The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

Το World Wide Web Consortium Εκδίδει την XHTML 1.1 και το Ruby Annotation ως Recommendations του W3C

Δύο Νέες Προδιαγραφές Παρέχουν Βελτιωμένη Υποστήριξη για Δομοστοιχειοποίηση και Διεθνοποίηση

Επικοινωνία με Αμερική, Αυστραλία --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία με Ευρώπη--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Επικοινωνία με Ασία--
Saeko Takeuchi <saeko@w3.org>, +81.466.49.1170

(ακόμη διαθέσιμο στα Γαλλικά και τα Ιαπωνικά)


http://www.w3.org/ -- 31 Μαΐου 2001 -- Το World Wide Web Consortium (W3C) ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση δύο Recommendations του W3C: την XHTML 1.1 και το Ruby Annotation. Η XHTML 1.1 προσδιορίζει ένα νέο τύπο εγγράφου XHTML το οποίο βασίζεται στο πρόγραμμα-πλαίσιο δομοστοιχειοποίησης και στα δομικά στοιχεία που ορίζονται κατά τη δομοστοιχειοποίηση της XHTML, και υπηρετεί ως η βάση για μελλοντικούς παρατεταμένους τύπους εγγράφων της 'οικογένειας' XHTML. Το Ruby Annotation παρέχει ένα δομικό στοιχείο XHTML σε  παραβολή σύντομων κειμένων παράλληλα με το βασικό κείμενο, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται στα Ανατολικο-Ασιατικά έγγραφα για να προσδιορίσουν την προφορά ή για να παράσχουν ένα σύντομο σχολιασμό.

Ένα Recommendation του W3C προσδιορίζει ότι η προδιαγραφή είναι σταθερή, συνεισφέρει στη διαλειτουργικότητα του Web, και έχει αξιολογηθεί από τα μέλη του W3C, τα οποία ευνοούν την υποστήριξη της υιοθέτησής της από τις ακαδημαϊκές, τις βιομηχανικές και τις ερευνητικές κοινότητες.

Η XHTML 1.1 Παρέχει το Θεμέλιο για το Web μέσω  της Δομοστοιχειοποίησης

Η XHTML 1.1 είναι η τελευταία ανάπτυξη σε μια σειρά από εργασίες του W3C για τη διασφάλιση της καθολικότητας των μορφών περιεχομένου για το Web.

Το πρώτο βήμα ήταν να  επαναδιατυπωθεί η HTML 4 σε Extensible Markup Language (XML), που είχε ως αποτέλεσμα την XHTML 1.0. Όπως στην HTML 4, η επαναδιατύπωση επέφερε τις εξής τρεις εναλλακτικές μορφές: Strict, Frameset, και Transitional. Αυτά έδωσαν στους δημιουργούς περιεχομένου, που συχνά δεν είναι συνηθισμένοι στην παραγωγή έγκυρου markup, επιλογές στη markup, μολονότι  είναι επιλογές που δεν υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές. Το επόμενο βήμα ήταν να δομοστοιχειοποιήσει τα στοιχεία και χαρακτηριστικά και να αποδώσει σε  πρόσφορες συλλογές για χρήση σε έγγραφα που συνδυάζουν την XHTML με άλλα tagsets. Τα δομικά στοιχεία ορίζονται στη δομοστοιχειοποίηση της XHTML. Η XHTML Basic είναι ένα παράδειγμα με πολύ μικρή διάπλαση αυτών των Δομικών Στοιχείων και στοχεύει σε κινητές εφαρμογές. Η XHTML 1.1 είναι ένα παράδειγμα μιας μεγαλύτερης διάπλασης των δομικών στοιχείων, αποφεύγοντας πολλά από τα χαρακτηριστικά παρουσίασης.

