The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Έκδοση της Αποκλειστικής Κανονικής XML από την Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού ως Σύσταση του W3C

Η νέα προδιαγραφή για την XML επεκτείνει τις δυνατότητες των ψηφιακών υπογραφών

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

http://www.w3.org/ -- 18 Ιουλίου 2001 -- Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (The World Wide Web Consortium (W3C)) ανακοίνωσε, σήμερα, την έκδοση της Αποκλειστικής Κανονικοποίησης XML (Exclusive XML Canonicalization) ως Σύσταση του W3C. Η εν λόγω προδιαγραφή ενισχύει την προηγούμενη Προδιαγραφή (Canonical XML Recommendation) επιτρέποντας σε μέρος εγγράφου XML (π.χ.: ένα τμήμα του) να είναι όσο το δυνατό πιο μεταφέρσιμο, διατηρώντας παράλληλα, τη ψηφιακή υπογραφή του. Η προδιαγραφή λειτουργεί σε συνδυασμό με τις Υπογραφές XML (XML Signatures), μία Σύσταση του W3C η οποία δημιουργήθηκε με κοινή συνεργασία του W3C και του IETF το Φεβρουάριο, αντιπροσωπεύοντας τη συλλογική συμφωνία στο χώρο της βιομηχανίας για την ανάγκη μίας γλώσσας με βάση την XML η οποία να προορίζεται για ψηφιακές υπογραφές.

Η Σύσταση του W3C εγγυάται ότι μία προδιαγραφή είναι σταθερή, ότι συμβάλλει στη διαλειτουργικότητα του Ιστού και ότι έχει αναθεωρηθεί από τα Μέλη του W3C, τα οποία και υποστηρίζουν την υιοθέτησή της από την ακαδημαϊκή, βιομηχανική και ερευνητική κοινότητα.

Η Αποκλειστική Κανονικοποίηση XML καθιστά δυνατή την λειτουργία των Υπογραφών XML με πολύπλοκες εφαρμογές και Υπηρεσίες Ιστού

Οι ψηφιακές υπογραφές παρέχουν ακεραιότητα, ασφάλεια της υπογραφής και προστασία των δεδομένων Ιστού. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά εάν τα έγγραφα έχουν χαρακτήρα δεσμεύσεων όπως συμβόλαια, τιμοκατάλογοι και δηλώσεις.

Οι Υπογραφές XML έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αξιόπιστη τεχνολογία υπογραφών με βάση την XML και θεωρούνται υποχρεωτικό συστατικό μέρος πολλών μοντέλων για Υπηρεσίες Ιστού (Web Services). Εντούτοις, ορισμένοι επεξεργαστές ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτωματικές αλλαγές σε ένα έγγραφο κατά την πορεία επεξεργασίας του. Η διαδικασία της κανονικοποίησης εξαλείφει τις συμπτωματικές αλλαγές. Επιπρόσθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά εάν πρόκειται για υπογεγραμμένη XML σε εφαρμογές πρωτοκόλλου (δηλαδή εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούν τα SOAP 1.2, HTTP/1.1 ή άλλα) τα υποέγγραφα είναι αναγκαίο να κανονικοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλήρως ανεξάρτητα από το πλαίσιο XML. Ο λόγος είναι ότι στις εφαρμογές πρωτοκόλλου συμβαίνει συχνά η XML να περιβάλλεται από διάφορα στρώματα στοιχείων μηνυμάτων ή μεταφοράς, να αφαιρείται η περιβάλλουσα και να δημιουργούνται νέα μηνύματα πρωτοκόλλου, τμήματα των οποίων αποσπάστηκαν από διαφορετικά μηνύματα τα οποία ελήφθησαν πρωτύτερα. Εάν τα εν λόγω κομμάτια XML είναι υπογεγραμμένα, πρέπει να κανονικοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην σπάσει η υπογραφή κατά τη διαδικασία της κανονικοποίησης αλλά και να συνεχίσει να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η Αποκλειστική Κανονικοποίηση XML (Exclusive XML Canonicalization) αντιμετωπίζει την παραπάνω ανάγκη με μία μέθοδο σειριακής διάταξης τμήματος XML σε φορητή και κανονική μορφή. Η εν λόγω λειτουργικότητα συνδυασμένη με την υπογραφή XML (XML Signature), είναι καθοριστικής σημασίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο διότι διασφαλίζει την ακεραιότητα των εγγράφων και των μηνυμάτων πρωτοκόλλου τα οποία μεταφέρονται μεταξύ πολλαπλών επεξεργαστών XML.

Η Αποκλειστική Κανονικοποιήση XML ισχυροποιεί την Οικογένεια τεχνολογιών XML

Η Αποκλειστική Κανονικοποίηση XML (Exclusive XML Canonicalization) προσθέτει άλλο ένα πολύ σημαντικό συστατικό τμήμα στην οικογένεια τεχνολογιών Επεκτάσιμη Γλώσσα Σημείωσης (Extensible Markup Language (XML) family of technologies) η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο W3C. Ξεκινώντας με τη Σύσταση XML 1.0 (XML 1.0 Recommendation) περιλαμβάνει πλέον τα Namespaces in XML, Extensible Stylesheet Language Transformations (XSLT) 1.0, XML Path Language (XPath) 1.0 και XML Signature, εκ των οποίων όλα είναι Συστάσεις του W3C και περιλαμβάνουν σημαντικά συστατικά μέρη και εφαρμογές XML (όπως η XHTML 1.1).

Οι συμμετέχοντες στις Ομάδες εργασίας συμβάλλουν στο έργο του W3C προσφέροντας διαφορετικές προοπτικές και υλοποιήσεις

Η Ομάδα εργασίας Υπογραφής XML του IETF/W3C απαρτίζεται από μία ποικιλόμορφη ομάδα επιρροής με αντιπροσώπους από το χώρο της βιομηχανίας και τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και με ανεξάρτητους κατασκευαστές λογισμικού. Συγκεκριμένα, συνεργάζονται οι: Baltimore Technologies, IAIK TU Graz, IBM, Microsoft, Motorola, PureEdge, University Siegen, Sun Microsystems και VeriSign Inc.

Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 510 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/