The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η POWDER Ενισχύει την Εμπιστοσύνη στον Παγκόσμιο Ιστό

Καινούρια πρότυπα του W3C με Στόχο την Αύξηση της Εμπιστοσύνης στην Ποιότητα, Σχετικότητα και Γνησιότητα των Ιστοσελίδων

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or+1.718.260.9447
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Δελτίο Τύπου

http://www.w3.org/ — 1η Σεπτεμβρίου 2009 — Σήμερα, το W3C κάνει βήματα προς ένα Παγκόσμιο Ιστό εμπιστοσύνης όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες και στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση, με αποτελεσματικότερο τρόπο, σε περιεχόμενο ποιοτικό και σχετικό με τις αναζητήσεις τους. Χρησιμοποιώντας το POWDER (Protocol for Web Description Resources), οι προμηθευτές περιεχομένου βοηθούν ανθρώπους που ψάχνουν έγκυρες ιατρικές συμβουλές, αξιόπιστους πωλητές, ή διαθέσιμο περιεχόμενο το οποίο υπόκειται σε συγκεκριμένες άδειες (όπως η άδεια Creative Commons).

«Οι άνθρωποι με ρωτούν πως να επιλέξω τις σωστές πληροφορίες από τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που υπάρχει στον Παγκόσμιο Ιστό,» δήλωσε ο Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας του POWDER Phil Archer από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IIT), NCSR Δημόκριτος.

«Το POWDER συμβάλει στη λύση. Οι δηλώσεις του POWDER σε συνδυασμό με την τεχνολογία γνησιότητας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν αυτόματα υψηλής ποιότητας πληροφορίες.»

Ο Kai Scheppe του Deutsche Telekom AG πρόσθεσε, «Από την οπτική γωνία προμηθευτών πληροφορίας, αυτό το νέο μέσο περιγραφής πόρων του Παγκόσμιου Ιστού δίνει καινούριες δυνατότητες στους πελάτες μας να ανακαλύπτουν υλικό το οποίο είναι σχετικό με τις αναζητήσεις τους. Είμαστε στη διαδικασία να γίνουν όλα τα έγγραφα του POWDER διαθέσιμα online και ευελπιστούμε στην ευρεία υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας από προμηθευτές, συλλέκτες πληροφορίας και χρήστες.

Οι Περιγραφές POWDER Βοηθούν στην Αυτοματοποίηση της Αναζήτηση Περιεχομένου

Οι περιγραφές POWDER οι οποίες ορίζονται από τους προμηθευτές περιεχομένου, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν σχετικό περιεχόμενο με τις αναζητήσεις τους κάνοντας χρήση των εργαλείων. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς μίας ιστοσελίδας που ευελπιστούν να προωθήσουν το «mobile-friendliness»του περιεχομένου της ή τις εφαρμογές της, μπορούν να το επιτύχουν χρησιμοποιώντας το POWDER. Οι προμηθευτές περιεχομένου ξεκινούν με τη δημιουργία περιεχομένου που συμορφώνεται στα mobileOK scheme του W3C και στη συνέχεια το περιεχόμενο αυτό επικυρώνεται με το mobileOK Checker (ελεγκτής). Ο ελεγκτής παράγει δηλώσεις POWDER που αντιστοιχούν σε ξεχωριστές σελίδες. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του POWDER είναι ότι αφήνει τους προμηθευτές περιεχομένου να κάνουν δηλώσεις για σύνολα πόρων που είναι όλες τις σελίδες, εικόνες και βίντεο που έχουν δημοσιευτεί σε μια ιστοσελίδα. Άλλα εργαλεία όπως το i-sieve POWDER generator (όχι του W3C) παράγει δηλώσεις POWDER για το «mobile-friendliness» ολόκληρων ιστοσελίδων. Αφού τοποθετηθούν οι δηλώσεις POWDER στη θέση τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μηχανές αναζήτησης, ή και από άλλα εργαλεία, ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην αναζήτηση του “mobile-friendly” περιεχομένου.

Οι δηλώσεις POWDER δεν μπορούν από μόνες τους να εγγυηθούν την ποιότητα ή τη σχετικότητα ιστοσελίδων, αλλά προωθούν υπευθυνότητα: πάντα υπάρχει μία αναφορά σε εκδότες. Γνωρίζοντας οτι οι άνθρωποι αναζητούν εμπιστοσύνη στον Παγκόσμιο Ιστό, οι εκδότες μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα διασφαλίζοντας πως οι δηλώσεις POWDER μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα. Μία συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι πως δεν χρειάζεται πλέον να κάνει κάποιος «click to verify» για την επιβεβαίωση των trustmarks. Αντιθέτως, τα εργαλεία μπορούν αυτόματα να το εξακριβώσουν, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή των χρηστών, καθώς μειώνουν την πιθανότητα της δημιουργίας spoofing.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε την εφαρμογή του POWDER», δήλωσε ο Phil Archer. «Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουμε το POWDER και τα trustmarks (στο έργο Quatro Plus) και αναγνωρίζουμε ποιοτικούς πόρους του Παγκόσμιου Ιστού που σχετίζονται με την υγεία (το έργο MedIEQ).»

Η Ομάδα Εργασίας του POWDER (POWDER Working Group) δημοσίευσε σήμερα τρεις εισηγήσεις του W3C: Grouping of Resources, Formal Semantics, και Description Resources. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το POWDER, συμπεριλαμβανομένου και το POWDER Primer και ένα πλήθος εργαλειών, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ομάδας (group home page).

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/