Checklist of Checkpoints for Web Content Accessibility Guidelines 1.0

Lead translating organization: Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) - Institute of Computer Science
N. Plastira 100, Vassilika Vouton, GR-700 13 Heraklion, Crete, Hellas (Greece), http://www.ics.forth.gr

Εξουσιοδοτημένη Μετάφραση στα Ελληνικά

03 Δεκεμβρίου 2008

Παρούσα Έκδοση:
http://www.w3c.gr/wai/translations/full-checklist.html
Πρωτότυπη Έκδοση:
http://www.w3.org/TR/WCAG10/full-checklist.html
Πίνακας διορθώσεων:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag10_errata.html
Συντονιστικός φορέας για τη μετάφραση:
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Ινστιτούτο Πληροφορικής
N. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, 700 13 Ηράκλειο, Κρήτη, http://www.ics.forth.gr
Συμμετέχοντες στη διαδικασία μετάφρασης:
Iωάννης Μπασδέκης, Σταυρούλα Ντοά, Margherita Antona, Γιώργος Μαργέτης
Σύνοψη των δημόσιων σχολίων για τις υποψήφιες εξουσιοδοτημένες μεταφράσεις:
http://www.w3c.gr/wai/translations/wai_review_summary.html

Αυτή είναι μια εξουσιοδοτημένη μετάφραση ενός εγγράφου του W3C . Η δημοσίευση της παρούσας μετάφρασης ακολούθησε τη διαδικασία που περιγράφεται στο έγγραφο Policy for W3C Authorized Translations. Στην περίπτωση διαφωνιών, η έγκυρη έκδοση του εγγράφου είναι το πρωτότυπο έγγραφο στα αγγλικά.

W3C

Λίστα ελέγχου για τα Σημεία Ελέγχου για τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 1.0

Παρούσα πρωτότυπη έκδοση:
http://www.w3.org/TR/1999/WAI-WEBCONTENT-19990505/full-checklist
(απλό κείμενο (plain text), postscript, pdf)
Το πρωτότυπο του παρόντος εγγράφου αποτελεί παράρτημα του:
http://www.w3.org/TR/1999/WAI-WEBCONTENT-19990505
Τελευταία έκδοση των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 1.0:
http://www.w3.org/TR/WAI-WEBCONTENT
Συντάκτες πρωτοτύπου:
Wendy Chisholm, Trace R & D Center, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν -- Μάντισον
Gregg Vanderheiden, Trace R & D Center, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν -- Μάντισον
Ian Jacobs, W3C

Περίληψη

Το παρόν έγγραφο αποτελεί παράρτημα των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 1.0 ("Web Content Accessibility Guidelines 1.0") του W3C. Παρέχει μια λίστα με όλα τα σημεία ελέγχου από τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 1.0, οργανωμένα κατά έννοια, ως λίστα ελέγχου για τους υπεύθυνους ανάπτυξης περιεχομένου του Ιστού. Για εισαγωγικές πληροφορίες, πληροφορίες για σχετικά έγγραφα, ένα γλωσσάρι των όρων κ.ά., ανατρέξτε στο έγγραφο των Οδηγιών.

Αυτή η λίστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση μιας σελίδας ή τοποθεσίας σχετικά με την προσβασιμότητα. Για κάθε σημείο ελέγχου, δηλώστε αν έχει ικανοποιηθεί ή όχι ή αν δεν ισχύει.

Διαθέσιμη είναι επίσης μια έκδοση των σημείων ελέγχου σε λίστα (list version of the checkpoints).

Το παρόν έγγραφο έχει δημιουργηθεί ως μέρος της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative). Ο στόχος της Ομάδας Εργασίας των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού WAI (WAI Web Content Guidelines Working Group) αναλύεται στο κατασταστικό της Ομάδας Εργασίας (Working Group charter).

