The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού εκδίδει τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά SVG 1.1 και Mobile SVG ως Συστάσεις του W3C

Το Ανοικτό Format Γραφικών επεκτείνει τα Πολυμέσα πέρα από τους Υπολογιστές Desktop, στα Κινητά Τηλέφωνα και στους Υπολογιστές Τσέπης

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

Επίσης μπορείτε να βρείτε τις διαθέσιμες Πιστοποιήσεις (Testimonials).


http://www.w3.org/ -- 14 Ιανουαρίου 2003 -- Οδηγώντας τον Ιστό στην πλήρη αξιοποίησή του, η Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού (W3C) εξέδωσε τα Scalable Vector Graphics (SVG) 1.1 και Mobile SVG Profiles ως Συστάσεις του W3C. Το SVG 1.1 διαχωρίζει τις δυνατότητες του SVG σε επαναχρησιμοποιούμενα δομικά στοιχεία ενώ το Mobile SVG τα επανασυνδέει και τα βελτιστοποιεί για χρήση τους σε κινητές συσκευές.

Η προαγωγή αυτών των εγγράφων σε Σύσταση σημαίνει ότι οι εν λόγω προδιαγραφές του W3C είναι σταθερές συνεισφέρουν στη δια-λειτουργικότητα του Ιστού και έχουν αναθεωρηθεί από τα Μέλη του W3C, που υποστηρίζουν την ευρεία υιοθέτησή τους από τη βιομηχανία.

Το SVG 1.1 εισάγει την Τμηματοποίηση στα Διανυσματικά Γραφικά

Οι γραφικές δυνατότητες του SVG 1.1 είναι ίδιες με εκείνες του ευρέως υλοποιημένου SVG 1.0 , το οποίο είναι Σύσταση του W3C από τις 4 Σεπτεμβρίου του 2001. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος ορισμού της γλώσσας. Για το SVG 1.0, ο Ορισμός Τύπου Εγγράφου (Document Type Definition - DTD) ήταν μια μονολιθική μονάδα. Στο SVG 1.1, το DTD υποδιαιρείται σε μικρότερα, πιο ευέλικτα λειτουργικά δομικά στοιχεία που μπορούν να συναρμολογηθούν ξανά με διαφορετικούς τρόπους για διαφορετικούς σκοπούς. Η Ομάδα Εργασίας του SVG χρησιμοποίησε τις ίδιες αποδεδειγμένες τεχνικές εξειδίκευσης (modularization techniques) που πρώτο-εφαρμόστηκαν από την Ομάδα Εργασίας του HTML (HTML Working Group) για την εξειδίκευση του XHTML.

Τα Mobile SVG Profiles φέρνουν τα Διανυσματικά Γραφικά στις Φορητές Συσκευές

Υπάρχει εκρηκτικό ενδιαφέρον για φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα με έγχρωμες οθόνες και βελτιωμένη υπολογιστική δύναμη, και συνεπώς βελτιωμένη απόδοση σε πολυμεσικές εφαρμογές. Αν και υπολείπονται σε δυνατότητες σε σχέση με υπολογιστές desktop και laptop, οι συσκευές αυτές είναι εντούτοις ικανές για την επίδειξη προτύπων τεχνολογιών του, όπως οι XHTML, SMIL και SVG. Το W3C έχει χρησιμοποιήσει τα δομικά στοιχεία του SVG 1.1 για να κατασκευάσει δύο προφίλ ή υποσύνολα του πλήρους SVG: το SVG Tiny, το οποίο απευθύνεται σε κινητά τηλέφωνα με πολυμεσικές δυνατότητες (όπως οι πρόσφατα ανακοινωμένες μονάδες 3G) και το SVG Basic, το οποίο απευθύνεται σε υπολογιστές χειρός και palmtop.

Σύμφωνα με τον Dean Jackson, W3C Fellow στην CSIRO, "Τα κινητά τηλέφωνα καθιστούν δυνατή την πρόσβαση στο Internet και στον Ιστό σε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς προσωρινή ή μόνιμη πρόσβαση σε μηχανήματα desktop. Με το Mobile SVG ήδη ενσωματωμένο στο 3GPP, έχομε αρχίσει να βλέπουμε πλουσιότερο και χρησιμότερο περιεχόμενο στα κινητά τρίτης γενιάς."

Πέρα από την αποστολή μηνυμάτων ή κονσερβοποιημένων bitmap logos, με το SVG Tiny μπορούμε να στέλνομε έγχρωμα, ζωντανά, πολυμεσικά μηνύματα. Αντί να μεταφέρει ένα laptop ή μια εκτύπωση στο εργοστάσιο, στον χώρο κατασκευής, στο νοσοκομείο ή στο χώρο συναλλαγών, ο μετακινούμενος επαγγελματίας μπορεί τώρα χρησιμοποιώντας το SVG Basic να συμβουλεύεται ενημερωμένα γραφικά που αλληλεπιδρούν και δίνουν πληροφορίες μέσω ενός βολικού υπολογιστή τσέπης που αναθεωρείται δυναμικά μέσω ενός ασύρματου δικτύου συνδεδεμένου με τον κόμβο πληροφοριών XML της επιχείρησης.

