Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού εκδίδει το VoiceXML 2.0 ως Υποψήφια Σύσταση του W3C

Σημαντικό για το Πλαίσιο Διεπαφής Λόγου του W3C είναι έτοιμο για αυτούς που θα το εφαρμόσουν

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

Επίσης μπορείτε να βρείτε τις διαθέσιμες Πιστοποιήσεις (Testimonials).

http://www.w3.org/ -- 28 Ιανουαρίου 2003 -- Δίνοντας φωνή στον Ιστό, η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (W3C) δημοσίευσε το VoiceXML 2.0 ως Υποψήφια Σύσταση του W3C. Η προώθηση μιας Τεχνικής Αναφοράς του W3C σε Υποψήφια Σύσταση είναι μια σαφής, δημόσια πρόσκληση για υλοποίηση. Το VoiceXML 2.0 στοχεύει να μεταφέρει τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης στον Ιστό αλλά και τη μεταφορά περιεχομένου σε εφαρμογές φωνητικής αλληλεπίδρασης.

Δίνοντας Φωνή στον Ιστό: Πλαίσιο Διεπαφής Λόγου του W3C

Από το 1999, η δουλειά του W3C στο Πλαίσιο Διεπαφής Λόγου στοχεύει στην επέκταση της πρόσβασης στον Ιστό για να συμπεριλάβει την αλληλεπίδραση μέσω key pads και προφορικών εντολών για πρόσβαση σε προ-εγγεγραμμένο/συνθετικό λόγο και μουσική. Καθώς οι τηλεφωνικές γραμμές και τα κινητά τηλέφωνα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο μονάδες παγκοσμίως (σύμφωνα με το World Bank Group), οι προδιαγραφές του Πλαισίου Διεπαφής Λόγου του W3C αναμένεται να επιτρέψουν τη χρήση οποιουδήποτε τηλεφώνου για πρόσβαση σε κατάλληλα σχεδιασμένες υπηρεσίες Ιστού σε ανεπανάληπτο αριθμό ατόμων.

Το VoiceXML 2.0 παρέχει Φωνή και Διαδραστικότητα στο Πλαίσιο Διεπαφής Λόγου

Το VoiceXML 2.0 επιτρέπει στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν ακουστικούς διάλογους που χρησιμοποιούν σύνθετο λόγο, ψηφιακό ήχο, αναγνώριση προφορικών και DTMF (touch-tone) δεδομένων, εγγραφή προφορικού λόγου, τηλεφωνία καθώς και συζητήσεις μεικτής-πρωτοβουλίας.

Όπως εξηγεί ο Dave Raggett, επικεφαλής της Δραστηριότητας του Φυλλομετρητή Φωνής του W3C, "Το VoiceXML 2.0 έχει τη δύναμη να αλλάζει τον τρόπο ανάπτυξης τηλεφωνικών υπηρεσιών καθώς και τις υπηρεσίες πελάτη. Δε χρειάζεται πλέον να επιλέγομε υπηρεσίες πατώντας το 'ένα' ή το 'δύο'. Αντίθετα, θα μπορούμε να επιλέγομε και να παρέχουμε πληροφορίες προφορικά. Επίσης, το VoiceXML 2.0 δημιουργεί ευκαιρίες για ανθρώπους με οπτικά προβλήματα, αλλά ακόμα και για όσους χρειάζονται πρόσβαση στον Ιστό έχοντας δεσμεύσει τα χέρια και τα μάτια τους σε διαφορετικές ασχολίες (π.χ., πληροφόρηση κατά τη διάρκεια της οδήγησης)".

Στο Πλαίσιο Διεπαφής Λόγου του W3C (W3C Speech Interface Framework), το VoiceXML ελέγχει τον τρόπο αλληλεπίδρασης του χρήστη με την εφαρμογή, ενώ η Γλώσσα Σήμανσης Συνθετικού Λόγου (Speech Synthesis Markup Language - SSML) χρησιμοποιείται για προφορικές οδηγίες και η Προδιαγραφή Γραμματικής Φωνητικής Αναγνώρισης (Speech Recognition Grammar Specification - SRGS) καθοδηγεί τους αναγνωριστές λόγου χρησιμοποιώντας γραμματικές που περιγράφουν τις αναμενόμενες απαντήσεις των χρηστών. Άλλες προδιαγραφές στο Πλαίσιο περιλαμβάνουν τον Έλεγχο Κλήσης Φωνητικού Φυλλομετρητή (Voice Browser Call Control - CCXML), το οποίο υποστηρίζει τον έλεγχο τηλεφωνίας για το VoiceXML ή άλλα συστήματα διαλόγου, καθώς και τη Σημασιολογική Ερμηνεία για Αναγνώριση Λόγου (Semantic Interpretation for Speech Recognition), η οποία ορίζει το συντακτικό και τη σημασιολογία ετικετών (tags) σε SRGS.

