Η Δραστηριότητα eGovernment του W3C Ενδυναμώνει τους Πολίτες

Δημόσια Συζήτηση για την Ανάπτυξη Βέλτιστων Πρακτικών στον Παγκόσμιο Ιστό για Καλή Διακυβέρνηση και Συμμετοχή των Πολιτών

Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.)

http://www.w3.org/ -- 3 Ιουνίου 2008 -- Σήμερα το W3C εγκαινιάζει μια νέα συζήτηση (new forum) για κυβερνήσεις, πολίτες, ερευνητές και άλλους φορείς για να ερευνήσουν πώς να χρησιμοποιούν καλύτερα την τεχνολογία του Παγκοσμίου Ιστού για καλή διακυβέρνηση και συμμετοχή των πολιτών.

"Ενθαρρύνω τους ανθρώπους από κυβερνητικούς φορείς να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση του W3C για να εξυπηρετεί ο Παγκόσμιος Ιστός καλύτερα τους ανθρώπους," είπε ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Τα Ανοιχτά Πρότυπα και ειδικότερα τα Πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί το κόστος διακυβέρνησης, να διευκολύνουν ανεξάρτητους φορείς να συνεργαστούν και να αυξήσουν την ευελιξία εν όψει αλλαγών. Εκδίδοντας Συνδεδεμένα Δεδομένα (Linked Data) στον Παγκόσμιο Ιστό υπάρχει η δυνατότητα δημιουργικής επαναχρησιμοποίησής τους — από πολίτες και από εταιρείες που συνδυάζουν τα δεδομένα από πολλούς πόρους για νέες εντυπωσιακές χρήσεις. Συμμετέχοντας σε αυτή τη συζήτηση μπορείτε να μάθετε καλή "eGovernance" και πώς να χτίσετε μια πλατφόρμα Ανοιχτών Προτύπων πάνω από τα υπάρχοντα εργαλεία και υπηρεσίες σας."

Αυτή η συζήτηση είναι ανοιχτή στο κοινό. Το W3C προσκαλεί οποιοδήποτε άνθρωπο ή οργανισμό που ενδιαφέρεται για το θέμα eGovernment να συμμετάσχει στη νέα Ομάδα Ενδιαφέροντος eGovernment Interest Group. Η ομάδα είναι το αποτέλεσμα αρκετών χρόνων εργασίας του W3C στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο Workshops σε eGovernment το 2007, ένα στην Ευρώπη: one in Europe και ένα στη Βόρειο Αμερική: one in North America.

Πρώιμες Επιτυχίες στο eGovernment Αποκαλύπτουν τις Μελλοντικές Προκλήσεις

Το eGovernment αναφέρεται στη χρήση του Παγκοσμίου Ιστού ή άλλων τεχνολογιών πληροφορικής από κυβερνητικούς φορείς για να αλληλεπιδρούν με τους πολίτες, ανάμεσα σε τμήματα και παραρτήματα και ανάμεσα σε κυβερνήσεις. Όπως κάθε πάροχος πληροφοριών, οι κυβερνήσεις βρήκαν χρήσιμο και αποτελεσματικό να αλληλεπιδρούν με πελάτες — πολίτες — μέσω του Internet, επιτρέποντάς τους να καταχωρούν τις φορολογικές δηλώσεις online, να παρακολουθούν μαθήματα οδήγησης, να κάνουν αίτηση για visa και να ψηφίζουν. Η πρόσβαση στην πληροφορία και οι αποτελεσματικές και ασφαλείς αλληλεπιδράσεις, συνεισφέρουν στη δίκαιη διακυβέρνηση.

Αυτά τα επιτεύγματα δείχνουν στις κυβερνήσεις την αξία παροχής πληροφοριών και υπηρεσιών στον Παγκόσμιο Ιστό, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Η έκθεση στην ταχεία εξέλιξη των υπηρεσιών και στη λειτουργικότητα του Παγκοσμίου Ιστού οδήγησε τους πολίτες να περιμένουν και να ζητάνε βελτιώσεις που κυμαίνονται από βασικές υπηρεσίες πρόληψης σε πιο προηγμένες λύσεις και συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τα Ανοιχτά Πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού είναι Κεντρικά για Καλύτερες Δημόσιες Υπηρεσίες

Τα δια-λειτουργικά, Ανοιχτά Πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού έχουν ωφελήσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του W3C στις περιοχές των XML, Σημασιολογικού Ιστού, Προσβασιμότητας, Διεθνοποίησης και Κινητής Πρόσβασης. Αυτά τα πρότυπα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους με ποικίλες δυνατότητες που χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Ακόμα, τα ανοιχτά πρότυπα αυξάνουν την πιθανότητα τα δεδομένα να παραμένουν διαθέσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την αξία των επενδύσεων για τη δημιουργία και συλλογή δεδομένων.

Τα πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού ειδικότερα, βοηθούν στο συνδυασμό δεδομένων — mashups — και επομένως στη συνεργασία (προγραμματισμένη και μη προγραμματισμένη) μεταξύ κυβερνητικών γραφείων και άλλων φορέων eGovernment. Η τεχνολογία του Σημασιολογικού Ιστού ακόμα βοηθάει στη διαχείριση της ευθύνης, που βοηθάει στη μείωση των λαθών και στο χτίσιμο εμπιστοσύνης.

Η νέα Ομάδα Ενδιαφέροντος, με συν-Επικεφαλής τους Kevin Novak (American Institute of Architects) και José M. Alonso (W3C/CTIC), θα αναπτύξει καλές πρακτικές και οδηγίες για τη χρήση των ανοιχτών Προτύπων του Παγκοσμίου Ιστού στην διακυβέρνηση, θα αναγνωρίσει και θα καταγράψει πού η σημερινή τεχνολογία δεν απευθύνει ικανοποιητικά τις ανάγκες των σχετικών φορέων. Η Ομάδα Ενδιαφέροντος θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλες Ομάδες Εργασίας του W3C και με διεθνείς οργανισμούς. Μερικές πιθανές συνεργασίες που αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασιών περιλαμβάνουν: την Επρωπαϊκή Επιτροπή, the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), OASIS, the Organization of American States (OAS), the International Council for Information Technology in Government Administration (ICA) και the World Bank eDevelopment Thematic Group.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/