The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Τα Πρότυπα Μοντελοποίησης Υπηρεσιών Επεκτείνουν τη Διάχυση της Οικογένειας XML

Οι SML, SML-IF Δίνουν τη Δυνατότητα Επικύρωσης σε Σύνολα Εγγράφων

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or+1.718.260.9447
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά και Γαλλικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες: translations in other languages.)

http://www.w3.org/ -- 12 Μαΐου 2009 – Σήμερα το W3C ανακοινώνει νέα πρότυπα που κάνουν δυνατή τη χρήση εργαλείων XML για να βελτιώσουν την ποιότητα εξειδικευμένων συστημάτων και υπηρεσιών που δημιουργούνται από την οικογένεια προτύπων της XML. Οι νέοι κατασκευαστές μπορούν να επικυρώνουν σύνολα εγγράφων XML, που υπάρχουν ήδη, χρησιμοποιώντας τη Γλώσσα Service Modeling Language 1.1 (SML), ή σαν πακέτο χρησιμοποιώντας τη μορφή SML Interchange Format 1.1 (SML-IF). Οι περιορισμοί επικύρωσης εκφράζονται χρησιμοποιώντας ένα ευέλικτο συνδυασμό των XML Schema και ISO Schematron, που επεκτείνεται για χρήση σε εύρος εγγράφων.

"Αυτά τα πρότυπα μειώνουν τα κόστη ενσωμάτωσης, ενώ διατηρούν την ουδετερότητα των εταιρειών και παρέχουν νέα ευελιξία για διαχείριση συνόλων συνδεδεμένων εγγράφων XML," είπε ο John Arwe, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Γλώσσας Μοντελοποίησης Υπηρεσιών (Service Modeling Language Working Group), που παρήγαγε τα νέα πρότυπα.

Οι SML, SML-IF Δίνουν τη Δυνατότητα Επικύρωσης Συνόλων Εγγράφων XML

Για να δείξουμε τι προσθέτει η SML στο οικοσύστημα της XML, σκεφτείτε τι γίνεται όταν κάποιος αγοράζει ένα αεροπορικό εισιτήριο. Υποθέστε ότι οι πληροφορίες κράτησης αποθηκεύονται σε ένα έγγραφο XML που περιέχει πληροφορίες των επιβατών. Η κράτηση αναφέρεται ακόμα σε ένα δεύτερο έγγραφο XML που αποθηκεύει την ώρα αναχώρησης και άλλες πληροφορίες για την πτήση. Ένα τμήμα διαχειρίζεται πληροφορίες πελατών, ένα άλλο πληροφορίες πτήσεων. Πριν οποιαδήποτε συναλλαγή με τον πελάτη, η αεροπορική εταιρεία θέλει να εξασφαλίσει ότι το σύστημα είναι επικυρωμένο. Η SML επιτρέπει στην αεροπορική να επικυρώσει ότι συγκεκριμένοι περιορισμοί ικανοποιούνται για τα δεδομένα κρατήσεων και πτήσης. Αυτό διευκολύνει τη διαχείριση ασυμφωνιών χωρίς να προσαρμοστεί ο κώδικας. Ως αποτέλεσμα, η αεροπορική μειώνει το κόστος διαχείρισης των εργασιών όπως την ενημέρωση των πελατών όταν αλλάζουν οι ώρες πτήσεων.

Ένας οργανισμός μπορεί ακόμα να διαπιστώσει ότι χρειάζεται να εφαρμόσει επιπρόσθετους περιορισμούς όταν χρησιμοποιεί δεδομένα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, για παράδειγμα για τοπικούς νόμους. Οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την SML για να δημιουργούν στρώματα σε περιορισμούς σχετικούς με το πλαίσιο χωρίς να παρουσιάζεται δύο φορές το περιεχόμενο.

Η ευελιξία Βοηθάει στη Διαχείριση Κοινωνικών Καταστάσεων

Ένα πλήθος κοινωνικών καταστάσεων κάνουν ξεκάθαρο γιατί οι οργανισμοί επιλέγουν να διαχειρίζονται δεδομένα σε μικρότερα κομμάτια, ενώ δε θέλουν να χάσουν τη δύναμη της επικύρωσης schema. Η ίδια αεροπορική εταιρεία ανταλλάσσει ακόμα πληροφορίες με πολλούς συνεταίρους ενοικίασης αυτοκινήτων. Αντί να δημιουργούνται προσαρμοσμένες εφαρμογές για την κοινή χρήση πληροφοριών, η αεροπορική μπορεί να χρησιμοποιήσει την SML-IFγια να μειώσει το κόστος συνεργασίας. Η SML επεκτείνει την επεξεργασία schema για να ακολουθεί συνδέσμους ("follow links") για να παρέχουν εξασφάλιση ότι τα συνδεδεμένα δεδομένα είχαν την αναμενόμενη δομή. Οι SML και SML-IF μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε λεξιλόγιο XML, χτίζοντας σε υπάρχοντα πρότυπα όπως τα XML Schema και ISO Schematron.

Οι SML και SML-IF αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Εργασίας Γλώσσας Μοντελοποίησης Υπηρεσιών Service Modeling Language Working Group που περιείχε τα παρακάτω Μέλη του W3C: CA, HP, IBM Corporation, και Microsoft Corporation.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/