Ο Ρυθμός Υιοθέτησης του VoiceXML 2.0 αναμένεται να αυξηθεί με τη διαθεσιμότητα Σουιτών Δοκιμών (Test Suites)

H Υποψήφια Σύσταση του VoiceXML 2.0 συνοδεύεται από ένα διαθέσιμο εκτεταμένο σύνολο δοκιμών (extensive set of test suites). Ενώ η αρχική έκδοση περιέχει περισσότερες από 300 δοκιμές, η τελική έκδοση αναμένεται να αριθμεί περισσότερα από 500. Αναθεωρήσεις στις δοκιμές θα ανακοινώνονται στη δημόσια λίστα ενημέρωσης Φυλλομετρητή Φωνής.

Αυτές οι σουίτες δοκιμών συμπληρώνουν την test suite που συνοδεύει την Προδιαγραφή της Γραμματικής για την Αναγνώριση Λόγου που έγινε Υποψήφια Σύσταση του W3C τον Ιούνιο του 2002. Σουίτες δοκιμών για τις υπόλοιπες προδιαγραφές του Πλαισίου Διεπαφής Λόγου του W3C, συμπεριλαμβανομένης της Γλώσσας Σήμανσης Συνθετικού Λόγου, η οποία σήμερα βρίσκεται στην τελευταία φάση του υπό Διαμόρφωση Προσχεδίου Τελικού Σχολιασμού, βρίσκονται υπό ανάπτυξη από την Ομάδα Εργασίας Φυλλομετρητή Φωνής του W3C και αναμένεται να εκδοθούν τους προσεχείς μήνες.

Επίλυση Θεμάτων Ευρεσιτεχνιών στα πλαίσια του VoiceXML 2.0 και του Πλαισίου Διεπαφής Λόγου

Η Ομάδα Εργασίας Φυλλομετρητή Φωνής του W3C είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργητικές του W3C. Στα μέλη της συγκαταλέγονται οι BeVocal Inc., Canon, Comverse, France Telecom, Genesys Telecommunications Laboratories, HP, HeyAnita, Hitachi, IBM, Intel, Loquendo, Microsoft, MITRE, Mitsubishi, Motorola, Nokia, Nortel Networks, Nuance, Philips, PipeBeach, SAP, ScanSoft, SnowShore Networks, SpeechWorks, Sun, Syntellect, Tellme Networks, Unisys, Verascape, VoiceGenie, Voxeo και Voxpilot. Υποστήριξη για συνεχιζόμενη δουλειά αλλά και δεσμεύσεις για υλοποιήσεις υπάρχουν και είναι ισχυρές, όπως διαφαίνεται από το εύρος των συστάσεων (testimonials).

Καθώς η Ομάδα Εργασίας προοδεύει στην τεχνική της εργασία μέσα από ένα εύρος προδιαγραφών που σχετίζονται με τη φωνή, θέματα ευρεσιτεχνιών που προκύπτουν από ασυμβατότητες με την Απαλλαγή από Πνευματικά Δικαιώματα (Royalty-Free Licensing Mode) της Ομάδας Εργασίας Φυλλομετρητή Φωνής απευθύνονται σε μια Συμβουλευτική Επιτροπή σε θέματα Ευρεσιτεχνιών (Patent Advisory Group) εντός του W3C, σύμφωνα με την ισχύουσα Πολιτική Ευρεσιτεχνιών του W3C (W3C's Current Patent Practice). Με τη συντριπτική πλειοψηφία της Ομάδας Εργασίας Φυλλομετρητή Φωνής του W3C να είναι δεσμευμένη (committment) στην παραγωγή μιας ανοιχτής προδιαγραφής, η Συμβουλευτική Επιτροπή σε θέματα Ευρεσιτεχνιών του Φυλλομετρητή Φωνής συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση εναπομείναντων θεμάτων.

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής βιομηχανική κοινοπραξία που διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Περίπου 450 οργανισμοί είναι ήδη Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.