχή συμπλήρωση ενός Turing τεστ πριν την πρόσβαση στη φόρμα εγγραφής.

διεπαφή πληκτρολογίου

διεπαφή που χρησιμοποιείται από λογισμικό για να λάβει δεδομένα μέσω πληκτρολόγησης

Σημείωση 1 :Η διεπαφή πληκτρολογίου επιτρέπει στους χρήστες την εισαγωγή δεδομένων σε προγράμματα μέσω πληκτρολόγησης, ακόμα κι αν η εγγενής τεχνολογία δεν περιλαμβάνει πληκτρολόγιο.

Παράδειγμα: Ένα PDA με οθόνη αφής έχει ενσωματωμένη διεπαφή πληκτρολογίου στο λειτουργικό του σύστημα, όπως επίσης και υποδοχή για εξωτερικά πληκτρολόγια. Οι εφαρμογές στο PDA μπορούν να αξιοποιήσουν τη διεπαφή για να λαμβάνουν δεδομένα εισόδου είτε από ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο ή από άλλες εφαρμογές που παρέχουν προσομοιωμένα δεδομένα εξόδου από πληκτρολόγια, όπως ερμηνευτές χειρογραφής (handwriting interpreters) ή εφαρμογές μετατροπής ομιλίας σε κείμενο με λειτουργία "προσομοίωσης πληκτρολογίου".

Σημείωση 2: Ο χειρισμός της εφαρμογής (ή τμημάτων της εφαρμογής) μέσω ενός προσομοιωτή ποντικιού που λειτουργεί μέσω του πληκτρολογίου, όπως είναι η λειτουργία πλήκτρων ποντικιού (MouseKeys), δεν είναι κατάλληλος ως χειρισμός μέσω διεπαφής πληκτρολογίου, επειδή ο χειρισμός του προγράμματος γίνεται μέσω της διεπαφής της συσκευής κατάδειξης και όχι μέσω της διεπαφής πληκτρολογίου.

δομή
  1. Ο τρόπος με τον οποίον είναι οργανωμένα τα τμήματα μιας ιστοσελίδας (Web page) σε σχέση μεταξύ τους και

  2. Ο τρόπος οργάνωσης μιας ομάδας ιστοσελίδων (Web pages)

εικόνα κειμένου

κείμενο που αποδίδεται σε μη κειμενική μορφή (π.χ. μια εικόνα) ώστε να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο οπτικό εφέ

Note: Αυτό δεν περιλαμβάνει κείμενο που είναι μέρος μιας εικόνας η οποία περιλαμβάνει άλλο σημαντικό οπτικό περιεχόμενο.

Παράδειγμα: Το όνομα ενός ατόμου σε μια ετικέτα που υπάρχει σε φωτογραφία.

ελεγχόμενο από το χρήστη

δεδομένα στα οποία πρόκειται να έχουν πρόσβαση οι χρήστες

Σημείωση: Αυτό δεν έχει σχέση με πράγματα όπως αρχεία καταγραφής διαδικτύου και δεδομένα παρακολούθησης μηχανής αναζήτησης.

Παράδειγμα: Πεδία ονόματος και διεύθυνσης για το λογαριασμό χρήστη.

εκτεταμένη ηχητική περιγραφή

ηχητική περιγραφή που προστίθεται σε μια οπτικοαουστική παρουσίαση κάνοντας παύση του βίντεο), ώστε να υπάρχει χρόνος να προστεθεί επιπλέον περιγραφή

Σημείωση: Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται μόνο όταν η έννοια του βίντεο θα χανόταν χωρίς την πρόσθετη ηχητική περιγραφή) και οι παύσεις μεταξύ διαλόγων/αφήγησης είναι πολύ σύντομες.

εναλλαγή φωτεινότητας

εναλλαγή μεταξύ δύο οπτικών καταστάσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να τραβάει την προσοχή

Σημείωση: Βλέπε επίσης φλας. Μπορεί επίσης κάτι να ταξινομηθεί ως φλας αν είναι αρκετά μεγάλο και αναβοσβήνει αρκετά φωτεινά στη σωστή συχνότητα.

εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης

έκδοση η οποία

  1. συμμορφώνεται στο καθορισμένο επίπεδο και

  2. παρέχει τις ίδιες πληροφορίες και τη λειτουργικότητα στην ίδια ανθρώπινη γλώσσα και

  3. είναι σύγχρονη με το μη συμμορφωμένο περιεχόμενο και

  4. για την οποία ισχύει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

    1. υπάρχει πρόσβαση στην έκδοση συμμόρφωσης από τη μη συμμορφούμενη σελίδα μέσω ενός μηχανισμού με υποστήριξη προσβασιμότητας ή

    2. πρόσβαση στη μη συμμορφούμενη έκδοση υπάρχει μόνο από την έκδοση συμμόρφωσης ή

    3. πρόσβαση στη μη συμμορφούμενη έκδοση υπάρχει μόνο από μια συμμορφούμενη σελίδα, η οποία παρέχει επίσης ένα μηχανισμό για την πρόσβαση στην έκδοση συμμόρφωσης

Σημείωση 1:Σε αυτό τον ορισμό, η έκφραση "υπάρχει πρόσβαση μόνο" σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός, όπως μια υπό συνθήκη ανακατεύθυνση, που εμποδίζει τον χρήστη να έχει "πρόσβαση" (φόρτωση) στη μη συμμορφούμενη σελίδα, εκτός εάν ο χρήστης ήταν μόλις στην έκδοση συμμόρφωσης.

Σημείωση 2:Η εναλλακτική έκδοση δεν χρειάζεται να ταιριάζει σελίδα προς σελίδα με την αρχική (π.χ. η εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης μπορεί να αποτελείται από πολλαπλές σελίδες).

Σημείωση 3:Αν διατίθενται εκδόσεις πολλαπλών γλωσσών, τότε απαιτούνται εναλλακτικές εκδόσεις συμμόρφωσης για κάθε προσφερόμενη γλώσσα.

Σημείωση 4:Οι εναλλακτικές εκδόσεις μπορεί να παρέχονται για να εξυπηρετηθούν διαφορετικά περιβάλλοντα τεχνολογίας ή ομάδες χρηστών. Κάθε έκδοση πρέπει να συμμορφώνεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Μια έκδοση θα πρέπει να είναι πλήρως συμμορφωμένη για να ικανοποιεί την απαίτηση συμμόρφωσης 1.

Σημείωση 5:Η εναλλακτική έκδοση συμμόρφωσης δεν χρειάζεται να παραμένει εντός του πεδίου συμμόρφωσης, ή ακόμα και στον ίδιο ιστοχώρο, εφόσον είναι τόσο ελεύθερα διαθέσιμη όσο και η μη συμμορφωμένη έκδοση.

Σημείωση 6:Οι εναλλακτικές εκδόσεις δεν πρέπει να συγχέονται με το συμπληρωματικό περιεχόμενο), το οποίο υποστηρίζει την αρχική σελίδα και ενισχύει την κατανόηση.

Σημείωση 7:Η ρύθμιση των προτιμήσεων χρήστη εντός του περιεχομένου ώστε να παραχθεί μια έκδοση συμμόρφωσης είναι ένας αποδεκτός μηχανισμός για την πρόσβαση σε μια άλλη έκδοση, εφόσον η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των προτιμήσεων έχει υποστήριξη προσβασιμότητας.

Ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση των χρήσεων τεχνολογίας Ιστού υποστήριξης προσβασιμότητας.

εναλλακτική για συγχρονισμένα μέσα

έγγραφο που περιλαμβάνει σωστές κατά σειρά περιγραφές κειμένου για οπτικές και ηχητικές πληροφορίες μέσων που βασίζονται στο χρόνο και παρέχει τον τρόπο για την επίτευξη των αποτελεσμάτων όλων των αλληλεπιδράσεων που εμπεριέχουν

Σημείωση: Ένα σενάριο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία περιεχομένου συγχρονισμένων μέσων θα ενέπιπτε σε αυτό τον ορισμό μόνο εφόσον είχε διορθωθεί ώστε να αναπαριστά με ακρίβεια τα τελικά συγχρονισμένα μέσα μετά την επεξεργασία τους.

