Requirements for WCAG 2.0 Checklists and Techniques

Lead translating organization: Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) - Institute of Computer Science
N. Plastira 100, Vassilika Vouton, GR-700 13 Heraklion, Crete, Hellas (Greece), http://www.ics.forth.gr

Εξουσιοδοτημένη Μετάφραση στα Ελληνικά

23 Απριλίου 2010

Παρούσα Έκδοση:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20_tech.html
Πρωτότυπη Έκδοση:
http://www.w3.org/TR/wcag2-tech-req/
Πίνακας διορθώσεων:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20_tech_errata.html
Υπεύθυνος Φορέας:
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Ινστιτούτο Πληροφορικής
N. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, 700 13 Ηράκλειο, Κρήτη, http://www.ics.forth.gr
I. Μπασδέκης, Σ. Ντοά, M. Antona, Μ. Παπαδοπούλου, Ι.Κληρονόμος
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στη διαδικασία μετάφρασης:
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), http://www.esaea.gr
Ελληνικό Γραφείο W3C, http://www.w3c.gr
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στo σχολιασμό:
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), http://www.pst.gr
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - ΕΚΠΑ, Γ. Κουρουπέτρογλου http://www.di.uoa.gr/
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), Ε. Ευθυμίου http://www.ilsp.gr/
Σύνοψη της διαδικασίας:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wai_review_summary.html

Αυτή είναι μια εξουσιοδοτημένη μετάφραση ενός εγγράφου του W3C. Για την κατασκευή και δημοσίευση της παρούσας επίσημης μετάφρασης ακολουθήθηκε η διαδικασία που περιγράφεται στο έγγραφο Policy for W3C Authorized Translations. Στην περίπτωση διαφωνιών, η έγκυρη έκδοση του εγγράφου είναι το πρωτότυπο έγγραφο στα αγγλικά.

W3C

Απαιτήσεις για τις λίστες ελέγχου και τις τεχνικές στο πλαίσιο των οδηγιών WCAG 2.0

Προσχέδιο εργασίας W3C 07 Φεβρουαρίου 2003

Παρούσα πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/2003/WD-wcag2-tech-req-20030207/
Τελευταία πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/wcag2-tech-req/
Συντάκτης πρωτοτύπου:
Michael Cooper, Watchfire , <michaelc@watchfire.com>

Περίληψη

Το παρόν έγγραφο είναι προσχέδιο εργασίας του W3C, που παρήγαγε η Ομάδα Εργασίας των Οδηγιών Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) (WCAG WG). Παρέχει τις απαιτήσεις σε σχέση με τις λίστες ελέγχου και τις τεχνικές που περιγράφονται στις Οδηγίες Προσβασιμότητας του Περιεχομένου του Ιστού 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) (WCAG 2.0). Οι απαιτήσεις αυτές σχετίζονται με τις Απαιτήσεις για τις οδηγίες WCAG 2.0 (Requirements for WCAG 2.0), ωστόσο διαφέρουν από αυτές, καθώς οι "Απαιτήσεις για τις λίστες ελέγχου και τις τεχνικές στο πλαίσιο των οδηγιών WCAG 2.0" καθορίζουν τις απαιτήσεις για τα τεχνολογικά έγγραφα που παράγει η ομάδα εργασίας WCAG, ενώ οι "Απαιτήσεις για τις οδηγίες WCAG 2.0" καθορίζουν τις γενικές απαιτήσεις ευχρηστίας των εγγράφων που παράγει η Ομάδα Εργασίας WCAG. Η ομάδα ενθαρρύνει την αποστολή σχολίων σχετικά με αυτές τις απαιτήσεις καθώς και τη συμμετοχή στην ανάπτυξη των οδηγιών WCAG 2.0 από άτομα με εμπειρία στη δημιουργία περιεχομένου του Ιστού που συμμορφώνεται με τις οδηγίες Web Content Accessiblity Guidelines 1.0.

Κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου κατά το χρόνο έκδοσής του. Άλλα έγγραφα ενδέχεται να υπερισχύουν του παρόντος εγγράφου. Η πιο πρόσφατη έκδοση αυτής της σειράς εγγράφων (latest status of this document series) τηρείται στο W3C.

Μπορείτε να στείλετε τα σχόλιά σας σχετικά με το παρόν έγγραφο στη λίστα αλληλογραφίας της Ομάδας Εργασίας των οδηγιών WCAG (Web Content Accessibility Guidelines Working Group mailing list. Τα αρχεία για αυτή τη λίστα (archives for this list) είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό.

Περιγραφές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με αυτές τις προδιαγραφές είναι διαθέσιμες στη σελίδα περιγραφών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (patent disclosure page) της Ομάδας Εργασίας των οδηγιών WCAG, σύμφωνα με την πολιτική του W3C.

Το παρόν έγγραφο έχει δημιουργηθεί ως μέρος της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility Initiative) (WAI). Οι στόχοι της Ομάδας Εργασίας WCAG αναλύονται στο καταστατικό της (Working Group charter), ενώ παράλληλα η Ομάδα Εργασίας WCAG αποτελεί τμήμα των τεχνικών δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας WAI (WAI Technical Activity).

