To World Wide Web Consortium Εκδίδει Νέο Προσχέδιο για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών

Η Κοινοπραξία και οι απόψεις των Μελών διαμορφώνουν ένα νέο προσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(Το δελτίο τύπου υπάρχει στην αγγλική, γαλλική και ιαπωνική γλώσσα )

http://www.w3.org/ -- 26 Φεβρουαρίου 2002 - Το World Wide Web Consortium (W3C) εξέδωσε σήμερα ένα αναθεωρημένο προσχέδιο γα την Πολιτική για θέματα Ευρεσιτεχνιών, το οποίο βασίστηκε στη ρητή δέσμευση για παραγωγή προδιαγραφών απαλλαγμένων από πνευματικά δικαιώματα (RF). Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής προδιαγραφών απαλλαγμένων από πνευματικά δικαιώματα, το προσχέδιο απαιτεί ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στη δημιουργία Προδιαγραφών του W3C να απελευθερώσουν κάθε σημαντική τους ευρεσιτεχνία από τα πνευματικά της δικαιώματα. Η επιλογή μέσω της οποίας επιτρέπονταν στα μέλη του W3C να έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν τη χρήση των διαφόρων ευρεσιτεχνιών στις Συστάσεις του W3C (με τον όρο "λογικοί και αμερόληπτοι όροι" ή αλλιώς RAND) αφαιρέθηκε, ενώ αναμένεται η τελική απάντηση για το ρόλο που θα διαδραματίζουν οι τεχνολογίες RAND στα πρότυπα του Web.

To Νέο Προσχέδιο για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών Ενσωματώνει τις απόψεις του Ευρύ Κοινού και των Μελών

Μετά την έκδοση για το κοινό τον περασμένο Αύγουστο του πρώτου υπό διαμόρφωση Προσχεδίου για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών, η Ομάδα Εργασίας για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών (Patent Policy Working Group) κατακλύστηκε από χιλιάδες emails από το ευρύ κοινό και από τα μέλη της κοινοπραξίας, μέσω των οποίων ζητούνταν διευκρινήσεις σχετικά με το Προσχέδιο αυτό. Πολλά από τα εποικοδομητικά σχόλια έδωσαν κατευθύνσεις και θέματα προς συζήτηση στην Ομάδα Εργασίας. Με τη σειρά της, η Ομάδα Εργασίας προσκάλεσε τα Μέλη της Κοινοπραξίας να συμμετάσχουν στην Κοινωνία του Open Source και εξέδωσε δημόσια τα πρακτικά κάθε συνάντησης.

Το W3C Δεσμεύεται Επίσημα για Προδιαγραφές Απαλλαγμένες από Πνευματικά Δικαιώματα

Το νέο Προσχέδιο για την πολιτική σε θέματα ευρεσιτεχνιών, διαφέρει από το προηγούμενο προσχέδιο σε τρία σημαντικά σημεία:

Παρότι η τελική έκδοση της Πολιτικής σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση (αυτό το προσχέδιο είναι μία προσέγγιση της τελικής έκδοσης), η τρέχουσα διαδικασία λειτουργίας του W3C, σεβόμενη τα πνευματικά δικαιώματα των ευρεσιτεχνιών, ήδη εμπεριέχει δεσμευτικούς όρους για πρότυπα απαλλαγμένα από πνευματικά δικαιώματα.

Οι Εργασίες Συνεχίζονται, Νέες Εκδόσεις Αναμένονται στο 2002

Η Ομάδα Εργασίας για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών ζητά τα σχόλια του ευρύ κοινού για το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο και ενθαρρύνει την μεγάλη κοινότητα του Web να είναι ενήμερη για την εξέλιξη των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στην Κοινοπραξία. Όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, τα σχόλια του κοινού θεωρούνται πολύτιμα και θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των μελλοντικών εκδόσεων. Μολονότι οι βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής είναι σταθερoί, η δουλειά σε αυτό το θέμα συνεχίζεται, με ανεπίλυτα ορισμένα σημαντικά ακόμα ζητήματα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ούτε η Ομάδα Εργασίας για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών ούτε τα Μέλη της Κοινοπραξίας του W3C στο σύνολό τους έχουν τον τελικό λόγο για το ρόλο που θα έχουν οι τεχνολογίες RAND στην τελική πολιτική. Τόσο τα σχόλια του κοινού όσο και εκείνα των Μελών έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πολιτικής, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την παραγωγή RF Προδιαγραφών. Όμως πολλά Μέλη του W3C έχουν την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα χειρισμού τεχνολογιών που διατίθενται με όρους RAND στα πλαίσια του W3C, για ειδικές τουλάχιστον περιπτώσεις. Το ζήτημα αυτό παραμένει υπό συζήτηση.

Επίσης είναι ακόμα ανοικτό το θέμα της αλληλεπίδρασης των όρων αδειών χρήσης RF που θα προσδιοριστούν σε αυτή την πολιτική με τους όρους των διαφόρων αδειών χρήσης Open Source. Η άποψη της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών είναι ότι η άδεια χρήσης RF όπως αυτή προτείνεται είναι συμβατή με τις άδειες χρήσης των περισσοτέρων μεγάλων Open Source, έχοντας ακόμα κάποια ερωτήματα για την αλληλεπίδραση με το GPL. Η Ομάδα Εργασίας για την Πολιτική σε Θέματα Ευρεσιτεχνιών δουλεύει για την επίλυση θεμάτων σχετικών με το GPL.

Πριν την τελική διαμόρφωση της πολιτικής, θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος τουλάχιστον μία ακόμα έκδοση για αναθεώρηση. Ακολουθώντας την κανονική Διαδικασία του W3C για την έγκριση Τεχνικών Συστάσεων, μετά την περίοδο δημοσιοποίησης και αναθεώρησης του υπό διαμόρφωση Προσχεδίου για τελικό σχολιασμό, η Ομάδα Εργασίας σχεδιάζει την αποστολή της τελικής έκδοσης (Προτεινόμενη Σύσταση) στη Συμβουλευτική Επιτροπή του W3C για αναθεώρηση, με το πέρας της οποίας ο Διευθυντής θα αποφασίσει την τελική διάθεση της πολιτικής αυτής.

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 510 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/