εναλλακτικά μέσα ως ισοδύναμα κειμένου

μέσα που παρουσιάζουν όσες πληροφορίες εμπεριέχονται σε ένα κείμενο (απευθείας ή μέσω εναλλακτικών κειμένου).

Σημείωση: Μια εναλλακτική μέσου για κείμενο παρέχεται σε εκείνους που ωφελούνται από εναλλακτικές αναπαραστάσεις του κειμένου. Οι εναλλακτικές μέσων για κείμενο μπορεί να είναι μόνο ήχος, μόνο βίντεο (συμπεριλαμβανομένου βίντεο με νοηματική γλώσσα) ή ήχος-βίντεο.

εναλλακτικό κειμένου

κείμενο το οποίο συσχετίζεται προγραμματιστικά με μη κειμενικό περιεχόμενο ή στο οποίο γίνεται αναφορά από κείμενο που συσχετίζεται προγραμματιστικά με το μη κειμενικό περιεχόμενο. Κείμενο που συσχετίζεται προγραμματιστικά είναι ένα κείμενο του οποίου η θέση μπορεί να προσδιοριστεί προγραμματιστικά από το μη κειμενικό περιεχόμενο.

Παράδειγμα: Η εικόνα ενός διαγράμματος περιγράφεται σε κείμενο στην παράγραφο που βρίσκεται μετά το διάγραμμα. Το σύντομο εναλλακτικό κειμένου για το διάγραμμα υποδηλώνει ότι ακολουθεί περιγραφή.

Σημείωση: Ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση Εναλλακτικών Κειμένου για περισσότερες πληροφορίες.

ενότητα

Ένα αυτόνομο τμήμα γραπτού περιεχομένου που αναφέρεται σε ένα ή περισσότερα σχετικά θέματα ή σκέψεις

Σημείωση: Μια ενότητα μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες παραγράφους και να περιλαμβάνει γραφικά, πίνακες, λίστες και υποενότητες.

ερμηνεία στη νοηματική γλώσσα

μετάφραση μιας γλώσσας, συνήθως γλώσσας ομιλίας, σε νοηματική γλώσσα

Σημείωση: Οι πραγματικές νοηματικές γλώσσες είναι ανεξάρτητες γλώσσες που δεν σχετίζονται με τις γλώσσες ομιλίας της ίδιας χώρας ή περιοχής.

επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

η περίοδος των έξι ετών, η οποία ξεκινά από την ηλικία των πέντε και επτά ετών, πιθανόν χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση

Σημείωση: Αυτός ο ορισμός βασίζεται στην UNESCO [UNESCO].

ετικέτα

κείμενο ή άλλο στοιχείο με εναλλακτικό κειμένου που παρουσιάζεται στο χρήστη για να αναγνωρίσει κάποιο στοιχείο εντός του περιεχομένου Ιστού

Σημείωση 1: Μια ετικέτα εμφανίζεται σε όλους τους χρήστες, ενώ το όνομα ενδέχεται να παραμένει κρυφό και να είναι διαθέσιμο μόνο μέσω υποστηρικτικής τεχνολογίας. Σε πολλές περιπτώσεις (αλλά όχι σε όλες) το όνομα και η ετικέτα είναι τα ίδια.

Σημείωση 2:Ο όρος ετικέτα δεν περιορίζεται στο στοιχείο ετικέτας στην HTML.

ζωντανό (ζωντανά παραγόμενο περιεχόμενο)

πληροφορία από πραγματικά γεγονότα που μεταδίδονται στο λήπτη με την αναμενόμενη καθυστέρηση εκπομπής

Σημείωση 1:Η καθυστέρηση εκπομπής είναι μια σύντομη (συνήθως αυτόματη) καθυστέρηση. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για να δοθεί χρόνος στον αποστολέα να τοποθετήσει τον ήχο (ή βίντεο) στην ουρά προς μετάδοση και να κρίνει το περιεχόμενο του, αλλά δεν είναι επαρκής για να γίνει σημαντική επεξεργασία.

Σημείωση 2:Αν η πληροφορία παράγεται αποκλειστικά από υπολογιστή τότε δεν είναι ζωντανή.

ηχητική περιγραφή

αφήγηση που προστίθεται στο ηχητικό μέρος μιας καταγραφής εικόνας με σκοπό να περιγράψει σημαντικές οπτικές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο από το κύριο ηχητικό μέρος

Σημείωση 1: Η ηχητική περιγραφή βίντεο παρέχει πληροφορίες σχετικά με ενέργειες, χαρακτήρες, αλλαγές σκηνών, κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη και άλλο οπτικό περιεχόμενο.

Σημείωση 2:Σε μια τυπική ηχητική περιγραφή, η αφήγηση προστίθεται κατά τη διάρκεια των παύσεων που υπάρχουν στο διάλογο. (Βλέπε επίσης Εκτεταμένη ηχητική περιγραφή)

Σημείωση 3:Όταν όλες οι πληροφορίες βίντεο παρέχονται ήδη στον υπάρχοντα ήχο, δεν είναι αναγκαία η πρόσθετη ηχητική περιγραφή.

Σημείωση 4:Επίσης ονομάζεται "περιγραφή βίντεο" και "περιγραφική αφήγηση".

ήχος

η τεχνολογία αναπαραγωγής ήχου

Σημείωση: Ο ήχος μπορεί να δημιουργηθεί συνθετικά (συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης ομιλίας), να ηχογραφηθεί από πραγματικούς ήχους ή και τα δύο.

ίδια λειτουργικότητα

ίδιο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται

Παράδειγμα: Ένα κουμπί υποβολής "αναζήτησης" σε μια ιστοσελίδα και ένα κουμπί "εύρεσης" σε μια άλλη ιστοσελίδα μπορεί να έχουν και τα δύο ένα πεδίο καταχώρησης όρου και εμφάνισης λίστας θεμάτων στον ιστοχώρο λίστας θεμάτων συναφών με τον όρο που υποβλήθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν την ίδια λειτουργικότητα αλλά όχι ίδιες ετικέτες.

ίδια σχετική σειρά

ίδια θέση ως προς τα άλλα στοιχεία

Σημείωση: Τα στοιχεία θεωρούνται ότι είναι στην ίδια σχετική σειρά ακόμα και αν άλλα στοιχεία εισάγονται ή αφαιρούνται από την αρχική σειρά. Για παράδειγμα, η επέκταση ενός μενού πλοήγησης μπορεί να εισάγει ένα πρόσθετο επίπεδο λεπτομέρειας ή μπορεί να εισαχθεί στη σειρά ανάγνωσης δευτερεύουσα ενότητα πλοήγησης.

ιδιωματισμός

φράση το νόημα της οποίας το νόημα δεν μπορεί να συναχθεί από το νόημα των επιμέρους λέξεων και η αλλαγή συγκεκριμένων λέξεων δεν είναι δυνατή χωρίς απώλεια του νοήματος

Σημείωση: οι ιδιωματισμοί δεν μπορούν να μεταφραστούν άμεσα, λέξη προς λέξη, χωρίς να χάσουν τη σημασία τους (η οποία εξαρτάται από τη γλώσσα ή τον εκάστοτε πολιτισμό).

Παράδειγμα 1:Στην αγγλική γλώσσα, "spilling the beans" ("φτύνω τα φασόλια") σημαίνει "αποκαλύπτω ένα μυστικό". Ωστόσο, "knocking over the beans" ("αναποδογυρίζω τα φασόλια") ή "spilling the vegetables" ("φτύνω τα λαχανικά") δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα.

Παράδειγμα 2:Στα Γιαπωνέζικα η φράση "さじを投げる" στην κυριολεξία μεταφράζεται ως "έριξε ένα κουτάλι" αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να κάνει κάτι άλλο και τελικά παραιτήθηκε.

Παράδειγμα 3:Στα Ολλανδικά η φράση "Hij ging met de kippen op stok" μεταφράζεται κυριολεκτικά "Πήγε να κουρνιάξει με τις κότες" αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι πήγε για ύπνο νωρίς.

