The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει τις Συστάσεις RDF και OWL

Ο Σημασιολογικός Ιστός γίνεται υποδομή για κοινή χρήση πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό σε εμπορικό επίπεδο

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa, <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά)


http://www.w3.org/ -- 10 Φεβρουαρίου 2004 -- Σήμερα, η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού ανακοίνωσε την τελική έγκριση δύο κεντρικών τεχνολογιών του Σημασιολογικού Ιστού, του αναθεωρημένου Πλαισίου Περιγραφής Πόρων (Resource Description Framework – RDF) και της Γλώσσας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού (Web Ontology Language – OWL). Τα RDF και OWL είναι πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού που παρέχουν ένα πλαίσιο διαχείρισης του δυναμικού, επιχειρησιακή ένταξη, καθώς και κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό. Αυτές οι πρότυπες μορφές επεκτείνονται σε εύρος εφαρμογών, επιχειρήσεις, καθώς και κοινότητες – όλες οι διαφορετικές κατηγορίες “χρηστών” μπορούν να μοιραστούν την ίδια πληροφορία, ακόμα και αν δε χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό.

Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί την εξέλιξη του Σημασιολογικού Ιστού σε μια ευρεία πλατφόρμα δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό, σε εμπορικό επίπεδο. Η χρήση αυτών των προτύπων σε εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες σηματοδοτεί τη μετάβαση της τεχνολογίας του Σημασιολογικού Ιστού από ένα έργο έρευνας και προηγμένης ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια, σε πιο πρακτική τεχνολογία, που χρησιμοποιείται σε μαζικά εργαλεία της αγοράς και που επιτρέπει πιο ευέλικτη πρόσβαση σε δομημένη πληροφορία στον παγκόσμιο Ιστό. Συστάσεις (Testimonials) από όσους εφαρμόζουν αυτά τα πρότυπα, σε επίπεδο επιχειρήσεων και ανεξάρτητων κατασκευαστών επιδεικνύουν πρόσφατες χρήσεις τους στον παγκόσμιο Ιστό.

“Τα RDF και OWL δημιουργούν μια ισχυρή βάση για εφαρμογές του Σημασιολογικού Ιστού,” είπε ο Tim Berners–Lee, Διευθυντής του W3C και εφευρέτης του Παγκοσμίου Ιστού. “Η έγκρισή τους ως Συστάσεις του W3C έρχεται σε εποχή όπου νέα προϊόντα προκύπτουν σε περιοχές τόσο διαφορετικές, όπως Επιχειρησιακή Ένταξη και υποστήριξη ιατρικών αποφάσεων. Δεν είναι διαφορετικό από τις πρώτες μέρες του Παγκοσμίου Ιστού, όταν οι άνθρωποι είδαν πως δουλεύει και κατάλαβαν τη δύναμή του. Μπαίνουμε ξανά σε παρόμοια φάση, όπου οι άνθρωποι μπορούν να δουν το ξεκίνημα του Σημασιολογικού Ιστού σε εφαρμογές.”

Μια Σύσταση της Κοινοπραξίας του Παγκοσμίου Ιστού (Recommendation) γίνεται αντιληπτή από τη βιομηχανία και την κοινότητα του Παγκοσμίου Ιστού κυρίως ως πρότυπο του Παγκοσμίου Ιστού. Κάθε Σύσταση είναι μια σταθερή προδιαγραφή που αναπτύσσεται από μια Ομάδα Εργασίας και αξιολογείται από τα Μέλη του W3C. Οι Συστάσεις προάγουν τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών του Παγκοσμίου Ιστού εκφράζοντας ξεκάθαρα τη συναίνεση της βιομηχανίας που σχηματίζεται από την Ομάδα Εργασίας.

Ευρείες Εφαρμογές Προκύπτουν από τα Νέα Πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού

Λογισμικό Σημασιολογικού Ιστού που χρησιμοποιεί RDF και OWL περιλαμβάνει:

Πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα εμπορικών εφαρμογών και υλοποιήσεων σε επιχειρησιακή κλίμακα αυτών των τεχνολογιών περιγράφονται λεπτομερώς στη σελίδα συστάσεων (testimonial page), καθώς και στις σελίδες Εφαρμογών RDF (RDF Implementations) και Εφαρμογών OWL (OWL Implementations).

