The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Από το Χάος, η Τάξη: Το Πρότυπο του W3C Βοηθάει στην Οργάνωση

Το SKOS Συνδέει Ποικίλα Συστήματα Οργάνωσης Γνώσης με Συνδεδεμένα Δεδομένα

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or+1.718.260.9447
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά και Γαλλικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες: translations in other languages.)

http://www.w3.org/ — 18 Αυγούστου 2009 — Σήμερα το W3C ανακοινώνει ένα νέο πρότυπο που γεφυρώνει τον κόσμο των συστημάτων οργάνωσης γνώσης- συμπεριλαμβανομένου τα «thesauri», οι κωδικοποιήσεις, οι επικεφαλίδες θέματων, οι ταξινομήσεις, και οι «folksonomies»- με την κοινωνία συνδεδομένων δεδομένων, φέρνοντας οφέλη και στα δύο. Βιβλιοθήκες, μουσεία, εφημερίδες, πολιτικά portals, επιχειρήσεις, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και άλλες κοινωνίες που διαχειρίζονται μεγάλες συλλογές από βιβλία, ιστορικά δεδομένα, άρθρα ειδήσεων, γλωσσάριο επιχειρήσεων, καταχωρίσεις σε «blog» και άλλα στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Simple Knowledge Organization System (SKOS) για να έχουν επιρροή στη δύναμη των συνδεδεμένων δεδομένων. Καθώς διάφορες κοινωνίες με εξειδικευμένα και καθιερωμένα λεξιλόγια χρησιμοποιούν το SKOS για να τα εντάξουν στο Σημασιολογικό Ιστό, αυξάνουν την αξία της πληροφορίας για όλους.

Το SKOS Προσαρμόζεται στην Ποικιλομορφία των Συστημάτων Οργάνωσης Γνώσεων

Ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης, για να καταλάβουμε το ρόλο του SKOS, είναι η σειρά των επικεφαλίδων θεμάτων (subject headings) δημοσιευμένα από το “US Library of Congress (LOC)” για κατηγοριοποίηση βιβλίων, βίντεων και άλλων πηγών βιβλιοθήκης. Αυτές οι επικεφαλίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευρύνει κανείς ή να περιορίσει αναζητήσεις στην ανακάλυψη πηγών. Για παράδειγμα, ένας μπορεί να περιορίσει μία αναζήτηση για βιβλία που αναφέρονται στην «Κινέζικη Λογοτεχνία» ή στο «Κινέζικο Δράμα», ή ακόμα και στο «Κινέζικο Παιδικό Θέατρο».

Οι επικεφαλίδες θεμάτων του «Library of Congress» έχουν εξελιχθεί σε μια κοινωνία δοκιμών σε βάθος δεκαετιών. Δημοσιεύοντας αυτές τις επικεφαλίδες θεμάτων στο SKOS, το «Library of Congress» τα έχει διαθέσιμα στα συνδεδεμένα δεδομένα, που ωφελεί από ένα σύνολο εννοιών, δοκιμασμένες στο χρόνο, για να ξαναχρησιμοποιηθούν στα δικά τους δεδομένα. Αυτή η επαναχρησιμοποίηση προσθέτει αξία (“the network effect”) στη συλλογή. Όταν υπάρχουν άνθρωποι στον Παγκόσμιο Ιστό που επαναχρησιμοποιούν την ίδια έννοια LOC για το «Κινέζικο δράμα», ή μία έννοια από κάποιο άλλο συνδεδεμένο λεξιλόγιο, αυτό δημιουργεί πολλές καινούριες διαδρομές γνώσης, και αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί σχετική πληροφορία. Σαν παράδειγμα χαρτογράφησης ενός λεξιλογίου σε ένα άλλο, μία συνδυασμένη προσπάθεια (combined effort) από το STITCH, TELplus και MACS Projects παρέχει συνδέσμους μεταξύ των εννοιών του LOC και του RAMEAU, μία συλλογή από γαλλικές επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και από άλλα ινστιτούτα.

Το SKOS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικεφαλίδες θεμάτων αλλά και για πολλές άλλες προσεγγίσεις στην οργάνωση γνώσης. Επειδή διαφορετικές κοινωνίες βολεύονται με διαφορετικά οργανωτικά σχέδια, το SKOS είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει ποικίλα συστήματα οργάνωσης γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό.

«Ενεργή συμμετοχή από τις κοινότητες βιβλιοθηκών και πληροφορικής στην ανάπτυξη του SKOS τα τελευταία επτά χρόνια εξασφαλίζει ότι το SKOS καλύπτει ποικίλες ανάγκες,», δήλωσε ο Thomas Baker, co-chair της ομάδας εργασίας Semantic Web Deployment Working Group, η οποία δημοσίευσε το SKOS. «Ένας στόχος στη δημιουργία του SKOS ήταν να παρέχει νέες χρήσεις για συστήματα οργάνωσης γνώσης με μια γέφυρα στα συνδεδεμένα δεδομένα».

Το SKOS είναι κομμάτι της τεχνολογικής στοίβας του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web). Όπως και το Web Ontology Language (OWL), το SKOS μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον ορισμό λεξιλογίου. Και οι δύο τεχνολογίες όμως ήταν σχεδιασμένες για διαφορετικές ανάγκες. Το SKOS είναι μια απλή γλώσσα με λίγα χαρακτηριστικά, ρυθμισμένη για να μοιράσει και να συνδέσει συστήματα οργάνωσης γνώσεων όπως τα thesauri και σχέδια κωδικοποίησης. Το OWL προσφέρει ένα γενικό και δυνατό πλαίσιο για εκπροσώπηση γνώσεων, όπου επιπλέον «rigor» μπορεί να παρέχει επιπρόσθετα οφέλη (για παράδειγμα, business rule processing).

Για να ενημερωθείτε για το SKOS, δείτε το SKOS Primer.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/