ικανοποιεί ένα κριτήριο επιτυχίας

το κριτήριο επιτυχίας δεν αξιολογείται ως "ψευδές" όταν εφαρμόζεται στην ιστοσελίδα

ιστοσελίδα

ένας μη ενσωματωμένος πόρος που λαμβάνεται από ένα απλό URI με τη χρήση HTTP συν όλους τους άλλους πόρους που χρησιμοποιούνται στην απόδοση ή προορίζονται να αποδοθούν μαζί με αυτόν από τον πράκτορα χρήστη

Σημείωση 1: Παρόλο που οι "άλλοι πόροι" θα αποδοθούν μαζί με τον αρχικό πόρο, δεν είναι απαραίτητο να αποδοθούν συγχρόνως ο ένας με τον άλλο.

Σημείωση 2: Για τους σκοπούς της συμμόρφωσης με τις παρούσες οδηγίες, ένας πόρος πρέπει να είναι "μη ενσωματωμένος" για να θεωρηθεί ιστοσελίδα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης.

Παράδειγμα 1: Ένας πόρος Ιστού που περιλαμβάνει όλες τις ενσωματωμένες εικόνες και τα μέσα.

Παράδειγμα 2: Ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ιστού που χρησιμοποιεί Asynchronous JavaScript και XML (AJAX). Το πρόγραμμα λειτουργεί πλήρως στη διεύθυνση http://example.com/mail, αλλά περιλαμβάνει εισερχόμενα, περιοχή επαφών και ημερολόγιο. Παρέχονται σύνδεσμοι ή κουμπιά που εμφανίζουν τα εισερχόμενα, τις επαφές ή το ημερολόγιο, αλλά δεν αλλάζουν το URI ολόκληρης της σελίδας.

Παράδειγμα 3:Ο ιστοτόπος μιας προσαρμοζόμενης δικτυακής πύλης όπου οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το περιεχόμενο που θα εμφανιστεί από μια ομάδα διαφορετικών ενοτήτων περιεχομένου.

Παράδειγμα 4:Όταν εισάγετε τη διεύθυνση http://shopping.example.com/ στο πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιείτε, εισέρχεστε σε ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον αγορών που μοιάζει με ταινία όπου κινείστε οπτικά μέσα στο κατάστημα σύροντας προϊόντα από τα ράφια μέσα στο καροτσάκι που έχετε μπροστά σας. Αν κάνετε κλικ σε ένα προϊόν αυτό θα παρουσιαστεί με ένα φύλλο προδιαγραφών που ανοίγει παράλληλα. Αυτό μπορεί να είναι ένας ιστοτόπος μίας σελίδας ή απλώς μια σελίδα εντός του ιστοτόπου.

κανονιστικό

απαιτείται για λόγους συμμόρφωσης

Σημείωση 1:Μπορεί κανείς να συμμορφωθεί με διάφορους, σαφώς καθορισμένους τρόπους με το παρόν έγγραφο.

Σημείωση 2:Περιεχόμενο που προσδιορίζεται ως "πληροφοριακό" ή "μη κανονιστικό" δεν απαιτείται ποτέ για λόγους συμμόρφωσης.

κατώτερο επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

το διάστημα των δύο ή τριών ετών της εκπαίδευσης που ξεκινά με την ολοκλήρωση των έξι σχολικών ετών και λήγει εννέα χρόνια μετά την έναρξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σημείωση: Αυτός ο ορισμός βασίζεται στην Διεθνή Πρότυπη Κατηγοριοποίηση της Εκπαίδευσης (International Standard Classification of Education) της UNESCO.

κείμενο

αλληλουχία χαρακτήρων που μπορούν να καθοριστούν προγραμματιστικά, όπου η αλληλουχία εκφράζει κάτι σε ανθρώπινη γλώσσα

λειτουργικότητα

διαδικασίες και αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσω των ενεργειών του χρήστη

λεζάντες

συγχρονισμένη οπτική με ή χωρίς κείμενο εναλλακτική κειμένου για ηχητικές πληροφορίες με ομιλία ή χωρίς ομιλία που χρειάζονται για την κατανόηση του περιεχομένου του μέσου

Σημείωση 1:Οι λεζάντες είναι παρόμοιες με τους υπότιτλους διαλόγου εκτός από το γεγονός ότι οι λεζάντες δεν αποδίδουν μόνο το περιεχόμενο προφορικού διαλόγου, αλλά και ισοδύναμες πληροφορίες για μη διαλογικό ήχο οι οποίες χρειάζονται για την κατανόηση του περιεχομένου του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ηχητικών εφέ, της μουσικής, του γέλιου, της αναγνώρισης του ομιλητή και της θέσης του.

Σημείωση 2:Οι Κλειστές Λεζάντες είναι ισοδύναμα που μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν με κάποια προγράμματα αναπαραγωγής.

Σημείωση 3::Οι Ανοιχτές Λεζάντες είναι όλες οι λεζάντες που δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Για παράδειγμα, αν οι λεζάντες είναι οπτικά ισοδύναμα εικόνων κειμένου ενσωματωμένες σε βίντεο.

Σημείωση 4:Οι λεζάντες δεν πρέπει να επικαλύπτουν ή να εμποδίζουν τις σχετικές πληροφορίες στο βίντεο.

Σημείωση 5:Σε κάποιες χώρες οι λεζάντες ονομάζονται υπότιτλοι.

Σημείωση 6: Οι ηχητικές περιγραφές μπορεί αλλά δεν απαιτείται να έχουν λεζάντες, εφόσον είναι περιγραφές πληροφοριών που παρουσιάζονται ήδη οπτικά.

μεγάλη κλίμακα (κείμενο)

με μέγεθος γραμματοσειράς τουλάχιστον 18 ή 14 με έντονη (bold) γραμματοσειρά ή μέγεθος γραμματοσειράς που αποδίδει ίσο μέγεθος για Κινέζικα, Γιαπωνέζικα και Κορεάτικα (CJK)

Σημείωση 1:Γραμματοσειρές με υπερβολικά λεπτές γραμμές ή ασυνήθιστη μορφή και με χαρακτηριστικά που μειώνουν την εξοικείωση με τη μορφή των γραμμάτων είναι δυσανάγνωστα, κυρίως στα χαμηλότερα επίπεδα αντίθεσης.

Σημείωση 2:Μέγεθος γραμματοσειράς είναι το μέγεθος του περιεχομένου που παραδίδεται. Δεν περιλαμβάνει την αλλαγή μεγέθους που μπορεί να κάνει ο χρήστης.

Σημείωση 3:Το πραγματικό μέγεθος των χαρακτήρων που βλέπει ο χρήστης εξαρτάται από το μέγεθος που έχει καθορίσει ο δημιουργός του περιεχομένου, από την οθόνη του χρήστη και από τις ρυθμίσεις του πράκτορα χρήστη. Για πολλές επικρατέστερες γραμματοσειρές που αφορούν το σώμα του κειμένου, το μέγεθος 14 και 18 είναι γενικά ισάξιο με 1,2 και 1,5 em ή με 120% ή 150% του προεπιλεγμένου μεγέθους για το σώμα κειμένου (θεωρώντας ότι η γραμματοσειρά του σώματος είναι 100%), ωστόσο οι δημιουργοί περιεχομένου θα πρέπει να το ελέγξουν για τις εκάστοτε γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται. Όταν οι γραμματοσειρές καθορίζονται σε σχετικές μονάδες, το τρέχον μέγεθος γραμματοσειράς υπολογίζεται από τον πράκτορα χρήστη. Για την αξιολόγηση αυτού του κριτηρίου επιτυχίας, το τελικό μέγεθος της γραμματοσειράς θα πρέπει να λαμβάνεται από τον πράκτορα χρήστη ή να υπολογίζεται βάσει της μετρικής της γραμματοσειράς, όπως κάνει ο πράκτορας χρήστη. Οι χρήστες με μειωμένη όραση είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των κατάλληλων ρυθμίσεων.

