Η Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό του W3C Διοργανώνει Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καλύτερων Πρακτικών στην Ισπανία

Διαχειριστές Ιστοσελίδων και Σχεδιαστές Συναντώνται στη Μαδρίτη για να μάθουν σχετικά με Προσβάσιμο Σχέδιο

Για επικοινωνία με Ευρώπη (εκτός από Ισπανία), Αφρική και Μέση Ανατολή --
Για επικοινωνία με Ισπανία --
Francisco Sánchez, <fsanchez@w3.org>, +34.985.09.93.14

(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά)

http://www.w3.org/ -- 11 Φεβρουαρίου 2004 -- Η Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του Παγκοσμίου Ιστού (WAI), μέρος της Κοινοπραξίας του Παγκοσμίου Ιστού (W3C), διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Ανταλλαγή Καλύτερων Πρακτικών (Web Accessibility Best Practices Exchange Training) στη Μαδρίτη, Ισπανία ως μέρος του έργου WAI-TIES. Ο στόχος αυτού του διήμερου προγράμματος ήταν να παράσχει στην κοινότητα του Παγκοσμίου Ιστού πληροφορίες σχετικά με την Προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό, καθώς και τα εργαλεία και τεχνικές για την επίτευξή της. Το πρόγραμμα, που ήταν προγραμματισμένο για τις 9-10 Φεβρουαρίου 2004, φιλοξενήθηκε από την Fundosa Teleservicios, μια εταιρεία της Fundación ONCE.

Το διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό κάλυψε:

“Γινόμαστε μάρτυρες εξαιρετικής ανάπτυξης στη χρήση του Internet αλλά και του Παγκοσμίου Ιστού στην Ισπανία,” εξήγησε ο Enrique Varela Couceiro, Διευθυντής Προσβάσιμων Τεχνολογιών και του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Οργανισμού Fundación ONCE. “Καθώς η προσβασιμότητα εξελίσσεται γρήγορα σε προϋπόθεση για πολλά είδη ιστοσελίδων εδώ, είναι σημαντικό να παρέχουμε σε όσους δημιουργούν περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού και στους σχεδιαστές την πληροφορία που χρειάζονται για να διαβεβαιώσουν ότι η δουλειά τους δεν εμποδίζει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και πηγές.”

Συμπεριλαμβανόμενοι στο πλήρες πρόγραμμα (full program) ήταν ομιλητές από την Braillenet της Γαλλίας, το Bunnyfoot Universality του Ηνωμένου Βασιλείου, το Fundación ONCE της Ισπανίας, το Seminario Iberoamericano sobre Discapacidad y Accesibilidad en la Red (SIDAR) της Ισπανίας, το Videncenter for Synshandicap (Visual Impairment Information Centre) της Δανίας και την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του Παγκοσμίου Ιστού του W3C. Οι παρουσιαστές τόνισαν συγκεκριμένες τεχνικές που κάνουν ευκολότερο το προσβάσιμο σχέδιο για κατασκευαστές περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού.

“Χαιρόμαστε για το μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το γεγονός από την κοινότητα του Παγκοσμίου Ιστού στην Ισπανία,” σημείωσε ο Shawn Lawton Henry, Συντονιστής Επικοινωνίας της Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό (WAI). “Μας έδωσε την ευκαιρία να παράσχουμε εκπαίδευση στην εφαρμογή των Οδηγιών Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό, που θεωρούνται το διεθνές πρότυπο για προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό και στα εργαλεία και πηγές του W3C/WAI που βοηθούν να γίνει ο Παγκόσμιος Ιστός προσβάσιμος από άτομα με ειδικές ανάγκες.”

Σχετικά με την Πρωτοβουλία Πρόσβασης στον Παγκόσμιο Ιστό [WAI]

Η Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό του W3C (WAI), σε συνεργασία με οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, επιδιώκει την προσβασιμότητα του Παγκοσμίου Ιστού μέσα από πέντε δραστηριότητες:

1. διαβεβαίωση ότι οι κεντρικές τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού υποστηρίζουν την προσβασιμότητα
  2. ανάπτυξη οδηγιών για περιεχόμενο στον Παγκόσμιο Ιστό, πράκτορες χρηστών και εργαλεία συγγραφής
  3. υποστήριξη της ανάπτυξης για την εκτίμηση και εργαλείων επισκευής για προσβασιμότητα
  4. διεξαγωγή εκπαίδευσης και ενημέρωσης
  5. συντονισμός με έρευνα και ανάπτυξη που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό.

Η Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό (WAI) υποστηρίζεται εν μέρει από το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών Department of Education's National Institute on Disability and Rehabilitation Research, το πρόγραμμα: European Commission's Information Society Technologies Programme, το Γραφείο: Canada's Assistive Devices Industry Office καθώς και από τους Οργανισμούς: Fundación ONCE, IBM, Microsoft Corporation, SAP, Verizon Foundation και Wells Fargo. Το Έργο WAI–TIES (Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό: Εκπαίδευση, Εφαρμογή, Υποστήριξη) χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Commission Information Society Technologies IST Programme).

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Σχεδόν 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/