The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η SMIL 3.0 Προωθεί Πρότυπο για Συγχρονισμένα Πολυμέσα

Το W3C Ενσωματώνει τις Εμπειρίες της Βιομηχανίας και των Χρηστών σε Σύνολο Χαρακτηριστικών

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Fumihiro Kato <fumi@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά και Γαλλικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες: translations in other languages.)

http://www.w3.org/ -- 1 Δεκεμβρίου 2008 -- Το W3C ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρότυπο για να διευκολύνει στη συγγραφή αλληλεπιδραστικών παρουσιάσεων πολυμέσων. Η Γλώσσα Ενσωμάτωσης Συγχρονισμένων Πολυμέσων: Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) 3.0 επιτρέπει στα: βίντεο, ήχο, εικόνες, κείμενο και υπέρ-συνδέσμους να συνδυάζονται σε αλληλεπιδραστικές παρουσιάσεις, με ποιοτικό έλεγχο του σχεδιασμού και του συγχρονισμού.

"Η σημασία της SMIL 3.0 είναι ότι περιέχει ένα σύνολο από χαρακτηριστικά που ζητούν οι χρήστες, που παρέχουν συναρπαστική, νέα λειτουργικότητα, ενώ διατηρούν όλα τα πλεονεκτήματα μιας δηλωτικής (δηλαδή χωρίς scripting) προσέγγισης για τη δημιουργία μιας παρουσίασης πολυμέσων," είπε ο Dick Bulterman, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Synchronized Multimedia Working Group, που εξέδωσε την προδιαγραφή.

Τα νέα χαρακτηριστικά στη SMIL (προφέρεται "smile") είναι μια άμεση απόκριση στις απαιτήσεις των χρηστών και της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, το πρότυπο επιτρέπει πλήρη κίνηση, συγχρονισμένες λεζάντες για να εισάγονται άμεσα στην παρουσίαση (που ονομάζονται smilText). Ο έλεγχος μέσων pan-zoom της SMIL, επιτρέπει την εύκολη δημιουργία κινουμένων σχεδίων σε στυλ "Ken Burns", για φωτογραφίες και οπτικό περιεχόμενο. Η SMIL 3.0 ακόμα επιτρέπει στους συγγραφείς να ενσωματώνουν συγχρονισμένα μετά-δεδομένα σε παρουσιάσεις, κάνοντας τη SMIL μια χρήσιμη περιγραφική γλώσσα για την ανάπτυξη πόρων στο Σημασιολογικό Ιστό που εξελίσσονται στο χρόνο.

Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στους χρήστες να βελτιώσουν τις ιστοσελίδες που περιέχουν βίντεο και εικόνες με λεζάντες, υπότιτλους και άλλες σημειώσεις, ακόμα κι αν τα βίντεο ή οι εικόνες δημιουργήθηκαν από άλλους. Η SMIL παρέχει ένα πρότυπο και ευέλικτο τρόπο να συνοδεύει τα μέσα με συνδέσμους, λεζάντες, μετά-δεδομένα και άλλες πληροφορίες που απαιτούν συγχρονισμό.

Η SMIL 3.0 ακόμα ενσωματώνει ένα πλήθος επεκτάσεων της βιομηχανίας σε προηγούμενες εκδόσεις του προτύπου. "Ενσωματώνοντας τις επεκτάσεις όπως αυτές που αναπτύχθηκαν στη RealNetworks," είπε ο Eric Hyche, Principal Engineer στη RealNetworks, "Η SMIL 3.0 θα ενισχύσει ευρύτερη αποδοχή και δια-λειτουργικότητα των πολυμέσων στον Παγκόσμιο Ιστό."

Οι κατασκευαστές και οι χρήστες είναι προσκεκλημένοι να συμβουλευτούν τη συλλογή εργαλείων, τις επιδείξεις και το βιβλίο: collection of tools, demonstrators, and book που συνοδεύουν την έκδοση της SMIL 3.0.

Η SMIL 3.0 Ηγείται σε Εφαρμογές XML, στον Κινητό Ιστό

Η SMIL 3.0 σχεδιάστηκε ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές πολυμέσων για αυξανόμενο πλήθος πλατφόρμων που υποστηρίζουν πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν τώρα με ασφάλεια να προσθέτουν παρουσιάσεις πολυμέσων σε άλλες εφαρμογές XML, συμπεριλαμβανομένων των HTML και SVG. Η SMIL 3.0 διευκολύνει ακόμα την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων σε κινητές πλατφόρμες. Η "SMIL Tiny" είναι ένα προφίλ της SMIL 3.0, τέλειο για ενσωματωμένα συστήματα και ελαφριές εφαρμογές όπως media playlists.

Σύμφωνα με τον Luiz Fernando Gomes Soares, που συντονίζει την ανάπτυξη της εφαρμογής Ginga/NCL για το Βραζιλιάνικο πρότυπο DTV, "η απλή δηλωτική δομή της SMIL Tiny την κάνει ενδιαφέρουσα υποψήφια για να ενισχύσει την αλληλεπίδραση σε μελλοντικά set-top boxes. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει νέες μορφές αλληλεπίδρασης χρηστών με το περιεχόμενο, με ασφαλή και προσαρμοσμένο τρόπο."

Η SMIL 3.0 Ενσωματώνει Χαρακτηριστικά Προσβασιμότητας

Η SMIL 3.0 ωφελεί τους χρήστες με ειδικές ανάγκες μέσα από την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών που ζήτησε η Κοινοπραξία DAISY. Η Κοινοπραξία Daisy χρησιμοποιεί τη SMIL για τα Βιβλία της (Talking Books), μια ανοιχτή μορφή, σχεδιασμένη για τις ανάγκες τυφλών ή με δυσκολίες όρασης χρηστών του Παγκοσμίου Ιστού.

"Η SMIL 3.0 περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας και για πρώτη φορά ορίστηκε ένα πλήρως συμβατό προφίλ γλώσσας για τα βιβλία DAISY," είπε ο Dr. George Kerscher, Γενικός Γραμματέας της Κοινοπραξίας Daisy. "Καθώς η Κοινοπραξία κινείται μπροστά με τις αναθεωρήσεις του Προτύπου DAISY, θα χτίσουμε πάνω στη SMIL 3.0 και θα επεκτείνουμε τη λειτουργικότητα στο Πρότυπο DAISY για να υποστηρίξουμε την παραγωγή και κατανάλωση εκδόσεων πλούσιων μέσων που είναι προσβάσιμα σε όλους."

Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας Synchronized Multimedia Working Group που σχετίζονται με την έκδοση ήταν: Access Technologies (worldwide), CWI - Centrum Wiskunde & Informatica (Netherlands), the Daisy Consortium (Worldwide), the Helsinki University of Technology (Finland), the International Webmasters Association/HTML Writers Guild (Italy), Loria/INRIA Lorraine (France), the National Center for Research on Disabilities (Japan), Nokia (worldwide), the Pontificia Universidade Catolica do Rio de Janeiro (Brazil), RealNetworks (USA) και La Universidad de Oviedo (Spain).

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/