Πως τα Κομμάτια του Σημασιολογικού Ιστού Ταιριάζουν Μεταξύ τους - XML, RDF και OWL

Πολλά έχουν γραφτεί για το Σημασιολογικό Ιστό, σαν να είναι τεχνολογία που θα αντικαταστήσει τον Παγκόσμιο Ιστό που γνωρίζουμε σήμερα. “Στην πραγματικότητα,” αναφέρει ο Eric Miller, Επικεφαλής της Δραστηριότητας του Σημασιολογικού Ιστού του W3C, “είναι περισσότερο Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού παρά Επανάσταση. Ο Σημασιολογικός Ιστός προκύπτει από μικρές αλλαγές, φέρνοντας περιγραφές που μπορούν να διαβάσουν μηχανές, στα δεδομένα και έγγραφα που ήδη υπάρχουν στον Παγκόσμιο Ιστό. Τα XML, RDF και OWL επιτρέπουν να γίνει ο Παγκόσμιος Ιστός μια παγκόσμια υποδομή για την κοινή χρήση εγγράφων και δεδομένων, που κάνει την αναζήτηση και επαναχρησιμοποίηση της πληροφορίας ευκολότερη αλλά και πιο αξιόπιστη.”

Η Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού του W3C χτίζει στη δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί σε άλλες Δραστηριότητες του W3C, όπως τη Δραστηριότητα της XML. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πρότυπων τεχνολογιών, πάνω από την XML, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Σημασιολογικού Ιστού.

Η XML Παρέχει Κανόνες, Συντακτικό για Δομημένα Έγγραφα

Στη βάση της, η XML παρέχει ένα σύνολο κανόνων γα τη δημιουργία λεξιλογίων, που φέρνουν δομή στα έγγραφα αλλά και στα δεδομένα στον Παγκόσμιο Ιστό. Η XML δίνει ξεκάθαρους κανόνες για το συντακτικό. Τα XML Schemas τότε, εξυπηρετούν ως μέθοδος σύνθεσης λεξιλογίων XML. Η XML είναι ένα ισχυρό, ευέλικτο επιφανειακό συντακτικό για δομημένα έγγραφα, αλλά δεν επιβάλλει σημασιολογικούς περιορισμούς στο νόημα αυτών των εγγράφων.

Το RDF Φέρνει ένα Πλαίσιο Δεδομένων για τον Παγκόσμιο Ιστό

Το RDF – το Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων – αποτελεί πρότυπο τρόπο για να γίνουν απλές περιγραφές. Αυτό που είναι η XML για το συντακτικό, το RDF είναι για τη σημασιολογία – ένα ξεκάθαρο σύνολο κανόνων για την παροχή απλής περιγραφικής πληροφορίας. Το RDF Schema τότε, παρέχει ένα τρόπο ώστε αυτές οι περιγραφές να μπορούν να συνδυαστούν σε ένα μοναδικό λεξιλόγιο. Το RDF ενσωματώνεται σε ποικιλία εφαρμογών συμπεριλαμβανομένων των:

“Το RDF είναι μέρος μιας μεγάλης προόδου στη δύναμη του Παγκοσμίου Ιστού. Ουσιαστικά, θα δούμε τους χρήστες και τις εφαρμογές να συνδυάζουν τις πληροφορίες που αναπαριστώνται με RDF από διάφορες πηγές στον Παγκόσμιο Ιστό, με τρόπους που μέχρι τώρα δεν είχαν καν συλληφθεί,” εξηγεί ο Brian McBride, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας RDF Core, “Η Ομάδα Εργασίας RDF Core έχει μετατρέψει τις προδιαγραφές του RDF σε πρακτικό αλλά και μαθηματικά ακριβές υπόβαθρο, πάνω στο οποίο η OWL και ο υπόλοιπος Σημασιολογικός Ιστός μπορούν να χτιστούν.”

Η OWL Φέρνει Οντολογίες που Δουλεύουν στον Παγκόσμιο Ιστό

Αυτό που χρειάζεται μετά, είναι ένας τρόπος ανάπτυξης θεματικών – ή σχετικών με την περιοχή – λεξιλογίων. Αυτός είναι ο ρόλος μιας οντολογίας. Μια οντολογία ορίζει τους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν και να αναπαραστήσουν μια περιοχή γνώσης. Οι Οντολογίες χρησιμοποιούνται από ανθρώπους, βάσεις δεδομένων και εφαρμογές που χρειάζεται να μοιράζονται πληροφορίες σχετικές με το θέμα (περιοχή) – όπως η ιατρική, κατασκευή εργαλείων, κτηματαγορά, επισκευές αυτοκινήτων, οικονομική διαχείριση, κλπ. Οι Οντολογίες περιλαμβάνουν ορισμούς βασικών εννοιών της περιοχής καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους, που είναι χρησιμοποιήσιμοι από υπολογιστές. Κωδικοποιούν τη γνώση σε μια περιοχή καθώς και τη γνώση που διαπερνά περιοχές. Με αυτό τον τρόπο, κάνουν αυτή τη γνώση επαναχρησιμοποιήσιμη.

