The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει τις Υποψήφιες Συστάσεις της Γλώσσας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού

Η OWL, που αναδεικνύεται ως Πρότυπο (Standard) Οντολογίας, ενδυναμώνει τα Θεμέλια του Σημασιολογικού Ιστού

Επικοινωνία
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613

http://www.w3.org/ -- 19 Αυγούστου 2003 -- Σήμερα, η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) εξέδωσε τη Γλώσσα Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού (Web Ontology Language - OWL) ως Υποψήφια Σύσταση του W3C. Μια Υποψήφια Σύσταση είναι μια ξεκάθαρη πρόσκληση για εφαρμογές, τονίζοντας ότι το έγγραφο έχει αξιολογηθεί από όλες τις άλλες Ομάδες Εργασίας του W3C, ότι η προδιαγραφή είναι σταθερή και κατάλληλη για υλοποίηση.

Η OWL είναι γλώσσα για τον ορισμό δομημένων οντολογιών - βασισμένων στον Παγκόσμιο Ιστό - που δίνουν τη δυνατότητα για πλουσιότερη ενσωμάτωση και δια-λειτουργικότητα δεδομένων, σε εύρος εφαρμογών. Οι πρώτοι που υιοθέτησαν αυτά τα πρότυπα (standards) περιλαμβάνουν κοινότητες βιο-πληροφορικής (bioinformatics) και ιατρικής, ιδιωτικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Η OWL δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εύρους περιγραφικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης portals του Παγκοσμίου Ιστού, αναζητήσεων που βασίζονται στο περιεχόμενο, διαχείρισης συλλογών, ενδυναμώνοντας τους έξυπνους πράκτορες, τις υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού και γενικά όλες τις περιοχές υλοποίησης εφαρμογών των υπολογιστών.

“Η OWL είναι ένα σημαντικό βήμα για να γίνουν τα δεδομένα του Παγκοσμίου Ιστού πιο επεξεργάσιμα από τις μηχανές και επαναχρησιμοποιήσιμα σε εύρος εφαρμογών", είπε ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Ενθαρρυνόμαστε να δούμε την OWL να χρησιμοποιείται ήδη ως ανοιχτό πρότυπο (standard) για την ανάπτυξη οντολογιών μεγάλης κλίμακας στον Παγκόσμιο Ιστό.”

Η γλώσσα OWL ορίζεται μέσω 6 εγγράφων: Την Επισκόπηση (OWL Overview), Τη Σημασιολογία και το Αφηρημένο Συντακτικό (OWL Semantics and Abstract Syntax), Τις Απαιτήσεις και Σενάρια Χρήσης (OWL Use Cases and Requirements), τις Περιπτώσεις Δοκιμών (OWL Test Cases), τον Οδηγό (OWL Guide) και την Αναφορά (OWL Reference).

Μπορείτε να διαβάσετε τις συχνές ερωτήσεις (FAQ) για περισσότερες σχετικά με την OWL.

Η OWL Αποφέρει Οντολογίες που Δουλεύουν στον Παγκόσμιο Ιστό

Η OWL είναι γλώσσα Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού. Ενώ οι προηγούμενες γλώσσες χρησίμευαν στην ανάπτυξη εργαλείων και οντολογιών για συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών (ειδικά στις επιστήμες και σε συγκεκριμένες εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου εταιρειών), δεν ορίζονταν ώστε να είναι συμβατές με την αρχιτεκτονική του Παγκοσμίου Ιστού γενικά, ούτε με το Σημασιολογικό Ιστό ειδικότερα.

Η γλώσσα OWL το επανορθώνει αυτό, χρησιμοποιώντας URIs για ονοματοδοσία και τις διασυνδέσεις μέσω του RDF για την προσθήκη των παρακάτω δυνατοτήτων στις οντολογίες:

Η OWL παρέχει μια γλώσσα για τον ορισμό δομημένων οντολογιών που βασίζονται στον Παγκόσμιο Ιστό, που αποφέρει πλουσιότερη ενσωμάτωση και δια-λειτουργικότητα δεδομένων ανάμεσα σε περιγραφικές κοινότητες.

Η γλώσσα OWL χτίζει πάνω στο Μοντέλο και Σχήμα RDF, προσθέτοντας πλουσιότερο λεξιλόγιο για την περιγραφή ιδιοτήτων και τάξεων: μεταξύ άλλων σχέσεις μεταξύ τάξεων (για παράδειγμα ασυναρτησία), αριθμητικές σχέσεις (για παράδειγμα "ακριβώς ένα"), ισότητα, πλουσιότερη πληκτρολόγηση ιδιοτήτων, χαρακτηριστικά ιδιοτήτων (για παράδειγμα συμμετρία) και αριθμημένες τάξεις.

