W3C

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι εξουσιοδοτημένες μεταφράσεις του προτύπου ηλεκτρονικής προσβασιμότητας στην Ελληνική γλώσσα

23 Απριλίου 2010

Μετά από μια επίπονη και μακρόχρονη διαδικασία, γίνονται διαθέσιμες οι εξουσιοδοτημένες μεταφράσεις των βασικών κειμένων της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (WAI) της Διεθνούς Κοινοπραξίας του W3C. Σε αυτές περιλαμβάνονται τεχνικά κείμενα που αφορούν το de facto πρότυπο ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Τα κείμενα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και συστάσεων για να καταστεί το περιεχόμενο του Ιστού προσβάσιμο από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία.

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (υπεύθυνος φορέας), με την ουσιαστική συνδρομή του Ελληνικού Γραφείου του W3C (W3C Greek Office) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Ευχαριστούμε επίσης τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ), τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Γεώργιο Κουρουπέτρογλου, και τη Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, Δρ. Ελένη Ευθυμίου, για την ενεργή συμμετοχή τους στο σχολιασμό και την επικύρωση της ποιότητας του τελικού αποτελέσματος.

Σχόλια και παρατηρήσεις σας επί των μεταφράσεων είναι πάντα ευπρόσδεκτα στη δημόσια λίστα ενημέρωσης του Ελληνικού Γραφείου του W3C (w3c-el-info@ics.forth.gr).

Τα τελικά κείμενα είναι:

Νέες εκδόσεις: Τεχνικά κείμενα

Γλωσσάρι

Παλαιές εκδόσεις: Τεχνικά κείμενα

Κείμενα πολιτικής WAI

Για το Ινστιτούτο Πληροφορικής - ΙΤΕ
Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης
Διευθυντής

Τεχνολογίες και Πρότυπα του W3C στο κοινό του δεύτερου ετήσιου γεγονότος συνεταιρισμού EUROPA INNOVA

Η επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του W3C, έδωσε ομιλία με τίτλο : Τεχνολογίες και Πρότυπα του W3C στο κοινό του δεύτερου ετήσιου γεγονότος συνεταιρισμού EUROPA INNOVA. Πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ .
Η κα Φουντουλάκη έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία και τον ρόλο του W3C, αλλά και παρουσίασε επίσης τις τεχνολογίες και την σημασία ανάπτυξης των προτύπων. Μπορείτε να βρείτε την ομιλία εδώ (σε μορφή .pdf).

Εορτασμός των Δέκα Χρόνων του Ελληνικού Γραφείου του W3C

16 Σεπτεμβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εορτασμού για την επιτυχή συμπλήρωση των 10 χρόνων παρουσίας της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού στην Ελλάδα (World Wide Web Consortium - W3C), στο Ηράκλειο της Κρήτης, στo Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), όπου και φιλοξενείται το Ελληνικό Γραφείο W3C. Η εκδήλωση αυτή διεξήχθη στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και το ΙΤΕ (http://www.nis-summer-school.eu/), και είχε στόχο την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στα Μέλη του W3C στην Ελλάδα, τη γνωριμία με επιτελικά και ερευνητικά στελέχη του W3C, του ΙΤΕ και του ENISA, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων σε φλέγοντα επίκαιρα θέματα που άπτονται του Παγκόσμιου Ιστού. Επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Mr. Klaus Birkenbihl (Συντονιστής όλων των Γραφείων του W3C διεθνώς) και η Dr. Sihem Amer-Yahia (Ερευνήτρια Α’ Βαθμίδας στην εταιρεία Yahoo!).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Συμμετοχή του Ελληνικού Γραφείου του W3C στο Συνέδριο Web Science Conference 2009: Society On-Line

Sir Tim Berners-Lee Το Ελληνικό Γραφείο του W3C συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο "Web Science Conference 2009: Society On-Line (WebSci09) ”, που διεξήχθη στις 18-20 Μαρτίου 2009, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και το Web Science Research Initiative (WSRI), στην Αθήνα, με εκθεσιακό περίπτερο στο χώρο του συνεδρίου. (Photo copyright: Lefteris Tsoureas)

Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά επιστήμονες από διαφορετικούς και παραδοσιακά μη εμφανώς συνεργαζόμενους κλάδους, να καταθέσουν τις απόψεις και τις οπτικές τους, για τη δημιουργία και εξέλιξη μιας νέας επιστήμης, της Επιστήμης του Παγκόσμιου Ιστού. Η αναγκαιότητα μιας τέτοιας Επιστήμης προέκυψε από τη διαπίστωση, ότι σήμερα ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής αφιερώνεται σε on-line δραστηριότητες, από ένα συνεχώς αυξανόμενο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού και ότι η ανάπτυξη των τεχνολογιών του Παγκόσμιου Ιστού και των εφαρμογών του δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να ληφθούν υπόψη πώς αυτοί οι χρήστες συμπεριφέρονται μέσω αυτού.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων, το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-Commerce), την κυβερνητική και πολιτική ζωή (Government and Political Life), την ηλεκτρονική μάθηση (E-Learning), το δίκαιο του Διαδικτύου (Internet Law) και τον On-Line πολιτισμό (Culture On-Line).

Το Ελληνικό Γραφείο της Κοινοπραξίας του Web (W3C) , του οργανισμού που αναπτύσσει τον Παγκόσμιο Ιστό διεθνώς, έχοντας ήδη συμπληρώσει 10 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα, είχε την ευκαιρία να έλθει σε άμεση επαφή με συμμετέχοντες στο συνέδριο, στους οποίους παρουσιάστηκαν οι στόχοι του Γραφείου και ο ρόλος του στην ελληνική κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, υπήρξαν ευκαιρίες και για ενδιαφέρουσες συζητήσεις με επισκέπτες του περιπτέρου, μεταξύ των οποίων και πολλοί δημοσιογράφοι, για τις τεχνολογίες του Παγκόσμιου Ιστού και για τις τεχνολογικές κατευθύνσεις του.

Sir Tim Berners-LeeΤο περίπτερο επισκέφτηκαν και υψηλοί προσκεκλημένοι του συνεδρίου, όπως ο Sir Tim Berners-Lee, ιδρυτής του W3C και εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού και ο Daniel Dardailler, διευθυντής Προγράμματος του W3C.

Συνολικά, από το περίπτερο πέρασαν περίπου 300 άτομα, στους οποίους δόθηκε έντυπο υλικό, που αναφερότανε στους στόχους του W3C και τις δραστηριότητες του Γραφείου του στην Ελλάδα.

Η Ειρήνη Φουντουλάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του ΙΤΕ-ΙΠ είναι η νέα Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του W3C

1 Ιανουαρίου 2009

photo of Irini Fundulaki

Μετά από έξι χρόνια ως Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του W3C, ο Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, κ. Ευάγγελος Μαρκάτος παρέδωσε τα καθήκοντά του στην κα Ειρήνη Φουντουλάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ . Το Ελληνικό Γραφείο της Κοινοπραξίας ευχαριστεί τον κ. Μαρκάτο για τη συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων του W3C στην Ελλάδα.

Η κα Φουντουλάκη, ανήκει στο Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. H κα Φουντουλάκη έκανε τις βασικές της σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια έλαβε το Διδακτορικό της στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Conservatoire National des Arts et Métiers στο Παρίσι (2003). Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του διδακτορικού της, συμμετείχε στην ομάδα Βάσεων Δεδομένων Verso του Γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Αυτοματισμό και την Πληροφορική (INRIA). Μετά την απόκτηση του διδακτορικο της κατέλαβε θέση μεταδιδακτορικής ερευνήτριας (PostDoc) και στη συνέχεια θέση Μέλους Τεχνικού Προσωπικού (MTS: Member of Technical Staff) στο τμήμα Network Data and Services Research Department των Bell Laboratories της εταιρείας Lucent Technologies. Μετά την αποχώρησή της από τα εργαστήρια Bell (Bell Laboratories), απέκτησε ερευνητική θέση (Research Fellow) στην ομάδα Βάσεων Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν διαχείριση δεδομένων RDF και XML, με επίκεντρο στον έλεγχο πρόσβασης, στην εξειδίκευση αναζητήσεων, στην ενσωμάτωση δεδομένων και στην διαχείριση προέλευσης δεδομένων.