Η OWL – η Γλώσσα Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού – παρέχει μια γλώσσα για τον ορισμό δομημένων οντολογιών που βασίζονται στον Παγκόσμιο Ιστό, η οποία φέρνει πλουσιότερο συνδυασμό και διαλειτουργικότητα δεδομένων μεταξύ περιγραφικών κοινοτήτων. Εκεί όπου προγενέστερες γλώσσες είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εργαλείων και οντολογιών για συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών (ειδικά στις επιστήμες και σε ειδικά για κάθε επιχείρηση εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου), δεν είχαν οριστεί να είναι συμβατές με την αρχιτεκτονική του Παγκοσμίου Ιστού γενικότερα, καθώς και του Σημασιολογικού Ιστού συγκεκριμένα.

Η OWL χρησιμοποιεί URIs για ονομασία, καθώς και το πλαίσιο περιγραφής για τον Παγκόσμιο Ιστό που παρέχεται από το RDF, προσθέτοντας τις παρακάτω δυνατότητες στις οντολογίες:

Η OWL χτίζει σε RDF και RDF Schema προσθέτοντας περισσότερα λεξιλόγια για την περιγραφή ιδιοτήτων και τάξεων: μεταξύ άλλων, σχέσεις τάξεων (για παράδειγμα ασυναρτησία), πλήθος στοιχείων συνόλου (για παράδειγμα “ακριβώς ένα”), ισότητα, πλουσιότερη πληκτρολόγηση ιδιοτήτων, χαρακτηριστικά ιδιοτήτων (για παράδειγμα συμμετρία), καθώς και αριθμημένες τάξεις.

“Η OWL κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην αναπαράσταση και οργάνωση της γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό. Επιτυγχάνει ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες της βιομηχανίας για μια γλώσσα που απευθύνει τα σημερινά τους σενάρια χρήσης του Παγκοσμίου Ιστού και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη μιας γλώσσας οντολογίας που έχει εναρμονιστεί με καθιερωμένες επιστημονικές αρχές και ερευνητική εμπειρία,” εξήγησαν οι Jim Hendler και Guus Schreiber, συν-προεδρεύοντες στην Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού. “Περισσότερα από πενήντα μέλη της Ομάδας Εργασίας έχουν επιτυχώς σχεδιάσει μια γλώσσα που απευθύνει και τα δύο σύνολα ανησυχιών και που γίνεται εξίσου αποδεκτή από ακαδημαϊκούς και από όσους την υλοποιούν.”

Τα Έγγραφα RDF και OWL Περιλαμβάνουν Primers, Σενάρια Χρήσης, Σύνολα Δοκιμών, για να Βοηθήσουν τους Κατασκευαστές

Η Ομάδα Εργασίας RDF Core του W3C έχει παράγει έξι έγγραφα. Κάθε ένα από αυτά απευθύνεται σε διαφορετικά τμήματα από αυτούς που επιθυμούν να μάθουν, να χρησιμοποιήσουν, να εφαρμόσουν, ή να καταλάβουν το RDF. Το RDF Primer αποτελεί εισαγωγή αλλά και εκπαιδευτικό υλικό στον τρόπο χρήσης των RDF και RDF Schema. Το RDF Concepts and Abstract Syntax καθορίζει τις θεμελιώδεις έννοιες και το μοντέλο πληροφορίας του RDF. Το RDF/XML Syntax Specification (Revised) ορίζει τον τρόπο γραφής RDF με συντακτικό XML. Το RDF Vocabulary Description Language 1.0: RDF Schema περιγράφει τον τρόπο χρήσης του RDF για την περιγραφή λεξιλογίων σχετικών με την εφαρμογή και την περιοχή. Το RDF Semantics ορίζει τη μαθηματικά ακριβή τυπική σημασιολογία των RDF και RDF Schema. Το RDF Test Cases ορίζει ένα σύνολο περιπτώσεων δοκιμών που επιδεικνύουν πλευρές των άλλων προδιαγραφών και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να δοκιμάζονται αυτόματα οι υλοποιήσεις.

