The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού εξέδωσε ως Υποψήφιες Συστάσεις του W3C τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (SVG) 1.1 και τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά για Κινητές Συσκευές

Η Μορφή ανοικτών γραφικών (Open Graphics Format) ευνοεί τη χρήση πολυμέσων όχι μόνο στην επιφάνεια εργασίας αλλά και στα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές τσέπης

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα)

Επίσης, μπορείτε να βρείτε πιστοποιήσεις στη σελίδα Testimonials.


http://www.w3.org/ -- 30 Απριλίου 2002 -Η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (W3C) εξέδωσε ως Υποψήφιες Συστάσεις του W3C τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά 1.1 (Scalable Vector Graphics (SVG) 1.1) και τα Προφίλ Π.Δ.Γ.για κινητές συσκευές (Mobile SVG Profiles). Η ανάδειξη των εν λόγω εγγράφων σε Υποψήφιες Συστάσεις (Candidate Recommendation) αποτελεί εγγύηση της σταθερότητας των προδιαγραφών και πρόσκληση προς την ευρύτερη κοινότητα ανάπτυξης του Ιστού να προχωρήσει σε περαιτέρω εφαρμογές του SVG και να παρέχει τεχνικές πληροφορίες (provide technical feedback). Το SVG 1.1 διαιρεί τις δυνατότητες του SVG σε επαναχρησιμοποιούμενα αρθρώματα, ενώ το SVG για κινητές συσκευές επανασυνδυάζει τα εν λόγω αρθρώματα ώστε να επιτευχθεί βελτιστοποίηση για τη χρήση των γραφικών από τις συσκευές αυτές.

To SVG 1.1 διαιρεί σε αρθρώματα τα Διανυσματικά Γραφικά

Οι δυνατότητες των γραφικών του SVG είναι ίδιες με αυτές του ευρέως εφαρμοσμένου SVG 1.0, το οποίο έχει αναδειχτεί σε Σύσταση W3C ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου 2001. Η διαφορά τους εντοπίζεται στον τρόπο ορισμού της γλώσσας. Για το SVG 1.0 ο Ορισμός Τύπου Εγγράφου (Document Type Definition -DTD) ήταν μία δύσκαμπτη μονάδα. Για το SVG 1.1, το DTD διαιρείται σε επιμέρους, μικρότερα και πιο ευέλικτα αρθρώματα, τα οποία είναι δυνατόν να συνδυαστούν με διαφορετικούς τρόπους για διαφορετικούς σκοπούς. Η Ομάδα εργασίας SVG χρησιμοποίησε τις δοκιμασμένες τεχνικές διαίρεσης σε αρθρώματα (modularization techniques) τις οποίες εισήγαγε η Ομάδα εργασίας HTML (HTML Working Group) για τη διαίρεση σε αρθρώματα της γλώσσας XHTML.

Τα Προφίλ SVG για κινητές συσκευές επιτρέπουν τη χρήση Διανυσματικών Γραφικών σε συσκευές χειρός

Πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί έκρηξη ενδιαφέροντος για συσκευές χειρός και κινητά τηλέφωνα με έγχρωμες οθόνες, μεγαλύτερη δύναμη επεξεργασίας και βελτιωμένη λειτουργικότητα στα πολυμέσα. Αν και υστερούν ακόμη σε δυνατότητες συγκριτικά με τα επιτραπέζια και φορητά μηχανήματα, διαθέτουν, πλέον, δυνατότητα απεικόνισης καθιερωμένων τεχνολογιών Ιστού όπως οι XHTML, SMIL και SVG. Το W3C χρησιμοποίησε τα αρθρώματα του SVG 1.1 για τη δημιουργία δύο προφίλ ή υποσυνόλων του πλήρους SVG: το SVG Tiny για κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα πολυμέσων, όπως οι πρόσφατα ανακοινωθείσες μονάδες 3G, και το SVG Basic για υπολογιστές χειρός και τσέπης.

"Τα κινητά τηλέφωνα καθιστούν δυνατή την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τον Ιστό για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε επιτραπέζιους υπολογιστές, προσωρινά ή μη.", υποστηρίζει ο Dean Jackson, συνεργάτης του W3C από το CSIRO. "Με την ενσωμάτωση των κινητών SVG στα 3GPP μπορούμε να προσμένουμε πλουσιότερα και χρησιμότερα περιεχόμενα για τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς."

