The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Το Πρότυπο του W3C Ορίζει την Προσβασιμότητα Επόμενης Γενιάς στον Παγκόσμιο Ιστό

Τα Αποτελέσματα της Συλλογικής Προσπάθειας Οδηγούν σε πιο Ευέλικτο και Δοκιμασμένο Πρότυπο που Προάγει την Προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Fumihiro Kato <fumi@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά και Γαλλικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες: translations in other languages.)

http://www.w3.org/ -- 11 Δεκεμβρίου 2008 -- Σήμερα το W3C ανακοινώνει ένα νέο πρότυπο για την κατασκευή ιστοσελίδων που ικανοποιούν καλύτερα τις απαιτήσεις των χρηστών με ειδικές ανάγκες καθώς και τους ηλικιωμένους χρήστες. Μέσα από την εκτεταμένη εμπειρία και τα σχόλια της κοινότητας, οι Οδηγίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0) βελτιώνουν το αρχικό, βασικό πρότυπο του W3C για προσβάσιμο περιεχόμενο στον Παγκόσμιο Ιστό.

Αυτό το νέο πρότυπο από την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του W3C: Web Accessibility Initiative (WAI) θα προωθήσει την προσβασιμότητα σε εύρος περιεχομένου στον Παγκόσμιο Ιστό (όπως κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο) και σε εφαρμογές του Παγκοσμίου Ιστού. Οι οδηγίες WCAG 2.0 μπορούν να δοκιμαστούν, ενώ επιτρέπει στους κατασκευαστές περισσότερη ευελιξία και δυνατότητα για καινοτομία. Μαζί με υποστηρικτικά τεχνικά και εκπαιδευτικά υλικά, οι Οδηγίες WCAG 2.0 είναι ευκολότερο να κατανοηθούν και να χρησιμοποιηθούν.

Το έγγραφο WCAG 2.0 αντιμετωπίζει τα εμπόδια πρόσβασης στον Παγκόσμιο Ιστό που βιώνουν οι άνθρωποι με οπτικά, ακουστικά, φυσικά, νοητικά και νευρολογικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένοι χρήστες με ανάγκες προσβασιμότητας. Οι Οδηγίες WCAG 2.0 εξηγούν πώς να κάνετε το περιεχόμενο:

Ευρεία Υποστήριξη για τις WCAG 2.0

"Επειδή οι Οδηγίες WCAG 2.0 εφαρμόζονται σε όλες τις τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο Παγκόσμιος Ιστός μένει ανοιχτός σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ακόμα κι αν συνεχώς εισάγουμε νέες τεχνολογίες. Λάβαμε υπόψη χιλιάδες σχόλια από την ανάπτυξη των WCAG 2.0 σχετικά με τις ανάγκες των χρηστών και τεχνική εφαρμογή," είπε ο Dr. Gregg Vanderheiden, Συν-Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας WCAG και Διευθυντής του Trace R&D Center στο University of Wisconsin. "Οι Οδηγίες WCAG 2.0 εκπροσωπούν το αποτέλεσμα μιας σημαντικής προσπάθειας συνεργασίας και η τελική τους μορφή υποστηρίζεται ευρέως από τη βιομηχανία, οργανισμούς, από την έρευνα και ανάπτυξη. Αυτή η ισορροπία είναι σημαντική για να εξυπηρετήσουν οι Οδηγίες WCAG 2.0 ως ενωτικό διεθνές πρότυπο για προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό."

Εκτεταμένα υποστηρικτικά υλικά θα βοηθήσουν τους κατασκευαστές και όσους ορίζουν πολιτικές να συμπεριλάβουν τα: Με μια ματιά: WCAG 2.0 at a Glance, Έγγραφα: WCAG 2.0 Documents, Πώς να εξοικειωθείτε με τις Οδηγίες, μια γρήγορη αναφορά: How to Meet WCAG 2.0: A Customizable Quick Reference, Κατανόηση των Οδηγιών: Understanding WCAG 2.0 και Τεχνικές: Techniques for WCAG 2.0. Οι τεχνικές είναι ήδη διαθέσιμες για HTML, CSS, SMIL, Scripting, και για Πλούσιες, Προσβάσιμες Εφαρμογές στο Internet: Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA), ενώ είναι υπό ανάπτυξη για επιπλέον τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού. Οι πόροι που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση περιλαμβάνουν το: Πώς να ανανεώσετε τις ιστοσελίδες σας: How to Update Your Web Site to WCAG 2.0. Το έγγραφο Σημαντικές Συνιστώσες Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό: Essential Components of Web Accessibility περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στις Οδηγίες WCAG 2.0 και σε άλλες οδηγίες της Πρωτοβουλίας Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό (WAI) που επίσης έχουν τις εκδόσεις 2.0 υπό ανάπτυξη.

