The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού εκδίδει τις Οδηγίες Πρόσβασης Πρακτόρων Χρήστη 1.0 ως Σύσταση του W3C

Τρίτη σε ένα σύνολο Οδηγιών της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative - WAI), η Σύσταση βοηθάει τους κατασκευαστές στην προσβασιμότητα φυλλομετρητών και multimedia players

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το παρόν δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

Συστάσεις (Testimonials), καθώς και μια λίστα συχνών ερωτήσεων σχετικών με το UAAG 1.0 (Frequently Asked Questions - FAQ about UAAG 1.0) είναι επίσης διαθέσιμα.


http://www.w3.org/ -- 17 Δεκεμβρίου 2002 -- Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού (W3C) εξέδωσε τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Πρακτόρων Χρήστη (UAAG 1.0) ως Σύσταση του W3C, ως αποτέλεσμα ομοφωνίας ανάμεσα σε κατασκευαστές και στην κοινότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες σε θέματα χαρακτηριστικών προσβασιμότητας που απαιτούνται σε φυλλομετρητές και multimedia players που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στον Ιστό. Ως Σύσταση του W3C, μία προδιαγραφή έχει αναθεωρηθεί από τα Μέλη του W3C (τα οποία και υποστηρίζουν την υιοθέτησή της), είναι σταθερή και συμβάλλει στη δια-λειτουργικότητα του Ιστού.

"Οι Φυλλομετρητές Ιστού και τα media players εξυπηρετούν ως είσοδοι στον Ιστό. Όταν όμως τα εργαλεία αυτά δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι σαν να κλειδώνεις την πόρτα χωρίς να αφήνεις κλειδί," σημείωσε ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ειδικοί σε τεχνικά θέματα και σε θέματα αναπηρίας οι οποίοι συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για την Προσβασιμότητα του Ιστού παρείχαν καθοριστικές οδηγίες για την προσβασιμότητα του περιεχομένου του Ιστού, αλλά και για το σχεδιασμό κατάλληλου λογισμικού που αυτοματοποιεί αυτή τη διαδικασία. Σήμερα, με την ανακοίνωση των Οδηγιών Πρόσβασης Πρακτόρων Χρήστη, οι κατασκευαστές έχουν τη συγκεκριμένη καθοδήγηση που χρειάζονται για να κάνουν τους φυλλομετρητές Ιστού και τα media players πιο χρήσιμα σε περισσότερους ανθρώπους."

Ο Ιστός είναι για Όλους -- το Περιεχόμενο, τα Εργαλεία Συγγραφής, οι Φυλλομετρητές και τα Multimedia Players πρέπει να είναι Προσβάσιμα

Ο Ιστός έχει δημιουργήσει ανεπανάληπτες ευκαιρίες για ανθρώπους ανά τον κόσμο για να μαθαίνουν, να δουλεύουν, να ψωνίζουν, να παίζουν και να επικοινωνούν. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία είναι συχνά απομονωμένα από πολλές τέτοιες δραστηριότητες. Η προσβασιμότητα του Ιστού για τέτοια άτομα προϋποθέτει ότι οι κατασκευαστές επιλέγουν τεχνικές μελέτες οι οποίες είναι προσβάσιμες. Οι οδηγίες αυτές εξηγούν το σωστό τρόπο επιλογής τέτοιων μελετών όσον αφορά στην κατασκευή φυλλομετρητών και media players.

Το UAAG 1.0 είναι γραμμένο για κατασκευαστές λογισμικού και απευθύνεται τις απαιτήσεις προσβασιμότητας της διεπαφής αλληλεπίδρασης με τον χρήστη, την απόδοση πληροφορίας σχετικής με προσβασιμότητα, καθώς και τις επιλογές χρήστη στο συντονισμό των φυλλομετρητών και των media players. Οι οδηγίες επίσης αφορούν στη διαλειτουργικότητα φυλλομετρητών και multimedia players με βοηθητικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το UAAG 1.0 αποτελεί ένα τρίτο συμπλήρωμα σε ένα σύνολο οδηγιών προσβασιμότητας στον Ιστό, οι οποίες ήδη περιλαμβάνουν τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Ιστού 1.0 (Web Content Accessibility Guidelines - WCAG 1.0) καθώς και τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Εργαλείων Συγγραφής (Authoring Tool Accessibility Guidelines - ATAG 1.0).

Το UAAG Οδηγεί σε Βελτιωμένο Λογισμικό για Όλους τους Χρήστες

Και οι τρεις οδηγίες (UAAG, WCAG, ATAG) έχουν αναπτυχθεί από την Πρωτοβουλία του W3C για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative WAI). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων το WAI έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η αυθεντία σε θέματα προσβασιμότητας του Ιστού για χρήστες με οπτικά, ακουστικά, φυσικά, νοητικά και νευρολογικά προβλήματα μέσω πολυτροπικού σχεδιασμού, ανεξάρτητου από συσκευές. Συνολικά, αυτές οι τρεις οδηγίες του WAI βοηθούν τους κατασκευαστές στην υλοποίηση της υπόσχεση ενός παγκοσμίου Ιστού προσβάσιμου από όλους.