Σημείωση 4:Κατά τη χρήση κειμένου χωρίς προσδιορισμό του μεγέθους γραμματοσειράς, το μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται στους κύριους πλοηγούς είναι ένα λογικό μέγεθος για τη γραμματοσειρά. Αν μια επικεφαλίδα επιπέδου 1 αποδίδεται σε γραμματοσειρά έντονη (bold) μεγέθους 14pt ή περισσότερο στους κύριους πλοηγούς, τότε είναι λογικό να θεωρηθεί μεγάλης κλίμακας. Η σχετική κλιμάκωση της γραμματοσειράς μπορεί να υπολογιστεί από τα προεπιλεγμένα μεγέθη με παρόμοιο τρόπο.

Σημείωση 5:Τα μεγέθη 18 και 14 για κείμενα με γραμματοσειρές τύπου roman λαμβάνονται από το ελάχιστο μέγεθος για μεγάλη εκτύπωση (14pt) και από το μεγαλύτερο τυπικό μέγεθος γραμματοσειράς (18pt). Για άλλες γραμματοσειρές όπως στις γλώσσες CJK, τα "ισoδύναμα" μεγέθη είναι το ελάχιστο μέγεθος μεγάλης εκτύπωσης που χρησιμοποιείται σε αυτές τις γλώσσες και το αμέσως μεγαλύτερο τυπικό μέγεθος μεγάλης εκτύπωσης.

μέσο προβολής

αντικείμενο στο οποίο ο πράκτορας χρήστη παρουσιάζει περιεχόμενο

Σημείωση 1:Ο πράκτορας χρήστη (user agent) παρουσιάζει περιεχόμενο μέσω μίας ή περισσότερων μέσων προβολής. Τα μέσα προβολής περιλαμβάνουν παράθυρα, πλαίσια, ηχεία και εικονικούς μεγεθυντικούς φακούς. Ένα μέσο προβολής μπορεί να περιλαμβάνει άλλα μέσα προβολής (π.χ. ένθετα πλαίσια). Στοιχεία διεπαφής που δημιουργήθηκαν από τον πράκτορα χρήστη όπως εντολές, μενού και ειδοποιήσεις δεν είναι μέσα προβολής.

Σημείωση 2:ΟΟ ορισμός αυτός βασίζεται στο Γλωσσάρι των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα Πρακτόρων Χρήστη 1.0 (User Agent Accessibility Guidelines 1.0 Glossary).

μη κειμενικό περιεχόμενο

οποιοδήποτε περιεχόμενο που δεν αποτελεί αλληλουχία χαρακτήρων που μπορούν να καθοριστούν προγραμματιστικά ή όταν η αλληλουχία δεν εκφράζει κάτι σε ανθρώπινη γλώσσα

Σημείωση: Περιλαμβάνει την τέχνη ASCII (που είναι ένα μοτίβο χαρακτήρων), εικονίδια έκφρασης συναισθημάτων (emoticon), leetspeak (ειδικός τύπος αργκό σε υπολογιστές όπου ο χρήστης αντικαθιστά τα κανονικά γράμματα με άλλους χαρακτήρες του πληκτρολογίου για να δημιουργήσει λέξεις με βάση πώς ακούγονται φωνητικά) και εικόνες που αναπαριστούν κείμενο

μηχανισμός

διαδικασία ή τεχνική επίτευξης ενός αποτελέσματος

Σημείωση 1:Ο μηχανισμός μπορεί να παρέχεται ρητά στο περιεχόμενο ή να είναι (αξιόπιστος για να παρέχεται είτε από την πλατφόρμα είτε από τους πράκτορες χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών).

Σημείωση 2:Ο μηχανισμός πρέπει να ικανοποιεί όλα τα κριτήρια επιτυχίας για το συγκεκριμένο επίπεδο συμμόρφωσης.

μόνο βίντεο

παρουσίαση βάσει χρόνου, η οποία περιέχει μόνο βίντεο (όχι ήχο και καμία αλληλεπίδραση)

μόνο ήχος

παρουσίαση βάσει χρόνου, η οποία περιέχει μόνο ήχο (όχι βίντεοκαι καμία αλληλεπίδραση)

μπλοκ κειμένου

περισσότερες από μία προτάσεις κειμένου

νοηματική γλώσσα

γλώσσα που χρησιμοποιεί συνδυασμό κινήσεων των χεριών και των βραχιόνων, εκφράσεις του προσώπου ή θέσεις/στάσεις του σώματος για να αποδώσει το νόημα

νομικές δεσμεύσεις

συναλλαγές κατά τις οποίες το άτομο υφίσταται νομικές δεσμεύσεις ή οφέλη

Παράδειγμα: Άδεια γάμου, εμπόριο (χρηματοοικονομικό και νομικό), διαθήκη, δάνειο, υιοθεσία, κατάταξη στο στρατό, συμβόλαιο οποιουδήποτε τύπου κλπ.

όνομα

κείμενο από το οποίο το λογισμικό μπορεί να προσδιορίσει ένα συστατικό στοιχείο εντός του περιεχομένου ιστού στο χρήστη

Σημείωση 1:Το όνομα ενδέχεται να είναι κρυφό και να είναι διαθέσιμο μόνο μέσω υποστηρικτικής τεχνολογίας, ενώ μια ετικέτα παρουσιάζεται σε όλους τους χρήστες. Σε πολλές περιπτώσεις (αλλά όχι σε όλες) το όνομα και η ετικέτα είναι το ίδιο.

Σημείωση 2:Δεν έχει σχέση με την παράμετρο ονόματος στην HTML.

οπτικά προσαρμοζόμενο

η γραμματοσειρά, το μέγεθος, το χρώμα και το φόντο μπορούν να ρυθμιστούν

παράθυρο πλήρους οθόνης

στις περισσότερες από τις συνηθισμένου μεγέθους οθόνες υπολογιστών γραφείου / φορητών υπολογιστών με μεγιστοποιημένη προβολή

Σημείωση: Επειδή οι άνθρωποι συνήθως κρατούν τους υπολογιστές τους για πολλά χρόνια, όταν κάνετε αυτή την αξιολόγηση είναι καλύτερο να μη βασίζεστε στις τελευταίες αναλύσεις οθόνης υπολογιστή γραφείου/φορητού υπολογιστή, αλλά να λαμβάνετε υπόψη τις κοινές αναλύσεις οθόνης αρκετών από τα τελευταία έτη.

παρουσίαση

απόδοση του περιεχομένου σε μορφή που γίνεται αντιληπτή στους χρήστες

παύση

διακοπή και επανέναρξη μετά από απαίτηση του χρήστη

περιεχόμενο (περιεχόμενο Ιστού)

πληροφορία και αισθητική εμπειρία που μεταδίδεται/μεταφέρεται στο χρήστη μέσω ενός πράκτορα χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα ή της επισημείωσης που ορίζει τη δομή του περιεχομένου, την παρουσίαση) και τις αλληλεπιδράσεις

περίπτωση έκτακτης ανάγκης

μια ξαφνική, μη αναμενόμενη κατάσταση ή συμβάν που απαιτεί άμεση δράση για τη διατήρηση της υγείας, της ασφάλειας ή της ιδιοκτησίας

πληροφοριακό

για σκοπούς πληροφόρησης και χωρίς να απαιτείται για τη συμμόρφωση

Σημείωση: Το περιεχόμενο που απαιτείται για συμμόρφωση) αναφέρεται "ως κανονιστικό."

πράκτορας χρήστη

κάθε λογισμικό που ανακτά και παρουσιάζει περιεχόμενο Ιστού σε χρήστες

Παράδειγμα: προγράμματα πλοήγησης στον Ιστό, προγράμματα αναπαραγωγής μέσων, πρόσθετες εφαρμογές και άλλα προγράμματα - συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών τα οποία συμβάλλουν στην ανάκτηση, την απόδοση και την αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο Ιστού.

προγραμματιστικά καθορισμένο

καθορίζεται μέσω λογισμικού με δεδομένα που παρέχονται από το δημιουργό περιεχομένου με τέτοιο τρόπο ώστε διαφορετικοί πράκτορες χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών να μπορούν να εξάγουν και να παρουσιάσουν αυτή την πληροφορία σε χρήστες με διάφορους τρόπους

Παράδειγμα 1: Καθορισμένο σε γλώσσα επισημείωσης από στοιχεία και παραμέτρους στα οποία υπάρχει πρόσβαση κατευθείαν από κοινώς διαθέσιμη υποστηρικτική τεχνολογία.

