The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει το SOAP Έκδοση 1.2 ως Σύσταση του W3C

Η Ομάδα Εργασίας XML Protocol του W3C Φέρνει μια Σημαντική Συνιστώσα για τις Υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού

Επικοινωνία με Αμερική --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

Το παρόν δελτίο τύπου είναι επίσης διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά


http://www.w3.org/ -- 24 Ιουνίου 2003 -- Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) σήμερα εκδίδει τη Σύσταση SOAP 1.2, που αποτελείται από το SOAP Version 1.2 Primer, τα SOAP Version 1.2 Messaging Framework, SOAP Version 1.2 Adjuncts και το SOAP Version 1.2 Specification Assertions and Test Collection. Το SOAP Έκδοση 1.2 είναι ένα ελαφρύ πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή δομημένης πληροφορίας σε ένα αποκεντροποιημένο και κατανεμημένο περιβάλλον, όπως ο Παγκόσμιος Ιστός. Μια Σύσταση του W3C είναι ισοδύναμη ενός προτύπου του Παγκοσμίου Ιστού, επιδεικνύοντας ότι αυτή η προδιαγραφή που έχει αναπτυχθεί από το W3C είναι σταθερή, συνεισφέρει στη δια-λειτουργικότητα του Παγκοσμίου Ιστού και έχει αξιολογηθεί από τα Μέλη του W3C, τα οποία ευνοούν την υιοθέτησή της από τη βιομηχανία.

“Οι υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού συνεισφέρουν στην υπόσχεση για δια-λειτουργικές εφαρμογές μόνο όταν οι τεχνικές βάσεις είναι ισχυρές, προσβάσιμες από όλους και όταν επιτυγχάνουν την αναμενόμενη απόδοση,” εξήγησε ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. “Σήμερα, τα Μέλη του W3C έχουν επιδοκιμάσει το SOAP Έκδοση 1.2, την πρώτη έκδοση του SOAP που έχει υποβληθεί σε σημαντικές δοκιμές και υλοποιήσεις και που υποστηρίζει ένα πλήρες συμπλήρωμα προτύπων του Παγκοσμίου Ιστού. Οι πελάτες, καθώς και οι κατασκευαστές απαιτούν ένα πρωτόκολλο υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού βασισμένο σε XML που ενδυναμώνει την πλήρη γκάμα με όλες τις εφαρμογές και τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού που μπορούν να φανταστούν. Τώρα που το SOAP Έκδοση 1.2 είναι εδώ, έχουν αυτή τη δυνατότητα.”

Ισχυρές Υπηρεσίες του Παγκόσμιου Ιστού Βασίζονται σε Προτυποποιημένα Ευέλικτα Μοντέλα για Ανταλλαγή Μηνυμάτων

Η μεταφορά δεδομένων είναι κεντρικής σημασίας στη σύγχρονη επιστήμη υπολογιστών στο δικτυωμένο, αποκεντροποιημένο και κατανεμημένο περιβάλλον που είναι ο Παγκόσμιος Ιστός. Καθώς το XML έχει προκύψει ως η προτιμώμενη μορφή δεδομένων, η πρόκληση είναι και για τον αποστολέα και για το δέκτη να συμφωνήσουν στο πρωτόκολλο μεταφοράς, σε επίπεδο εφαρμογής - είτε η μεταφορά πρόκειται να γίνει ανάμεσα σε προγράμματα λογισμικού, είτε ανάμεσα σε μηχανήματα ή οργανισμούς.

Από τη δημιουργία της το Σεπτέμβριο του 2000, η Ομάδα Εργασίας του W3C XML Protocol έχει δουλέψει και στις Απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου XML (XML Protocol Requirements) και στην προδιαγραφή του SOAP Έκδοση 1.2, χρησιμοποιώντας τη Νότα του W3C SOAP 1.1 ως σημείο εκκίνησης. Τώρα που η Ομάδα Εργασίας έχει παράγει πολλά υπό διαμόρφωση προσχέδια, πήρε χρήσιμες πληροφορίες (significant feedback) από κατασκευαστές, αναγνώρισε δια-λειτουργικές υλοποιήσεις και έλαβε εκτενή αξιολόγηση των Μελών του W3C, το SOAP Έκδοση 1.2 είναι έτοιμο για ευρεία χρήση.

Το SOAP Έκδοση 1.2 Παρέχει Σταθερή Υποστήριξη για τις Συστάσεις του W3C, ως Εκλεπτυσμένο Μοντέλο Επεξεργασίας

Η Ομάδα Εργασίας XML Protocol έχει το στόχο να αναπτύξει τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν σε δύο ή περισσότερους συνεργάτες να επικοινωνήσουν σε ένα κατανεμημένο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα XML. Η λύση τους επιτρέπει μια αρχιτεκτονική στρωμάτων πάνω από μια απλή και επεκτάσιμη μορφή μηνυμάτων που παρέχει ευρωστία, απλότητα, επαναχρησιμοποίηση και δια-λειτουργικότητα.

Το Primer που είναι μια εισαγωγή για τους χρήστες όπως τους σχεδιαστές εφαρμογών, αποτελείται από κατανοητά μαθήματα που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του SOAP Έκδοση 1.2 μέσα από παραδείγματα και δια-συνδέσεις στην προδιαγραφή. Η προδιαγραφή του SOAP Έκδοση 1.2 παρέχει το πλαίσιο για συστήματα μηνυμάτων βασισμένων σε XML σε δύο μέρη, το Πλαίσιο Μηνυμάτων (Messaging Framework) και τις Προσαρτήσεις (Adjuncts).

