The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού εκδίδει το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για Πολιτικες Ευρεσιτεχνιών για Τελικό Σχολιασμό

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

http://www.w3.org/ -- 14 Νοεμβρίου 2002 -- Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (W3C) εξέδωσε σήμερα ένα αναθεωρημένο προσχέδιο της πολιτικής ευρεσιτεχνιών απαλλαγμένων από πνευματικά δικαιώματα Royalty-Free Patent Policy, ο στόχος του οποίου είναι να εφαρμόζονται οι Συστάσεις του W3C απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα. Για να επιτευχθεί ο στόχος παραγωγής απαλλαγμένων από πνευματικά δικαιώματα προδιαγραφών, όλοι όσοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη μιας Σύστασης του W3C πρέπει να συμφωνήσουν στο να δώσουν άδεια χρήσης για σημαντικές πηγές (δηλαδή ευρεσιτεχνίες που εμποδίζουν τη διαλειτουργικότητα) απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα.

Τα υπό διαμόρφωση προσχέδια Τελικού Σχολιασμού εκδίδονται όταν μια Ομάδα εργασίας του W3C νιώθει οτι έχει επιλύσει εσωτερικά θέματα και ζητάει πλέον εξωτερική γνώμη. Η περίοδος Τελικού Σχολιασμού είναι ανοιχτή για σχόλια από το κοινό και Μέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002.

Η προτεινόμενη Πολιτική διατηρεί τη δουλειά στα πλαίσια του W3C και προστατεύει τα Δικαιώματα των Κατόχων Ευρεσιτεχνιών

Ο πρωταρχικός στόχος του υπό διαμόρφωση προσχεδίου για πολιτική ευρεσιτεχνιών είναι να εφαρμόζονται οι Συστάσεις απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα αλλά και να ενθαρρύνεται η διάχυση πληροφορίας από τα Μέλη και άλλους όταν γνωρίζουν για την ύπαρξη ευρεσιτεχνιών -δικών τους ή άλλων- που μπορεί να είναι σημαντικές στην εφαρμογή των Συστασεων του W3C. Με απλά λόγια:

Η Πολιτική δεν απαιτεί να εγκαταλείψει κάποιος όλο το σύνολο ευρεσιτεχνιών του, άλλα αφορά μόνο αυτά εκείνα τα πνευματικά δικαιώματα που είναι σημαντικά στην εφαρμογή ενός standard όπου ο ίδιος συμμετέχει στην ανάπτυξή του στα πλαίσια του W3C. Το W3C έχει σκοπό να επιλύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και να εξαλείψει την απειλή των ευρεσιτεχνιών σε κεντρικής σημασίας συνιστώσες της δομής του Ιστού.

Το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού Δεσμεύεται για Αποτελέσματα Απαλλαγμένα από Πνευματικά Δικαιώματα

Σε προηγούμενα προσχέδια, η ομάδα εργασίας για πολιτική ευρεσιτεχνιών είχε να παλέψει με θέματα που αφορούσαν απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα και άλλες τεχνολογίες που είναι ενσωματωμένες σε Συστάσεις του W3C. Με αυτό το προσχέδιο, η ομάδα εργασίας καθαρά προτείνει τα ακόλουθα:

Επιπλέον, με την αφαίρεση της επιλογής RAND, δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει μια προσπάθεια σχεδιασμού στη μέση από RF (απαλλαγμένη από πνευματικά δικαιώματα) σε ομάδα RAND.

Μετά από Ισχυρή Διαπραγμάτευση, η Ομάδα Εργασίας Ζητά Σχόλια για Αναθεώρηση από το Κοινό και τα Μέλη του W3C

Αυτό το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη (consensus) της Ομάδας Εργασίας (όπως ορίζεται στο Εγγραφο Διαδικασιών του W3C) πάνω σε όλα τα θέματα. Αντίθετα με το Προσχέδιο του Αυγούστου 2001, όπου δύο μέλη της Ομάδας Εργασίας εξέφρασαν επίσημως τις αντιρρήσεις τους, δε σημειώθηκαν επίσημες αντιρρήσεις σε αυτή την αναθεώρηση.

Θα πρέπει να γίνει καθαρό οτι η διαδικασία ανάπτυξης αυτής της πολιτικής ήταν πολύπλοκη και αφορούσε έναν αριθμό αποφάσεων που λήφθηκαν με πλειοψηφία, περιστασιακά με κλειστά αποτελέσματα. Ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έφυγε τελείως ευχαριστημένος, όλοι συμφώνησαν να προχωρήσουν με ένα προσχέδιο.

Η Ομάδα Εργασίας Πολιτικών Ευρεσιτεχνιών πέρασε τον περασμένο χρόνο στο να απαντά σε σχόλια και κριτικές για το προηγούμενο υπό διαμόρφωση προσχέδιο τελικού σχολιασμού (μαζί RAND και RF) και υπήρξαν ενεργοί για συνολικά τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Εργασίας Πολιτικών Ευρεσιτεχνιών περιλαμβάνουν 20 Μέλη οργανισμούς του W3C, 3 προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες από την ανοικτή-ελεύθερου λογισμικού κοινότητα και προσωπικό του W3C.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τελικού σχολιασμού, η ομάδα εργασίας θα λαμβάνει σχόλια από τα Μέλη του W3C και το κοινό που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένων ανεξαρτήτων κατασκευαστών και διάφορες ομάδες χρηστών, ανά τον κόσμο.

Τα Επόμενα Βήματα Περιλαμβάνουν Ευρεία Αναθεώρηση, με Αποφάσεις το 2003

Μετά την περίοδο του Τελικού Σχολιασμού, η Ομάδα Εργασίας Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών θα παράγει μια τελική πρόταση για να τύχει αποδοχής από τα Μέλη του W3C και το κοινό. Αυτή η τελική πρόταση -που ονομάζεται Προτεινόμενη Σύσταση του W3C - θα περάσει από την ισχύουσα διαδικασία αναθεώρησης που εφαρμόζεται για όλες τις τεχνικές Συστάσεις και θα καταλήξει σε απόφαση του Διευθυντή του W3C, Tim Berners-Lee για την τελική πολιτική. Η Ομάδα Εργασίας ελπίζει να αναβαθμιστεί σε Προτεινόμενη Σύσταση το Φεβρουάριο του 2003 και να αποτελέσει τελική πολιτική προς υιοθέτηση μέχρι το Μάιο του 2003.

Εντωμεταξύ, την τεχνική δουλειά του W3C θα διαχειρίζεται το Σημείωμα Παρούσας Πρακτικής Ευρεσιτεχνιών Current Patent Practice, ένα έγγραφο που ορίζει ως στόχο την παραγωγή τεχνικών προδιαγραφών απαλλαγμένων από πνευματικά δικαιώματα, αλλά δεν απαιτεί δεσμεύσεις RF από τους συμμετέχοντες στην αρχή νέων Ομάδων Εργασίας.

Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 440 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/