Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Παρουσίασε Στοιχεία στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των Ηνωμένων Πολιτειών που Καθιστούν ως μη-Έγκυρη την Ευρεσιτεχνία Eolas

Ο Διευθυντής του W3C Tim Berners-Lee παροτρύνει το Διευθυντή του USPTO να εξετάσει την προηγούμενη δουλειά και να αναλάβει δράση

Για επικοινωνία στην Αμερική και Αυστραλία --
Για επικοινωνία στην Ευρώπη --
Για επικοινωνία στην Ασία --
Yasuyuki Hirakawa, <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

Το παρόν δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά και Γαλλικά.

http://www.w3.org/ -- 29 Οκτωβρίου 2003 -- Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C), που ορίζει τα πρότυπα (standards) του Ιστού (Web) Παγκοσμίως, παρουσίασε στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των Ηνωμένων Πολιτειών προηγούμενη δουλειά που αποδεικνύει ότι η Κατοχυρωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρεσιτεχνία υπ' αριθμόν 5,838,906 (ή αλλιώς ευρεσιτεχνία '906) δεν είναι έγκυρη και επομένως θα έπρεπε να επανεξεταστεί ώστε να απομακρυνθεί αυτό το αδικαιολόγητο εμπόδιο στη λειτουργία του Παγκοσμίου Ιστού. Το W3C παροτρύνει τον James E. Rogan, US Under Secretary of Commerce for Intellectual Property να εκκινήσει επανεξέταση της ευρεσιτεχνίας επειδή η κρίσιμη δουλειά που είχε ήδη πραγματοποιηθεί δεν είχε ληφθεί υπ' όψιν ούτε όταν η ευρεσιτεχνία εξεταζόταν και κατοχυρωνόταν αρχικά, ούτε κατά τη διάρκεια της δίκης για την παράβαση της ευρεσιτεχνίας.

Σε ένα βήμα χωρίς προηγούμενο, ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C και εφευρέτης του Παγκοσμίου Ιστού, έστειλε ένα γράμμα (letter) σήμερα στον -Under Secretary- Rogan ζητώντας να επανεξετάσει το γραφείο του το θέμα. “Το W3C παροτρύνει το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των Ηνωμένων Πολιτειών (USPTO) να εκκινήσει επανεξέταση της ευρεσιτεχνίας '906 ώστε να εμποδίσει ενδεχόμενη σημαντική οικονομική και τεχνική ζημιά στη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού,” δήλωσε ο Berners-Lee. “Η επίδραση αυτής της ευρεσιτεχνίας θα γίνει αισθητή όχι μόνο από όσους υποστηρίζουν να αντιποιηθεί άμεσα η ευρεσιτεχνία, αλλά και από αυτούς που οι ιστοσελίδες και εφαρμογές τους εξαρτώνται από τη σταθερή, βασισμένη σε πρότυπα λειτουργία των φυλλομετρητών (browsers) και που απειλείται από αυτή την ευρεσιτεχνία. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί που θα αναγκαστούν να επωμιστούν το κόστος να αλλάξουν ιστοσελίδες ή εφαρμογές λογισμικού δεν αντιποιούνται την ευρεσιτεχνία - υποθέτοντας ότι είναι έγκυρη.”

Η απόφαση για την άμεση επικοινωνία με τον USPTO λήφθηκε από την Συμβουλευτική Ομάδα Ευρεσιτεχνιών (HTML Patent Advisory Group) του W3C.

Η Ευρεσιτεχνία '906 Επηρεάζει Μεγάλο Εύρος της Λειτουργικότητας του Παγκοσμίου Ιστού

Η τεχνολογία ενσωμάτωσης αντικειμένων, υπήρξε μέρος του προτύπου - standard του HTML από τις πρώτες μέρες του Παγκοσμίου Ιστού. Αυτό το χαρακτηριστικό, που υποτίθεται ότι καλύπτεται από την ευρεσιτεχνία '906, παρέχει κρίσιμη ευελιξία σε φυλλομετρητές του Παγκοσμίου Ιστού και δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε σημαντικά χαρακτηριστικά που επεκτείνουν τις δυνατότητες των φυλλομετρητών. Σχεδόν κάθε χρήστης του Παγκοσμίου Ιστού βασίζεται σήμερα σε εφαρμογές plug-in που προσθέτουν υπηρεσίες όπως ρέον audio και video, προηγμένα γραφικά και ποικιλία ειδικών εργαλείων.

Οι αλλαγές που θα επιβληθούν από την ευρεσιτεχνία '906 θα έχουν μόνιμη επίδραση σε εκατομμύρια ιστορικές σημαντικές ιστοσελίδες. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ιστοσελίδες περιέχουν μη-εμπορικό περιεχόμενο ή παλιότερο υλικό που δεν αποδίδει κέρδος. Ως αποτέλεσμα, δεν θα υπάρχει τρόπος να καλυφθεί το κόστος μετατροπής αυτών των ιστοσελίδων για να γίνουν συμβατές με τις οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν εξαιτίας της ευρεσιτεχνίας '906.

