The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού ιδρύει Γραφείο στη Φιλανδία

Το W3C ισχυροποιεί την παρουσία του στη Βόρεια Ευρώπη με επέκταση των δραστηριοτήτων του στη Φιλανδία

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική, φιλανδική και ιαπωνική γλώσσα)


http://www.w3.org/ -- 10 Οκτωβρίου 2002 -- Αύριο, η διεθνής κοινοπραξία του World Wide Web Consortium (W3C) ιδρύει τοπικό Γραφείο στη Φιλανδία (W3C Finnish Office) , το οποίο θα εδρεύει στο Digital Media Institute (DMI) του Tampere University of Technology στο Tampere της Φιλανδίας. Σε αυτούς που θα παρεβρεθούν στην εναρκτήρια τελετή στο Tampere Hall συμπεριλαμβάνονται ο Dr. Daniel Dardailler, Αναπλ. Διευθυντής του W3C στην Ευρώπη, ο καθηγητής Jarmo Viteli, Διευθυντής του προγράμματος eTampere και ο καθηγητής Hannu Eskola, Διευθυντής του DMI.

Το Φιλανδικό Γραφείο είναι το νεώτερο σημείο επαφής του W3C και το δεύτερο στη βόρεια Ευρώπη, μαζί με το Σουηδικό Γραφείο (W3C Swedish Office) στο SICS της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Η εναρκτήρια τελετή (opening ceremony) είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από την Τεχνική Ομάδα του W3C, οι οποίες περιλαμβάνουν τους ομιλητές:

Η Ακμάζουσα Βιομηχανία Πληροφορικής της Φιλανδίας

Η Φιλανδία κρατά μία δεσπόζουσα θέση τόσο ως καταναλωτής όσο και ως εξαγωγέας τεχνογνωσίας στην βιομηχανία του IT. Σε αυτή τη χώρα περισσότερο από το 80% του πληθυσμού διαθέτει κινητό τηλέφωνο, περισσότεροι από το 50% έναν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή στην οικία τους και περισσότεροι από το 60% έχουν πρόσβαση στο Internet από το σπίτι τους, το σχολείο ή τη δουλειά τους. Επιπρόσθετα, οι δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλοι οργανισμοί προσφέρουν εντελώς δωρεάν πρόσβαση στο Internet.

H τωρινή οικονομική άνθιση της Φιλανδίας έχει βασικά τις ρίζες της στην παγκόσμια επιτυχία που σημειώνεται από τις βιομηχανίες που σχετίζονται με το IT, με αρκετές αξιοπρόσεκτες επιτυχίες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σήμερα, η ποικιλομορφία και η ευρύτητα της φιλανδικής εμπειρίας σε high-tech τεχνολογίες βασίζεται στο αρκετά υψηλό ποσοστό χρηματοδοτήσεων που δαπανάται στην Έρευνα και τεχνολογία τόσο από τη βιομηχανία όσο και από την κυβέρνηση. Οι φιλανδικές εταιρίες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα έχουν τεράστιες επενδύσεις στο χώρο της Έρευνας και Τεχνολογίας για αρκετά χρόνια τώρα. Το 1999, επένδυσαν αντίστοιχο ποσοστό του 3,3% (the equivalent of 3.3%) του Εθνικού Ακαθαρίστου Προϊόντος (GDP) σε R&D - μπροστά από την Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ και πίσω μόνο από την Σουηδία.

Ως χώρος πρωτοπόρων προσπαθειών στην κινητή τηλεφωνία και τόπος γέννησης του Linux, η Φιλανδία αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ως Γραφείο του W3C, του οποίου ρόλος είναι να is να ενθαρρύνει την παραγωγή βασισμένου σε standard λογισμικού. Το W3C έχει 10 μέλη στη Φιλανδία: CiTEC, Elisa Communications, Finnet Group, Helsinki University of Technology, Nokia, Profium Ltd, Republica Corporation, Tieke, το Πανεπιστήμιο του Helsinki και το DMI of Tampere University of Technology.

Το DMI παρέχει τη σύνδεση με το W3C και με τον υπόλοιπο κόσμο

Ως βιομηχανικά ουδέτερο μέλος του W3C και έχοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο επικοινωνίας και κοινούς στόχους για το λογισμικό στο Web, το DMI πληρεί τα κριτήρια επιλογή του ως τοπικό Γραφείο.

Το Digital Media Institute οργανώνει και αναλαμβάνει πολυδιάστατη έρευνα στο χώρο των ψηφιακών μέσων. Το DMI επίσης συνεργεί και παρακινεί έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία. Οι ερευνητικές κατευθύνσεις του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν την επεξεργασία σήματος, τα πολυμέσα, τα υπολογιστικά συστήματα, το λογισμικό, τις επικοινωνίες και τα υπερμέσα.

Το DMI λειτουργεί υπό την εποπτεία του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Tampere. Με ένα πλήθος 450 ερευνητών και με ένα προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων euros, είναι μία από τα μεγαλύτερες ακαδημαϊκά μονάδες στο χώρο του IT στη Φιλανδία. Η έρευνα στο DMI χρηματοδοτείται από τη Φιλανδική Γραμματεία Τεχνολογίας Tekes, την Finnish Academy και άλλες εταιρίες.

Σχετικά με τα Γραφεία του W3C

Έχοντας θέσει ως στόχο στον να οδηγήσουν τον παγκόσμιο ιστό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, η ευρύτερη ομάδα του W3C με τη βοήθεια των τοπικών οργανισμών, διευρύνουν συνεχώς την αποστολή του W3C. Τα Τοπικά Γραφεία (W3C Offices) συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της προσπάθειας αυτής στις τοπικές γλώσσες, βοηθώντας στη διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων του W3C και ενθαρρύνοντας τη διεθνή συμμετοχή στις διάφορες Δραστηριότητες του W3C. Το W3C έχει ιδρύσει Γραφεία στην Αυστραλία, στις Κάτω Χώρες; στην Γερμανία και Αυστρία, στην Ελλάδα, στο Χονκ Κονγκ, στην Ουγγαρία, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στην Κορέα, στο Μαρόκο, στη Σουηδία και στην Αγγλία και Ιρλανδία.

Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 440 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/