The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει Προσχέδιο για την Πολιτική Ευρεσιτεχνιών

Οι Τελικές Αξιολογήσεις από Μέλη και Κοινό του Προσχεδίου για Απαλλαγή από Συγγραφικά ή Πνευματικά δικαιώματα αρχίζουν σήμερα

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)


http://www.w3.org/ -- 19 Μαρτίου 2003 -- Σήμερα, η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) ξεκίνησε αυτό που αναμένεται να είναι η τελική αξιολόγηση της προτεινόμενης Πολιτικής για Ευρεσιτεχνίες απαλλαγμένες από Συγγραφικά και Πνευματικά δικαιώματα (proposed Royalty-Free Patent Policy). Η Πολιτική Ευρεσιτεχνιών του W3C έχει σκοπό να επιλύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα -- να μειώσει την απειλή παρακώλυσης ευρεσιτεχνιών σε συνιστώσες ζωτικής σημασίας για την υποδομή του Ιστού. Τόσο τα Μέλη του W3C, όσο και το ευρύτερο κοινό καλούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση αυτή, η προγραμματισμένη διάρκεια έξι εβδομάδων της οποίας λήγει στις 30 Απριλίου. Η απόφαση του Διευθυντή του W3C για την τελική πολιτική, η οποία θα λάβει υπόψη το πλήρες εύρος των σχολίων, αναμένεται το Μάιο του 2003.

Σύμφωνα με τον Daniel J. Weitzner, Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας σε θέματα Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών και Επικεφαλή του Τομέα Τεχνολογίας και Κοινωνίας του W3C, "Η πολιτική αυτή δημιουργείται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με ποικίλα προσόντα και προωθεί το πνεύμα καινοτομίας με το οποίο ο Ιστός έχει ευδοκιμήσει. Χιλιάδες ώρες έχουν δαπανηθεί στην ανάπτυξη αυτής της πολιτικής με τη συμμετοχή των Μελών του W3C αλλά και των προσκεκλημένων εμπειρογνωμόνων από την κοινότητα Open Source/Free Software. Η δουλειά μας έχει επίσης ωφεληθεί σημαντικά από τις εθελοντικές προσπάθειες του κοινού που διάβασαν και ανταποκρίθηκαν στα διάφορα προσχέδια."

Μετά από Τρία Χρόνια Δουλειάς, Ποικίλες Ομάδες Δημιουργούν ένα Κοινό Μονοπάτι

Η Ομάδα Εργασίας σε θέματα Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών του W3C δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1999, όταν λόγω διεκδίκησης ευρεσιτεχνίας, ανατράπηκε η ανάπτυξη τηςΤεχνολογίας P3P. Αφού βασίστηκε σε μια νομική ανάλυση της διεκδίκησης (a legal analysis of the claim), η απειλή απομακρύνθηκε και η δουλειά συνεχίστηκε με επιτυχία (successfully resumed). Αυτή, καθώς και άλλες εμπειρίες έκαναν τα Μέλη του W3C να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν ζητήματα ευρεσιτεχνιών. Η Ομάδα Εργασίας δημιουργήθηκε εν μέρει για να κάνει πιο συγκεκριμένο τον τρόπο με τον οποίο οι Ομάδες Εργασίας του W3C μπορούν να δουλέψουν επιτυχώς σε πρότυπα (standards) Ιστού στο εξελισσόμενο κλίμα ευρεσιτεχνιών.

"Το να αναπτυχθεί πολιτική σε αυτή τη σύνθετη και συχνά επίμαχη περιοχή είναι δύσκολο," συνέχισε ο Weitzner. "Συγχαίρω όλους τους συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας που εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν ομοφωνία σχετικά με αυτή την πρόταση. Καμία ομάδα από μόνη της - δικαιούχοι ευρεσιτεχνιών, κατασκευαστές και χρήστες ανοιχτού κώδικα (open source)- δεν είχε όλα όσα χρειαζόταν. Αλλά με αυτό το τελικό προσχέδιο, η Ομάδα Εργασίας πιστεύει ότι έχει βρει ένα κοινό, πραγματοποιήσιμο μονοπάτι που θα ενθαρρύνει την ευρεία υιοθέτηση των προτύπων (standards) του W3C ανάμεσα σε ένα μεγάλο σύνολο επιχειρηματικών μοντέλων, που κυμαίνεται από μοντέλα που χρησιμοποιούνται κατ' αποκλειστικότητα (proprietary) μέχρι ανοιχτό κώδικα (open source)."

Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας περιλαμβάνουν τους Οργανισμούς: AOL, Apple Computer, AT&T, Avaya, Daisy Consortium, Hewlett-Packard Company, IBM, ILOG S.A., Intel, Lexmark, Microsoft Corporation, MITRE, Motorola, Nokia, Nortel Networks, The Open Group, Oracle Corporation, Philips Electronics, Reuters, Ltd., Sun Microsystems, Xerox Corporation καθώς και προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες από τους Οργανισμούς: Free Software Foundation, Software in the Public Interest και Open Source Initiative.

Η Προτεινόμενη Πολιτική Διατηρεί τη Δουλειά του W3C Ανοιχτή και Αναγνωρίζει την Ύπαρξη Τίτλων Ευρεσιτεχνιών

Ο πρωταρχικός στόχος του υπό Διαμόρφωση Προσχεδίου Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών του W3C είναι να δώσει τη δυνατότητα στις Συστάσεις του W3C να υλοποιηθούν απαλλαγμένες από συγγραφικά ή πνευματικά δικαιώματα. Η πολιτική προϋποθέτει επίσης ότι τα Μέλη του W3C γνωστοποιούν όταν γνωρίζουν ευρεσιτεχνίες - δικών τους ή άλλων - που μπορεί να είναι σημαντικές στην εφαρμογή των Συστάσεων του W3C.

