The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Το World Wide Web Consortium Εκδίδει το XML Σχήμα ως Recommendation του W3C

Δύο Χρόνια Ανάπτυξης Παράγουν Λύση για τα XML Λεξιλόγια

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(επίσης διαθέσιμο στα Γαλλικά και τα Ιαπωνικά)


http://www.w3.org/ -- 2 Μαΐου 2001 -- Το World Wide Web Consortium ( W3C ) εκδίδει το XML Σχήμα ως Recommendation του W3C. Τα XML Σχήματα ορίζουν μοιρασμένα markup λεξιλόγια, τη δομή των XML εγγράφων τα οποία χρησιμοποιούν αυτά τα λεξιλόγια, και παρέχουν συνδέσμους που συνδέονται σημασιολογικά με αυτά. Ένα Recommendation του W3C δείχνει ότι μια προδιαγραφή είναι σταθερή, συνεισφέρει στη διαλειτουργικότητα του Web και έχει αξιολογηθεί από τα μέλη του W3C τα οποία ενθαρρύνουν την υιοθέτησή της από ακαδημαϊκές, βιομηχανικές και ερευνητικές κοινότητες.

Το XML Σχήμα Έφθασε

Με περισσότερα από δύο χρόνια ανάπτυξης και πειραματισμού μέσω εφαρμογής, το XML Σχήμα παρέχει ένα σημαντικό στοιχείο για την XML ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. "Το XML Σχήμα βελτιώνει την επεκτασιμότητα και τη δύναμη στην καρδιά της XML," είπε ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Σε συνδυασμό με τα XML namespaces, το XML Σχήμα είναι η γλώσσα για το χτίσιμο των XML εφαρμογών."
Μετατρέποντας τους τύπους δεδομένων σε XML, το XML Σχήμα μεγαλώνει τη δύναμη και την ωφελιμότητα της XML όσων αναπτύσσουν συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, των συγγραφέων βάσεων δεδομένων και οποιουδήποτε ενδιαφέρεται στη χρήση και μεταχείριση μεγάλης ποσότητας δεδομένων στο Web. Παρέχοντας καλύτερη ενσωμάτωση με τα XML Namespaces, είναι ευκολότερο από ποτέ να οριστούν τα στοιχεία και οι ιδιότητες ενός namespace, και να πιστοποιηθούν έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούν πολλαπλά namespaces τα οποία έχουν οριστεί από διαφορετικά σχήματα.

Η προδιαγραφή για το XML Σχήμα αποτελείται από τρία μέρη. Ένα μέρος ορίζει ένα σύνολο απλών τύπων δεδομένων, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με τους τύπους στοιχείων και ιδιοτήτων της XML. Αυτό επιτρέπει στο λογισμικό XML να διαχειριστεί καλύτερα ημερομηνίες, αριθμούς, και άλλες ειδικές φόρμες πληροφορίας. Το δεύτερο μέρος της προδιαγραφής προτείνει μεθόδους για την περιγραφή της δομής και περιορισμού του περιεχομένου των εγγράφων XML, και ορίζει τους κανόνες ελέγχου πιστοποίησης εγγράφων σε Σχήματα. Το τρίτο μέρος είναι ένα αλφαβητάρι, το οποίο εξηγεί τι είναι τα Σχήματα, πώς διαφέρουν από τα DTDs, και πώς κάποιος "χτίζει" ένα Σχήμα.

Το XML Σχήμα Δίνει Ευελιξία, Πιστότητα Δεδομένων για Χρήστες

Το XML Σχήμα εισάγει νέα επίπεδα ευελιξίας που μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση της XML για σημαντική βιομηχανική χρήση. Για παράδειγμα, ένας συγγραφέας σχήματος μπορεί να "χτίσει" ένα σχήμα το οποίο δανείζεται από ένα προηγούμενο σχήμα, αλλά το οποίο παραμερίζει όπου χρειάζονται νέα μοναδικά χαρακτηριστικά. Αυτή η αρχή, ονομάζεται κληρονομιά, έχει ίδια συμπεριφορά με τα Cascading Style Sheets, και επιτρέπει στους χρήστες να αναπτύξουν XML Σχήματα που εφαρμόζουν καλύτερα στις ανάγκες τους, χωρίς να δημιουργείται ένα τελείως νέο λεξιλόγιο από την αρχή. Το XML Schema επιτρέπει στον συγγραφέα να καθορίσει ποια μέρη ενός εγγράφου ίσως πιστοποιηθούν, ή να αναγνωρίσει μέρη ενός εγγράφου όπου ένα σχήμα ίσως να έχει εφαρμογή. Το XML Σχήμα επίσης παρέχει ένα τρόπο για τους χρήστες των συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου να διαλέξουν ποιο XML Σχήμα χρησιμοποιούν για πιστοποίηση στοιχείων σε ένα δοσμένο namespace, και κατ' αυτό τον τρόπο παρέχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου και μεγαλύτερη ασφάλεια ενάντια ως προς τις μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές σε πιστοποιημένους κανόνες. Επιπλέον, από τη στιγμή που τα XML Σχήματα είναι από μόνα τους XML έγγραφα, μπορούν να διαχειριστούν από τα XML συγγραφικά εργαλεία, ή δια μέσου της XSLT.

Τα Εργαλεία του XML Σχήματος συμπεριλαμβάνουν Πιστοποιητή και Συλλογή Συνόλου Δοκιμών

Το W3C, με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχουν από κοινού αναπτύξει το XSV, τον Πιστοποιητή XML Σχήματος. Ο πιστοποιητής έχει αξιολογηθεί σε κάθε επίπεδο ανάπτυξης του XML Σχήματος και τώρα παρέχει πιστοποίηση ως προς το XML Σχήμα Recommendation. Εκτός αυτού, το W3C προσκαλεί τους δημιουργούς να στείλουν δείγματα από σχήματα για ένα test suite library, για αξιολόγηση και διαχείριση από την Ομάδα Εργασίας του W3C για το XML Σχήμα.

Το XML Σχήμα Έχει Ευρεία Υποστήριξη

Το δυναμικό της Ομάδας Εργασίας διαβάζεται ως ένα "who is who" των ηγετών της τεχνολογίας της πληροφορικής, στην έρευνα και την βιομηχανία. Τα μέλη περιλαμβάνουν: Academia Sinica, Altova GmbH, ArborText Inc, Bootstrap Alliance και LSU, Calico Commerce, Commerce One, Contivo, Defense Information Systems Agency ( DISA ), Defense Logistics Information Service, DevelopMentor, Distributed Systems Technology Centre (DSTC Pty Ltd), Graphic Communications Association, Health Level Seven, Hewlett Packard Company, IBM, Informix, Intel, Lexica LLC, Lotus Development Corporation, Microsoft Corporation, Microstar, MITRE, Mozquito Technology, NCR, Oracle Corp., Progress Software, Rational Software, SAP AG, Software AG, Sun Microsystems, TIBCO Software, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, webMethods Inc, Xerox, και XMLSolutions. Πολλοί από αυτούς είναι αφοσιωμένοι στην σημερινή και μελλοντική υποστήριξη προϊόντος για το XML Σχήμα Recommendation.


Σχετικά με το World Wide Web Consortium [ W3C ]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής κοινοπραξία που διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 510 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/


Valid XHTML 1.0!

W3C - Ελληνικό Γραφείο
Τελευταία Ενημέρωση: 22.04.2002