W3C

ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2003

News

Ο Διευθυντής του W3C Tim Berners-Lee, θα αποκτήσει τον τίτλο του Ιππότη, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ

31 Δεκεμβρίου 2003

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ η 2η (Queen Elizabeth II) θα αποδώσει τον τίτλο του "Knight Commander" της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στον Tim Berners-Lee, Διευθυντή του W3C. Οι Τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Honours) απονέμονται σε όσους έχουν αποδώσει υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κύριος Berners-Lee, Βρετανός πολίτης, γίνεται ιππότης, ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην παγκόσμια ανάπτυξη του Internet μέσα από την εφεύρεση του Παγκοσμίου Ιστού. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του XQueryX

19 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Query εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Συντακτικού για το XQuery Έκδοση 1.0 (XML Syntax for XQuery 1.0 - XQueryX). Το έγγραφο, που έχει σχεδιαστεί για ανάγνωση με τη γλώσσα XQuery και την τυπική της σημασιολογία, προτείνει να είναι η XQueryX ένα προαιρετικό επίπεδο συμβατότητας. Η Ομάδα Εργασίας προσκαλεί σχόλια. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της XML.

Η Προδιαγραφή Γραμματικής για Αναγνώριση Ομιλίας Είναι Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

18 Δεκεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση της Προδιαγραφής για τη Γραμματική Αναγνώρισης Ομιλίας Έκδοση 1.0 (Speech Recognition Grammar Specification Version 1.0) σε Προτεινόμενη Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2004. Οι γραμματικές ομιλίας επιτρέπουν στους συγγραφείς εφαρμογών φωνής να δημιουργήσουν κανόνες που περιγράφουν τι αναμένεται να πουν οι χρήστες με ακρίβεια, μετά την ακρόαση της κάθε εφαρμογής. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Δραστηριότητας Φυλλομετρητή Φωνής (Voice Browser).

Η Γλώσσα Σήμανσης για Σύνθεση Φωνής Είναι Υποψήφια Σύσταση του W3C

18 Δεκεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση της Γλώσσας Σήμανσης για Σύνθεση Φωνής Έκδοση 1.0 (Speech Synthesis Markup Language Version 1.0) σε Υποψήφια Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2004. Με αυτή τη γλώσσα που βασίζεται στην XML, οι συγγραφείς περιεχομένου μπορούν να δημιουργήσουν συνθετικό λόγο στον παγκόσμιο Ιστό, ελέγχοντας παράλληλα την προφορά, την ένταση του ήχου, τον τόνο και το ρυθμό. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Φυλλομετρητή Φωνής (Voice Browser).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Paged Media και Προφίλ Εκτύπωσης

18 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CSS εξέδωσε δύο υπό Διαμόρφωση Προσχέδια, ως μέρη της Γλώσσας Cascading Style Sheets -CSS. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2004. Η Ενότητα CSS3 Paged Media Module προσθέτει αρίθμηση σελίδων, περιθώρια σελίδων, επικεφαλίδες και υποσέλιδα, υποσημειώσεις και σημειώσεις στο τέλος του κειμένου, καθώς και παραπομπές με αριθμούς σελίδων. Το Προφίλ Εκτύπωσης του CSS (CSS Print Profile) δουλεύει με το XHTML-Print για εκτύπωση σε συσκευές χαμηλού κόστους. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της CSS.

Ανανεώθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Γλώσσας EMMA

18 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης εξέδωσε το δεύτερο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της γλώσσας EMMA. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Η Επεκτάσιμη Γλώσσα Πολυτροπικής Επισημείωσης (Extensible MultiModal Annotation Language - EMMA) είναι μορφή ανταλλαγής δεδομένων για συστήματα διαχείρισης αλληλεπιδράσεων. Η EMMA αναπαριστά τα δεδομένα που εισάγουν οι χρήστες. Αναγνωριστές ομιλίας και χειρογράφων, μηχανές φυσικών γλωσσών, διερμηνείς μέσων και συνιστώσες πολυτροπικής σύνθεσης δημιουργούν τη σήμανση της ΕΜΜΑ. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Δραστηριότητας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction home page).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις για τη Διεθνοποίηση των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού

17 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Διεθνοποίησης των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού της Ομάδας Εργασίας Διεθνοποίησης εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Απαιτήσεων για τη Διεθνοποίηση των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Requirements for the Internationalization of Web Services). Το έγγραφο αναφέρεται σε απαιτήσεις για την επίτευξη παγκόσμιας χρήσης των υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού. Η ομάδα αναμένεται να επανεκδώσει το προσχέδιο ως Νότα της Ομάδας Εργασίας. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Διεθνοποίησης (Internationalization home page).

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Επεκτάσιμης Γλώσσας Φύλλων Στυλ (XSL) Έκδοση 1.1

17 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XSL εξέδωσε τα πρώτα δημόσια υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Επεκτάσιμης Γλώσσας Φύλλων Στυλ Έκδοση 1.1 (Extensible Stylesheet Language - XSL Version 1.1) καθώς και τις Απαιτήσεις (Requirements) της. Η Έκδοση 1.1 ανανεώνει τη Σύσταση XSL 1.0 σε σημεία αλλαγής, δείκτες, πολλαπλές ροές και σελιδοδείκτες, ενώ επεκτείνει την υποστήριξη για κλίμακα γραφικών, δείκτες και αριθμούς σελίδων. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα XML.

Το DOM Level 3 Validation Είναι Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

15 Δεκεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση του Μοντέλου Αντικειμένου Εγγράφου (Document Object Model - DOM Level 3 Validation Specification) σε Προτεινόμενη Σύσταση. Το Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (DOM) επιτρέπει στα προγράμματα και στα σενάρια να ανανεώνουν το περιεχόμενό και το στυλ των εγγράφων δυναμικά. Αυτή η ενότητα του DOM3 εξασφαλίζει ότι τα έγγραφα παραμένουν ή γίνονται έγκυρα. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα DOM.

Το Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων (RDF) Είναι μια Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

15 Δεκεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση του Πλαισίου Περιγραφής Πόρων (Resource Description Framework - RDF) σε Προτεινόμενη Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Η γλώσσα RDF παρουσιάζεται μέσω έξι τεχνικών αναφορών. Η RDF χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση πληροφοριών και για την ανταλλαγή γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό. Μπορείτε να διαβάσετε για την Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

 • Προδιαγραφή Συντακτικού (Αναθεωρημένη) για RDF/XML (RDF/XML Syntax Specification - Revised) - Αναθεώρηση για την XML, τα namespaces, το Infoset και την XML Base
 • Γλώσσα Περιγραφής Λεξιλογίου RDF Έκδοση 1.0: RDF Schema (RDF Vocabulary Description Language 1.0: RDF Schema) - Περιγράφει τον τρόπο χρήσης του RDF, για τη δημιουργία λεξιλογίων RDF. Ορίζει ένα βασικό λεξιλόγιο και συμβατικούς κανόνες για χρήση από εφαρμογές του Σημασιολογικού Ιστού
 • Σημασιολογία του RDF (RDF Semantics) - Τυπική μαθηματική θεωρία για συλλογιστική σχετικά με δεδομένα RDF
 • RDF Primer - Εισαγωγή για όλους τους αναγνώστες
 • Σενάρια Χρήσης RDF (RDF Test Cases) - Σενάρια δοκιμών που μπορούν να τα επεξεργαστούν μηχανές
 • Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων (RDF): Έννοιες και Αφηρημένο Συντακτικό (Resource Description Framework - RDF: Concepts and Abstract Syntax) - Συντακτικό, στόχοι σχεδιασμού, έννοιες, το νόημα των εγγράφων RDF, νορμοποίηση χαρακτήρων και διαχείριση αναφορών URI

Η Γλώσσα Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού (OWL) Είναι Προτεινόμενη Σύσταση

15 Δεκεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση της Γλώσσας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού (OWL) σε Προτεινόμενη Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Η γλώσσα OWL χρησιμοποιείται για την έκδοση και κοινή χρήση όρων που ονομάζονται οντολογίες, υποστηρίζοντας προηγμένη αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό, πράκτορες λογισμικού (software agents) και τη διαχείριση γνώσης. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity). Η γλώσσα OWL παρουσιάζεται σε έξι μέρη:

 • Επισκόπηση (Overview) - Μια απλή εισαγωγή
 • Οδηγός (Guide) - Επιδεικνύει την OWL μέσα από ένα εκτεταμένο παράδειγμα. Επίσης, παρέχει και λεξιλόγιο
 • Αναφορά (Reference) - Μια συμπαγής, άτυπη περιγραφή των αρχών μοντελοποίησης της OWL
 • Σημασιολογία και Θεωρητικό Συντακτικό (Semantics and Abstract Syntax) - πρότυπος ορισμός της γλώσσας OWL
 • Περιπτώσεις Δοκιμών (Test Cases) - Οι περιπτώσεις δοκιμών επιδεικνύουν τη σωστή χρήση της OWL, το τυπικό νόημα των κατασκευών και την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Επίσης, καθορίζουν θέματα συμβατότητας
 • Σενάρια Χρήσης και Απαιτήσεις (Use Cases and Requirements) - Σενάρια χρήσης, στόχοι και προϋποθέσεις για μια γλώσσα οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού

Ο C.M. Sperberg-McQueen Κέρδισε το Έπαθλο XML για το 2003

10 Δεκεμβρίου 2003

Ο Michael Sperberg-McQueen του W3C και ο Adam Bosworth του BEA έλαβαν το Έπαθλο XML για το 2003 στο συνέδριο IDEAlliance XML 2003 σήμερα στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το έπαθλο απονέμεται σε οραματιστές της βιομηχανίας και σε πρωτοπόρους για τη συνεισφορά τους στην Επεκτάσιμη Γλώσσα Σήμανσης (Extensible Markup Language -XML). Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Η Δεύτερη Έκδοση του XML Infoset Είναι μια Προτεινόμενη Αναθεωρημένη Σύσταση

10 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Core του W3C εξέδωσε το XML Information Set, Second Edition (Infoset) ως Προτεινόμενη Αναθεωρημένη Σύσταση. Το έγγραφο ανανεώνει το Infoset για να καλύψει τα XML 1.1 και Namespaces 1.1, κάνει ξεκάθαρες τις συνέπειες από ορισμένα είδη ασυμβατότητας και διορθώνει τυπογραφικά λάθη. Το Infoset ορίζει ένα σύνολο έντεκα τύπων πληροφοριών σε έγγραφα XML. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Ο Κόφι Ανάν και ο Tim Berners-Lee Απευθύνουν Χαιρετισμό στην Εκδήλωση World Summit Event for Schools

10 Δεκεμβρίου 2003

Μαθητές και καθηγητές που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Εκδήλωση για την Κοινωνία της Πληροφορίας βάζουν τα θεμέλια για ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων και για ένα πολιτισμό ειρήνης. Στις 10 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με το SIS-Forum του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Kofi Annan και ο Διευθυντής του W3C Tim Berners-Lee έστειλαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στους συμμετέχοντες (email to summit participants) σε 800 σχολεία σε 80 χώρες χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή NeXT που χρησιμοποιήθηκε για να εφευρεθεί ο Παγκόσμιος Ιστός. Το Δικτυακό Λεωφορείο (Cyberschoolbus) του Ο.Η.Ε. και το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Schoolnet) συν-διοργάνωσαν την Παγκόσμια Εκδήλωση για τα Σχολεία.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού

9 Δεκεμβρίου 2003

Η Τεχνική Ομάδα Αρχιτεκτονικής (TAG) του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού της Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού, Πρώτη Έκδοση (Architecture of the World Wide Web, First Edition). Το έγγραφο έχει γραφτεί για κατασκευαστές, συγγραφείς περιεχομένου, εκδότες και για όσους υλοποιούν εφαρμογές στον Παγκόσμιο Ιστό. Περιγράφει τις επιθυμητές ιδιότητες για τον Παγκόσμιο Ιστό καθώς και τις επιλογές σχεδιασμού που έγιναν για να τις επιτύχουν. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 5 Μαρτίου 2004. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ομάδας TAG.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Τεχνικών σε HTML για τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού 2.0

9 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οδηγιών Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού (WCAG) εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Τεχνικών HTML για WCAG 2.0 (HTML Techniques for WCAG 2.0). Το προσχέδιο παρέχει πληροφορίες στους κατασκευαστές περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού που επιθυμούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια επιτυχίας των Οδηγιών Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0), πρόσφατο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να διαβάσετε για την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό (Web Accessibility Initiative).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Προφίλ SVG σε Κινητές Συσκευές Έκδοση 1.2

9 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών (SVG) εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Προφίλ SVG για Κινητές συσκευές: SVG Tiny και SVG Basic, Έκδοση 1.2 (Mobile SVG Profiles: SVG Tiny and SVG Basic, Version 1.2). Το προσχέδιο ορίζει δύο προφίλ SVG 1.2 για κινητές συσκευές: το SVG Tiny 1.2, κατάλληλο για κινητά τηλέφωνα και το SVG Basic 1.2 για PDA. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του SVG.

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις του SVG Tiny Έκδοση 1.2

9 Δεκεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών (SVG) εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Απαιτήσεων του SVG Tiny Έκδοση 1.2 (SVG Tiny Version 1.2 Requirements). Φέρνοντας διανυσματικά γραφικά στον Παγκόσμιο Ιστό, κείμενο και εικόνες σε κινητά τηλέφωνα, το SVG Tiny 1.2 προσθέτει χαρακτηριστικά του SVG 1.2 και βασίζεται στα σχόλια σχεδιαστών και όσων εφάρμοσαν το SVG Tiny 1.1. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του SVG.

Εκδόθηκε το Jigsaw 2.2.3

2 Δεκεμβρίου 2003

Η έκδοση 2.2.3 του Jigsaw (Jigsaw version 2.2.3) είναι διαθέσιμη για να την κατεβάσετε. Η νέα έκδοση διαθέτει πλήρη υποστήριξη SSL σε WebDAV και περιέχει διορθώσεις που αφορούν τη σταθερότητα και συμβατότητα HTTP/1.1. Επίσης, το πακέτο περιλαμβάνει νέα εργαλεία διαχείρισης JPEG. Το Jigsaw είναι η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα εξυπηρετητή του Παγκοσμίου Ιστού του W3C, που εφαρμόζεται σε Java. Το W3C ευχαριστεί όσους συνέβαλλαν σε αυτή την έκδοση.

Το W3C Δίνει Παρουσιάσεις στην Εκδήλωση XML 2003

2 Δεκεμβρίου 2003

Δεκαέξι συμμετέχοντες σε Ομάδες Εργασίας του W3C και μέλη της Ομάδας του W3C παρουσιάζουν στην εκδήλωση XML 2003 στις 7-12 Δεκεμβρίου στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι συμμετέχοντες του W3C θα χαρούν να σας συναντήσουν στις συνεδρίες και συναντήσεις στο Town Hall. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο σε τεχνολογίες που βασίζονται στην Επεκτάσιμη Γλώσσα Σήμανσης (Extensible Markup Language - XML). To W3C θα βρίσκεται στο εκθεσιακό χώρο με αριθμό 117, με ζωντανές επιδείξεις της δουλειάς του W3C εν δράσει. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα (schedule).

Το W3C Καλωσορίζει τα Μέλη του στη Συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής

2 Δεκεμβρίου 2003

Το W3C πραγματοποίησε την καθιερωμένη Συνάντηση Συμβουλευτικής Επιτροπής στις 17-19 Νοεμβρίου στο Shin Yokohama, Kanagawa της Ιαπωνίας. Οι Οργανισμοί - Μέλη του W3C (W3C Member organizations) συμμετείχαν αυτές τις δύο μέρες στις ομιλίες και συζητήσεις για το εύρος των Δραστηριοτήτων του W3C (W3C Activities). Αν ο Οργανισμός σας επιθυμεί να γίνει Μέλος του W3C, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για την εγγραφή νέων Μελών (Membership), επίσης διαθέσιμη και στα Ελληνικά - Εγγραφές Νέων Μελών. Η επόμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαΐου 2004, στον ίδιο χώρο με την εκδήλωση WWW2004 στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ομιλίες του W3C το Δεκέμβριο

2 Δεκεμβρίου 2003

Μπορείτε να ενημερωθείτε για μελλοντικές (upcoming) εμφανίσεις και εκδηλώσεις του W3C, επίσης διαθέσιμες μέσω RSS channel.

 • Ο Daniel Dardailler παρουσίασε στο Seminaire AccessiWeb, στο Παρίσι, Γαλλία στις 1 Δεκεμβρίου.
 • Δεκαέξι συμμετέχοντες σε Ομάδες Εργασίας του W3C και Μέλη της Ομάδας του W3C παρουσιάζουν στο (XML 2003) στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής στις 7-12 Δεκεμβρίου.
 • Ο Daniel Dardailler παρουσιάζει στο Seminaire 01net e-Accessibilite: Internet pour tous στο Παρίσι, Γαλλία στις 11 Δεκεμβρίου.
 • Ο Ivan Herman παρουσιάζει στο Premiere Conference Pleniere STIC (CoPSTIC'03), στο Ραμπάτ, Μαρόκο στις 11 Δεκεμβρίου.

Παρατάθηκε η Πρόσκληση για Άρθρα: Οπτικοποιήσεις Σύνθετης Πληροφορίας είναι Διαθέσιμες

25 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Ενδιαφέροντος Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development Interest Group) σε θέματα Πρωτοβουλίας Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό (Web Accessibility Initiative) επεκτείνει την πρόσκληση για άρθρα για την τηλε-διάσκεψη για την προσβασιμότητα και οπτικοποίηση σύνθετης πληροφορίας. Ζητάμε άρθρα από ερευνητές και όσους εφαρμόζουν τις σχετικές τεχνολογίες (από την ακαδημία, τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και συμβούλους επιχειρήσεων) σε οπτικοποίηση. Η προθεσμία για τα άρθρα είναι στις 12 Δεκεμβρίου. Η τηλε-διάσκεψη θα γίνει δοκιμαστικά στις 26 Ιανουαρίου 2004 και θα περιλαμβάνει μαγνητοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί η ηχητική προσβασιμότητα. Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση για άρθρα (call for papers) για περισσότερες πληροφορίες.

Εκδόθηκε το Amaya 8.2

15 Νοεμβρίου 2003

Το Amaya είναι ο φυλλομετρητής του Παγκοσμίου Ιστού και εργαλείο συγγραφής του W3C. Η Έκδοση 8.2 περιλαμβάνει καινούρια χαρακτηριστικά (new features) και βελτιώσεις επιλογής, σε CSS και εξουδετέρωση σφαλμάτων σε CSS, σε backup αρχεία, σε φορτωμένα (loaded) αντικείμενα και εικόνες, στο undo, στη δομή και στην εμφάνιση πηγαίου κώδικα (source view), σε SVG, HTML και επισημειώσεις (annotations). Μπορείτε να κατεβάσετε το δυαδικό κώδικα (Download Amaya) για Solaris, Linux και Windows και για πακέτα Debian και RPM. Ο πηγαίος κώδικας (Source code) είναι διαθέσιμος. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Amaya και Annotea.

Υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο: Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (SVG) 1.2

12 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας SVG εξέδωσε το τέταρτο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Scalable Vector Graphics (SVG) 1.2. Το SVG φέρνει προσβάσιμα, δυναμικά και επαναχρησιμοποιήσιμα διανυσματικά γραφικά, κείμενο και εικόνες στον Παγκόσμιο Ιστό σε XML. Η Ομάδα Εργασίας ενθαρρύνει τα σχόλια από το κοινό για αυτό το προσχέδιο. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του SVG.

Υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο: Ο Βελτιστοποιημένος Καθορισμός Αλληλουχίας του SOAP

12 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας του XML Protocol εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Σεναρίων Χρήσης και Προϋποθέσεων του Βελτιστοποιημένου Καθορισμού Αλληλουχίας για το SOAP (SOAP Optimized Serialization Use Cases and Requirements). Το έγγραφο επιδεικνύει τους λόγους βελτιστοποίησης του καθορισμού αλληλουχίας μηνυμάτων SOAP. Διασαφηνίζει τους περιορισμούς και τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για δια-λειτουργικότητα με υπάρχοντα πρωτόκολλα, δεσμεύσεις και μορφές καθορισμού αλληλουχίας, όπως τα SOAP 1.2, WSDL και MIME. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια Τελικού Σχολιασμού για τα XQuery, XSLT και XPath

12 Νοεμβρίου 2003

Οι Ομάδες Εργασίας XML Query και XSL εξέδωσαν εννέα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια. Τα έξι από αυτά είναι για Τελικό Σχολιασμό, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2004. Τα σχόλιά σας για όλα αυτά τα έγγραφα είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της XML.

