W3C ERCIM logo INRIA

Η Κοινοπραξία World Wide Web μεταφέρει την Ευρωπαϊκή της έδρα στο ERCIM

Το INRIA παίζει αποφασιστικό ρόλο στη συνένωση δύο Διεθνών Πρωτοβουλιών

Επικοινωνία με W3C:
Αμερική, Αυστραλία -- Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική -- Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ασία -- Saeko Takeuchi, <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170
Επικοινωνία με INRIA:
Christine Genest, <christine.genest@inria.fr>, +33 1 39 63 57 29
Επικοινωνία με ERCIM:
Bruno Le Dantec, <bruno.le_dantec@ercim.org>, +33 4 92 38 50 40

(Το παρόν δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο και στις παρακάτω γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Ιαπωνική, Γερμανική, Ιταλική, Ελληνική, Ολλανδική, Φιλανδική, Ουγγρική, Εβραϊκή, Κινεζική παραδοσιακή, Κινεζική, Κορεατική, Αραβική, Σουηδική, Τσέχικη, Νορβηγική και Σλοβακική)

Επίσης μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες τις Πιστοποιήσεις.


http://www.w3.org/ -- 27 Νοεμβρίου 2002 -- Η Κοινοπραξία World Wide Web (W3C), το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Επιστήμες Πληροφορικής και Ελέγχου (INRIA - Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique) και η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία για την Έρευνα στην Πληροφορική και τα Μαθηματικά (ERCIM - European Research Consortium for Informatics and Mathematics) ανακοίνωσαν από κοινού οργανωτικές αλλαγές οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση των ερευνητικών σχέσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη της ανάπτυξης της Τεχνολογίας του Παγκόσμιου Ιστού.

Η μεταφορά της Ευρωπαϊκής Έδρας του W3C από το INRIA στο ERCIM θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2003. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει στο W3C να αξιοποιήσει καλύτερα τις ερευνητικές σχέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, διατηρώντας τον ιστορικά στενό δεσμό του με το INRIA, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ERCIM.

To W3C έχει ιστορία ως Διεθνής Οργανισμός, ξεκινώντας από το INRIA

Από την έναρξή του στις Η.Π.Α., στο Εργαστήριο της Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ τον Οκτώβριο του 1994, το W3C εξασφαλίζει ότι ο Παγκόσμιος Ιστός ανταποκρίνεται στο όνομά του και στις δεσμεύσεις του. Με επιμονή του Διευθυντή του W3C, Tim Berners-Lee, το W3C έχει ισοδύναμη παρουσία στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Το W3C καθορίζει ινστιτούτα μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως περιφερειακά του επιτελεία, τα οποία επανδρώνονται και αποτελούν τις τοπικές Έδρες του W3C.

Όταν τον Απρίλιο του 1995 το INRIA επελέγη ως η πρώτη Ευρωπαϊκή Έδρα του W3C, το W3C αριθμούσε 50 Μέλη σε 4 χώρες. Τότε, η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα με μέλη στο W3C ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το INRIA παρείχε σαφή και άμεσα πλεονεκτήματα ενημερώνοντας και προσελκύοντας νέα μέλη στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα επόμενα επτά έτη, οι πόροι της ΙNRIA προσέλκυσαν στο W3C τόσο νέους οργανισμούς σαν Μέλη, όσο και τεχνικό προσωπικό. Επιπλέον το INRIA παρείχε ζωτικούς δεσμούς με Ευρωπαϊκές ερευνητικές κοινότητες. Σήμερα, το W3C μετρά στα μέλη του πάνω από 450 οργανισμούς και εκπροσωπείται σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο διάστημα αυτό, το W3C ενισχύθηκε οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός δικτύου Τοπικών Γραφείων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία αρχικά επανδρώθηκαν από το INRIA. Σήμερα, το W3C έχει 13 Γραφεία παγκοσμίως, 8 από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη. Τα Γραφεία αυτά συνεργάζονται με τις περιφερειακές Έδρες του W3C προωθώντας τις τοπικές γλώσσες, διευρύνοντας τη γεωγραφική του βάση και παροτρύνοντας για διεθνή συμμετοχή στις δραστηριότητες του W3C. Επτά από τα τοπικά γραφεία είναι ήδη εγκατεστημένα σε Ινστιτούτα Μέλη του ERCIM: CWI (Κάτω Χώρες), Fraunhofer IMK (Γερμανία και Αυστρία), ITE (Ελλάδα), MTA SZTAKI (Ουγγαρία), CNR (Ιταλία), SICS (Σουηδία) και CCLRC (Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία).

Η Μετάβαση από το ΙNRIA στο ERCIM είναι φυσιολογική για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση

Καθώς ο Παγκόσμιος Ιστός έχει αναπτυχθεί σε έναν ευρέως διαδεδομένο και σημαντικό πόρο για τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες, διατυπώνεται η έντονη ανάγκη για ποικίλες υποδομές και δίκτυα στήριξης. Με την εγκατάσταση της Ευρωπαϊκής βάσης του W3C στο ERCIM ωφελούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι.

"Το INRIA παρείχε τις απαραίτητες βάσεις για την Ευρωπαϊκή συμμετοχή στην ανάπτυξη της υποδομής του Παγκόσμιου Ιστού και τώρα έχουμε την ευκαιρία να επεκταθούμε σε μια νέα φάση", εξηγεί ο Bernard Larrouturou, Πρόεδρος του INRIA. Η μεταφορά της έδρας στο ERCIM συμφωνεί με την παράδοσή μας στην υποστήριξη νέων πρωτοβουλιών και με τη δέσμευσή μας στην ενίσχυση της κοινότητας Τεχνολογιών Πληροφορικής στην Ευρώπη. Μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τους στενούς δεσμούς μας με το W3C και ταυτόχρονα να αναπτυχθούμε στους απέραντους πόρους ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ερευνητικών ινστιτούτων με οφέλη τόσο για το ERCIM όσο και για το W3C".

