The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Τεχνική Ομάδα Αρχιτεκτονικής (TAG) του W3C Παράγει την “Αρχιτεκτονική του Παγκοσμίου Ιστού”

Η Ομάδα TAG Εκδίδει το Πρώτο στη Σειρά Εγγράφων για την Περιγραφή Βασικών Αρχών του Παγκοσμίου Ιστού

Για επικοινωνία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613

http://www.w3.org/ -- 10 Δεκεμβρίου 2003 -- Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού ανακοίνωσε την έκδοση της Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού (“Architecture of the World Wide Web”) στο Συνέδριο IDEAlliance XML 2003 στη Φιλαδέλφεια, Pennsylvania. Οι συγγραφείς αυτού του εγγράφου, η Ομάδα TAG του W3C, προσκαλεί τα σχόλια του κοινού για αυτή την περιγραφή αρχών που οδηγούν την εξέλιξη του Παγκοσμίου Ιστού. Η Ομάδα TAG προσκαλεί σχόλια για την Πρώτη Έκδοση μέχρι τις 5 Μαρτίου 2004.Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της TAG για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση.

Η Ομάδα Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού Διαχέει Συμβατική Σοφία

Το Νοέμβριο του 2001, το W3C ανταποκρίθηκε σε μια ξεκάθαρη απαίτηση από την κοινότητα του Παγκοσμίου Ιστού και από τα Μέλη του W3C να καταγράψει μια περιγραφή της αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού. Η αρχιτεκτονική είχε περιγραφεί και εξεταστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά δεν είχε περιγραφεί ως ένα μοναδικό, συνεκτικό έγγραφο από ομάδα αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων και δεν είχε αξιολογηθεί τόσο επικεντρωμένα από την κοινότητα.

“Οι εννέα άνθρωποι της ομάδας TAG συνεισέφεραν σε πολλά σημεία του σχεδιασμού του Παγκοσμίου Ιστού,” εξηγεί ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C και συν-Προεδρεύων της Ομάδας TAG. “Στο Έγγραφο της Αρχιτεκτονικής, περιγράφουν πως λειτουργεί. Δίνουν έμφαση στα χαρακτηριστικά του Παγκοσμίου Ιστού που πρέπει να διατηρηθούν όταν εφευρίσκονται νέες τεχνολογίες. Παρατηρούν τα σημεία όπου τα σημερινά συστήματα δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά και ως αποτέλεσμα επισημαίνουν αδυναμίες. Αυτό το έγγραφο είναι μια πλήρης περίληψη της σοφίας της κοινότητας.”

Η Ομάδα TAG πραγματοποιεί τη δουλειά της μέσω μιας ενεργούς, δημόσιας λίστας ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η οποία βοηθάει να εξασφαλιστεί ότι η περιγραφή της για τον Παγκόσμιο Ιστό αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανησυχίες του κόσμου.

Τα URIs, το HTTP και η HTML Σηματοδοτούν το Χώρο Πληροφοριών

Ο Παγκόσμιος Ιστός, που εφευρέθηκε πριν από λιγότερο από 15 χρόνια από τον Tim Berners-Lee, έχει γίνει ένα μόνιμο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο που σχεδόν θεωρείται δεδομένο σε πολλά μέρη του πλανήτη. Μια μηχανή αναζήτησης μονάχα, μπορεί να εμφανίσει περισσότερες από τρεις τρισεκατομμύρια σελίδες. Ποιες επιλογές σχεδιασμού έχουν κάνει δυνατή μια τόσο γρήγορη ανάπτυξη; Ποιες επιλογές σχεδιασμού επιτρέπουν στις ιστοσελίδες και στο λογισμικό του Παγκοσμίου Ιστού να λειτουργούν ανεξάρτητα; Η αρχιτεκτονική του Παγκοσμίου Ιστού είναι όλες εκείνες οι ιδιότητες που περιμένουμε να έχει (συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να αναπτύσσεται χωρίς περιορισμούς) καθώς και οι επιλογές σχεδιασμού που γίνονται για να επιτευχθούν αυτές οι ιδιότητες (συμπεριλαμβανομένων αποκεντροποιημένων ιστοσελίδων).

