The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει την Προτεινόμενη Σύσταση του SOAP Έκδοση 1.2

Η Ομάδα Εργασίας XML Protocol του W3C Επιζητεί Τελική Αξιολόγηση της βασισμένης σε XML λύσης για τη Μεταφορά Δεδομένων

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην Αγγλική, Γαλλική και Ιαπωνική γλώσσα)


http://www.w3.org/ -- 7 Μαΐου 2003 -- Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) εκδίδει σήμερα το SOAP Έκδοση 1.2 ως Προτεινόμενη Σύσταση, αποτελούμενη από το Πλαίσιο Μηνυμάτων (Messaging Framework) του SOAP 1.2, τις Προσαρτήσεις (Adjuncts) του SOAP 1.2 και από ένα Οδηγό Εκμάθησης (Primer). Το SOAP 1.2 είναι ένα ελαφρύ πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή δομημένης πληροφορίας σε ένα αποκεντροποιημένο, κατανεμημένο περιβάλλον, όπως ο Παγκόσμιος Ιστός. Μια Προτεινόμενη Σύσταση του W3C εκδίδεται μετά από αξιολόγηση από το Διευθυντή του W3C, τις Ομάδες Εργασίας του W3C και κατασκευαστές από το ευρύ κοινό, έχοντας στοιχεία εφαρμογής και δια-λειτουργικότητας. Το SOAP 1.2 έχει σταλεί στα Μέλη του W3C για τελική αξιολόγηση, η οποία κλείνει στις 7 Ιουνίου 2003.

"Ξεκινώντας από σήμερα. οι κατασκευαστές που μπορεί μέχρι τώρα να δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν το SOAP 1.2 θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά," δήλωσε ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Μετά την επίλυση περισσότερων από 400 θεμάτων - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων των 150 από το SOAP/1.1 και επιδεικνύοντας στοιχεία αυστηρών υλοποιήσεων, η Ομάδα Εργασίας XML Protocol του W3C παρήγαγε για τελική αναθεώρηση ένα πραγματικό πρότυπο-standard, το SOAP 1.2."

Οι Ισχυρές Υπηρεσίες Ιστού Βασίζονται σε Ευέλικτα Μοντέλα Προτύπων για Ανταλλαγή Μηνυμάτων

Η μεταφορά δεδομένων είναι κεντρικής σημασίας στο σύγχρονο υπολογιστικό περιβάλλον, στο δικτυωμένο, αποκεντροποιημένο και κατανεμημένο περιβάλλον που είναι ο Παγκόσμιος Ιστός. Καθώς το XML έχει προκύψει ως η προτιμώμενη μορφή δεδομένων, η πρόκληση είναι και για τον αποστολέα και για το δέκτη να συμφωνήσουν στο πρωτόκολλο μεταφοράς, σε επίπεδο εφαρμογής - είτε η μεταφορά πρόκειται να πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε προγράμματα λογισμικού, μηχανήματα ή οργανισμούς.

Από τη σύσταση της το Σεπτέμβριο του 2000, η Ομάδα Εργασίας XML Protocol του W3C έχει εργαστεί και στις Απαιτήσεις Πρωτοκόλλου XML (Protocol Requirements) καθώς και στην προδιαγραφή του SOAP 1.2, χρησιμοποιώντας τη Νότα SOAP/1.1 (Note SOAP/1.1) του W3C ως σημείο εκκίνησης. Μετά από την παραγωγή πολλών προσχεδίων, τη λήψη σημαντικής πληροφορίας από κατασκευαστές (significant feedback from developers) και την αναγνώριση δια-λειτουργικών υλοποιήσεων, η Ομάδα Εργασίας XML Protocol του W3C πιστεύει ότι η δουλειά της στο SOAP 1.2 είναι πλήρης.

Το SOAP 1.2 Παρέχει μια Σταθερή Υποστήριξη για τις Συστάσεις του W3C, μέσα από το εκλεπτυσμένο Μοντέλο Επεξεργασίας

Η Ομάδα Εργασίας XML Protocol έχει το στόχο να αναπτύξει τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν σε δύο ή περισσότερους συνεργάτες να επικοινωνήσουν σε ένα κατανεμημένο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα XML. Η λύση τους επιτρέπει μια αρχιτεκτονική στρωμάτων πάνω από μια απλή και επεκτάσιμη μορφή μηνυμάτων που παρέχει ευρωστία, απλότητα, επαναχρησιμοποίηση και δια-λειτουργικότητα.