Η Ευρεσιτεχνία '906 έχει διασπαστική επίδραση σε εδραιωμένα πρότυπα (standards) του Παγκοσμίου Ιστού

Αν εξακολουθήσει η ευρεσιτεχνία '906 να ισχύει, οι δημιουργοί ιστοσελίδων που έχουν ακολουθήσει τα πρότυπα του Παγκοσμίου Ιστού για την ενσωμάτωση αντικειμένων θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη για επιπρόσθετη δουλειά, καθώς οι φυλλομετρητές Ιστού ξανακατασκευάζονται για αποφυγή των χαρακτηριστικών που αφορά η ευρεσιτεχνία. Αν και οι κατασκευαστές ιστοσελίδων δεν έχουν παραβιάσει την ευρεσιτεχνία, θα επωμιστούν το κόστος να ξαναδημιουργήσουν ιστοσελίδες ή εφαρμογές λογισμικού, καθώς οι φυλλομετρητές Ιστού δε θα μπορούν πια να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως παλιά.

Κρίσιμη Προηγούμενη Δουλειά, που δεν έχει Εξεταστεί στο Παρελθόν, Δείχνει ότι η Ευρεσιτεχνία '906 δεν είναι Έγκυρη

Η μοναδική διαφορά ανάμεσα στο φυλλομετρητή Ιστού που περιγράφεται στην ευρεσιτεχνία '906 και στους υπόλοιπους φυλλομετρητές - που η ίδια η ευρεσιτεχνία αναγνωρίζει ως προηγούμενη δουλειά - είναι ότι στους προηγουμένως ανεπτυγμένους φυλλομετρητές το περιεχόμενο αναπαριστάται σε νέο παράθυρο, ενώ με το φυλλομετρητή της ευρεσιτεχνίας '906, το περιεχόμενο αναπαριστάται στο ίδιο παράθυρο, όπως και η υπόλοιπη ιστοσελίδα. Αλλά αυτό το χαρακτηριστικό (δηλαδή η αναπαράσταση ή η ενσωμάτωση περιεχομένου που δημιουργείται από εξωτερικό πρόγραμμα στο ίδιο παράθυρο μαζί με την υπόλοιπη ιστοσελίδα) είχε ήδη περιγραφεί σε ενημέρωση προηγούμενης δουλειάς (prior art filing) που υποβλήθηκε από το W3C.

Ο Εντεταλμένος θα πρέπει να δράσει δεδομένου του τεραστίου κόστους για τον Παγκόσμιο Ιστό καθώς και της προηγούμενης δουλειάς που δεν είχε ληφθεί υπ' όψιν κατά την αρχική εξέταση της ευρεσιτεχνίας

Η ευρεσιτεχνία '906 θα προκαλέσει χείμαρρο ασυμβατοτήτων που θα αναταράξουν τον Παγκόσμιο Ιστό. Παρ' όλα αυτά δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Το υλικό που παρουσίασε το W3C στο Τμήμα 301 της κατάθεσής του, ξεκάθαρα κατοχυρώνει ότι η ευρεσιτεχνία '906 δεν είναι έγκυρη. Το W3C πιστεύει ότι ο Υπεύθυνος του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Σημάτων Κατατεθέν μπορεί και θα πρέπει να διατάξει επανεξέταση της ευρεσιτεχνίας '906.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C - ένας διεθνής οργανισμός που αποτελείται από σχεδόν 400 Μέλη από τη βιομηχανία, ακαδημία, οργανισμούς χρηστών και ειδικούς σε θέματα δημόσιας πολιτικής - είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό των κεντρικών τεχνικών προτύπων (standards) για τον Παγκόσμιο Ιστό. Από την ίδρυσή του από τον Tim Berners-Lee, εφευρέτη του Παγκοσμίου Ιστού, το 1994, το W3C έχει ηγηθεί της ανάπτυξης των προτύπων (standards) του Παγκοσμίου Ιστού και με αυτά τα πρότυπα κατοχύρωσε τη βασική αρχιτεκτονική για τον Παγκόσμιο Ιστό. Το W3C έχει παράγει σχεδόν 60 τεχνικές Συστάσεις (Recommendations) που κυμαίνονται από τη γλώσσα HTML και τη γλώσσα XML σε ψηφιακές υπογραφές, Cascading Style Sheets - CSS, οδηγίες για προσβασιμότητα στον παγκόσμιο Ιστό και την Πλατφόρμα Platform for Privacy Preferences - P3P. Διευθύνεται από κοινού από το MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory - MIT CSAIL στην Αμερική, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics - ERCIM με γραφεία στη Γαλλία και από το Πανεπιστήμιο του Keio στην Ιαπωνία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του W3C: http://www.w3.org/.