Η αρχιτεκτονική του Παγκοσμίου Ιστού περιλαμβάνει τρεις βασικές ιδέες: Την αναγνώριση (URIs), την αλληλεπίδραση (πρωτόκολλα όπως τα HTTP και SOAP) και αναπαράσταση (μορφές όπως οι HTML, SVG και PNG). Αυτοί οι τρεις κλάδοι αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της γνώριμης εμπειρίας των χρηστών του να χρησιμοποιούν ένα φυλλομετρητή Ιστού (browser) για να εφαρμόσουν ένα σύνδεσμο (link) που αντιστοιχεί σε μια ιστοσελίδα και που οδηγεί σε αλληλεπίδραση με την ιστοσελίδα (που αναφέρεται γενικά ως μια “πηγή του Παγκοσμίου Ιστού”) και τη μετέπειτα προβολή πληροφοριών στο φυλλομετρητή.

Μερικά από τα σημαντικά θέματα που καλύπτονται από το Έγγραφο της Αρχιτεκτονικής περιλαμβάνουν θεωρήσεις που αφορούν τη διαχείριση ενός εξυπηρετητή του Παγκοσμίου Ιστού, όπως θέματα επιμονής, πώς να υπάρχει ωφέλεια από “ασφαλείς” αλληλεπιδράσεις στον Παγκόσμιο Ιστό, ενώ θα επιτρέπεται η τοποθέτηση σελιδοδεικτών καθώς και caching και τέλος κίνδυνοι που θα πρέπει να αποφευχθούν όταν χρησιμοποιείται διαπραγμάτευση περιεχομένου. Το έγγραφο επίσης εξηγεί πως το XML ταιριάζει με τον Παγκόσμιο Ιστό και πώς εξασφαλίζεται ότι νέα formats “παίζουν καλά” στον Παγκόσμιο Ιστό.

Μέσα από ιστορίες, παραδείγματα και αναφορές σε συμπληρωματικά ευρήματα της Ομάδας TAG (TAG findings), το έγγραφο Αρχιτεκτονικής εξηγεί την επίδραση του σχεδιασμού πραγματικών θεμάτων, που εκτείνονται από το σχεδιασμό και καταχώρηση νέων formats εγγράφων, μέχρι τη διαχείριση ενός εξυπηρετητή του Παγκοσμίου Ιστού (Web server).

Το W3C Προσκαλεί Τώρα σε Ευρεία Αξιολόγηση, Ενώ θα Ακολουθήσουν και Άλλες

Αν και ο Παγκόσμιος Ιστός ξεκινάει με αναγνώριση, αλληλεπίδραση και αναπαράσταση, δεν τελειώνει εκεί. Σύμφωνα με τον Berners-Lee, “Αυτό το έγγραφο δε λύνει όλα τα προβλήματα του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, προωθεί την ποιοτική δουλειά. Η Ομάδα TAG ήθελε να εκδώσει την Πρώτη Έκδοση τώρα επειδή περιλαμβάνει πολύ υλικό που η κοινότητα ήθελε να βρει σε ένα αναγνώσιμο έγγραφο.”

Το W3C δημιούργησε την Ομάδα TAG ως μόνιμο σώμα με το W3C, με εκλεγμένους συμμετέχοντες με διετή θητεία, για να ακολουθήσει και να οδηγήσει την εξελισσόμενη αρχιτεκτονική του Παγκοσμίου Ιστού. Η Ομάδα TAG αποτελεί παράδειγμα του πώς το W3C συντονίζει την ανάπτυξη των τεχνολογιών του Παγκοσμίου Ιστού, ως μέρος της αποστολής του. Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα TAG που εκλέχθηκαν και διορίστηκαν από τα Μέλη του W3C (σε αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμό τους) είναι:

Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα TAG που διορίστηκαν από το Διευθυντή του W3C (σε αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμό τους) είναι:

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Σχεδόν 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/