Η XHTML 1.1 καθορίζει ένα νέο τύπο εγγράφου XHTML το οποίο βασίζεται στο πρόγραμμα-πλαίσιο και στα δομικά στοιχεία που καθορίστηκαν κατά τη δομοστοιχειοποίηση της XHTML. Αυτός ο τύπος εγγράφου είναι σχεδιασμένος για να είναι φορητός σε μία ευρεία συλλογή  από συσκευές πελάτες, και εφαρμόσιμος στην πλειοψηφία του περιεχομένου του Internet. Οι συγγραφείς περιεχομένου που βασίζουν το περιεχόμενό τους στην XHTML 1.1 μπορούν να εμπιστευτούν ότι θα είναι με συνέπεια φορητό σε όλους τους αντιπρόσωπους χρήστη οι οποίοι υποστηρίζουν την XHTML.

Το Ruby Annotation Διατυπώνει Κρίσιμα Χαρακτηριστικά Διεθνοποίησης ως Δομικό Στοιχείο της XHTML

Η παροχή των βασικών τεχνολογιών που υποστηρίζουν το Web, ένας καθολικός τόπος πληροφορίας ξεκινά με την XML, αλλά πηγαίνει ακόμα πιο πέρα χρησιμοποιώντας  τη markup με ένα έγκυρο τρόπο. Για παράδειγμα, στα Γιαπωνέζικα και τα Κινέζικα, είναι συνηθισμένη πρακτική να τοποθετούν σχόλια σε πολύ μικρό τυπογραφικό στοιχείο μετά το εκτυπωμένο κείμενο, για να βοηθήσει τους αναγνώστες στην προφορά σπανιότατων ιδεογραφικών χαρακτήρων. Αυτά τα  σχόλια ονομάζονται "ruby," από το όνομα που οι Βρετανοί τυπογράφοι χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν μία οικογένεια τυπογραφικών στοιχείων 5.5 ακίδων. Τα σχόλια Ruby συνήθως εμφανίζονται στα Γιαπωνέζικα περιοδικά, καθώς και στα Κινέζικα και Γιαπωνέζικα εγχειρίδια οδηγιών.

Καθώς πολλές ανάγκες διεθνώς μπορούν να πραγματωθούν με τη χρήση γλωσσών style sheet όπως τη CSS ή την XSL, επιπρόσθετη markup χρειάζεται για να οριστεί η σχέση ανάμεσα στο βασικό κείμενο και το σχόλιό του. Το Ruby Annotation επιδίδει αυτή τη λειτουργικότητα στο Web σε τύπο ενός δομικού στοιχείου XHTML, επιτρέποντας στο ruby να αποδοθεί σωστά μαζί με το βασικό κείμενο χωρίς να χρησιμοποιήσει ειδικά workarounds ή γραφικά. Η XHTML 1.1 περιλαμβάνει το δομικό στοιχείο Ruby Annotation, βελτιώνοντας τη δύναμη και την επεκτασιμότητα της XHTML 1.1.

Διεθνείς Προσπάθειες Παράγουν Διαλειτουργικές, Επεκτάσιμες Τεχνολογίες Web

Η Ομάδα Εργασίας του W3C για την HTML και η Ομάδα Εργασίας του W3C για τη Διεθνοποίηση παρήγαγε αυτά τα Recommendations του W3C και παρείχε έγκαιρες εφαρμογές και το συντονισμό που χρειαζόταν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και τη χρησιμότητα και των δύο προδιαγραφών. Η Ομάδα Εργασίας του W3C για την HTML αποτελείται από στρατηγικούς παίκτες της βιομηχανίας και ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των: Applied Testing and Technology, CWI, Ericsson, IBM, Intel, Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic), Microsoft, Mozquito Technologies, Netscape/AOL, Openwave Systems, Opera Software, Philips Electronics, Quark Inc., Sun Microsystems, και WebGeek, Inc. Η Ομάδα Εργασίας του W3C για τη Διεθνοποίηση περιλαμβάνει αντιπρόσωπους από: Alis Technologies, IBM, Microsoft, Progress Software, Reuters, Sun Microsystems, the Unicode Consortium και Unisys.

Υποστήριξη και για τις δύο προδιαγραφές είναι στο στόχο διεθνώς, όπως φαίνεται από τις πιστοποιήσεις που έχουν ληφθεί για τις προδιαγραφές αυτές.

Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 510 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/


Valid XHTML 1.0!

W3C - Ελληνικό Γραφείο
Τελευταία Ενημέρωση: 22.04.2002