The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει το VoiceXML 2.0 ως Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

Ο Ακρογωνιαίος Λίθος του Πλαισίου Αλληλεπίδρασης Ομιλίας είναι Σχεδόν Έτοιμος

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa, <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Γαλλικά και Ιαπωνικά)


http://www.w3.org/ -- 3 Φεβρουαρίου 2004 -- Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) δίνει φωνή στον Παγκόσμιο Ιστό με την έκδοση του VoiceXML 2.0 ως Προτεινόμενη Σύσταση του W3C. Ο στόχος του VoiceXML 2.0 είναι να φέρει τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς περιεχομένου και της ανάπτυξης που βασίζεται στον Παγκόσμιο Ιστό σε διαδραστικές εφαρμογές που αφορούν φωνητικές απαντήσεις.

Η προώθηση μιας τεχνικής αναφοράς του W3C σε Προτεινόμενη Σύσταση επιδεικνύει ότι η Ομάδα Εργασίας έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του κοινού και της Ομάδας Εργασίας και έχει παράσχει στοιχεία για επιτυχείς διαλειτουργικές υλοποιήσεις. Είναι η τελική αξιολόγηση πριν ένα έγγραφο γίνει Σύσταση του W3C, κοινώς πρότυπο – standard του Παγκοσμίου Ιστού.

Δίνοντας Φωνή στον Παγκόσμιο Ιστό: Το Πλαίσιο Αλληλεπίδρασης Ομιλίας του W3C

Από το 1999, το W3C δουλεύει στο Πλαίσιο Αλληλεπίδρασης Ομιλίας για να επεκτείνει την πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν μέσω πληκτρολογίων, προφορικών εντολών, να μπορούν να ακούνε προ–ηχογραφημένο λόγο, συνθετικό λόγο και μουσική. Με πλήθος τηλεφωνικών γραμμών και κινητών τηλεφώνων που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως (exceeding one billion units worldwide), οι προδιαγραφές του Πλαισίου Αλληλεπίδρασης Ομιλίας του W3C θα επιτρέψουν σε ένα – χωρίς προηγούμενο – πλήθος ανθρώπων να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τηλέφωνο για να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα σχεδιασμένες υπηρεσίες που βασίζονται στον Παγκόσμιο Ιστό.

Το VoiceXML 2.0 Φέρνει Φωνή και Διαλειτουργικότητα στο Πλαίσιο Αλληλεπίδρασης Ομιλίας

Το VoiceXML 2.0 επιτρέπει στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν ηχητικούς διάλογους που αφορούν συνθετικό λόγο, ψηφιακό ήχο, αναγνώριση ομιλίας και ηχητικά σήματα από συσκευές εισόδου αφής, να κάνουν εγγραφή ομιλίας, τηλεφωνημάτων και συζητήσεων.

“Το VoiceXML 2.0 έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο ανάπτυξης των υπηρεσιών και της πληροφορίας που βασίζεται στο τηλέφωνο. Δε θα χρειάζεται πια να πιέσουμε το ‘ένα’ για αυτό ή το ‘δύο’ για το άλλο. Αντίθετα, θα μπορούμε να κάνουμε επιλογές και να παρέχουμε πληροφορίες μέσω της ομιλίας,” εξήγησε ο Dave Raggett, Επικεφαλής της Δραστηριότητας Voice Browser του W3C. “Επιπλέον, το VoiceXML 2.0 δημιουργεί ευκαιρίες για ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή για αυτούς που χρειάζονται πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό, έχοντας τα χέρια και τα μάτια τους ελεύθερα για άλλα πράγματα, όπως να παίρνουν οδηγίες ενώ οδηγούν.”

Στο Πλαίσιο Αλληλεπίδρασης Ομιλίας του W3C (W3C Speech Interface Framework), το VoiceXML ελέγχει τον τρόπο που η εφαρμογή αλληλεπιδρά με το χρήστη, ενώ η Γλώσσα Σήμανσης για Σύνθεση Ομιλίας (Speech Synthesis Markup Language – SSML) χρησιμοποιείται για προφορικές υπενθυμίσεις και η Προδιαγραφή Γραμματικής Αναγνώρισης Ομιλίας (Speech Recognition Grammar Specification – SRGS) στην καθοδήγηση αναγνώρισης ομιλίας μέσω γραμματικών που περιγράφουν τις αναμενόμενες απαντήσεις των χρηστών. Άλλες προδιαγραφές του Πλαισίου περιλαμβάνουν τον Έλεγχο Κλήσης Voice Browser (Voice Browser Call Control – CCXML), που παρέχει υποστήριξη ελέγχου τηλεφωνημάτων για VoiceXML ή άλλα συστήματα διαλόγου και τη Σημασιολογική Ερμηνεία για Αναγνώριση Ομιλίας (Semantic Interpretation for Speech Recognition), που ορίζει το συντακτικό και τη σημασιολογία των περιεχομένων των ετικετών (tags) στο SRGS.

