The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού εκδίδει τους Μετασχηματισμούς Κωδικοποίησης και Αποκωδικοποίησης XML ως Συστάσεις του W3C

Σε συνδυασμό με την Υπογραφή XML, ο Μετασχηματισμός Κωδικοποίησης και Αποκωδικοποίησης XML παράγει ασφαλή Αρχεία XML

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

Επίσης μπορείτε να βρείτε τις διαθέσιμες Πιστοποιήσεις (Testimonials).


http://www.w3.org/ -- 10 Δεκεμβρίου 2002 -- Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού (W3C) εξέδωσε την Προδιαγραφή Κωδικοποίησης Συντακτικού και Επεξεργασίας της XML (XML Encryption Syntax and Processing Specification) και τον Μετασχηματισμό Αποκωδικοποίησης για Υπογραφή XML (Decryption Transform for XML Signature) ως Συστάσεις του W3C. Προϊόντα ομοφωνίας σε δια-βιομηχανική βάση, οι συστάσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας προσέγγισης που βασίζεται στην XML για την ασφάλεια δεδομένων XML σε ένα αρχείο.

Ως Σύσταση του W3C, μία προδιαγραφή έχει αναθεωρηθεί από τα Μέλη του W3C (τα οποία και υποστηρίζουν την υιοθέτησή της), είναι σταθερή και συμβάλλει στη δια-λειτουργικότητα του Ιστού.

Τι είναι Κωδικοποίηση;

Κωδικοποίηση είναι η διαδικασία μετατροπής μιας πληροφορίας σε μορφή που την καθιστά αναγνώσιμη μόνο από τους παραλήπτες στους οποίους απευθύνεται, κατόπιν "αποκωδικοποίησης". Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα ή αρχείο, ενώ μπορεί να είναι ορατό από μια ευρεία κοινότητα, δεν είναι αναγνώσιμο από ενδιάμεσους μεσολαβητές ή ωτακουστές που πιθανόν παρακολουθούν πακέτα πληροφοριών που ταξιδεύουν στο δίκτυο. Μέσω μαθηματικής κωδικοποίησης, τα δεδομένα αυτά καθίστανται αδιαφανή και μη-αναγνώσιμα σε όλους εκτός αυτών που κατέχουν το μυστικό, ή το "κλειδί" της αποκωδικοποίησής τους.

Τι είναι η Κωδικοποίηση XML και γιατί είναι αναγκαία;

Κατά την ανταλλαγή ευαίσθητων δεδομένων (π.χ., οικονομικών ή προσωπικών δεδομένων) μέσω Internet, οι αποστολείς και οι παραλήπτες απαιτούν ασφαλή επικοινωνία. Όμως, ενώ διαθέσιμες τεχνολογίες επιτρέπουν σε αποστολείς και παραλήπτες την ασφάλεια ενός πλήρους αντικειμένου ή μιας ολοκληρωμένης συνάντησης (communication session), μόνο η Υπογραφή XML του W3C (XML Signature) σε συνδυασμό με τη νέα Σύσταση Κωδικοποίησης XML του W3C επιτρέπει την επιλεκτική υπογραφή και κωδικοποίηση τμημάτων δεδομένων XML. Για παράδειγμα, ο χρήστης ενός πρωτοκόλλου υπηρεσιών Ιστού όπως το SOAP μπορεί να κωδικοποιήσει το περιεχόμενο ενός μηνύματος XML, αλλά όχι και την πληροφορία δρομολόγησης στον παραλήπτη. Επίσης, μια εφαρμογή σε Xforms μπορεί να απαιτεί ηλεκτρονική υπογραφή για την εξουσιοδότηση μιας πληρωμής, ενώ ο ίδιος ο τρόπος πληρωμής (π.χ., ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας) μπορεί να είναι κωδικοποιημένος. Φυσικά, η Κωδικοποίηση XML μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια ενός πλήρους αντικειμένου όπως μια εικόνα ή αρχείο ήχου.

Ο συνοδευτικός Μετασχηματισμός Αποκωδικοποίησης για Υπογραφή XML επιτρέπει τη χρήση κωδικοποίησης σε συνδυασμό με την Υπογραφή XML. Χαρακτηριστικά, η Υπογραφή XML επιβεβαιώνει την ακεραιότητα ενός εγγράφου ελέγχοντας εάν έγγραφο έχει μεταβληθεί. Παρ' όλα αυτά, πολλές εφαρμογές απαιτούν την ικανότητα τμηματικής κωδικοποίησης ενός εγγράφου XML αφού πρώτα αυτό υπογραφεί, μεταβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το έγγραφο. Ο Μετασχηματισμός Αποκωδικοποίησης πληροφορεί τον παραλήπτη σχετικά με τα μέρη του εγγράφου που πρέπει να αποκωδικοποιήσει, αποκαθιστώντας το έγγραφο στην αρχική του κατάσταση, πριν ελέγξει την υπογραφή.

Η Κωδικοποίηση XML ήδη εφαρμόζεται, με ευρεία υποστήριξη από τους Βιομηχανικούς Κολοσσούς και τους Ειδικούς Κρυπτογράφησης.

Πληθώρα εφαρμογών και προδιαγραφών ήδη χρησιμοποιούν την Κωδικοποίηση XML όπως φαίνεται στην Αναφορά Εφαρμογών και Δια-λειτουργικότητας (Implementation and Interoperability Report) που εκδόθηκε από την Ομάδα Εργασίας του W3C για την Κωδικοποίηση της XML. Ειδικότερα, οι προδιαγραφές για Υπηρεσίες Ιστού που απαιτούν ασφάλεια του περιεχομένου, θα αξιοποιήσουν αυτή τη Σύσταση. Επίσης, πολλές εταιρείες έχουν δηλώσει υποστήριξη καθώς και σχέδια υλοποίησης της κωδικοποίησης XML (support and plans to implement XML encryption).

Η Κωδικοποίηση XML αναπτύχθηκε από την Ομάδα Εργασίας του W3C για την Κωδικοποίηση της XML, στην οποία, εκτός από μεμονωμένα μέλη, συμμετέχουν και τα ακόλουθα Μέλη του W3C: Baltimore Technologies, BEA Systems, DataPower, IBM, Microsoft, Motorola, University of Siegen, Sun Microsystems και VeriSign.

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περίπου 450 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.