The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει το CC/PP 1.0 ως Σύσταση του W3C

Η νέα γλώσσα - πρότυπο προφίλ του W3C βοηθάει στη μετάδοση του περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού σε εύρος συσκευών

Για επικοινωνία με Αμερική και Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Για επικοινωνία με Ευρώπη --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Για επικοινωνία με Ασία --
Yasuyuki Hirakawa, <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(το δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Γαλλικά και Ιαπωνικά)
Συστάσεις (Testimonials) είναι επίσης διαθέσιμες.


http://www.w3.org/ -- 15 Ιανουαρίου 2004 -- Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) ανακοινώνει την έκδοση της Σύστασης: Σύνθετη Δυνατότητα/ Προφίλ Προτιμήσεων (CC/PP): Δομή και Λεξιλόγια Έκδοση 1.0 (Composite Capability/Preference Profiles (CC/PP): Structure and Vocabularies 1.0 Recommendation) Το CC/PP 1.0 είναι σύστημα για την έκφραση των δυνατοτήτων των συσκευών και τις προτιμήσεις των χρηστών, που χρησιμοποιεί το Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων (RDF). Ένα προφίλ CC/PP χρησιμοποιείται για να καθοδηγεί την προσαρμογή του περιεχομένου και περιγράφει τις δυνατότητες των συσκευών και τις προτιμήσεις των χρηστών. Μια Σύσταση του W3C (W3C Recommendation) είναι ισοδύναμη ενός προτύπου-standard του Παγκοσμίου Ιστού, υποδηλώνοντας ότι αυτή η προδιαγραφή του W3C είναι σταθερή, συνεισφέρει στη διαλειτουργικότητα του Παγκοσμίου Ιστού και έχει αξιολογηθεί από τα Μέλη του W3C, τα οποία ευνοούν την υιοθέτησή της από τη βιομηχανία.

Η Δημιουργία ενός Παγκοσμίου Ιστού που χαρακτηρίζεται από Ανεξαρτησία Συσκευών, Προϋποθέτει Βελτιωμένη Επικοινωνία Μεταξύ των Συσκευών των Χρηστών και των Εξυπηρετητών του Παγκοσμίου Ιστού

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του W3C είναι Παγκόσμια Πρόσβαση. Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τις συσκευές πρόσβασής τους στον Παγκόσμιο Ιστό, με τρόπους κατάλληλους για τις δυνατότητες του υλικού εξοπλισμού τους, το λογισμικό, την υποδομή δικτύου, την τοπική γλώσσα, την κουλτούρα, τη γεωγραφική τοποθεσία, ή τις φυσικές τους ικανότητες. Το CC/PP παρέχει μια προτυποποιημένη μορφή περιγραφής της πληροφορίας που θα επιτρέπει σε συσκευές με πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό να ενημερώνουν ικανοποιητικά για τις δυνατότητές τους τον επιθυμητό εξυπηρετητή.

Με απλά λόγια, είναι καθαρό ότι υπήρχε η ανάγκη ενός πρότυπου τρόπου με τον οποίο ένα κινητό τηλέφωνο ή ένας προσωπικός ψηφιακός βοηθός με πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό να μπορούν να πουν σε έναν εξυπηρετητή του Παγκοσμίου Ιστού, "Είμαι ένα κινητό τηλέφωνο. Το μέγεθος της οθόνης μου δε μου επιτρέπει να δω μια σελίδα με πλαίσια. Παρακαλώ να μεταφέρετε το περιεχόμενο με λεπτομερείς λίστες." Αυτό αποτελεί παράδειγμα αυτού που είναι γνωστό ως ένα "πλαίσιο μεταφοράς," όπου τα χαρακτηριστικά της συσκευής, οι προτιμήσεις των χρηστών και οι περιορισμοί θέτουν τις προϋποθέσεις για το πώς το περιεχόμενο θα αναπαρασταθεί ικανοποιητικά στη συσκευή για το χρήστη.

Το CC/PP Παρέχει τις Βάσεις για την Ανεξαρτησία και Ενίσχυση των Συσκευών

Αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός του CC/PP. Το CC/PP είναι ένα επεκτάσιμο πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση για το πλαίσιο μεταφοράς από μια συσκευή στον εξυπηρετητή του Παγκοσμίου Ιστού, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μεταφορά περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια δεδομένη συσκευή.

"Το CC/PP παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της δυνατότητας να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι στον Παγκόσμιο Ιστό από ένα αυξανόμενα ποικίλο εύρος συσκευών," εξήγησε ο Rhys Lewis, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών του W3C (DIWG) όπου αναπτύσσεται το CC/PP. "Υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις δυνατότητες από τη μια των μικρότερων, πιο φορητών συσκευών πρόσβασης στον Παγκόσμιο Ιστό και από την άλλη των τυπικών προσωπικών υπολογιστών και τερματικών που έχουμε χρησιμοποιήσει παραδοσιακά. Μεταξύ αυτών των άκρων υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι συσκευών που μπορούν να έχουν πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων τηλεοράσεων που αλληλεπιδρούν, προσωπικών ψηφιακών βοηθών, έξυπνων τηλεφώνων και οικιακών συσκευών."

"Το CC/PP παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο για συσκευές και εξυπηρετητές του Παγκοσμίου Ιστού για τη βελτιστοποίηση της μεταφοράς του περιεχομένου, καθώς τη βάση για ένα Παγκόσμιο Ιστό με ανεξαρτησία συσκευών και ουσιαστική ενίσχυσή τους," εξήγησε ο Lewis. "Καθώς το CC/PP χρησιμοποιεί το RDF για τις περιγραφές, μπορούμε να προβλέψουμε την ευκολία που θα υπάρχει για κοινή χρήση υπαρχόντων προφίλ και την ακόμα μεγαλύτερη ευκολία συνδυασμού και δημιουργίας νέων, καθώς νέες συσκευές εμφανίζονται στην αγορά."