Το PNG Δεύτερη Έκδοση Είναι Σύσταση του W3C

10 Νοεμβρίου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε σήμερα την Προδιαγραφή Φορητών Γραφικών Δικτύου - Δεύτερη Έκδοση (Portable Network Graphics (PNG) Specification -Second Edition) ως Σύσταση του W3C. Το έγγραφο έχει επίσης γίνει Διεθνές Πρότυπο - Standard, ISO/IEC 15948:2003. Το PNG είναι μια μορφή εγγράφου γραφικών για εικόνες κοκκιδοπλαισίου (raster). Υποστηρίζει εικόνες Indexed-color, grayscale και truecolor, μαζί με ένα προαιρετικό alpha channel. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Δραστηριότητα Γραφικών (Graphics Activity).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για Τελικό Σχολιασμό του XInclude

10 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Core εξέδωσε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού του XML Inclusions (XInclude) Version 1.0. Το XInclude συστήνει ένα γενικό μηχανισμό για τη συγχώνευση εγγράφων XML (σύνολα πληροφορίας) χρησιμοποιώντας υπάρχοντα στοιχεία - δομικά συστατικά XML, χαρακτηριστικά και αναφορές URI. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της XML.

Το “QA Framework: Specification Guidelines” Είναι Υποψήφια Σύσταση του W3C

10 Νοεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση του Πλαισίου Διασφάλισης Ποιότητας: Οδηγίες Προδιαγραφής (QA Framework: Specification Guidelines) σε Υποψήφια Σύσταση. Το έγγραφο αποτελεί ένα σύνολο οργανωτικών οδηγιών και σημείων ελέγχου που μπορούν να επαληθευτούν και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις Ομάδες Εργασίας να γράφουν τεχνικές αναφορές. Παρέχει προϋποθέσεις συμβατότητας και ορισμούς και βοηθάει στη δημιουργία υλικών δοκιμών. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 10 Μαΐου 2004. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Διασφάλιση Ποιότητας (Quality Assurance - QA) στο W3C.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Γλώσσας Περιγραφής Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (WSDL) 2.0

10 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Περιγραφής Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε δύο υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Γλώσσας Περιγραφής Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services Description Language - WSDL) Έκδοση 2.0: Πρώτο Μέρος: Κεντρική Γλώσσα (Part 1: Core Language) και Δεύτερο Μέρος: Μορφές Μηνυμάτων (Part 2: Message Patterns). Η γλώσσα WSDL είναι ένα μοντέλο και μορφή σε XML για την περιγραφή υπηρεσιών δικτύου. Η γλώσσα επιτρέπει σε ξεχωριστά, σημαντικά στάδια να έχουν θεωρητική λειτουργία και συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Μπορείτε να διαβάσετε για τις Υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκαν οι Νότες της Ομάδας Εργασίας MathML

10 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας MathML εξέδωσε τα Units in MathML, Structured Types in MathML 2.0 και Bound Variables in MathML ως Νότες. Το MathML είναι μια εφαρμογή σε XML που επιτρέπει τη διαχείριση, εξυπηρέτηση και λήψη μαθηματικού περιεχομένου και σημειολογίας στον Παγκόσμιο Ιστό. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Math.

Τα DOM Level 3 Core και Load and Save Είναι Υποψήφιες Συστάσεις του W3C

7 Νοεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση δύο προδιαγραφών του Μοντέλου Αντικειμένου Εγγράφου (Document Object Model - DOM) σε Υποψήφιες Συστάσεις. Με το DOM Level 3 Core οι κατασκευαστές λογισμικού και οι συγγραφείς σεναρίων του Παγκοσμίου Ιστού μπορούν να έχουν πρόσβαση και να επεξεργάζονται περιεχόμενο HTML και XML. Το DOM Level 3 Load and Save επιτρέπει στα προγράμματα και στα σενάρια να φορτώνουν δυναμικά το περιεχόμενο ενός εγγράφου XML σε έγγραφο DOM και να μετατρέπουν ένα έγγραφο DOM σε έγγραφο XML. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Το DOM Level 3 Events εκδόθηκε ως Νότα της Ομάδας Εργασίας. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του DOM.

Υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο: Τεχνικές Συγγραφής για Ανεξαρτησία Συσκευών

6 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Τεχνικών Συγγραφής για Ανεξαρτησία Συσκευών (Authoring Techniques for Device Independence). Το έγγραφο παρέχει περίληψη πολλών τεχνικών και καλύτερων πρακτικών που δημιουργοί ιστοσελίδων του Παγκοσμίου Ιστού και παροχείς λύσεων μπορούν να εφαρμόσουν όταν δημιουργούν και διανέμουν περιεχόμενο σε ποικίλους μηχανισμούς πρόσβασης. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τη Δραστηριότητα Ανεξαρτησίας Συσκευών (Device Independence) του W3C.

Υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο: Μη-Προσβασιμότητα Οπτικών Αντί-Ρομπότ Δοκιμών

5 Νοεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πρωτοκόλλων WAI και Μορφών (Formats) εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Inaccessibility of Visually-Oriented Anti-Robot Tests. Απαιτήσεις για οπτική επαλήθευση εικόνας bitmap, θέτουν προβλήματα για όσους είναι τυφλοί, έχουν χαμηλά επίπεδα όρασης, ή έχουν μαθησιακά προβλήματα, όπως δυσλεξία. Το προσχέδιο εξετάζει τρόπους με τους οποίους τα συστήματα μπορούν να κάνουν δοκιμές για χρήστες - ανθρώπους, ενώ θα διατηρούν πρόσβαση σε χρήστες με ειδικές ανάγκες. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να διαβάσετε για την πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του Παγκοσμίου Ιστού (Web Accessibility Initiative).

Τα XML 1.1 και Namespaces σε XML 1.1 Είναι Προτεινόμενες Συστάσεις του W3C

5 Νοεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση των Extensible Markup Language (XML) 1.1 και Namespaces in XML 1.1 σε Προτεινόμενες Συστάσεις. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Το XML 1.1 αφορά διευθύνσεις Unicode, χαρακτήρα ελέγχου και θέματα τέλους γραμμής. Το Namespaces 1.1 περιλαμβάνει διορθώσεις λαθών και παρέχει μηχανισμό για τη μη-δήλωση προθεμάτων. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα XML.

Προ-έκδοση του Amaya 8.2

5 Νοεμβρίου 2003

Ο Amaya είναι το εργαλείο συγγραφής και ο φυλλομετρητής του Παγκοσμίου Ιστού του W3C. Διαθέσιμη για δοκιμές, η προ-έκδοση 8.2 περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά (new features) και βελτιώσεις επιλογής, σε CSS και εξουδετέρωση σφαλμάτων σε CSS, σε backup αρχεία, σε φορτωμένα (loaded) αντικείμενα και εικόνες, στο undo, στη δομή και στην εμφάνιση πηγαίου κώδικα (source view), σε SVG, HTML και επισημειώσεις (annotations). Μπορείτε να κατεβάσετε το δυαδικό κώδικα (Download Amaya) για Solaris, Linux και Windows, καθώς και πακέτα Debian και RPM. Ο πηγαίος κώδικας (Source code) είναι διαθέσιμος. Η τελική αναμένεται σε περίπου μια βδομάδα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των Amaya και Annotea.

Αναφορά και Πρακτικά του Workshop του W3C σε Ανταλλαγή Δυαδικού Κώδικα XML

3 Νοεμβρίου 2003

Η αναφορά και τα πρακτικά (report and minutes) από το W3C Workshop on Binary Interchange of XML Information Item Sets που πραγματοποιήθηκε στη Santa Clara, Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 24-26 Νοεμβρίου, έχουν εκδοθεί. Όλα - από τα περισσότερα από 40 άρθρα - είναι δημοσίως διαθέσιμα. Το workshop κατέληξε στο ότι χρειάζεται έρευνα πριν το W3C παράγει προδιαγραφές σε αυτή την περιοχή και σύστησε να προταθεί η δημιουργία Ομάδας Εργασίας στα Μέλη του W3C. Το W3C ευχαριστεί τη διοργανώτρια Sun Microsystems, καθώς και όλους τους 60 παρευρισκομένους για τη συμμετοχή τους. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Οι Ομιλίες του W3C το Νοέμβριο

1 Νοεμβρίου 2003

Μπορείτε να μάθετε για μελλοντικές (upcoming) εμφανίσεις και εκδηλώσεις του W3C, επίσης διαθέσιμες σε μορφή RSS channel.

 • Η Katrin Franke, από την ομάδα Pen Input, της Δραστηριότητας Multimodal Interaction, παρουσιάζει στο Συνέδριο 11th Conference of the International Graphonomics Society - IGS2003 στο Scottsdale της Αριζόνα, Ηνωμένες Πολιτείες, στις 2-5 Νοεμβρίου.
 • Ο Karl Dubost παρουσιάζει στο Πανεπιστήμιο Universite de Montreal, στο Quebec του Καναδά, στις 5 Νοεμβρίου.
 • Ο Dominique Hazael-Massieux παρουσιάζει στο SIMO της Μαδρίτης, Ισπανία στις 6 Νοεμβρίου.
 • Οι James Larson - συν-επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Voice Browser του W3C, - Wu Chou - συν-επικεφαλής της ομάδας EMMA, της Δραστηριότητας Multimodal Interaction και Yi-Min Chee - επικεφαλής της ομάδας Ink της Δραστηριότητας Multimodal Interaction, συμμετέχουν σε δημόσια συζήτηση στο Συνέδριο Fifth International Conference on Multimodal Interfaces - ICMI-PUI'03 στο Βανκούβερ του Καναδά, στις 6 Νοεμβρίου.
 • Οι Judy Brewer, Ivan Herman, Philipp Hoschka, Richard Ishida και Matthew May παρουσιάζουν στο China International Forum on WWW's Development 2003 στο Πεκίνο, Κίνα στις 12-13 Νοεμβρίου.
 • Οι Tim Berners-Lee, Steve Bratt, Wendy Chisholm, Shawn Lawton Henry, Masayasu Ishikawa, Kazuhiro Kitagawa, Philippe Le Hegaret, Eric Prud'hommeaux, Dave Raggett και Nobuo Saito παρουσιάζουν στο W3C Day Japan 2003 (στα Ιαπωνικά) στο Πανεπιστήμιο του Keio, Mita Campus, στο Τόκιο, Ιαπωνία στις 14 Νοεμβρίου.
 • Οι Philipp Hoschka και Dave Raggett παρουσιάζουν στο Workshop on Standardization in Telecommunications for motor vehicles, ITU, στη Γενεύη, Ελβετία στις 24-25 Νοεμβρίου.
 • Η Marie-Claire Forgue θα βρίσκεται στο περίπτερο του W3C στο Integration 2003: XML & Web Services στο Παρίσι, Γαλλία στις 26-27 Νοεμβρίου.

Το XML 1.0 Τρίτη Έκδοση Είναι μια Προτεινόμενη Αναθεωρημένη Σύσταση

30 Οκτωβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Core εξέδωσε την Extensible Markup Language (XML) 1.0 Third Edition ως Προτεινόμενη Αναθεωρημένη Σύσταση. Η τρίτη έκδοση δεν είναι νέα έκδοση του XML. Ενημερώνει τη Σύσταση XML 1.0 αναφορικά με τα λάθη της δεύτερης έκδοσης και κάνει καθαρή τη χρήση των λέξεων κλειδιά RFC 2119, όπως πρέπει, θα έπρεπε και μπορεί. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τη 1 Δεκεμβρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της XML.

Το W3C Ζητάει την Επανεξέταση της Ευρεσιτεχνίας '906

29 Οκτωβρίου 2003

Ακολουθώντας τη συμβουλή της Συμβουλευτικής Ομάδας Ευρεσιτεχνιών HTML (HTML Patent Advisory Group), το W3C παρουσίασε στο Γραφείο United States Patent and Trademark της Αμερικής στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ευρεσιτεχνία που κατοχυρώθηκε στην Αμερική με αριθμό 5,838,906 (η ευρεσιτεχνία '906) δεν είναι έγκυρη. Ο Διευθυντής του W3C Tim Burners-Lee έγραψε μια επιστολή προς τον James E. Rogan, υπεύθυνο σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να προβεί σε δράσεις ώστε να απομακρυνθεί η κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας και να επιτραπεί η λειτουργία του Παγκοσμίου Ιστού. Μπορείτε να αναφερθείτε στη σχετική ενημέρωση (briefing).

Το W3C Παρουσιάζει την Ημέρα του W3C στις 14 Νοεμβρίου στο Τόκιο, Ιαπωνία

29 Οκτωβρίου 2003

Η Ημέρα του W3C, Ιαπωνία 2003 (W3C Day Japan 2003 - στα Ιαπωνικά) θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου 2003 στο Πανεπιστήμιο του Keio, στο Mita Campus, Τόκιο, Ιαπωνία. Το συνέδριο οργανώνεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Keio στο SFC, πριν από τα Ανοικτό Ερευνητικό Forum. Ο Διευθυντής του W3C Tim Berners-Lee και μέλη της Ομάδας του W3C θα μιλήσουν για: XML, SOAP, WSDL, RDF, προσβασιμότητα, ανεξαρτησία συσκευών και το Σημασιολογικό Ιστό. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και απαιτείται εγγραφή. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release).

Το W3C Διοργανώνει την Πρώτη του Εκδήλωση Επικοινωνίας στην Κίνα

21 Οκτωβρίου 2003

Η Εκδήλωση China International Forum on WWW's Development 2003 θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο στις 12-13 Νοεμβρίου. Οι Ivan Herman, Philipp Hoschka, Richard Ishida, Shi Zhongzhi, Judy Brewer και Matthew May δίνουν ομιλίες και εκπαιδευτικές διαλέξεις. Οι παρευρισκόμενοι θα συζητήσουν για το μέλλον του Παγκοσμίου Ιστού, την προσβασιμότητα, το SVG, τον Παγκόσμιο Ιστό, σε ότι αφορά τα κινητά, το Σημασιολογικό Ιστό και για τη Διεθνοποίηση. Η εγγραφή (Registration) είναι ανοιχτή. Η εκδήλωση συν-διοργανώνεται από το China Computer Federation και από το Γραφείο του W3C στο Χονγκ Κονγκ (W3C Office in Hong Kong). Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release).

Εκδόθηκε το Metalog 2.0b

21 Οκτωβρίου 2003

Το Metalog 2.0b είναι σύστημα συλλογιστικής που δημιουργήθηκε για τον Παγκόσμιο Ιστό και προσθέτει ένα στρώμα αναζήτησης (query layer) πάνω από το RDF. Το Metalog αναπτύχθηκε από τους Massimo Marchiori, Antonio Epifani and Samuele Trevisan και είναι εύχρηστο και κάνει τη συλλογιστική και τη σκέψη για τον Παγκόσμιο Ιστό εύκολη (easy) μέσα από διεπαφή παρόμοια με φυσική γλώσσα. Μπορείτε να κατεβάσετε τη Metalog (Download Metalog) για Windows και Linux. Είναι επίσης διαθέσιμος ο πηγαίος κώδικας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Metalog, το λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα του W3C (Open Source software) και για το Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Web).

Το MathML 2.0 Δεύτερη Έκδοση Είναι Σύσταση του W3C

21 Οκτωβρίου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε σήμερα τη Μαθηματική Γλώσσα Σήμανσης MathML Έκδοση 2.0 - Mathematical Markup Language (MathML) Version 2.0 (Second Edition) ως Σύσταση του W3C. Η προδιαγραφή έχει αξιολογηθεί από τα Μέλη του W3C, που ευνοούν την υιοθέτησή της από τη βιομηχανία. Το MathML είναι μια εφαρμογή σε XML που επιτρέπει την επεξεργασία, λήψη και διανομή της μαθηματικής σημειολογίας και του περιεχομένου στον Παγκόσμιο Ιστό. Η δεύτερη έκδοση περιέχει διευκρινίσεις και διορθώσεις σφαλμάτων. Μπορείτε να διαβάσετε τις συστάσεις (testimonials) και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Math.

Το W3C Εγκαινιάζει το Ισπανικό Γραφείο

20 Οκτωβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το άνοιγμα του νέου του Γραφείου (W3C Spanish Office) στο Oviedo, Ισπανία. Το Γραφείο φιλοξενείται από τον Οργανισμό Fundacion para el Fomento de la Investigacion Cientifica y la Tecnologia (FICYT). Ο Francisco Sanchez είναι Office Manager. Οι Vicente Alvarez-Areces, Luis Iturrioz-Vinuela, Jesus Garcia, Daniel Dardailler, Marie-Claire Forgue και Ivan Herman παρουσιάζουν στις εναρκτήριες εκδηλώσεις στις 20 Οκτωβρίου στο Oviedo. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release) και για τα Γραφεία του W3C (W3C Offices).

Η Δομή και τα Λεξιλόγια Έκδοση 1.0 του CC/PP Είναι Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

16 Οκτωβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση του Σύνθετη Δυνατότητα/ Προφίλ Προτιμήσεων: Δομή και Λεξιλόγια, Έκδοση 1.0 (Composite Capability/Preference Profiles -CC/PP: Structure and Vocabularies 1.0) σε Προτεινόμενη Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Ένα CC/PP προφίλ, που χρησιμοποιείται για να καθοδηγεί στην προσαρμογή του περιεχομένου, περιγράφει τις δυνατότητες των συσκευών και τις προτιμήσεις των χρηστών. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Ανεξαρτησίας Συσκευών (Device Independence home page).

Το XForms - Βασικό Προφίλ Είναι Υποψήφια Σύσταση του W3C

14 Οκτωβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση του XForms 1.0 Basic Profile σε Υποψήφια Σύσταση. Η προδιαγραφή περιγράφει την επεξεργασία του XForms που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες περιορισμένων συσκευών και περιβαλλόντων. Η Ομάδα Εργασίας XForms προσκαλεί σχόλια και ειδικούς για να συλλέξουν πληροφορίες και περιπτώσεις υλοποιήσεων μέχρι την 1 Μαρτίου 2004. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα XForms.

Τα XForms και XML Events Είναι Συστάσεις του W3C

14 Οκτωβρίου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε σήμερα τα XForms 1.0 και XML Events ως Συστάσεις του W3C. ΟΙ προδιαγραφές έχουν αξιολογηθεί από τα Μέλη του W3C, τα οποία ευνοούν την υιοθέτησή τους από τη βιομηχανία. Γραμμένο για συγγραφείς όπως και για όσους το εφαρμόζουν, το XForms είναι η νέα γενιά φορμών του Παγκοσμίου Ιστού. Τα XForms διαχωρίζουν την παρουσίαση και το περιεχόμενο, ελαχιστοποιούν τα “κυκλικά ταξίδια” στο server, προσφέρουν ανεξαρτησία συσκευών και - χρησιμοποιώντας το XML Events - μειώνουν την ανάγκη για συγγραφή. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release) και τις συστάσεις (testimonials) και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα XForms.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια Τελικού Σχολιασμού του RDF

10 Οκτωβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας RDF Core εξέδωσε το δεύτερο από τα συνολικά έξι υπό Διαμόρφωση Προσχέδια Τελικού Σχολιασμού. Το Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων (Resource Description Framework - RDF) υποστηρίζει την ανταλλαγή γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Επίσης αναθεωρημένη είναι η Νότα της Ομάδας Εργασίας LBase, ένα πλαίσιο καθορισμού του νοήματος για τις γλώσσες του Σημασιολογικού Ιστού. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τεχνικών Συγγραφής για τη Δραστηριότητα Διεθνοποίησης

9 Οκτωβρίου 2003

Η Θεματική Ομάδα Οδηγιών, Επιμόρφωσης & Μεταφοράς Γνώσης (GEO) που εντάσσεται στην Ομάδα Εργασίας Διεθνοποίησης, εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Τεχνικών Συγγραφής για XHTML & HTML Internationalization 1.0. Το έγγραφο, που δημιουργήθηκε για συγγραφείς περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού, παρέχει τεχνικές ανάπτυξης διεθνοποιημένων HTML και XHTML, υποστηριζόμενα από τη γλώσσα Cascading Style Sheets (CSS). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Δραστηριότητας Διεθνοποίησης (Internationalization).

Έκδοση Νότας της Ομάδας Εργασίας: Νορμοποίηση Μηνυμάτων SOAP Έκδοση 1.2

8 Οκτωβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Protocol ολοκλήρωσε τη δουλειά στη Νορμοποίηση Μηνυμάτων SOAP, Έκδοση 1.2 (SOAP Version 1.2 Message Normalization) και την εξέδωσε ως Νότα της Ομάδας Εργασίας. Το έγγραφο ορίζει ένα αλγόριθμο για την απόδοση ισοδύναμων μηνυμάτων SOAP με τον ίδιο τρόπο. Το SOAP Έκδοση 1.2 είναι ένα ελαφρύ πρωτόκολλο για την ανταλλαγή δομημένης πληροφορίας σε ένα αποκεντροποιημένο, κατανεμημένο περιβάλλον. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού σχετικά με τη Διαμόρφωση του XHTML σε XML Schema

3 Οκτωβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας HTML εξέδωσε το δεύτερο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού της Διαμόρφωσης του XHTML σε XML Schema (Modularization of XHTML in XML Schema) με αλλαγές στη χρήση σε πλαίσια διαφορετικά του XHTML. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Το έγγραφο παρέχει ένα πλήρες σύνολο ενοτήτων XML Schema για XHTML και επιτρέπει σε συγγραφείς εγγράφων να μετατρέψουν και να επεκτείνουν το XHTML με συμβατό τρόπο. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα HTML.

Αναθεωρήθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού

1 Οκτωβρίου 2003

Η Ομάδα Τεχνικής Αρχιτεκτονικής (TAG) του W3C εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού (Architecture of the World Wide Web). Σχεδιασμένο για συζήτηση στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας TAG, το έγγραφο εξηγεί τα πρωτόκολλα του Παγκοσμίου Ιστού σε τρεις διαστάσεις: Αναγνώριση και πηγές, αλληλεπίδραση και αναπαράσταση και μορφές (formats). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της TAG.

Οι Ομιλίες του W3C τον Οκτώβριο

30 Σεπτεμβρίου 2003

Μπορείτε να μάθετε για μελλοντικές (upcoming) εμφανίσεις και εκδηλώσεις του W3C, επίσης διαθέσιμες σε μορφή RSS channel.

 • Ο Ivan Herman συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση στο iX 2003 στις 1 Οκτωβρίου και παρουσιάζει στην Επιτροπή IT Standards στις 3 Οκτωβρίου στη Σιγκαπούρη.
 • Οι Deborah Dahl - Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Multimodal Interaction - και James Larson - συν-Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Voice Browser - παρουσιάζουν στο SpeechTEK 2003, Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών στις 2 Οκτωβρίου.
 • Ο James Hendler, συν-Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του W3C Web Ontology, μιλάει για οντολογίες στο Συνέδριο International Lisp Conference (ILC 2003), Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών στις 15 Οκτωβρίου.
 • Ο Philipp Hoschka δίνει ομιλία στο Berliner XML Tage 2003, Βερολίνο της Γερμανίας στις 15 Οκτωβρίου.
 • Ο Steven Pemberton συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση του 3ου IEEE Conference με θέμα Standardization and Innovation in Information Technology στο Πανεπιστήμιο Delft University of Technology, στο Delft της Ολλανδίας στις 22 Οκτωβρίου.
 • Ο Ivan Herman παρουσιάζει στο Next Generation Internet Workshop, στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Ισπανία στις 22 Οκτωβρίου.
 • Ο James Hendler μιλάει στο Technology Day 2003: Virtual Delivery (σε PDF) που παρουσιάζεται από το Special Libraries Association στο Maryland Chapter, Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών στις 29 Οκτωβρίου.

Σύνταξη των Workshops του W3C

30 Σεπτεμβρίου 2003

Τα Workshops του W3C (W3C Workshops) έχουν συνταχθεί από το 1995 ως το 2003. Η Ομάδα Επικοινωνίας του W3C ευχαριστεί τους Επικεφαλείς της Ομάδας Εργασίας και τα Μέλη της Ομάδας του W3C που βοήθησαν στη δημιουργία της λίστας. Από το Έγγραφο Διαδικασίας του W3C (W3C Process Document), τα workshops “προσκαλούν εμπειρογνώμονες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για ανταλλαγή ιδεών για μια τεχνολογία ή πολιτική,” ή “για να απευθύνουν τις ανησυχίες των Μελών του W3C.”

Διαγωνισμός SVG Mobile: Συμμετοχές μέχρι 3 Νοεμβρίου

30 Σεπτεμβρίου 2003

Σχεδιάστε μια κάρτα SVG Tiny 30k ή λιγότερο και κερδίστε μια συσκευή Nokia 3650. Οι καλύτερες συμμετοχές θα εμφανιστούν στην ιστοσελίδα του W3C, με σύνδεσμο στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών τους, μαζί με συνέντευξη του νικητή. Μπορείτε να συμμετάσχετε όσες φορές θέλετε μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Η Ομάδα Εργασίας SVG θα επιλέξει το νικητή που θα ανακοινωθεί στις 24 Νοεμβρίου. Μπορείτε να διαβάσετε για τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (Scalable Vector Graphics - SVG). Ο Διαγωνισμός SVG Mobile που ανακοινώθηκε στο SVG Open, είναι ο πρώτος σε σειρά διαγωνισμών SVG.

Το W3C Εγκαινιάζει Συμβουλευτική Ομάδα Ευρεσιτεχνιών HTML

23 Σεπτεμβρίου 2003

Σύμφωνα με την παρούσα Πολιτική για Ευρεσιτεχνίες (Current Patent Practice) του W3C, έχει συσταθεί μια Συμβουλευτική Ομάδα Ευρεσιτεχνιών (Patent Advisory Group - PAG) για να μελετήσει θέματα που σχετίζονται με υπό Διαμόρφωση Προσχέδια και Συστάσεις για HTML και που ανακινήθηκαν με αφορμή τη δικαστική υπόθεση Eolas εναντίον Microsoft και την Αμερικανική Ευρεσιτεχνία με αριθμό 5.838.906. Δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται μέσω της λίστας e-mail public-web-plugins@w3.org. Μπορείτε να ενημερωθείτε από τη λίστα με τις συχνότερες ερωτήσεις (FAQ) και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της HTML, καθώς και την ιστοσελίδα της Συμβουλευτικής Ομάδας HTML PAG.

Το “Πλαίσιο QA: Οδηγίες Λειτουργιών” Είναι Υποψήφια Σύσταση του W3C

23 Σεπτεμβρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση των Οδηγιών Λειτουργίας για το Πλαίσιο QA (QA Framework: Operational Guidelines) σε Υποψήφια Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2004. Το έγγραφο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις Ομάδες Εργασίας του W3C να προγραμματίσουν, να αναπτύξουν, να εφαρμόσουν και να διατηρήσουν υλικά δοκιμών εναρμόνισης. Η Ομάδα Εργασίας Διασφάλισης Ποιότητας έχει επίσης εκδώσει την Εισαγωγή (Introduction), ως Νότα της Ομάδας Εργασίας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Δραστηριότητα Διασφάλισης Ποιότητας (QA).

Γράμμα του W3C Σχετικά με την Πρόταση Χρέωσης για τη Χρήση Κωδικών ISO

19 Σεπτεμβρίου 2003

Το W3C έγραψε επιστολή στον Πρόεδρο του ISO Oliver Smoot για να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την πρόταση της Ομάδας Εμπορικής Πολιτικής (Commercial Policies Steering Group - CPSG) να χρεώνει για τη χρήση συγκεκριμένων κωδικών ISO, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις γλώσσες (ISO 639) και τις χώρες (ISO 3166). Η Τεχνική Επιτροπή της Unicode έχει εκδώσει μια παρόμοια δημόσια τοποθέτηση (public position). Ο Διεθνής Οργανισμός Προτυποποίησης - ISO είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός δημιουργίας προτύπων - standards με 97 Εθνικά Σώματα - Μέλη (97 national member bodies). Το γράμμα (letter) του W3C έχει αρχειοθετηθεί στη δημόσια λίστα e-mail της Δραστηριότητας Διεθνοποίησης (Internationalization Activity) του W3C.

Μετάδοση μέσω του Παγκοσμίου Ιστού της Ομιλίας του Tim Berners-Lee στο Royal Society

19 Σεπτεμβρίου 2003

Ο Tim Berners-Lee, Διευθυντής του W3C παρουσιάζει το Μέλλον του Παγκοσμίου Ιστού στο Royal Society του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Web στις 18:00 Διεθνή ώρα - 20:00 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Royal Society για απαιτήσεις του συστήματος (system requirements) και για να δοκιμάσετε τη σύνδεσή σας. Ο κύριος Berners-Lee είναι Μέλος του Royal Society - Fellow of the Royal Society (2001).

Αναθεωρήθηκαν τα Σενάρια Χρήσης και οι Απαιτήσεις του Timed Text

16 Σεπτεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Timed Text εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Σεναρίων Χρήσης και Απαιτήσεων του Timed Text (Timed Text (TT) Authoring Format 1.0 Use Cases and Requirements). Η ομάδα αναπτύσσει μια φορητή μορφή, βασισμένη σε XML που χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση ρέοντος κειμένου συγχρονισμένου με χρονικά μέσα (audio, video). Αυτή η μορφή περιεχομένου μπορεί να εναλλαχθεί μεταξύ συστημάτων συγγραφής. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Timed Text.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού για το CSS 2.1

15 Σεπτεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CSS εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού του Cascading Style Sheets, Level 2 Revision 1 - CSS 2.1. Η γλώσσα Cascading Style Sheets χρησιμοποιείται στην απόδοση δομημένων εγγράφων (π.χ., σε HTML και XML) στην οθόνη, στο γραπτό και στον προφορικό λόγο. Το προσχέδιο λειτουργεί ως “ιδέα” της χρήσης του CSS, προσθέτοντας μερικά χαρακτηριστικά που ζητήθηκαν από πολλούς, διορθώνοντας σφάλματα και φέρνοντας το CSS2 πιο κοντά στις εφαρμογές. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CSS.

Εκδόθηκε η Πρόταση για το Συντακτικό του Αναγνωριστή Τμημάτων XML

12 Σεπτεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Linking εξέδωσε μια πρόταση για το Συντακτικό του Αναγνωριστή Τμημάτων XML 0.9 (Proposal for XML Fragment Identifier Syntax 0.9) ως Νότα της Ομάδας Εργασίας του W3C. Χρησιμοποιώντας το Πλαίσιο του XPointer, το έγγραφο προτείνει ένα συντακτικό αναγνώρισης τμημάτων και συνιστά για τις μορφές μέσου XML (RFC 2376 και RFC 3023) να το υιοθετήσουν για χρήση με πηγές XML. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CSS3 Paged Media

9 Σεπτεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CSS εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CSS3 module: Paged Media, ως μέρος της γλώσσας Cascading Style Sheets - CSS, επίπεδο 3. Η ενότητα προσθέτει χαρακτηριστικά όπως αρίθμηση και περιθώρια σελίδων, πάνω και κάτω διάζωνα σελίδων, υποσημειώσεις και σημειώσεις στο τέλος του κειμένου (endnotes) και παραπομπή σε αριθμούς σελίδων. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CSS (CSS home page).

Εκδόθηκε το Amaya 8.1b

8 Σεπτεμβρίου 2003

Το Amaya αποτελεί τον φυλλομετρητή και εργαλείο έκδοσης ιστοσελίδων του W3C. Η Έκδοση 8.1b έχει βελτιώσεις σε ότι αφορά την επεξεργασία δεδομένων καθώς και διορθώσεις σφαλμάτων για XHTML, HTML, CSS και SVG. Μπορείτε να κατεβάσετε το δυαδικό κώδικα του Amaya (Download Amaya) για Solaris, Linux και Windows, καθώς και τα πακέτα Debian και RPM.Ο πηγαίος κώδικας (Source code) είναι διαθέσιμος. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Amaya (Amaya home page).

Η Ομάδα Εργασίας RDF Core Εκδίδει έξι υπό Διαμόρφωση Προσχέδια

5 Σεπτεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας RDF Core εξέδωσε έξι υπό Διαμόρφωση Προσχέδια ανταποκρινόμενη στα σχόλια από τον Τελικό Σχολιασμό. Το Πλαίσιο Περιγραφής Πόρων (Resource Description Framework - RDF) υποστηρίζει την ανταλλαγή γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό. Επίσης, έχει εκδοθεί ως Νότα της Ομάδας Εργασίας το LBase, ένα πλαίσιο καθορισμού του νοήματος των γλωσσών του Σημασιολογικού Ιστού. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Οι Ομιλίες του W3C το Σεπτέμβριο

2 Σεπτεμβρίου 2003

Μπορείτε να μάθετε για μελλοντικές (upcoming) εμφανίσεις και εκδηλώσεις του W3C, επίσης διαθέσιμες σε μορφή RSS channel και iCalendar.

 • Οι Martin Durst, Richard Ishida και Chris Lilley παρουσιάζουν στο Συνέδριο 24th Internationalization & Unicode Conference στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών στις 3-5 Σεπτεμβρίου.
 • Ο James Hendler, Συν-Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού του W3C (W3C Web Ontology Working Group), δίνει ομιλία στη Συνάντηση e-Science All Hands Meeting, στο Research Councils UK - RCUK, Νότιγχαμ, του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 4 Σεπτεμβρίου.
 • Ο Charles McCathieNevile δίνει ομιλία στο National Gallery Archives στις 5 Σεπτεμβρίου και στο Πανεπιστήμιο LaTrobe, στις 8 Σεπτεμβρίου και τα δύο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
 • Ο Eric Miller δίνει κεντρική ομιλία στο Συνέδριο Semantic Technologies for eGovernment στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών στις 8 Σεπτεμβρίου.
 • Ο Matt May παρουσιάζει μια εκπαιδευτική ομιλία στο Συνέδριο Seybold-WOW Web Design and Development Conference στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Σεπτεμβρίου.
 • Ο Philippe Le Hegaret συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση στην εκδήλωση Integrate 2003 που θα πραγματοποιηθεί στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Σεπτεμβρίου.
 • Ο Tim Berners-Lee δίνει κεντρικές ομιλίες στο Συνέδριο IT - The Universal Enabler στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Royal Society στις 22 Σεπτεμβρίου και στο Forum World Creative Forum 2003 στις 23 Σεπτεμβρίου, όλα στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.
 • Ο Bert Bos μιλάει στο W3C Mitgliedertreffen στο Erfurt, Γερμανία στις 23 Σεπτεμβρίου.

Εκδόθηκαν οι Νότες της Ομάδας Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών

2 Σεπτεμβρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών ολοκλήρωσε τη δουλειά σε δύο υπό Διαμόρφωση Προσχέδια και τα έχει εκδώσει ως Νότες της Ομάδας Εργασίας του W3C. Οι Αρχές της Ανεξαρτησίας Συσκευών (Device Independence Principles) περιγράφουν την πρόσβαση των χρηστών στον Παγκόσμιο Ιστό "οποτεδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο", τη συγγραφή και τις προοπτικές αποτελεσμάτων. Οι Προκλήσεις Συγγραφής για την Ανεξαρτησία Συσκευών (Authoring Challenges for Device Independence) είναι θεωρήσεις και συνέπειες του χτισίματος ενός παγκόσμια προσβάσιμου περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού και εφαρμογών. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ανεξαρτησίας Συσκευών του W3C (Device Independence home page).

Έρευνα για το Μέλλον του Libwww

2 Σεπτεμβρίου 2003

Το W3C έχει σταματήσει τη δουλειά στο Libwww και προσκαλεί την κοινότητα χρηστών να συμμετάσχει σε μια Έρευνα για το Μέλλον του Libwww (Future of Libwww Survey). Το Libwww είναι μια δωρεάν για τους χρήστες Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) του Παγκοσμίου Ιστού που αποτελείται από πρότυπα δομικά στοιχεία και είναι γραμμένη σε C για Unix και Windows. Απαιτείται ένας δημόσιος λογαριασμός του W3C, για να ολοκληρωθεί η έρευνα. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τον Ανοιχτό Κώδικα/ Δωρεάν Λογισμικό του W3C (W3C Open Source/Free software).

Το W3C Διοργανώνει Συνάντηση με Θέμα Πρόσφατη Δικαστική Απόφαση και Εγκαινιάζει Δημόσια Λίστα Συζήτησης

28 Αυγούστου 2003

To W3C προσκάλεσε τα Μέλη του καθώς και άλλους ενδιαφερομένους σε εμπορικά θέματα και λογισμικού ανοιχτού κώδικα για να παρευρεθούν στη συνάντηση που φιλοξενήθηκε από τη Macromedia στις 19 Αυγούστου στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν σχετικά με την υπόθεση Eolas εναντίον Microsoft και την κατοχυρωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες ευρεσιτεχνία 5,838,906. Το W3C δημιούργησε τη δημόσια λίστα αρχείου public-web-plugins@w3.org για συζήτηση. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην αναφορά (report) του Steven R Bratt, Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή του W3C για περισσότερες πληροφορίες.

Εκδόθηκαν οι Όροι του Λεξιλογίου της Ανεξαρτησίας Συσκευών

25 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Λεξιλογίου Όρων (Glossary of Terms) που χρησιμοποιείται στις δημοσιεύσεις (publications) της ομάδας. Οι ορισμοί του λεξιλογίου διατηρούνται με μοναδικούς αναγνωριστές και μπορούν να συνδέουν έγγραφα, νέα ή παλιά. Μπορείτε να διαβάσετε για τη δουλειά του W3C για την ανεξαρτησία συσκευών (device independence) και περιεχόμενο για όλες τις συσκευές πρόσβασης στον Παγκόσμιο Ιστό.

Εκδόθηκαν πέντε υπό Διαμόρφωση Προσχέδια των XQuery και Xpath

22 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Query και η Ομάδα Εργασίας XSL εξέδωσαν πέντε υπό Διαμόρφωση Προσχέδια. Τα σχόλιά σας σε όλα αυτά τα έγγραφα είναι ευπρόσδεκτα, ειδικά σε ότι αφορά τα ανοιχτά θέματα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της XML.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του “Μοντέλο Χαρακτήρα για τον Παγκόσμιο Ιστό 1.0”

22 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Διεθνοποίησης (Internationalization Working Group) εξέδωσε ένα μεταβατικό υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Μοντέλου Χαρακτήρα για τον Παγκόσμιο Ιστό 1.0 (Character Model for the World Wide Web 1.0). Το έγγραφο απευθύνει την αναγνώριση κωδικοποίησης χαρακτήρων, έγκαιρη και ομοιόμορφη νορμοποίηση, ταίριασμα ταυτοσημίας ακολουθίας χαρακτήρων, δεικτοδότηση ακολουθίας χαρακτήρων, και παραδοχές URI, χτίζοντας στο Παγκόσμιο Σύνολο Χαρακτήρων που ορίζεται από τις Unicode και ISO/IEC 10646. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα Διεθνοποίησης (Internationalization Activity).

Είναι Διαθέσιμη Η Κατάσταση Συστήματος του W3C

21 Αυγούστου 2003

Η δημόσιες λίστες e-mail, καθώς και των Μελών δε λειτουργούν προς το παρόν. Σε συνεργασία με την Ομάδα Επικοινωνίας του W3C (Communications Team), η Ομάδα Συστήματος του W3C (Systems Team) κάνει την Κατάσταση του Συστήματος του W3C (System Status) διαθέσιμη από την ιστοσελίδα του W3C. Παρόμοια με την κατάσταση του συστήματος για εγγεγραμμένους σε παροχείς υπηρεσιών Internet (ISPs), αυτή η νέα πηγή καλύπτει θέματα όπως διακοπές στην παροχή ρεύματος στους Οργανισμούς MIT, ERCIM και Keio, e-mail και υπηρεσίες λιστών e-mail. Επίσης, τα Μέλη του W3C έχουν την ιστοσελίδα τους: Member home page. Ευχαριστούμε για την υπομονή σας.

Η Γλώσσα Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού (OWL) είναι Υποψήφια Σύσταση του W3C

19 Αυγούστου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση της Γλώσσας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού (OWL) σε Υποψήφια Σύσταση. Η OWL χρησιμοποιείται για την έκδοση και κοινή χρήση συνόλων από όρους που ονομάζονται οντολογίες, παρέχοντας προηγμένη αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό, πράκτορες λογισμικού και διαχείριση γνώσης. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release) και συχνές ερωτήσεις (FAQ) καθώς και περισσότερα για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity). Η Γλώσσα Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού (OWL) αποτελείται από έξι μέρη:

Η ομάδα Εργασίας CSS Εκδίδει τρία υπό Διαμόρφωση Προσχέδια

13 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CSS εξέδωσε τρία υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της γλώσσας Cascading Style Sheets (CSS). Η ενότητα Επιπέδων Παρουσιάσεων του CSS3: (CSS3 Module: Presentation Levels) επιτρέπει παρουσιάσεις με slides και περιγραφικές θεωρήσεις εγγράφων. Το προφίλ CSS Print Profile δουλεύει με XHTML-Print για εκτύπωση με συσκευές χαμηλού κόστους. Το Συντακτικό CSS3 Module: Syntax περιγράφει τη βασική δομή, κανόνες προσπέλασης και συνδέσεις των CSS style sheets. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CSS.

