The World Wide Web Consortium - Eλληνικό Γραφείο W3C

To World Wide Web Consortium Εκδίδει το Πρώτο Προκαταρκτικό Σχέδιο (Working Draft) για το XForms Data Model

Η Επόμενη Γενιά Φορμών του Web Διαχωρίζει τον Σκοπό από την Παρουσίαση

Επικοινωνία / Πληροφορίες για την Αμερική --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 ή +1.617.253.2613
Επικοινωνία / Πληροφορίες για την Ευρώπη --
Carine Rigaud <cariner@fgcom.fr>, +33.1.41.18.85.55
Christelle Moraga <christellem@fgcom.fr>, +33.1.41.18.85.55
Επικοινωνία / Πληροφορίες για την Ασία --
Yuko Watanabe <yuko@w3.org>, +81.466.49.1170


http://www.w3.org/ -- 18 Απριλίου 2000 -- Το World Wide Web Consortium ( W3C ) ανακοίνωσε την έκδοση του Πρώτου Working Draft για το XForms Data Model. Το Working Draft για το XForms Data Model, μαζί με το κείμενο για XForms Requirements, αποτελούν τις πρώτες προσπάθειες της βιομηχανίας τα τελευταία επτά χρόνια για την παραγωγή της επόμενης γενιάς φορμών του Web.

Το W3C "Κτίζει" Βελτιωμένες Web Φόρμες

Όταν οι Φόρμες HTML εμφανίστηκαν στο Web το 1993, παρείχαν το μέσο για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την εκτέλεση συναλλαγών. Εκείνη τη χρονική περίοδο, η δομή των φορμών εξυπηρετούσε τις ανάγκες πολλών χρηστών, καθώς και τις συσκευές πρόσβασης στο Web.

Επτά χρόνια αργότερα, το Web είναι ένας χώρος όπου εκατοντάδες εκατομμυρίων χρηστών αναμένουν να χρησιμοποιήσουν πολλές διαφορετικές συσκευές για να εκτελέσουν όλο και περισσότερο πολύπλοκες συναλλαγές, μερικές από τις οποίες υπερβαίνουν τους τεχνολογικούς περιορισμούς των αρχικών φορμών.

Το W3C HTML Working Group έχει αναλάβει να αναπτύξει μία αρχιτεκτονική φορμών, η οποία θα εναρμονίζεται καλύτερα με τις τρέχουσες εφαρμογές και βάσεις δεδομένων, με τις νέες συσκευές που υποστηρίζουν πρόσβαση στο Web, και με την επικράτηση της γλώσσας XML στο Web.

Το XForms Subgroup έχει αποδεχτεί την πρόκληση και ανέπτυξε μία αρχιτεκτονική φορμών η οποία διαχωρίζει τη μοντελοποίηση δεδομένων, τη λογική, και την παρουσίαση. Το XForms Data Model αποτελεί την πρώτη από μια σειρά προδιαγραφών για XForms.

To XForms Data Model Διαχωρίζει το Περιεχόμενο από την Παρουσίαση

Οι Xforms έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τη μετάβαση από HTML σε XML στα πλαίσια του Web. Όπως το XHTML 1.0 επιτρέπει σε όσους χρησιμοποιούν HTML να μεταβούν ομαλά σε περιβάλλον XML, έτσι και οι XForms επιτρέπουν το συνδυασμό της δυνατότητας τμηματοποίησης της XML με την απλότητα της HTML δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους τις χρησιμοποιούν να αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε περιοχές όπως η ανεξαρτησία συσκευών, η προσβασιμότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ εταιρειών και μεταξύ καταναλωτών, και οι εμπεδωμένες συσκευές.

Το XForms Data Model σκόπιμα διαχωρίζει το περιεχόμενο μίας φόρμας από την παρουσίασή της. Αυτό επιτρέπει στον δημιουργό της εφαρμογής να προσδιορίζει με ακρίβεια τα δεδομένα της φόρμας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αλληλεπίδρασης των τελικών χρηστών με την εφαρμογή. Αυτός ο διαχωρισμός διευκολύνει την ανάπτυξη εφαρμογών του Web με τη χρήση στοιχείων αλληλεπίδρασης του χρήστη, και παρέχει πλεονεκτήματα στους δημιουργούς εφαρμογών στο Web.

Οι XForms Υποστηρίζουν Δομημένα Δεδομένα, Ανεξαρτησία Συσκευών

Στη συλλογή προδιαγραφών των Xforms, οι κανόνες για την περιγραφή, αξιολόγηση και υποβολή δεδομένων των εφαρμογών, καθώς και τα υποβαλλόμενα δεδομένα περιγράφονται σε γλώσσα XML. Παρέχοντας τους κανόνες και τα δεδομένα σε XML, οι XForms θέτουν τις βάσεις για τη θεμελίωση της σύνδεσης με άλλες εφαρμογές σε XML, υποστηρίζοντας έτσι την επεκτασιμότητα του Web.

Ο διαχωρισμός του σκοπού από την παρουσίαση διευκολύνει επίσης την υποστήριξη της ανεξαρτησίας συσκευών επιτρέποντας στους δημιουργούς εφαρμογών του Web να χρησιμοποιούν το ίδιο μοντέλο δεδομένων για όλες τις συσκευές. Επειδή το μοντέλο δεδομένων δεν εξαρτάται από την παρουσίαση, είναι απαραίτητο οι δημιουργοί εφαρμογών να προσαρμόζουν την παρουσίαση με τη διεπιφάνεια χρήσης κάθε συσκευής. Η υποστήριξη της ανεξαρτησίας συσκευών ανοίγει τον δρόμο για ένα Web προσβάσιμο από όλους τους χρήστες.

Υλοποιήσεις των XForms, Προσχέδια, Τρέχουσες Εργασίες

Το XForms subgroup παράγει μια πρώτη υλοποίηση των XForms, για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων και τη δοκιμή ιδεών για τον ορισμό τους. Διαθέσιμα παραδείγματα υπάρχουν στη σελίδα των XForms. Άλλα μέλη του subgroup έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν XForms στα προϊόντα τους.

Το XForms Data Model είναι το πρώτο μίας σειράς προδιαγραφών για XForms. Άλλες εργασίες σχετικές με XForms επικεντρώνονται στο επίπεδο της λογικής - προσδιορίζοντας σχέσεις και εξαρτήσεις μεταξύ πεδίων μοντέλων δεδομένων - και σε θέματα παρουσίασης.


Σχετικά με το World Wide Web Consortium [W3C]

Το W3C δημιουργήθηκε με σκοπό να οδηγήσει το Web στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του με την ανάπτυξη κοινών πρωτοκόλλων που θα προάγουν την εξέλιξή του και θα διασφαλίζουν τη δια-λειτουργικότητά του. Το W3C είναι μία διεθνής κοινοπραξία που διευθύνεται από κοινού από το MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) στις ΗΠΑ, το National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία. Στις υπηρεσίες που παρέχονται από την Κοινοπραξία περιλαμβάνονται: ένας χώρος αποθήκευσης πληροφοριών σχετικά με το World Wide Web για τους κατασκευαστές και χρήστες, παραδείγματα αναφοράς υλοποίησης για την ενσωμάτωση και προώθηση προτύπων, και διάφορες πρωτότυπες και δειγματοληπτικές εφαρμογές για την επίδειξη της χρήσης νέας τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 410 οργανισμοί ανά τον κόσμο είναι Μέλη της Κοινοπραξίας.


Valid XHTML 1.0!

W3C - Ελληνικό Γραφείο
Τελευταία Ενημέρωση: 27.06.2000