The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει το XForms 1.0 ως Σύσταση του W3C

Η Τεχνολογία Νέας Γενιάς Φορμών (Forms) του W3C Είναι Έτοιμη προς Χρήση

Για επικοινωνία στην Αμερική και Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Για επικοινωνία στην Ευρώπη --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Για επικοινωνία στην Ασία --
Yasuyuki Hirakawa, <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

Το παρόν δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά. Συστάσεις (Testimonials) είναι επίσης διαθέσιμες.


http://www.w3.org/ -- 14 Οκτωβρίου 2003 -- Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) ανακοινώνει την έκδοση της Σύστασης XForms 1.0. Το XForms 1.0 αποτελεί τη βάση για τις φόρμες νέας γενιάς που βασίζονται στον παγκόσμιο Ιστό, συνδυάζοντας την ικανότητα διαχωρισμού σκοπού, παρουσίασης και αποτελεσμάτων με την Επεκτάσιμη Γλώσσα Σημείωσης Φωνής XML.

Μια Σύσταση του W3C (W3C Recommendation) είναι ισοδύναμη ενός προτύπου - standard του Παγκοσμίου Ιστού, ένδειξη ότι αυτή η προδιαγραφή του W3C είναι σταθερή, συνεισφέρει στη δια-λειτουργικότητα του Παγκοσμίου Ιστού και έχει αναθεωρηθεί από τα Μέλη του W3C, που ευνοούν την υιοθέτησή της από τη βιομηχανία.

Μετά από 10 Χρόνια, Είναι Καιρός να Αναβαθμίσουμε τις Φόρμες στον Παγκόσμιο Ιστό

Όταν οι φόρμες του HTML εμφανίστηκαν στον Παγκόσμιο Ιστό το 1993, παρείχαν ένα μέσο συλλογής πληροφοριών και πραγματοποίησης συναλλαγών. Η δομή των φορμών εξυπηρέτησε τις ανάγκες πολλών χρηστών εκείνη την εποχή, καθώς και τις συσκευές που παρείχαν πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό.

Τώρα, 10 χρόνια αργότερα, ο αρχικός σχεδιασμός φόρμας HTML δείχνει τους περιορισμούς του. Οι χρήστες τώρα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό μέσω κινητών τηλεφώνων, συσκευές χειρός καθώς και βοηθητικές τεχνολογίες όπως αναγνώστες οθόνης, ενώ οι συγγραφείς χρειάζονται περισσότερη λειτουργικότητα που βασίζεται στην εμπειρία τους με φόρμες HTML και όχι με τεχνολογίες φορμών βασισμένες στον Παγκόσμιο Ιστό. Οι συγγραφείς φορμών ζητούν να ελαχιστοποιήσουν τη συγγραφή και να μεγιστοποιήσουν την επαναχρησιμοποίηση των συνιστωσών των φορμών, καθώς και να διαφοροποιήσουν ξεκάθαρα το σκοπό, την παρουσίαση και τα αποτελέσματα μιας φόρμας. Και φυσικά, εταιρείες που έχουν προτιμήσει την XML ψάχνουν για τρόπους να συνδυάσουν τις φόρμες στις εσωτερικές τους διαδικασίες.

“Το XForms του W3C δίνει στους συγγραφείς περισσότερη δύναμη και ευελιξία ενώ βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη,” εξήγησε ο Steven Pemberton, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας XForms του W3C. “Η Ομάδα Εργασίας XForms παρείχε ένα μοντέλο που διευκολύνει όσους το εφαρμόζουν να αναπτύξουν και να επαναχρησιμοποιήσουν συνιστώσες φορμών, να τις συνδυάσουν σε υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού και να προσφέρουν λειτουργικότητα στους χρήστες και στις συσκευές, που δε μπορούσε να γίνει στο παρελθόν.”

Το XForms Ξεκάθαρα Διαχωρίζει το Σκοπό, την Παρουσίαση και τα Αποτελέσματα

Σε αντίθεση με τις φόρμες HTML, στις οποίες η σήμανση λειτουργικότητας και παρουσίασης είναι συνυφασμένες, το XForms επιτρέπει στους συγγραφείς φορμών να ξεχωρίσουν τις περιγραφές του σκοπού της φόρμας, την παρουσίαση της φόρμας και πως τα αποτελέσματα (τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση) είναι γραμμένα σε XML.

Διαχωρίζοντας τις παραδοσιακές φόρμες HTML σε τρία μέρη -μοντέλο XForms, τα δεδομένα και την αλληλεπίδραση του XForms με το χρήστη- το XForms ξεκάθαρα διαχωρίζει την παρουσίαση από το περιεχόμενο. Αυτός ο διαχωρισμός φέρνει νέα πλεονεκτήματα:

Μιλώντας πρακτικά, οι τεχνολογίες XForms κάνουν δυνατή τη μεταφορά της ίδιας φόρμας σε ένα PDA, σε κινητό τηλέφωνο, αναγνώστη οθόνης (screen reader) ή σε συμβατικό υπολογιστή-χωρίς απώλεια της λειτουργικότητας για τον τελικό χρήστη.