Το CC/PP Επιλύει τα Προβλήματα Διαπραγματεύσεων για το Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού

Η διαπραγμάτευση του περιεχομένου υπήρξε μέρος του Παγκοσμίου Ιστού αρκετό καιρό, ως μέρος του πρωτοκόλλου HTTP. Οι πρακτικές χρήσεις του στην υιοθέτηση περιεχομένου ήταν συχνά περιορισμένες επειδή το HTTP σχεδιάστηκε για περιγραφές φυλλομετρητών και όχι για περιγραφές χρηστών, πλαισίου και συσκευών. Επιτρέποντας σύνθετες και πλήρεις περιγραφές από όλές τις πλευρές του πλαισίου μεταφοράς, το CC/PP παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία προσαρμογής του περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού στις ανάγκες των χρηστών.

Το CC/PP σχεδιάστηκε όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Η προδιαγραφή λαμβάνει υπ’ όψιν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους, ειδικά σε ότι αφορά περιορισμούς κυκλοφορίας (bandwidth). Έτσι, οι πελάτες έχουν την επιλογή να παρέχουν την CC/PP πληροφορία τους με μορφή συνδέσμου (URI) σε περιγραφή διαθέσιμη στον Παγκόσμιο Ιστό, αντί να παρέχουν την ίδια την πληροφορία.

Το CC/PP Προωθεί το Σημασιολογικό Ιστό

Το CC/PP χρησιμοποιεί το RDF, μια από τις κεντρικές προδιαγραφές του Σημασιολογικού Ιστού. Αποτελεί την πρώτη Σύσταση του W3C που είναι ταυτόχρονα και εφαρμογή RDF. Η χρήση του RDF στο CC/PP έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Το CC/PP Ήδη Παίζει ένα Σημαντικό Ρόλο στις Κινητές Συσκευές με πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό

Το CC/PP έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς προτυποποίησης.

Η προδιαγραφή Προφίλ Πράκτορα Χρήστη (UAProf) που αναπτύχθηκε από την Ανοιχτή Συνεργασία Κινητών Συσκευών (Open Mobile Alliance) (και πιο πριν από το WAP Forum) είναι ένα λεξιλόγιο CC/PP αφοσιωμένο στην περιγραφή κινητών τηλεφώνων. Σήμερα, τα κινητά τηλέφωνα που είναι συμβατά με την προδιαγραφή UAProf παρέχουν περιγραφές CC/PP των δυνατοτήτων τους στους εξυπηρετητές - ουσιαστικά εκατομμύρια συσκευών ήδη χρησιμοποιούν το CC/PP.

Η JCP (η Κοινότητα Διαδικασιών της Java) έχει αναπτύξει, στην ομάδα εμπειρογνωμόνων τους JSR 188, ένα Java API για CC/PP που επιτρέπει σε ένα εξυπηρετητή Java του Παγκοσμίου Ιστού να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί πληροφορίες CC/PP που παρέχονται από μια συσκευή πελάτη. Με την έκδοση αυτής της δουλειάς τον Οκτώβριο του 2003, κανείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια μια σημαντική αύξηση στο πλήθος των εξυπηρετητών περιεχομένου που καταλαβαίνουν και χρησιμοποιούν πληροφορίες CC/PP.

Τα Επόμενα Βήματα Αφορούν το Χτίσιμο Πρωτοκόλλου και την Επεξεργασία Κανόνων, καθώς και Αναθεώρηση για να Συμπεριληφθεί Εισαγωγή νέων Στοιχείων RDF Datatyping

Μετά τη συμπλήρωση της Δομής και των Λεξιλογίων 1.0 του CC/PP, η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών σχεδιάζει να συνεχίσει τη δουλειά σε μια αναθεώρηση της προδιαγραφής 1.0 για να συμπεριλάβει την τελική έκδοση του RDF datatyping που αναπτύσσεται από την Ομάδα Εργασίας RDF Core του W3C.

Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών δουλεύει επίσης σε Πρωτόκολλα και Διαδικαστικούς Κανόνες. Αυτό το έγγραφο θα προτυποποιήσει τον τρόπο μετάδοσης πληροφορίας CC/PP σε εξυπηρετητή χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη πρωτοκόλλων όπως HTTP και SOAP, πως proxies μπορούν να αλλάξουν πληροφορίες CC/PP προσθέτοντας τα δικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και άλλες πλευρές αλλαγής προφίλ και επεξεργασίας.

Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών Περιλαμβάνει Ηγέτες της Βιομηχανίας

Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών του W3C εξυπηρετεί ως τόπος συνάντησης των ηγετών της τεχνολογίας και της βιομηχανίας για να μελετήσουν θέματα που σχετίζονται με τη συγγραφή, προσαρμογή και παρουσίαση του περιεχομένου του παγκοσμίου Ιστού. Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών έχει συμπεριλάβει Μέλη του W3C και προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες από τους οργανισμούς: Boeing, DaimlerChrysler Research, Ericsson, HP, IBM, INRIA, MobileAware Ltd., Nokia, NTT DoCoMo, Panasonic, SAP AG, Sky Co., Ltd., Sony Corporation, Sun Microsystems και Volantis Systems Ltd.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Σχεδόν 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/