Με απλά λόγια, η Πολιτική Ευρεσιτεχνιών προϋποθέτει ότι:

Διαδικασία Διαχείρισης Τεχνολογιών που έρχονται σε σύγκρουση με τις Απαιτήσεις του W3C για Άδεια Χρήσης Ευρεσιτεχνιών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το W3C μπορεί να πληροφορηθεί για προτεινόμενες τεχνολογίες ώστε να συμπεριληφθούν σε πρότυπα (standards) Ιστού που όμως δεν είναι διαθέσιμες σύμφωνα με τις συνθήκες που ορίζονται στην Πολιτική Ευρεσιτεχνιών. Αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να προκληθούν είτε από δικαιούχο ευρεσιτεχνίας που απαιτεί αμοιβή ή λόγω αντιφάσεων με μία από τις άλλες εννέα απαιτήσεις άδειας χρήσης της Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών. Σε αυτήν την περίπτωση, το W3C θα συγκαλέσει μια "Συμβουλευτική Ομάδα Ευρεσιτεχνιών" (PAG) για να ερευνήσει το θέμα. Κάθε Ομάδα PAG αποτελείται από αντιπροσώπους Μελών του W3C που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας. Η Ομάδα PAG μπορεί να προτείνει μια νομική ανάλυση της ευρεσιτεχνίας, να δώσει εντολή στην Ομάδα Εργασίας να επιχειρήσει σχεδιασμό γύρω από την ευρεσιτεχνία, να αφαιρέσει το πατενταρισμένο χαρακτηριστικό, ή μπορεί τέλος να προτείνει να σταματήσει η δουλειά σε αυτήν την περιοχή.

Αν εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές για να επιτευχθεί συμφωνία με τις απαιτήσεις Άδειας Χρήσης του W3C, η ομάδα PAG μπορεί να προτείνει στα Μέλη του W3C την ενσωμάτωση της τεχνολογίας ούτως ή άλλως. Μια τέτοια πρόταση απαιτεί να γνωστοποιηθούν δημοσίως οι ακριβείς όροι άδειας χρήσης, ενώ θα αξιολογηθούν από το κοινό, τα Μέλη και το Διευθυντή του W3C.

Σύμφωνα με το Weitzner, η Ομάδα Εργασίας σε θέματα Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών του W3C επέλεξε να συμπεριλάβει ένα παράθυρο για να αξιολογεί όρους άδειας χρήσης που δεν είναι απαλλαγμένοι από συγγραφικά ή πνευματικά δικαιώματα, με την επιθυμία να διατηρηθεί ένας βαθμός ευελιξίας για μη αναμενόμενες καταστάσεις. Η πολιτική διατηρεί την πρωταρχική της δέσμευση για πρότυπα (standards) απαλλαγμένα από συγγραφικά και πνευματικά δικαιώματα στον Ιστό. "Για το σχεδιασμό της διαδικασίας εξαίρεσης, έχουμε προτείνει ένα μηχανισμό πολλών σταδίων με αξιολογήσεις και εγκρίσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη για τέτοιες εξαιρέσεις. Αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και να είναι διαθέσιμος μόνο όταν όλες οι άλλες εναλλακτικές έχουν δοκιμαστεί."

Εύρος των Απαιτήσεων του W3C για Άδεια Χρήσης των Ευρεσιτεχνιών και Επίδραση σε Δικαιούχους Ευρεσιτεχνιών

Ο συλλογισμός πίσω από την προτεινόμενη πολιτική αφορά το συμφέρον όλων όσων χτίζουν και χρησιμοποιούν τον Ιστό -συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ευρεσιτεχνιών και όλων των υπολοίπων -- που είναι να δώσουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν τα πρότυπα (standards) του Ιστού απαλλαγμένα από πνευματικά και συγγραφικά δικαιώματα. Με αυτό ως σκοπό, η πολιτική δεν απαιτεί να εγκαταλείψει κανείς το σύνολο των ευρεσιτεχνιών του. Αφορά μόνο τις απαιτήσεις για ευρεσιτεχνίες που ανήκουν σε συμμετέχοντες Ομάδων Εργασίας του W3C και είναι σημαντικές στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προτύπου (standard) του W3C.

Οι Απαιτήσεις του W3C για Άδεια Χρήσης Ευρεσιτεχνιών είναι Σύμφωνες με τους Όρους για Open Source/Free Software

Οι απαιτήσεις του W3C για άδειες χρήσης που είναι Απαλλαγμένες από Πνευματικά και Συγγραφικά δικαιώματα είναι τώρα σύμφωνες με γενικά αποδεκτούς όρους άδειας χρήσης Ανοιχτού Κώδικα (Open Source). Αυτή η αποσαφήνιση παρέχει μια εγγύηση ότι οι Συστάσεις είναι πραγματικά διαθέσιμες σε όλους όσους τις χρησιμοποιούν και τις εφαρμόζουν.

Το W3C Προσκαλεί τα Μέλη του και το Κοινό για Σχολιασμό

Σε μια ιδιαίτερη εκτεταμένη περίοδο αναθεώρησης, το W3C ζητάει την αξιολόγηση από τα Μέλη του W3C και το κοινό, ενώ παρέχει μια περίληψη (summary) της Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών για τους ενδιαφερομένους. Όσοι έχουν σχόλια μπορούν να τα στείλουν στη λίστα e-mail της Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών που είναι δημόσια αρχειοθετημένη. Η περίοδος Σχολιασμού για αυτό το τελικό προσχέδιο ξεκινάει σήμερα και τελειώνει 30 Απριλίου.

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) με Γραφεία στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Ήδη παραπάνω από 450 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.