Η Κοινοπραξία Παγκοσμίου Ιστού Εκδίδει το Xforms 1.0 ως μια Υποψήφια Σύσταση του W3C

H νέα τεχνολογία των Forms στα χέρια των σχεδιαστών λογισμικού

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

Επίσης μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες τις Πιστοποιήσεις.

http://www.w3.org/ -- 12 Νοεμβρίου 2002 -- Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (W3C) ανακοινώνει την έδοση της Υποψήφιας Σύστασης Xforms 1.0 (XForms 1.0 Candidate Recommendation). Το XForms 1.0 είναι η βάση για φόρμες επόμενης γενιάς βασισμένων στον Iστό, συνδυάζοντας την ικανότητα να ξεχωρίζουν σκοπό, παρουσίαση και αποτελέσματα με τη χρήση της γλώσσας Extensible Markup Language (XML).

Η αναβάθμιση αυτού του εγγράφου σε Υποψήφια Σύσταση (Candidate Recommendation) υποδηλώνει ότι η προδιαγραφή είναι σταθερή. Η Ομάδα Εργασίας Xforms του W3C (W3C XForms Working Group) προσκαλεί την κοινότητα ανάπτυξης του Ιστού κατά κύριο λόγο για να εφαρμόσουν την προδιαγραφή και να επιδείξουν διαλειτουργικότητα.

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, είναι καιρός να αναβαθμιστούν οι φόρμες του Ιστού

Όταν οι φόρμες HTML εισήλθαν στον Ιστό το 1993, παρείχαν ένα μέσο για συλλογή πληροφοριών και για πραγματοποίηση συναλλαγών. Η δομή των φορμών εξυπηρετούσε τις ανάγκες πολλών χρηστών ταυτόχρονα, καθώς και τις συσκευές που χρησιμοποιούνταν για την πρόσβαση στον Ιστό. Τώρα, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, το αρχικό σχέδιο της φόρμας HTML δείχνει τους περιορισμούς του. Οι χρήστες τώρα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση τον Ιστό μέσω κινητών τηλεφώνων, συσκευών χειρός και υποστηρικτικών τεχνολογιών όπως αναγνώστες οθόνης. Οι συγγραφείς φορμών ζητούν να ελαχιστοποιήσουν τα εκτελέσιμα σενάρια αλλά και να μεγιστοποιήσουν την επαναχρησιμοποίηση των φορμών, όπως επίσης και να ξεχωρίσουν καθαρά το σκοπό, την παρουσίαση και τα αποτελέσματα μιας φόρμας. Τέλος, οι εταιρείες που έκαναν την μετάβαση σε XML ψάχνουν για τρόπους να χρησιμοποιήσουν τις φόρμες στην νέα τους μορφή.

"Το Xforms του W3C επιτρέπει στους συγγραφείς να χρησιμοποιούν την επιλογή τους σε markup γλώσσα - XHTML, SVG, XML - με ελάχιστα εκτελέσιμα σενάρια και μέγιστη χρηστικότητα," εξήγησε ο Steven Pemberton, συνυπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας Xforms του W3C. 'Η Ομάδα Εργασίας Xforms παρέχει ένα μοντέλο που κάνει εύκολο για αυτούς που το εφαρμόζουν να αναπτύξουν και να επαναχρησιμοποιήσουν συνιστώσες φορμών, προσφέροντας λειτουργικότητα στους χρήστες και στις συσκευές που δεν ήταν δυνατή πριν."

Το XForms ξεχωρίζει καθαρά τον Σκοπό, την Παρουσίαση και τα Αποτελέσματα

Σε αντίθεση με τις φόρμες HTML, με τη λειτουργικότητα και το markup της παρουσίασης να αλληλοεμπλέκονται, το XForms επιτρέπει στους συγγραφείς φορμών να ξεχωρίζουν τις περιγραφές του σκοπού της φόρμας, την παρουσίασή της και το πως τα αποτελέσματα είναι γραμμένα σε XML.

Διαχωρίζοντας τις παραδοσιακές HTML φόρμες σε τρία μέρη - μοντέλο XForms, στιγμιαία δεδομένα και τη διεπαφή XForms - διαχωρίζεται η παρουσίαση από το περιεχόμενο. Αυτός ο διαχωρισμός φέρνει δύο πλεονεκτήματα:

Μιλώντας πρακτικά, οι τεχνολογίες XForms καθιστούν δυνατή τη χρήση φορμών από PDA, κινητό τηλέφωνο, αναγνώστη οθόνης ή παραδοσιακό desktop - χωρίς απώλεια λειτουργικότητας για τον τελικό χρήστη.

Το XForms φέρνει τις δυνατότητες του XML σε φόρμες online

Το XML είναι στο κέντρο του μοντέλου XForms και φέρνει κεντρικά πλεονεκτήματα στην τεχνολογία XForms:

Επιπλέον, το XForms, ενώ αρχικά σχεδιάστηκε για να ενσωματωθεί σε XHTML, μπορεί να υιοθετηθεί από οποιαδήποτε κατάλληλη γλώσσα markup, όπως Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (SVG). Ορίζοντας δηλωμένους διαχειριστές γεγονότων που βασίζονται σε XML που καλύπτουν περιπτώσεις κοινής χρήσης, η πλειοψηφία των εγγράφων XForms μπορεί να αναλυθεί στατιστικά, μειώνοντας την ανάγκη για επιτακτικά εκτελέσιμα σενάρια για διαχειριστές γεγονότων.

Η Ομάδα Εργασίας XForms περιλαμβάνει ηγέτες της Βιομηχανίας και αναζητούνται υλοποιήσεις

Στο ανταγωνιστικό πεδίο της τεχνολογίας φορμών, είναι σχεδόν ανήκουστο να υπάρχουν τόσοι κορυφαίοι συμμετέχοντες που δουλεύουν μαζί στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που θα γίνει standard και θα χρησιμοποιείται από όλους. Η Ομάδα Εργασίας Xforms του W3C εξυπηρετεί ως το μέρος όπου αυτοί οι ηγέτες της τεχνολογίας και βιομηχανίας συναντώνται για να παράγουν αποτελέσματα που έχουν άμεση χρήση στον Ιστό σήμερα. Η Ομάδα Εργασίας Xforms περιλαμβάνει: Adobe, AOL/Netscape, Cardiff, Computer Associates, CWI, Electricite de France R&D, Helsinki University of Technology, IBM, Novell, NTT DoCoMo, Inc., Openwave, Oracle, PureEdge Solutions, SAP/Mozquito Technologies, Sony/Ericsson και Xerox. Πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει υποστήριξη για το Xforms (announced support for XForms) σε τωρινό και μελλοντικό λογισμικό.

Η Ομάδα Εργασίας XForms ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να δουλέψουν με τη νέα προδιαγραφή και να στείλουν σχόλια για εφαρμογές στη λίστα e-mail στην Ομάδα Εργασίας XForms (XForms Working Group mailing list).

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 440 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/