Το Πλαίσιο Μηνυμάτων (SOAP Version 1.2 Messaging Framework) του SOAP 1.2 παρέχει ένα μοντέλο επεξεργασίας (τους κανόνες για την επεξεργασία ενός μηνύματος SOAP), ένα πλαίσιο επεκτασιμότητας (που καθιστά δυνατό για τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν επεκτάσεις μέσα και έξω από το φάκελο SOAP), την κατασκευή μηνυμάτων (τους κανόνες κατασκευής μηνυμάτων SOAP) και το πρωτόκολλο δέσμευσης πλαισίου (τους κανόνες που καθορίζουν την ανταλλαγή μηνυμάτων SOAP πάνω από πρωτόκολλα όπως το HTTP).

Οι Προσαρτήσεις του SOAP Έκδοση 1.2 (SOAP Version 1.2 Adjuncts) συμπληρώνουν την προδιαγραφή. Περιλαμβάνουν κανόνες για την αναπαράσταση διαδικαστικών κλήσεων σε μεγάλη απόσταση (RPCs), για την κωδικοποίηση μηνυμάτων SOAP, για την περιγραφή χαρακτηριστικών SOAP και για δεσμεύσεις SOAP. Επίσης παρέχει μια καθορισμένη δέσμευση του SOAP στο HTTP (Hypertext Transfer Protocol), επιτρέποντας τα μηνύματα SOAP να ανταλλάσσονται χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του Παγκοσμίου Ιστού.

Η Προδιαγραφή των Ισχυρισμών και Συλλογής Δοκιμών (Specification Assertions and Test Collection) που προορίζεται για να βοηθήσει όσους την εφαρμόζουν να κατασκευάσουν επεξεργαστές, παρέχει ένα σύνολο δοκιμών που προέρχονται από τους ισχυρισμούς στο Πλαίσιο Μηνυμάτων και στις Προσαρτήσεις. Αυτές οι δοκιμές δείχνουν αν οι ισχυρισμοί εφαρμόζονται σε επεξεργαστή SOAP και είναι σχεδιασμένες ώστε να προωθούν τη δια-λειτουργικότητα ανάμεσα σε διαφορετικές εφαρμογές του SOAP Έκδοση 1.2.

Μαζί με την ικανοποίηση των απαιτήσεων που αναφέρονται στην αποστολή (charter) της Ομάδας Εργασίας, το SOAP Έκδοση 1.2 ενσωματώνει κεντρικές τεχνολογίες XML. Το SOAP Έκδοση 1.2 έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει με το XML schemas του W3C, μεγιστοποιώντας την ωφελιμότητα του SOAP με μεγάλο εύρος εργαλείων XML και προλειαίνοντας το έδαφος για μελλοντική δουλειά στη Γλώσσα Περιγραφής των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services Description Language - WSDL). Επίσης, κάνει χρήση των Namespaces in XML ως ευέλικτο και ελαφρύ μηχανισμό για τη διαχείριση αναμείξεων της γλώσσας XML.

Το SOAP Έκδοση 1.2 περιγράφει ένα εκλεπτυσμένο μοντέλο επεξεργασίας, αφαιρώντας αμφιλεγόμενα σημεία που βρίσκονται στο SOAP/1.1 και περιλαμβάνει βελτιωμένα μηνύματα σφαλμάτων, βοηθώντας τους κατασκευαστές να γράψουν καλύτερες εφαρμογές.

Οι Εφαρμογές του SOAP Έκδοση 1.2 είναι Επιτυχείς και Ήδη σε Προϊόν

Η Ομάδα Εργασίας του W3C XML Protocol μετά τη χρονική περίοδο της Υποψήφιας Σύστασης, εντόπισε εφτά εφαρμογές του SOAP Έκδοση 1.2 (seven SOAP Version 1.2 implementations) από τους οργανισμούς - Μέλη του W3C και ανεξάρτητους κατασκευαστές για να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα και τη δια-λειτουργικότητα των εφαρμογών που βασίζονται στην προδιαγραφή. Η Ομάδα Εργασίας είχε αναγνωρίσει και επιλύσει περισσότερα από 400 τεχνικά και εκδοτικά ζητήματα που προέκυψαν από τη δημόσια αξιολόγηση του SOAP 1.1 και του προκύπτοντος SOAP Έκδοση 1.2.

Οι σημερινοί συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας περιλαμβάνουν ηγέτες της βιομηχανίας και τεχνολογίας όπως: AT&T, BEA Systems, Canon, DaimlerChrysler Research and Technology, Ericsson, Fujitsu Limited, IBM, IONA Technologies, Macromedia, Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., Microsoft Corporation, Oracle Corporation, SAP AG, SeeBeyond, Software AG, Sun Microsystems και Systinet.

Κοινότητες κατασκευαστών που δεν είναι Μέλη του W3C και άλλοι οργανισμοί με σχετικά ενδιαφέροντα έχουν παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τη δημιουργία του SOAP Έκδοση 1.2. Πολλά Μέλη του W3C έχουν εκδώσει συστάσεις (testimonials), με δεσμεύσεις σε σημερινές ή μελλοντικές εφαρμογές του SOAP Έκδοση 1.2.

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) με Γραφεία στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Πάνω από 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.