Ήδη υπάρχουν πολλές εφαρμογές και επιδείξεις (multiple implementations and demonstrations) της OWL, που είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Τα Έγγραφα OWL που Παράγονται από το W3C

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού του W3C παρήγαγε έξι έγγραφα OWL. Κάθε ένα από αυτά προορίζεται για διαφορετικές ομάδες αυτών που επιθυμούν να μάθουν, να χρησιμοποιήσουν, να εφαρμόσουν ή να καταλάβουν τη γλώσσα OWL. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν - μια παρουσίαση των σεναρίων χρήσης και απαιτήσεων (use cases and requirements) που αποτέλεσε κίνητρο για την OWL - ένα έγγραφο επισκόπησης (overview) που εξηγεί εν συντομία τα χαρακτηριστικά της OWL και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν - ένα αναλυτικό Οδηγό (Guide) που περιηγείται ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της OWL με πολλά παραδείγματα της χρήσης των χαρακτηριστικών της OWL - ένα έγγραφο αναφοράς (reference document) που παρέχει πληροφορίες για κάθε χαρακτηριστικό της OWL - ένα έγγραφο περιπτώσεων δοκιμών (test case document) και ακολουθία δοκιμών (test suite), η οποία παρέχει περισσότερα από εκατό τεστ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνει βέβαιη η συμβατότητα των εφαρμογών της OWL με το σχεδιασμό της γλώσσας - ένα έγγραφό που παρουσιάζει τη σημασιολογία και τις λεπτομέρειες αντιστοίχισης από την OWL στο RDF (the semantics of OWL and details of the mapping from OWL to RDF). Το στάδιο κατά το οποίο τα έγγραφα της OWL αποτελούν Υποψήφια Σύσταση εκτιμάται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις βδομάδες, οπότε και η Ομάδα Εργασίας θα εκτιμήσει νέες εφαρμογές και σχόλια για τα προσχέδια.

Η Θέση της OWL στην Αρχιτεκτονική του Σημασιολογικού Ιστού: XML, RDF και Οντολογίες

Πολλά έχουν γραφτεί για το Σημασιολογικό Ιστό, σαν να αποτελεί αντικαταστάτρια τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού που ξέρουμε στις μέρες μας. Στην πραγματικότητα, ο Σημασιολογικός Ιστός δημιουργήθηκε μέσα από στοιχειώδεις αλλαγές, φέρνοντας περιγραφές - αναγνώσιμες από τις μηχανές - για τα δεδομένα και τα έγγραφα που ήδη υπάρχουν στον Παγκόσμιο Ιστό. Με τις περιγραφές αλλά και τους τρόπους σύνδεσης, σύγκρισης και αντιπαράθεσής τους, είναι δυνατή η δημιουργία εφαρμογών, εργαλείων, μηχανών αναζήτησης, πρακτόρων - και όλα αυτά χωρίς προφανείς αλλαγές στις ιστοσελίδες του Παγκοσμίου Ιστού.

Η Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού του W3C (Semantic Web Activity) χτίζει πάνω στη δουλειά που ήδη έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε άλλες Δραστηριότητες του W3C, όπως τη Δραστηριότητα XML. Η έμφασή της εστιάζεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι πρότυπα (standards) πάνω από την XML, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Σημασιολογικού Ιστού.

Στη βάση της, η XML παρέχει ένα σύνολο κανόνων για τη δημιουργία λεξιλογίων που δομούν έγγραφα και δεδομένα στον Παγκόσμιο Ιστό. Η XML δίνει ξεκάθαρους κανόνες για το συντακτικό: Τα XML Schemas εξυπηρετούν ως μέθοδος σύνθεσης λεξιλογίων XML. Η XML είναι ένα ισχυρό, ευέλικτο, επιφανειακό συντακτικό για δομημένα έγγραφα, αλλά δεν επιβάλλει σημασιολογικούς περιορισμούς στο νόημα αυτών των εγγράφων.