Παράδειγμα 2: Καθορισμένο από τεχνολογικά συγκεκριμένες δομές δεδομένων σε γλώσσα μη επισημείωσης και διαθέσιμο σε υποστηρικτική τεχνολογία μέσω μια προγραμματιστικής διεπαφής (API) προσβασιμότητας που υποστηρίζεται από κοινώς διαθέσιμη υποστηρικτική τεχνολογία.

προγραμματιστικά καθορισμένο πλαίσιο εφαρμογής συνδέσμου

πρόσθετες πληροφορίες που μπορούν να καθοριστούν προγραμματιστικά από τις σχέσεις με ένα σύνδεσμο, σε συνδυασμό με το κείμενο του συνδέσμου και παρουσιάζονται στους χρήστες με διάφορους τρόπους

Παράδειγμα: Στην HTML, οι πληροφορίες που καθορίζονται προγραμματιστικά από ένα σύνδεσμο στην αγγλική γλώσσα περιλαμβάνουν κείμενο που βρίσκεται στην ίδια παράγραφο, λίστα ή κελί πίνακα με το σύνδεσμο ή σε κελί επικεφαλίδας πίνακα που σχετίζεται με το κελί πίνακα που περιλαμβάνει το σύνδεσμο.

Σημείωση: Επειδή τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης ερμηνεύουν τα σημεία στίξης, μπορούν επίσης να παρέχουν το πλαίσιο της τρέχουσας πρότασης, όταν η εστίαση βρίσκεται σε κάποιο σύνδεσμο σε αυτή την πρόταση.

προγραμματιστικός ορισμός

ορισμός μέσω λογισμικού που χρησιμοποιεί μεθόδους, οι οποίες υποστηρίζονται από πράκτορες χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών

προ-εγγεγραμμένο (περιεχόμενο)

πληροφορίες που έχουν παραχθεί σε προηγούμενο χρόνο και επομένως δεν παράγονται ζωντανά

ρόλος

κείμενο ή αριθμός από το οποίο το λογισμικό μπορεί να αναγνωρίσει τη λειτουργία ενός στοιχείου εντός του περιεχομένου Ιστού

Παράδειγμα: Ένας αριθμός δηλώνει αν μια εικόνα λειτουργεί ως υπερσύνδεσμος, κουμπί εντολών ή πλαίσιο επιλογής.

σειριακή πλοήγηση

πλοήγηση στη σειρά που έχει καθοριστεί για την προώθηση της εστίασης (από το ένα στοιχείο στο επόμενο) χρησιμοποιώντας διεπαφή πληκτρολογίου)

σκοπός συνδέσμου

η φύση του αποτελέσματος που λαμβάνεται ενεργοποιώντας έναν υπερ-σύνδεσμο

στοιχείο διεπαφής

μέρος του περιεχομένου που γίνεται αντιληπτό από τους χρήστες ως απλό στοιχείο ελέγχου για μια διακριτή λειτουργία

Σημείωση 1:Πολλαπλά στοιχεία διεπαφής μπορεί να υλοποιούνται ως ένα απλό στοιχείο προγραμματισμού. Εδώ τα στοιχεία δεν συνδέονται με τις τεχνικές προγραμματισμού, αλλά περισσότερο με αυτό το οποίο αντιλαμβάνονται οι χρήστες ως ξεχωριστά στοιχεία ελέγχου.

Σημείωση 2:Τα στοιχεία διεπαφής περιλαμβάνουν στοιχεία φόρμας και συνδέσμους καθώς και στοιχεία που δημιουργούνται από προγράμματα εντολών.

Παράδειγμα: Ένα εφαρμογίδιο (applet) έχει ένα "στοιχείο ελέγχου" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετακίνηση μέσα στο περιεχόμενο ανά γραμμή ή σελίδα ή κατά τυχαία προσπέλαση. Επειδή κάθε ένα από αυτά χρειάζεται να έχει ένα όνομα και να μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα, καθένα από αυτά είναι ένα "στοιχείο διεπαφής".

συγκεκριμένη αισθητηριακή εμπειρία

αισθητηριακή εμπειρία, η οποία δεν εξυπηρετεί απλώς σκοπούς διακόσμησης και δεν μεταφέρει κατά κύριο λόγο σημαντικές πληροφορίες ή εκτελεί κάποια λειτουργία

Παράδειγμα: Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την εκτέλεση ενός σόλο με φλάουτο, έργα εικαστικών τεχνών κλπ.

συγχρονισμένα μέσα

ήχος ή βίντεο συγχρονισμένα με μια άλλη μορφή για την παρουσίαση πληροφοριών και/ή με διαδραστικά στοιχεία που βασίζονται στο χρόνο, εκτός εάν τα μέσα είναι μια εναλλακτική μέσων για κείμενο και φέρουν σαφή ετικέτα για αυτό

συμβάν πραγματικού χρόνου

συμβάν που α) συμβαίνει ταυτόχρονα με την προβολή και β) δεν δημιουργείται αποκλειστικά από το περιεχόμενο

Παράδειγμα 1:Διαδικτυακή αναμετάδοση ζωντανής παράστασης (συμβαίνει ταυτόχρονα με την προβολή και δεν είναι προ-εγγεγραμμένη).

Παράδειγμα 2:Ηλεκτρονική δημοπρασία με υποβολή προσφορών (συμβαίνει ταυτόχρονα με την προβολή).

Παράδειγμα 3:Ζωντανή αλληλεπίδραση ατόμων σε έναν εικονικό κόσμο με χρήση γραφικών άβαταρ (δεν δημιουργείται αποκλειστικά από το περιεχόμενο και συμβαίνει ταυτόχρονα με την προβολή).

συμμόρφωση

η ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων ενός συγκεκριμένου προτύπου, οδηγίας ή προδιαγραφής

συμπληρωματικό περιεχόμενο

πρόσθετο περιεχόμενο που επεξηγεί ή διευκρινίζει το κύριο περιεχόμενο

Παράδειγμα 1:Η ηχητική έκδοση μιας ιστοσελίδας (Web page).

Παράδειγμα 2: Η επεξήγηση μιας σύνθετης διαδικασίας.

Παράδειγμα 3: Μια παράγραφος που συνοψίζει τα κύρια αποτελέσματα και τις συστάσεις που έχουν γίνει σε μια έρευνα.

σύνολο Ιστοσελίδων

ομάδα Ιστοσελίδων που μοιράζονται τον ίδιο σκοπό και έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο συγγραφέα, ομάδα ή οργανισμό

Σημείωση: Οι εκδόσεις διαφορετικών γλωσσών πρέπει να θεωρούνται διαφορετικά σύνολα Ιστοσελίδων.

συντομογραφία

συντομευμένη μορφή μιας λέξης, μιας φράσης ή ενός ονόματος όπου η συντομογραφία δεν έχει γίνει μέρος της γλώσσας

Σημείωση 1:Εδώ περιλαμβάνονται τα αρκτικόλεξα και τα ακρωνύμια:

  1. Τα αρκτικόλεξα είναι συντομευμένες μορφές ενός ονόματος ή μιας φράσης που προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων ή τις αρχικές συλλαβές που περιλαμβάνει αυτό το όνομα ή η φράση

    Σημείωση 1:Δεν ορίζεται σε όλες τις γλώσσες.

    Παράδειγμα 1:Το γαλλικό αρκτικόλεξο SNCF περιέχει τα αρχικά γράμματα του Société Nationale des Chemins de Fer, των γαλλικών εθνικών σιδηροδρόμων.

    Παράδειγμα 2:Το ESP είναι ένα αρκτικόλεξο για την υπεραισθητική αντίληψη (extrasensory perception).