Το XForms Βοηθάει το Συγγραφέα και Βελτιώνει την Εμπειρία του Χρήστη

Το XForms επιτρέπει στους συγγραφείς να καθορίσουν τις ιδιότητες και τις σχέσεις μεταξύ των τιμών που συλλέγονται, για παράδειγμα το ότι ένα συγκεκριμένο πεδίο πρέπει να είναι διεύθυνση email, ότι το πεδίο συνολικού ποσού θα πρέπει να αντιστοιχεί στο άθροισμα των επιμέρους γραμμών, ή ότι ο αριθμός πιστωτικής κάρτας δεν απαιτείται, αν η πληρωμή γίνει με μετρητά. Αυτά καθορίζονται, χρησιμοποιώντας απλές ιδιότητες όπως με τη δήλωση ότι ένα πεδίο είναι “υποχρεωτικό”, ή δίνοντας τον τύπο του πεδίου, αντί να χρησιμοποιηθεί εκτεταμένο σενάριο που ήταν απαραίτητο σε παραδοσιακές φόρμες HTML.

Αυτό σημαίνει ότι η εμπειρία του χρήστη βελτιώνεται σημαντικά, μιας και ο φυλλομετρητής (browser) μπορεί πάντα να προειδοποιεί το χρήστη για πεδία που δεν έχουν συμπληρωθεί σωστά πριν υποβληθεί η φόρμα.

Το XForms Φέρνει τη Δύναμη της XML σε Online Φόρμες

Η XML είναι στο επίκεντρο του μοντέλου XForms και φέρνει σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας του XForms:

Επιπλέον, το XForms ενώ αρχικά σχεδιάστηκε για να ενσωματωθεί στο XHTML, μπορεί να υιοθετηθεί από οποιαδήποτε κατάλληλη γλώσσα σήμανσης, όπως Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (Scalable Vector Graphics - SVG). Το XForms χρησιμοποιεί το XML Events, μια ακόμα τεχνολογία του W3C που εκδίδεται σήμερα, για να ορίσει -βασισμένους σε XML- δηλωτικούς διαχειριστές γεγονότων (event) που καλύπτουν κοινά σενάρια χρήσεων, έτσι ώστε η πλειοψηφία των εγγράφων XForms να μπορεί να αναλυθεί στατιστικά, μειώνοντας την ανάγκη για σύνθετη συγγραφή για τους διαχειριστές γεγονότων.

Το XForms Ήδη Εφαρμόζεται Ευρέως

Καμία προδιαγραφή του W3C δεν έχει εφαρμοστεί τόσο πολύ και τόσο νωρίς στον κύκλο ζωής της, όσο το XForms. Πρόσφατες υλοποιήσεις (Current implementations) μπορούν να φέρουν την ίδια φόρμα σε ποικιλία συσκευών, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, PDA, φυλλομετρητών φωνής (voice browsers), PCs και ακόμη να χρησιμοποιούν στιγμιαίους πελάτες μηνυμάτων (messenger clients). Προκύπτουν μερικές μεγάλες κοινότητες χρηστών, συγκεκριμένα το πλαίσιο δια-λειτουργικότητας e-government του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει "η παρούσα οδηγία είναι να χρησιμοποιηθούν τα πρότυπα του XForms 1.0 όπως ορίζονται από το W3C" (σελίδα 14 αυτού του εγγράφου - document).

Το XForms Basic, το προφίλ κινητών του XForms, που επιτρέπει την εφαρμογή του XForms τοπικά σε κινητές συσκευές, είναι τώρα Υποψήφια Σύσταση του W3C. Αναμένεται να γίνει Σύσταση όταν μια υλοποίηση σε κινητό περάσει το σύνολο δοκιμών του XForms.

Η Ομάδα Εργασίας του XForms Περιλαμβάνει Ηγέτες της Βιομηχανίας

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της τεχνολογίας φορμών, είναι σχεδόν ανήκουστο να υπάρχουν τόσοι ηγετικοί συμμετέχοντες να δουλεύουν μαζί στην ανάπτυξη μιας πρότυπης τεχνολογίας για να χρησιμοποιηθεί από όλους. Η Ομάδα Εργασίας του W3C XForms εξυπηρετεί ως τόπος συνάντησης αυτών των ηγετών της τεχνολογίας και βιομηχανίας για να παράγουν αποτελέσματα που έχουν άμεση χρήση στον Παγκόσμιο Ιστό σήμερα. Η Ομάδα Εργασίας του XForms περιλαμβάνει Μέλη του W3C και προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες από τους Οργανισμούς: Adobe, CWI, Cardiff, Helsinki University of Technology, IBM, Mozquito Technologies, Novell, Oracle Corporation, Origo Services, PureEdge, SAP, Sun Microsystems και x-port.net Ltd.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) με Γραφεία στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Σχεδόν 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/