The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Τα Πρότυπα του W3C Κάνουν την Εμπειρία στον Κινητό Παγκόσμιο Ιστό πιο Ελκυστική

Ξεκίνησαν Νέες Εργασίες στις Οδηγίες Εφαρμογών του Κινητού Παγκοσμίου Ιστού

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.)

http://www.w3.org/ -- 29 Ιουλίου 2008 -- Το W3C ανακοίνωσε σήμερα τα νέα πρότυπα που διευκολύνουν την περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό από κινητές συσκευές. Οι Βέλτιστες Πρακτικές του Κινητού Παγκοσμίου Ιστού "Mobile Web Best Practices 1.0," που εκδόθηκαν ως Σύσταση του W3C, συγκεντρώνουν την εμπειρία πολλών φορέων του Κινητού Παγκοσμίου Ιστού και συμβουλεύουν για τη δημιουργία φιλικού περιεχομένου στον Κινητό Παγκόσμιο Ιστό.

"Οι Κατασκευαστές περιεχομένου στον Κινητό Παγκόσμιο Ιστό έχουν τώρα σταθερές οδηγίες και ώριμα εργαλεία για μια καλύτερη εμπειρία στον Κινητό Παγκόσμιο Ιστό," είπε ο Dominique Hazaël-Massieux, Επικεφαλής της Δραστηριότητας Κινητού Παγκοσμίου Ιστού του W3C. "Για την υποστήριξη της αποστολής του W3C για το χτίσιμο Ενός Παγκοσμίου Ιστού, θέλουμε να υποστηρίξουμε την κοινότητα κατασκευαστών παρέχοντας εργαλεία για μια ικανοποιητική εμπειρία χρηστών στον κινητό Παγκόσμιο Ιστό."

Οι Οδηγίες Σχεδιασμού του Κινητού Παγκοσμίου Ιστού Αντιμετωπίζουν τις Προκλήσεις όταν εν Κινήσει

Mobile Web Best Practices flip card excerpt Οι κάρτες Βέλτιστων Πρακτικών (Mobile Web Best Practices Flip Cards) Παρουσιάζουν περιληπτικά τις Οδηγίες

Οι άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιούν τον Παγκόσμιο Ιστό ενώ εν κινήσει, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας του εξοπλισμού και του λογισμικού, περιορισμούς συσκευών και περιορισμούς σε bandwidth. Οι Βέλτιστες Πρακτικές Κινητού Παγκοσμίου Ιστού 1.0 βοηθάει τους συγγραφείς περιεχομένου να αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες και να αναπτύσσουν περιεχόμενο που συνεργάζεται με μεγάλο εύρος κινητών συσκευών. Οι συγγραφείς και άλλοι κατασκευαστές περιεχομένου θα βρουν πρακτικές συμβουλές για να διαχειρίζονται τις προκλήσεις εμπειρίας χρηστών όπως είσοδο δεδομένων και κύλιση σελίδων.

Μέχρι σήμερα οι κατασκευαστές περιεχομένου αντιμετώπιζαν μια επιπρόσθετη πρόκληση: να επιλέξουν μέσα από την ποικιλία γλωσσών σήμανσης κινητών. Με την έκδοση της Σύστασης XHTML Basic 1.1: XHTML Basic 1.1 Recommendation σήμερα, την προτιμώμενη μορφή προδιαγραφής των Βέλτιστων Πρακτικών, υπάρχει τώρα πλήρης σύγκλιση στις γλώσσες σήμανσης κινητών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναπτύχθηκαν από την Open Mobile Alliance (OMA).

Ο ελεγκτής W3C mobileOK checker (beta), όταν χρησιμοποιείται με το γνωστό εργαλείο επικύρωσης: W3C validator, βοηθάει τους κατασκευαστές να δοκιμάζουν περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού, φιλικό για κινητές συσκευές.

Επόμενα Βήματα: Οδηγίες Εφαρμογών Κινητού Παγκοσμίου Ιστού

Σύμφωνα με την έρευνα Juniper Research, "η παγκόσμια αγορά του Κινητού Ιστού 2.0 θα αξίζει $22.4 δισεκατομμύρια το 2013, σε σύγκριση με τα $5.5 δισεκατομμύρια σήμερα." Για να συμβαδίζει με αυτές τις εξελίξεις, η Ομάδα Εργασίας των Βέλτιστων Πρακτικών του Κινητού Παγκοσμίου Ιστού: Mobile Web Best Practices (MWBP) Working Group εξέδωσε σήμερα το πρώτο προσχέδιο της επόμενης γενιάς οδηγιών (Mobile Web Application Best Practices), που στοχεύουν στις εφαρμογές του κινητού Παγκοσμίου Ιστού. Ενώ το αρχικό έγγραφο βέλτιστων πρακτικών επικεντρώθηκε στην παραδοσιακή περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό, οι νέες οδηγίες θα επικεντρωθούν στη χρήση των εφαρμογών του Παγκοσμίου Ιστού και των widgets για ευκαιρίες αλληλεπίδρασης από κινητές συσκευές. Για παράδειγμα όσοι παρέχουν περιεχόμενο σε κινητά μπορεί να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές στον Παγκόσμιο Ιστό μαζί με πληροφορίες γεω-τοποθεσίας για να παρέχουν στους χρήστες πλουσιότερες πληροφορίες, σχετικές με την τοποθεσία καθώς και διεπαφές.

Ακόμα, το W3C αναπτύσσει πόρους για να βοηθήσει τους συγγραφείς να δημιουργούν περιεχόμενο που να είναι φιλικό προς κινητά και προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες (mobile-friendly and accessible to people with disabilities). Ένα προσχέδιο για τη Σχέση μεταξύ των Βέλτιστων Πρακτικών του Κινητού Παγκοσμίου Ιστού και των Οδηγιών Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού: Relationship between Mobile Web Best Practices (MWBP) and Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) εκδόθηκε από κοινού από τις Ομάδες Εργασίας: Education & Outreach Working Group (EOWG)) της Πρωτοβουλίας WAI.

Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας MWBP, συμπεριλαμβανομένων ηγετών από τη βιομηχανία κινητών και εκπροσώπων από τους χορηγούς: Mobile Web Initiative (MWI) sponsors, δηλώνουν την υποστήριξή τους (declaring their support) για το σημερινό σύνολο τεχνολογιών του κινητού Παγκοσμίου Ιστού που έχουν εκδοθεί.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/