Πρόσκληση για Συμμετοχή: Εκδήλωση για P3P (Privacy Preferences Project) και Γλώσσες Επιχειρήσεων Προσωπικού Απορρήτου

12 Αυγούστου 2003

Η εγγραφή είναι ανοιχτή για την εκδήλωση του W3C για το Project Προτιμήσεων Προσωπικού Απορρήτου (Privacy Preferences) και Γλωσσών Επιχειρήσεων Προσωπικού Απορρήτου (W3C Event on P3P and Enterprise Privacy Languages) που φιλοξενεί η IBM στο St Leonards, Σύδνεϋ της Αυστραλίας στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι παρευρισκόμενοι θα συζητήσουν για το μέλλον της Πλατφόρμας Προσωπικών Προτιμήσεων (Platform for Privacy Preferences - P3P), για το APPEL καθώς και για άλλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της EPAL. Η εκδήλωση γίνεται στην ίδια τοποθεσία με το Συνέδριο Προστασίας Δεδομένων και Εντεταλμένων Προσωπικού Απορρήτου (Data Protection & Privacy Commissioners). Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Προσωπικού Απορρήτου (Privacy).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις της Χορογραφίας των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού

12 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Χορογραφίας του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Απαιτήσεων Χορογραφίας των Υπηρεσιών Παγκοσμίου Ιστού (Web Services Choreography Requirements 1.0). Η Χορογραφία ορίζει πρωτόκολλα μηνυμάτων, διεπαφές, ακολουθίες και τη σχετική λογική για συναλλαγές ανάμεσα στις υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού και τους πελάτες τους. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα των υπηρεσιών Παγκοσμίου Ιστού (Web services).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της EMMA

11 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της EMMA. Η Επεκτάσιμη Πολυτροπική Γλώσσα Επισημείωσης (Extensible MultiModal Annotation language - EMMA) είναι μορφή ανταλλαγής δεδομένων για συστήματα διαχείρισης αλληλεπιδράσεων. Η EMMA αναπαριστά τα δεδομένα χρηστών. Αναγνωριστές προφορικού και γραπτού λόγου, μηχανές φυσικών γλωσσών, διερμηνείς μέσων και συνιστώσες πολυτροπικής ενσωμάτωσης δημιουργούν τη σήμανση της EMMA. Τα σχόλιά σας για το προσχέδιο είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction).

Εκδόθηκε το IsaViz 2.0

11 Αυγούστου 2003

Η πρωτοβουλία Προηγμένης Ανάπτυξης του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Advanced Development) ανακοινώνει μια νέα έκδοση του IsaViz, ενός οπτικού περιβάλλοντος για αναζήτηση και συγγραφή μοντέλων RDF που αναπαριστώνται ως γραφικές παραστάσεις. Η έκδοση 2.0 υποστηρίζει το GSS, μια γλώσσα για stylesheets, βασισμένη σε RDF. Άλλα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν υποστήριξη datatype, βελτιωμένη αναζήτηση, καλύτερη διαχείριση των διεπαφών για προθέματα namespace και διεπαφή plug-in εισαγωγής/ εξαγωγής. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το IsaViz.

Το W3C συν-χρηματοδοτεί το 24ο Συνέδριο Διεθνοποίησης και Unicode

8 Αυγούστου 2003

Η εγγραφή (Registration) είναι ανοιχτή για το 24ο Συνέδριο Διεθνοποίησης και Unicode (24th Internationalization & Unicode Conference) που θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Σεπτεμβρίου στην Ατλάντα, Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορείτε να παρευρεθείτε και να συναντήσετε τα μέλη της Ομάδας του W3C: Martin Durst, Richard Ishida και Chris Lilley που παρουσιάζουν. Η εκδήλωση είναι το σημαντικότερο τεχνικό Συνέδριο παγκοσμίως όσον αφορά τη διεθνοποίηση λογισμικού και του Παγκοσμίου Ιστού, ενώ περιλαμβάνει ένα ολοήμερο αφιέρωμα στις εξελισσόμενες τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού. Μπορείτε να διαβάσετε για το Unicode και τη Δραστηριότητα Διεθνοποίησης (Internationalization) του W3C.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Αρχιτεκτονικής Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού

8 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού αναθεώρησε δύο υπό Διαμόρφωση Προσχέδια: Την Αρχιτεκτονική Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services Architecture) και το Λεξικό των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services Glossary). Η αναφορά αρχιτεκτονικής αναγνωρίζει τις συνιστώσες των υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού, ορίζει τις μεταξύ τους σχέσεις και θέτει περιορισμούς. Οι αλλαγές από την προηγούμενη έκδοση περιλαμβάνουν πέντε αρχιτεκτονικά μοντέλα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Γλώσσας Σήμανσης Ink

6 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης εξέδωσε το πρώτο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Γλώσσας Σήμανσης Ink (Ink Markup Language - InkML). Η μορφή δεδομένων InkML χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση μελανιού που εισάγεται με ηλεκτρονικό στυλό ή με γραφίδα. Εφαρμογές του Παγκοσμίου Ιστού που χειρίζονται μελάνι μπορούν να επεξεργαστούν και να ανταλλάξουν χειρόγραφα, χειρονομίες, σκίτσα, μουσική και άλλες σημειολογικές γλώσσες. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις του xml:id

6 Αυγούστου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Core εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Απαιτήσεων xml:id (xml:id Requirements). Οι απαιτήσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις τάξεις επεξεργαστών XML, περιγράφουν ένα μηχανισμό αναγνώρισης XML στοιχείου από ένα αναλυτικό “αναγνωριστή” (identifier - ID) ανεξάρτητο από τον Ορισμό Τύπου Εγγράφου (Document Type Definition - DTD) και την επικύρωση του XML schema. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Συνέδριο για τις Υπηρεσίες του Παγκόσμιου Ιστού στις 28-29 Αυγούστου, Τόκιο, Ιαπωνία

5 Αυγούστου 2003

Η εγγραφή είναι ανοιχτή για το Συνέδριο Web Services Conference 2003 στο IDG της Ιαπωνίας, στις 28 Αυγούστου - Ημέρα Τεχνολογίας - και 29 Αυγούστου - Επιχειρηματική Ημέρα - στο Τόκιο. Στις 28 Αυγούστου ο Hugo Haas, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του W3C των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού, δίνει ομιλία για την υποδομή των Υπηρεσιών Παγκοσμίου Ιστού: “Που βρισκόμαστε;” και ο Kazuhiro Kitagawa, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του W3C για την Ανεξαρτησία Συσκευών συντονίζει panel σχετικά με τις Υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού και το Ψηφιακό Οικιακό Δίκτυο. Το W3C παρέχει εκθεσιακό χώρο και τις δύο μέρες. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τις υπηρεσίες του Παγκοσμίου Ιστού (Web services).

Το XML Events Είναι μια Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

5 Αυγούστου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση του XML Events σε Προτεινόμενη Σύσταση. Η προδιαγραφή ορίζει μια ενότητα που χρησιμοποιείται για τη συσχέτιση συμπεριφορών σε επίπεδο σήμανσης εγγράφων για γλώσσες XML και υποστηρίζει το μοντέλο DOM Level 2 event. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του HTML.

Η Δεύτερη Έκδοση του MathML 2.0 Είναι μια Προτεινόμενη, Προσαρμοσμένη Σύσταση του W3C

5 Αυγούστου 2003

Το W3C με ιδιαίτερη ευχαρίστηση εκδίδει μια Προτεινόμενη, Προσαρμοσμένη Σύσταση της δεύτερης έκδοσης της Γλώσσας Σήμανσης Μαθηματικών 2.0: Mathematical Markup Language (MathML) Version 2.0 (2nd Edition). Το MathML είναι μια εφαρμογή σε XML που επιτρέπει την επεξεργασία, λήψη και διανομή της μαθηματικής σημειολογίας και του περιεχομένου στον Παγκόσμιο Ιστό. Η δεύτερη έκδοση περιέχει διευκρινίσεις και διορθώσεις σφαλμάτων. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Math.

Οι Ομιλίες του W3C τον Αύγουστο

4 Αυγούστου 2003

Ο Ivan Herman μιλάει στην Ημέρα του W3C (W3C Day) στο Συνέδριο: Evolve Conference 2003 που πραγματοποιείται στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας στις 18 Αυγούστου. Στις 21 Αυγούστου ο Ivan Herman παρουσιάζει στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το Γραφείο της Αυστραλίας του W3C (W3C Australian Office) είναι χορηγός και των δύο εκδηλώσεων. Στις 28 Αυγούστου, ο Hugo Haas δίνει ομιλία στο IDG, Τόκιο της Ιαπωνίας, στο Συνέδριο Web Services Conference 2003 (η ιστοσελίδα είναι στα Ιαπωνικά). Μπορείτε να μάθετε για μελλοντικές (upcoming) εμφανίσεις και εκδηλώσεις του W3C, επίσης διαθέσιμες σε μορφή RSS channel και iCalendar.

Το XForms γίνεται Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

1 Αυγούστου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση του XForms 1.0 σε Προτεινόμενη Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 29 Αυγούστου. Πιο ευέλικτη από τις προηγούμενες τεχνολογικές μορφές των HTML και XHTML, η νέα γενιά των μορφών του Παγκοσμίου Ιστού διαχωρίζει το σκοπό, την παρουσίαση και τα δεδομένα. Η προδιαγραφή XForms είναι γραμμένη για συγγραφείς και για όσους την εφαρμόζουν. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα XForms.

Το DOM Level 3 Validation Είναι Υποψήφια Σύσταση του W3C

30 Ιουλίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την προώθηση της Προδιαγραφής Μοντέλου Αντικειμένου Εγγράφου Document Object Model (DOM) Level 3 Validation Specification σε Υποψήφια Σύσταση. Το Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (DOM) επιτρέπει στα προγράμματα και στα σενάρια να αναθεωρούν το περιεχόμενο και το στυλ των εγγράφων δυναμικά. Αυτή η ιδιότητα του DOM3 εξασφαλίζει την επικύρωση των εγγράφων. Προσκαλούμε τα σχόλιά σας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Δραστηριότητα DOM.

Εκδόθηκε η Νότα της Ομάδας Εργασίας για τα Σενάρια Χρήσης SOAP

30 Ιουλίου 2003

Το SOAP Version 1.2 Usage Scenarios εκδόθηκε ως Νότα, εφόσον η Ομάδα Εργασίας XML Protocol ολοκλήρωσε τη δουλειά σε αυτό. Αυτό το έγγραφο χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του SOAP Version 1.2 και έχει εξυπηρετήσει το σκοπό του. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα των υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για Τελικό Σχολιασμό του XHTML-Print

29 Ιουλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας HTML εξέδωσε το XHTML-Print ως το πρώτο δημόσιο και υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για Τελικό Σχολιασμό. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Το XHTML-Print έχει σχεδιαστεί για εκτύπωση από κινητές συσκευές, εκτυπωτές χαμηλού κόστους και για περιβάλλοντα χωρίς συγκεκριμένο driver εκτυπωτή. Η δουλειά βασίζεται σε XHTML-Print που έχει γραφτεί από την Ομάδα Εργασίας Printer - PWG, ως πρόγραμμα του IEEE-ISTO. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του HTML.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CC/PP

28 Ιουλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CC/PP εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Composite Capability/Preference Profiles (CC/PP): Structure and Vocabularies που περιλαμβάνει τα σχόλια από την αξιολόγηση Τελικού Σχολιασμού. Ένα προφίλ CC/PP, που έχει το ρόλο να καθοδηγεί την υιοθέτηση περιεχομένου, περιγράφει τις δυνατότητες των συσκευών και τις προτιμήσεις των χρηστών. Η περίοδος αξιολόγησης για αυτό το έγγραφο είναι δύο εβδομάδες, μετά από τις οποίες η Ομάδα Εργασίας περιμένει να ζητήσει να γίνει Προτεινόμενη Σύσταση. Μπορείτε να διαβάσετε για την ανεξαρτησία συσκευών (device independence).

Πρόσκληση για Συμμετοχή: Workshop σε δυαδικό XML

28 Ιουλίου 2003

Στις 11 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή άρθρων για το Workshop του W3C με θέμα τη Δυαδική Ανταλλαγή Συνόλων Πληροφοριών σε XML (Binary Interchange of XML Information Item Sets) που θα πραγματοποιηθεί στη Santa Clara της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 24-26 Σεπτεμβρίου. 60 παρευρισκόμενοι θα μελετήσουν μεθόδους συμπίεσης αρχείων XML για εξοικονόμηση bandwidth και χρόνου προσπέλασης. Ο στόχος του workshop είναι να εξετάσει αν μπορεί να δημιουργηθεί μια Ομάδα Εργασίας του W3C για να παράγει μια δια-λειτουργική, προσβάσιμη και διεθνοποιημένη μορφή δυαδικής μεταφοράς. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Εκδόθηκε η Νότα της Ομάδας Εργασίας για τις Απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου XML

28 Ιουλίου 2003

Οι Απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου XML (XML Protocol (XMLP) Requirements) εκδόθηκαν ως Νότα της Ομάδας Εργασίας XML, η οποία σταμάτησε τις εργασίες σε αυτόν τον οδηγό, που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση υποψηφίων πρωτοκόλλων και για τη συλλογιστική ανάπτυξης του ίδιου του πρωτοκόλλου. Η Ομάδα πιστεύει ότι το έγγραφο έχει εξυπηρετήσει το σκοπό του. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκε υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Βελτιστοποίησης Μεταφοράς Mηνυμάτων SOAP

21 Ιουλίου 2003

Η Ομάδα εργασίας XML Protocol εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Μηχανισμού Βελτιστοποίησης Μεταφοράς Μηνυμάτων SOAP (SOAP Message Transmission Optimization Mechanism). Εμπνευσμένη από το PASWA, η εν λόγω τεχνική αναφορά βελτιώνει το SOAP HTTP Binding και παρουσιάζει ένα μηχανισμό για βελτίωση των επιδόσεων του SOAP σε αφηρημένες αλλά και συγκεκριμένες υλοποιήσεις. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα Web services.

Εκδόθηκε αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (SVG) 1.2

15 Ιουλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας SVG εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών 1.2 (Scalable Vector Graphics (SVG) 1.2) περιγράφοντας πιθανές νέες περιοχές δουλειάς. Το SVG διακομίζει προσβάσιμα, δυναμικά και επαναχρησιμοποιούμενα διανυσματικά γραφικά , κείμενο και εικόνες στον Παγκόσμιο Ιστό σε XML. Η Ομάδα Εργασίας SVG ρητά καλεί σε αξιολόγηση του προσχεδίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του SVG.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του SVG Print

15 Ιουλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας SVG εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του SVG Print. Το έγγραφο προϋποθέτει ευχέρεια του χρήστη με το SVG 1.2 και περιέχει επεξηγηματικές οδηγίες για τη χρήση του SVG 1.2 για εκτύπωση. Τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (SVG) περιγράφουν δισδιάστατα διανυσματικά αλλά και μεικτού τύπου (διανυσματικά-κοκκιδοπλαίσια) γραφικά σε XML. Η Ομάδα Εργασίας καλεί σε αξιολόγηση του προσχεδίου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του SVG.

Εκδόθηκε το Amaya 8.1a

15 Ιουλίου 2003

Το Amaya αποτελεί τον φυλλομετρητή και εργαλείο έκδοσης ιστοσελίδων του W3C. Η έκδοση 8.1a περιέχει διορθώσεις σφαλμάτων αλλά και βελτιώσεις στη διεπαφή χρήστη, στις επισημειώσεις, καθώς και στη χρήση των XHTML, HTML, MathML, SVG, και CSS. Μπορείτε να καταφορτώσετε (download) το δυαδικό κώδικα του Amaya για Solaris, Linux και Windows, καθώς και τα αντίστοιχα πακέτα Debian και RPM. Ο πηγαίος κώδικας (source code) είναι επίσης διαθέσιμος. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα του Amaya.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Βασικής Διεπαφής Χρήστη για CSS3 για Τελικό Σχολιασμό

3 Ιουλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CSS εξέδωσε για Τελικό Σχολιασμό ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Βασικής Διεπαφής Χρήστη (Basic User Interface), ενός module της γλώσσας Cascading Style Sheets (CSS). Το έγγραφο αυτό περιγράφει καταστάσεις (states) χαρακτηριστικά της διεπαφής χρήστη, όπως και τμήματα στοιχείων, φόρμες, ιδιότητες της HTML που αναφέρονται στο στυλ, πλοήγηση εστίασης, καθώς και στοιχεία στυλ ως εικονίδια προσβασιμότητας. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα έως τις 31 Ιουλίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CSS.

Οι Ομιλίες του W3C τον Ιούλιο

1 Ιουλίου 2003

Μπορείτε να μάθετε για μελλοντικές (upcoming) εμφανίσεις και εκδηλώσεις, επίσης διαθέσιμες μέσω RSS channel και iCalendar.

 • Ο Richard Ishida παρουσιάζει στο LISA Forum Ευρώπη 2003 στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, στις 2 Ιουλίου.
 • Οι Steven Pemberton και Rutger van Waveren παρουσιάζουν στο Zomersessie van NGI Limburg: XHTML2 en XForms, state of the art en stage-ervaringen bij het W3C στο Μάαστριχ, Ολλανδία στις 3 Ιουλίου.
 • Η Judy Brewer παρουσιάζει στο eGovernment Conference 2003 στο Κόμο, Ιταλία στις 7 Ιουλίου.
 • Η ομάδα Εργασίας SVG του W3C, Οι Chris Lilley και Dean Jackson θα παρευρεθούν στο SVG Open 2003 που θα γίνει στο Βανκούβερ, Καναδά στις 13-18 Ιουλίου.
 • Ο David Booth παρουσιάζει στο sd&m-Konferenz 2003 στο Μόναχο, Γερμανία στις 17 Ιουλίου.

Εκδόθηκε το Έγγραφο Διαδικασιών και οι Κανόνες Έκδοσης του W3C

1 Ιουλίου 2003

Το 18 June 2003 W3C Process Document είναι λειτουργικό από σήμερα. Το έγγραφο, που έχει δημιουργηθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή και έχει αναθεωρηθεί από το W3C, περιγράφει τη δομή και τις λειτουργίες του W3C. Ανάμεσα στις αλλαγές (changes) είναι τα επίπεδα ωριμότητας των νέων εγγράφων, οι κανόνες για τη διόρθωση των Συστάσεων και μια βελτιωμένη διαδικασία συνεργασιών για τη δουλειά του W3C με άλλους οργανισμούς. Οι συνοδευτικοί Κανόνες Έκδοσης (Publication Rules) έχουν αναθεωρηθεί και είναι διαθέσιμοι για το κοινό.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του W3C Εκλέγει Νέο Συμβούλιο

1 Ιουλίου 2003

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του W3C συμπλήρωσε πέντε ανοιχτές θέσεις στο Συμβούλιο (W3C Advisory Board). Το Συμβούλιο, που δημιουργήθηκε το 1998, παρέχει οδηγίες στην Ομάδα σε θέματα στρατηγικής, διαχείρισης, νομικών θεμάτων, διαδικασιών και επίλυσης διαφωνιών. Ξεκινώντας την 1 Ιουλίου, οι εννέα συμμετέχοντες στο Συμβούλιο είναι οι: Ann Bassetti (Boeing), Jim Bell (Hewlett-Packard), Klaus Birkenbihl (Fraunhofer-Gesellschaft), Carl Cargill (Sun Microsystems), Don Deutsch (Oracle), Steve Holbrook (IBM), Ken Laskey (MITRE), Ora Lassila (Nokia) και Lauren Wood (όχι σε οργανισμό). Ο Steve Zilles είναι ο προσωρινός Πρόεδρος του Συμβουλίου.

SVG Open 2003: Βανκούβερ του Καναδά 13-18 Ιουλίου

30 Ιουνίου 2003

Το SVG Open 2003 πραγματοποιείται από 15 ως 18 Ιουλίου στο Βανκούβερ του Καναδά. Επιπλέον workshops μισής μέρας και εκπαιδευτικές ομιλίες θα γίνουν στις 13-14 Ιουλίου. Συν-χρηματοδούμενο από το W3C, η σειρά συνεδρίων SVG Open είναι το σημαντικότερο forum για τους κατασκευαστές SVG για να ανταλλάξουν ιδέες, παραδείγματα και υλοποιήσεις. Η εγγραφή είναι ανοιχτή. Η Ομάδα Εργασίας SVG και οι Chris Lilley, Dean Jackson του W3C θα συμμετάσχουν. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το SVG.

Αναθεωρήθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού

27 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Τεχνικής Αρχιτεκτονικής (TAG) του W3C εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού (Architecture of the World Wide Web). Το έγγραφο συζητάει αρχές αρχιτεκτονικής του Παγκοσμίου Ιστού και τη συμπεριφορά πρακτόρων που ανταλλάσσουν πληροφορίες εντός του. Απευθύνει μερικά κοινωνικά ζητήματα που συνεισφέρουν στον κοινό χώρο πληροφορίας. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ομάδας TAG.

