Requirements for WCAG 2.0

Lead translating organization: Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) - Institute of Computer Science
N. Plastira 100, Vassilika Vouton, GR-700 13 Heraklion, Crete, Hellas (Greece), http://www.ics.forth.gr

Εξουσιοδοτημένη Μετάφραση στα Ελληνικά

23 Απριλίου 2010

Παρούσα Έκδοση:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20_requirements.html
Πρωτότυπη Έκδοση:
http://www.w3.org/TR/wcag2-req/
Πίνακας διορθώσεων:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag20_requirements_errata.html
Υπεύθυνος Φορέας:
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Ινστιτούτο Πληροφορικής
N. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, 700 13 Ηράκλειο, Κρήτη, http://www.ics.forth.gr
I. Μπασδέκης, Σ. Ντοά, M. Antona, Μ. Παπαδοπούλου, Ι.Κληρονόμος
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στη διαδικασία μετάφρασης:
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), http://www.esaea.gr
Ελληνικό Γραφείο W3C, http://www.w3c.gr
Συμμετέχοντες Φορείς - Οργανισμοί στo σχολιασμό:
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), http://www.pst.gr
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - ΕΚΠΑ, Γ. Κουρουπέτρογλου http://www.di.uoa.gr/
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), Ε. Ευθυμίου http://www.ilsp.gr/
Σύνοψη της διαδικασίας:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wai_review_summary.html

Αυτή είναι μια εξουσιοδοτημένη μετάφραση ενός εγγράφου του W3C. Για την κατασκευή και δημοσίευση της παρούσας επίσημης μετάφρασης ακολουθήθηκε η διαδικασία που περιγράφεται στο έγγραφο Policy for W3C Authorized Translations. Στην περίπτωση διαφωνιών, η έγκυρη έκδοση του εγγράφου είναι το πρωτότυπο έγγραφο στα αγγλικά.

W3C

Απαιτήσεις για τις οδηγίες WCAG 2.0

Νότα της ομάδας εργασίας του W3C, 25 Απριλίου 2006

Παρούσα πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/2006/NOTE-wcag2-req-20060425/
Τελευταία πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/wcag2-req/
Προηγούμενη πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/2002/WD-wcag2-req-20020426/
Editors:
Gregg Vanderheiden, Trace Center, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον
John Slatin, Ινστιτούτο Προσβασιμότητας
Wendy Chisholm, W3C

Περίληψη

Το παρόν έγγραφο περιγράφει τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Ομάδα Εργασίας για τις Οδηγίες Προσβασιμότητας του Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) σε σχέση με την ανάπτυξη των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 2.0. Αυτές οι απαιτήσεις βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από τη χρήση των οδηγιών WCAG 1.0 και θα χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί αν η Ομάδα Εργασίας WCAG έχει επιτύχει τους στόχους της, καθώς οι οδηγίες WCAG 2.0 προχωρούν στη διαδικασία έως ότου γίνουν σύσταση του W3C (W3C Recommendation Track Process).

Κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου κατά την έκδοσή του. Άλλα έγγραφα ενδέχεται να υπερισχύουν αυτού του εγγράφου. Μια λίστα με τις τρέχουσες εκδόσεις του W3C και την πιο πρόσφατη αναθεώρηση της παρούσας τεχνικής έκθεσης παρέχεται στο ευρετήριο τεχνικών εκθέσεων της Κοινοπραξίας W3C (W3C technical reports index) στη διεύθυνση http://www.w3.org/TR/.

Οι απαιτήσεις για τις οδηγίες WCAG 2.0 ενημερώνονται αυτή τη στιγμή, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες υποθέσεις που έχουν αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των οδηγιών WCAG 2.0. (Δημοσίευση προηγούμενης έκδοσης Απρίλιος 2002 [Previous version published April 2002]).

Μπορείτε να στείλετε τα σχόλιά σας σχετικά με το πρωτότυπο του παρόντος εγγράφου στη διεύθυνση public-comments-wcag20@w3.org. Τα αρχεία για αυτή τη λίστα archives for this list είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό. Τα αρχεία των συζητήσεων της λίστας αλληλογραφίας της ομάδας WCAG WG (WCAG WG mailing list discussions) είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό.