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού έχει παράγει έξι έγγραφα OWL. Κάθε ένα απευθύνει διαφορετικά τμήματα αυτών που επιθυμούν να μάθουν, να χρησιμοποιήσουν, να εφαρμόσουν ή να καταλάβουν τη γλώσσα OWL. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν – μια παρουσίαση των σεναρίων χρήσης και απαιτήσεων (use cases and requirements) που παρακίνησαν την OWL – ένα έγγραφο επισκόπησης (overview) που εξηγεί εν συντομία τα χαρακτηριστικά της OWL και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν – ένα συνεκτικό Οδηγό (Guide) που ξεναγεί στα χαρακτηριστικά της OWL με πολλά παραδείγματα της χρήσης των χαρακτηριστικών της OWL – ένα έγγραφο αναφοράς (reference document) που παρέχει τις λεπτομέρειες κάθε χαρακτηριστικού της OWL – ένα έγγραφο περιπτώσεων δοκιμών (test case document), καθώς και ένα σύνολο δοκιμών (test suite), παρέχοντας περισσότερες από εκατό δοκιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλίσουν ότι οι εφαρμογές της OWL είναι συνεπείς με το σχεδιασμό της γλώσσας – ένα έγγραφο που παρουσιάζει τη σημασιολογία της OWL και τις λεπτομέρειες αντιστοίχισης από την OWL στο RDF (the semantics of OWL and details of the mapping from OWL to RDF.)

Βιομηχανικοί και Ακαδημαϊκοί Ηγέτες Πάνε Μπροστά τα Πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού

Η Ομάδα Εργασίας RDF Core αποτελείται από ειδικούς της βιομηχανίας και της ακαδημίας, έχοντας το ερευνητικό βάθος αλλά και την εμπειρία από υλοποιήσεις που είναι απαραίτητα για το χτίσιμο ενός κοινού πλαισίου περιγραφής για τον Παγκόσμιο Ιστό. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν αντιπροσώπους από: Hewlett Packard, Nokia, IBM, AGFA, ILRT Institute for Learning and Research Technology στο Πανεπιστήμιο του Bristol, IWA International Webmasters Association και το University of West Florida. Η Ομάδα Εργασίας RDF Core χτίζει στις συνεισφορές πολλών άλλων οργανισμών που ανέπτυξαν το Μοντέλο και Συντακτικό του RDF, που έγινε Σύσταση το 1999 (RDF Model and Syntax – 1999 Recommendation) και την Προτεινόμενη Σύσταση του 1999 RDF Schema (1999 Proposed Recommendation).

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού του W3C περιλαμβάνει ένα συμπλήρωμα βιομηχανικής και ακαδημαϊκής εμπειρίας, συνδυάζοντας το ακαδημαϊκό βάθος με την εμπειρία εφαρμογών σε προϊόντα, που είναι απαραίτητα για το χτίσιμο ενός ισχυρού συστήματος οντολογικών γλωσσών. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν αντιπροσώπους από: Agfa-Gevaert N. V, Daimler Chrysler Research and Technology, DARPA, Defense Information Systems Agency (DISA), EDS, Fujitsu, Forschungszentrum Informatik (FZI), Hewlett Packard Company, Ibrow, IBM, INRIA, Ivis Group, Lucent, University of Maryland, Mondeca, Motorola, National Institute of of Standards and Technology (NIST), Network Inference, Nokia, Philips, University of Southampton, Stanford University, Sun Microsystems, Unicorn Solutions καθώς και προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες από: German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) Gmbh, the Interoperability Technology Association for Information Processing, Japan (INTAP) και το University of West Florida.

Η OWL φέρνει κοντά ένα πλήθος ομάδων που αναπτύσσουν γλώσσες οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού την τελευταία δεκαετία. Η OWL βασίζεται στη γλώσσα DAML+OIL, που έχει αναπτυχθεί από μια διεθνή ομάδα χρηματοδοτούμενη από το US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) και από το πρόγραμμα European Commission's Information Science Technologies (IST). Τα έγγραφα που εκδόθηκαν σήμερα εκφράζουν την ωρίμανση αυτής της δουλειάς που σχηματίστηκε από τα Μέλη της Κοινοπραξίας του Παγκοσμίου Ιστού.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Σχεδόν 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/