The

Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού εκδίδει το πρώτο, διαθέσιμο στο κοινό, υπό διαμόρφωση Προσχέδιο για τη Γλώσσα Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού (WSDL) 1.2

Το W3C δημιουργεί Ανοικτό Λεξιλόγιο Υπηρεσιών Ιστού με βελτιωμένη Διαλειτουργικότητα XML

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα).


http://www.w3.org/ -- 9 Ιουλίου 2002 - Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (W3C) εξέδωσε τη Γλώσσα Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού 1.2 (Web Services Description Language (WSDL) 1.2) και τις Δεσμεύσεις WSDL 1.2 (WSDL 1.2 Bindings) ως, διαθέσιμα στο κοινό, υπό διαμόρφωση Προσχέδια του W3C. Το WSDL 1.2 είναι μία γλώσσα με βάση την XML η οποία περιγράφει τις υπηρεσίες Ιστού - τα δεδομένα μίας μεταφοράς, το πρωτόκολλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και τη θέση του στον Ιστό. Το WSDL 1.2 Bindings περιγράφει τον τρόπο χρησιμοποίησης του WSDL1.2 με το SOAP 1.2, το HTTP και το MIME. Πρόκειται για τα πρώτα προσχέδια της σειράς WSDL 1.2. Το W3C καλεί την κοινότητα ανάπτυξης του Ιστού να εξετάσει και να σχολιάσει τις παρούσες και τις επόμενες εκδόσεις.

Η Δραστηριότητα Υπηρεσιών Ιστού του W3C ασχολείται με την Αρχιτεκτονική και τα Συστατικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του WSDL 1.2

Το W3C ασχολείται, εδώ και καιρό, με την ανάπτυξη μίας αρχιτεκτονικής Υπηρεσιών Ιστού η οποία να συμβαδίζει με τις ανάγκες των χρηστών και των πωλητών τεχνολογίας και επιδιώκει την ανάπτυξη ανοικτών τυποποιημένων συστατικών μερών για τις υπηρεσίες αυτές, όπως και στην περίπτωση των HTML, XML family of technologies, Scalable Vector Graphics και Voice-Web technologies. "Η βάση των Υπηρεσιών Ιστού είναι ο Ιστός," δηλώνει ο Hugo Haas, επικεφαλής της Δραστηριότητας για τις Υπηρεσίες Ιστού του W3C. "H επιτυχία του W3C εξαρτάται από την τήρηση των αρχιτεκτονικών αρχών του Ιστού: να είσαι επεκτάσιμος, ανοικτός και διαλειτουργικός."

Η Δραστηριότητα Υπηρεσιών Ιστού του W3C (W3C Web Services Activity) απαρτίζεται από τρεις Ομάδες εργασίας (αδέσμευτες σε δικαιώματα εκμετάλλευσης), οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη ενός ανοικτού, διαλειτουργικού και επεκτάσιμου μοντέλου για τις Υπηρεσίες Ιστού (Ομάδα εργασίας Web Services Architecture), καθώς και βασικά συστατικά μέρη, όπως ένα πρωτόκολλο με βάση την XML για τη διανταλλαγή δεδομένων και την επεξεργασία τους από εφαρμογές (XML Protocol Working Group, Ομάδα εργασίας Πρωτοκόλλου XML η οποία αναπτύσσει το SOAP 1.2) και τεχνολογίες οι οποίες να παρέχουν περιγραφές των υπηρεσιών Ιστού (Web Services Description Working Group). Κάθε Ομάδα εργασίας Υπηρεσιών Ιστού του W3C υποχρεούται να δημοσιεύει το τεχνικό της έργο μέσω καταλόγων συζήτησης, πρακτικών από συναντήσεις και προσχεδίων του υπό εξέλιξη έργου.

Το WSDL 1.2 προσφέρει βελτιωμένη Διαλειτουργικότητα και καλύτερο Ορισμό Συστατικών Μερών