Το παρόν περιγράφει τις απαιτήσεις για τη δημιουργία λιστών ελέγχου και τεχνικών για τις οδηγίες WCAG 2.0. Πρόκειται για προσχέδιο εγγράφου, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί ομόφωνα από την Ομάδα Εργασίας την παρούσα στιγμή. Αναμένεται σύντομα να επιτευχθεί η ομοφωνία της ομάδας και να προχωρήσει η εργασία της δημιουργίας των εγγράφων σχετικών με τις τεχνικές.

Το παρόν αποτελεί προσωρινή έκδοση του εγγράφου, που μπορεί να ενημερωθεί, αντικατασταθεί ή καταργηθεί από άλλα έγγραφα, οποιαδήποτε στιγμή. Η χρήση των προσχεδίων εργασίας του W3C ως υλικού αναφοράς δεν ενδείκνυται, καθώς και άλλη αναφορά σε αυτά εκτός από "έργο σε εξέλιξη". Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τις τρέχουσες συστάσεις του W3C και άλλα τεχνικά έγγραφα στην ιστοθέση (http://www.w3.org/TR/).

Περιεχόμενα

1 Εισαγωγή
2 Ορισμοί
3 Γενικές απαιτήσεις
3.1 Σκοπός χρήσης
3.2 Εύρος των εγγράφων
3.3 Δομή
3.4 Σχέση με τις οδηγίες WCAG 2.0
4 Απαιτήσεις για τις τεχνικές
5 Απαιτήσεις για τις λίστες ελέγχου

Παραρτήματα

A Μορφές εξόδου
B Πεδία
C Σχήμα τεχνικών


1. Εισαγωγή

Οι Οδηγίες Προσβασιμότητας του Περιεχομένου του Ιστού 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) δημιουργούν ένα ανεξάρτητο από την τεχνολογία σύνολο οδηγιών προσβασιμότητας του Ιστού, παρέχοντας ένα σύνολο οδηγιών υψηλού επιπέδου καθώς και τεχνικές πληροφορίες σε βοηθητικά έγγραφα, τα οποία ενημερώνονται συχνότερα και ενδέχεται να μην είναι κανονιστικού χαρακτήρα. Το παρόν έγγραφο διατυπώνει τις απαιτήσεις για την παροχή αυτών των εγγράφων, όπως συνοψίζεται στις "Προτεραιότητες και Τεχνικές" (Priorities and Techniques). Ειδικότερα, αυτό το σύνολο απαιτήσεων ικανοποιεί τις απαιτήσεις των οδηγιών WCAG 2.0 (WCAG 2.0 Requirements) σχετικά με την παροχή λιστών ελέγχου και πληροφοριών εφαρμογών που αφορούν ζητήματα τεχνολογίας.

Στο παρόν έγγραφο περιγράφονται οι απαιτήσεις τόσο για τα αρχεία προέλευσης που περιέχουν τις τεχνικές όσο και για τα έγγραφα που θα δημιουργηθούν από τα αρχεία αυτά. Τα αρχεία προέλευσης πιθανόν θα προβάλλονται μόνο για επεξεργασία και θα υπάρχουν στην καλύτερη  μορφή και οργάνωση που ικανοποιεί τις απαιτήσεις (πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμα σε HTML για γενική χρήση). Από αυτά τα αρχεία προέλευσης σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια ποικιλία προβολών (βλ. ενότητα Α. Μορφές εξόδου [A. Output Formats]). Κάθε προβολή ενδέχεται να έχει τις δικές της απαιτήσεις. Οι δύο προβολές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό συζήτηση είναι οι αναλυτικές τεχνικές (4. Απαιτήσεις όσον αφορά τις τεχνικές [4. Techniques Requirements]) και οι λίστες ελέγχου (5. Απαιτήσεις όσον αφορά τις λίστες ελέγχου [5. Checklist Requirements]).

Άλλες ομάδες του W3C έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσουν το σχήμα που αναπτύσσεται. Υπεύθυνοι ανάπτυξης τεχνολογιών εκτός του W3C μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σχήμα για τη δημοσίευση των εγγράφων με τις δικές τους τεχνικές, στα οποία θα παρουσιάζεται ο τρόπος χρήσης των τεχνολογιών τους, ώστε να συμμορφώνονται με τις οδηγίες WCAG 2.0. Συνεπώς, ενώ τα έγγραφα που αφορούν τις τεχνικές έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των οδηγιών WCAG 2.0, στόχος είναι η δομή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικά σε άλλες ομάδες εργασίας και τεχνολογίες.

2. Ορισμοί

[Ορισμός:Ελέγξιμο: Ελέγξιμο από υπολογιστή (Machine Testable) ή αξιόπιστα ελέγξιμο από άνθρωπο (Reliably Human Testable).]