Η Υιοθέτηση του VoiceXML 2.0 Έχει ήδη το Εύρος όλης της Βιομηχανίας

Για να προωθηθεί μια Προτεινόμενη Σύσταση του W3C, θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις ανεξάρτητων διαλειτουργικών εφαρμογών – θα πρέπει να έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει. Στην περίπτωση του VoiceXML2, τα στοιχεία εφαρμογής είναι εξαιρετικά, με τουλάχιστον οχτώ γνωστές εφαρμογές είτε σε πρωτότυπα, ή σε ολοκληρωμένα προϊόντα. Μια πλήρης λίστα πρόσφατων υλοποιήσεων (list of current implementors) είναι διαθέσιμη.

Υπάρχει ένα εκτεταμένο δημόσιο σύνολο δοκιμών (extensive, public set of test suites). Ενώ η αρχική έκδοση περιέχει περισσότερες από 300 δοκιμές, η τελική έκδοση αναμένεται να έχει περισσότερες από 500 δοκιμές. Αναθεωρήσεις στο σύνολο δοκιμών θα ανακοινωθούν στη δημόσια λίστα: Voice Browser public mailing list.

Αυτό συμπληρώνει το σύνολο δοκιμών που παρέχει η Προδιαγραφή Γραμματικής Αναγνώρισης Ομιλίας (test suite provided with the Speech Recognition Grammar Specification), που έγινε Υποψήφια Σύσταση του W3C τον Ιούνιο του 2002. Οι δοκιμές για τις υπόλοιπες προδιαγραφές στο Πλαίσιο Αλληλεπίδρασης Ομιλίας, συμπεριλαμβανομένης της Γλώσσας Σήμανσης Σύνθεσης Ομιλίας, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης από την Ομάδα Εργασίας Voice Browser του W3C και θα εκδοθούν στους επόμενους μήνες.

Για να Εξελιχθεί το Πλαίσιο Αλληλεπίδρασης Ομιλίας του VoiceXML 2.0, Επιλύθηκαν Θέματα Ευρεσιτεχνιών

Η Ομάδα Εργασίας Voice Browser του είναι μεταξύ των μεγαλύτερων και πιο ενεργών του W3C. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν περιλαμβάνουν οργανισμούς όπως: BeVocal Inc., Canon, Comverse, France Telecom, Genesys Telecommunications Laboratories, HP, HeyAnita, Hitachi, IBM, Intel, Loquendo, Microsoft, MITRE, Mitsubishi, Motorola, Nokia, Nortel Networks, Nuance, Philips, PipeBeach, SAP, ScanSoft, SnowShore Networks, SpeechWorks, Sun, Syntellect, Tellme Networks, Unisys, Verascape, Vocalocity, VoiceGenie, Voxeo και Voxpilot.

Θέματα ευρεσιτεχνιών που προέκυψαν από ασυμφωνίες με το καθεστώς αδειών χρήσης απαλλαγμένων από πνευματικά δικαιώματα (Royalty–Free Licensing Mode) της Ομάδας Εργασίας Voice Browser, αντιμετωπίστηκαν από μια Συμβουλευτική Ομάδα Ευρεσιτεχνιών (Patent Advisory Group) εντός του W3C, σύμφωνα με την τωρινή πολιτική του W3C σε θέματα ευρεσιτεχνιών (W3C's Current Patent Practice). Ως αποτέλεσμα, η Ομάδα Εργασίας Voice Browser του W3C δεσμεύτηκε (committed) για τη δημιουργία μιας ανοιχτής προδιαγραφής, ενώ η Συμβουλευτική Ομάδα σε θέματα Ευρεσιτεχνιών επίλυσε τα εναπομείναντα θέματα, κάνοντας δυνατό να είναι διαθέσιμη η προδιαγραφή core VoiceXML 2.0 σύμφωνα με την Άδεια Χρήσης Απαλλαγμένης από Πνευματικά Δικαιώματα (Royalty-Free License) του W3C.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Σχεδόν 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/