Η μεταφορά του W3C στο ERCIM δημιουργεί Νέες Ευκαιρίες για την ενσωμάτωση της Έρευνας στον Παγκόσμιο Ιστό με τη Βιομηχανία στην Ευρώπη

Το ERCIM ιδρύθηκε το 1989 από το INRIA, το GMD (το οποίο έχει συγχωνευθεί με το Fraunhofer-Gesellschaft) στη Γερμανία και το CWI (Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στα Μαθηματικά και την Πληροφορική) στην Ολλανδία, με σκοπό τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής κοινοπραξίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την ανάπτυξη στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Σήμερα, το ERCIM συγκαταλέγει στα μέλη του ερευνητικά ινστιτούτα από 16 Ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε ινστιτούτο-μέλος είναι πρωτοπόρο ερευνητικό ίδρυμα στη χώρα του, με άριστες σχέσεις με την ερευνητική κοινότητα σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Κάθε μέλος του ERCIM είναι εθνικό κέντρο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ενεργό συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διεξάγει έργα από κοινού τόσο με μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και με μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες.

Το ERCIM είναι μία Ομάδα για την Ανάπτυξη των Εργασιών των Επιχειρήσεων (European Economic Interest Grouping - EEIG), η οποία έχει νομική υπόσταση στην Ευρώπη. Ο Gerard Van Oortmerssen, Διευθυντής του CWI, είναι ο Πρόεδρος του ERCIM, ενώ ο Bernard Larrouturou (Διευθύνων Σύμβουλος του INRIA), εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή.

"Οι Διευθυντές του ERCIM ήδη γνώριζαν το W3C. Ινστιτούτα-Μέλη του ERCIM δραστηριοποιούνται σε ομάδες εργασίας του W3C και αρκετά είναι τοπικά γραφεία του W3C", αναφέρει ο Gerard van Oortmerssen. "Ως δίκτυο ερευνητικών κέντρων Τεχνολογιών Πληροφορικής, το ERCIM συγκεντρώνει περισσότερους από 10.000 ερευνητές. Το W3C θα ωφεληθεί από αυτό το απόθεμα εμπειρίας. Για το ERCIM, αυτή η αλλαγή δημιουργεί μια ευκαιρία που θα ενισχύσει τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο."

"Ο Παγκόσμιος Ιστός βελτιώνεται σε ισχύ και χρηστικότητα όταν υπάρχουν πραγματικές δεσμεύσεις ως προς τη διεθνή συμμετοχή και επιρροή στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας του", εξηγεί ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Για το W3C αυτό σημαίνει ένα αρχηγείο - http://www.w3.org - που θα υποστηρίζεται από τρεις διεθνείς εταίρους - το MIT, το Keio University και τώρα το ERCIM. Με τη μεταφορά στο ERCIM, δημιουργείται η δυνατότητα για σημαντική ανάπτυξη και συνεργίες στις Τεχνολογίες του Παγκόσμιου Ιστού σε όλη την Ευρώπη."

Σχετικά με την Κοινοπραξία του World Wide Web (W3C)

Η κοινοπραξία W3C δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που προάγουν την εξέλιξή του και διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνεται από κοινού από το Εργαστήριο της Επιστήμης Υπολογιστών του MIT (MIT LCS) στις Η.Π.Α., το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Επιστήμες Πληροφορικής και Ελέγχου (INRIA) στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο του Keio στην Ιαπωνία. Η Κοινοπραξία περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως μια τράπεζα πληροφοριών σχετικά με τον Παγκόσμιο Ιστό για προγραμματιστές και χρήστες, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών για την επίδειξη της χρήσης νέων τεχνολογιών. Μέχρι σήμερα, περίπου 450 οργανισμοί είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/

Σχετικά με το ERCIM

Η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία για την Έρευνα στην Πληροφορική και τα Μαθηματικά (European Research Consortium for Informatics and Mathematics - ERCIM), είναι ένας οργανισμός που προωθεί την Ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Τα 16 ινστιτούτα που αποτελούν τα εθνικά μέλη του στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας και στην προώθηση της σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.ercim.org/

Σχετικά με την INRIA

Το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Επιστήμες Πληροφορικής και Ελέγχου ιδρύθηκε το 1967, εργάζεται στην καρδιά της κοινωνίας της πληροφορίας και δικτυώνει όλους τους οργανισμούς έρευνας και εκπαίδευσης της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Τεχνολογιών και Επιστημών Πληροφορικής. Κατά συνέπεια, τα μισά από τα 95 τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα του INRIA διεξάγονται από κοινού με πανεπιστήμια, κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς. Το INRIA διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε τέσσερις ερευνητικές περιοχές: δίκτυα και συστήματα, τεχνολογία λογισμικού και συμβολικοί υπολογισμοί, επικοινωνία ανθρώπου - μηχανής, ανάλυση εικόνων, δεδομένων και γνώσης, καθώς και προσομοίωση και βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων. Το INRIA εμπλέκεται ενεργά σε προγράμματα μεταφοράς τεχνολογίας: έχει ολοκληρώσει 600 συμβόλαια με τη βιομηχανία και έχει ιδρύσει 60 ιδιωτικές εταιρείες-τεχνοβλαστούς, κυρίως μέσω της θυγατρικής της INRIA-Transfert, η οποία διαχειρίζεται 4 πηγές χρηματοδότησης: I-Source 1&2 στον τομέα των τεχνολογιών ICST, C-Source (Πολυμέσα) και T-Source (Τηλεπικοινωνίες). Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.inria.fr/.