[Ορισμός: Ελέγξιμο από υπολογιστή: Υπάρχει γνωστός αλγόριθμος (ανεξάρτητα από το αν αυτός ο αλγόριθμος είναι γνωστό ότι υλοποιείται σε εργαλεία), ο οποίος καθορίζει με απόλυτη αξιοπιστία αν η τεχνική έχει υλοποιηθεί ή όχι. Οι αλγόριθμοι πιθανοτήτων δεν είναι επαρκείς.]

[Ορισμός: Ελέγξιμο από υπολογιστή: Υπάρχει γνωστός αλγόριθμος (ανεξάρτητα από το αν αυτός ο αλγόριθμος είναι γνωστό ότι υλοποιείται σε εργαλεία), ο οποίος καθορίζει με απόλυτη αξιοπιστία αν η τεχνική έχει υλοποιηθεί ή όχι. Οι αλγόριθμοι πιθανοτήτων δεν είναι επαρκείς.]

[Ορισμός: Αξιόπιστα ελέγξιμο από άνθρωπο: Η τεχνική μπορεί να ελεγχθεί μέσω επιθεώρησης και πιστεύεται ότι τουλάχιστον το 80% των αξιολογητών που διαθέτουν βαθιά γνώση του αντικειμένου θα συμφωνούσαν ως προς το συμπέρασμα. Η χρήση αλγορίθμων πιθανοτήτων υπολογιστών μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία των ατομικών ελέγχων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι τεχνικές είναι ελέγξιμες και από υπολογιστές.]

3. Γενικές απαιτήσεις

3.2. Εύρος πεδίου των εγγράφων

3.3. Δομή

4. Απαιτήσεις για τις τεχνικές

Τα παρακάτω σημεία αποτελούν υποχρεωτικές απαιτήσεις για τις τεχνικές.

5. Απαιτήσεις για τις λίστες ελέγχου

Τα παρακάτω σημεία αποτελούν υποχρεωτικές απαιτήσεις για τις λίστες ελέγχου.

A. Μορφές εξόδου

Οι τεχνικές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ικανοποιούν διάφορες ανάγκες. Καθώς τα έγγραφα έχουν σχεδιαστεί ώστε να συνεργάζονται, κάθε προβολή μπορεί να λαμβάνεται από πολλά αρχεία προέλευσης. Ο αριθμός των πιθανών μορφών εξόδου είναι συνεπώς μεγάλος και πολλές προβολές μπορούν να δημιουργούνται από τα αρχεία προέλευσης τη στιγμή του αιτήματος..

Έχουν προσδιοριστεί οι ακόλουθες μορφές εξόδου και πρέπει να είναι δυνατή η δημιουργία όλων αυτών των εγγράφων.

Σημείωση:

Η λίστα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ενώ μια ολοκληρωμένη λίστα δεν είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε την εργασία, όσο πληρέστερη είναι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην παραβλέψουμε κάτι. Επίσης, δεν είναι σαφές αν θα πρέπει να πρόκειται για παράρτημα (σε αυτό το πλαίσιο είναι δυνατόν η λίστα να συνεχίζει να επεκτείνεται) ή μέρος των απαιτήσεων, όπου πιθανόν να πρέπει να θεωρηθεί πλήρης όταν επιβεβαιωθούν οι απαιτήσεις.

  • Λίστες ελέγχου

    • Αναφορά τεχνικών κατά κριτήριο επιτυχίας στο οποίο εφαρμόζονται

    • Καθορισμός των τεχνικών ως δήλωση τύπου "αληθές"/"ψευδές"

    • Η υλοποίηση των τεχνικών που αναφέρονται στη λίστα ελέγχου πρέπει να είναι επαρκής για να παρέχει την πλήρη υλοποίηση του κριτηρίου επιτυχίας.

  • Έγγραφα τεχνικών χωρίς περικοπές

  • Αρχεία ελέγχου

    • Μικρά αρχεία που παρέχουν ξεχωριστά θετικά ή αρνητικά παραδείγματα για κάθε τεχνική.

    • Συμβολή σε συλλογές παραδειγμάτων ελέγχου για εργαλεία αξιολόγησης και επισκευής, εργαλεία συγγραφής και πράκτορες χρήστη.

    • Δηλωτικό αρχείο που παρέχει μεταδεδομένα αναγνώσιμα από υπολογιστές, σε σχέση  με τις τεχνικές που καλύπτονται από κάθε αρχείο ελέγχου καθώς και αν πρόκειται για αρνητική ή θετική περίπτωση ελέγχου.

  • Τεχνικές ανά επίπεδο συμμόρφωσης

  • Τεχνικές ανά έκδοση τεχνολογίας

  • Τεχνικές ανά κατάσταση υλοποίησης

B. Πεδία

Οι παρακάτω μονάδες πληροφοριών έχει αναγνωριστεί ότι ικανοποιούν τις παραπάνω απαιτήσεις.

[Αναμένεται καταχώρηση]

C. Σχήμα τεχνικών

[Αναμένεται καταχώρηση]