The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού εκδίδει το DOM Level 2 HTML ως Σύσταση του W3C

Η Νέα Τεχνολογία φέρνει το Standard API και Δυναμισμό στα HTML και XHTML 1.0

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

Επίσης μπορείτε να βρείτε τις διαθέσιμες Πιστοποιήσεις (Testimonials).


http://www.w3.org/ -- 9 Ιανουαρίου 2003 -- Οδηγώντας τον Ιστό στην πλήρη αξιοποίησή του, η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού (W3C) εξέδωσε σήμερα το Document Object Model (DOM) Level 2 HTML ως Σύσταση του W3C. Η προδιαγραφή αντικατοπτρίζει δια-βιομηχανική συμφωνία για το standard API (Application Programming Interface) όσον αφορά την επεξεργασία HTML και XHTML 1.0 εγγράφων και δεδομένων μέσω γλωσσών προγραμματισμού (όπως η Java και η ECMAScript). Μια Σύσταση του W3C δείχνει ότι μια προδιαγραφή είναι σταθερή, συνεισφέρει στη δια-λειτουργικότητα του Ιστού και έχει αναθεωρηθεί από τα Μέλη του W3C, που υποστηρίζουν την ευρεία υιοθέτησή της.

Το DOM Level 2 HTML Κάνει τη Συγγραφή Ευκολότερη, Πιο Αξιόπιστη

Ο όρος "Dynamic HTML" χρησιμοποιείται για να την περιγραφή ενός συνδυασμού HTML, style sheets και εκτελέσιμων σεναρίων δράσης (scripts) που 'ζωντανεύει' τα έγγραφα. Το Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (Document Object Model - DOM) είναι μια διεπαφή ανεξάρτητη από πλατφόρμα και γλώσσα, η οποία επιτρέπει σε προγράμματα και εκτελέσιμα σενάρια δράσης να έχουν πρόσβαση καθώς και να αναθεωρούν δυναμικά το περιεχόμενο, τη δομή και το στυλ των εγγράφων.

Με το πέρασμα των χρόνων, το W3C έχει αναπτύξει ένα ομοιόμορφο τρόπο με τον οποίο το μοντέλο αντικειμένου (object model) των HTML εγγράφων θα έπρεπε να εκτίθεται σε εκτελέσιμα σενάρια δράσης. Η Ομάδα Εργασίας DOM του W3C βεβαιώνει ότι υιοθετούνται λύσεις δια-λειτουργικές που αφορούν ουδέτερες γλώσσες σεναρίων, ενώ ξεκίνησε την αρχική δουλειά σε DOM Level 1, το 1998. Η πλειοψηφία της δουλειάς του DOM Level 2 συμπληρώθηκε το 2000, αλλά το Μοντέλο DOM Level 2 για HTML και XHTML 1.0 έγγραφα απαιτούσε περαιτέρω δουλειά. Με την έκδοση της Σύστασης του W3C DOM Level 2, αυτή η δουλειά έχει τώρα ολοκληρωθεί.

Το DOM Level 2 HTML παρέχει τη διεπιφάνεια που δίνει στα προγράμματα και στα εκτελέσιμα σενάρια δράσης ένα συγκεκριμένο τρόπο να αναζητούν, να μετατρέπουν και να αναθεωρούν HTML και XHTML 1.0 έγγραφα. Οπουδήποτε χρησιμοποιείτε HTML ή XHTML 1.0, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το DOM για να το επεξεργαστείτε.

Το DOM Level 2 HTML Έχει Εύρωστη Εμπειρία Εφαρμογής και Σύνολο Δοκιμών

Για να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα και βιωσιμότητα των προδιαγραφών του W3C, Οι Ομάδες Εργασίας του W3C πρέπει να παρέχουν αναφορές εφαρμογής και σύνολα δοκιμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κατασκευαστές λογισμικού για να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν το δικό τους λογισμικό. Στην περίπτωση του DOM Level 2 HTML, η Ομάδα Εργασίας παρήγαγε ένα σύνολο δοκιμών με πολύ περισσότερα από 500 τεστ (test suite with well over 500 individual tests), που ξεκίνησαν ταυτόχρονα με το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών National Institute of Standards and Technology (NIST) και ο κάθε κατασκευαστής λογισμικού μπορεί να τα χρησιμοποιήσει δωρεάν. Τα Σύνολα Δοκιμών DOM, που περιλαμβάνουν σημαντικές συνεισφορές από τους κατασκευαστές λογισμικού, δίνουν στους συγγραφείς φυλλομετρητών την ευκαιρία να δοκιμάσουν το λογισμικό τους σε σχέση με το αναπτυσσόμενο σύνολο δοκιμών και να κάνουν προσαρμογές στον κώδικα. Περισσότερες αλλαγές στα σύνολα δοκιμών θα γίνουν μελλοντικά, τώρα που η Σύσταση DOM Level 2 HTML είναι πλήρης.

Η Υποστήριξη της Βιομηχανίας και των Κατασκευαστών είναι Σημαντική για το DOM Level 2 HTML

Οι ηγετικοί παίκτες της βιομηχανίας που πρόσφατα έφεραν τις γνώσεις τους στην Ομάδα Εργασίας DOM του W3C περιλαμβάνουν τις: Arbortext, Corel, IBM, Netscape, Oracle και X-Hive. Τα Μέλη του W3C καθώς και άλλοι που εφαρμόζουν το DOM Level 2 HTML, ήδη παρέχουν την υποστήριξή τους όπως φαίνεται στις συστάσεις (testimonials). Η Ομάδα Εργασίας του DOM δουλεύει τώρα στην ανάπτυξη του DOM Level 3, το επόμενο στρώμα λειτουργικότητας για το DOM.

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που διευθύνουν από κοινού το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκοσμίου Ιστού για τους κατασκευαστές λογισμικού και τους χρήστες, μαζί με πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Ήδη παραπάνω από 450 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.