Κατάσταση του πρωτοτύπου του παρόντος εγγράφου

Το παρόν έγγραφο αποτελεί παράρτημα ενός εγγράφου που έχει αναθεωρηθεί από τα μέλη του W3C και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και έχει εγκριθεί από τον διευθυντή ως σύσταση του W3C. Πρόκειται για ένα οριστικοποιημένο έγγραφο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό αναφοράς ή να γίνει παραπομπή σε αυτό ως κανονιστική αναφορά από άλλο έγγραφο. Ο ρόλος του W3C όσον αφορά τη δημιουργία της σύστασης είναι να τραβήξει την προσοχή στις προδιαγραφές και να προάγει την εκτεταμένη διανομή τους. Κατ' αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και η καθολικότητα του Ιστού.

Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τις τρέχουσες συστάσεις του W3C καθώς και άλλα τεχνικά έγγραφα στη διεύθυνση http://www.w3.org/TR/.

Το παρόν έγγραφο έχει δημιουργηθεί ως μέρος της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative). Ο στόχος της Ομάδας Εργασίας των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Guidelines Working Group) αναλύεται στο κατασταστικό της Ομάδας Εργασίας (Working Group charter).

Στείλτε σχόλια σχετικά με το παρόν έγγραφο στη διεύθυνση wai-wcag-editor@w3.org.


Προτεραιότητες

Σε κάθε σημείο ελέγχου έχει αντιστοιχιστεί ένα επίπεδο προτεραιότητας από την Ομάδα Εργασίας βάσει της επίδρασης του σημείου ελέγχου στην προσβασιμότητα.

[Προτεραιότητα 1]
Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης περιεχομένου Ιστού πρέπει να ικανοποιήσουν αυτό το σημείο ελέγχου. Διαφορετικά, μία ή περισσότερες ομάδες θα είναι αδύνατον να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του εγγράφου. Η ικανοποίηση αυτού του σημείου ελέγχου είναι βασική προϋπόθεση, ώστε ορισμένες ομάδες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα έγγραφα του Ιστού.
[Προτεραιότητα 2]
Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης περιεχομένου Ιστού θα πρέπει να ικανοποιήσουν αυτό το σημείο ελέγχου. Διαφορετικά, μία ή περισσότερες ομάδες θα είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του εγγράφου. Η ικανοποίηση αυτού του σημείου ελέγχου θα καταργήσει σημαντικούς περιορισμούς πρόσβασης στα έγγραφα του Ιστού.
[Προτεραιότητα 3]
Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης περιεχομένου Ιστού μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το σημείο ελέγχου. Διαφορετικά, μία ή περισσότερες ομάδες θα είναι σχετικά δύσκολο να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του εγγράφου. Η ικανοποίηση αυτού του σημείου ελέγχου θα βελτιώσει την πρόσβαση σε έγγραφα του Ιστού.

Ορισμένα σημεία ελέγχου καθορίζουν ένα επίπεδο προτεραιότητας που μπορεί να αλλάξει υπό ορισμένες συνθήκες (οι οποίες δηλώνονται).

(Παράβλεψη σημείων ελέγχου προτεραιότητας 1)

