The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η XML είναι Δέκα Ετών!

Η Κοινότητα Προσκαλείται για να Γιορτάσει την XML Παντού

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.)

http://www.w3.org/ -- 12 Φεβρουαρίου 2008 -- Για να σηματοδοτήσει τη δεκαετή επέτειο (ten year anniversary) από την έκδοση της Επεκτάσιμης Γλώσσας Σήμανσης: Extensible Markup Language (XML) 1.0 ως Σύστασης του W3C, η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού σχεδιάζει μέσα στο 2008 να αναγνωρίσει και να ευχαριστήσει τις αφοσιωμένες κοινότητες και τους ανθρώπους για τη συνεισφορά τους στην XML — συμπεριλαμβανομένων όσων συμμετείχαν στις Ομάδες XML του W3C και σε ηλεκτρονικές λίστες, την κοινότητα SGML και την xml-dev — μέσα από εύρος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Η XML είναι απλή, ανοιχτή και ευέλικτη μορφή για την ανταλλαγή ποικίλων δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό. Η επιτυχία της XML είναι ισχυρή ένδειξη του πως αφοσιωμένοι άνθρωποι, που εργάζονται στη Διαδικασία Προτύπων του W3C μπορούν να συνεργαστούν με μια μεγαλύτερη κοινότητα για να παράγουν αποτελέσματα που αλλάζουν τη βιομηχανία.

Η XML του W3C Είναι Παντού

"Ουσιαστικά δεν υπάρχει υπολογιστής στον κόσμο, ή οποιαδήποτε συσκευή που δεν επεξεργάζεται XML κάποιες φορές," είπε ο Tim Bray της Sun Microsystems. "Αυτό είναι καλό, επειδή δείχνει ότι η πληροφορία μπορεί να συσκευαστεί, να μεταδοθεί και να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ανεξάρτητο από τα είδη υπολογιστών και λογισμικού που εμπλέκονται. Η XML δε θα είναι το τελευταίο ουδέτερο σύστημα διαχείρισης πληροφορίας. Αλλά ως πρώτο, τα έχει καταφέρει πολύ καλά."

Πράγματι, είναι δύσκολο να περάσει μια μέρα χωρίς να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία που βασίζεται στην XML με κάποιο τρόπο. Όταν γεμίζετε το αυτόματη δεξαμενή με αέριο, η XML συχνά ρέει από την αντλία στο σταθμό. Όταν ρυθμίζετε την ψηφιακή κάμερα, σε μερικά μοντέλα αυτό γίνεται μέσω γραφικών ελέγχων, βασισμένων σε XML. Όταν τη συνδέετε με τον υπολογιστή, η κάμερα και το λειτουργικό σύστημα επικοινωνούν μεταξύ τους σε XML. Όταν κατεβάζετε ψηφιακή μουσική, το λογισμικό που χρησιμοποιείτε για να οργανώσετε τα αρχεία είναι πιθανό να αποθηκεύει πληροφορίες για τα τραγούδια σε XML. Και όταν εξερευνάτε τον πλανήτη Άρη, η XML είναι μαζί σας. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ιστορία: story about open source on Mars.

Η XML του W3C Είναι Κοινοτική Προσπάθεια

Το W3C θα ήθελε να επεκτείνει τα συγχαρητήριά του στους συμμετέχοντες της Ομάδας Εργασίας: participants of the XML Working Group που δημιούργησαν το Πρότυπο: Jon Bosak, Paula Angerstein, Tim Bray (co-Editor), James Clark, Dan Connolly, Steve DeRose, Dave Hollander, Eliot Kimber, Tom Magliery, Eve Maler, Murray Maloney, Makoto Murata, Joel Nava, Conleth O'Connell, Jean Paoli (co-Editor), Peter Sharpe, C. M. Sperberg-McQueen (co-Editor) και John Tigue.