Πολλοί κατασκευαστές λογισμικού και διευθυντές ΙΤ γνώρισαν το WSDL ως προδιαγραφή, την οποία δημιούργησαν μεμονωμένες εταιρίες. Όταν δημοσιεύτηκε το WSDL 1.1 ως πληροφοριακό έγγραφο του W3C (informational document at W3C), οι εταιρίες και οι κατασκευαστές λογισμικού εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το έργο του W3C προς την ανάπτυξη γλώσσας περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού η οποία θα είχε ως βάση το WSDL 1.1 αλλά θα εντασσόταν στις διαδικασίες του W3C και τις τεχνικές του απαιτήσεις, όπως η υποστήριξη των Συστάσεων του W3C και ο συντονισμός με άλλες τεχνικές Δραστηριότητες W3C. Πολλοί, επίσης, ενδιαφέρθηκαν να δουν την ανάπτυξη των συστατικών μερών Υπηρεσιών Ιστού σε ένα πλαίσιο τεχνολογιών χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Ως αποτέλεσμα, η Ομάδα εργασίας Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού του W3C (W3C Web Services Description Working Group) ανέλαβε να δημιουργήσει μία ανοικτή, σταθερή Γλώσσα Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού, η οποία να στηρίζεται ως ένα βαθμό στις Απαιτήσεις (Requirements) και τα Σενάρια Χρήσης (Usage Scenarios) που είχε θέσει η ομάδα στο σύνολό της. Η σημερινή δημοσίευση περιλαμβάνει καλύτερό ορισμό συστατικών μερών χάρη στην ανοικτή συμμετοχή κατά τη διαμόρφωση απαιτήσεων και την εξέταση του WSDL 1.1 και χάρη στις απαιτήσεις της Ομάδας εργασίας για μία απρόσκοπτη προδιαγραφή.

Το WSDL 1.2 υπερέχει του WSDL 1.1 σε πολλά σημεία:


Στα επικείμενα σχέδια η αντιστοίχιση της βάσης του Σημασιολογικού Ιστού και ο εξωτερικός συντονισμός

Η Ομάδα εργασίας Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού του W3C οφείλει να διασφαλίσει την εξέλιξη του έργου της σε μία προδιαγραφή η οποία να μπορεί να λειτουργήσει δίχως προβλήματα σε συνδυασμό με άλλα έργα του W3C, όπως το XML και οι Δραστηριότητες Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activities).Όσον αφορά τη Δραστηριότητα XML, η Ομάδα εργασίας Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού, παρακολουθεί αδιάκοπα την εξέλιξη της Οικογένειας Προδιαγραφών XML. Όσον αφορά τη Δραστηριότητα Σημασιολογικού Ιστού, η Ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί με την Ομάδα Ενδιαφέροντος για το Σκελετό Περιγραφής Πόρων (RDF Resource Description Framework Interest Group) για την αντιστοίχιση του WSDL 1.2 με το RDF, γλώσσα που εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα εφαρμογών οι οποίες διανταλλάσσουν πληροφορίες κατανοητές από μηχανές - τη βάση του Σημασιολογικού Ιστού.

Η Ομάδα εργασίας για την Περιγραφή των Υπηρεσιών Ιστού, όπως άλλες Ομάδες εργασίας για Υπηρεσίες Ιστού του W3C, πρόκειται, επίσης, να προχωρήσει σε συντονισμό του έργου της και συνεργασία με οργανισμούς εκτός του W3C, όπως το Global Grid Forum και το Object Management Group.

Στο WSDL 1.2 συμμετέχουν περισσότερα από τριάντα Μέλη του W3C και προσκεκλημένοι ειδικοί

Το W3C προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η γλώσσα περιγραφής υπηρεσιών Ιστού θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες πολλών διαφορετικών χρηστών, επαφίεται στη διαφορετικότητα των μελών του και την ποικιλομορφία της ευρύτερης κοινότητας ανάπτυξης του Ιστού. Σε συνεργασία μεταξύ τους προσφέρουν ποικιλία περιπτώσεων χρήσης και πρακτικών παραδειγμάτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τελικοί χρήστες, με αποτέλεσμα τη συλλογική διαμόρφωση προσχεδίων.

Συμμετέχουν οι: AT&T, Canon, Cisco Systems, Citigroup, Computer Associates, Cyclone Commerce, DaimlerChrysler Research και Technology, L'Echangeur, Electronic Data Systems, Global Grid Forum, W.W. Grainger; Hewlett-Packard Company, Intel Corporation, IONA Technologies, IBM; Lexmark, Macromedi, University of Maryland, Microsoft Corporation, Nokia, Oracle Corporation, Rogue Wave Software, SAP, Software AG, Sun Microsystems, Systinet, TIBCO Software, Verisign, webMethods, Inc., Xerox και πολλοί άλλοι οι οποίοι συνέβαλαν στο W3C Web Services Description public mailing list.

Αναμένεται νέα πρόοδος στα Σενάρια Χρήσης Usage Scenarios και τις Απαιτήσεις.

Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 510 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/