Σημεία ελέγχου προτεραιότητας 1

Γενικά (Προτεραιότητα 1) Ναι Όχι Δ/Ι
1.1 Παρέχετε ένα ισοδύναμο κειμένου για κάθε στοιχείο που δεν είναι κείμενο (π.χ. μέσω του "alt", του "longdesc" ή στο περιεχόμενο του στοιχείου). Αυτό περιλαμβάνει: εικόνες, γραφικές αναπαραστάσεις κειμένου (συμπεριλαμβανομένων συμβόλων), περιοχές χαρτών εικόνας, κινούμενες εικόνες (π.χ. κινούμενα GIF), εφαρμογές και προγραμματιστικά αντικείμενα, ascii πλαίσια, αρχεία εντολών, εικόνες που χρησιμοποιούνται ως κουκκίδες λίστας, διαχωριστικά, κουμπιά γραφικών, ήχους (που αναπαράγονται με ή χωρίς τη διάδραση με το χρήστη), αυτόνομα αρχεία ήχου, ηχητικά κομμάτια βίντεο, και βίντεο.      
2.1 Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πληροφορίες που μεταφέρονται με χρώματα είναι διαθέσιμες και χωρίς χρώμα, για παράδειγμα από το περιβάλλον ή τη σήμανση.      
4.1 Προσδιορίστε με σαφήνεια αλλαγές στη φυσική γλώσσα του κειμένου ενός εγγράφου και σε τυχόν ισοδύναμα κειμένου (π.χ. λεζάντες).      
6.1 Οργανώστε τα έγγραφα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβαστούν χωρίς φύλλα στυλ. Για παράδειγμα, όταν ένα έγγραφο HTML αποδίδεται χωρίς σχετιζόμενα φύλλα στυλ, πρέπει να εξακολουθεί να μπορεί να διαβάζεται.      
6.2 Βεβαιωθείτε ότι οι ισοδυναμίες για το δυναμικό περιεχόμενο ενημερώνονται με κάθε αλλαγή του δυναμικού περιεχομένου.      
7.1 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν τις αναλαμπές, αποφύγετε να δημιουργείτε αναλαμπές στην οθόνη.      
14.1 Χρησιμοποιήστε τη σαφέστερη και απλούστερη γλώσσα που είναι κατάλληλη για το περιεχόμενο μιας τοποθεσίας.      
Αν χρησιμοποιείτε εικόνες και χάρτες εικόνας (Προτεραιότητα 1) Ναι Όχι Δ/Ι
1.2 Παρέχετε αφθονία συνδέσμων κειμένου για κάθε ενεργή περιοχή σε χάρτες εικόνας από την πλευρά του διακομιστή.      
9.1 Παρέχετε χάρτες εικόνας στην πλευρά του πελάτη αντί για χάρτες εικόνας στην πλευρά του διακομιστή, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορούν να οριστούν οι περιοχές με ένα διαθέσιμο γεωμετρικό σχήμα.      
Αν χρησιμοποιείτε πίνακες (Προτεραιότητα 1) Ναι Όχι Δ/Ι
5.1 Για πίνακες δεδομένων, προσδιορίστε κεφαλίδες στηλών και σειρών.      
5.2 Για πίνακες δεδομένων που έχουν δύο ή περισσότερα επίπεδα κεφαλίδων στήλης ή σειράς, χρησιμοποιήστε σήμανση για το συσχετισμό κελιών δεδομένων και κελιών κεφαλίδων.      
Αν χρησιμοποιείτε πλαίσια (Προτεραιότητα 1) Ναι Όχι Δ/Ι
12.1 Δώστε έναν τίτλο σε κάθε πλαίσιο για να διευκολύνετε την αναγνώριση των πλαισίων και την πλοήγηση σε αυτά.      
Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές και αρχεία εντολών (Προτεραιότητα 1) Ναι Όχι Δ/Ι
6.3 Βεβαιωθείτε ότι οι σελίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν απενεργοποιούνται και δεν υποστηρίζονται αρχεία εντολών, εφαρμογές ή άλλα προγραμματιστικά αντικείμενα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, παρέχετε ισοδύναμες πληροφορίες σε μια εναλλακτική, προσβάσιμη σελίδα.      
Αν χρησιμοποιείτε πολυμέσα (Προτεραιότητα 1) Ναι Όχι Δ/Ι
1.3 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να αποκτήσουν την δυνατότητα να εκφωνούν αυτόματα το ισοδύναμο κειμένου ενός οπτικού κομματιού, παρέχετε μια ηχητική περιγραφή των σημαντικών πληροφοριών του οπτικού κομματιού μιας παρουσίασης πολυμέσων.      
1.4 Για οποιαδήποτε παρουσίαση πολυμέσων βάσει χρόνου (π.χ. ταινία ή κινούμενη εικόνα), συγχρονίστε τις ισοδύναμες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. λεζάντες ή ηχητικές περιγραφές του οπτικού κομματιού) με την παρουσίαση.      
Αν οτιδήποτε άλλο αποτύχει (Προτεραιότητα 1) Ναι Όχι Δ/Ι
11.4 Αν παρ' όλες τις προσπάθειες δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσετε μια προσβάσιμη σελίδα, παρέχετε έναν σύνδεσμο σε μια εναλλακτική σελίδα, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες W3C, είναι προσβάσιμη, έχει ισοδύναμες πληροφορίες (ή λειτουργίες) και ενημερώνεται με τη συχνότητα με την οποία ενημερώνεται η μη προσβάσιμη (αρχική) σελίδα.      
(Παράβλεψη σημείων ελέγχου προτεραιότητας 2)

