The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία για τον Παγκόσμιο Ιστό Διοργανώνει την Ευρωπαϊκή Περιοδεία του W3C για το Σημασιολογικό Ιστό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγός των παρουσιάσεων για την υποδομή του Σημασιολογικού Ιστού από την Ομάδα και από Μέλη του W3C στη Ρώμη, Λονδίνο, Μόναχο, Αθήνα και Βρυξέλλες

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην Αγγλική (English), Ολλανδική (Dutch), Γαλλική (French), Γερμανική (German), Ιταλική (Italian) και Ιαπωνική (Japanese) γλώσσα


http://www.w3.org/ -- 10 Ιουνίου 2003 -- Η Κοινοπραξία για τον Παγκόσμιο Ιστό (W3C) ξεκινάει σήμερα την Περιοδεία για το Σημασιολογικό Ιστό, με παρουσιάσεις και επιδείξεις των τεχνολογιών του Σημασιολογικού Ιστού στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό κοινό. Η Περιοδεία για το Σημασιολογικό Ιστό (W3C Semantic Tour) αποτελείται από μια σειρά πέντε Ημερίδων που ξεκινούν σήμερα στη Ρώμη, Ιταλία και τελειώνουν στις 24 Ιουνίου 2003 στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Αντιπρόσωποι από τα Μέλη - Οργανισμούς και από την Ομάδα του W3C εξηγούν πως οι Τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού βοηθούν στη δημιουργία πλουσιότερων, πιο εύχρηστων δεδομένων στο σημερινό Παγκόσμιο Ιστό. Η χρήση αυτών των τεχνολογικών προτύπων επιτρέπει την πιο αποτελεσματική ανακάλυψη, αυτοματοποίηση, ενσωμάτωση και επανα-χρησιμοποίηση των δεδομένων σε μεγάλο εύρος εφαρμογών.

Ο Σημασιολογικός Ιστός Επεκτείνει τον σημερινό Παγκόσμιο Ιστό

Για να φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, ο Παγκόσμιος Ιστός θα πρέπει να εξελιχθεί σε Σημασιολογικό Ιστό, ο οποίος θα παρέχει μια διεθνώς προσβάσιμη πλατφόρμα που θα επιτρέπει την κοινή χρήση και επεξεργασία δεδομένων τόσο από αυτοματοποιημένα εργαλεία όσο και από ανθρώπους. Ο Σημασιολογικός Ιστός, αρχικά όραμα του Tim Berners-Lee στο ξεκίνημα του Παγκόσμιου Ιστού, είναι τώρα γνωστός ως πρωτοβουλία της Κοινοπραξίας του Παγκοσμίου Ιστού. Ο Berners-Lee έγραψε ένα αρχικό σχέδιο ανάπτυξης (Roadmap) για το Σημασιολογικό Ιστό το 1998 το οποίο εξακολουθεί να είναι μια καλή πηγή πληροφόρησης για την αρχιτεκτονική πάνω στην οποία βασίζεται η Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού.

Η Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (W3C Semantic Web Activity) ξεκίνησε το 2001 και προσελκύει ειδικούς και ηγέτες σε περιοχές όπως τα μέτα-δεδομένα, οι οντολογίες και ο Ιστός, ενθαρρύνοντας το σχεδιασμό των σχετικών προδιαγραφών αλλά και την ανοιχτή και από κοινού ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο Σημασιολογικός Ιστός είναι μια επέκταση του σημερινού Παγκοσμίου Ιστού που επιτρέπει την εύρεση, κοινή χρήση και το συνδυασμό πληροφοριών με πιο εύκολο τρόπο. Σχεδιασμένος ως παγκόσμιο μέσο για την ανταλλαγή δεδομένων, επιτρέπει τον ορισμό και την επαναχρησιμοποίηση σημασιολογίας λεξιλογίων από άτομα και κοινότητες, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν προτιμητέο από άποψη κόστους για την καταγραφή και διάθεση γνώσης.

Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων, ένα σύνολο δια-λειτουργικών προδιαγραφών είναι υπό ανάπτυξη. Η δουλειά του W3C για το Σημασιολογικό Ιστό αρχίζει με ένα μοντέλο που ονομάζεται Resource Description Framework (RDF), το οποίο αποτελείται από το βασικό Μοντέλο και Συντακτικό (Model and Syntax) για περιγραφές καθώς και από έναν τρόπο συναρμολόγησης περιγραφικών λεξιλογίων που ονομάζεται RDF Schema. Στο αμέσως παραπάνω επίπεδο η γλώσσα Οντολογίας του Ιστού (OWL - the Web Ontology Language) παρέχει ένα τρόπο περιγραφής σχέσεων μεταξύ διαφορετικών λεξιλογίων. Όλες αυτές οι γλώσσες είναι θεμελιωμένες στα URIs, XMLκαι XML namespaces.

Οι Ημερίδες του W3C για το Σημασιολογικό Ιστό είναι Προγραμματισμένες για Πέντε Περιοχές

Οι Ημερίδες (events) οργανώνονται από το ERCIM, τον Οργανισμό που φιλοξενεί το W3C στην Ευρώπη και πέντε από τα Ευρωπαϊκά Γραφεία του W3C (W3C Offices) (Βέλγιο - Λουξεμβούργο, Γερμανία - Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο - Ιρλανδία).

Το πρόγραμμα και οι τοποθεσίες φαίνονται παρακάτω:

Κάθε Ημερίδα αποτελείται από μια σειρά ομιλιών για τη δουλειά του W3C στο Σημασιολογικό Ιστό, καθώς και από εφαρμογές και σενάρια χρήσης. Αυτές οι παρουσιάσεις γίνονται από ένα ή δύο μέλη της Ομάδας του W3C και από προσκεκλημένους ομιλητές που εκπροσωπούν την τοπική κοινότητα. Όλες οι Ημερίδες είναι δωρεάν και ανοιχτές για το κοινό με την προϋπόθεση της εγγραφής. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τους κατά τόπους διοργανωτές για λεπτομέρειες (local organizers).

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενθαρρύνει την επικοινωνία του W3C με το ευρύ κοινό μέσω των Περιφερειακών Γραφείων του

Η περυσινή Περιοδεία του W3C (W3C Interop Tour) επικεντρώθηκε σε ένα εύρος τεχνολογιών του W3C, δείχνοντας πως εξυπηρετούν τη δια-λειτουργικότητα στον Παγκόσμιο Ιστό. Φέτος, η Περιοδεία του Ιουνίου επικεντρώνεται στις τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού, μια περιοχή με αυξανόμενο ενδιαφέρον στην κοινότητα του Ιστού. Και οι δύο αυτές περιοδείες στηρίζονται στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μορφή του Έργου QUESTION-HOW.

Η περιοδεία ωφελείται από ένα ακόμα χρηματοδοτούμενο έργο IST - τη δουλειά του W3C πάνω στην Προηγμένη Ανάπτυξη του Σημασιολογικού Ιστού στην Ευρώπη (Semantic Web Advanced Development work in Europe, SWAD-Europe). Πρακτικές επιδείξεις δείχνουν το Σημασιολογικό Ιστό σε δράση στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε περιοχές όπως η εύρεση και ταξινόμηση εγγράφων και μεταφράσεων, οι χάρτες αναζήτησης ιστοσελίδων, οι ομάδων νέων, η ταξινόμηση και οι επισημειώσεις (annotations).

Σχετικά με την Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Ιστό στην πλήρη αξιοποίησή του αναπτύσσοντας κοινά πρωτόκολλα που προάγουν την εξέλιξή του και εξασφαλίζουν τη δια-λειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής βιομηχανική κοινοπραξία που τη διαχειρίζονται σε συνεργασία το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στην Αμερική, το ERCIM - European Research Consortium for Informatics and Mathematics με αρχηγείο στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο Keio στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: μια αποθήκη πληροφοριών σχετικά με τον Ιστό για τους κατασκευαστές και τους χρήστες και ποικίλες εφαρμογές πρωτοτύπων και δειγμάτων για να επιδείξουν τη χρήση της νέας Τεχνολογίας. Περισσότεροι από 410 οργανισμοί είναι Μέλη (Members) της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.w3.org/