Αναθεωρήθηκαν οι Απαιτήσεις του Xquery

27 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Query εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Απαιτήσεων XML Query (XML Query - XQuery Requirements). Το προσχέδιο καθορίζει τους στόχους, τις απαιτήσεις και τα σενάρια χρήσης για το μοντέλο δεδομένων Xquery, την άλγεβρα και τη γλώσσα query. Δείχνει την κατάσταση κάθε απαίτησης στην οικογένεια προδιαγραφών Xquery. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Οδηγιών Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού 2.0

24 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οδηγιών Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού (WCAG) εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Παγκοσμίου Ιστού 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) βασισμένο σε ευρείες αρχές σχεδιασμού. Ακολουθώντας τα σημεία ελέγχου της WCAG, το περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού γίνεται προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε χρήστες ποικιλίας συσκευών που υλοποιούν εφαρμογές του Παγκοσμίου Ιστού όπως τηλέφωνα, κινητές συσκευές, κιόσκια και συσκευές δικτύου. Μπορείτε να διαβάσετε για την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο Ιστό (Web Accessibility Initiative).

Το SOAP Έκδοση 1.2 είναι Σύσταση του W3C

24 Ιουνίου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε σήμερα το SOAP Έκδοση 1.2 ως Σύσταση του W3C. Η Σύσταση αποτελείται από τέσσερα έγγραφα: SOAP Version 1.2 Primer, SOAP Version 1.2 Messaging Framework, SOAP Version 1.2 Adjuncts και SOAP Version 1.2 Assertions and Test Collection. Ανεπτυγμένο από την Ομάδα Εργασίας Πρωτοκόλλου XML του W3C, το SOAP Έκδοση 1.2 είναι ένα ελαφρύ πρωτόκολλο για την ανταλλαγή δομημένης πληροφορίας σε ένα αποκεντροποιημένο, κατανεμημένο περιβάλλον, όπως ο Παγκόσμιος Ιστός. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release), τις συστάσεις (testimonials) τις αλλαγές και τα οφέλη (changes and benefits) και τις συχνές ερωτήσεις (FAQ). Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών του Παγκοσμίου Ιστού (Web services home page).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού του DOM Level 3 Load and Save

19 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας DOM εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για Τελικό Σχολιασμό του DOM Level 3 Load and Save Specification. Αυτή η διεπαφή του Μοντέλου Αντικειμένου Εγγράφου (DOM) επιτρέπει στα προγράμματα και στα εκτελέσιμα σενάρια (scripts) να φορτώνουν το περιεχόμενο ενός εγγράφου XML σε έγγραφο DOM και μετατροπή ενός εγγράφου DOM σε έγγραφο XML. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι 31 Ιουλίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του DOM.

Επανεκδόθηκαν η Unicode σε XML και άλλες Γλώσσες Σημείωσης Φωνής

13 Ιουνίου 2003

Αναθεωρημένες για το Πρότυπο Unicode Έκδοση 4.0, το Unicode in XML and other Markup Languages έχει επανεκδοθεί ως Τεχνική Αναφορά Unicode και Νότα του W3C. Αυτές οι οδηγίες καλύπτουν τη χρήση του Unicode με γλώσσες σημείωσης όπως η XML. Εκδίδονται μαζί από την Τεχνική Επιτροπή Unicode, την Ομάδα Εργασίας Διεθνοποίησης και το Interest Group του W3C. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα Διεθνοποίησης του W3C (Internationalization Activity).

Εκδόθηκε το Συντακτικό για Παρουσίαση του OWL XML

13 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε το Συντακτικό για Παρουσίαση σε XML (XML Presentation Syntax) για τη Γλώσσα Οντολογίας OWL ως Νότα του W3C. Η Νότα συνιστά ένα πιθανό συντακτικό παρουσίασης XML και περιλαμβάνει XML schemas για OWL Lite, OWL DL, και OWL Full. Το OWL χρησιμοποιείται για την έκδοση και κοινή χρήση συνόλων όρων, που ονομάζονται οντολογίες, παρέχοντας προηγμένη αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό, πράκτορες λογισμικού και διαχείριση γνώσης. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Αναθεωρήθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CCXML

12 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Voice Browser εξέδωσε το τρίτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Voice Browser Call Control: CCXML Version 1.0 συμπεριλαμβανόμενων μερικών σημαντικών αναθεωρήσεων. Τα CCXML - συντομογραφία του Call Control eXtensible Markup Language - παρέχει υποστήριξη ελέγχου τηλεφωνικών κλήσεων για το VoiceXML και άλλα συστήματα διαλόγου. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Voice Browser.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Γλώσσας Περιγραφής των Υπηρεσιών Ιστού (WSDL)

11 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Περιγραφής των Υπηρεσιών Ιστού εξέδωσε τρία υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Γλώσσας Περιγραφής των Υπηρεσιών Ιστού (WSDL) Έκδοση 1.2. Η Κεντρική Γλώσσα (Core Language) και οι Δεσμεύσεις (Bindings) είναι αναθεωρήσεις και το Message Patterns είναι το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο. Το WSDL είναι μια μορφή XML για την περιγραφή υπηρεσιών δικτύου ως σύνολο τελικών σημείων που δρουν σε μηνύματα. Μπορείτε να διαβάσετε για τις Υπηρεσίες Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του DOM Level 3 Core για Τελικό Σχολιασμό

10 Ιουνίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας DOM εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για Τελικό Σχολιασμό για την προδιαγραφή Level 3 Core του Μοντέλου Αντικειμένου Εγγράφου (Document Object Model - DOM Level 3 Core Specification). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 31 Ιουλίου. Το προσχέδιο ορίζει αντικείμενα και διεπαφές που επιτρέπουν στους κατασκευαστές λογισμικού και στους συγγραφείς εκτελέσιμων σεναρίων (scripts) του Παγκοσμίου Ιστού να έχουν πρόσβαση και να εκμεταλλεύονται περιεχόμενο HTML και XML. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του DOM.

Το W3C Εγκαινιάζει την Περιοδεία του Σημασιολογικού Ιστού στην Ευρώπη

10 Ιουνίου 2003

Το W3C εγκαινιάζει την Περιοδεία του για το Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Tour) σήμερα στη Ρώμη. Χρηματοδοτημένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η περιοδεία περιλαμβάνει Ημερίδες στο Λονδίνο, Μόναχο, Αθήνα και Βρυξέλλες και φιλοξενεί παρουσιάσεις από Μέλη του W3C και τεχνικό προσωπικό. Η περιοδεία προωθεί τις τεχνολογίες του W3C που φέρνουν στον Παγκόσμιο Ιστό πιο αποτελεσματική ανακάλυψη, αυτοματοποίηση, ενσωμάτωση και επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων. Οι Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν από 10-24 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά εγγραφή προαπαιτείται. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release) εκτός από Ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

Οι Ομιλίες του W3C τον Ιούνιο

2 Ιουνίου 2003

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για μελλοντικές (upcoming) εμφανίσεις και εκδηλώσεις του W3C, επίσης διαθέσιμες μέσω RSS channel και iCalendar.

 • Ο C. M. Sperberg-McQueen παρουσίασε στο Web X: A Decade of the World Wide Web στην Αθήνα, GA των Ηνωμένων Πολιτειών στις 1 Ιουνίου.
 • Ο Massimo Marchiori στο SaS Seminar Series, Πανεπιστήμιο του Linkoping της Σουηδίας στις 5 Ιουνίου.
 • Ο Matt May στο SLA 2003 της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Ιουνίου.
 • Η Περιοδεία για το Σημασιολογικό Ιστό (W3C Semantic Tour) πραγματοποιείται από 10 ως 24 Ιουνίου σε πέντε Ευρωπαϊκές πόλεις (Ρώμη, Λονδίνο, Μόναχο, Αθήνα, Βρυξέλλες).
 • Ο Hugo Haas δίνει ομιλία σε κασέτα στο Enterprise Portal & Web Services Conference 2003 στο Χονγκ-Κονγκ στις 18 Ιουνίου.
 • Ο Shawn Lawton Henry παρουσιάζει στις 24, 25 και 26 Ιουνίου στο UPA 12th Annual Conference "Ubiquitous Usability" στο Scottsdale, ΑΖ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού για τα Παραδείγματα OWL

29 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού των Παραδειγμάτων της Οντολογικής Γλώσσας OWL (OWL Web Ontology Language Test Cases). Σχεδιασμένο για κατασκευαστές OWL, το προσχέδιο συνοδεύει τον ορισμό της γλώσσας OWL (language definition). Η γλώσσα OWL χρησιμοποιείται στην έκδοση και κοινοχρησία συνόλων από όρους που ονομάζονται οντολογίες, οι οποίες παρέχουν προηγμένη δυνατότητα αναζήτησης στον Ιστό, πράκτορες λογισμικού και διαχείριση γνώσης. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Η Δεύτερη Έκδοση του PNG Είναι μια Προτεινόμενη Σύσταση

27 Μαΐου 2003

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το W3C ανακοινώνει τη δημοσίευση της δεύτερης έκδοσης της προδιαγραφής που αφορά τα Φορητά Δικτυακά Γραφικά (Portable Network Graphics (PNG) Specification-Second Edition) ως Προτεινόμενη Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 23 Ιουνίου. Το PNG είναι μια μορφή εγγράφου γραφικών για εικόνες με κοκκιδοπλαίσια. Υποστηρίζονται εικόνες Indexed-color, grayscale και truecolor μαζί με ένα προαιρετικό κανάλι alpha. Το έγγραφο είναι στα τελικά στάδια προτυποποίησης με ISO, ως διεθνές πρότυπο, το ISO/IEC 15948. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα Γραφικών (Graphics).

Τα Web Standards Switch και ο Βοηθός Log Validator Βελτιώνουν Ιστοσελίδες

26 Μαΐου 2003

Η Δραστηριότητα Διασφάλισης Ποιότητας του W3C ανακοινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το άρθρο Web Standards Switch: or how to improve your Web site easily που έχει γραφτεί για το επιχειρησιακό περιβάλλον καθώς και μια νέα έκδοση του Log Validator. Και τα δύο βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας των ιστοσελίδων, ανεξαρτήτως από το μέγεθός τους. Μπορείτε να διαβάσετε για τη δραστηριότητα Διασφάλισης Ποιότητας (Quality Assurance - QA).

Το W3C Εγκρίνει την Πολιτική Ευρεσιτεχνιών

21 Μαΐου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού ενέκρινε την Πολιτική Ευρεσιτεχνιών του W3C (W3C Patent Policy) που είναι βασισμένη στην αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή και το κοινό. Η πολιτική, που έχει γραφεί από την Ομάδα Εργασίας Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών, είχε την υποστήριξη των Μελών του W3C, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Σύσταση στο πρόσφατο παρελθόν. Η πολιτική ενθαρρύνει πρότυπα Ιστού απαλλαγμένα από πνευματικά και συγγραφικά δικαιώματα. Επίσης, διαχειρίζεται τη μεταχείριση των ευρεσιτεχνιών κατά τη διαδικασία παραγωγής και εφαρμογής των Συστάσεων του W3C. Μπορείτε να διαβάσετε τη δημόσια απόφαση του Διευθυντή (public Director's decision) και το δελτίο τύπου (press release) και να επισκεφθείτε τη σελίδα της πολιτικής ευρεσιτεχνιών (patent policy).

Τα "W3C Track" και οι Επιδείξεις (Demos) προβλήθηκαν στο WWW2003

17 Μαΐου 2003

Το W3C Track στο οποίο προεδρεύει η Marie-Claire Forgue πραγματοποιείται από τις 21 ως τις 23 Μαΐου στο 12ο Διεθνές Συνέδριο για τον Παγκόσμιο Ιστό (Twelfth International World Wide Web Conference - WWW2003) στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Οι παρευρισκόμενοι στο Συνέδριο είναι επίσης προσκεκλημένοι στο χώρο προβολής εκθεμάτων που οργανώνεται σε συνεργασία με το Ουγγρικό Γραφείο του W3C (W3C Hungarian Office) όπως και σε ζωντανές επιδείξεις (live demos) καθώς και στις παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Ημέρα των Κατασκευαστών στις 24 Μαΐου.

Αναθεωρήθηκαν τα Σενάρια Χρήσης για τις Υπηρεσίες Διεθνοποίησης του W3C

16 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Web Services Task Force, μέρος της Ομάδας Εργασίας Διεθνοποίησης εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Σεναρίων Χρήσης για τις Υπηρεσίες Διεθνοποίησης (Web Services Internationalization Usage Scenarios). Το έγγραφο εξετάζει πως η γλώσσα, τα πολιτιστικά στοιχεία και άλλα σχετικά θέματα αλληλεπιδρούν με την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία των υπηρεσιών Ιστού. Η Ομάδα προσκαλεί το σχολιασμό σας. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Διεθνοποίησης (Internationalization home page).

Πλαίσιο QA: Αναθεωρήθηκαν οι Οδηγίες Δοκιμών

16 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για τη Διασφάλιση Ποιότητας εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Πλαισίου QA: Οδηγίες Δοκιμών (QA Framework: Test Guidelines). Ως ένα από τα προσχέδια της οικογένειας εγγράφων της QA, ορίζει ένα σύνολο κοινών οδηγιών για υλικά δοκιμών εναρμόνισης με τις προδιαγραφές του W3C. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της QA και να διαβάσετε σχετικά με τη Δραστηριότητα QA (QA Activity).

Timed Text: Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Σεναρίων Χρήσης και Απαιτήσεων

15 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Timed Text εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Σεναρίων Χρήσης και Απαιτήσεων του Timed Text Authoring Format 1.0 (Timed Text (TT) Authoring Format 1.0 Use Cases and Requirements). Η ομάδα αναπτύσσει μια φορητή μορφή βασισμένη σε XML που χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση ρέοντος κειμένου συγχρονισμένου με χρονικά μέσα (audio, video). Αυτή η μορφή περιεχομένου μπορεί να εναλλαχθεί ανάμεσα σε συστήματα συγγραφής. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Χρονικού Κειμένου (Timed Text).

Το WAI του W3C Συμμετέχει στην Εγκαινίαση της Ευρω-Πρόσβασης

14 Μαΐου 2003

Το W3C/WAI συμμετέχει σε Συμφωνία Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με είκοσι-τέσσερις Ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την επίτευξη ενός εναρμονισμένου συνόλου υπηρεσιών υποστήριξης σε όλη την Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει μια μεθοδολογία αξιολόγησης, τεχνική υποστήριξη και Ευρωπαϊκή πιστοποίηση εξουσιοδότησης για πρόσβαση στον Ιστό βασισμένη στις Οδηγίες Πρόσβασης Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines). Μπορείτε να διαβάσετε για την Πρωτοβουλία Πρόσβασης στον Ιστό (Web Accessibility Initiative - WAI).

Tα CSS3 Modules γίνονται Υποψήφιες Συστάσεις του W3C

14 Μαΐου 2003

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το W3C ανακοινώνει την προώθηση τριών ενοτήτων (modules) CSS3 σε Υποψήφια Σύσταση: Τις Color, Ruby, και Text. Μια δεύτερη Υποψήφια Σύσταση του CSS TV Profile 1.0 περιλαμβάνει συντακτικές προτάσεις. Η Ομάδα Εργασίας CSS επίσης εξέδωσε τα πρώτα δημόσια υπό Διαμόρφωση Προσχέδια του CSS3, τις ενότητες Generated and Replaced Content και Speech. Η Cascading Style Sheets (CSS) είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για την ερμηνεία δομημένων εγγράφων όπως HTML και XML στην οθόνη, στο χαρτί και στην ομιλία. Τα σχόλιά σας (Comments) είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CSS.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Αρχιτεκτονικής Υπηρεσιών Ιστού

14 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Αρχιτεκτονικής Υπηρεσιών Ιστού αναθεώρησε τρία υπό Διαμόρφωση Προσχέδια: Τα Web Services Architecture, Usage Scenarios και το Web Services Glossary. Εφαρμογές λογισμικού μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας Υπηρεσίες Ιστού για την παρουσίαση δυναμικής πληροφορίας - όσον αφορά το πλαίσιο - στο χρήστη. Η αναφορά αρχιτεκτονικής αναγνωρίζει τις συνιστώσες των Υπηρεσιών Ιστού, ορίζει τις σχέσεις τους και επιτυγχάνει περιορισμούς. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Χαρακτηριστικών Παρουσίασης Core

13 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Ανεξαρτησίας Συσκευών εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Σεναρίων χρήσης των Χαρακτηριστικών Παρουσίασης Core (Core Presentation Characteristics: Requirements and Use Cases). Η Ομάδα χτίζει μια βάση υιοθέτησης περιεχομένου σε δυνατότητες παρουσίασης συσκευών. Αυτό το προσχέδιο παρέχει ένα κοινό σύνολο ορισμών ιδιοτήτων ή χαρακτηριστικών που μπορούν να επανα-χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά λεξιλόγια. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ανεξαρτησίας Συσκευών (Device Independence home page).

Ο Δείκτης Μετάφρασης του W3C Βασίζεται σε RDF

12 Μαΐου 2003

Το W3C ευχαριστεί τους εθελοντές που συνεισέφεραν το χρόνο τους για τη μετάφραση των εκδόσεων του W3C σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Για τη διαφήμιση του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web), XML και των Τεχνολογιών Διεθνοποίησης (internationalization technologies) του W3C, δεδομένα για εθελοντικές μεταφράσεις των τεχνικών εγγράφων του W3C (technical reports) και σχετικά έγγραφα διατηρούνται σε μορφή RDF κωδικοποιημένη με XML. Συνδυάζοντας αυτά τα μεταδεδομένα (metadata) με άλλα έγγραφα RDF, ο δείκτης μετάφρασης κάνει εκτεταμένη χρήση Unicode, διασυνδέει σε επίσημες εκδοχές και μπορεί κανείς να τον δει ανάλογα με τη γλώσσα ή την Τεχνολογία. Μπορείτε να διαβάσετε για την περιγραφή της εργασίας (project description) και να επισκεφθείτε τη σελίδα Μεταφράσεων του W3C (Translations at W3C)

Αναθεωρήθηκε η Νότα Πλαισίου Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης

10 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης εξέδωσε μια αναθεώρηση της Νότας Πλαισίου Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης του W3C (W3C Multimodal Interaction Framework). Το πλαίσιο αναγνωρίζει τις σημαντικότερες συνιστώσες για πολυτροπικά συστήματα. Η ομάδα γράφει προδιαγραφές για να επεκτείνει τη διεπαφή χρηστών στον Ιστό, προσφέροντας επιλογές εισόδου και εξόδου δεδομένων "οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε συσκευή, οποτεδήποτε". Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα της Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction).

Αναθεωρήθηκε η Υπηρεσία Επικύρωσης RDF του W3C

8 Μαΐου 2003

Η Υπηρεσία Επικύρωσης RDF (RDF Validation Service) του W3C αναθεωρήθηκε με σκοπό την υποστήριξη όλων των προδιαγραφών που περιγράφονται στην ανακοίνωση (announcement) των υπό Διαμόρφωση Προσχεδίων Τελικού Σχολιασμού του RDF. Μια νέα διαδραστική γραφική οπτική αναπαράσταση μοντέλων βασίζεται σε IsaViz. Το RDF validator στηρίζεται στο ARP parser έκδοση 2 άλφα που διανέμεται ως ανοιχτός κώδικας από τη Hewlett-Packard. Νέο στοιχείο στο ARP έκδοση 2 είναι η υποστήριξη datatype του RDF. Τα γραφικά δημιουργούνται χρησιμοποιώντας Graphviz 1.8.9. Η υπηρεσία λειτουργεί με Jigsaw.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του XHTML 2.0

7 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας HTML εξέδωσε το πέμπτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του XHTML 2.0. Ως γλώσσα που αποτελείται από πρότυπα δομικά στοιχεία, χωρίς στοιχεία παρουσίασης, η XHTML 2 πηγαίνει το HTML πίσω στις ρίζες του στη δόμηση εγγράφων. Το προσχέδιο περιλαμβάνει μια αρχική μορφή υλοποίησης του XHTML 2.0 σε RELAX NG. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του HTML.

Το SOAP Έκδοση 1.2 Γίνεται Προτεινόμενη Σύσταση του W3C

7 Μαΐου 2003

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το W3C ανακοινώνει την προώθηση του SOAP έκδοση 1.2 σε Προτεινόμενη Σύσταση. Η Προδιαγραφή αποτελείται από τέσσερα μέρη: Μέρος 1: Πλαίσιο Μηνυμάτων (Messaging Framework), Μέρος 2: Προσαρτήσεις (Adjuncts), τον Οδηγό Εκμάθησης (Primer) και τέλος το Μέρος Ισχυρισμοί και Συλλογή Δοκιμών (Assertions and Test Collection). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 7 Ιουνίου. Ανεπτυγμένη από την Ομάδα Εργασίας XML Protocol του W3C η έκδοση SOAP 1.2 είναι ένα ελαφρύ πρωτόκολλο για την ανταλλαγή δομημένης πληροφορίας σε ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο περιβάλλον. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release) και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Ιστού (Web services).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις για το XML Key Management

6 Μαΐου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XKMS εξέδωσε το τελευταίο μέρος των Απαιτήσεων του XML Key Management (XML Key Management (XKMS 2.0) Requirements) ως Νότα του W3C. Η Νότα καταγράφει το σχεδιασμό, το εύρος και τις απαιτήσεις της προδιαγραφής XML Key Management. Το XKMS καθορίζει τα πρωτόκολλα για τη διανομή και εγγραφή δημοσίων κλειδιών που χρησιμοποιούνται μαζί με XML Signature και XML Encryption. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XKMS.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια των Ten XQuery, XSLT και Xpath

5 Μαΐου 2003

Μέσα από κοινές προσπάθειες η Ομάδα Εργασίας XML Query καθώς και η Ομάδα Εργασίας XSL εξέδωσαν δέκα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια. Το μοντέλο δεδομένων καθώς και το μοντέλο functions and operators χρησιμοποιούνται από τα XPath, XSLT και από το Xquery και βρίσκονται υπό Τελικό Σχολιασμό μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα σχόλιά σας σε όλα αυτά τα έγγραφα είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του XML.

