The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Το W3C Προσπελαύνει Δεδομένα στον Παγκόσμιο Ιστό με την SPARQL

Ισχυρή Τεχνολογία Αναζήτησης Κατανεμημένων και Ποικίλων Δεδομένων

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.)

http://www.w3.org/ -- 15 Ιανουαρίου 2008 -- Το W3C ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση της SPARQL, το κεντρικό πρότυπο για προσπέλαση δεδομένων στο Σημασιολογικό Ιστό. Με την τεχνολογία αναζήτησης SPARQL, που προφέρεται "σπαρκλ," οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό που θέλουν να ξέρουν αντί στην τεχνολογία βάσης δεδομένων ή στη μορφή δεδομένων που χρησιμοποιούνται παρασκηνιακά για την αποθήκευση δεδομένων. Επειδή οι αναζητήσεις SPARQL εκφράζουν στόχους υψηλού επιπέδου, είναι ευκολότερο να τις επεκτείνουμε σε μη αναμενόμενους πόρους δεδομένων, ή ακόμα να τις εισάγουμε σε νέες εφαρμογές.

"Το να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Σημασιολογικό Ιστό χωρίς τη SPARQL είναι σαν να προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σχεσιακή βάση δεδομένων χωρίς SQL," εξήγησε ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Η SPARQL δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών από βάσεις δεδομένων και από άλλους, ποικίλους πόρους, στον Παγκόσμιο Ιστό."

Υπάρχουν ήδη 14 γνωστές εφαρμογές της SPARQL (14 known implementations of SPARQL), πολλές από τις οποίες είναι ανοιχτού κώδικα.

Η SPARQL Προσπερνάει τους Παραδοσιακούς Περιορισμούς των Τοπικών, Μοναδικών Μορφών Αναζήτησης

Υπάρχουν πολλές επιτυχείς γλώσσες αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένων προτύπων όπως SQL και XQuery. Αυτά είχαν σχεδιαστεί αρχικά για αναζητήσεις περιορισμένες σε ένα προϊόν, μια μορφή, τύπο πληροφοριών ή σε τοπικά αποθηκευμένα δεδομένα. Παραδοσιακά, ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί η ίδια αναζήτηση υψηλού επιπέδου διαφορετικά, ανάλογα με την εφαρμογή ή τη συγκεκριμένη διάταξη που επιλέγεται για τη βάση δεδομένων. Και όταν αναζητούνται πολλοί πόροι δεδομένων ήταν απαραίτητο να γραφτεί λογική για το συνδυασμό των αποτελεσμάτων. Αυτοί οι περιορισμοί έχουν επιφέρει υψηλότερο κόστος ανάπτυξης και δημιούργησαν φραγμούς για την ενσωμάτωση νέων πόρων.

Ο στόχος του Σημασιολογικού Ιστού είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μοιραστούν, να ενσωματώσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν τα δεδομένα παγκοσμίως. Η SPARQL έχει σχεδιαστεί για χρήση στον Παγκόσμιο Ιστό και επιτρέπει τις αναζητήσεις σε κατανεμημένους πόρους δεδομένων, ανεξαρτήτως μορφής. Δημιουργώντας μια μοναδική αναζήτηση σε εύρος δεδομένων, είναι ευκολότερο από το να υπάρχουν πολλές αναζητήσεις. Επίσης, στοιχίζει λιγότερο και παρέχει πλουσιότερα αποτελέσματα.

Επειδή η SPARQL δεν έχει περιορισμούς για συγκεκριμένη μορφή βάσης δεδομένων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κύμα δεδομένων του Web 2.0 και να το συνδυάσει με άλλους πόρους του Σημασιολογικού Ιστού. Ακόμα, επειδή οι απομακρυσμένοι πόροι μπορεί να μην έχουν το ίδιο 'σχήμα' ή να μοιράζονται τις ίδιες ιδιότητες, η SPARQL έχει σχεδιαστεί για αναζήτηση μη ομοιόμορφων δεδομένων.

Η SPARQL Μετατρέπει την Πρόσβαση Δεδομένων σε Υπηρεσία του Παγκοσμίου Ιστού

Ο συνδυασμός της γλώσσας αναζήτησης SPARQL και του πρωτοκόλλου δημιουργεί μια υπηρεσία στον Παγκόσμιο Ιστό που τρέχει πάνω σε HTTP ή SOAP, παρέχει μια πρότυπη υπηρεσία στον Παγκόσμιο Ιστό για οτιδήποτε ρωτάει μια ερώτηση.

"Η SPARQL εστιάζει στην αναζήτηση μοντέλων δεδομένων κι αυτό γλιτώνει χρόνο για τους κατασκευαστές. Δεν υπάρχει ανάγκη για μικρές υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού για να βρίσκουν διαφορετικές πλευρές του συστήματος," εξήγησε ο Lee Feigenbaum, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας RDF Data Access. "Αυτό επιτρέπει στο χρήστη της SPARQL να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση -- είναι σαν να σχεδίαζαν τη δική τους διεπαφή, αντί να πρέπει να δουλέψουν με ένα περιορισμένο σύνολο προκατασκευασμένων υπηρεσιών."

Η προδιαγραφή SPARQL ορίζει μια γλώσσα αναζήτησης και ένα πρωτόκολλο και συνεργάζεται με άλλες κεντρικές τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού από το W3C, τις: Resource Description Framework (RDF) για αναπαράσταση δεδομένων, RDF Schema, Web Ontology Language (OWL) για τη δημιουργία λεξιλογίων και Gleaning Resource Descriptions from Dialects of Languages (GRDDL), για αυτόματη εξαγωγή δεδομένων Σημασιολογικού Ιστού από έγγραφα. Η SPARQL ακόμα χρησιμοποιεί άλλα πρότυπα του W3C που βρίσκονται σε εφαρμογές του Παγκοσμίου Ιστού όπως τη γλώσσα Web Services Description Language (WSDL).

Η Ομάδα Εργασίας Πρόσβασης Δεδομένων του W3C Περιλαμβάνει Ηγέτες της Βιομηχανίας στην Τεχνολογία Βάσεων Δεδομένων και Εφαρμογών του Παγκοσμίου Ιστού

Η Ομάδα Εργασίας Πρόσβασης Δεδομένων RDF του W3C δημιολύργησε τρεις Συστάσεις SPARQL που εκδόθηκαν σήμερα: τις SPARQL Query Language for RDF, The SPARQL Protocol for RDF και την SPARQL Query Results XML Format. Η Ομάδα Εργασίας περιλαμβάνει προσκεκλημένους ειδήμονες και συμμετέχοντες από τους οργανισμούς: Agfa-Gevaert N. V., Asemantics S.R.L., Clark & Parsia LLC, Cleveland Clinic, Eindhoven University of Technology, Free University of Bozen-Bolzano, Garlik, HP, IBM Corporation, Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (MEI), Nippon Telegraph & Telephone Corp. (NTT), OpenLink Software, Oracle, and Profium, Ltd. Η σελίδα συστάσεων SPARQL Testimonials page περιέχει δηλώσεις υποστήριξης και δεσμεύσεις για την εφαρμογή των νέων Συστάσεων.

Το W3C συνεχίζει να προωθεί τη σχέση ανάμεσα στο Σημασιολογικό Ιστό και σε παραδοσιακές βάσεις δεδομένων. Μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά (report) από το W3C Workshop on RDF Access to Relational Databases από τον Οκτώβριο του 2007.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/