Το SVG 1.1 ενσωματώνεται σε Ανοικτές Τεχνολογίες και Συνιστώσες XML

Μια εναλλακτική χρήση των δομικών στοιχείων του SVG 1.1 εντός αλλά και εκτός του W3C, ο συνδυασμός τους με δομικά στοιχεία άλλων τεχνολογιών του W3C για την παραγωγή δυνατότερων, ολοκληρωμένων λύσεων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το συνδυασμό των SVG και XForms στην κατασκευή γραφικά πλούσιων, διαδραστικών φορμών, των SVG και SMIL Basic στο συνδυασμό διανυσματικών γραφικών με ήχο και εικόνα, και ακόμα των XHTML, MathML και SVG στην επιστημονική και τεχνική επικοινωνία μέσω κειμένων με επικεφαλίδες, λίστες, πίνακες, μαθηματικές εξισώσεις και διαδραστικά γραφικά και διαγράμματα.

Σύμφωνα με τον Chris Lilley, επικεφαλή της Ομάδας Εργασίας του SVG και μέλος της Ομάδας Τεχνικής Αρχιτεκτονικής του W3C (W3C Technical Architecture Group - TAG), " Όπως συμβαίνει με όλες οι Συστάσεις του W3C, το SVG χτίζει σε καταξιωμένες, ανοιχτές τεχνολογίες του W3C όπως οι XML, CSS και DOM. Επίσης, το SVG έχει αναθεωρηθεί σχολαστικά σε θέματα διεθνοποίησης (Internationalization) και Προσβασιμότητας του Ιστού (Web Accessibility), με αποτέλεσμα το φυσιολογικό συνδυασμό του με ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, βελτιώνοντας την προσαρμοστικότητα του και μειώνοντας τον όγκο του. Η επένδυση σε ανοικτές λύσεις, βασισμένες σε πρότυπα, έχει ήδη ότι είναι κερδοφόρα καθώς τα διάφορα τμήματα κομμάτια ταιριάζουν μεταξύ τους με ισχυρούς, επεκτάσιμους και οικονομικούς τρόπους."

Το Mobile SVG ήδη χρησιμοποιείται

Εμπορικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το κινητό SVG (π.χ. υπηρεσίες γεωγραφικών μετα-δεδομένων ενσωματωμένων στο SVG) αναπτύσσονται ραγδαία. Η Ομάδα Εργασίας του SVG είναι ευχαριστημένη τόσο από το πλήθος, όσο και από την ποιότητα απόδοσης και δια-λειτουργικότητας εφαρμογών σε SVG 1.1 και Mobile SVG ( SVG 1.1 and SVG Mobile implementations). Δεκαπέντε υλοποιήσεις δοκιμάστηκαν (βλ. tests) το Νοέμβριο του 2002, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών σε SVG Tiny (BitFlash, CSIRO, KDDI, Nokia, ZOOMON) και SVG Basic (BitFlash, CSIRO και Intesis). Υπήρχαν και διάφορες άλλες εφαρμογές υπό ανάπτυξη, οι οποίες δε δοκιμάστηκαν.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δοκιμών συμβατότητας, εφαρμογές σε SVG (SVG implementations) είναι διαθέσιμες από διάφορους πωλητές για ενσωμάτωση σε κινητά τηλέφωνα ή για ανάπτυξη σε PDAs μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών για desktop και laptop υπολογιστές. Η συμφωνία με ένα από τα δύο προφίλ (αντί του κάθε κατασκευαστή να διαλέγει το δικό του υποσύνολο) καθιστά βέβαιη την εξάπλωση της δια-λειτουργικότητας του περιεχομένου μεταξύ κινητών συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές. Αυτή η δια-λειτουργικότητα έχει τρία πλεονεκτήματα για τους κατασκευαστές περιεχομένου: λιγότερα έξοδα ανάπτυξης, ευρύτερη διαθεσιμότητα καθώς και εμπιστοσύνη ότι έχουν τη δυνατότητα να δείξουν το περιεχόμενό τους με οποιαδήποτε συμβατή εφαρμογή. Καθώς το Κινητό SVG είναι ένα αληθινό υποσύνολο του SVG 1.1, όλοι οι συμβατοί υπολογιστές desktop μπορούν να δείξουν σωστά ολόκληρο το περιεχόμενο του Κινητού SVG, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι κόσμοι των Κινητών και Desktop συνεχίζουν να μοιράζονται ένα κοινό Ιστό, βασισμένο σε standards.

Το SVG διαθέτει Ευρεία και Συνεχή Υποστήριξη από τη Βιομηχανία

Η Ομάδα Εργασίας του SVG επωφελήθηκε από την εμπειρία ηγετικών ονομάτων στις βιομηχανίες γραφικών και κινητής τηλεπικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των: Adobe, Agfa-Gevaert N.V., America Online Inc., BitFlash, Canon, Corel Corporation, CSIRO, Eastman Kodak, Ericsson, Expway, Hewlett-Packard, ILOG S.A., KDDI Research Labs, Nokia, Openwave Systems Ltd, Quark, Savage Software, Schema Software, Sharp Corporation, Sun Microsystems Inc. και ZOOMON AB. Πολλοί οργανισμοί ήδη έχουν ή σκοπεύουν να υποστηρίξουν προϊόντα (product support) σε SVG 1.1 και Mobile SVG.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SVG, μπορείτε να δείτε την επισκόπηση του W3C για το SVG (W3C SVG Overview).

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Περίπου 450 οργανισμοί είναι ήδη Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.