Το W3C Εκδίδει το Προσχέδιο της HTML 5, το Μέλλον του Περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού

Η Κοινότητα του Παγκοσμίου Ιστού Δημιουργεί το Επόμενο Πρότυπο της HTML στη Δημόσια Συζήτηση του W3C

Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 or +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 ή +33.676.86.33.41
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.)

http://www.w3.org/ -- 22 Ιανουαρίου 2008 -- Το W3C εξέδωσε σήμερα ένα προσχέδιο της HTML 5, μια σημαντική αναθεώρηση της γλώσσας σήμανσης για τον Παγκόσμιο Ιστό. Η Ομάδα Εργασίας HTML Working Group δημιουργεί την HTML 5 να είναι ανοιχτή προδιαγραφή, απαλλαγμένη από πνευματικά δικαιώματα (royalty-free) για πλούσιο περιεχόμενο και εφαρμογές του Παγκοσμίου Ιστού. . Η Ομάδα λειτουργεί δημοσίως με σχεδόν πεντακοσίους συμμετέχοντες (participants), συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τα Μέλη του W3C: ACCESS, AOL, Apple, Google, IBM, Microsoft, Mozilla, Nokia και Opera.

"Η HTML είναι φυσικά ένα πολύ σημαντικό πρότυπο," είπε ο Tim Berners-Lee, συγγραφέας της πρώτης έκδοσης της HTML και Διευθυντής του W3C. "Χαίρομαι που βλέπω την κοινότητα κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών περιηγητών, να εργάζονται μαζί για να δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό μονοπάτι για τον Παγκόσμιο Ιστό. Η ενσωμάτωση της εργασίας τόσων ανθρώπων είναι δύσκολη διαδικασία, όπως και η πρόκληση της εξισορρόπησης της σταθερότητας με την καινοτομία, του πραγματισμού με τον ιδεαλισμό."

Γιατί η Κοινότητα Θέλει την HTML 5

Οι μηχανικοί, οι σχεδιαστές, τα τμήματα marketing και οι χρήστες έχουν μάθει πολλά για τον Παγκόσμιο Ιστό από τότε που πρωτοεκδόθηκε η HTML 4 το Δεκέμβριο του 1997. Οι ιστοσελίδες αντικατοπτρίζουν αυτή την πρόοδο: δεν υπάρχουν πια συλλογές στατικών σελίδων, τώρα υπάρχουν κοινότητες πλούσιων μέσων που ενισχύουν τη συμμετοχή και εξελίσσονται δυναμικά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών. Η Ajax και οι σχετικές καινοτομίες έχουν κεντρίσει τις απαιτήσεις για ένα νέο πρότυπο που επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν εφαρμογές στον Παγκόσμιο Ιστό που δια-λειτουργούν σε διάφορες πλατφόρμες.

Το W3C εγκαινίασε (launched) την Ομάδα Εργασίας HTML το Μάρτιο του 2007 ως τόπο συζήτησης για το χτίσιμο ομοφωνίας γύρω από το νέο πρότυπο. Η ομάδα έχει ήδη εκδώσει ένα σύνολο αρχών σχεδιασμού (HTML design principles), που περιλαμβάνουν: εξασφάλιση υποστήριξης υπάρχοντος περιεχομένου (support for existing content), ευρεία εξάσκηση (widespread practice), θέματα διαχωρισμού σήμανσης από περιεχόμενο (separating concerns) και δυνατότητα παγκόσμιας πρόσβασης (universal access). Αυτές οι αρχές βοηθούν στην καθοδήγηση της λήψης αποφάσεων της Ομάδας.

Τι Είναι Νέο στην HTML 5

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, νέα χαρακτηριστικά (new features) για τους συγγραφείς είναι τα APIs για το σχεδιασμό δισδιάστατων γραφικών, η ενσωμάτωση και ο έλεγχος περιεχομένου ήχου και βίντεο, η διατήρηση αποθήκευσης δεδομένων από την πλευρά των πελατών και η δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες να αλλάζουν τα έγγραφα ολοκληρωτικά ή τμήματά τους, δια-λειτουργικά. Άλλα χαρακτηριστικά διευκολύνουν την αναπαράσταση οικείων στοιχείων των σελίδων, συμπεριλαμβανομένων των <section> <footer> <nav> (για περιήγηση) και <figure> (για την απόδοση σχολίου σε φωτογραφία ή σε άλλο ενσωματωμένο περιεχόμενο). Οι συγγραφείς γράφουν σε HTML 5 χρησιμοποιώντας είτε το κλασσικό συντακτικό HTML ή συντακτικό XML, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής. Μπορείτε να διαβάσετε τη λίστα αλλαγών (list of changes) από την HTML 4.

Η προδιαγραφή HTML 5 βοηθάει στη βελτίωση της δια-λειτουργικότητας και μειώνει το κόστος λογισμικού δίνοντας ακριβείς κανόνες όχι μόνο για τη διαχείριση όλων των σωστών εγγράφων HTML αλλά και για τον τρόπο επιδιόρθωσης των λαθών. Αυτή είναι η πρώτη έκδοση της HTML που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της Πολιτικής Royalty-Free Patent Policy του W3C.

Μαζί με τους κατασκευαστές περιηγητών που αναφέρονται παραπάνω, τα παρακάτω Μέλη του W3C βοηθούν στο σχηματισμό της προδιαγραφής HTML 5: BEA Systems, Inc., Betfair Limited, Boeing, Cisco, Disruptive Innovations, Dreamlab Technologies AG, France Telecom, Hewlett-Packard, IWA-HWG, Mitsue-Links Co., Ltd., mTLD Top Level Domain Limited, Openwave Systems Inc., Oxford Brookes University, PicoForms, Queensland University of Technology, Stanford University, University of Innsbruck και the U.S. Library of Congress.

Το W3C καλωσορίζει σχόλια από το κοινό για το Πρώτο Δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο (First Public Working Draft). Μπορείτε να διαβάσετε την προδιαγραφή (specification) για καθοδήγηση στην αποστολή σχολίων. Το W3C ενθαρρύνει περισσότερους κατασκευαστές εργαλείων να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας HTML για να εξασφαλίσουν ότι η HTML 5 ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών τους. Το W3C ενθαρρύνει ακόμα τους ανθρώπους να γνωστοποιούν στους κατασκευαστές λογισμικού ποια χαρακτηριστικά της HTML 5 εκτιμούν περισσότερο.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C)

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) είναι μια διεθνής Κοινοπραξία όπου οι Οργανισμοί Μέλη, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το κοινό συνεργάζονται για να αναπτύξουν τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού και οδηγίες σχεδιασμένες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Ιστό. Περισσότεροι από 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Το W3C διαχειρίζονται από κοινού οι οργανισμοί MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία και έχει επιπλέον Γραφεία (Offices) σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/