Το SVG Tiny μας επιτρέπει να στείλουμε ένα έγχρωμο κινούμενο μήνυμα πολυμέσων αντί για ένα γραπτό μήνυμα ή ψηφιογραφικό (bitmap) logo. Το SVG Basic δίνει τη δυνατότητα στον εν κινήση επαγγελματία να αποφύγει τα "ταχυδακτυλουργικά κόλπα" με το φορητό υπολογιστή ή την προσφυγή σε στατικά αντίγραφα στην αίθουσα συνεδριάσεων του εργοστασίου, στους θαλάμους του νοσοκομείου, στο εργοτάξιο ή την αίθουσα συναλλαγών: του επιτρέπει να συμβουλεύεται ενημερωμένα, διαδραστικά, κατατοπιστικά γραφικά μέσα από έναν εύχρηστο υπολογιστή τσέπης, ο οποίος ενημερώνεται με δυναμικό τρόπο μέσω ασύρματου δικτύου που συνδέεται με τον ομφαλό πληροφοριών XML της επιχείρησης.

Το SVG 1.1 συνδυάζεται με ανοικτές τεχνολογίες, συστατικά στοιχεία του XML

Εναλλακτικά, τα αρθρώματα του SVG 1.1 είναι δυνατό να συνδυαστούν με άλλες τεχνολογίες του W3C με στόχο ένα πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο συνδυασμός του SVG με το XForms για την κατασκευή διαδραστικών μορφών εισόδου με ποικιλία γραφικών ή του SVG με το SMIL Basic για το συνδυασμό διανυσματικών γραφικών με ήχο και εικόνα συνεχούς ροής. Σήμερα, το W3C κυκλοφόρησε το πρώτο υπό διαμόρφωση Προσχέδιο της προδιαγραφής συνδυασμένων XHTML, MathML και SVG (XHTML, MathML and SVG specification) ως παράδειγμα συνδυασμού. Πρόκειται για μία έξοχη βάση επιστημονικής και τεχνικής επικοινωνίας που περιλαμβάνει κείμενο με επικεφαλίδες, καταλόγους και πίνακες, μαθηματικές εξισώσεις και διαδραστικά γραφήματα και διαγράμματα.

"Όπως συμβαίνει με όλες τις Συστάσεις του W3C, το SVG στηρίζεται σε καθιερωμένες, ανοικτές τεχνολογίες του W3C όπως το XML, CSS και DOM. Επίσης, το SVG υπέστη αυστηρό έλεγχο συμμόρφωσης στις απαιτήσεις της Διεθνοποίησης (Internationalization) και Προσβασιμότητας Ιστού (Web Accessibility), με αποτέλεσμα να συμβαδίζει και να συνδυάζεται με φυσικό τρόπο με τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Κατά συνέπεια, μεγιστοποιείται η εφαρμοστικότητα του SVG και ελαχιστοποιείται το αποτύπωμά του", υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ομάδας εργασίας του SVG Chris Lilley και μέλος της Ομάδας Ανοικτής Αρχιτεκτονικής του W3C [W3C Technical Architecture Group (TAG)]. "Η υιοθέτηση ανοικτών λύσεων οι οποίες βασίζονται σε τυποποιημένες λύσεις καθιστούν αποδοτική την επένδυση: όλα λειτουργούν όπως πρέπει και οδηγούν σε ένα ισχυρό και οικονομικό αποτέλεσμα με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης".

Έτοιμα για δοκιμαστική εφαρμογή τα SVG

Η Υποψήφια σύσταση του W3C αποτελεί πρόσκληση εφαρμογής προς το κοινό: τα Μέλη του W3C και η ευρύτερη κοινότητα κατασκευαστών λογισμικού καλούνται να ελέγξουν την προδιαγραφή SVG για κινητές συσκευές, να κατασκευάσουν δικές τους εφαρμογές και να δημιουργήσουν δοκιμαστικά περιεχόμενα. Η περίοδος εφαρμογής και αναφοράς επιτρέπει στην Ομάδα εργασίας να μάθει πως χρησιμοποιούν οι άλλοι κατασκευαστές λογισμικού το SVG και να εντοπίσει τα πιθανά ελαττωματικά σημεία. Ο έλεγχος και η εφαρμογή από το κοινό συμβάλλουν στη δημιουργία αυστηρότερων προδιαγραφών για τα SVG για κινητές συσκευές και το SVG 1.1 και την επέκταση σε ευρύ φάσμα συστημάτων υλικού (platforms).

To SVG χαίρει ευρείας και συνεχούς υποστήριξης από τη βιομηχανία

Το έργο της Ομάδας εργασίας του SVG στηρίζεται στην πραγματογνωμοσύνη κορυφαίων ονομάτων της βιομηχανίας γραφικών και κινητής επικοινωνίας, όπως: Adobe, Agfa-Gevaert N.V., America Online Inc., BitFlash, Canon, Corel Corporation, CSIRO, Eastman Kodak, Ericsson, Hewlett-Packard, ILOG S.A., KDDI Research Labs, Nokia, Openwave Systems Ltd, Quark, Savage Software, Schema Software, Sharp Corporation, Sun Microsystems Inc. και ZOOMON AB. Πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν (pledged product support) το SVG 1.1 και τα Κινητά SVG.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SVG, μπορείτε να δείτε το W3C SVG Overview.

Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 510 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/.