  2. Τα ακρωνύμιαείναι συντετμημένες μορφές που προκύπτουν από τα αρχικά γράμματα ή μέρη άλλων λέξεων (σε ένα όνομα ή φράση) και μπορούν να προφέρονται ως μία λέξη

    Παράδειγμα: Το ακρώνυμο NOAA προκύπτει από τα αρχικά γράμματα του National Oceanic and Atmospheric Administration στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημείωση 2:Κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν το αρκτικόλεξο ως το όνομα της εταιρείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νέο όνομα της εταιρείας είναι τα γράμματα (για παράδειγμα Ecma) και η λέξη δεν θεωρείται πλέον συντομογραφία.

απλή διακόσμηση

στοιχείο που χρησιμοποιείται μόνο για την αισθητική παρουσίαση, χωρίς να προσφέρει ή να περιέχει κάποια ουσιατική πληροφορία ή λειτουργικότητα

Σημείωση: ένα κείμενο ανήκει σε αυτή την κατηγορία μόνο εάν μπορεί να αλλάξει η ακολουθία των λέξεων που το αποτελούν ή ακόμα και ίδιες οι λέξεις που περιέχει αυτές χωρίς να μεταβληθεί ο αρχικός σκοπός που χρησιμοποιείται.

Παράδειγμα: Το εξώφυλλο ενός λεξικού που περιέχει, με αχνά χρώματα στο παρασκήνιο, τυχαίες λέξεις χωρίς καμία νοηματική σύνδεση μεταξύ τους.

σφάλμα εισαγωγής

πληροφορίες που παρέχονται από το χρήστη και η οποία δεν είναι αποδεκτές

Σημείωση: Αυτό περιλαμβάνει:

  1. Πληροφορίες που απαιτούνται από την Ιστοσελίδα (Web page) αλλά παραλήφθηκαν από το χρήστη

  2. Πληροφορίες που παρέχονται από τον χρήστη αλλά δεν συμφωνούν με την απαιτούμενη μορφή ή τις απαιτούμενες τιμές δεδομένων

σχέσεις

συσχετίσεις με νόημα μεταξύ διακριτών τμημάτων του περιεχομένου

σχετική φωτεινότητα

η σχετική φωτεινότητα οποιουδήποτε σημείου σε ένα χρωματικό διάστημα, κανονικοποιημένη στο 0 για το πιο βαθύ μαύρο και στο 1 για το πιο φωτεινό λευκό

Σημείωση 1:Για το χρωματικό διάστημα sRGB, η σχετική φωτεινότητα ενός χρώματος ορίζεται ως L = 0,2126 * R + 0,7152 * G + 0,0722 * B όπου R, G και B ορίζονται ως:

  • αν RsRGB <= 0,03928 τότε R = RsRGB/12,92 αλλιώς R = ((RsRGB+0,055)/1,055) ^ 2,4

  • αν GsRGB <= 0,03928 τότε G = GsRGB/12,92 αλλιώς G = ((GsRGB+0,055)/1,055) ^ 2,4

  • αν BsRGB <= 0,03928 τότε B = BsRGB/12,92 αλλιώς B = ((BsRGB+0,055)/1,055) ^ 2,4

και RsRGB, GsRGB και BsRGB ορίζονται ως:

  • RsRGB = R8bit/255

  • GsRGB = G8bit/255

  • BsRGB = B8bit/255

Ο χαρακτήρας "^" είναι ο τελεστής ύψωσης σε δύναμη. (Ο τύπος προέρχεται από το [sRGB] και το [IEC-4WD]).

Σημείωση 2:Σχεδόν όλα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την προβολή περιεχομένου Ιστού θεωρούν ως κωδικοποίηση την sRGB. Οι δημιουργοί περιεχομένου πρέπει να κάνουν αξιολόγηση χρησιμοποιώντας χρωματικό διάστημα sRGB, εκτός εάν είναι γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθεί άλλο χρωματικό διάστημα για την επεξεργασία και εμφάνιση του περιεχομένου. Αν γίνεται χρήση άλλων χρωματικών διαστημάτων, βλ./δείτε την ενότητα/ανατρέξτε στην ενότητα Κατανόηση Κριτηρίου Επιτυχίας 1.4.3.

Σημείωση 3:Αν γίνεται ανάμιξη χρωμάτων μετά την παράδοση, τότε χρησιμοποιείται η τιμή του αρχικού χρώματος. Για χρώματα που αναμιγνύονται στην πηγή, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι μέσες τιμές των χρωμάτων που αναμιγνύονται (μέση τιμή R, μέση τιμή G και μέση τιμή B).

Σημείωση 4:Υπάρχουν εργαλεία που κάνουν αυτόματα υπολογισμούς κατά τον έλεγχο της αντίθεσης και των φλας.

Σημείωση 5: Υπάρχει έκδοση του ορισμού σχετικής φωτεινότητας σε MathML (MathML version of the relative luminance definition).

σωστή ακολουθία ανάγνωσης

οποιαδήποτε ακολουθία στην οποία οι λέξεις και οι παράγραφοι παρουσιάζονται σε μια σειρά που δεν αλλάζει τη σημασία του περιεχομένου

τέχνη με χρήση ASCII

εικόνα που δημιουργείται από μια χωρική διάταξη χαρακτήρων (συνήθως από τους 95 εκτυπώσιμους χαρακτήρες που ορίζονται από τον κώδικα ASCII).

τεχνική γλώσσα

λλέξεις που χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερο τρόπο από άτομα συγκεκριμένου πεδίου εξειδίκευσης

Παράδειγμα: Η λέξη "StickyKeys" (ασύγχρονα πλήκτρα) είναι τεχνική γλώσσα στον τομέα της υποστηρικτικής τεχνολογίας/προσβασιμότητας.

τεχνολογία (περιεχόμενο Ιστού)

μηχανισμός για την κωδικοποίηση οδηγιών που αποδίδονται, αναπαράγονται ή εκτελούνται από τους πράκτορες χρήστη

Σημείωση 1:Στις παρούσες οδηγίες η "Τεχνολογία Ιστού" και η λέξη "τεχνολογία" (όταν χρησιμοποιείται μόνη της) αναφέρονται στις Τεχνολογίες Περιεχομένου Ιστού.

Σημείωση 2:Οι τεχνολογίες περιεχομένου Ιστού μπορεί να περιλαμβάνουν γλώσσες επισημείωσης, μορφές δεδομένων ή γλώσσες προγραμματισμού που οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό για να δημιουργήσουν εμπειρίες τελικού χρήστη που κυμαίνονται από στατικές Ιστοσελίδες μέχρι παρουσιάσεις συγχρονισμένων μέσων σε δυναμικές εφαρμογές Ιστού.

Παράδειγμα: Κάποια κοινά παραδείγματα τεχνολογιών περιεχομένου Ιστού περιλαμβάνουν HTML, CSS, SVG, PNG, PDF, Flash και JavaScript.

υποστηρικτική τεχνολογία (όπως χρησιμοποιείται στο παρόν έγγραφο)

υλικό και/ή λογισμικό που ενεργεί ως (πράκτορας χρήστη) ή μαζί με κάποιον από τους δημοφιλέστερους πράκτορες χρήστη και παρέχει λειτουργικότητα πέρα από αυτή που προσφέρεται από τους πράκτορες χρήστη, ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις χρηστών με αναπηρίες

Σημείωση 1: η λειτουργικότητα που παρέχεται από την υποστηρικτική τεχνολογία περιλαμβάνει εναλλακτικές παρουσιάσεις (π.χ. ως συνθετική ομιλία ή μεγεθυσμένο περιεχόμενο), εναλλακτικές μεθόδους εισαγωγής δεδομένων (π.χ. φωνή), πρόσθετους μηχανισμούς πλοήγησης ή προσανατολισμού και μετασχηματισμούς περιεχομένου (π.χ. για να γίνουν οι πίνακες περισσότερο προσβάσιμοι).