Η δημοσίευση ως Σημείωμα της Ομάδας Εργασίας δεν υπονοεί ότι έχει την έγκριση από τα Μέλη της Ομάδας W3C. Το παρόν αποτελεί προσχέδιο εγγράφου, το οποίο μπορεί να ενημερωθεί, να αντικατασταθεί ή να καταργηθεί από άλλα έγγραφα, οποιαδήποτε στιγμή. Το παρόν έγγραφο θα πρέπει να αναφέρεται ως έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το παρόν έγγραφο είναι το αποτέλεσμα έργου ομάδας, η οποία εργάστηκε σύμφωνα με την πολιτική περί ευρεσιτεχνιών του W3C της 5ης Φεβρουαρίου του 2004 (5 February 2004 W3C Patent Policy). Το παρόν έγγραφο έχει αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα. Η Κοινοπραξία W3C διατηρεί δημόσια λίστα των περιγραφών ευρεσιτεχνιών (public list of any patent disclosures) που έχουν γίνει σε συνδυασμό με τα παραδοτέα. Αυτή η σελίδα περιέχει επίσης οδηγίες για την περιγραφή των ευρεσιτεχνιών. Οποιοσδήποτε έχει πραγματική γνώση μιας ευρεσιτεχνίας, για την οποία πιστεύει ότι περιέχει ουσιαστικές αξιώσεις (Essential Claim(s)) οφείλει να περιγράψει τις πληροφορίες σύμφωνα με την ενότητα 6 της πολιτικής του W3C περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (section 6 of the W3C Patent Policy).

Το παρόν έγγραφο είναι αποτέλεσμα έργου της Ομάδας Εργασίας των Οδηγιών WCAG (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) (WCAG WG), που αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative) (WAI) της Κοινοπραξίας W3C. Οι στόχοι της ομάδας WCAG WG αναλύονται στο καταστατικό της ομάδας εργασίας των οδηγιών WCAG (WCAG Working Group charter). Η ομάδα WCAG WG αποτελεί τμήμα των τεχνικών δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας WAI (WAI Technical Activity).

Εισαγωγή

Οι Οδηγίες για την Προσβασιμότητα στο Περιεχόμενο Ιστού 1.0 (Web Content Accessibility Guidelines 1.0) (WCAG 1.0) εξηγούν πως το περιεχόμενο του Ιστού μπορεί να γίνει προσβάσιμο από τα Άτομα με Αναπηρία. Οι οδηγίες απευθύνονταν σε υπεύθυνους ανάπτυξης περιεχομένου του Ιστού (συντάκτες ιστοσελίδων και σχεδιαστές ιστοχώρων) καθώς και σε υπεύθυνους ανάπτυξης συγγραφικών εργαλείων. Πρωταρχικός στόχος των οδηγιών WCAG 1.0 είναι η προώθηση της προσβασιμότητας. Η τήρηση των οδηγιών WCAG 1.0 θα καταστήσει επίσης το περιεχόμενο του Ιστού περισσότερο διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες.

Από την έκδοση των οδηγιών WCAG 1.0 ως σύσταση του W3C το Μάιο του 1999, η Ομάδα Εργασίας WCAG έχει λάβει πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης, κατανόησης και εφαρμογής των εγγράφων. Αυτές οι πληροφορίες αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη των οδηγιών WCAG 2.0 και αποτυπώνονται στις απαιτήσεις για τις οδηγίες WCAG 2.0 (το παρόν έγγραφο).

Ο πρωταρχικός στόχος των οδηγιών WCAG 2.0 ταυτίζεται με το στόχο της έκδοσης 1.0: προώθηση της προσβασιμότητας του περιεχομένου του Ιστού. Πρόσθετοι στόχοι που αναλύονται στο παρόν έγγραφο είναι οι εξής:

  1. Διασφάλιση της δυνατότητας εφαρμογής των απαιτήσεων σε όλες τις τεχνολογίες
  2. Διασφάλιση ότι οι απαιτήσεις συμμόρφωσης είναι σαφείς
  3. Σχεδιασμός παραδοτέων με έμφαση στην ευχρηστία
  4. Σύνταξη των οδηγιών ώστε να αφορούν όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό
  5. Σαφής προσδιορισμός των χρηστών που επωφελούνται από το προσβάσιμο περιεχόμενο
  6. Διασφάλιση της συμβατότητας της αναθεώρησης με προγενέστερες και μεταγενέστερες εκδόσεις