Ομιλίες του W3C το Μάιο

4 Μαΐου 2003

Ενημερωθείτε για προσεχείς παρουσιάσεις και εκδηλώσεις του W3C (upcoming appearances and events), επίσης διαθέσιμες μέσω RSS channel και iCalendar.

 • Ο Tim Berners-Lee δίνει ομιλία στο Los Angeles, CA, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη συνάντηση κορυφής Gartner Web Services and Application Integration Summit, στις 5 Μαΐου.
 • Ο Ivan Herman μιλάει στο Σεμινάριο "Semantic Web and Web Services: Semantic Web is Here -- Are You Ready?" στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 6 Μαΐου.
 • Ο Paul Cotton Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας XML Query, ο Henry S. Thompson και ο Richard Tobin παρουσιάζουν στην Ημερίδα XML Europe 2003 στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Μαΐου.
 • Η Wendy Chisholm παρουσιάζει στο WEBBIT 2003 (στα Ιταλικά) στην Πάδοβα της Ιταλίας στις 10 Μαΐου.
 • Ο Steven Pemberton δίνει ομιλία στο Integrazione di Usabilita e Accessibilita nei Siti Web (στα Ιταλικά) στην Πίζα της Ιταλίας στις 12 Μαΐου.
 • Ο Ivan Herman δίνει ομιλία με χορηγό το Γραφείο του W3C της Ουγγαρίας (W3C Office in Hungary) στο Polytechnic University of Budapest στις 13 Μαΐου.
 • Ο Daniel Weitzner συμμετέχει στα workshops Technologies For Protecting Personal Information: The Consumer Experience and The Business Experience στην Ουάσινγκτον DC, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις 14 Μαΐου.
 • Ο Tim Berners-Lee δίνει διάλεξη στην Ημερίδα "Πολιτισμική Σύγκλιση & Ψηφιακή Τεχνολογία" (Cultural Convergence and Digital Technology) στην Αθήνα στις 16 Μαΐου.
 • Οι Dan Connolly, Tim Berners-Lee και Sandro Hawke δίνουν εκπαιδευτική ομιλία στην Ημερίδα WWW2003 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας στις 20 Μαΐου.
 • Ο Tim Berners-Lee δίνει ομιλία στην Ημερίδα WWW2003 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας στις 21 Μαΐου.
 • Η Ομάδα του W3C παρουσιάζει το W3C Track με επικεφαλή τη Marie-Claire Forgue στην Ημερίδα WWW2003 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας στις 21-23 Μαΐου.
 • Οι Marja-Riitta Koivunen, Ralph Swick, Emmanuel Pietriga και Jose Kahan παρουσιάζουν στο Semantic Web track, οι Chris Lilley και Dean Jackson παρουσιάζουν στο Web Graphics track και οι Steven Pemberton και TV Raman παρουσιάζουν στο Mobile Web track, ενώ όλοι παρουσιάζουν στο WWW2003 Developers Day στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία στις 24 Μαΐου.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών (SVG) 1.2

29 Απριλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας SVG εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών (SVG) 1.2 (Scalable Vector Graphics - SVG 1.2) περιγράφοντας πιθανές νέες περιοχές δουλειάς. Το SVG περιγράφει δισδιάστατα διανυσματικά αλλά και μεικτού τύπου (διανυσματικά-κοκκιδοπλαίσια) γραφικά σε XML. Η Ομάδα Εργασίας καλεί σε αξιολόγηση του προσχεδίου που περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του SVG.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Οδηγιών Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Ιστού 2.0

29 Απριλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines - WCAG Working Group) εξέδωσε ένα υπό διαμόρφωση Προσχέδιο για τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) βασισμένο σε ευρείες αρχές σχεδιασμού. Τηρώντας τα σημεία ελέγχου της Ομάδας WCAG, το περιεχόμενο του Ιστού γίνεται προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και σε χρήστες με ποικιλία συσκευών, όπως τηλέφωνα, κινητές συσκευές, κιόσκια και συσκευές δικτύου. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του Ιστού (Web Accessibility Initiative).

Πρόσκληση για Συμμετοχή: Workshop του W3C για το Προσωπικό Απόρρητο

28 Απριλίου 2003

Στις 24 Μαΐου λήγει η προθεσμία για υποβολή άρθρων για το Workshop του W3C με θέμα το μακροπρόθεσμο Μέλλον του P3P και τις Enterprise Γλώσσες Προσωπικού Απορρήτου (Long-term Future of P3P and Enterprise Privacy Languages) που θα πραγματοποιηθεί στο ICPP του Κίελου, Schleswig-Holstein της Γερμανίας στις 18-20 Ιουνίου. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν το μέλλον της Πλατφόρμας Προτιμήσεων Προστασίας του Προσωπικού Απορρήτου (Platform for Privacy Preferences - P3P) και του EPAL. Το Workshop θα επικεντρωθεί στη στρατηγική, θα ενθαρρύνει τη συζήτηση σε λύσεις προστασίας προσωπικού απορρήτου βασισμένων σε metadata και θα διευκολύνει το συντονισμό. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Προστασίας Προσωπικού Απορρήτου (Privacy).

Εκδόθηκε το Amaya 8.0

23 Απριλίου 2003

Το Amaya είναι ο φυλλομετρητής Ιστού και εργαλείο συγγραφής του W3C. Νέα χαρακτηριστικά (new features) στη έκδοση 8.0 περιλαμβάνουν κλειδιά πρόσβασης στο μενού των Windows και βελτιωμένη υποστήριξη για τα SVG, SMIL, CSS και MathML. Η ομάδα του Amaya ευχαριστεί όλους τους χρήστες που βοήθησαν στις δοκιμές πριν την έκδοση. Μπορείτε να καταφορτώσετε (download) το δυαδικό κώδικα του Amaya για Solaris, Linux και Windows καθώς και τα αντίστοιχα πακέτα για Debian και RPM. Ο πηγαίος κώδικας (source code) είναι επίσης διαθέσιμος. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Amaya.

Το W3C ανακοινώνει Αναπληρωτή Διευθυντή, Υποδιευθυντή και Προεδρεύων για την Ευρώπη

18 Απριλίου 2003

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το W3C ανακοινώνει τρεις διοικητικές αναθέσεις που επιτρέπουν μια ισχυρότερη διεθνή εκπροσώπηση. Ο Daniel Dardailler τώρα αναλαμβάνει χρέη Αναπληρωτή Διευθυντή για την Ευρώπη. Ο Philipp Hoschka γίνεται Υποδιευθυντής για την Ευρώπη και διατηρεί το ρόλο του ως Επικεφαλής του Τομέα Αλληλεπίδρασης. Ο Steve Bratt, COΟ, αναλαμβάνει τον επιπρόσθετο ρόλο του Προεδρεύοντος. Μπορείτε να διαβάσετε για την Ομάδα Διαχείρισης του W3C. (Management Team).

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια του XML Key Management για Τελικό Σχολιασμό

18 Απριλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XKMS εξέδωσε για Τελικό Σχολιασμό υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της Προδιαγραφής XML Key Management Specification (XKMS) και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις (bindings). Τα έγγραφα καθορίζουν πρωτόκολλα για διανομή και εγγραφή των δημοσίων κλειδιών για χρήση με τα XML Signature και XML Encryption. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 23 Μαΐου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της XKMS.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Πλαισίου Οδηγιών για το I18n

17 Απριλίου 2003

Η Θεματική Ομάδα Οδηγιών, Επιμόρφωσης & Μεταφοράς Γνώσης (GEO), που εντάσσεται στην Ομάδα Εργασίας Διεθνοποίησης του W3C εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για το Πλαίσιο Οδηγιών 1.0 του i18n (Framework Document for i18n Guidelines 1.0). Το I18n αποτελεί συντομογραφία για το Internationalization. ("I", 18 γράμματα και "n" στο τέλος). Η Θεματική Ομάδα GEO έχει επιφορτιστεί το ρόλο της καλύτερης κατανόησης των τεχνολογιών διεθνοποίησης του W3C καθώς και της ευρείας και συνεπούς χρήσης τους. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα Διεθνοποίησης (Internationalization).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για Τελικό Σχολιασμό της Δεύτερης Έκδοσης του MathML 2.0

11 Απριλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Μαθηματικών εξέδωσε ένα υπό διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού για τη δεύτερη έκδοση της Γλώσσας Σήμανσης Μαθηματικών 2.0 (Mathematical Markup Language Version 2.0 - MathML 2nd Edition). H MathML 2.0 είναι γραμμένη σε XML και επιτρέπει τη διανομή, λήψη και επεξεργασία μαθηματικής σημειολογίας και περιεχομένου του Ιστού. Η 2η έκδοση εμπεριέχει διευκρινίσεις και διορθώσεις λαθών. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 9 Μαΐου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα Μαθηματικών (Math).

Η Περιοδεία του W3C για το Σημασιολογικό Ιστό στην Ευρώπη, 10-24 Ιουνίου

2 Απριλίου 2003

Από τις 10 ως τις 24 Ιουνίου το W3C διοργανώνει μια σειρά ημερίδων στη Ρώμη, το Λονδίνο, το Μόναχο, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Η Περιοδεία του Σημασιολογικού Ιστού (W3C Semantic Tour) προωθεί τις Τεχνολογίες εκείνες του W3C που συνεισφέρουν σε πιο αποτελεσματική ανακάλυψη, αυτοματοποίηση, ενσωμάτωση και επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων στον Ιστό. Οι διοργανωτές είναι τα αντίστοιχα Γραφεία του W3C στην Ιταλία (Italy), Ηνωμένο Βασίλειο & Ιρλανδία (UK and Ireland), Γερμανία (Germany), Ελλάδα και Βέλγιο & Λουξεμβούργο (Benelux). Όλες οι ημερίδες έχουν ελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτές για το κοινό.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Σημασιολογικής Ερμηνείας για Αναγνώριση Ομιλίας

2 Απριλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Voice Browser εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο με θέμα τη Σημασιολογική Ερμηνεία Αναγνώρισης Ομιλίας (Semantic Interpretation for Speech Recognition). Το προσχέδιο περιγράφει τα περιεχόμενα για τις ετικέτες (tags) της γραμματικής αναγνώρισης ομιλίας (speech recognition grammar) που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση φραστικών διατυπώσεων φυσικών γλωσσών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ενσωματωθούν στη μορφή δεδομένων EMMA. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 2 Μαΐου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Voice Browser.

Σεμινάριο στο Ελσίνκι στις 6 Μαΐου με θέμα το Σημασιολογικό Ιστό και τις Υπηρεσίες Ιστού

2 Απριλίου 2003

Εγγραφείτε (Register) στο σεμινάριο "Semantic Web and Web Services: Semantic Web is Here -- Are You Ready?" που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 6 Μαΐου. Συν-χρηματοδοτούμενο από το Φινλανδικό Γραφείο του W3C (W3C Finnish Office), το σεμινάριο θα εισαγάγει τις έννοιες πίσω από την ορολογία. Οι περισσότερες ομιλίες είναι στα Φινλανδικά ενώ οι Ivan Herman και Suresh Chande θα μιλήσουν στα Αγγλικά. Το γεγονός είναι ανοιχτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια της OWL για Τελικό Σχολιασμό

1 Απριλίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας Ιστού εξέδωσε έξι υπό Διαμόρφωση Προσχέδια (πέντε από τα οποία σε φάση Τελικού Σχολιασμού) για τη Γλώσσα Οντολογίας Ιστού (OWL) 1.0: Οδηγός (Guide), Επισκόπηση (Overview), Σενάρια Χρήσης και Απαιτήσεις (Use Cases and Requirements), Σημασιολογία και Αφηρημένο Συντακτικό (Semantics and Abstract Syntax), Αναφορά (Reference) και Παραδείγματα Χρήσης (Test Cases). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 9 Μαΐου. Η γλώσσα OWL χρησιμοποιείται στην έκδοση και κοινοχρησία συνόλων από όρους που ονομάζονται οντολογίες, οι οποίες παρέχουν προηγμένη δυνατότητα αναζήτησης στον Ιστό, πράκτορες λογισμικού και διαχείριση γνώσης. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Πρώιμη Εγγραφή για το W3C Track στο WWW2003

1 Απριλίου 2003

Ανακοινώθηκε το W3C Track για το Δωδέκατο Διεθνές Συνέδριο του Παγκοσμίου Ιστού (Twelfth International World Wide Web Conference - WWW2003) στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Το W3C συμμετέχει στις 21-23 Μαΐου με μια ευρεία γκάμα παρουσιάσεων για τον Ιστό, τους μελλοντικούς φυλλομετρητές, τις αρχές αρχιτεκτονικής του W3C, την οικογένεια XML, τις Υπηρεσίες Ιστού, το Σημασιολογικό Ιστό, τις νέες συσκευές και τις οριζόντιες δραστηριότητες. Η Πρώιμη εγγραφή (early bird registration) για το WWW2003 λήγει στις 15 Απριλίου.

Παρουσιάσεις της Ομάδας του W3C το μήνα Απρίλιο

1 Απριλίου 2003

Ενημερωθείτε για προσεχείς παρουσιάσεις και εκδηλώσεις του W3C (upcoming appearances and events), επίσης διαθέσιμες μέσω RSS channel και iCalendar.

 • O Stephane Boyera παρουσιάζει στο σεμινάριο Intech της INRIA (ιστοσελίδα στα Γαλλικά) στη Sophia-Antipolis της Γαλλίας στις 3 Απριλίου.
 • Ο Liam Quin συμμετέχει σε panel στο Συνέδριο e(X)literature Conference 2003 με τίτλο "Διατήρηση, Αρχειοθέτηση και Διάδοση της Ηλεκτρονικής Βιβλιογραφίας" στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Santa Barbara, Καλιφόρνια, Η.Π.Α. στις 4 Απριλίου.
 • Οι Steven Pemberton και Shawn Lawton δίνουν εκπαιδευτικές ομιλίες (tutorials) στις 5 και 6 Απριλίου, αντίστοιχα, στο Συνέδριο CHI 2003 Conference on Human Factors in Computing Systems στο Fort Lauderdale, Φλόριντα, Η.Π.Α.
 • Ο Daniel Dardailler προεδρεύει σε panel στο New Technologies for a More Accessible Society (ιστοσελίδα στα Γαλλικά) στο Παρίσι της Γαλλίας στις 19 Απριλίου.

Το DOM Level 3 Xpath Γίνεται Υποψήφια Σύσταση του W3C

31 Μαρτίου 2003

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το W3C ανακοινώνει την αναβάθμιση της προδιαγραφής Level 3 XPath του Μοντέλου Αντικειμένου Εγγράφου (DOM) (Document Object Model (DOM) Level 3 XPath Specification) σε Υποψήφια Σύσταση. Το έγγραφο παρέχει πρόσβαση σε δέντρα DOM χρησιμοποιώντας το XPath 1.0. Οι αξιολογήσεις είναι ευπρόσδεκτες μέχρι τις 26 Μαΐου. Όσοι το εφαρμόσουν καλούνται να στείλουν ένα μήνυμα στη δημόσια λίστα (mailing list) του DOM. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του DOM.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του DOM Level 3 για Τελικό Σχολιασμό

31 Μαρτίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για το Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (DOM) εξέδωσε για Τελικό Σχολιασμό ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της προδιαγραφής DOM Level 3 Events. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι την 1η Μαΐου. Ανεξάρτητο γλώσσας και πλατφόρμας, το σύστημα επιτρέπει την καταγραφή χειριστών συμβάντων (event handlers), περιγράφει τη ροή συμβάντων μέσω δενδροειδούς δομής και παρέχει το πλαίσιο (context) για κάθε συμβάν. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα DOM.

Αναβλήθηκε το Διεθνές Forum στην Κίνα

28 Μαρτίου 2003

Αναβλήθηκε το Διεθνές Forum για την Ανάπτυξη του WWW Κίνα 2003 (China International Forum on WWW's Development 2003) που ήταν προγραμματισμένο για τις 16-17 Απριλίου στο Πεκίνο της Κίνας. Το W3C και το Γραφείο του W3C στο Χονγκ Κονγκ (W3C Office in Hong Kong) εκφράζουν τη λύπη τους για την αναστάτωση που προκλήθηκε σε όσους σκόπευαν να συμμετάσχουν. Νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μόλις καθοριστούν.

Εκδόθηκε η Κανονικοποίηση Μηνυμάτων για το SOAP έκδοση 1.2

28 Μαρτίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML protocol εξέδωσε την Κανονικοποίηση Μηνυμάτων για το SOAP 1.2 (SOAP Version 1.2 Message Normalization) ως Νότα του W3C. Το έγγραφο ορίζει ένα αλγόριθμο μετασχηματισμών που ερμηνεύει όλα τα σημασιολογικά ισοδύναμα μηνύματα SOAP με τον ίδιο τρόπο. Το SOAP 1.2 είναι ένα ελαφρύ πρωτόκολλο για ανταλλαγή δομημένης πληροφορίας σε ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο περιβάλλον. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Ιστού (Web Services).

Ενημερώθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Αρχιτεκτονικής για τον Παγκόσμιο Ιστό

27 Μαρτίου 2003

Η Τεχνική Ομάδα Αρχιτεκτονικής (Technical Architecture Group - TAG) εξέδωσε ένα ενημερωμένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Αρχιτεκτονικής για τον Παγκόσμιο Ιστό (Architecture of the World Wide Web). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Το Προσχέδιο συζητά αρχές αρχιτεκτονικής του Ιστού αλλά και τη συμπεριφορά των πρακτόρων που αλληλεπιδρούν με αυτόν καθώς επίσης και μερικά μη-τεχνικά κοινωνικά ζητήματα συνεισφέροντας ιδέες στον κοινό χώρο της κοινωνίας της πληροφορίας. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Τεχνικής Ομάδας Αρχιτεκτονικής (TAG).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CC/PP για Τελικό Σχολιασμό

25 Μαρτίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CC/PP εξέδωσε για Τελικό Σχολιασμό ένα δεύτερο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Προφίλ Σύνθετων Δυνατοτήτων/Προτιμήσεων (CC/PP): Δομή και Λεξιλόγια (Composite Capability/Preference Profiles (CC/PP): Structure and Vocabularies). Τα προφίλ CC/PP καθοδηγούν την υιοθέτηση περιεχομένου περιγράφοντας δυνατότητες συσκευών και προτιμήσεις χρηστών. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 8 Απριλίου. Μπορείτε να διαβάσετε για την ανεξαρτησία συσκευών (device independence).

Το Xpointer Είναι Σύσταση του W3C

25 Μαρτίου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού εξέδωσε σήμερα το Xpointer ως τριμερή Σύσταση του W3C. Το Πλαίσιο του Xpointer (XPointer Framework) είναι ένα επεκτάσιμο σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί πολλαπλή διευθυνσιοδότηση για αναγνώριση περιοχών σε έγγραφα XML. Το στοιχείο element() επιτρέπει τη βασική διευθυνσιοδότηση στοιχείων XML στη δενδρική δομή του εγγράφου. Το xmlns() χρησιμοποιείται στην ερμηνεία προθεμάτων ονομάτων και δεικτών του namespace. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release) και να επισκεφθείτε τη σελίδα του XML.

Το Τελικό Προσχέδιο της Πολιτικής για Ευρεσιτεχνίες απαλλαγμένες από Συγγραφικά ή Πνευματικά δικαιώματα είναι έτοιμο για Σχολιασμό

19 Μαρτίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας σε θέματα Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Πολιτικής για Ευρεσιτεχνίες απαλλαγμένες από Συγγραφικά ή Πνευματικά δικαιώματα (Royalty-Free Patent Policy) για αναθεώρηση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του W3C και το κοινό. Το προσχέδιο αφορά στη διαχείριση ευρεσιτεχνιών κατά την παραγωγή και υλοποίηση Συστάσεων του W3C. Σχόλια (Comments) από Μέλη του W3C και από το κοινό είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 30 Απριλίου. Μπορείτε να διαβάσετε μια ενημερωτική περίληψη (summary) καθώς και το δελτίο τύπου (press release). Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της Ομάδας Εργασίας σε θέματα Πολιτικής Ευρεσιτεχνιών (Patent Policy home page).

