The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Έκδοση της Προδιαγραφής για τη Γραμματική Αναγνώρισης Ομιλίας

Ανοιχτή πρόσκληση για τον έλεγχο σημαντικού συστατικού μέρους του Πλαισίου Εργασίας για Φωνητική Διεπαφή του W3C

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα).

Υπάρχουν διαθέσιμες πιστοποιήσεις (Testimonials).


http://www.w3.org/ -- 26 Ιουνίου 2002 -- Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (W3C) εξέδωσε την Προδιαγραφή για τη Γραμματική Αναγνώρισης Ομιλίας (Speech Recognition Grammar Specification) ως Υποψήφια Σύσταση του W3C (W3C Candidate Recommendation). Οι γραμματικές ομιλίας επιτρέπουν στους συγγραφείς φωνητικών εφαρμογών να δημιουργούν κανόνες οι οποίοι περιγράφουν όσα ενδέχεται να πουν οι χρήστες όταν ακούνε τα προτρεπτικά μηνύματα της εφαρμογής.

Η αναβάθμιση του εν λόγω εγγράφου σε Υποψήφια Σύσταση δηλώνει ότι η προδιαγραφή είναι σταθερή. Παράλληλα, αποτελεί πρόσκληση προς την ευρύτερη κοινότητα ανάπτυξης του Ιστού να προχωρήσει σε περαιτέρω εφαρμογές και να προσφέρει στο W3C τεχνικές πληροφορίες και σχόλια.

Η δυνατότητα ομιλίας και ακρόασης στα πλαίσια του Ιστού προϋποθέτει Πλαίσιο Εργασίας

Η Ομάδα εργασίας Voice Browser του W3C ασχολείται με τον προσδιορισμό πακέτου γλωσσών σημείωσης το οποίο περιλαμβάνει διάλογο (VoiceXML 2.0); σύνθεση ομιλίας, (Speech Synthesis Markup Language); αναγνώριση ομιλίας (Speech Grammar, Stochastic Language Models, Semantic Interpretation for Speech Recognition, Natural Language Semantics); έλεγχο κλήσης (Voice Browser Call Control: CCXML) και άλλες παραμέτρους των διαδραστικών φωνητικών εφαρμογών. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το Πλαίσιο εργασίας για τη φωνητική διεπαφή του W3C (W3C Speech Interface Framework).

"Το W3C έχει στρέψει τις προσπάθειές του προς την επέκταση του Ιστού ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση με ένα εκατομμύριο και περισσότερα, τηλέφωνα ανά τον κόσμο," εξηγεί ο Dave Raggett, επικεφαλής της Δραστηριότητας Voice Browser του W3C και συνεργάτης του W3C από το Openwave Systems. "Οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν μέσω φωνητικών εντολών και να ακούνε μαγνητοφωνημένη ομιλία, συνθετική ομιλία και μουσική. Άνθρωποι με οπτική αναπηρία ή χρήστες οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιούν τον Ιστό ενώ διατηρούν απασχολημένα τα χέρια και τα μάτια τους σε κάποια άλλη εργασία θα επωφεληθούν σημαντικά από αυτές τις νέες δυνατότητες."

Η Προδιαγραφή για τη Γραμματική Αναγνώρισης Ομιλίας είναι το πρώτο πακέτο Πλαισίου Εργασίας για Φωνητική Διεπαφή του W3C, το οποίο αναβαθμίζεται σε Υποψήφια Σύσταση.

Οι γραμματικές ομιλίας παρέχουν κανόνες XML για κατανόηση της ομιλίας

Οι γραμματικές ομιλίας επιτρέπουν στους συγγραφείς να ορίζουν κανόνες αναφορικά με την ακολουθία των λέξεων που αναμένεται να πουν οι χρήστες με βάση τα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία βρίσκονται. Η Προδιαγραφή για τη Γραμματική Αναγνώρισης Ομιλίας ορίζει μία γλώσσα XML για γραμματικές ομιλίας οι οποίες εφαρμόζονται ανεξαρτήτως περιβάλλοντος.

Με άλλα λόγια, οι γραμματικές ομιλίας καθιστούν δυνατή την αποδοχή της ποικιλίας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απαντούν σε ερωτήσεις. Για παράδειγμα, διαφορετικοί χρήστες θα μπορούσαν να πουν "Ναι", "Βεβαίως", ή "Μάλιστα " και μπορεί να αναφέρουν ημερομηνίες όπως "Αύριο", "Την 8η Ιουλίου" ή "Στις 8 Ιούλη". Η Προδιαγραφή για τη Γραμματική Αναγνώρισης Ομιλίας παρέχει μία γλώσσα XML σε συγγραφείς εφαρμογών για τον ορισμό κανόνων οι οποίοι να καλύπτουν όλους τους αναμενόμενους συνδυασμούς λέξεων που είναι πιθανό να ειπωθούν από τους χρήστες σε δεδομένο συγκείμενο.

Το σύνολο των κανόνων δεν εξαρτάται από κάποια συγκεκριμένη γλώσσα σημείωσης και συνεπώς είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί με διάφορες εκδόσεις του VoiceXML, ή με άλλες γλώσσες σημείωσης διαλόγου.

Ενθαρρύνεται η περαιτέρω επεξεργασία του Πλαισίου Εργασίας για τη Φωνητική Διεπαφή μέσω εφαρμογών

Το W3C αναμένει με μεγάλη ευχαρίστηση αναφορές με τα αποτελέσματα των εφαρμογών της Προδιαγραφής για τη Γραμματική Ομιλίας. Το Σχέδιο Αναφορών των Αποτελεσμάτων Εφαρμογών (Implementation Report Plan) παρέχει ένα ευρύ σύνολο παραδειγματικών περιπτώσεων. Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι εταιρίες οι οποίες συνεργάστηκαν με την Ομάδα εργασίας Voice Browser, η οποία ανέπτυξε την εν λόγω προδιαγραφή, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το W3C αναμένει τουλάχιστον δύο διαλειτουργικές εφαρμογές για κάθε απαιτούμενη λειτουργία στα πλαίσια της προδιαγραφής ως προϋπόθεση για την προώθησή της σε Προτεινόμενη Σύσταση.

Οι επικεφαλείς της βιομηχανίας φωνητικής τεχνολογίας αναπτύσσουν Προδιαγραφή Γραμματικής Ομιλίας με τη διαδικασία κοινής συναίνεσης του W3C

Η Ομάδα εργασίας Voice Browser του W3C απαρτίζεται από Μέλη του W3C και προσκεκλημένους ειδικούς οι οποίοι κατέχουν ηγετικούς ρόλους στην ανάπτυξη των φωνητικών διαδραστικών τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν στην ανάπτυξη της Προδιαγραφής για τη Γραμματική Ομιλίας οι: BeVocal, Cisco Systems, Comverse, IBM, Locus Dialogue, Lucent, Microsoft, Nuance Communications, Openwave, Philips, PipeBeach, Scansoft, SpeechWorks International, Tellme Networks και Unisys. Οι περισσότεροι έχουν ήδη προσφέρει πιστοποιήσεις (testimonials) για την Προδιαγραφή Γραμματικής Ομιλίας, εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους για άμεση ή μελλοντική υποστήριξη προϊόντων.

Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 510 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/