"Η δέκατη επέτειος της XML είναι καλή χρονική στιγμή για να σκεφτούμε τους λόγους της δημιουργίας της," είπε ο Jon Bosak, Διακεκριμένος Μηχανικός της Sun Microsystems που οργάνωσε και ηγήθηκε της Ομάδας Εργασίας του W3C που δημιούργησε τη Σύσταση XML 1.0. "Η XML και τα σχετικά με αυτήν πρότυπα έχουν επιφέρει τόσα πολλά τεχνικά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια που είναι εύκολο να χάσουμε τη διαδρομή των δυνάμεων που οδήγησαν τη βιομηχανία να βασίσει το μέλλον της ανάπτυξης του Παγκοσμίου Ιστού σε ένα προφίλ ενός Διεθνούς Προτύπου, SGML (ISO 8879:1986). Πίσω από όλη αυτή την τεχνική δουλειά υπήρξε μια μάχη ανάμεσα στους χρήστες και στους κατασκευαστές για την ιδιοκτησία των δεδομένων. Η Sun Microsystems χορήγησε την προσπάθεια να γίνει η XML το πρότυπο των δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό επειδή γνωρίζαμε ότι η εναλλακτική ήταν μια κλειστή, μη δια-λειτουργική μορφή. Σήμερα γιορτάζουμε την επιτυχία των ανοιχτών προτύπων στη διατήρηση των δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό χωρίς εξαρτήσεις από εταιρείες και κατασκευαστές. Η μάχη δεν έχει τελειώσει αλλά είμαι περήφανος που η Sun βοήθησε στην ανάπτυξη που μπορεί να κάνει πραγματικότητα την ανεξαρτησία των δεδομένων."

Η XML είναι ένα δια-λειτουργικό πρότυπο που υποστηρίζει τη διεθνοποίηση, την επεκτασιμότητα, τη σύνθεση και την διατήρηση (επειδή η μορφή είναι ανοιχτή και ακόμα μπορούν εύκολα να τη διαβάσουν και άνθρωποι). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με μορφές δεδομένων βασισμένων σε XML (XML-based data formats). Η XML υποστηρίζεται από πλούσιο σύνολο εργαλείων σχετικών προτύπων, συμπεριλαμβανομένων των XSLT (για τροποποίηση περιεχομένου XML), XQuery (για αναζήτηση βάσεων δεδομένων XML), Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (για πρόσβαση σε περιβάλλον προγραμματισμού), XML Schema και XML Signature και Encryption. Η δια-λειτουργικότητα της XML την έκανε φυσική επιλογή για τον ορισμό μορφών εγγράφων (όπως SVG ή VoiceXML) και υπηρεσιών (βασισμένων σε SOAP και σε HTTP).

Το W3C Συνεχίζει να Επενδύει στην XML

Το W3C έχει επενδύσει στη συντήρηση της XML από την πρώτη έκδοσή της. Η διατήρηση της Προδιαγραφής μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η Ομάδα Εργασίας XML Core εργάστηκε για να εξασφαλίσει ότι οι αναφορές λαθών οδηγούν σε διορθώσεις της προδιαγραφής. Πράγματι, στις 5 Φεβρουαρίου η Ομάδα Εργασίας XML Core εξέδωσε την Προτεινόμενη Σύσταση: Fifth Edition of XML 1.0, προσκαλώντας την κοινότητα να αξιολογήσει τον τελευταίο γύρο αλλαγών. Το W3C με αυτή την ευκαιρία θέλει να ευχαριστήσει την Ομάδα Εργασίας XML Core Working Group και ειδικότερα τους συν-Επικεφαλής Paul Grosso και Norm Walsh για την αφοσίωσή τους.

Συμμετάσχετε στον Εορτασμό του W3C για την XML10

Ως μέρος του εορτασμού W3C XML10 Celebration, το W3C στοχεύει να συμπεριλάβει συνεντεύξεις σε βίντεο των ανθρώπων της κοινότητας XML και να διανείμει διαφημιστικά XML10 σε σχετικές με την XML εκδηλώσεις μέσα στο 2008. Για να υποστηρίξει αυτά, το W3C έχει προσκαλέσει τα Μέλη του W3C να γίνουν Χορηγοί του XML10. Το W3C θα ήθελε να ευχαριστήσει το FLWOR Foundation για τη γενναιόδωρη χορηγία τους στο XML10.

Χρησιμοποιώντας την ευχετήρια κάρτα XML10 Greeting Card, παρακαλούμε πείτε μας για τις δημοσιεύσεις σε blog, βίντεο, άρθρα, εφαρμογές της XML και άλλες σκέψεις για την XML. Οι υποβληθέντες χαιρετισμοί (Submitted greetings) θα φαίνονται δημόσια.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/