Το SOAP 1.2 παρέχει ένα πλαίσιο για συστήματα μηνυμάτων, βασισμένα σε XML, σε δύο μέρη - το Πλαίσιο Μηνυμάτων (Message Framework) και τις Προσαρτήσεις (Adjuncts).

Το Πλαίσιο Μηνυμάτων (Message Framework) του SOAP 1.2 παρέχει ένα μοντέλο επεξεργασίας (τους κανόνες για την επεξεργασία ενός μηνύματος SOAP), ένα πλαίσιο επεκτασιμότητας (που καθιστά δυνατό για τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν επεκτάσεις μέσα και έξω από το φάκελο SOAP), την κατασκευή μηνυμάτων (τους κανόνες κατασκευής μηνυμάτων SOAP) και το πρωτόκολλο δέσμευσης πλαισίου (τους κανόνες που καθορίζουν την ανταλλαγή μηνυμάτων SOAP πάνω από πρωτόκολλα όπως το HTTP).

Οι Προσαρτήσεις (Adjuncts) του SOAP 1.2 ορίζουν ένα σύνολο προσαρτήσεων. Περιλαμβάνουν κανόνες αναπαράστασης απομακρυσμένων κλήσεων διαδικασίας (remote procedure calls - RPCs), για την κωδικοποίηση μηνυμάτων SOAP, για την περιγραφή των χαρακτηριστικών SOAP και για τις δεσμεύσεις του SOAP. Επίσης, παρέχει μια καθορισμένη δέσμευση του SOAP ως προς το HTTP 1.1, επιτρέποντας τα μηνύματα SOAP να ανταλλάσσονται χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του Παγκοσμίου Ιστού.

Εκτός από την πραγματοποίηση των απαιτήσεων που αναφέρονται στο καταστατικό (charter) της Ομάδας Εργασίας, το SOAP 1.2 ενσωματώνει κεντρικές τεχνολογίες του XML. Το SOAP 1.2 είναι σχεδιασμένο να δουλεύει παρόμοια με το to XML schemas του W3C, μεγιστοποιώντας τη χρησιμότητα του SOAP μαζί με εύρος εργαλείων XML και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντική δουλειά σε WSDL. Επίσης κάνει χρήση των XML Namespaces ως ευέλικτος και ελαφρύς μηχανισμός για τη διαχείριση αναμείξεων της γλώσσας XML.

Το SOAP 1.2 περιγράφει ένα εκλεπτυσμένο μοντέλο επεξεργασίας, αφαιρώντας αμφιλεγόμενα σημεία που βρίσκονται στο SOAP/1.1 και περιλαμβάνει βελτιωμένα μηνύματα σφαλμάτων, βοηθώντας τους κατασκευαστές να γράψουν καλύτερες εφαρμογές.

Η Εμπειρία Εφαρμογής Βάζει το SOAP 1.2 σε Ισχυρή Θέση για Τελική Αναθεώρηση

Μετά από την περίοδο που ήταν Υποψήφια Σύσταση, η Ομάδα Εργασίας XML Protocol του W3C εντόπισε επτά υλοποιήσεις του SOAP 1.2 (seven SOAP 1.2 implementations) από Μέλη του W3C και ανεξάρτητους κατασκευαστές για να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα και δια-λειτουργικότητα των υλοποιήσεων που βασίζονται στην προδιαγραφή. Η Ομάδα Εργασίας είχε ήδη αναγνωρίσει και επιλύσει περισσότερα από 400 τεχνικά και εκδοτικά ζητήματα που προέκυψαν απο τη δημόσια αξιολόγηση και από την προηγούμενη προδιαγραφή του SOAP/1.1 και της προκύπτουσας προδιαγραφής SOAP 1.2.

Τα σημερινά μέλη της Ομάδας Εργασίας περιλαμβάνουν ηγέτες της βιομηχανίας και της τεχνολογίας όπως: AT&T, BEA Systems, Canon, DaimlerChrysler Research and Technology, Ericsson, Fujitsu Limited, IBM, IONA Technologies, Macromedia, Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., Microsoft Corporation, Oracle Corporation, SAP AG, SeeBeyond, Software AG, Sonic Software, Sun Microsystems, Systinet, TIBCO Software Inc. και Unisys.

Κοινότητες κατασκευαστών εκτός των Μελών του W3C και άλλοι οργανισμοί με σχετικά ενδιαφέροντα έχουν παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τη δημιουργία του SOAP Version 1.2.

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) με Γραφεία στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Πάνω από 400 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.