Το UAAG 1.0 απευθύνεται σε μια ποικιλία τύπων πρακτόρων χρήστη όπως οι φυλλομετρητές HTML και XHTML, τα multimedia players, οι graphics viewers και οι βοηθητικές Τεχνολογίες. Λογισμικό σύμφωνο με το UAAG 1.0 αναμένεται να είναι περισσότερο ευέλικτο, διαχειρίσιμο, επεκτάσιμο και ωφέλιμο σε όλους τους χρήστες.

Οι Φυλλομετρητές και τα Media Players ήδη εφαρμόζουν πολλά Χαρακτηριστικά του UAAG

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων, τόσο οι κατασκευαστές φυλλομετρητών, media players και βοηθητικής τεχνολογίας, όσο και οι ειδικοί σε άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν συνεισφέρει τις ικανότητές τους στο UAAG 1.0," εξήγησε ο Jon Gunderson, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για Οδηγίες Προσβασιμότητας Πρακτόρων Χρήστη (User Agent Accessibility Guidelines Working Group - UAWG). "Πέρα από τη Σύσταση UAAG 1.0, η Ομάδα UAWG έχει παράγει και Τεχνικές για το UAAG 1.0 (Techniques for UAAG 1.0) (λεπτομερείς πληροφορίες εφαρμογής σε διαφορετικές γλώσσες σήμανσης και τύπους πρακτόρων χρήστη), μία σουίτα δοκιμών για το UAAG 1.0 (Test Suite for UAAG 1.0), καθώς και διαδραστικές φόρμες για την αξιολόγηση του UAAG 1.0 (interactive forms for UAAG 1.0 evaluations). Τα εργαλεία αυτά θα παρέχουν τη δυνατότητα σε κατασκευαστές, χρήστες, αλλά και πράκτορες αγορών να εκτιμήσουν τις βελτιώσεις στην προσβασιμότητα λογισμικού του Ιστού."

Η υλοποίηση του UAAG 1.0 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μια παρατεταμένη περίοδος στο στάδιο Υποψήφιας Σύστασης επέτρεψε στην Ομάδα Εργασίας τη διεξαγωγή εκτενών συζητήσεις με κατασκευαστές, καθώς και την αρχειοθέτηση πληροφορία σχετικής με την υλοποίηση του UAAG 1.0 (documentation of UAAG 1.0 implementations) σε ποικιλία λογισμικού. Η αρχειοθέτηση αυτή έδειξε την καταλληλότητα του UAAG 1.0 και την αποδοχή του από τη βιομηχανία, με τη συνοδεία υπερθεματισμού και δεσμεύσεων εκ μέρους των κατασκευαστών φυλλομετρητών, media players και βοηθητικών Τεχνολογιών καθώς και των κυβερνητικών φορέων και οργανισμών για αναπηρίες.

Σχετικά με την Πρωτοβουλία για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative - WAI)

Η Πρωτοβουλία του W3C για την Προσβασιμότητα του Ιστού του (Web Accessibility Initiative - WAI), σε συνεργασία με οργανισμούς ανά τον κόσμο, επιδιώκει την προσβασιμότητα του Ιστού μέσα από πέντε δραστηριότητες:

  1. επιβεβαιώνοντας ότι οι τεχνολογίες πυρήνα του Ιστού υποστηρίζουν την προσβασιμότητα,
  2. αναπτύσσοντας οδηγίες για περιεχόμενο, πράκτορες χρήστη και εργαλεία σχεδιασμού του Ιστού,
  3. υποστηρίζοντας την ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης και επισκευής σε θέματα προσβασιμότητας.
  4. διεξάγοντας δραστηριότητες εκπαίδευσης και δημοσιοποίησης.
  5. συντονίζοντας έρευνα και ανάπτυξη με γνώμονα τη μελλοντική προσβασιμότητα του Ιστού.

Η Πρωτοβουλία WAI υποστηρίζεται εν μέρει από τους παρακάτω οργανισμούς: U.S. Department of Education's National Institute on Disability and Rehabilitation Research, European Commission's Information Society Technologies Programme, Canada's Assistive Devices Industry Office, Elisa Communications, Microsoft Corporation, IBM, SAP, Verizon Foundation, και Wells Fargo.

Σχετικά με την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξη του και διασφαλίζουν την δια-λειτουργικότητα του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν μια αποθήκη πληροφοριών σε θέματα του Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Ήδη παραπάνω από 450 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.