Μακροπρόθεσμη Επίδραση

“Η προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό μας βοηθάει να φτάσουμε σε ευρύτερο κοινό υποστηρίζοντας την πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες καθώς και αυξανόμενη χρηστικότητα σε εύρος κινητών συσκευών,” εξήγησε η Loretta Guarino Reid, Συν-Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας WCAG, και Google Accessibility Engineer. “Η κοινότητα του Παγκοσμίου Ιστού μας βοήθησε να επιδείξουμε την επιτυχή χρήση των Οδηγιών (successful use of WCAG 2.0) και διαδικασίες δοκιμών των Οδηγιών WCAG 2.0 σε ποικίλες μορφές τεχνολογιών του Παγκοσμίου Ιστού, δια-λειτουργικές εφαρμογές και φυσικές γλώσσες. Αυτές οι δοκιμαστικές εφαρμογές επίσης δείχνουν τη συνέχεια ανάμεσα στις Οδηγίες WCAG 1.0 και 2.0, καθώς οι περισσότερες ιστοσελίδες που είναι συμβατές με τις WCAG 1.0 δε χρειαζόταν σημαντικές αλλαγές για να συμβαδίσουν με τις Οδηγίες WCAG 2.0."

Ενώ οι Οδηγίες WCAG 1.0 υιοθετήθηκαν ευρέως, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον υιοθέτησης των Οδηγιών WCAG 2.0 από οργανισμούς και κυβερνήσεις παγκοσμίως. Η Πολιτική Επίσημων Μεταφράσεων: Policy for Authorized W3C Translations αναμένεται να βοηθήσει την άμεση υιοθέτηση των τοπικών γλωσσών.

"Στην πρόσφατη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρίες, η πρόσβαση σε πληροφορία και οι τεχνολογίες επικοινωνιών αναγνωρίζεται για πρώτη φορά διεθνώς ως ανθρώπινο δικαίωμα," σύμφωνα με τον George Kerscher, Secretary General της Κοινοπραξίας DAISY. "Οι Οδηγίες WCAG 2.0 θα βοηθήσουν να γίνει η πρόσβαση στην πληροφορία πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο."

Τωρινοί και πρόσφατοι συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας WCAG περιλαμβάνουν τους: Adobe, AOL, Google, IBM, International Webmasters Association/HTML Writers' Guild, Microsoft, NIST, SAP, και Vision Australia, και ανεξάρτητους Προσκεκλημένους Ειδήμονες από οργανισμούς έρευνας, αναπηρίας, κυβερνητικούς και προτύπων, από περιοχές όπως Αυστραλία, Καναδάς, Ευρώπη, Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, η εκτεταμένη δημόσια διαδικασία αναθεώρησης έφερε σχόλια από εκατοντάδες οργανισμούς και άτομα από όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/

Σχετικά με την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας (WAI)

Η Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του W3C: Web Accessibility Initiative συνεργάζεται με οργανισμούς από όλο τον κόσμο για να γίνει ο Παγκόσμιος Ιστός πιο προσβάσιμος από ανθρώπους με ειδικές ανάγκες καθώς και από ηλικιωμένους. Η WAI επιδιώκει την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό εξασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού υποστηρίζουν την προσβασιμότητα. Αναπτύσσει οδηγίες για το περιεχόμενο στον Παγκόσμιο Ιστό, περιηγητές, καθώς και media players και εργαλεία συγγραφείς. Αναπτύσσει πόρους υποστήριξης βελτιωμένων εργαλείων αξιολόγησης. Αναπτύσσει πόρους εκπαίδευσης και διάχυσης. Και συντονίζει με προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης που μπορούν να επηρεάσουν τη μελλοντική προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό. Η WAI υποστηρίζεται εν μέρει από τους: U.S. Department of Education's National Institute on Disability and Rehabilitation Research (NIDRR), European Commission's Information Society Technologies Programme, HP, IBM, Microsoft Corporation, SAP, και Wells Fargo. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.w3.org/WAI/