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια των Οδηγιών Προσβασιμότητας για Εργαλεία Συγγραφής 2.0

18 Μαρτίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οδηγιών Προσβασιμότητας για Εργαλεία Συγγραφής εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Οδηγιών Προσβασιμότητας για Εργαλεία Συγγραφής 2.0 (Authoring Tool Accessibility Guidelines 2.0) και των Τεχνικών Υλοποίησης (Implementation Techniques). Τα εργαλεία συγγραφής βοηθούν τους χρήστες ("συγγραφείς") στη δημιουργία προσβάσιμου περιεχομένου για τον Ιστό μέσα από υπενθυμίσεις, επισημάνσεις, έλεγχο και επιδιόρθωση, βοηθητικά αρχεία και αυτοματοποίηση. Το περιεχόμενο που προκύπτει μπορεί να διαβαστεί από ένα ευρύτερο κοινό. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative).

Ανακοινώθηκε το Διεθνές Forum για την Ανάπτυξη του WWW Κίνα 2003

10 Μαρτίου 2003

Το Διεθνές Forum για την Ανάπτυξη του WWW Κίνα 2003 (China International Forum on WWW's Development 2003) θα λάβει χώρα στο Πεκίνο της Κίνας στις 16-17 Απριλίου. Οι Judy Brewer, Martin Dürst, Ivan Herman, Philipp Hoschka και Matt May, μέλη της Ομάδας του W3C, παρουσιάζουν εναρκτήριες και εκπαιδευτικές ομιλίες (tutorials). Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε panels με διάφορα θέματα: προσβασιμότητα, SVG, κινητός Ιστός, Σημασιολογικός Ιστός, VoiceXML και διεθνοποίηση. Η εγγραφή (Registration) είναι ανοιχτή. Το γεγονός συν-διοργανώνεται από το China Computer Federation και το Γραφείο του W3C στο Hong Kong (W3C Office in Hong Kong).

Πρόσκληση για Συμμετοχή στην Τηλεδιάσκεψη του W3C σε Συνεργασία σε θέματα Προσβασιμότητας του Ιστού

4 Μαρτίου 2003

Το W3C ανακοινώσει με ευχαρίστηση την πρώτη μιας σειράς τηλεδιασκέψεων σε θέματα έρευνας για την Προσβασιμότητα του Ιστού. Ερευνητές και επιτηδευματίες σε θέματα αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή, υποστηρικτικών τεχνολογιών, μελετών για άτομα με ειδικές ανάγκες, Προσβασιμότητας του Ιστού, συνεργασίας εγγράφων αλλά και σε σχετικά πεδία είναι ευπρόσδεκτοι. Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από την Ομάδα Ενδιαφέροντος σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development Interest Group) της Πρωτοβουλίας για την Προσβασιμότητα του Ιστού (Web Accessibility Initiative). Η προκαταρτική ημερομηνία για την πρώτη τηλεδιάσκεψη είναι 14 Απριλίου. Παρακαλούμε αναφερθείτε στην πρόσκληση για άρθρα (call for papers).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο για τη Γλώσσα Περιγραφής Υπηρεσιών του Ιστού (WSDL) 1.2

3 Μαρτίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για την Περιγραφή Υπηρεσιών Ιστού εξέδωσε ένα ενημερωμένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο της Γλώσσας Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού, έκδοση 1.2 (Web Services Description Language - WSDL, Version 1.2). Η WSDL είναι ένα μοντέλο σε μορφή XML για την περιγραφή υπηρεσιών δικτύου το οποίο επιτρέπει το διαχωρισμό της αφηρημένης λειτουργικότητας από τις λεπτομέρειες. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τις Υπηρεσίες Ιστού (Web Services).

To W3C Φιλοξενεί τη Συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής και όλων των Ομάδων Εργασίας

3 Μαρτίου 2003

Το W3C πραγματοποιεί την τρίτη ετήσια Συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής και των Ομάδων Εργασίας (Technical Plenary and All Working Group Meeting) την εβδομάδα 3-7 Μαρτίου στο Cambridge, MA, USA, με περισσότερες από 30 συναντήσεις Ομάδων Εργασίας και Ομάδων Ενδιαφέροντος του W3C. Η ολοήμερη δημόσια παρουσίαση στο μέσο της εβδομάδος έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του γεγονότος, με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, Εάν ο οργανισμός ή η επιχείρησή σας ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του W3C, παρακαλούμε επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα (Membership Page).

Παρουσιάσεις της Ομάδας του W3C το μήνα Μάρτιο

1 Μαρτίου 2003

Ενημερωθείτε για προσεχείς παρουσιάσεις και εκδηλώσεις του W3C (upcoming appearances and events).

 • O Kazuhiro Kitagawa συμμετέχει σε ένα panel στο workshop Επαναπροσδιορισμός της τακτικής των Media στην Εποχή του Internet ( Rethinking Media Policy in the Internet Age) που λαμβάνει χώρα στη Σιγκαπούρη στις 10-12 Μαρτίου.
 • Ο Karl Dupost παρουσιάζει στο ConstellationW3 (ιστοσελίδα στα γαλλικά) που λαμβάνει χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 15 Μαρτίου.
 • Ο Philippe Le Hegaret παρουσιάζει στο Web Services and XML, που λαμβάνει χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στις 17-18 Μαρτίου.
 • Οι Wendy Chisholm, Marja-Riitta Koivunen και Matt May παρουσιάζουν στο CSUN 18th Annual International Conference που λαμβάνει χώρα στο Northridge των Η.Π.Α. στις 17-22 Μαρτίου.
 • Ο David Booth συμμετέχει σε ένα panel στο Web Services Edge που λαμβάνει χώρα στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. στις 19 Μαρτίου.
 • Ο Daniel Dardailler παρουσιάζει και η Marie-Claire Forgue ηγείται ενός booth στο Fête de l'Internet (ιστοσελίδα στα γαλλικά), το οποίο λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, Γαλλία στις 22 Μαρτίου.
 • Οι Martin Dürst, Richard Ishida και Chris Lilley παρουσιάζουν άρθρα και εκπαιδευτικές ομιλίες (tutorials) στο 23rd Internationalization & Unicode Conference που λαμβάνει χώρα στην Πράγα της Τσεχίας στις 24-26 Μαρτίου.

Workshop σε XForms στις 27-28 Φεβρουαρίου

26 Φεβρουαρίου 2003

Το Workshop σε υλοποίηση του XForms (XForms Implementation Workshop) λαμβάνει χώρα στις 27-28 Φεβρουαρίου στη Novell στο Waltham, MA στις Η.Π.Α. Μέλη της Ομάδας Εργασίας του XForms θα ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνικές και θα συγκρίνουν λειτουργικότητα με υλοποιητές του XForms. Τα σχόλιά σας για την Υποψήφια Σύσταση του XForms 1.0 είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 5 Μαρτίου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα XForms.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια του DOM Level 3 Core, Load και Save

26 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας DOM εξέδωσε αναθεωρημένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια των προδιαγραφών Core και Load and Save του DOM Level 3. Το Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (DOM) επιτρέπει στα προγράμματα και στα εκτελέσιμα σενάρια (scripts) τη δυναμική αναθεώρηση του περιεχομένου και στυλ εγγράφων. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του DOM.

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CSS3 Text για Τελικό Σχολιασμό

26 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας του CSS εξέδωσε ένα δεύτερο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CSS3 module: Text για Τελικό Σχολιασμό, το οποίο συμπεριλαμβάνει όλα τα σχόλια από το προηγούμενο Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού. Η ομάδα δέχεται σχόλια μέχρι τις 5 Μαρτίου. Το έγγραφο είναι ένα σύνολο ιδιοτήτων διάταξης κειμένου, πολλά από τα οποία αναφέρονται σε διεθνή πλαίσια (ιδιαίτερα της Ανατολικής Ασίας), καθώς και σε αμφίδρομο κείμενο. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα CSS.

Το W3C συν-χρηματοδοτεί το 23ο Συνέδριο Internationalization &Unicode

26 Φεβρουαρίου 2003

Η εγγραφή (Registration) είναι ανοιχτή για το 23ο Συνέδριο Internationalization & Unicode (23rd Internationalization & Unicode Conference) που θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Μαρτίου στη Πράγα, Τσεχία, κοντά στις περισσότερες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Μπορείτε να συναντήσετε τα Μέλη της Ομάδας του W3C Martin Durst, Richard Ishida και Chris Lilley που παρουσιάζουν. Πρόκειται για το σημαντικότερο τεχνικό συνέδριο παγκοσμίως σε λογισμικό και διεθνοποίηση του Ιστού. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το Unicode και τη Δραστηριότητα Διεθνοποίησης (Internationalization Activity) του W3C.

Αναθεωρήθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο του OWL Language Reference

21 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας Ιστού εξέδωσε ένα ενημερωμένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Language Reference για την Οντολογική Γλώσσα Ιστού (OWL) 1.0. Το έγγραφο έχει σχεδιαστεί για χρήστες της OWL με ευχέρεια στη χρήση RDF που επιθυμούν να κατασκευάσουν και να εκδώσουν στον Ιστό οντολογίες OWL. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Εκδόθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο του DOM Level 3 Events

21 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για το Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (DOM) εξέδωσε ένα υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των προδιαγραφών για DOM Level 3 Events. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Ανεξάρτητο από γλώσσα ή πλατφόρμα, το σύστημα επιτρέπει την καταγραφή χειριστών συμβάντων (event handlers), περιγράφει τη ροή συμβάντων με δενδροειδή δομή και παρέχει context για κάθε συμβάν. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα DOM (DOM Activity).

Η Judy Brewer κέρδισε το Βραβείο Susan G. Hadden

21 Φεβρουαρίου 2003

Η Judy Brewer έλαβε το Βραβείο Καινοτομίας Susan G. Hadden από το Ίδρυμα Alliance for Public Technology (APT) στη Ουάσινγκτον, Η.Π.Α. για "καινοτόμες προσπάθειες στις τηλεπικοινωνίες και στην πρόσβαση καταναλωτών". Το βραβείο προσφέρεται σε αυτούς που συνεχίζουν την παράδοση της Hadden επιβεβαιώνοντας την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία ως μια δημοκρατική αρχή. Μπορείτε να διαβάσετε για την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του Ιστού (Web Accessibility Initiative).

Αναθεωρήθηκε η Υποψήφια Σύσταση για το VoiceXML 2.0

20 Φεβρουαρίου 2003

Με μια επιδιόρθωση στα σχήματα (schemas), η Ομάδα Εργασίας Voice Browser εξέδωσε μια αναθεωρημένη Υποψήφια Σύσταση της Επεκτάσιμης Γλώσσας Σήμανσης Φωνής, Έκδοση 2.0 (Voice Extensible Markup Language - VoiceXML Version 2.0). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 10 Απριλίου. Το VoiceXML χρησιμοποιεί την XML για τη μεταφορά λόγου, ηχητικών σημάτων από συσκευές εισόδου αφής, ήχου σε ψηφιακή μορφή, εγγραφών, τηλεφωνικών κλήσεων και συζητήσεων ανθρώπου-υπολογιστή στον Παγκόσμιο Ιστό. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα Voice Browser home page.

Εκδόθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο Αφηρημένου Μοντέλου του XML Protocol

20 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα εργασίας XML Protocol εξέδωσε ένα τελικό υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του Αφηρημένου Μοντέλου XML Protocol (XML Protocol Abstract Model). Το έγγραφο, που πρωτοεκδόθηκε το 2001, ήταν εργαλείο αιτιολόγησης και εκτίμησης, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του SOAP, έκδοση 1.2. Η Ομάδα Εργασίας πιστεύει ότι το μοντέλο έχει εξυπηρετήσει το σκοπό του και δε σχεδιάζει περαιτέρω δουλειά σε αυτό. Μπορείτε να επισκευτείτε τη σελίδα των Υπηρεσιών Ιστού (Web services home page).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις για την Εκτύπωση Αρχείων SVG

19 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας SVG εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο των Απαιτήσεων Εκτύπωσης Αρχείων SVG (SVG Printing Requirements). Το προσχέδιο περιγράφει τα σενάρια χρήσης, τα σύνολα ιδιοτήτων, τις αρχές σχεδιασμού και τις απαιτήσεις για μια συγκεκριμένη έκδοση εκτύπωσης των Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών (SVG) που ονομάζεται SVG Print. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκευτείτε τη σελίδα του SVG.

Εκδόθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο Παραδειγμάτων της Οντολογικής Γλώσσας Ιστού (OWL)

18 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολoγίας Ιστού εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Παραδειγμάτων της Οντολογικής Γλώσσας Ιστού (Web Ontology Language - OWL Test Cases). Σχεδιασμένο για κατασκευαστές της Οντολογικής Γλώσσας Ιστού (OWL), το προσχέδιο συνοδεύει τον ορισμό της γλώσσας (language definition) OWL. Η γλώσσα OWL χρησιμοποιείται για την έκδοση και την κοινή χρήση συνόλων από όρους που ονομάζονται οντολογίες, οι οποίες παρέχουν προηγμένη δυνατότητα αναζήτησης στον Ιστό, καθώς και πράκτορες λογισμικού και διαχείριση γνώσης. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Εκδόθηκε το υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο του CSS3 Color για Τελικό Σχολιασμό

14 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας CSS εξέδωσε ένα δεύτερο υπό Διαμόρφωση Προσχέδιο Τελικού Σχολιασμού του CSS3 module: Color το οποίο είναι εναρμονισμένο με το SVG 1.0. Οι μονάδες χρώματος και οι ιδιότητες που περιγράφονται στο προσχέδιο επιτρπεπουν τον καθορισμό του χρώματος προσκηνίου, του βαθμού αδιαφάνειας, των προφίλ χρώματος και της απόδοσης. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του CSS.

Εκδόθηκαν τα υπό Διαμόρφωση Προσχέδια Αναζήτησης Πλήρους Κειμένου

14 Φεβρουαρίου 2003

Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, οι Ομάδες Εργασίας Xquery και XSL εξέδωσαν τα πρώτα δημόσια υπό Διαμόρφωση Προσχέδια των Απαιτήσεων (Requirements) και Σεναρίων Χρήσης (Use Cases) για τα Xquery και Xpath Πλήρους Κειμένου. Τα προσχέδια περιγράφουν τη βάση για αναζήτηση πλήρους κειμένου σε κείμενα XML και άλλα έγγραφα. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα XML (XML Activity).

Εκδόθηκε το IsaViz 1.2

13 Φεβρουαρίου 2003

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του W3C για την Προηγμένη Ανάπτυξη του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Advanced Development) ανακοινώθηκε μια νέα έκδοση του IsaViz, ενός οπτικού περιβάλλοντος για τη συγγραφή και αναπαράσταση μοντέλων RDF που αναπαριστώνται ως γράφοι. Η Έκδοση 1.2 υποστηρίζει τα υπό διαμόρφωση Προσχέδια Τελικού Σχολιασμού της Ομάδας Εργασίας RDF Core (RDF Core Working Group). Τα νέα χαρακτηριστικά (new features) υποστηρίζουν το Notation 3 και περιλαμβάνουν αναβαθμισμένα γραφικά και βελτιωμένη διεθνοποίηση. Μπορείτε να πληροφορηθείτε για το IsaViz.

Εκδόθηκαν τα υπό διαμόρφωση Προσχέδια Οδηγού και Επισκόπησης της Οντολογικής Γλώσσας Ιστού (OWL)

10 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας Ιστού (Web Ontology Working Group) εξέδωσε αναθεωρημένα υπό διαμόρφωση Προσχέδια για τον Οδηγό (Guide) και την Επισκόπηση (Overview) της Οντολογικής Γλώσσας Ιστού. Ο οδηγός επιδεικνύει την OWL μέσα από ένα εκτεταμένο παράδειγμα και παρέχει ένα λεξικό. Η επισκόπηση αυτή αναφέρει και σύντομα περιγράφει τα χαρακτηριστικά της γλώσσας. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Η Ομάδα Εργασίας για τη Διασφάλιση Ποιότητας εκδίδει τα υπό διαμόρφωση Προσχέδια για Τελικό Σχολιασμό

10 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για τη Διασφάλιση Ποιότητας (Quality Assurance Working Group - QA) εξέδωσε για τελικό σχολιασμό, στο επταμελές Πλαίσιο του QA, τρία υπό διαμόρφωση προσχέδια: Την Εισαγωγή (Introduction), τις Οδηγίες Λειτουργιών (Operational Guidelines) καθώς και τις Οδηγίες Προδιαγραφών (Specification Guidelines). Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 14 Μαρτίου. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Δραστηριότητα Διασφάλισης Ποιότητας (QA Activity) καθώς και για το σχέδιο ανάπτυξης (roadmap) το οποίο εξασφαλίζει τη σωστή υλοποίηση των τεχνολογιών του W3C.

Χαρούμενα Πέμπτα Γενέθλια στην XML

10 Φεβρουαρίου 2003

Γιορτάστε τα πέμπτα γενέθλια της Επεκτάσιμης Γλώσσας Σημείωσης Φωνής (Extensible Markup Language - XML), που πρώτο-εκδόθηκε ως Σύσταση του W3C στις 10 Φεβρουαρίου του 1998. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του XML. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για την ανάπτυξη του XML σε αυτό το άρθρο (article) από τους Dave Hollander και C. M. Sperberg-McQueen, μέλη της Ομάδας Εργασίας ΧML του W3C και συγγραφείς της αρχικής προδιαγραφής του XML είκοσι πέντε σελίδων. Κατά τους συγγραφείς: 'Όπως τα ανταλλακτικά προώθησαν τη βιομηχανική εποχή, έτσι και τα επαναχρησιμοποιούμενα δεδομένα υποστηρίζουν την εποχή της πληροφορίας'.

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις για τις Λίστες Ελέγχου και Τεχνικές του WCAG 2.0

7 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines - WCAG Working Group) εξέδωσε ένα υπό διαμόρφωση Προσχέδιο για τις Απαιτήσεις για τις Λίστες Ελέγχου και Τεχνικές του WCAG 2.0 (Requirements for WCAG 2.0 Checklists and Techniques). Το προσχέδιο καθορίζει τις προοριζόμενες χρήσεις, καθώς και το εύρος και δομή των σχετικών με την τεχνολογία εγγράφων της Ομάδας Εργασίας. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την Πρωτοβουλία Προσβασιμότητας του Ιστού (Web Accessibility Initiative).

Το XML Events είναι Υποψήφια Σύσταση του W3C

7 Φεβρουαρίου 2003

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τo W3C ανακοινώνει την αναβάθμιση του XML Events σε υποψήφια Σύσταση. Η προδιαγραφή ορίζει μια ενότητα (module) που χρησιμοποιείται για τη συσχέτιση συμπεριφορών σε επίπεδο σήμανσης εγγράφων XML και υποστηρίζει το μοντέλο συμβάντων του DOM Level 2. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 5 Μαρτίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του HTML.

Αναθεωρήθηκε το RDF Validator

6 Φεβρουαρίου 2003

Η Υπηρεσία Επικύρωσης RDF (RDF Validation Service) του W3C αναθεωρήθηκε με σκοπό την καλύτερη διαχείριση ενός μεγάλου εύρους χαρακτήρων και τις κωδικοποιήσεις τους πετυχαίνοντας καλύτερη διεθνοποίηση (internationalization) και υποστήριξη των υπό διαμόρφωση Προσχεδίων Τελικού Σχολιασμού που εκδόθηκαν από την Ομάδα Εργασίας RDF Core (RDF Core Working Group). Η υπηρεσία RDF Validator βασίζεται στον ARP parser σε Jena 1.6.1, ενώ τα γραφήματα δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το GraphViz 1.8.9. Η υπηρεσία λειτουργεί με Jigsaw.

Δημοσιεύτηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο για το DOM Level 3 Validation

5 Φεβρουαρίου 2003

Βασισμένη στα σχόλια που έλαβε κατά τη διάρκεια του Τελικού Σχολιασμού, η Ομάδα Εργασίας DOM εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό διαμόρφωση Προσχέδιο των Προδιαγραφών Επικύρωσης του DOM Level 3 (Document Object Model (DOM) Level 3 Validation Specification). Το Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (Document Object Model - DOM) επιτρέπει σε προγράμματα και εκτελέσιμα σενάρια δράσης (scripts) την ενημέρωση του περιεχομένου και του στυλ των εγγράφων με δυναμικό τρόπο. Η παρούσα ενότητα (module) του DOM3 εξασφαλίζει την επικύρωση των εγγράφων. Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα έως τις 27 Νοεμβρίου. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα DOM (DOM Activity).