Σημείωση 2:Οι υποστηρικτικές τεχνολογίες συχνά ανταλλάσσουν δεδομένα και μηνύματα με τους πράκτορες χρήστη, χρησιμοποιώντας και παρακολουθώντας API

Σημείωση 3:Η διάκριση μεταξύ πρακτόρων χρήστη και υποστηρικτικών τεχνολογιών δεν είναι απόλυτη. Πολλοί από τους πράκτορες χρήστη παρέχουν κάποια χαρακτηριστικά που βοηθούν τα άτομα με αναπηρία. Η βασική διαφορά είναι ότι οι πράκτορες χρήστη απευθύνονται σε ένα ευρύ και πολυποίκιλο κοινό που συνήθως περιλαμβάνει άτομα με και χωρίς αναπηρίες. Οι υποστηρικτικές τεχνολογίες απευθύνονται σε στενά καθορισμένες ομάδες χρηστών με συγκεκριμένες αναπηρίες. Η βοήθεια που παρέχεται από την υποστηρικτική τεχνολογία είναι πιο συγκεκριμένη και κατάλληλη για τις ανάγκες των χρηστών στους οποίους απευθύνεται. Ο πράκτορας χρήστη μπορεί να παρέχει σημαντική λειτουργικότητα στις υποστηρικτικές τεχνολογίες όπως η ανάκτηση περιεχομένου Ιστού από προγραμματιστικά αντικείμενα ή η ανάλυση της επισημείωσης (markup) σε αναγνωρίσιμες ομάδες στοιχείων.

Παράδειγμα: Υποστηρικτικές τεχνολογίες που είναι σημαντικές στο πλαίσιο του παρόντος εγγράφου περιλαμβάνουν τα εξής:

  • μεγεθυντές οθόνης και άλλους βοηθούς οπτικής ανάγνωσης που χρησιμοποιούνται από άτομα με αναπηρίες όρασης, αντίληψης ή / και φυσικές αναπηρίες για αλλαγή είδους και μεγέθους γραμματοσειράς, αποστάσεων, χρώματος, συγχρονισμού με την ομιλία κλπ., έτσι ώστε να βελτιωθεί η οπτική αναγνωσιμότητα του κειμένου και των εικόνων

  • προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται από άτομα με τύφλωση ώστε να διαβάζουν τις πληροφορίες σε μορφή κειμένου μέσω συνθετικής ομιλίας ή συστήματος Μπράιγ,

  • λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία, που χρησιμοποιείται από άτομα με νοητικά, γλωσσικά και μαθησιακά προβλήματα για τη μετατροπή του κειμένου σε συνθετική ομιλία,

  • λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με σωματικές αναπηρίες,

  • εναλλακτικά πληκτρολόγια, που χρησιμοποιούνται από άτομα με συγκεκριμένες σωματικές αναπηρίες για προσομοίωση του πληκτρολογίου (συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών πληκτρολογίων που χρησιμοποιούν δείκτες κεφαλιού, απλούς διακόπτες, σύστημα εισπνοής/εκπνοής (sip/puff) και άλλες ειδικές συσκευές εισαγωγής δεδομένων),

  • εναλλακτικές συσκευές κατάδειξης, οι οποίες χρησιμοποιούνται από άτομα με συγκεκριμένες σωματικές αναπηρίες για προσομοίωση  της κατάδειξης του ποντικιού και του πατήματος των κουμπιών.

υποστήριξη προσβασιμότητας

υποστήριξη από την υποστηρικτική τεχνολογία των χρηστών καθώς και τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας των πλοηγών και άλλων πρακτόρων χρήστη

Για να θεωρείται ότι μια χρήση της τεχνολογίας περιεχομένου Ιστού (ή χρήση του χαρακτηριστικού μιας τεχνολογίας) έχει υποστήριξη προσβασιμότητας, θα πρέπει να ικανοποιείται τόσο το 1 όσο και το 2 για την τεχνολογία περιεχομένου Ιστού (ή για το χαρακτηριστικό):

  1. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία περιεχομένου Ιστού πρέπει να υποστηρίζεται από την υποστηρικτική τεχνολογία του χρήστη (AT). Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία έχει ελεγχθεί για διαλειτουργικότητα με την υποστηρικτική τεχνολογία του χρήστη στις τυχόν ανθρώπινες γλώσσες του περιεχομένου,

    ΚΑΙ

  2. Η τεχνολογία περιεχομένου Ιστού πρέπει να έχει πράκτορες χρήστη με υποστήριξη προσβασιμότητας που είναι διαθέσιμοι στους χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει τουλάχιστον μία από τις εξής τέσσερις δηλώσεις:

    1. Η τεχνολογία (όπως η HTML και τα CSS) υποστηρίζεται εγγενώς από μεγάλο εύρος πρακτόρων χρήστη, οι οποίοι έχουν επίσης υποστήριξη προσβασιμότητας,

      ή

    2. Η τεχνολογία υποστηρίζεται από ευρέως χρησιμοποιούμενες πρόσθετες εφαρμογές (plug-in) που έχουν επίσης υποστήριξη προσβασιμότητας,

      ή

    3. Το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο σε ένα κλειστό περιβάλλον, όπως ένα πανεπιστήμιο ή ένα εταιρικό δίκτυο, όπου ο πράκτορας χρήστη που απαιτείται από την τεχνολογία και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό έχει επίσης υποστήριξη προσβασιμότητας,

      ή

    4. Ο(οι) πράκτορας(ες) χρήστη που υποστηρίζουν την τεχνολογία έχουν υποστήριξη προσβασιμότητας και είναι διαθέσιμοι για λήψη (download) ή αγορά με τέτοιο τρόπο ώστε:

      • δεν κοστίζουν περισσότερο σε ένα άτομο με αναπηρία σε σχέση με ένα άτομο χωρίς αναπηρία και

      • είναι το ίδιο εύκολα στην ανεύρεση και στην απόκτηση τόσο για ένα άτομο με αναπηρία όσο και για ένα άτομο χωρίς αναπηρία.

Σημείωση 1:Η ομάδα εργασίας WCAG και το W3C δεν καθορίζουν ποια ή πόση υποστήριξη από τις υποστηρικτικές τεχνολογίες πρέπει να υπάρχει για μια συγκεκριμένη χρήση της τεχνολογίας Ιστού, ώστε να ταξινομηθεί ως χρήση τεχνολογίας με υποστήριξη προσβασιμότητας. (Ανατρέξτε στο Επίπεδο υποστήριξης υποστηρικτικής τεχνολογίας που απαιτείται για "υποστήριξη προσβασιμότητας".)

Σημείωση 2:Οι τεχνολογίες Ιστού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπους που δεν έχουν υποστήριξη προσβασιμότητας εφόσον δεν είναι αξιόπιστεςκαι η σελίδα ως σύνολο ικανοποιεί τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της Απαίτησης Συμμόρφωσης 4: Χρήση  Τεχνολογιών: μόνο με τρόπους που υποστηρίζεται η προσβασιμότητα και της Απαίτησης Συμμόρφωσης 5: Μη Παρεμβολή.

Σημείωση 3:Όταν μια τεχνολογία Ιστού χρησιμοποιείται με τρόπο που έχει "υποστήριξη προσβασιμότητας" δεν συνεπάγεται ότι υποστηρίζεται ολόκληρη η τεχνολογία ή όλες οι χρήσεις της. Οι περισσότερες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της HTML, δεν υποστηρίζονται για τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό ή μία χρήση. Οι σελίδες συμμορφώνονται στις οδηγίες WCAG μόνο αν οι χρήσεις της τεχνολογίας που έχουν υποστήριξη προσβασιμότητας μπορούν να είναι αξιόπιστες για την ικανοποίηση των απαιτήσεων WCAG.

Σημείωση 4:Όταν γίνεται παραπομπή σε τεχνολογίες περιεχομένου Ιστού που έχουν πολλές εκδόσεις, η(οι) έκδοση(εις) που υποστηρίζονται θα πρέπει να προσδιορίζονται.

Σημείωση 5:Ένας τρόπος για να εντοπίζουν οι δημιουργοί περιεχομένου τις χρήσεις μιας τεχνολογίας με υποστήριξη προσβασιμότητας είναι να συμβουλεύονται τις περιπτώσεις υλοποιήσεων που τεκμηριωμένα έχουν υποστήριξη προσβασιμότητας. (Ανατρέξετε στην ενότητα Κατανόηση των χρήσεων τεχνολογίας Ιστού υποστήριξης προσβασιμότητας.) Οι συγγραφείς περιεχομένου, οι εταιρείες, οι προμηθευτές τεχνολογίας ή άλλοι μπορούν να τεκμηριώνουν τρόπους χρήσης των τεχνολογιών περιεχομένου Ιστού με υποστήριξη προσβασιμότητας. Ωστόσο, όλοι οι τρόποι χρήσης τεχνολογιών στην τεκμηρίωση πρέπει να ικανοποιούν τον παραπάνω ορισμό για τις τεχνολογίες περιεχομένου Ιστού με υποστήριξη προσβασιμότητας.