1. Διασφάλιση της δυνατότητας εφαρμογής των απαιτήσεων σε όλες τις τεχνολογίες

Οι οδηγίες WCAG 1.0 συντάχθηκαν κυρίως για έγγραφα HTML. Οι συντάκτες που επιχείρησαν να εφαρμόσουν τις οδηγίες WCAG 1.0 σε εφαρμογές XML αντιμετώπισαν δυσκολίες. Συνεπώς, οι οδηγίες WCAG 2.0 πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν σε τεχνολογίες όπως:

Οι απαιτήσεις των οδηγιών WCAG 2.0 θα πρέπει να εκφράζονται με γενικούς όρους, ώστε να μπορούν να εφαρμόζονται σε περισσότερες από μία γλώσσες επισημείωσης ή μορφές περιεχομένου.

2. Διασφάλιση ότι οι απαιτήσεις συμμόρφωσης είναι σαφείς

Οι οδηγίες WCAG 2.0 πρέπει να καθορίζουν με σαφήνεια τις ελάχιστες απαραίτητες απαιτήσεις συμμόρφωσης. Κάθε απαίτηση πρέπει να μπορεί να επαληθευτεί. Η Ομάδα Εργασίας WCAG θα παρέχει πόρους , όπως κριτήρια επιτυχίας, επαρκείς τεχνικές και δείγματα περιεχομένου, ώστε να βοηθά τους αναγνώστες να αξιολογούν τη συμμόρφωση.

Τα παραδοτέα πρέπει:

3. Σχεδιασμός παραδοτέων με έμφαση στην ευχρηστία

Η Ομάδα Εργασίας WCAG θα επιχειρήσει να καταστήσει τη δομή των παραδοτέων όσο το δυνατόν πιο απλή και εύχρηστη. Κατά το σχεδιασμό της ευχρηστίας των παραδοτέων, η Ομάδα Εργασίας WCAG θα συμβουλεύεται τα αποτελέσματα του ελέγχου ευχρηστίας της Ομάδας Εργασίας Επανασχεδίασης Ιστοχώρων της WAI (Site Redesign Task Force) και θα συζητά το σχεδιασμό με εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας Επιμόρφωσης και Διάχυσης (EOWG).

4. Σύνταξη των οδηγιών ώστε να αφορούν όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό

Τα παραδοτέα των οδηγιών WCAG 2.0 πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες ενός ευρέος φάσματος αναγνωστών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων, που επιθυμούν:

Ο αριθμός, το μέγεθος και η οργάνωση των παραδοτέων πρέπει να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες αυτών των αναγνωστών. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα παραδοτέα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Ως μέρος της διασφάλισης ότι καλύπτονται οι διαφορετικές ανάγκες των αναγνωστών, η Ομάδα Εργασίας θα συνεργαστεί με την Ομάδα Εργασίας Επιμόρφωσης και Διάχυσης (Education and Outreach Working Group).

5. Σαφής προσδιορισμός των χρηστών που επωφελούνται από το προσβάσιμο περιεχόμενο

6. Διασφάλιση της συμβατότητας της αναθεώρησης με προγενέστερες και μεταγενέστερες εκδόσεις

Οι οδηγίες WCAG 1.0 αναφέρονται από μεγάλο αριθμό άλλων εγγράφων και λογισμικών, όπως προδιαγραφές, εργαλεία αξιολόγησης, συγγραφικά εργαλεία και πολιτικές κυβερνήσεων και οργανισμών. Συνεπώς, οι οδηγίες WCAG 2.0 πρέπει να εισάγουν τις λιγότερες δυνατές αλλαγές στον ορισμό του προσβάσιμου περιεχομένου του Ιστού. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός των οδηγιών WCAG 2.0 πρέπει να επιτρέπει την όσο το δυνατόν πιο αρμονική εφαρμογή σε αναδυόμενες και μελλοντικές τεχνολογίες.