Εκδόθηκαν τα Σενάρια Χρήσης και οι Απαιτήσεις για τη Γλώσσα Οντολογίας του Ιστού (Web Ontology Language) OWL

4 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Ιστού (Web Ontology Working Group) εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό διαμόρφωση Προσχέδιο Σεναρίων Χρήσης και Απαιτήσεων (Use Cases and Requirements) για τη γλώσσα OWL 1.0. Το προσχέδιο αφενός ορίζει τον όρο "οντολογία" και αφετέρου περιγράφει τους στόχους σχεδιασμού, τις απαιτήσεις και επιδιώξεις, αλλά και έξι σενάρια χρήσης μιας γλώσσας ικανής να περιγράψει τη σημασιολογία κλάσεων και ιδιοτήτων που χρησιμοποιούνται σε έγγραφα Ιστού. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Παρουσιάσεις της Ομάδας του W3C το μήνα Φεβρουάριο

3 Φεβρουαρίου 2003

Στις 5 Φεβρουαρίου, οι Yasuyuki Hirakawa, Kazuhiro Kitagawa και Masayasu Ishikawa παρουσιάζουν στο PAGE2003 (ιστοσελίδα στα Ιαπωνικά) στο Τόκιο, Ιαπωνία. Στις 12-13 Φεβρουαρίου οι Philipp Hoschka και Thierry Michel παρουσιάζουν στο SMIL Europe 2003 στο Παρίσι, Γαλλία. Στις 17 Φεβρουαρίου ο Massimo Marchiori παρουσιάζει στο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Μαθηματικής Γνώσης (International Conference on Mathematical Knowledge Management - MKM 2003) στο Bertinoro, Ιταλία. Μπορείτε να ενημερωθείτε για προσεχείς εμφανίσεις και εκδηλώσεις του W3C.

Εκδόθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο για το Αφηρημένο Συντακτικό και τη Σημασιολογία της γλώσσας OWL

3 Φεβρουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Οντολογίας του Ιστού εξέδωσε ένα αναθεωρημένο υπό διαμόρφωση Προσχέδιο για το Αφηρημένο Συντακτικό και τη Σημασιολογία της οντολογικής γλώσσας του Ιστού OWL (Web Ontology Language (OWL) Abstract Syntax and Semantics). Το παρόν προσχέδιο αποτελεί μια περιγραφή υψηλού επιπέδου της Γλώσσας Οντολογίας Ιστού OWL 1.0, καθώς και των υπο-γλωσσών της: OWL DL και OWL Lite. Αυτοματοποιημένα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνήθη σύνολα όρων, που ονομάζονται οντολογίες, για την υποστήριξη υπηρεσιών όπως η ακριβέστερη αναζήτηση στον Ιστό, οι έξυπνοι πράκτορες λογισμικού και η διαχείριση γνώσης. Η γλώσσα OWL χρησιμοποιείται για την έκδοση και το συμμερισμό οντολογιών στον Ιστό. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τη Δραστηριότητα για τον Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Web Activity).

Εκδόθηκε το Amaya 7.2

3 Φεβρουαρίου 2003

Το Amaya αποτελεί τον φυλλομετρητή και εργαλείο έκδοσης ιστοσελίδων του W3C. Η έκδοση 7.2 περιέχει διορθώσεις σφαλμάτων αλλά και βελτιώσεις στη διεπαφή χρήστη και τις επισημειώσεις, καθώς και βελτιώσεις στη χρήση XHTML, HTML, SVG, MathML και XML. Μπορείτε να κατεβάσετε (download) το δυαδικό κώδικα του Amaya για Solaris, Linux και Windows. Ο πηγαίος κώδικας (source code) είναι επίσης διαθέσιμος. Αν ενδιαφέρεστε για την επισημείωση ιστοσελίδων, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Annotea.

Πρόσκληση για Άρθρα και Πρώιμη Εγγραφή για το SVG Open 2003

3 Φεβρουαρίου 2003

Η Πρώιμη Εγγραφή (Registration) ξεκίνησε για το SVG Open 2003 που θα πραγματοποιηθεί στο Vancouver του Καναδά στις 15-18 Ιουλίου 2003, με επιπλέον workshops και εκπαιδευτικές ομιλίες διάρκειας μισής μέρας στις 13-14 Ιουλίου. Το SVG Open συν-χρηματοδοτείται από το W3C και αποτελεί το σημαντικότερο forum για τους κατασκευαστές Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών (SVG) για να ανταλλάξουν ιδέες, παραδείγματα και υλοποιήσεις. Η πρόσκληση για άρθρα (call for papers) είναι ανοιχτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Εκδόθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο της XHTML 2.0

31 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας του HTML κοινοποίησε το τέταρτο υπό διαμόρφωση Προσχέδιο της XHTML 2.0. To XHTML 2.0 είναι συγγενής των γνώριμων γλωσσών HTML 4 και XHTML 1.0 και 1.1. Το προσχέδιο περιέχει ενότητες (modules) σε XHTML 2.0 για τη δημιουργία πλούσιων, φορητών εφαρμογών στον Ιστό. Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της HTML.

Το W3 εγκαινιάζει τη Δραστηριότητα XForms

31 Ιανουαρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ευχαρίστηση τη δημιουργία της Δραστηριότητας XForms. Πιο ευέλικτες από προηγούμενες τεχνολογικές φόρμες σε HTML και XHTML, οι XForms διαχωρίζουν το σκοπό και την παρουσίαση από τα δεδομένα. Η Δραστηριότητα παράγει προχωρημένη λογική για φόρμες, βελτιωμένη διεθνοποίηση και μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων για τη διεπαφή χρήστη. Μπορείτε να διαβάσετε τη δήλωση για τη Δραστηριότητα XForms (XForms Activity statement) και να επισκεφθείτε τη σελίδα XForms.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του W3C Εκλέγει Συμμετέχοντες για την Τεχνική Ομάδα Αρχιτεκτονικής (Technical Architecture Group-TAG)

31 Ιανουαρίου 2003

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του W3C εξέλεξε τρεις συμμετέχοντες για την Τεχνική Ομάδα Αρχιτεκτονικής (Technical Architecture Group - TAG). Δημιουργημένη το 2001, η Τεχνική Ομάδα Αρχιτεκτονικής καταγράφει αρχές που διέπουν διαφορετικές Τεχνολογίες Αρχιτεκτονικής στον Ιστό και επιλύει αρχιτεκτονικά θέματα. Από 1 Φεβρουαρίου, στην Τεχνική Ομάδα Αρχιτεκτονικής συμμετέχουν οι Tim Bray, Dan Connolly, Paul Cotton, Roy Fielding, Chris Lilley, David Orchard, Norm Walsh, Stuart Williams και ο επικεφαλής, Tim Berners-Lee. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Τεχνικής Ομάδας Αρχιτεκτονικής (TAG home page).

Εκδόθηκε Νότα για Συνήθη Προβλήματα Υλοποίησης του HTTP

31 Ιανουαρίου 2003

Ο Olivier Thereaux της Ομάδας W3C εξέδωσε Νότα για Συνήθη Προβλήματα Υλοποίησης του HTTP (Common HTTP Implementation Problems). Η εφαρμογή των δώδεκα οδηγιών της Νότας αναμένεται να βελτιώσει την υλοποίηση και χρήση του HTTP και άλλων προτύπων. Η Νότα εξηγεί τις ιδέες, εστιάζει σε συχνά λάθη και προτείνει καλές πρακτικές. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (Quality Assurance (QA) home page)

Αναθεωρήθηκε η Νότα για Συνήθη Προβλήματα Πρακτόρων Χρήστη

31 Ιανουαρίου 2003

Ο Karl Dubost της Ομάδας του W3C εξέδωσε μια αναθεώρηση της Νότας για Συνήθη Προβλήματα Πρακτόρων Χρήστη (Common User Agent Problems). Η Νότα εξηγεί συνήθη λάθη λογισμικού πελάτη (client software) του Ιστού λόγω εσφαλμένης ή ελλιπούς εφαρμογής των προδιαγραφών και προσφέρει υποδείξεις για την καλή συμπεριφορά των πρακτόρων χρήστη (user agents). Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (Quality Assurance Activity).

Εκδόθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο του CSS 2.1

29 Ιανουαρίου 2003

Απαντώντας σε σχόλια που έλαβε κατά τη διάρκεια του Τελικού Σχολιασμού, η Ομάδα Εργασίας του CSS εξέδωσε ένα μεταβατικό υπό διαμόρφωση Προσχέδιο για το Cascading Style Sheets, Level 2 Revision 1 (CSS 2.1). Η γλώσσα Cascading Style Sheets (CSS) χρησιμοποιείται στην απόδοση δομημένων εγγράφων (π.χ., σε HTML και XML) στην οθόνη, στο γραπτό και στον προφορικό λόγο. Το παρόν Προσχέδιο διορθώνει σφάλματα του CSS2, αφαιρεί απαρχαιωμένα χαρακτηριστικά και φέρνει το CSS2 πλησιέστερα στις υλοποιήσεις. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του CSS (CSS home page).

Το VoiceXML 2.0 προάγεται σε Υποψήφια Σύσταση του W3C

28 Ιανουαρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ευχαρίστηση την προαγωγή της Επεκτάσιμης Γλώσσας Σημείωσης Φωνής, έκδοση 2.0 (Voice Extensible Markup Language (VoiceXML) Version 2.0) σε Υποψήφια Σύσταση. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα έως τις 10 Απριλίου. Το VoiceXML χρησιμοποιεί τη γλώσσα XML για τη μεταφορά σύνθετης φωνής, ηχητικών σημάτων από συσκευές εισόδου ομιλίας ή αφής, ήχου σε ψηφιακή μορφή, εγγραφών, τηλεφωνικών κλήσεων και συζητήσεων ανθρώπου-υπολογιστή στον Παγκόσμιο Ιστό. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release) και τις συστάσεις (testimonials). Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Voice Browser (Voice Browser home page).

Εκδόθηκαν έξι υπό διαμόρφωση Προσχέδια της RDF για Τελικό Σχολιασμό

24 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας RDF Core (RDF Core Working Group) εξέδωσε έξι υπό διαμόρφωση Προσχέδια για Τελικό Σχολιασμό. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Επίσης έχει εκδοθεί μια Νότα του W3C, η LBase, που αποτελεί πλαίσιο για τον καθορισμό γλωσσών του Σημασιολογικού Ιστού με ομοιόμορφο και συνεπή τρόπο. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Activity).

Εκδόθηκαν υπό διαμόρφωση Προσχέδια για τη Γλώσσα Περιγραφής Υπηρεσιών του Ιστού (WSDL) 1.2

24 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας για την Περιγραφή Υπηρεσιών Ιστού εξέδωσε ενημερωμένα υπό διαμόρφωση Προσχέδια για τη Γλώσσα Περιγραφής Υπηρεσιών Ιστού, έκδοση 1.2 (Web Services Description Language 1.2) καθώς και δεσμεύσεις (bindings) για τη χρήση της με SOAP 1.2, HTTP και MIME. Η εν λόγω γλώσσα (WSDL) χρησιμοποιείται υπό μορφή XML για την περιγραφή υπηρεσιών δικτύου ως σύνολα ακραίων σημείων τα οποία λειτουργούν σε μηνύματα με πληροφορίες εγγράφου ή διαδικασίας. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τις Υπηρεσίες Ιστού (Web Services).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις για τη Γλώσσα Σήμανσης Ink

22 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης εξέδωσε τις Απαιτήσεις για τη Γλώσσα Σήμανσης Ink (Requirements for the Ink Markup Language) ως Νότα του W3C. Αυτή η μορφή δεδομένων χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση γραφής από ηλεκτρονική πένα ή γραφίδα και χρησιμοποιείται στην εισαγωγή και επεξεργασία χειρογράφων, χειρονομιών, σχεδίων, μουσικής και άλλων σημασιολογικών γλωσσών. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction Activity).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις για το ΧΜL Schema 1.1

21 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Schema κοινοποίησε το πρώτο υπό διαμόρφωση Προσχέδιο των Απαιτήσεων για το XML Schema 1.1 (Requirements for XML Schema 1.1). Η τεχνολογία schema χρησιμοποιείται για τον αυστηρό προσδιορισμό της δομής αρχείων XML. Το προσχέδιο προσθέτει επιπλέον λειτουργικότητα και αποσαφηνίζει τη Σύσταση για το XML Schema, η οποία υπάρχει σε δύο μέρη: Part 1 και Part 2. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα XML (XML Activity).

Το W3C εγκαινιάζει την Ομάδα Εργασίας Timed Text

17 Ιανουαρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ευχαρίστηση τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας Timed Text (TTWG) στα πλαίσια της Δραστηριότητας SYMM (Synchronized Multimedia). Η αποστολή του TTWG είναι η ανάπτυξη ενός format για την αναπαράσταση ρέοντος κειμένου (streamable text) συγχρονισμένου με άλλα χρονικά μέσα (audio, video). Οι υπότιτλοι ταινιών στο Web είναι μια τυπική εφαρμογή σε Timed Text. Μπορείτε να διαβάσετε την αποστολή (charter) της Ομάδας και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τη Δραστηριότητα Συγχρονισμένων Πολυμέσων (Synchronized Multimedia Activity).

Αναδιοργάνωση Τομέων του W3C στο 2003

16 Ιανουαρίου 2003

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους, η Ομάδα W3C ομαδοποιεί σχετικές δραστηριότητες σε τέσσερις Τομείς (Domains). Ξεκινώντας το 2003, ο Τομέας Document Formats συγχωνεύεται στο Interaction Domain υπό τον Philipp Hoschka. Η Δραστηριότητα Διεθνοποίησης και οι δραστηριότητες σε XSL και XSLT μετακινούνται στην Αρχιτεκτονική (Architecture). Οι Τομείς Τεχνολογία και Κοινωνία (Technology and Society) και Πρωτοβουλία για την Προσβασιμότητα Ιστού (Web Accessibility Initiative) παραμένουν ως έχουν. Μπορείτε να διαβάσετε για τις Δραστηριότητες (Activities) του W3C.

Δημιουργείται Ομάδα Εργασίας για τη Χορογραφία Υπηρεσιών του Ιστού

14 Ιανουαρίου 2003

Το W3C ανακοινώνει με ευχαρίστηση τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας για τη Χορογραφία Υπηρεσιών του Ιστού (Web Services Choreography Working Group) που υπάγεται στη Δραστηριότητα Υπηρεσιών του Ιστού. Η Χορογραφία περιγράφει τρόπους σύνδεσης και χρήσης Υπηρεσιών του Ιστού. Η αποστολή της ομάδας είναι να ορίσει μια τέτοια χορογραφία καθώς και μια ή περισσότερες γλώσσες σε WSDL 1.2 που θα περιγράφουν τη χορογραφία αυτή, αλλά και να δημιουργήσει κανόνες από τους οποίους θα διέπονται οι χορογραφημένες Υπηρεσίες του Ιστού. Μπορείτε να διαβάσετε την αποστολή (charter) της Ομάδας Εργασίας και να ενημερωθείτε για τη δραστηριοποίηση του W3C σε Υπηρεσίες του Ιστού (Web services).

Παρουσίαση Ομάδας του W3C στο PAGE2003 στο Τόκιο, Ιαπωνία

14 Ιανουαρίου 2003

Μέλη της Ομάδας του W3C θα μιλήσουν στο PAGE2003 (ιστοσελίδα στα Ιαπωνικά) που θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Φεβρουαρίου στο Τόκιο, Ιαπωνία. Στις 5 Φεβρουαρίου, ο Yasuyuki Hirakawa της Ομάδας Επικοινωνίας του W3C θα παρουσιάσει μια Εισαγωγή στο W3C. O Kazuhiro Kitagawa, Επικεφαλής της Ομάδας Ανεξαρτησίας από Συσκευές, θα μιλήσει για Τεχνικές Συγγραφής για Ανεξαρτησία από τις εκάστοτε Συσκευές και για την προτυποποίηση τους. Τέλος, ο Masayasu Ishikawa, Επικεφαλής της Δραστηριότητας HTML, παρουσιάζει την XHTML 2.0. Η εγγραφή είναι ανοιχτή.

Τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά (Scalable Vector Graphics - SVG) 1.1 και τα Προσαρμόσιμα Διανυσματικά Γραφικά για Κινητά (Mobile SVG) προάγονται σε Συστάσεις του W3C

14 Ιανουαρίου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε σήμερα το Scalable Vector Graphics (SVG) 1.1 και το Mobile SVG Profiles: SVG Tiny and SVG Basic ως Συστάσεις του W3C. Το SVG χρησιμοποιείται για τη δημιουργία διανυσματικών γραφικών, κειμένων και εικόνων σε XML για τη χρήση τους στον Ιστό. Το SVG 1.1 διαχωρίζει τη γλώσσα SVG σε επαναχρησιμοποιήσιμα δομικά στοιχεία, ενώ το Mobile SVG τα επανασυνδέει και τα βελτιστοποιεί για χρήση τους σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές τσέπης. Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση τύπου (press release) και τις συστάσεις (testimonials).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις για το ΕΜΜΑ

13 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης εξέδωσε τις Απαιτήσεις για το ΕΜΜΑ (Requirements for EMMA) ως Σημείωση του W3C. Η Επεκτάσιμη Πολυτροπική Γλώσσα Σχολιασμού (Extensible MultiModal Annotation language -ΕΜΜΑ) είναι ένας μηχανισμός ανταλλαγής ανάμεσα σε επεξεργαστές δεδομένων και σε συστήματα διαχείρισης αλληλεπιδράσης. Οι Αναγνωριστές μπορούν να σχολιάσουν τις πληροφορίες όπως confidence scores, time stamps, εναλλακτική αλλά και μερική αναγνώριση, καθώς και δεδομένα εισόδου από πληκτρολόγιο, φωνή και στυλό. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα για την Πολυτροπική Αλληλεπίδραση (Multimodal Interaction home page).

Ανακοινώθηκε Workshop του W3C σε Εφαρμογές του Xforms

13 Ιανουαρίου 2003

Η εγγραφή είναι δυνατή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου για το Workshop του W3C σε Εφαρμογές του Xforms (W3C Workshop on XForms Implementation) που θα πραγματοποιηθεί στο Waltham, MA, Η.Π.Α. στις 27-28 Φεβρουαρίου του 2003. Συμμετέχοντες μπορεί να είναι μέλη της Ομάδας Εργασίας XForms ή να διαθέτουν μία εφαρμογή σε XForms 1.0. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, ιδέες και τεχνικές, να συγκρίνουν θέματα λειτουργικότητας και να συζητήσουν το XForms 1.0. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του XForms (XForms home page).

Εκδόθηκαν οι Απαιτήσεις της Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction)

10 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης εξέδωσε τις Απαιτήσεις Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction Requirements) ως Σημείωση του W3C. Η Σημείωση προκύπτει από μελέτες σεναρίων χρήσης και καλύπτει γενικά θέματα, είσοδο και έξοδο δεδομένων, αρχιτεκτονική, ενσωμάτωση, σημεία συγχρονισμού, λειτουργικά καθώς και εγκατάσταση και εφαρμογή (deployment). Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα Πολυτροπικής Αλληλεπίδρασης (Multimodal Interaction Activity).

XML Schema: Εκδόθηκε το υπό διαμόρφωση Προσχέδιο Καθορισμού Συνιστωσών (Component Designators)

9 Ιανουαρίου 2003

Η Ομάδα Εργασίας XML Schema εξέδωσε το πρώτο δημόσιο υπό διαμόρφωση Προσχέδιο του Καθορισμού Συνιστωσών για το XML Schema (XML Schema: Component Designators). Το έγγραφο ορίζει μια μέθοδο για την αναγνώριση των συνιστωσών του XML Schema, όπως αυτές καθορίζονται στα τα Μέρη 1 (Part 1) και 2 (Part 2) της Σύστασης του XML Schema. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Δραστηριότητα XML (XML Activity).

To DOM Level 2 HTML προάγεται σε Σύσταση του W3C

9 Ιανουαρίου 2003

Η Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού εξέδωσε σήμερα την Προδιαγραφή του Document Object Model (DOM) Level 2 HTML ως Σύσταση του W3C. Το DOM Level 2 HTML είναι μια διεπιφάνεια (interface) ανεξάρτητη πλατφόρμας και γλώσσας η οποία επιτρέπει σε προγράμματα και διαλόγους (scripts) δυναμική πρόσβαση για την αναθεώρηση του περιεχομένου και της δομής εγγράφων HTML και XHTML 1.0. Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου (press release), τις συστάσεις (testimonials) καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη Δραστηριότητα DOM (DOM Activity).

Εκδόθηκε το Jigsaw 2.2.2

9 Ιανουαρίου 2003

Η έκδοση 2.2.2 του Jigsaw (Jigsaw version 2.2.2) είναι διαθέσιμη για καταφόρτωση (download Jigsaw Version 2.2.2). Η νέα έκδοση διορθώνει σφάλματα, προσθέτει βελτιώσεις σε απόδοση αλλά και διορθώσεις συμβατότητας με το πρωτόκολλο HTTP καθώς και υποστηρίζει SSL με συνεισφορά του Thomas Kopp. Το Jigsaw αποτελεί την πιο σύγχρονη πλατφόρμα διακομιστή Ιστού από το W3C και είναι υλοποιημένο σε Java. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Jigsaw.