Σημεία ελέγχου προτεραιότητας 2

Γενικά (Προτεραιότητα 2) Ναι Όχι Δ/Ι
2.2 Βεβαιωθείτε ότι οι χρωματικοί συνδυασμοί προσκηνίου και παρασκηνίου παρέχουν αρκετή αντίθεση όταν προβάλλονται σε κάποιον με αδυναμίες διάκρισης των χρωμάτων ή όταν προβάλλονται σε ασπρόμαυρη οθόνη. [Προτεραιότητα 2 για εικόνες, Προτεραιότητα 3 για κείμενο].      
3.1 Όταν υπάρχει κατάλληλη γλώσσα σήμανσης, χρησιμοποιήστε σήμανση και όχι εικόνες για τη μεταφορά πληροφοριών.      
3.2 Δημιουργήστε έγγραφα τα οποία επικυρώνονται έναντι των δημοσιευμένων, επίσημων γραμματικών.      
3.3 Χρησιμοποιείτε φύλλα στυλ για να ελέγχετε τη διάταξη και την παρουσίαση.      
3.4 Χρησιμοποιείτε σχετικές και όχι απόλυτες μονάδες στις τιμές των παραμέτρων γλώσσας σήμανσης και των ιδιοτήτων φύλλων στυλ.      
3.5 Χρησιμοποιείτε στοιχεία κεφαλίδας για να μεταφέρετε τη δομή του εγγράφου και χρησιμοποιείτε τα σύμφωνα με τις προδιαγραφές.      
3.6  Σημάνετε σωστά τις λίστες και τα στοιχεία λιστών.      
3.7 Σημάνετε τα παραθέματα. Μην χρησιμοποιείτε σήμανση παραθέματος για εφέ μορφοποίησης, όπως εσοχές.      
6.5 Βεβαιωθείτε ότι το δυναμικό περιεχόμενο είναι προσβάσιμο ή παρέχετε μια εναλλακτική παρουσίαση ή σελίδα.      
7.2 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να επιτρέπουν στο χρήστη να ελέγχει το αναβόσβημα, αποφύγετε περιεχόμενο που αναβοσβήνει (αλλαγή παρουσίασης σε κανονική ταχύτητα, π.χ. ενεργοποίηση και απενεργοποίηση).      
7.4 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να παρέχουν τη δυνατότητα να διακόπτεται η ανανέωση, μην δημιουργείτε σελίδες περιοδικής αυτόματης ανανέωσης.      
7.5 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να παρέχουν τη δυνατότητα να διακόπτεται η αυτόματη ανακατεύθυνση, μην χρησιμοποιείτε σήμανση για αυτόματη ανακατεύθυνση των σελίδων. Αντί για αυτό, διαμορφώστε το διακομιστή ώστε να πραγματοποιεί ανακατευθύνσεις.      
10.1  Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να επιτρέπουν στους χρήστες την απενεργοποίηση δημιουργούμενων παραθύρων, μην προκαλείτε την εμφάνιση αναδυόμενων ή άλλων παραθύρων και μην αλλάζετε το τρέχον παράθυρο χωρίς να ενημερώνεται ο χρήστης.      
11.1 Χρησιμοποιήστε τις τεχνολογίες W3C όταν γίνουν διαθέσιμες και κατάλληλες για μια εργασία και χρησιμοποιήστε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις, εφόσον υποστηρίζονται.      
11.2 Αποφύγετε χαρακτηριστικά των τεχνολογιών W3C, τα οποία έχουν αντικατασταθεί.      
12.3 Χωρίστε μεγάλα τμήματα πληροφοριών σε ομάδες για καλύτερη διαχείριση, όπου αυτό είναι φυσικό και κατάλληλο.      