φλας

ένα ζευγάρι αντίθετων αλλαγών στη σχετική φωτεινότητα που αν είναι αρκετά μεγάλες και στο κατάλληλο εύρος συχνοτήτων μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις σε κάποιους ανθρώπους

Σημείωση 1:Δείτε επίσης το τμήμα "γενικό φλας και όρια κόκκινου φλας"για πληροφορία σχετικά με τους τύπους φλας που δεν επιτρέπονται.

Σημείωση 2:Δείτε επίσης το τμήμα "εναλλαγή φωτεινότητας".

χρήση με ασυνήθιστο ή περιορισμένο τρόπο

λέξεις που χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς ποιος ορισμός ισχύει, προκειμένου να καταλάβουν σωστά το περιεχόμενο

Παράδειγμα:Η λέξη "gig" σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό όταν συναντάται σε συζήτηση για μουσικές συναυλίες από ότι σε ένα άρθρο για τη χωρητικότητα σκληρών δίσκων σε υπολογιστές, όμως ο κατάλληλος ορισμός μπορεί να καθοριστεί από το συγκείμενο/πλαίσιο χρήσης. Αντίθετα, η λέξη "κείμενο" (text) χρησιμοποιείται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στις οδηγίες WCAG 2.0, κι έτσι ο ορισμός παρέχεται στο γλωσσάρι.

Παράρτημα B: Ευχαριστίες

Η παρούσα ενότητα είναι πληροφοριακού χαρακτήρα (informative).

Το πρωτότυπο της παρούσας δημοσίευσης έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από Ομοσπονδιακά κονδύλια από το Τμήμα Εκπαίδευσης των Η.Π.Α. (U.S. Department of Education) και από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αναπηρίας και Αποκατάστασης (National Institute on Disability and Rehabilitation Research - NIDRR) υπό τη σύμβαση με αριθμό ED05CO0039. Το περιεχόμενο του πρωτοτύπου της παρούσας έκδοσης δεν αντανακλά απαραίτητα τις απόψεις και την πολιτική του Τμήματος Εκπαίδευσης των Η.Π.Α. ούτε η αναφορά επωνυμιών, εμπορικών προϊόντων ή οργανισμών υποδηλώνει την έγκριση της Κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας για τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG WG) είναι διαθέσιμες στην αρχική σελίδα της Ομάδας Εργασίας (Working Group home page).

Συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας WCAG κατά τη δημοσίευση

  • Bruce Bailey (U.S. Access Board)

  • Frederick Boland (NIST)

  • Ben Caldwell (Trace R&D Center, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν)

  • Sofia Celic (W3C Invited Expert)

  • Michael Cooper (W3C)

  • Roberto Ellero (International Webmasters Association / HTML Writers Guild)

  • Bengt Farre (Rigab)

  • Loretta Guarino Reid (Google)

  • Katie Haritos-Shea

  • Andrew Kirkpatrick (Adobe)

  • Drew LaHart (IBM)

  • Alex Li (SAP AG)

  • David MacDonald (E-Ramp Inc.)

  • Roberto Scano (International Webmasters Association / HTML Writers Guild)

  • Cynthia Shelly (Microsoft)

  • Andi Snow-Weaver (IBM)

  • Christophe Strobbe (DocArch, K.U.Leuven)

  • Gregg Vanderheiden (Trace R&D Center, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν)

Άλλοι συμμετέχοντες κατά το παρελθόν στην Ομάδα Εργασίας WCAG και συνεισφέροντες στο WCAG 2.0

Shadi Abou-Zahra, Jim Allan, Jenae Andershonis, Avi Arditti, Aries Arditi, Mike Barta, Sandy Bartell, Kynn Bartlett, Marco Bertoni, Harvey Bingham, Chris Blouch, Paul Bohman, Patrice Bourlon, Judy Brewer, Andy Brown, Dick Brown, Doyle Burnett, Raven Calais, Tomas Caspers, Roberto Castaldo, Sambhavi Chandrashekar, Mike Cherim, Jonathan Chetwynd, Wendy Chisholm, Alan Chuter, David M Clark, Joe Clark, James Coltham, James Craig, Tom Croucher, Nir Dagan, Daniel Dardailler, Geoff Deering, Pete DeVasto, Don Evans, Neal Ewers, Steve Faulkner, Lainey Feingold, Alan J. Flavell, Nikolaos Floratos, Kentarou Fukuda, Miguel Garcia, P.J. Gardner, Greg Gay, Becky Gibson, Al Gilman, Kerstin Goldsmith, Michael Grade, Jon Gunderson, Emmanuelle Gutiérrez y Restrepo, Brian Hardy, Eric Hansen, Sean Hayes, Shawn Henry, Hans Hillen, Donovan Hipke, Bjoern Hoehrmann, Chris Hofstader, Yvette Hoitink, Carlos Iglesias, Ian Jacobs, Phill Jenkins, Jyotsna Kaki, Leonard R. Kasday, Kazuhito Kidachi, Ken Kipness, Marja-Riitta Koivunen, Preety Kumar, Gez Lemon, Chuck Letourneau, Scott Luebking, Tim Lacy, Jim Ley, William Loughborough, Greg Lowney, Luca Mascaro, Liam McGee, Jens Meiert, Niqui Merret, Alessandro Miele, Mathew J Mirabella, Charles McCathieNevile , Matt May, Marti McCuller, Sorcha Moore, Charles F. Munat, Robert Neff, Bruno von Niman, Tim Noonan, Sebastiano Nutarelli, Graham Oliver, Sean B. Palmer, Sailesh Panchang, Nigel Peck, Anne Pemberton, David Poehlman, Adam Victor Reed, Chris Ridpath, Lee Roberts, Gregory J. Rosmaita, Matthew Ross, Sharron Rush, Gian Sampson-Wild, Joel Sanda, Gordon Schantz, Lisa Seeman, John Slatin, Becky Smith, Jared Smith, Neil Soiffer, Jeanne Spellman, Mike Squillace, Michael Stenitzer, Jim Thatcher, Terry Thompson, Justin Thorp, Makoto Ueki, Eric Velleman, Dena Wainwright, Paul Walsch, Takayuki Watanabe, Jason White.

Παράρτημα Γ: Αναφορές

Η παρούσα ενότητα είναι πληροφοριακού χαρακτήρα (informative).

CAPTCHA
Έργο CAPTCHA, Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Το έργο υπάρχει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.captcha.net.
HARDING-BINNIE
Harding G. F. A. and Binnie, C.D., Independent Analysis of the ITC Photosensitive Epilepsy Calibration Test Tape. 2002.
IEC-4WD
IEC/4WD 61966-2-1: Colour Measurement and Management in Multimedia Systems and Equipment - Part 2.1: Default Colour Space - sRGB. May 5, 1998.
sRGB
"A Standard Default Color Space for the Internet - sRGB," M. Stokes, M. Anderson, S. Chandrasekar, R. Motta, eds., Version 1.10, November 5, 1996. Μπορείτε να βρείτε αντίγραφο αυτής της εργασίας στη διεύθυνση http://www.w3.org/Graphics/Color/sRGB.html.
UNESCO
International Standard Classification of Education, 1997. Αντίγραφο αυτού του προτύπου είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www.unesco.org/education/information/nfsunesco/doc/isced_1997.htm.
WCAG10
Web Content Accessibility Guidelines 1.0, G. Vanderheiden, W. Chisholm, I. Jacobs, Editors, W3C Recommendation, 5 May 1999, http://www.w3.org/TR/1999/WAI-WEBCONTENT-19990505/. Η τελευταία έκδοση του WCAG 1.0 βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.w3.org/TR/WAI-WEBCONTENT/.