Το Πολυτροπικό Πρότυπο του W3C Φέρνει τον Παγκόσμιο Ιστό σε Περισσότερους Ανθρώπους, με Περισσότερους Τρόπους

Η EMMA Βοηθάει στην Αλληλεπίδραση Μέσα από το Πληκτρολόγιο, το Ποντίκι, τη Φωνή, την Ομιλία, την Αφή και τη Χειρονομία

Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or+1.718.260.9447
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Για επικοινωνία με Ασία --
Kanako Iwasa <keio-contact@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες: translations in other languages.)

http://www.w3.org/ -- 10 Φεβρουαρίου 2009 -- Για να εξασφαλίσει ότι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι διαθέσιμος σε όλους τους ανθρώπους από οποιαδήποτε συσκευή, το W3C εξέδωσε σήμερα ένα νέο πρότυπο, που βοηθάει να γίνονται αλληλεπιδράσεις πέρα από τα γνωστά πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η EMMA, η προδιαγραφή Επεκτάσιμης Πολυτροπικής Επισημείωσης (Extensible MultiModal Annotation), προάγει την ανάπτυξη πλούσιων εφαρμογών στον Παγκόσμιο Ιστό που μπορούν να προσαρμοστούν σε περισσότερες μορφές εισόδου (όπως χειρόγραφα, φυσική γλώσσα, και χειρονομίες) και τρόπους εξόδου (όπως σύνθετη ομιλία) σε χαμηλότερο κόστος.

Μάτια-Απασχολημένα, Χέρια-Ελεύθερα, και Περισσότερα

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον Παγκόσμιο Ιστό σε περισσότερες καταστάσεις, οι ευκαιρίες για πολυτροπικές αλληλεπιδράσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι πρώτες συσκευές χειρός επέτρεπαν εισαγωγή δεδομένων με γραφίδα ή με ομιλία. Οι οθόνες αφής και οι συσκευές που ανιχνεύουν κίνηση και κατεύθυνση είναι συνηθισμένες σε μερικές αγορές. Η EMMA επιτρέπει στους κατασκευαστές να ξεχωρίσουν το επίπεδο "λογικής" μιας εφαρμογής από το επίπεδο "αλληλεπίδρασης", διευκολύνοντας την προσαρμογή εφαρμογών σε νέα σενάρια. Ακόμα, επειδή μερικές μορφές εισόδου επηρεάζονται περισσότερο από το "θόρυβο" από άλλες (για παράδειγμα λόγω ποικιλομορφίας στην ομιλούμενη γλώσσα ή στα χειρόγραφα, ή απλά λόγω θορύβου στο υπόβαθρο), η EMMA βοηθάει τους κατασκευαστές να διαχειρίζονται τους διάφορους βαθμούς εμπιστοσύνης στις πληροφορίες εισόδου. Η EMMA επιτρέπει στους κατασκευαστές να λάβουν υπόψη την ασάφεια στα δεδομένα που εισάγουν οι χρήστες, ώστε σε επόμενα στάδια επεξεργασίας να είναι δυνατή η επιλογή από εναλλακτικές υποθέσεις και να ξεπεραστούν τα λάθη. Η EMMA επίσης κάνει διαθέσιμες στους κατασκευαστές συμπληρωματικές πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις (όπως ημερομηνία αλληλεπίδρασης).

Τα Πολυτροπικά Οφέλη είναι η Πρόσβαση από Κινητά και η Προσβασιμότητα

Το πρότυπο της EMMA θα είναι πολύ σημαντικό στην βιομηχανία κινητών. Ακολουθώντας τα πρότυπα της EMMA και τον πολυτροπικό σχεδιασμό, οι εφαρμογές είναι πιθανότερο να μπορούν να προσαρμοστούν στο πλαίσιο των κινητών. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα ομιλίας και κειμένου. Με την EMMA, θα είναι ευκολότερη η δημιουργία εφαρμογών που να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κείμενα, την ομιλία ή και τα δύο.

Οι εφαρμογές που είναι πολυτροπικές είναι ακόμα πιο πιθανό να ωφελήσουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Τα συστήματα πολυτροπικής εισόδου παρέχουν εναλλακτικές μεθόδους για αλληλεπίδραση στον Παγκόσμιο Ιστό και πρόσβαση για άτομα με οπτικές, ακουστικές, φυσικές, νοητικές και νευρολογικές ειδικές ανάγκες. Όσοι δεν έχουν δυνατότητα λειτουργίας πληκτρολογίου, μπορούν να βασιστούν στην αναγνώριση ομιλίας. Όσοι χρησιμοποιούν μη-αυθεντικές εντολές αφής, μπορούν να βασιστούν στους μηχανισμούς της EMMA για να ερμηνεύσουν την αβεβαιότητα.

Η EMMA αναπτύχθηκε από την Ομάδα Εργασίας Multimodal Interaction Working Group που περιελάμβανε τα παρακάτω Μέλη του W3C: Aspect Communications, AT&T, Cisco Systems, Department of Information and Communication Technology - University of Trento, Deutsche Telekom AG, France Telecom, Genesys Telecommunications Laboratories, German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) Gmbh, Hewlett Packard Company, Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique, International Webmasters Association / HTML Writers Guild (IWA-HWG), Korea Association of Information & Telecommunication, Korea Institute of Science & Technology (KIST), Kyoto Institute of Technology, Loquendo, S.p.A., Microsoft Corp., Nuance Communications, Inc., Openstream, Inc., Siemens AG, Universite catholique de Louvain, V-Enable, Inc., Voxeo, και Waterloo Maple.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/