13.1 Προσδιορίστε με σαφήνεια τον προορισμό κάθε συνδέσμου.      
13.2 Παρέχετε μετα-δεδομένα για να προσθέσετε σημασιολογικές πληροφορίες σε σελίδες και τοποθεσίες.      
13.3 Παρέχετε πληροφορίες σχετικά με τη γενική διάταξη μιας τοποθεσίας (π.χ. χάρτης τοποθεσίας ή πίνακας περιεχομένων).      
13.4 Χρησιμοποιήστε τους μηχανισμούς πλοήγησης με συνέπεια.      
Αν χρησιμοποιείτε πίνακες (Προτεραιότητα 2) Ναι Όχι Δ/Ι
5.3 Μην χρησιμοποιείτε πίνακες για τη διάταξη εκτός αν ο χρήστης μπορεί να κατανοήσει τον πίνακα όταν γραμμικοποιηθεί. Διαφορετικά, αν ο πίνακας δεν είναι κατανοητός, παρέχετε ένα εναλλακτικό ισοδύναμο (το οποίο μπορεί να είναι μια γραμμικοποιημένη έκδοση).      
5.4 Αν ένας πίνακας χρησιμοποιείται για τη διάταξη, μην χρησιμοποιείτε δομική σήμανση για σκοπούς οπτικής μορφοποίησης.      
Αν χρησιμοποιείτε πλαίσια (Προτεραιότητα 2) Ναι Όχι Δ/Ι
12.2 Περιγράψτε το σκοπό των πλαισίων και τη σχέση των πλαισίων μεταξύ τους, αν αυτό δεν είναι προφανές μόνο από τους τίτλους των πλαισίων.      
Αν χρησιμοποιείτε φόρμες (Προτεραιότητα 2) Ναι Όχι Δ/Ι
10.2 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να υποστηρίζουν ρητά τους συσχετισμούς μεταξύ ετικετών και στοιχείων ελέγχου φόρμας, για όλα τα στοιχεία ελέγχου φόρμας με μη ρητώς συσχετισμένες ετικέτες, βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα έχει τοποθετηθεί σωστά.      
12.4 Συσχετίστε ρητά τις ετικέτες με τα στοιχεία ελέγχου τους.      
Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές και αρχεία εντολών (Προτεραιότητα 2) Ναι Όχι Δ/Ι
6.4 Για αρχεία εντολών και εφαρμογές, βεβαιωθείτε ότι οι ρουτίνες χειρισμού συμβάντων είναι ανεξάρτητες από συσκευές εισόδου.      
7.3 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να επιτρέπουν στους χρήστες να ακινητοποιούν το κινούμενο περιεχόμενο, αποφύγετε την κίνηση στις σελίδες.      
8.1 Καταστήστε τα προγραμματιστικά στοιχεία, όπως τα αρχεία εντολών και τις εφαρμογές, προσβάσιμα ή συμβατά με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες [Προτεραιότητα 1 αν είναι σημαντική η λειτουργία και δεν παρουσιάζεται αλλού, διαφορετικά Προτεραιότητα 2.]      
9.2 Βεβαιωθείτε ότι κάθε στοιχείο με δική του διασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από συσκευές.      
9.3 Για αρχεία εντολών, καθορίστε ρουτίνες χειρισμού λογικών συμβάντων αντί για ρουτίνες χειρισμού συμβάντων εξαρτώμενων από συσκευές.      
(Παράβλεψη σημείων ελέγχου προτεραιότητας 3)