Το RDF (Resource Description Framework) - Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων - είναι ένας τρόπος για να γίνουν απλές περιγραφές. Ότι είναι η XML για το συντακτικό, είναι το RDF για τη σημασιολογία - ένα ξεκάθαρο σύνολο κανόνων για την παροχή απλών περιγραφικών πληροφοριών. Το RDF Schema τότε, παρέχει ένα τρόπο ώστε οι περιγραφές αυτές να μπορούν να συνδυαστούν σε ένα λεξιλόγιο. Αυτό που χρειάζεται μετά είναι ένας τρόπος ανάπτυξης λεξιλογίων, αναφορικά με το αντικείμενο - ή την περιοχή. Αυτός είναι ο ρόλος της οντολογίας.

Μια οντολογία ορίζει τους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή και αναπαράσταση μιας περιοχής γνώσης. Οι οντολογίες χρησιμοποιούνται από ανθρώπους, βάσεις δεδομένων και εφαρμογές που ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικές με το αντικείμενο (περιοχή) - όπως ιατρική, κατασκευή εργαλείων, ακίνητη περιουσία, επισκευή αυτοκινήτων, οικονομική διαχείριση, κλπ. Οι Οντολογίες περιλαμβάνουν ορισμούς βασικών εννοιών - χρησιμοποιήσιμους από υπολογιστές - στην εκάστοτε περιοχή και τις μεταξύ τους σχέσεις. Κωδικοποιούν τη γνώση σε μια περιοχή καθώς και γνώση που διαπερνά περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουν τη γνώση επαναχρησιμοποιήσιμη.

Βιομηχανικοί και Ακαδημαϊκοί Ηγέτες Προωθούν την OWL Μπροστά

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού του W3C εμπεριέχει συμπλήρωμα ακαδημαϊκής και βιομηχανικής τεχνογνωσίας, αποφέροντας το ερευνητικό βάθος και την εμπειρία εφαρμογών που είναι απαραίτητα για το χτίσιμο ενός ισχυρού συστήματος γλώσσας οντολογίας. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τους οργανισμούς: Agfa-Gevaert N. V, Daimler Chrysler Research and Technology, DARPA, Defense Information Systems Agency (DISA), EDS, Fujitsu, Forschungszentrum Informatik (FZI), Hewlett Packard Company, Ibrow, IBM, INRIA, Ivis Group, Lucent, University of Maryland, Mondeca, Motorola, National Institute of of Standards and Technology (NIST), Network Inference, Nokia, Philips, University of Southampton, Stanford University, Sun Microsystems, Unicorn Solutions καθώς και προσκεκλημένους ειδικούς από τους οργανισμούς: German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) Gmbh, the Interoperability Technology Association for Information Processing, Japan (INTAP) και University of West Florida.

Η OWL φέρνει κοντά την έρευνα ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη γλωσσών για να αποδώσουν οντολογικές εκφράσεις στον Παγκόσμιο Ιστό (languages in which to express ontological expressions on the web). Η OWL ξεκίνησε μέσα από δύο σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες: από ένα προσχέδιο γλώσσας, γνωστό ως παραστάσεις Οντολογίας της Γλώσσας Σήμανσης Πρακτόρων DARPA (DAML-ONT) και Στρώμα Διεπαφής Οντολογίας (Ontology Interface Layer - OIL) που αναπτύχθηκαν από Ευρωπαίους ερευνητές με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έκτοτε, μια ειδική ομάδα ερευνητών έχει σχηματίσει την κοινή επιτροπή Ηνωμένων Πολιτειών/ Ευρωπαϊκής Ένωσης για Γλώσσες Σήμανσης Πρακτόρων (Joint US/EU committee on Agent Markup Languages) και εξέδωσε μια νέα έκδοση αυτής της γλώσσας που συγχωνεύει τη DAML με την OIL. Τα έγγραφα που εκδόθηκαν σήμερα αντικατοπτρίζουν τη συνεργασία των διεθνών ερευνητών με συμμετέχοντες από τη βιομηχανία που δουλεύουν μαζί στην Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού.

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Ιστό στην πλήρη αξιοποίησή του αναπτύσσοντας κοινά πρωτόκολλα που προάγουν την εξέλιξή του και εξασφαλίζουν τη δια-λειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής βιομηχανική κοινοπραξία που τη διαχειρίζονται σε συνεργασία το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στην Αμερική, το ERCIM - European Research Consortium for Informatics and Mathematics με αρχηγείο στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο Keio στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: μια αποθήκη πληροφοριών σχετικά με τον Ιστό για τους κατασκευαστές και τους χρήστες και ποικίλες εφαρμογές πρωτοτύπων και δειγμάτων για να επιδείξουν τη χρήση της νέας Τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 400 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/