Το World Wide Web Consortium Εκδίδει την XHTML Basic ως Recommendation του W3C

Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.617.253.2613

Επικοινωνία με την Ασία --

Kazuhiro Kitagawa <kaz@w3.org>, +81.466.49.1170

(also available in Japanese)

http://www.w3.org/ -- 19 Δεκεμβρίου 2000 - Συνεχίζοντας την αποστολή του για τη δημιουργία ενός Web για όλους τους χρήστες, το World Wide Web Consortium (W3C) σήμερα εξέδωσε την XHTML Basic ως Recommendation του W3C. Η προδιαγραφή αντικατοπτρίζει τη δια-βιομηχανική συμφωνία σχετικά με ένα σύνολο χαρακτηριστικών της markup language που επιτρέπουν στους συγγραφείς του Web να δημιουργήσουν πλούσιο (Web ) περιεχόμενο για μεγάλο εύρος συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των personal digital assistants (PDAs), των σελιδογράφων (pagers) και των πλοηγών του Web με βάση την τηλεόραση. Ένα Recommendation του W3C υποδηλώνει ότι μία εφαρμογή είναι σταθερή, συνεισφέρει στη διαλειτουργικότητα του Web, και έχει αξιολογηθεί από τα αρμόδια μέλη του W3C τα οποία υποστηρίζουν την υιοθέτηση του από Ακαδημαϊκές, Βιομηχανικές και Ερευνητικές Κοινότητες.

Η XHTML Basic αποφέρει την Απλότητα και τη Δυναμική της XML

Τον Ιανουάριο του 2000, το W3C δημοσίευσε  την XHTML 1.0 ως Recommendation, η οποία συνδυάζει τα πολύ γνωστά χαρακτηριστικά της HTML με την ισχύ της XML. Σε ένα άλλο προσδιορισμό του W3C που έφερε τον τίτλο "Modularization of XHTML", η Ομάδα Εργασίας του W3C για την HTML περιγράφει έναν μηχανισμό που επιτρέπει στους συγγραφείς να συνδυάσουν και ταιριάξουν το περιεχόμενο από καλά προσδιορισμένα υποσύνολα των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων της XHTML 1.0. Η Recommendation της XHTML Basic συνδυάζει μερικά από αυτά τα δομικά στοιχεία της XHTML με έναν τρόπο σύμφωνο με τις εφαρμογές mobile Web.

"Η Διαλειτουργικότητα ήταν πάντα ουσιώδης στο Web," λέει ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C. "Η απλότητα των αρχικών εκδόσεων της HTML έκανε την διαλειτουργικότητα εύκολη. Καθότι η XHTML 1.0 είναι μια ισχυρή γλώσσα, το πλήρες σύνολο των χαρακτηριστικών υποστήριξης για την XHTML 1.0 μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να προσμένουμε ότι οι πλοηγοί των κινητών τηλεφώνων και άλλων μικρών συσκευών θα το μεταχειριστούν. Η XHTML Basic προσφέρει την απλότητα και την ευρεία διαλειτουργικότητα των αρχικών εκδόσεων της HTML και αντανακλά την εμπειρία 10 ετών στο Web, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης στην XML και της προσβασιμότητας."

Η XHTML Basic Φέρνει το Web στις Κινητές Συσκευές

Η XHTML Basic είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους user agents, συμπεριλαμβανομένων των κινητών συσκευών, τις βασισμένες στην τηλεόραση συσκευές, και άλλες μικρές συσκευές του Web.

"Η «μινιμαλιστική» φύση των εγγράφων τύπου XHTML Basic εξασφαλίζει ότι όλοι οι πελάτες του Web, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των PDAs, των Σελιδογράφων, των set-top boxes, και των Προσωπικών Υπολογιστών, μπορούν να υποστηρίξουν ένα κοινό υποσύνολο της XHTML," λέει ο Dave Raggett, συνεργάτης του W3C και Senior Architect στην Openwave Systems Inc. "Η XHTML Basic παρέχει ένα δυνατό φράγμα για χρήση κατά μήκος όλων των αυξανόμενων ποικίλων πλατφορμών, και μπορεί να επιμηκυνθεί με διάφορες ειδικευμένες γλώσσες όπως για Πολυμέσα (SMIL), μαθηματικά (MathML), Ανυσματικά Γραφικά (SVG), και Φόρμες (XForms)."

Η XHTML Basic Απολαμβάνει την Υποστήριξη της Ασύρματης Βιομηχανίας, Συγγραφικά Εργαλεία

Η προδιαγραφή XHTML Basic είναι το αποτέλεσμα αξιόλογης προσπάθειας συνεργασίας της Ομάδας Εργασίας του W3C για την HTML, συμπεριλαμβανομένων μελών από τις AOL/Netscape, CWI, Ericsson, IBM, Intel, Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., Microsoft, Mozquito Technologies, Openwave Systems Inc., Philips Electronics, Quark Inc., και Sun Microsystems. Επιπρόσθετα η Ομάδα Εργασίας ενσωμάτωσε τα σχόλια από την Ομάδα Ενδιαφέροντος του W3C για Mobile Access και το WAP Forum σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει επιδείξιμη λειτουργικότητα στις ασύρματες συσκευές. Πολλοί industry players υποστηρίζουν ή όσοι προτίθενται να υποστηρίξουν την XHTML Basic, συμπεριλαμβανομένου του WAP Forum (WAP Forum testimonial).

Σήμερα, όσοι από αυτούς που αναπτύσσουν περιεχόμενα, ενδιαφέρονται να φτιάχνουν XHTML Basic έγγραφα,  μπορούν να τα δημιουργήσουν με τον Amaya, τον πλοηγό / εκδότη του W3C.

Η κοινοπραξία του World Wide Web (W3C), δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό  στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσω της ανάπτυξης κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητά του. Είναι μια διεθνής  κοινοπραξία που  διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνουν: την αποθήκευση πληροφοριών σε ότι αφορά τον Παγκόσμιο Ιστό για τους δημιουργούς και τους χρήστες, παραδείγματα εφαρμογών για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, καθώς και διάφορα πρωτότυπα και δείγματα εφαρμογών που θα  επιδεικνύουν τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα,  περισσότεροι από 480 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: http://www.w3.org/

W3C - Ελληνικό Γραφείο
Τελευταία Ενημέρωση: 16.05.2001