Το W3C Προσκαλεί τους Κατασκευαστές να Εφαρμόσουν το WCAG 2.0

Οι Οδηγίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού 2.0 της WAI Προωθείται σε Υποψήφια Σύσταση

Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.)

http://www.w3.org/ -- 30 Απριλίου 2008 -- Σήμερα το W3C ανακοινώνει ότι οι Οδηγίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού: Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 είναι έτοιμες για να δοκιμαστούν από κατασκευαστές και σχεδιαστές για δοκιμή σε περιεχόμενο και σε εφαρμογές του Παγκοσμίου Ιστού. Η έκδοση του WCAG 2.0 ως Υποψήφια Σύσταση είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία προτύπων του W3C: major step in the W3C standards process, σηματοδοτεί ευρεία αποδοχή στην Ομάδα Εργασίας WCAG Working Group και μεταξύ δημοσίων αξιολογητών στο τεχνικό περιεχόμενο του εγγράφου.

"Η Κοινότητα ανυπομονεί να γίνει το WCAG 2.0 η τελική Σύσταση του W3C και αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά," είπε η Loretta Guarino Reid, Συν-Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας WCAG. "Προωθώντας το WCAG 2.0 σε Υποψήφια Σύσταση (Candidate Recommendation) παρέχει ένα σταθερό έγγραφο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές για δοκιμαστικές εφαρμογές στις ιστοσελίδες τους."

Το WCAG 2.0 Ικανοποιεί τις Σημερινές Ανάγκες

Το WCAG απευθύνει την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και για ηλικιωμένους χρήστες και είναι μια από τις τρεις οδηγίες προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό (three Web accessibility guidelines) που παρήχθησαν από την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό του W3C:Web Accessibility Initiative (WAI). Το WCAG 2.0 παρέχει μια σταθερή βάση προσβασιμότητας στο περιεχόμενο και σε εφαρμογές του Παγκοσμίου Ιστού, ενώ τα υποστηρικτικά έγγραφα δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται με ευελιξία σε εύρος τεχνολογιών και περιβαλλόντων στο σημερινό Παγκόσμιο Ιστό. Το WCAG 2.0 έχει σχεδιαστεί να είναι ευκολότερο στη χρήση από το WCAG 1.0 και δοκιμάζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό αυτόματων δοκιμών και ανθρώπινης αξιολόγησης.

Το WCAG 2.0 Περιέχει Εκτενή Σχόλια της Κοινότητας

"Το WCAG 2.0 έχει αναπτυχθεί με εκτενή σχόλια της κοινότητας," είπε ο Gregg Vanderheiden, Συν-Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας WCAG και Διευθυντής του Trace R&D Center στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. "Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, με την έκδοση δώδεκα υπό Διαμόρφωση Προσχεδίων και απευθύνοντας περισσότερα από 3000 σχόλια για να εξασφαλίσουμε ότι το WCAG 2.0 ικανοποιεί την ανάγκη για ένα αναθεωρημένο διεθνές πρότυπο με το οποίο μπορούν να εναρμονιστούν οι εθνικές και διεθνείς οδηγίες προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό."

Η Ομάδα Εργασίας WCAG Αναζητά Ποικίλες Εφαρμογές του WCAG 2.0

Η Ομάδα Εργασίας αναζητά σχόλια από εμπειρίες εφαρμογής (feedback from implemention experience of WCAG 2.0) σε ποικίλους τύπους ιστοσελίδων και εφαρμογών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008. Μια αναλυτική σουίτα υποστηρικτικών εγγράφων είναι διαθέσιμη για να βοηθήσει όσους κάνουν εφαρμογές και περιλαμβάνει το How to Meet WCAG 2.0, που επιτρέπει στους κατασκευαστές και στους σχεδιαστές να χτίσουν μια προσαρμοσμένη οπτική των προϋποθέσεων του WCAG 2.0.Τα έγγραφα: Understanding WCAG 2.0, Techniques for WCAG 2.0, Overview of WCAG 2.0 Documents, WCAG 2.0 FAQ και Comparison between WCAG 1.0 and WCAG 2.0 υποστηρίζουν τη μετάβαση στο WCAG 2.0.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/

Σχετικά με την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό [WAI]

Η Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό του W3C (Web Accessibility Initiative - WAI) συνεργάζεται με οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό εξασφαλίζοντας ότι οι κεντρικές τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού υποστηρίζουν προσβασιμότητα, αλλά και αναπτύσσοντας οδηγίες για το περιεχόμενο στον Παγκόσμιο Ιστό, πράκτορες χρηστών και εργαλεία συγγραφής, βοηθώντας στην ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης και επισκευής για προσβασιμότητα, πραγματοποιώντας εκπαίδευση και διάχυση και συντονίζοντας με την έρευνα και ανάπτυξη που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό. Η WAI υποστηρίζεται εν μέρει από τους: U.S. Department of Education, European Commission's Information Society Technologies Programme, IBM, Microsoft Corporation, SAP και Wells Fargo.