Σημεία ελέγχου προτεραιότητας 3

Γενικά (Προτεραιότητα 3) Ναι Όχι Δ/Ι
4.2 Καθορίστε την εκτεταμένη μορφή κάθε σύντμησης ή ακρωνύμου σε ένα έγγραφο, όταν παρουσιάζεται για πρώτη φορά.      
4.3 Προσδιορίστε την κύρια φυσική γλώσσα των εγγράφων.      
9.4 Δημιουργήστε μια λογική σειρά πλοήγησης μέσω συνδέσμων, στοιχείων ελέγχου φορμών και αντικειμένων.      
9.5 Παρέχετε συντομεύσεις πληκτρολογίου για σημαντικούς συνδέσμους (συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε χάρτες εικόνας από την πλευρά του πελάτη), στοιχεία ελέγχου φορμών και ομάδες στοιχείων ελέγχου φορμών.      
10.5 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη (συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών) να αποδίδουν τους παρακείμενους συνδέσμους με σαφήνεια, συμπεριλάβετε εκτυπώσιμους χαρακτήρες που δεν αφορούν συνδέσμους (οι οποίοι θα περιβάλλονται από διαστήματα) μεταξύ των παρακείμενων συνδέσμων.      
11.3 Παρέχετε πληροφορίες, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λάβουν τα έγγραφα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (π.χ. γλώσσα, τύπος περιεχομένου κτλ.).      
13.5 Παρέχετε γραμμές πλοήγησης για να επισημάνετε και να δώσετε πρόσβαση στο μηχανισμό πλοήγησης.      
13.6 Ομαδοποιήστε τους σχετικούς συνδέσμους, προσδιορίστε την ομάδα (για πράκτορες χρήστη) και, έως ότου οι πράκτορες να έχουν αυτή τη δυνατότητα, παρέχετε έναν τρόπο για παράκαμψη της ομάδας.      
13.7 Αν παρέχονται λειτουργίες αναζήτησης, ενεργοποιήστε διάφορους τύπους αναζήτησης για διάφορα επίπεδα ικανοτήτων και προτιμήσεις.      
13.8 Τοποθετήστε διακριτικές πληροφορίες στην αρχή των κεφαλίδων, των παραγράφων, των λιστών κτλ.      
13.9 Παρέχετε πληροφορίες σχετικά με συλλογές εγγράφων (έγγραφα που αποτελούνται από πολλές σελίδες).      
13.10 Παρέχετε έναν τρόπο, ώστε να παρακάμπτεται τέχνη ASCII πολλαπλών γραμμών.      
14.2 Συμπληρώστε το κείμενο με παρουσιάσεις γραφικών ή ήχου, στα σημεία, στα οποία θα διευκολύνουν την κατανόηση της σελίδας.      
14.3 Δημιουργήστε ένα στυλ παρουσίασης, το οποίο θα εφαρμόζεται με συνέπεια σε όλες τις σελίδες.      
Αν χρησιμοποιείτε εικόνες και χάρτες εικόνας (Προτεραιότητα 3) Ναι Όχι Δ/Ι
1.5 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να αποδίδουν τα κειμενικά ισοδύναμα για συνδέσμους χαρτών εικόνας στην πλευρά του πελάτη, παρέχετε μεγάλο αριθμό συνδέσμων κειμένου για κάθε ενεργό περιοχή ενός χάρτη εικόνας από την πλευρά του πελάτη.      
Αν χρησιμοποιείτε πίνακες (Προτεραιότητα 3) Ναι Όχι Δ/Ι
5.5 Παρέχετε περιλήψεις για τους πίνακες.      
5.6 Παρέχετε συντμήσεις για τις ετικέτες κεφαλίδας.      
10.3 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη (συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών) να αποδίδουν σωστά κείμενο που βρίσκεται δίπλα δίπλα, παρέχετε ένα γραμμικό κειμενικό ισοδύναμο (στην τρέχουσα σελίδα ή σε κάποια άλλη) για όλους τους πίνακες που διατάσσουν το κείμενο σε παράλληλες στήλες με αναδίπλωση λέξεων.      
Αν χρησιμοποιείτε φόρμες (Προτεραιότητα 3) Ναι Όχι Δ/Ι
10.4 Έως ότου οι πράκτορες χρήστη να μπορούν να χειρίζονται σωστά τα κενά στοιχεία ελέγχου, συμπεριλάβετε προεπιλεγμένους χαρακτήρες κράτησης θέσης σε πλαίσια επεξεργασίας και περιοχές κειμένου.